Week van het broodoogstfeest DE WEEK VAN HET BROOD c c c ft F J J J J J J Zo en J _T J Dl C J Belas 7-13 oktober 1985 v. Lieshout’s bakkerij Henk Meijs Bakker Boogers Marcel Santergoets H. v. Rooy-Verbiest Jan van Heeswijk Keusters broodwinkel Mulders v. Mansfeld Mulders v. Mansfeld Broodwinkel Jan Vermeer M. v.d. Pas-v.d. Pol Fa. A. v. Gastel en Zn. Bakker Martin Hein van Kempen Ad van Riel Jan Kriellaars J. v. Dijk en Zn. Bakkerij Somers Gerard Stalpers RuudVorselaars v. Lieshout’s bakkerij El F WEEK 1 VAN HET: i BROOD J F WEEK ij VAN HET l BROOD J Fa. A. v. Gastel en Zn. DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 10 oktober 1985 - pagina 18 DE TILBURt n de jacht op en Week van het Brood Hoefstraat 151 Besterdring 90 Ringbaan Oost 1 1 5 Fatimastraat 93 Vervolg var Meelstraat 82 St. Josephstraat 70 Laarstraat 1 5 Wagnerplein 24 Willem Il-straat 50 Pijlijzerstraat 39 Verdiplein 107 Gr gu var Heuvelpoort 375 Hasseltstraat 264 Hasseltstraat 1 38 A Joh. v. Zantenstraat 36 Veestraat 86 Molenstraat 109 Molenstraat 1 20 Rozenstraat 54 Elzenstraat 29 ft ara Pater v.d. Elzenplein 59 Cl1 Voorell BE II ee Niet duur Ons Nederl ook niet in t ons omringende slijke j het Bal it u broederlijk Bepalend voor de kwaliteit van de tarwe (lees: meel en bloem) zijn de klimatologische omstandighe- het wordt verbouwd. Juist bij ke bakker dat de toets c doorstaan! Vervolg van «Het graag we h< zien», zo m Budgetta Opvang het wijk-, I weg bij het een ontwik komt vallei zen worder ganiseerd v men. Daar dus niet z" naai dagblad g naar Belgie om op die dag geen klef, oud v lis te hebben. De betreffenc uot prijzen wij in vele c zijn voorkeur voor Bel kwaliteit van ons eigei gebakken brood was vrouw naar de mening :ht geïnformei brood van een ambachtelij- valt het met name ’s zon- e kwaliteit, ook qua vers der kritiek glansrijk zal rlandse brood is niet duur, vergelijking met andere, landen. Puzzel «Wie zit waar dan open dan op d< gesloten v bliek van rain van h poort om en eventu spreken ii prijs. De winkelure: Relatie Het gat te beschri veel. Wel’ mene terr ten. Het ii tasievolle weest mat realiteit w is op zich wel duide is in theoi merken. Het is net als bij wijn; het ene jaar is de bor deaux beter dan het andere jaar en alleen kenners - in dit geval dus ambachtelijke bakkers - zullen het verschil weten te onderscheiden. Met de Week van het Brood - die nu al enkele ja- ren achtereen wordt gehouden - is in feite een oude traditie in ere hersteld. In lang vervlogen tijden werd bij het oogsten van de tarwe een uitbundig oogstfeest gevierd als de omvang en kwaliteit van de tarweoogst uitzicht gaf op een ge waarborgde voorziening van ons dagelijkse brood voor het komend jaar. De tarwevoorziening is vandaag de dag nauwelijks in gevaar, de wereldconsumptie is zelfs kleiner dan er wordt verbouwd. Dat komt omdat steeds meer landen in de eigen behoefte kunnen voorzien. Een land als China is daarvan een mooi voorbeeld, het is altijd een grote importeur van tarwe geweest, nu exporteert het zelf! Een teai manten b< van ’s mor vragen op stenbelastii premieheff De Belas baak gaan mene vragi recte bela: waarbij pei moeten w< aan de bel ven. Maar in belt altijd verteld wa of haar vn moet gebet De Bela is in Utrecl door het di De Bela: februari 19 ning van F gesteld. Gedurer maart 198 ten behoei aangiftebil over de twi Van hal via de Bek geven over de zogena van half a 1985 over alle persor toegekend. zo - zoals onlangs jlad schreef - dat u jë moet uitwijken dags op id brood in heid de ide jouma- opzichten om ïlgië, over de »en ambachtelijk ,s deze man of van velen ech- aeerd. prijswinnaars bekend. Bij uw bakker waar u de puzzel heeft ingeleverd, kunt u dus vernemen of u in de prijzen bent gevallen. Uit alle goede oplossingen, loot elke bakker 3 goede in zenders uit die elk een rijk ge vulde broodmand krijgen uit gereikt. Ambachtelijk Over de term «ambachtelijk» doen vele opvattingen de ronde. Als karak teristiek voor een bakker is de toevoe ging «ambachtelijk» het meest op zijn plaats als al zijn brood door diezelfde bakker wordt gebakken en in i' eigen winkel wordt aangeboden: eigen bakkerij direct in eigen winkel. Een ambachtelijke bakker is er dus ge durende het hele bakproces zelf bij. Vanaf het moment dat het meel, de gist en het water in de mengmachine gaan, tot op het moment dat het door bakkersvrouwlief in de winkel wordt gelegd. Daarmee is tevens aangegeven dat brood van een ambachtelijke bak ker niet anders dan altijd vers is, wat een voordeel voor deze bakkers bete kent ten opzichte van supermarkten. Het brood dat daar verkrijgbaar is heeft immers een lange weg moeten gaan van fabriek naar winkelschap. Die kwaliteit is hoegenaamd altijd goed en een overgang van oude oogst naar nieuwe oogst zal de broodconsumerende medemens nauwelijks of niet de goede voedingswaarde van J tehjk gebakken brood - bijv mt>r on o ic no a c unm. o ono o joor een groeiend aantal sporters, jog gers, aerobaticers en trimmers - steeds meer wordt onderkend en bevestigd. Brood maakt verre van dik en juist door de rijke schakering van elemen taire en gezonde bestanddelen, is het een uitstekende basis voor een optima le en verantwoorde voeding. Terugkomend op het prijsverschil dat je aantreft tussen de meeste super markten en de ambachtelijke bakker, is er maar één, doch simpele mogelijk heid: het verschil van brood van min der dan 2,00 en ambachtelijk gebak ken brood is niet te beschrijven, dat moet je proeven. Alle hoop op een méér gezonde voe ding is echter niet verloren, want het broodverbruik neemt weer toe, terwijl i ambach- jvoorbeeld Is de tarwevoorziening dan geen probleem meer - van brood> doch dat meermalen en Uw eigen bakker -- - - zonder orenzen «tussendoortjes» bij De Tilburgse ambachtel Vbe‘ die zijn aangesloten bij Pret de Sint Honoré, vindt s^da*e °P deze Pa&*na Lrood Tijdens deze Week van het Brood Ier- zijn zij stuk voor stuk extra actief in hun eigen winkels om de vele, goede aspecten die het ambachtelijk gebak ken brood ons biedt, onder uw aan dacht te brengen. De Week van het Brood mag niet gezien worden als een week met «gi gantische aanbiedingen» en «stunt- nriivMi. ambachtelijk gebakken jrt immers niet te Eggen in een winkelschap tussen lucifers en - er. De Week van het Brood iaarentegen juist een informa- opdat brood ook die g zal krijgen die het ook ver en goede gave van de natuur, dat betreft kostbaar bezit en i agelijkse voeding wezenhjk be- jk voor ieder mens, dag in dag of er zouden in de wereld overal en tegelijkertijd mis- hoptndff^u^^^ oogsten zijn - elk jaar wordt er door de bakkers be- ëen-Niet dat onze snackbars deze F e met gegund is, wel dat helaas nieuwd uitgezien naar de kwaliteit van de nieuwe cludeerd moet worden dat ons oogst, aangezien die bepalend is voor de kwaliteit van £r ons dagelijkse brood. land ers», vaak op grove wijze wordt onderschat. Het is d een regions op zondag den waarin het wordt verbouwd. om °P die Vroeger was men uitsluitend aan- J!”5 gewezen op Europese tarwe en de st oogst daarvan is in augustus. In Midden- en Zuid-Frankrijk werd dit jaar al begin augustus de tarwe van het veld gehaald, in het Noor- ter bar slecht geïnfor den, bijvoorbeeld in de streek tus sen Metz en Nancy was dit begin Maar óók gezien de aard van de voedingswaarde van brood, moet brood, in al de variëteiten die ervan bestaan, gekenmerkt worden als een goedkoop én gezond produkt. Als je dat vergehjkt met een kroket of fricandel of andere hartige en vaak vette happen, is het haast onvoorstel baar dat er in veel huishoudens wordt beknibbeld op het bestedingsbedrag Natuurlijke grondstoffen Kenmerkend voor de ambachtelijke bakkerij is dat de belangrijkste grond stoffen die men gebruikt ook natuurlij ke grondstoffen zijn. Dat geldt voor de bloem, de gist en in banket naast de bloem ook roomboter, echte slagroom, verse eieren etc. Van natuuriijke grondstoffen is weer het kenmerk dat zij niet het hele jaar door dezelfde, constante kwaliteit heb ben. We moeten deze grondstoffen im mers accepteren zoals Moeder Natuur ze ons schenkt. Toch zullen er maar weinigen zijn die dergehjke wisselingen bij de am bachtelijke bakkers zullen opmerken. Het vakmanschap van de bakker zelf moet immers dit euvel tijdig on derkennen, waardoor er maatregelen genomen worden door middel Van wij ziging van de receptuur of door veran- dering van het bakproces. Met name de ambachtelijke bakker, die zelf het gehele proces van het broodbakken (4 uur in een ambachte lijke bakkerij) op de voet volgt, kan op ilk moment ingrijpen en zo de meest optimale kwaliteit waarborgen. Vorige week heeft u mee kunnen doen aan de puzzel van de op deze pagina vermel de Tilburgse ambachtelijke bakkers, aangesloten bij het Bakkersgilde St. Honoré. De goede oplossing is deze pagina weergegeven bij elke ambachtelijke bakker van deze pagina zijn NU de 1, O1JVO Metz september! In het algemeen kan gezegd worden, dat hoe warmer de zomer is geweest (méér zon-uren) de kwa liteit van de tarwe voor de berei ding van brood beter is. Men spreekt dan van een «harde tar we», wat zeggen wil dat die weinig vocht bevat. De Nederlandse bak kers kunnen praktisch altijd be schikken over meel en bloem die gemaakt is van die harde tarwe. Zou de Europese tarwe minder in kwaliteit zijn, door een erg natte zomer, dan mengen de meelfabrie ken er Amerikaanse tarwe onder die - vanwege het subtropische klimaat - wat dit betreft de meest harde tarwe ter wereld is. Zo’n samenstelling van twee soorten tarwe in één bloemsoort, noemt men een «melange» en de Nederlandse meelfabrieken heb ben in verloop van tijd er diverse van ontwikkeld. Lang niet alle brood en banket wordt gemaakt met één bloemsoort en de ambach telijke bakkers bieden zulke varia ties aan broodsoorten, dat men voor elk produkt de beste bloem soort verlangt. s bakkers lakkersgü- j-rUjk brood hoor w.c.-papier draagt daa tief karakter waardering dient: een j een wat als dage langrijk 2 5 Paduaplein 13 v

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1985 | | pagina 18