F
L2l
De kus van Judas
li
ba
KUNST
Vinho Verde
Piushaven
Last van een
slecht passend
kunstgebit?
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 16 mei 1985 - pagina 7
5 mei 1985-pagina6
7
door pau' vroom
hij op 8 jam
r van het ben
k
rstellen.
Menu van de week
met
zager
Idt alg
500
Een wijn zo gul en spontaan als de bevolking zelf
i alle
ikte van dit gebied is
te
iven t
wend
E
DA
Het 17de transport is naar Polen
onderweg
Op de foto: het inzamelen op het
magazijn voor het 17de transport.
DOOR
VINOLOOG
LOUIS
JANSSEN
iem of
I
I
618
697
747
Nieuwe
JL Tilburg,
zevende m
wereld veel
i en doe hier de
afgesneden stuk-
Juda
van
Asperge velouté
Kalfsoesters met gegratineerde asperges
Wijncrème
tunten
soep
woont bijna
KioeSe bevol-
j,.„„eren die
roduktie van
Portugal die
'kt verte-
t voor
t en met
haven bin-
strekken-
t kan worden
.crcri uur< nc> »<.htdroge karak-
f 'eidenhetlich-
dpercentage, gemiddeld 9‘A pro-
amelgordijnen)
40
13
52
91
300
351
396
360
413
467
521
557
400
451
512
571
611
MOLENWIJK
TANDPROTHETIEK
Hart van Brabantlaan 731 Tilburg.
schatting 1.800.000 hl rode en 500.000
hl witte wijn.
De naam Vinho Verde
CUISINE NORMAAL,
MIJN IDEAAL.
Deze week barsten in Noord- en
Middenlimburg de aspergefeesten
weer los. Een festijn dat steeds meer
allure krijgt en een waardige intro-
duktie betekent voor het ”wil
goud” van Limburg.
<irewijn bij;
d of een
Onder andere dit liedje:
O tu cara scienza, mia musica,
O dolce melodia con vaghi canti,
Che fa rinnovellar tuttor gli amanti.
Pero ritorno a te, musica cara.
kunnen-
J met
i omgaan.
snnis van het
ilsgebeuren is
ste vereiste.
ste
'o bestaat er
iet antwoord
Giotto zelf
ieel van de
waarop
weergege
verheven
onbereid
Moeder
door i
afgebeek
Midc
Ingrediënten
1 kilo asperges, 200 gr. boter, 8 eetl.
paneermeel, 4 kalfsoesters van ca.
75 gr.
Ingrediënten
1 liter kippebouillon, 0,5 liter asperge-
nat, 800 gr. asperges, 50 gr. boter,
50 gr. bloem, 1 eetl. peterselie,
1 eidooier, 1 dl. room, peper, zout,
worcestersauce.
Onderstaande recepten zijn steeds voor
4 personen.
Ingrediënten
2 Kilo asperges, 50 gr. boter,
20 gr. zout, halve citroen.
O geliefde wetenschap, mijn muziek,
O zoete melodie met schone liederen,
Die altijd nieuw leven schenken aan
geliefden.
Daarom kom ik terug bij jou, geliefde
muziek.
wen de naam Vin
blijft een onduide-
Kalfsoesters met gegratineerde
ilo asperges, 200 gr. boter, 8 eetl. asperges,
aspte Gruyère, peper, nootmuskaat, Maak de asperge
basisrecept. Laat
doek. Leg een laagje
beboterde ovenschaal
over de kopjes, alsmede de peper en
wat nootmuskaat.
Hetzelfde doet u met de tweede en
derde laag. Op de laatste laag wat vlok
jes boter verdelen en een beetje paneer
meel. Onder de grill of in oven met
max. bovenwarmte mooi licht bruin
laten kleuren. Inmiddels braadt u de
licht gezouten en gepeperde en met
wat bloem bestrooide kalfsoesters rosé
in 75 gr. boter en dient ze naturel op
bij de asperges.
Drink er een koel glas Loin
Pouilly Fumé bijvoorbeeld
Vouvray.
r aan Giotto
zerk is het
onbetwist
de we
Wijncrème.
Gebruik voor dit recept niet de Pouilly
of de Vouvray maar neem liever een
eenvoudige Blanc de Blanc.
Klop de eieren schuimig met de suiker,
'n Paar minuten in de mixer op de
hoogste stand is echt noodzakelijk.
Voeg nu de witte wijn toe en verwarm
dit mengsel op zeer laag vuur in een
pan met dikke bodem. Blijven roeren
tot de massa indikt, (beslist niet aan de
kook brengen!)
Van het vuur af verder kloppen tot het
flink is afgekoeld. Nu de slagroom
kloppen en er luchtig door spatelen.
Opdienen in gekoelde coupes.
zeggen dat elke
Jen kost. Wie wil I
hoi oiiometers
- voor nemen?
Iburg en Po-
ioor een bij-
ns magazijn
aterdag van
kunt u trou-
v dekens, la-
:hit,t erend
kopen in onze
i bestrijden we
Muziek uit Giotto’s tijd kunt u
beluisteren op de LP-set «The Sound
of music» en daarvan het gedeelte, op
LP 802 904 LY genaamd «Music from
the time of Boccacio’s «Decameron».
Hierop wordt werk uitgevoerd van de
veertiende-eeuwse Florentijnse
componisten Francesco Landini,
Giovanni en Ghirardello da Firenze.
ges klaar volgens het
at ze uitlekken op thee-
z asperge in licht
al en strooi wat kaas
U ziet dus: onze Stichting is
springlevend, ja, we zijn actiever dan
ooit. Binnenkort hoort u meer van ons,
alleen zamelen we medische
ir in voor de arme Poolse zie-
i, ook op alle andere gebie-
tien wij Nederland en Polen
*- 1ngen. Door familie-uit
ie regeringen en parle-
te beïnvloeden, door gemeen-
elkaar in relatie te brengen,
Asperge velouté.
Maak kippebouillon op uw eigen wijze.
Schil de asperges in stukjes van ca.
4 cm. en houdt de kopjes apart.
Boter smelten in ruime pan en lichte
roux maken. Hierbij de kippebouillon
voegen en een Vz liter vocht van de in
middels gaar gekookte aspergestukken.
Een paar minuten goed doorkoken.
Nu de soep door een zeef gieten en de
asperges met een houten lepel door de
zeef drukken. Op smaak brengen en
warm hóuden. Eidooier loskloppen met
de room en door de soep roeren.
De apart gaar gekookte aspergept
over de warme borden verdelen,
opdienen en peterselie erover strooit
Op 16, 17 en 18 mei is er het Natio
naal Asperge-festival in Venlo, met
o.a. de eerste Noord- en Midden-
limburgse fietsdriedaagse de Tour
d’ Asperges. Maar ook daarna zijn er
nog aktiviteiten. Voor inlichtingen en
programma: Streek VVV Venlo,
077-43800.
In elk geval een mooie gelegenheid
om deze heerlijke voorjaarsgroente
bij de bron te kopen. Want met alle
respect voor het Brabantse aanbod,
voorlopig gaat mijn asperge voorkeur
uit naar de ’’Grubbenvorsters”. Een
tip, u kunt verse asperges best meer
dere dagen bewaren. In de koelkast,
gewikkeld in een vochtige doek die u
af en toe opnieuw flink nat maakt.
Terwijl u dit leest, lezers van de
Koerier, wordt in Tamów en Rezes-
zów 90 ton aan goederen (pakketten,
kleding en medische apparatuur) uit
geladen in Zuid-Oost Polen. Gert
Blokland begeleidt het namens de
Stichting «Tilburg en Polen» en de
transportkosten belopen 3500,-. Om
dat de afstand ook ongeveer 3500 kilo
meter is, kunnen we z'“~ J~*
kilometer ons één gulden kost. W
ons helpen en een aantal kilor
over zijn/haar rekening vo
Dat kan per giro (895 «Tilt
len» te Tilburg), dat kan de
drage af te geven op ons maf
(Gasthuisring 7, iedere zat
10.00 tot 14.00 uur). Daar kt
wens ook terecht voor uw c
kens, kleren en... U kunt er scl
origineel Poolse dingen 1
boutique. Ook daarvan
de onkosten.
Bestuurslid (M/V)
dat (onbezoldigd) inhoud gaat
geven aan de promotionele
opzet, uitvoering en begeleiding
van de stichtingsactiviteiten en
producten.
Van dit nieuwe bestuurslid
verwacht het stichtingsbestuur
een enthousiaste, creatieve inzet,
het vermogen onze ideologie met
zakelijk denkende h
combineren en góed
mensen te kunnen i
Affiniteit met en ker
regionale carnavalr
uiteraard een eerst.
Belangstellenden kunnen zich
schriftelijk of telefonisch in
verbinding stellen met het
stichtingssecretariaat, 1"
Bosscheweg 89, 5017
telefoon 013-420636.
Basisrecept Asperges naturel.
Asperges schillen en in koud water zet
ten. Goed afspoelen en onderkant
ca. 1,5 cm. afsnijden.
Neem een ruime pan
aspergeschillen en de
jes in. Leg hier de asperges op. Koud
water erbij, de boter, het zout en de
citroen. De asperges moeten geheel
onder water staan. Asperges aan de
kook brengen en op laag vuur ca. 20
minuten aan de kook houden.
De juiste kooktijd is afhankelijk van
versheid en dikte van de asperge.
Persoonlijk heb ik ze het liefst beet
gaar.
t organiseren van culturele
Op die manier steken wij de
nde hand uit naar onze Oost-
medebroeders, die in een an-
uer militair pact zitten en daarom onze
ijanden zijn. Dat is een beetje onge
rijmd. Daar moeten we met zijn allen
iets aan doen. Helpt u ons?
Giotto, de zoon van Bondone, werd geboren in Colle di Vespignano, niet ver van Florence, waar hij op 8 januari 1337 overleed
Over zijn geboortdatum bestaat minder zekerheid: sommige auteurs houden het op 1257, de schrijver van het beroemde Italiaanse
•schilderboek», Vasari, noemt 1276 als geboortejaar, maar de meeste geleerden zijn het er tegenwoordig over eens dat 1267 het
waarschijnlijkste is.
Florence, de belangrijkste stad van Toscane, het oude Etrurië in Midden-Italië (Etruria - Tusci - Toscane) beleefde in de
dertiende en veertiende eeuw (door de Italianen respectievelijk *duecento» en •trecento» genoemd) een bloeiperiode: niet de eerste
in haar bestaan overigens en zeker ook niet de laatste: in de vijftiende en zestiende eeuw zou de stad der Medicifamilie aan de Arno
een der brandpunten van de *echte» Renaissance worden, onder andere op schilderkundig gebied met de allergrootsten: Leonardo,
Michelangelo en Raffaël.
Over Giotto en zijn tijd kunt u o.a.
het volgende lezen: In de Prisma-reeks
verscheen jaren geleden W. Braunfels
en E. Peterich, Kunstgeschiedenis van
Italië. R. Salvini publiceerde Giotto,
Werkverzeichnis (Frankfurt/M, etc.,
1981), ook als Giotto, Every Painting,
bij Rizzoli, New York. Goedkoop en
informatief. B. Cole, Giotto and
Florentine painting 1280-1375 (New
York, etc., 1976) is een uitstekend
boekje, bevat literatuuropgave. In E.
Carli, Giotto and his contemporaries
staan adembenemend fraaie plaatjes.
(Milaan, z.j.)
Van oudsher een wijngebied
Al in de Romeinse tijd werd in deze
Portugese streek wijn verbouwd. De wij
ze waarop is totaal anders dan in welk
wijngebied ter wereld ook.
Hier groeien druiven omhoog langs
bomen en takken (enforcado) of worden
geleid langs pergola's (ramadas). Een
moderne methode die men steeds meer
ziet is de •cruzeta». De ranken worden
hierbij langs houten dwarsbalken geleid
van kruisvormige stutten. Dit systeem
leent zich goed voor mechanische bewer
king. De druiven die voor witte wijn
worden aangewend zijn: Loreiro, Alva-
rinho en Azal Branco.
Zo’n 100.000 boeren in de Minho zor
gen voor een jaaropbrengst van naar
De Arena-kapel wordt ook wel
Scrovegni-kapel genoemd, naar de
stichter ervan, Enrico Scrovegni. Deze
Paduaanse edelman verrichte dit
godvruchtig werk, naar men zegt, om
te boeten voor het slechte leven van
zijn vader Reginaldo, die als
woekeraar voorkomt in de zevende
kring van Dante’s Inferno.
De Arena-kapel is, zoals u op de
hierbij geplaatste foto kunt zien, van
buiten een zeer eenvoudig gebouwtje.
- *--* interieur betreedt, waant zich
meteen in een andere wereld:
heel de kapel is letterlijk
De Stichting ”De Brackaliers”
maakt zich sterk voor het
Brabants Carnavalslied. De
jaarlijkse productie van de
langspeelplaat ’’Rondje Harten
Troef’ is een belangrijk middel
hiertoe.
Om haar doelstellingen verder
gestalte te kunnen geven is
besloten het huidige bestuur aan
te vullen met een nieuw
belangrijkste werk van Giotto. De
Florentijnse meester was overigens
ook bekend als architect. Zo schijnt hij
een der - nu verdwenen - bruggen
over de Arno te hebben ontworpen
alsmede de campanile, de klokketoren
van de dom in Florence, over de bouw
waarvan Giotto tot aan zijn dood in
1337 het oppertoezicht had.
Voor de geboortegrond van de ver
maarde Vinho Verdewijn verplaatsen we
ons naar het noordwesten van Portugal.
Het wijngebied, begrensd door de rivie
ren Minho en Douro, omvat de gehele
Minho provincie, een groot deel van de
Douro Litoral en wat kleine enclaves in
de Tras-os-montes.
De totaaloppervlak:: a
een tiende van geheel Portugal.
Binnen de 45 gemeenten woor
twintig procent van de Portugese
king, waaronder talrijke wijnboer
betrokken zijn bij de produkti
Vinho Verde. De trots van P o
20 van het nationaal produkt verte
genwoordigt.
Het altijd groene lands chap
Door de spontane vegetatie van de
Minho, hetgeen te danken is aan het
vochtige klimaat, wordt deze provincie
de tuin van Portugal genoemd.
Romantische stranden, prachtige par
ken met velerlei plantensoorten en dro
merige wouden met een rijke schakering
van bomen maken dit oord tot een eldo
rado van de natuurliefhebber. Restau
rants met een ruim aanbod typische
streekgerechten, comfortabele hotels,,
moderne campings en goede verbindin
gen maken de Vinho Verde-streek tot
een ideaal vakantie-oord voor de toerist
met een ruime belangstelling en een ge
zonde maag.
Kunst, nijverheid en folklore worden
hier in overvloed geboden. Voor liefheb
bers van bouwkunst is er heel wat te be
wonderen aan paleizen, kerken en mo
numentale familie-bezittingen, zowel in
gotische, romaanse als in barokke stijl.
Opvallend is de gastvrijheid en opge
ruimdheid van de bevolking, wat zich
spontaan uit in zang en dans en het sa
men genieten van alles wat het land hen
biedt.
volgeschilderd met Giotto’s fresco’s;
het zijn er, met de kleinere
verluchtingen meegerekend, 58.
Fresco’s waaronder reeksen die het
leven van Maria en dat van Jezus
uitbeelden. Er werd gezegd dat de
Scrovegnikapel helemaal naar ontwerp
van Giotto zelf zou zijn ontworpen en
dat zou zo vreemd niet zijn: het
interieur van het bedehuisje is
namelijk volkomen aangepast aan de
wandschilderingen die er zich
bevinden.
Het hier afgebeelde fresco, De Kus
van Judas, ook wel het Verraad van
las genoemd of De Gevangenname
i Christus, maakt uiteraard deel uit
van de reeks die het leven van de
Heiland schildert. Wij zien hier het
ogenblik van het verraad, zoals in het
Nieuwe Testament beschreven bij
Mattheus, 26:47-53. In de hof van
Olijven waar Jezus met enkele
getrouwe apostelen gewaakt heeft,
komen de lansknechten van de
hogepriester hem arresteren. Tevoren
is afgesproken dat de verrader onder
de discipelen, Judas Iskariot, de
rechtsdienaren Jezus zou aanduiden
uwor hem een kus te geven. Dat
moment zien we hier, met de centrale
figuren ietsje links van het midden op
de schildering. Symbolisch wordt
Christus aan alle kanten
«ingekapseld» zodat hij geen kant
1191e. meer uitkan. Van de Messias zien we
legiftigd alleen, en profil, het gezicht en een
was deel van de benen. De rest van het
lichaam wordt bedekt door de mantel
van Judas. Christus kijkt de verrader
aan met een serene blik, die opperste
verwarring teweeg moet brengen in het
gemoed van de laatste, die hier met
een monsterlijk-kwaadaardig gelaat
staat afgebeeld. Is de Christusfiguur
naar de kijker toe afgeschermd door de
mantel van Judas, aan de achterzijde
wordt hij als het ware ingesloten door
de horde lansknechten en
gerechtsdienaars die hem gevangen
komen nemen. Helemaal links op de
muurschildering, ook omgeven door
een nimbus, zien we de apostel Petrus,
die de knecht van de hogepriester een
oor afhouwt. Rechts wijst een priester
met aandrang naar Christus als om de
soldaten aan te sporen hem snel in de
boeien te slaan. Alles in het fresco
wijst naar de kalme centrale figuur van
Christus, die zijn verrader vraagt:
«Vriend, waartoe zijt gij hier?».
De muurschilderingen in de
Scrovegnikapel gelden als het
weer open
Zomer 1985 wordt het derde seizoen
dat de Piushaven open gaat voor re-
creatievaart. Van 11 mei tot en met 31
augustus kunnen boten de h
nenvaren, waar ongeveer 600
de meter voor het aanmeren beschik
baar is.
Het tarief is evenals vorig jaar 3,50
per nacht voor boten tot en met 10 me
ter lengte en voor iedere meter extra
0,50. Wil men de haven kunnen bin
nenvaren, dan moet de draaibrug Ko
ningshoeven worden geopend. De be-
dieningstijden zijn als volgt maandag
tot en met vrijdag van 9 uur tot 10.30
t uur en van 14 uur tot 20.30 uur zater
dag van 9 uur tot 10.30 uur en van 14
uur tot 18.15 uur (de kanaalbruggen Wie het ir
zijn vanaf zaterdag 18 uur tot en met dan ook r
zondag eveneens gesloten).
Hitte wijn bijzonder in trek
Als we de wijnconsumptie van rood,
wit en rosé in ons land bezien, dan is het
aandeel witte wijn in eni.,!e jaren tijd
gestegen van 42 naar 48 van het to
taal.
In de groei van wit is Vinho Verde
duidelijk meegegaan.
Haar grote populariteit
toegeschreven aan het licht,
ter, de sprankelende frishei.
te alcoholpercentage, gemid
cent.
Vinho Verde is een heerlijke frisse
aperitiefwijn, een uniek gezelschapsglas
en een alom gewaardeerde disgenoot. De
beste serveertemperatuur is 8° C.
Bekende namen als Casal Garcia,
Aveleda en Grinalda prijken in vele lan
den op de wijnkaarten van vooraan
staande restaurants.
Portugal heeft als zevende wijnpro-
duktie - land van de wereld veel kwali
teit te bieden voor schappelijke prijzen.
Een feit dat dit jaar door de Portugese
ambassade ruimschoots onder de aan
dacht wordt gebracht van wijndrinkend
Nederland
Dat kan enorm vervelend zijn, dat
weten we maar al te goed.
U kunt er wat aan doen zonder het
slachtoffer te worden van hoopgeven
de maar vaak teleurstellende beloften.
Wij zijn kunstgebitspecialisten die zich
al jaren op hoog niveau met deze
problematiek bezighouden. Ook op
dit gebied staan de ontwikkelingen
niet stil.
Wij kunnen u verschillende adequa-
oplossingen bieden.
Ga eens praten met de mensen die
er verstand van hebben. Wees niet
bang en kom rustig even binnen.
Wij staan altijd voor u klaar.
U kunt ook bellen. Tel 013 - 682358.
ma t/m vrij. 9.00 -18.00 uur. za. 10.00 -
12.00 uur.
Ingrediënten
4 eieren, 150 gr. suiker,
4 dl. witte wijn, !4 liter room.
17 471
tien
In elke kleur leverbaar
Imelkoorden
eleveren
leda 8. Loon op Zand
ds tot 10 uur tel 04166-2580
In de dertiende eeuw waren het
vooral de wetenschap, wijsbegeerte en
letterkunde die de bloei van Midden-
Italië en van Florence begeleidden. De
schilderkunst voegde zich pas later bij
de andere kunsten. Giotto geldt als de
eerste «moderne» meester, in wiens
werk zich de verschuiving manifesteert
van de oude «Byzantijnse» opvatting
der schilderkunst, de ikoonschildering
bijvoorbeeld - naar een afbeelding die
voor de toeschouwer herkenbaar is en
«menselijke» figuren worden
geven in plaats van de hoog
'en, onaantastbare en
ïikbare figuren van Christus, de
Gods en heiligen, zoals ze
de schilders vóór Giotto werden
;eld.
ideleeuwen en moderne tijd:
begrippen waarbij we ons
vastomlijnde tijdperken voors
Op school leerden wij dat de
middeleeuwen duurden van 475 (val
van het Westromeinse Rijk) tot 1453
(val van het Oostromeinse Rijk, ook
wel het Byzantijnse Rijk genoemd,
de hoofdstad Constantinopel - het
tegenwoordige Istanboel), en tevens
het eind van de Honderdjarige Oorlog
tussen Engeland en Frankrijk, dan wel
1492: de laatste Arabische
overheersers worden uit Spanje
verdreven en in naam van de Spaanse
koningen ontdekt de Italiaan
Columbus (zij het bepaald niet als
eerste) Amerika.
En daarna begon dan de nieuwe
tijd, onze tijd. Er is ook wat voor te
zeggen, de grenzen tussen
middeleeuwen en nieuwe tijd wat
soepeler te hanteren en daarbij wat
meer te letten op de situatie in elk land
afzonderlijk: op die manier lopen de
middeleeuwen in Rusland
bijvoorbeeld door tot 1860 of zelfs tot
1917. Op sociaal gebied kun je de
hedendaagse Japanse samenleving
zelfs feodaal, middeleeuws noemen. In
Midden-Italië waren, ruim twee
eeuwen voor het «officiële» einde
ervan, de middeleeuwen op
economisch, politiek en deels ook
wetenschappelijk en artistiek gebied
voorbij. De stad, een kunstwerk op
planologisch gebied, werd bestuurd
door rijkgeworden burgers (handelaars
en bankiers) die door filosofen en
literatoren hun stad als kunstwerk op
papier lieten maken tot een staat als
een kunstwerk. Die kunstige staat
werd geruime tijd later, eind vijftiende
eeuw, voor de Medici o.a. ontworpen
door Niccolo Machiavelli in zijn
beroemde werk De Heerser. Voorlopig
was het nog niet zover in Giotto’s tijd.
Wel was Dan te Alighieri, de opperste
dichter der Italianen, zijn stads- en
tijdgenoot. De dichter van de
Goddelijke Komedie waardeerde
Giotto zeer, getuige deze
ontboezeming in de elfde zang van
Purgatorio (het vagevuur), r. 94-96:
Credette Cimabue nella pittura
Tener lo campo, ed ora ha Giotto il
grido,
Si che la fama di colui oscura.
(Eens meende Cimabue in de
schilderkunst
Het veld te beheersen, en hu heeft
Giotto de roep,
Zodat de roem van de ander is
verduisterd, (vert. Frederica Bremer))
Giotto genoot dus in zijn eigen tijd
al veel waardering. Niet alleen van
Dante, met wie hij bevriend was, maar
ook van de zijde van jongere
tijdgenoten als Petrarca en Boccacio,
die lovend en vriendelijk over hem en
zijn werk schrijven.
In de regels van Dante zagen we de
naam Cimabue. Deze geldt algemeen
als de leermeester van Giotto - en de
eerste Florentijnse meester van naam.
Vóór hem waren schilders anonieme
handwerklieden, wier werk nauwelijks
in aanzien stond en die zelf bij lange
na niet dezelfde status genoten als
wetenschapslieden, wijsgeren en
dichters. Giotto is de eerste schilder na
de klassieke tijd die als individu
gewaardeerd wordt om zijn werk, en in
de werken der grote dichters genoemd
wordt.
Giotto was de zoon van tamelijk
arme boerenmensen. Volgens de
overlevering zou Cimabue, toen de
beroemdste schilder van Florence,
hem tijdens een tocht over het
platteland hebben ontdekt terwijl
Giotto, onder het hoeden van vaders
schapen, een lammetje aan het tekenen
was op een platte steen. Hoe dan ook,
Cimabue leidde Gïotto op en deze
vervaardigde zijn werken die hem
beroemd maakten: een aantal
schilderingen op panelen, zoals de
«Ognissanti Madonna» die zich nu in
het Uffizi te Florence bevindt - maar
vooral fresco’s: muurschilderingen,
met waterverf aangebracht op de nog
natte kalklaag. Fresco’s zoals de 28
wandschilderingen in de San
Francesco-Basiüek in Assisi, de
vaderstad van de heilige Franciscus,
bleek in bouw en inrichting niet erg
overeen te stemmen met de
uitgangspunten van zijn naamgever.
De inrichting en de overige
voorzieningen waren zo luxueus dat ze gerë<
een bezoekende Franciscaner monnik door
de zure opmerking ontlokten als zou
het de broeders in Assisi aan niets
ontbreken, behalve aan vrouwen.
Giotto, niet alleen van eenvoudige
afkomst, in tegenstelling toe de
meesten zijner kunstbroeders uit die
tijd, maar bovendien ook niet beg
met een erg innemend uiterlijk, v
weinig gecharmeerd van het
Franciscaanse armoede-ideaal: hij
schreef een Spotlied op de Armoede
waarin deze deugd als de bron van t
ellende op de wereld werd
afgeschilderd.
Zoals men nog steeds geen
zekerheid heeft over het juiste
geboortejaar van Giotto, zo ]-—*—*
evenzeer twijfel omtrent het
op de vraag, hoeveel werk C
geschilderd heeft en welk de
hem toegeschreven schilderingen in
feite door zijn leerlingen is
vervaardigd. De 28 fresco’s in Assisi,
die Giotto beroemd maakten, zijn nog
altijd niet onomstreden erkend als zijn
scheppingen.
Ook bij ander
toegeschreven we
«vaderschap» niet onbetwist. Minder
twijfels bestaan er over de werken,
waarvan we er hier één afbeelden. Zij
bevinden zich in de Arena-kapel in
Padua, dat in het noordoosten van
Italië ligt en destijds behoorde tot het
gebied van de Venetiaanse Republiek.
Dat Giotto de opdracht ontving om
voor deze kapel, zo ver van Florence,
in 1304-1305 de fresco’s te gaan
vervaardigen, betekent dat hij op zijn
zevenendertigste al in heel Italië
beroemd was.
Waarom sinds eeuwe
ho Verde in zwang is, l
lijkheid
Sommigen brengen de wijn in ver
band met het dominerende groen van
haar geboorteland.
Meer voor de hand liggend is de bete
kenis van groen die slaat op de spranke
lende frisheid en jeugdigheid van de
wijn. Vinho Verde is niet gemaakt om
op te leggen maar om er jong van te ge
nieten.
Zodra de druiven rijp zijn worden ze
geplukt en onmiddellijk geperst. Het sap
•de most» krijgt slechts een korte gis-
tingsperiode. Dit resulteert in een lichte
frisse wijn met een betrekkelijk laag al
coholpercentage. Botteling geschiedt al
in februari of maart.
Het spontaan druivig karakter van de
wijn kan hierdoor worden verklaard. In
het jaar 1908 werd de begrenzing van de
streek vastgesteld en in 1929 werd deze
verheven tot beschermd herkomstgebied.
(Regiao demarcada).
De wijn heeft hierdoor recht op de be
schermde aanduiding: Designaqao de
Origem of kortweg DO. Deze is te ver
gelijken met de Franse Appellation con-
Binne
want niet a
apparatuur
kenhuizen, o
den proberer
bij elkaar te breng
wisseling, door de regeringe
menten te beïnvloeden, den
ten met
door het c
contacten. C
verzoenende
id en Polen europese n.~.
familie-uit- der militair
vijanden zijn
rijmd. Daar
van