1 Bonf E'W /IP Uw Sony-specialist O r “^29,. 5-1 SHOP Kerststukje kinderspel Met een smal huishoudbudget toch aantrekkelijke wijnen kopen J MUZIEKHUIS ■ji! Donderdag 20 december 1984 - pagina 9 DE TILBURGSE KOERIER r 1984 - pagina 8 >«o*o«o*o*oèo Tij O o o o r o o BURG o o •O*O»O»O»O«O' al in dat 1923 IZ. Vergelijk en Sony wint i{ 2X50' tel 1.799’’ comf 600^ [r géta lboxen 2.698^ ppl 1 - Set i h het centrum ivond. Eigen technische dienst: Oude Kerkstraat 7 - Tel. 013/420986 EN 1 vanaf 3.»«8’' en de Du- tegen de weer 2Xl 00X80 Ventoux. e Bourgogne Macon-Beai als zoet i - koel- ling irstoelen an iel, ir, jautafels, ss, i, I. i de i. Is dan stootje is of Rhö- tdsen en _p verwelkt, t bloemstukje denneappels, n de kaarsen het kerst- e hulst en lijnen, in dit alwilg achter «.omstig va teaux» uit mor te wijr De Betatna’' -To'o.- “-*•^499,- 3t zich al aan. Duizenden enadrukken de sfeer van de e wijnen zowel droog :rend: 5-10 graden Sinterklaas is nog niet weg, of de kerstman kondigt kerstbomen, kersttakken, kandelaars en kerststukjes bena komende kerstdagen. het kopen van kant en klare kerststukjes, gaan veel mensen zelf aan de ondergrond is steekschuim te gebruiken. Laat het schuim eerst goed vol- vater, waaraan snijbloemenvoedsel is toegevoegd. Even onderdompe- *n zin. Binnenin blijft het steekschuim dan droog, waardoor de bloe ien verwelken. i, gelijkheden. Denkt U hierbij eens aan s. de Duitse Sekt of andere mousserende jnen uit b.v. Luxemburg, Spanje of Loire-streek. Vooral de Crémant d’Alsace is een kwaliteitsuitschieter die gezien zijn redelijke prijs de kwaliteit van een doorsnee Champagne vaak Jul. v. Stolbergstraat 7 Tilburg. Tel. 013/363049 tl-'-""’' Ma *5^8 cml 1983 WIJNKOPERIJ TILBURG I piabwi I heuleÉ ■.’ON j- M Hoewel de kranten beweren dat de economie opleeft, zullen de meesten van ons de laatste jaren hebben moeten inleveren en zodoende vaak op hun huishoud budget hebben moeten beknibbelen. Toch zullen velen, met de naderende feestdagen, iets extra’s op tafel willen brengen, vaak begeleid door een- mrT’ 1,499c. bloemstukje, ■•■■■jrlijk met *'d is een tak tachter ge- van de Cymbi- nbidium Is an- Naast slag. Als zuigen met watt len heeft geer men snel zulk de Champagne, /aarmee we het nieuwe jaar :tten. De Franse, originele ie is zonder meer duur, is van de betere leuke uitwijkmo- De Bergerac (rood wit) e ras-streek zijn gebieden die tege: Bordeaux aanliggen en zodoende een voornamere dronk hebben. De gebieden zoals Roussillon, Lan guedoc, Minervois, Corbières en Pro vence geven vaak stevige wijnen met een vol rond bouquet en een zeer sma kelijke dronk. Vooral de wijnen af komstig van de meestal kleinere «Cha- deze streken. Dit geldt ook voor de wijn ws vaak inzett Champagne vooral die afkomstig i huizen. Toch zijn er k op korte ter- jonge hogere Bor- D ie-wijnen. Deze wij- jdige jaren nodig om ontplooien. Te jong ze teleurstellen. Fij- drinken uit de stre- Totaje^ Son<®eV'"'a’‘ sony^1^^^;"160' ,ho<>e -'2*****^**'**^ gaat uitstekend samen met een stukje kaas. Kort geleden heeft de club van wijn liefhebbers «Le Bouchon» een wijn proeverij georganiseerd. Degenen die hieraan hebben deelgenomen zullen ongetwijfeld meerdere van de hierbo ven gesuggereerde wijr proefd en zich een eig< ben gevormd van de zeer lijkheden. Een beschouwii o proeverij treft U elders in dit «Gijsbert van Bilsen’s - Wijnkope- rij» wil U graag enkele puntjes onder het oog brengen die U wellicht van nut kunnen zijn. Koop de wijn, als het mogelijk is, bijtijds in. De wijn kan dan tot rust komen alvorens hij gedronken gaat worden. Tijdens het vervoer wordt de wijn vaak geschud zodat een eventueel depot zich uitzaait door de wijn, ter wijl de wijn ook aan diverse verschil lende temperaturen bloot staat. Be denk dat de wijn iets menselijks heeft; na een lange reis bent U vaak zelfs ook niet in een opperbeste conditie. Het is dus niet aan te bevelen om wijn nog dezelfde avond te drinken, dit echter niet te vermijden, kies dt een wijn die tegen een dergelijk s kan b.v. een jonge Beaujolais ne. Kies voor het drinken mijn niet voor de j- deaux- of Bourgogne nen hebben de nodib j zich ten volle te ontplooi gedronken zullen ze teleui ne jaren om nu te ^.^,1 ■BB*** 2XSS2722 iment van serveren dienen als volgt wijn: witte of Mousser kasttemp. De lichtere rode wijnen zoals Ma con, Beaujolais en enkele lichtere Zuidfranse wijnen: 10 - 15 graden - keldertemp. De volle rode Bordeaux-Bourgogne- en Rhönewijnen: 15-20 graden - ka- mertemp. Na het tuurlijk h glas - .oordetX Ook de Loire-streek biedt vooral op het vlak van de witte wijnen zeer goede Bourgognewijn. I -heden. Een mooie Muscadet uit deze streken igename op kamertemp<*r i voor de vaak zeer dure kurk ze minste Bourgognes. Deze witte -“dronken te wor- SLHF,00£' jed.p»*’* gcl mhoofl Kleur en vorm Bij bloemstukjes spelen kleuren en vorm een belangrijke rol. De vorm wordt tijdens het maken bepaald. De kleuren moeten echter al in de winkel worden gekozen. Zorg dat de kleuren van de verschillende materialen bij el kaar passen en probeer een bepaalde kleur te laten «terugkomen», zodat het stukje één geheel wordt. De tijd dat rond Kerstmis rood en wit de hoofdrol speelden, is zo langzamerhand voorbij. e~™,-vx— Bijna alle kleuren - en bloemen zijn er dere bloemen, water en snijbloemen- in bijna alle kleuren - zijn mogelijk, voedsel nodig. Schuin afsnijden en Opgang makende kleurcombinaties zijn onder andere wit-geel-goud en blauw-grijs-zilver. Tot slot een goede raadverwerk kaarsen altijd vrij staand, zodat tijdens het branden niet ook bloemen en snijgroen in rook op gaan. Kees van de Ven alle reparaties maatwerk eigen atelier bewaring moderniseren Tilburg - Nieuwlandstraat 3 013-426617 Nu begint het eigenlijke schikken. Begin met de kaarsen schuin af te snij den, zodat ze gemakkelijk (diep) in het schuim kunnen worden gestoken. Steek hierna een takje blauwspar ach ter de kaarsen schuin omhoog en twee andere opzij. Vul de basis van stukje op met takjes coniferen en dek het steekschuim met wat IJsla mos. Dit mos is eenvoudig vast f ten met speciale krammetjes of bloe- mendraad. De basis is nu klaar en het ;t afsluiten van het diner is na- is tijd om aandacht te geven aan de het traditionele likeurtje of opgaande lijnen, in dit geval door twee o Cognac met te versmaden. Ook takjes krulwilg achter de kaarsen te een glas Port zou hier zeer zeker pas- plaatsen. sen. Deze wijn die evenals Sherry ook vaak als aperitief gedronken wordt, Bloemen x *..i— Een kerststukje is een b'- - dus bloemen mogen natuur ontbreken. In het voorbeeld L mini-Cymbidium middenach; plaatst. Snij eerst een stukje steel schuin af en steek dan y jfeld meerdere van de hierbo- dium diep in het schuim. Cymbic uggereerde wijnen hebben ge- b]ijft lang goed, maar heeft net als sn zich een eigen mening heb- dere bloerr r vele moge- voedsel nodig. Schuin afsnijden wi louwing op deze diep in het schuim steken is dus nood- rs in dit blad aan. zakelijk. In plaats van Cymbidium kunnen ook andere orchideeën of nog andere bloemsoorten worden gebruikt. Denk eens aan de fraaie Phalaenopsis of de sierlijke Paphiopedilum. Ook een ken zijn: 1979 - 1977 - 1976 - 1974 en ouder. De minder hoge wijnen uit deze streken hebben vaak ook minder zuren en zijn zodoende eerder op dronk. Ook in de minder bekende gebieden zijn vaak heel mooie wijnen te vinden, meestal tegen een zeer redelijke prijs, w, Tevens zijn deze wijnen tamelijk jong wijr te drinken b.v. Cótes du Rhone ofizijn de aangrenzende gebieden zoals Ventoux, J’ Ardeche, Costières du Gard, Tricastin etc. Dit zijn wijnen die vol van dronk zijn met een levendig en fruitig bou- overtreft. quet. Wat drinkt men waarbij Visgerechten: een witte droge wijn, b.v. Loire of Bourgogne. Genoemd zijn Muscadet of Sancerre uit de Loire. Denk voor de Bourgognestreek vooral aan Chablis. Hors d’oeuvres: Qua wit, een B< deaux of een Elzasser. Een witte B< gerac is zeker aan te bevelen. Een lie gekoelde rode wijn zal bij smaken: Beaujolais, Gevogelte: een lichte een rode wijn uit de 1 laisstreek. Rood vlees: een volle Bordeaux- 3-3Laat de hogere wijn mogelijkheden. Een mooie Muscadet uit deze streken een dag van tevor of Sancerre zou een zeer aangename op kamertemperatuur komen en oi vervanger zijn voor de vaak zeer dure kurk ze minstens een uur van tevoren, hogere witte Bourgognes. Deze witte Rode Bergerac en de diverse Zuid- wijnen dienen jong gedronken te wor- franse wijnen liefst van Chateaux zui den omdat ze in hun jeugd het meeste len hier ook zeer goed combineren, fruit en bouquet tonen. Wild: bij wild hoort vooral Rhóne'. Zoals U ziet, in een eenvoudiger Deze wijnen hebben vaak ook een iets klasse is een groot gamma ter keuze. kruidige inslag wat uitstekend samen gaat. Dessert: indien U bij het dessert een wijn wilt serveren kies dan vöor een witte zoete wijn. Bij uitstek geschikt zijn Sautemes, Monbazillac of Muscat de Beaume de Venises. De temperaturen van de wijn op het paar rozen, enkele takken mini-Anthu- rium of een statige Amaryllis maken een kerststukje tot een waar kunst werk. Nadat de bloemen zijn i wordt het «hart» van het bic het opgevuld met een paar t be- die de opgaande lijn van .„lands accentueren. Tenslotte is in b t te zet- stukje op de foto wat bonte >f bloe- Eucalyptus gebruikt. r Wa'knian -ped® c ;stdec<

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1984 | | pagina 9