1
Bonf
E'W
/IP
Uw
Sony-specialist
O r
“^29,.
5-1
SHOP
Kerststukje
kinderspel
Met een smal huishoudbudget
toch aantrekkelijke wijnen kopen
J
MUZIEKHUIS
■ji!
Donderdag 20 december 1984 - pagina 9
DE TILBURGSE KOERIER
r 1984 - pagina 8
>«o*o«o*o*oèo
Tij
O
o
o
o
r
o
o
BURG
o
o
•O*O»O»O»O«O'
al in
dat
1923
IZ.
Vergelijk en Sony wint
i{
2X50'
tel
1.799’’
comf
600^
[r
géta
lboxen
2.698^
ppl
1
-
Set
i
h het centrum
ivond.
Eigen technische dienst:
Oude Kerkstraat 7 -
Tel. 013/420986
EN
1
vanaf
3.»«8’'
en de Du-
tegen de
weer
2Xl
00X80
Ventoux.
e Bourgogne
Macon-Beai
als zoet
i - koel-
ling
irstoelen
an
iel,
ir,
jautafels,
ss,
i,
I.
i de
i. Is
dan
stootje
is of Rhö-
tdsen en
_p verwelkt,
t bloemstukje
denneappels,
n de kaarsen
het kerst-
e hulst en
lijnen, in dit
alwilg achter
«.omstig va
teaux» uit
mor
te wijr
De
Betatna’'
-To'o.-
“-*•^499,-
3t zich al aan. Duizenden
enadrukken de sfeer van de
e wijnen zowel droog
:rend: 5-10 graden
Sinterklaas is nog niet weg, of de kerstman kondigt
kerstbomen, kersttakken, kandelaars en kerststukjes bena
komende kerstdagen.
het kopen van kant en klare kerststukjes, gaan veel mensen zelf aan de
ondergrond is steekschuim te gebruiken. Laat het schuim eerst goed vol-
vater, waaraan snijbloemenvoedsel is toegevoegd. Even onderdompe-
*n zin. Binnenin blijft het steekschuim dan droog, waardoor de bloe
ien verwelken.
i, gelijkheden. Denkt U hierbij eens aan
s. de Duitse Sekt of andere mousserende
jnen uit b.v. Luxemburg, Spanje of
Loire-streek. Vooral de Crémant
d’Alsace is een kwaliteitsuitschieter die
gezien zijn redelijke prijs de kwaliteit
van een doorsnee Champagne vaak
Jul. v. Stolbergstraat 7 Tilburg. Tel. 013/363049
tl-'-""’'
Ma
*5^8 cml
1983
WIJNKOPERIJ
TILBURG
I piabwi I heuleÉ
■.’ON j- M
Hoewel de kranten beweren dat de economie opleeft, zullen de meesten van
ons de laatste jaren hebben moeten inleveren en zodoende vaak op hun huishoud
budget hebben moeten beknibbelen.
Toch zullen velen, met de naderende feestdagen, iets extra’s op tafel willen
brengen, vaak begeleid door een-
mrT’ 1,499c.
bloemstukje,
■•■■■jrlijk met
*'d is een tak
tachter ge-
van de
Cymbi-
nbidium
Is an-
Naast
slag. Als
zuigen met watt
len heeft geer
men snel zulk
de Champagne,
/aarmee we het nieuwe jaar
:tten. De Franse, originele
ie is zonder meer duur,
is van de betere
leuke uitwijkmo-
De Bergerac (rood wit) e
ras-streek zijn gebieden die tege:
Bordeaux aanliggen en zodoende
een voornamere dronk hebben.
De gebieden zoals Roussillon, Lan
guedoc, Minervois, Corbières en Pro
vence geven vaak stevige wijnen met
een vol rond bouquet en een zeer sma
kelijke dronk. Vooral de wijnen af
komstig van de meestal kleinere «Cha-
deze streken.
Dit geldt ook voor
de wijn ws
vaak inzett
Champagne
vooral die afkomstig i
huizen. Toch zijn er k
op korte ter-
jonge hogere Bor-
D ie-wijnen. Deze wij-
jdige jaren nodig om
ontplooien. Te jong
ze teleurstellen. Fij-
drinken uit de stre-
Totaje^
Son<®eV'"'a’‘
sony^1^^^;"160'
,ho<>e
-'2*****^**'**^
gaat uitstekend samen met een stukje
kaas.
Kort geleden heeft de club van wijn
liefhebbers «Le Bouchon» een wijn
proeverij georganiseerd. Degenen die
hieraan hebben deelgenomen zullen
ongetwijfeld meerdere van de hierbo
ven gesuggereerde wijr
proefd en zich een eig<
ben gevormd van de zeer
lijkheden. Een beschouwii o
proeverij treft U elders in dit
«Gijsbert van Bilsen’s - Wijnkope-
rij» wil U graag enkele puntjes onder
het oog brengen die U wellicht van nut
kunnen zijn.
Koop de wijn, als het mogelijk is,
bijtijds in. De wijn kan dan tot rust
komen alvorens hij gedronken gaat
worden. Tijdens het vervoer wordt de
wijn vaak geschud zodat een eventueel
depot zich uitzaait door de wijn, ter
wijl de wijn ook aan diverse verschil
lende temperaturen bloot staat. Be
denk dat de wijn iets menselijks heeft;
na een lange reis bent U vaak zelfs ook
niet in een opperbeste conditie.
Het is dus niet aan te bevelen om
wijn nog dezelfde avond te drinken,
dit echter niet te vermijden, kies dt
een wijn die tegen een dergelijk s
kan b.v. een jonge Beaujolais
ne.
Kies voor het drinken
mijn niet voor de j-
deaux- of Bourgogne
nen hebben de nodib j
zich ten volle te ontplooi
gedronken zullen ze teleui
ne jaren om nu te ^.^,1
■BB*** 2XSS2722
iment van serveren dienen als volgt
wijn:
witte
of Mousser
kasttemp.
De lichtere rode wijnen zoals Ma
con, Beaujolais en enkele lichtere
Zuidfranse wijnen: 10 - 15 graden -
keldertemp.
De volle rode Bordeaux-Bourgogne-
en Rhönewijnen: 15-20 graden - ka-
mertemp.
Na het
tuurlijk h
glas -
.oordetX
Ook de Loire-streek biedt vooral op
het vlak van de witte wijnen zeer goede Bourgognewijn. I
-heden. Een mooie Muscadet uit deze streken
igename op kamertemp<*r
i voor de vaak zeer dure kurk ze minste
Bourgognes. Deze witte
-“dronken te wor-
SLHF,00£'
jed.p»*’* gcl mhoofl
Kleur en vorm
Bij bloemstukjes spelen kleuren en
vorm een belangrijke rol. De vorm
wordt tijdens het maken bepaald. De
kleuren moeten echter al in de winkel
worden gekozen. Zorg dat de kleuren
van de verschillende materialen bij el
kaar passen en probeer een bepaalde
kleur te laten «terugkomen», zodat het
stukje één geheel wordt. De tijd dat
rond Kerstmis rood en wit de hoofdrol
speelden, is zo langzamerhand voorbij.
e~™,-vx— Bijna alle kleuren - en bloemen zijn er
dere bloemen, water en snijbloemen- in bijna alle kleuren - zijn mogelijk,
voedsel nodig. Schuin afsnijden en Opgang makende kleurcombinaties
zijn onder andere wit-geel-goud en
blauw-grijs-zilver. Tot slot een goede
raadverwerk kaarsen altijd vrij
staand, zodat tijdens het branden niet
ook bloemen en snijgroen in rook op
gaan.
Kees van de Ven
alle reparaties maatwerk
eigen atelier bewaring
moderniseren
Tilburg - Nieuwlandstraat 3
013-426617
Nu begint het eigenlijke schikken.
Begin met de kaarsen schuin af te snij
den, zodat ze gemakkelijk (diep) in het
schuim kunnen worden gestoken.
Steek hierna een takje blauwspar ach
ter de kaarsen schuin omhoog en twee
andere opzij. Vul de basis van
stukje op met takjes coniferen en
dek het steekschuim met wat IJsla
mos. Dit mos is eenvoudig vast f
ten met speciale krammetjes of bloe-
mendraad. De basis is nu klaar en het
;t afsluiten van het diner is na- is tijd om aandacht te geven aan de
het traditionele likeurtje of opgaande lijnen, in dit geval door twee
o Cognac met te versmaden. Ook takjes krulwilg achter de kaarsen te
een glas Port zou hier zeer zeker pas- plaatsen.
sen. Deze wijn die evenals Sherry ook
vaak als aperitief gedronken wordt, Bloemen
x *..i— Een kerststukje is een b'- -
dus bloemen mogen natuur
ontbreken. In het voorbeeld L
mini-Cymbidium middenach;
plaatst. Snij eerst een stukje
steel schuin af en steek dan y
jfeld meerdere van de hierbo- dium diep in het schuim. Cymbic
uggereerde wijnen hebben ge- b]ijft lang goed, maar heeft net als
sn zich een eigen mening heb- dere bloerr
r vele moge- voedsel nodig. Schuin afsnijden wi
louwing op deze diep in het schuim steken is dus nood-
rs in dit blad aan. zakelijk. In plaats van Cymbidium
kunnen ook andere orchideeën of nog
andere bloemsoorten worden gebruikt.
Denk eens aan de fraaie Phalaenopsis
of de sierlijke Paphiopedilum. Ook een
ken zijn: 1979 - 1977 - 1976 - 1974 en
ouder. De minder hoge wijnen uit deze
streken hebben vaak ook minder zuren
en zijn zodoende eerder op dronk.
Ook in de minder bekende gebieden
zijn vaak heel mooie wijnen te vinden,
meestal tegen een zeer redelijke prijs, w,
Tevens zijn deze wijnen tamelijk jong wijr
te drinken b.v. Cótes du Rhone ofizijn de
aangrenzende gebieden zoals Ventoux, J’
Ardeche, Costières du Gard, Tricastin
etc. Dit zijn wijnen die vol van dronk
zijn met een levendig en fruitig bou- overtreft.
quet. Wat drinkt men waarbij
Visgerechten: een witte droge wijn,
b.v. Loire of Bourgogne. Genoemd
zijn Muscadet of Sancerre uit de Loire.
Denk voor de Bourgognestreek vooral
aan Chablis.
Hors d’oeuvres: Qua wit, een B<
deaux of een Elzasser. Een witte B<
gerac is zeker aan te bevelen. Een lie
gekoelde rode wijn zal
bij smaken: Beaujolais,
Gevogelte: een lichte
een rode wijn uit de 1
laisstreek.
Rood vlees: een volle Bordeaux-
3-3Laat de hogere wijn
mogelijkheden. Een mooie Muscadet uit deze streken een dag van tevor
of Sancerre zou een zeer aangename op kamertemperatuur komen en oi
vervanger zijn voor de vaak zeer dure kurk ze minstens een uur van tevoren,
hogere witte Bourgognes. Deze witte Rode Bergerac en de diverse Zuid-
wijnen dienen jong gedronken te wor- franse wijnen liefst van Chateaux zui
den omdat ze in hun jeugd het meeste len hier ook zeer goed combineren,
fruit en bouquet tonen. Wild: bij wild hoort vooral Rhóne'.
Zoals U ziet, in een eenvoudiger Deze wijnen hebben vaak ook een iets
klasse is een groot gamma ter keuze. kruidige inslag wat uitstekend samen
gaat.
Dessert: indien U bij het dessert een
wijn wilt serveren kies dan vöor een
witte zoete wijn. Bij uitstek geschikt
zijn Sautemes, Monbazillac of Muscat
de Beaume de Venises.
De temperaturen van de wijn op het
paar rozen, enkele takken mini-Anthu-
rium of een statige Amaryllis maken
een kerststukje tot een waar kunst
werk.
Nadat de bloemen zijn i
wordt het «hart» van het bic
het opgevuld met een paar t
be- die de opgaande lijn van
.„lands accentueren. Tenslotte is in b
t te zet- stukje op de foto wat bonte
>f bloe- Eucalyptus gebruikt.
r Wa'knian
-ped® c
;stdec<