Week van het broodoogstfeest
DE WEEK VAN HET BROOD
c
c
c
ft
F
J
J
J
J
J
J
Zo
en
J _T
J
Dl
C
J
Belas
7-13 oktober 1985
v. Lieshout’s bakkerij
Henk Meijs
Bakker Boogers
Marcel Santergoets
H. v. Rooy-Verbiest
Jan van Heeswijk
Keusters broodwinkel
Mulders v. Mansfeld
Mulders v. Mansfeld
Broodwinkel Jan Vermeer
M. v.d. Pas-v.d. Pol
Fa. A. v. Gastel en Zn.
Bakker Martin
Hein van Kempen
Ad van Riel
Jan Kriellaars
J. v. Dijk en Zn.
Bakkerij Somers
Gerard Stalpers
RuudVorselaars
v. Lieshout’s bakkerij
El
F WEEK 1
VAN HET:
i BROOD J
F WEEK ij
VAN HET
l BROOD J
Fa. A. v. Gastel en Zn.
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 10 oktober 1985 - pagina 18
DE TILBURt
n de
jacht
op
en
Week van het Brood
Hoefstraat 151
Besterdring 90
Ringbaan Oost 1 1 5
Fatimastraat 93
Vervolg var
Meelstraat 82
St. Josephstraat 70
Laarstraat 1 5
Wagnerplein 24
Willem Il-straat 50
Pijlijzerstraat 39
Verdiplein 107
Gr
gu
var
Heuvelpoort 375
Hasseltstraat 264
Hasseltstraat 1 38 A
Joh. v. Zantenstraat 36
Veestraat 86
Molenstraat 109
Molenstraat 1 20
Rozenstraat 54
Elzenstraat 29
ft
ara
Pater v.d. Elzenplein 59
Cl1
Voorell
BE
II
ee
Niet duur
Ons Nederl
ook niet in t
ons omringende
slijke
j het Bal
it u broederlijk
Bepalend voor de kwaliteit van
de tarwe (lees: meel en bloem) zijn
de klimatologische omstandighe-
het wordt verbouwd.
Juist bij
ke bakker
dat de
toets c
doorstaan!
Vervolg van
«Het
graag we h<
zien», zo m
Budgetta
Opvang
het wijk-, I
weg bij het
een ontwik
komt vallei
zen worder
ganiseerd v
men. Daar
dus niet z"
naai dagblad
g naar Belgie
om op die dag geen klef, oud
v lis te hebben. De betreffenc
uot prijzen wij in vele c
zijn voorkeur voor Bel
kwaliteit van ons eigei
gebakken brood was
vrouw naar de mening
:ht geïnformei
brood van een ambachtelij-
valt het met name ’s zon-
e kwaliteit, ook qua vers
der kritiek glansrijk zal
rlandse brood is niet duur,
vergelijking met andere,
landen.
Puzzel
«Wie zit waar
dan open
dan op d<
gesloten v
bliek van
rain van h
poort om
en eventu
spreken ii
prijs. De
winkelure:
Relatie
Het gat
te beschri
veel. Wel’
mene terr
ten. Het ii
tasievolle
weest mat
realiteit w
is op zich
wel duide
is in theoi
merken. Het is net als bij wijn; het ene jaar is de bor
deaux beter dan het andere jaar en alleen kenners -
in dit geval dus ambachtelijke bakkers - zullen het
verschil weten te onderscheiden.
Met de Week van het Brood - die nu al enkele ja-
ren achtereen wordt gehouden - is in feite een oude
traditie in ere hersteld.
In lang vervlogen tijden werd bij het oogsten van de
tarwe een uitbundig oogstfeest gevierd als de omvang
en kwaliteit van de tarweoogst uitzicht gaf op een ge
waarborgde voorziening van ons dagelijkse brood
voor het komend jaar.
De tarwevoorziening is vandaag de dag nauwelijks
in gevaar, de wereldconsumptie is zelfs kleiner dan er
wordt verbouwd. Dat komt omdat steeds meer landen
in de eigen behoefte kunnen voorzien. Een land als
China is daarvan een mooi voorbeeld, het is altijd een
grote importeur van tarwe geweest, nu exporteert het
zelf!
Een teai
manten b<
van ’s mor
vragen op
stenbelastii
premieheff
De Belas
baak gaan
mene vragi
recte bela:
waarbij pei
moeten w<
aan de bel
ven.
Maar in
belt altijd
verteld wa
of haar vn
moet gebet
De Bela
is in Utrecl
door het di
De Bela:
februari 19
ning van F
gesteld.
Gedurer
maart 198
ten behoei
aangiftebil
over de twi
Van hal
via de Bek
geven over
de zogena
van half a
1985 over
alle persor
toegekend.
zo - zoals onlangs
jlad schreef - dat u
jë moet uitwijken dags op
id brood in heid de
ide jouma-
opzichten om
ïlgië, over de
»en ambachtelijk
,s deze man of
van velen ech-
aeerd.
prijswinnaars bekend.
Bij uw bakker waar u de
puzzel heeft ingeleverd, kunt
u dus vernemen of u in de
prijzen bent gevallen.
Uit alle goede oplossingen,
loot elke bakker 3 goede in
zenders uit die elk een rijk ge
vulde broodmand krijgen uit
gereikt.
Ambachtelijk
Over de term «ambachtelijk» doen
vele opvattingen de ronde. Als karak
teristiek voor een bakker is de toevoe
ging «ambachtelijk» het meest op zijn
plaats als al zijn brood door diezelfde
bakker wordt gebakken en in i'
eigen winkel wordt aangeboden:
eigen bakkerij direct in eigen winkel.
Een ambachtelijke bakker is er dus ge
durende het hele bakproces zelf bij.
Vanaf het moment dat het meel, de
gist en het water in de mengmachine
gaan, tot op het moment dat het door
bakkersvrouwlief in de winkel wordt
gelegd. Daarmee is tevens aangegeven
dat brood van een ambachtelijke bak
ker niet anders dan altijd vers is, wat
een voordeel voor deze bakkers bete
kent ten opzichte van supermarkten.
Het brood dat daar verkrijgbaar is
heeft immers een lange weg moeten
gaan van fabriek naar winkelschap.
Die kwaliteit is hoegenaamd altijd goed en een
overgang van oude oogst naar nieuwe oogst zal de
broodconsumerende medemens nauwelijks of niet de goede voedingswaarde van
J tehjk gebakken brood - bijv
mt>r on o ic no a c unm. o ono o joor een groeiend aantal sporters, jog
gers, aerobaticers en trimmers - steeds
meer wordt onderkend en bevestigd.
Brood maakt verre van dik en juist
door de rijke schakering van elemen
taire en gezonde bestanddelen, is het
een uitstekende basis voor een optima
le en verantwoorde voeding.
Terugkomend op het prijsverschil
dat je aantreft tussen de meeste super
markten en de ambachtelijke bakker,
is er maar één, doch simpele mogelijk
heid: het verschil van brood van min
der dan 2,00 en ambachtelijk gebak
ken brood is niet te beschrijven, dat
moet je proeven.
Alle hoop op een méér gezonde voe
ding is echter niet verloren, want het
broodverbruik neemt weer toe, terwijl
i ambach-
jvoorbeeld
Is de tarwevoorziening dan geen probleem meer - van brood> doch dat meermalen en Uw eigen bakker
-- - - zonder orenzen «tussendoortjes» bij De Tilburgse ambachtel
Vbe‘ die zijn aangesloten bij
Pret de Sint Honoré, vindt
s^da*e °P deze Pa&*na
Lrood Tijdens deze Week van het Brood
Ier- zijn zij stuk voor stuk extra actief in
hun eigen winkels om de vele, goede
aspecten die het ambachtelijk gebak
ken brood ons biedt, onder uw aan
dacht te brengen.
De Week van het Brood mag niet
gezien worden als een week met «gi
gantische aanbiedingen» en «stunt-
nriivMi. ambachtelijk gebakken
jrt immers niet te Eggen in
een winkelschap tussen lucifers en
- er. De Week van het Brood
iaarentegen juist een informa-
opdat brood ook die
g zal krijgen die het ook ver
en goede gave van de natuur,
dat betreft kostbaar bezit en i
agelijkse voeding wezenhjk be-
jk voor ieder mens, dag in dag
of er zouden in de wereld overal en tegelijkertijd mis- hoptndff^u^^^
oogsten zijn - elk jaar wordt er door de bakkers be- ëen-Niet dat onze snackbars deze F
e met gegund is, wel dat helaas
nieuwd uitgezien naar de kwaliteit van de nieuwe cludeerd moet worden dat ons
oogst, aangezien die bepalend is voor de kwaliteit van £r
ons dagelijkse brood. land ers», vaak op grove wijze wordt
onderschat.
Het is d
een regions
op zondag
den waarin het wordt verbouwd. om °P die
Vroeger was men uitsluitend aan- J!”5
gewezen op Europese tarwe en de st
oogst daarvan is in augustus. In
Midden- en Zuid-Frankrijk werd
dit jaar al begin augustus de tarwe
van het veld gehaald, in het Noor- ter bar slecht geïnfor
den, bijvoorbeeld in de streek tus
sen Metz en Nancy was dit begin
Maar óók gezien de aard van de
voedingswaarde van brood, moet
brood, in al de variëteiten die ervan
bestaan, gekenmerkt worden als een
goedkoop én gezond produkt.
Als je dat vergehjkt met een kroket
of fricandel of andere hartige en vaak
vette happen, is het haast onvoorstel
baar dat er in veel huishoudens wordt
beknibbeld op het bestedingsbedrag
Natuurlijke grondstoffen
Kenmerkend voor de ambachtelijke
bakkerij is dat de belangrijkste grond
stoffen die men gebruikt ook natuurlij
ke grondstoffen zijn. Dat geldt voor de
bloem, de gist en in banket naast de
bloem ook roomboter, echte slagroom,
verse eieren etc.
Van natuuriijke grondstoffen is weer
het kenmerk dat zij niet het hele jaar
door dezelfde, constante kwaliteit heb
ben. We moeten deze grondstoffen im
mers accepteren zoals Moeder Natuur
ze ons schenkt.
Toch zullen er maar weinigen zijn
die dergehjke wisselingen bij de am
bachtelijke bakkers zullen opmerken.
Het vakmanschap van de bakker
zelf moet immers dit euvel tijdig on
derkennen, waardoor er maatregelen
genomen worden door middel Van wij
ziging van de receptuur of door veran-
dering van het bakproces.
Met name de ambachtelijke bakker,
die zelf het gehele proces van het
broodbakken (4 uur in een ambachte
lijke bakkerij) op de voet volgt, kan op
ilk moment ingrijpen en zo de meest
optimale kwaliteit waarborgen.
Vorige week heeft u mee
kunnen doen aan de puzzel
van de op deze pagina vermel
de Tilburgse ambachtelijke
bakkers, aangesloten bij het
Bakkersgilde St. Honoré.
De goede oplossing is
deze pagina weergegeven
bij elke ambachtelijke bakker
van deze pagina zijn NU de
1, O1JVO
Metz
september!
In het algemeen kan gezegd
worden, dat hoe warmer de zomer
is geweest (méér zon-uren) de kwa
liteit van de tarwe voor de berei
ding van brood beter is. Men
spreekt dan van een «harde tar
we», wat zeggen wil dat die weinig
vocht bevat. De Nederlandse bak
kers kunnen praktisch altijd be
schikken over meel en bloem die
gemaakt is van die harde tarwe.
Zou de Europese tarwe minder in
kwaliteit zijn, door een erg natte
zomer, dan mengen de meelfabrie
ken er Amerikaanse tarwe onder
die - vanwege het subtropische
klimaat - wat dit betreft de meest
harde tarwe ter wereld is.
Zo’n samenstelling van twee
soorten tarwe in één bloemsoort,
noemt men een «melange» en de
Nederlandse meelfabrieken heb
ben in verloop van tijd er diverse
van ontwikkeld. Lang niet alle
brood en banket wordt gemaakt
met één bloemsoort en de ambach
telijke bakkers bieden zulke varia
ties aan broodsoorten, dat men
voor elk produkt de beste bloem
soort verlangt.
s bakkers
lakkersgü-
j-rUjk brood hoor
w.c.-papier
draagt daa
tief karakter
waardering
dient: een j
een wat
als dage
langrijk
2
5
Paduaplein 13
v