Een kerstmenu met variaties «Kerstmis vaak eetfeest» 15 JAAR VRIENDENKRING OOSTENRIJK ONS artner. -■to-4 TILBURGS WIJNPRAATJE lig 1984 ☆I ☆I *8* CS Donderdag 22 december 1983 pagina 29 DE TILBURGSE KOERIER ember 1983 pagina 28 i Paardje" raat 40 es voor »n. Champagne, koningin van de wijnen poel enig 377 en: Menu van de week van 25 t./m. 31 december 1983 er Naar wordt aangenomen is de Bene- Vrijdag: Dinsdag: Woensdag: Donderdag: Waar anders kan deze appetijtelijke reisverlangens opwekkende foto zijn gemaakt dan in de besneeuwde dalen van wintersportland Oostenrijk courre Glacé jvend ichtingen. bijna latnog behan- irooien” i wordt ceurig Zaterdag: oudjaar t van rtalen iderha en de is Pessers. maar wej rollade of Eetfeest Met F meen ve 1 met cwark met niets tnders jfers; tevens iren en een eraspte tot ze wilde if met ite de bodem van een waarin zich in het met lc en te '1 g ge- ibriekgaan irde maat ierverschil- te in- dang- I hun wat schotels het van bestellijs kant en klaar Eygenraar.i 'irmatiet ■g is ook aan te bevelen laars en langlauf »n over skilerar tooi. V ossebessensorbet 1 dl vossebessen op siroop of -moes, 1/3 theelepel kaneel, 1/3 theelepel nootmuskaat, 3 dl roomijs. Klop met de mixer alle ingrediënten dooreen. Serveer de sorbet in hoge gla zen. gerookte zalm, e tijden worden gen grill t< ’«an-deze i over de pond. De want dat lazen als ande- e mensen prijs- «Ze eten zegen zorg- of entrecö- er Heidsieck 1 door de ki De uiterst zorgvuldige J en de miljoe onderaardse gangen drukwekkend. Een sfeervolle Een 10-daagse reis zal worden geor ganiseerd naar Hüttschlag/Grossarl (Salzburgerland)_en wel van 17 t/m 26 februari a.s. ig eten is natuurlijk bijna alle middenstar 3:vraagd dat Kerstmis maar mtaardt in een (vr)eetfeest. een aantal Til- bel om te vra- ;rst te maken heeft. iters bereiden met na- lillon en verse kruiderij, streng zoutarm: natriu- U kunt zich riaat van d Paus Adri burg. Hüttschlag voor wandelaa beschikt men kinderskischoc de maaltijd voel je ook of je iemand eten het doel van Kerstmis wordt, zit mist». het fout». Kerstmis eten we over het alge- veel en duur. Binnen een paar Maandag: 2e kerstdag gevulde avocado, kalfs oesters «Oud Leyden broccoli, ijsbergsla, aardappeltjes Dauphi ne, vossebessensorbet. In verband m« ling verzoeken v schriftelijk aan te Poeliersbedrijf Van Valkenburg: «Met kerst is vaak de hele familie bij elkaar. Er is geen vertier; de cafés zijn gesloten en sporten is er ook niet bij. Omdat iedereen dan tijd genoeg heeft, wordt er gezellig gegeten en babbelt men wat». De hoven sen dc zijn willen met grote zwel dagen verhapstukken we een bom van calorieën. Wat heeft eten eigenlijk met ken? :haffers van al het lekkers op deze vraag een antwoord Poelier Baas: «Kerstmis is westelijke dag. Door een goede ijd wordt de onderlinge band be- Variaties voor vegetariërs Gevulde avocado In plaats van de garnalen 16 rode pa prika in kleine stukjes gesneden en verse partjes grapefruit. met de grote belangstel- wij u de deelname vragen. eitjes Dauphine kruiderij (peter- eventueel wat knof- its van 100 g ge- 3 g geraspte na- ☆j ☆1 ☆1 ☆1 ☆l - moet dc °J tiven en smull van Eygenraam s' gen tot ongekende zoveel dan nc wel de handen v< stoken worden, dag en nacht gewe Eygenraam een pt moet daarna weer at oud- en nieuwjaar. Zoetigheid gaat er ook nog altijd in. De kerststollen, -kransjes, tulbandca- kes en worstebroodjes zorgen ervoor dat de kassa van bakkerij Van lersel vier maal zo vol zit dan normaal. Me vrouw Van lersel: «Het is nog drukker dan vorig jaar. Waarschijnlijk omdat de mensen minder buitenshuis gaan eten en het daarom thuis gezellig wil len maken». grapefruitcocktail, ge grilde kip, kerriesaus, rijst, rauwe witlofsalade met mandarijn en ap pel, Irish coffee. macaronischotel ham en kaas, kwt rozijnen. runderlapje, rode kool, aardappelen, vanillevla. hachee, appelmoes, aardappelpuree, karne- melksepap. «Zoals Pasen steeds meer in het te ken staat van de sport, zo ligt voor veel mensen met Kerstmis het accent op paro< eten. Deze tijd geeft daar waarschijn- gaat lijk aanleiding toe; de mens wordt op thuis teruggeworpen. Als je dan on proportioneel gaat zitten, loopt het na tuurlijk uit de hand». De wijnkelders Niet alleen is de kalkbodem ideaal voor de verbouwing van druiven, ze is te vens een ideale bewaarplaats voor wij nen. In de Gallo-Romeinse tijd werden de ondergrondse kalksteengrpeven uitge- höuwen, die vanwege een constant lage temperatuur en hoge vochtigheidsgraad unieke kelders bleken te zijn. Zo strekt zich een netwerk uit van 200 kilometer gangen, die tot een diepte gaan van 40 B me ter. Op gezellig tegen. Maar I zeiden desgevraagd al te vaak ontaardt i We trokken eens bij burgse pastoors aan de gen wat eten met Ker Druiven Volgens de wet op de A.C. Champag ne mogen uitsluitend de volgende drui ven worden verbouwd: «Pinot Noir», «Pinot Meunieren «Chardonnay». De laatste is een witte druivensoort. Een v“n lyoz- L hectare mag maximaal 70 hectoliter op- cha^$.ne} brengen. Voor het jaar 1983 is vastge- van J steld, dat voor een hectoliter most 160 kilogram druiven nodig zijn. Dank zij goede oogst dit jaar is de prijs van e kilogram druiven 19,03 Franse f wat aanzienlijk gunstiger is dan vooraf gaande jaren. Deze bepalingen worden gemaakt door het «Comité Interprofes- sionnel du Vin de Champagne», een overkoepelend orgaan dat toeziet op de kwaliteit. wenden tot het secreta rie Vriendenkring Oostenrijk, riaanstraat 64, 5014 LR Til- Aardappeltjes Dauphine 600 g aardappelen, boter, zout, se peper, ‘A l slagroom, 100 g raspte oude kaas. Schil J-J-- Wrijf een ovenvaste schotel in met bo ter. Leg de aardappelschijfjes in de schotel en bestrooi ze met zout en pe per. Schenk de ongeklopte room er over. Bestrooi met de geraspte kaas. Plaats de schotel gedurende 30 minu ten in een op 250° C voorverwarmde oven tot de bovenkant goudgeel is. Over 600 runderhazen, kerstbollen, gezelligheid en same. Variaties bij zoutarm dieet (natriumarm) Bij het recept van avocado geen zout gebruiken, maar wel verse kruiderij (peterselie, bieslook en paprikapoe der). De kalfsoeste triumarme boui. Gebruik bij marme kaas. Voor de aardappel geen zout, maar verse k selie, bieslook en look). Gebruik in plaat raspte oude kaas, 100 triumarme kaas. Dit gezellige dorpje biedt echte win tervreugde en uitgaansmogelijkheden. Zondag: le kerstdag ovenvaste schaal, schenk de saus er over en bestrooi ze met de kaas. Plaats ze onder de goudgeel gegratineerd zijn. «Pinksteren heeft ook z’n traditie. Iedereen pakt dan zijn biezen en trekt er voor een paar dagen tussenuit». Variaties voor suikervrij dieet Bij de avocado in plaats van 1 beker tje zure room, 1 dl yoghurt gebruiken. In de aardappeltjes Dauphine de slag room vervangen door koffiemelk. Gebruik voor de sorbet diepvries verse bessen en suikervrij ijs en zoet het ge recht met vloeibare sorbitol. populairst. Aan de hand jsten worden de schotels ar gemaakt. _jo im heeft zelfs complete formatieboekjes samengesteld. Bek stellenden kunnen al bladerend keus maken uit vis, koude schotels en wild. De klant kan zelfs een kant en klaar menu samenstellen. Het enige wat je dan nog moet doen, is de scho tel met kerst ophalen, in de oven schuiven en smullen maar. De omzet stijgt met de feestda- de hoogten: acht maal lormaal. Daar moeten dan voor uit de mouwen ge- i. Deze week wordt er v'erkt. Met kerst heeft laar dagjes rust maar tan de slag voor Samenzijn Pastoor Van den Bosch, Heikese pa rochie: «Jezelf ongans eten is afschu welijk. Elk volk wil echter het samen zijn vieren. De meest menselijke vorm daarvoor is het gezamenlijk eten. Bij een schijfje citroen de randjes van de avocado in tegen het bruin worden. Snij het vruchtvlees in blokjes en be strooi het met peper en zout. Hak de walnoten fijn en meng deze met de garnalen door de avocadoblokjes. Schep de zure room erdoor en verdeel het mengsel over de uitgeholde avoca do’s. Gameer ze met een achtergehou- den halve walnoot. e pastoor van de parochie Broek-’ ;n heeft er niets op tegen als men- ioor middel van eten hun samen vieren. «Maar dat hoeft niet z’velgpartijen. Zo gauw als botteld met toevoeging van gistcellen uit het champagnegebied. Als afsluiting wordt een kroonkurk gebruikt. Spoedig begint zich een tweede gisting te voltrek ken. Door omzetting van suiker in kool zuur en alcohol Komt bezinksel vrij. En dat laatste hoort in champagne niet thuis. Hiervoor worden de flessen horizon- ov taal in schuinoplopende houten rekken ste begren- (pupitres) gestoken. Wekelijks geven 'J «remueurs» met de hand een krachtige j aan de flessen en zetten een fractie verder op hun Kalfsoesters «Oud Leyden In plaats van kalfsoesters 400 g champignons snel in de boter gebak ken samen met een fijngesnipperd uitje. Meng er 75 g gehakte amandelen door. Leg het champignonmengsel in een ovenvaste schotel en dek het af met enkele plakjes belegen kaas. Gratineer gedurende enkele minuten onder de grill. Vul dit menu eventueel aan, met maïskolven. Kook hiervoor de schoongemaakte maïskolven in ruim water met zout in 20 minuten gaar. Be smeer de maïskolven met boter en hap de maïskorrels er steeds af. het fout». Pastoor Van Miert, Heuvel, i niet reageren en doet de zaak af een zalig kerstfeest. De herder van de •'trochie Sacrament, pastoor Witlox, ^—t wel serieus in op de vraag wat eten met kerst te maken heeft. «In alle culturen wordt bij iedere feestelijke ge legenheid, gezellig getafeld. Het is ech ter de spuigaten uitgelopen. De wel vaart brengt dit met zich mee en het is aanlokkelijk. De maaltijden worden duur en vaak losgemaakt van de reden waarom het feest is. Het eten is een zelfstandig leven gaan leiden». M.vd. V. egentien honderd vierentachtig is jaar, dat de Stichting Vrienden- g Oostenrijk haar derde lustrum vieren. Naast de Oostenrijkse nden die in ’84 zullen worden geor ganiseerd komt de Vriendenkring met een aantrekkelijke en bijzonder voor delige wintersportreis. Rollades, runderhazen, tonijn, gourmetschotel, ree, fazant, g paling, kerstkransjes en worstebrood. Het is weer Kerstmis. De weliswaar slechter maar de meeste mensen geven nog evenveel uit aan eten als andere jaren, misschien zelfs nog meer. De poelier verzesvoudigt zijn om zet, bakkers verkopen vier maal zoveel en menig slager ziet zijn opbrengst verdubbeld. kerst te make De versch proberen te geven, een fees*' maaltijd ter». Voor de heer Eygenraam hoeft dat eten allemaal niet. Maar het is nu een maal een traditie geworden, zegt hij. «Het seizoen leent zich er ook voor. Door een gezellige tafel kun je een be paalde sfeer scheppen. En het is de tijd van het wild». ’■“•SR Bij slager Fons Pessers gaar week zo’n 600 runderhazen ot toonbank a 14,95 gulden een slager mag niet mopperen, zijn zeker zoveel runderhazen re jaren. «Toch kopen bewuster», zegt. Fons nog wel even luxe, vuldig af waar ze de te zullen kopen». Waar kan ik mijn vlees zo voordelig' mogelijk kopen, vraagt het publiek zich af. De hoeveelheden die we met zijn allen verorberen, worden echter niet aangepast. Afstand doen van al te grote luxe en dure maaltijden is er ook niet bij. Pessers: «Kerstmis is een eet feest. De mensen kopen meer dan ze nodig hebben opdat ze in ieder geval volop in huis hebben». Dag en nacht Poelier Peter Baas verzevenvoudigt zijn omzet met de feestdagen. Hij is van mening dat veel mensen het thuis gezelliger willen maken omdat uit eten gaan ook duur is. De hazen en konij nen gaan er grif van de hand. «Ik heb het idee dat er meer vraag is naar kwa liteit dan kwantiteit. Het gehele jaar door doen de mensen al met minder. Met kerst willen ze dan toch iets be ters». Bij Valster Slagerij zijn de gourmet- Hüttschlag ligt aan de voet van het Grossarldal op een hoogte van 1020 '200 meter en is bijzonder aan te len door haar ligging en mistvrij- wat zeer belangrijk is voor de wintersport. Slager Fons Pessers heeft het er druk mee. Deze week verkoopt hij zo’n 600 runderhazen. DOOR VINOLOOG LOUIS JANSSEN i Kalfsoester «Oud Leyden 100 g champignons, 70 g boter, 25 g bloem, 2 dl bouillon (‘A bouillon tablet), 'A dl slagroom, scheutje cognac, zout, paprikapoeder, 75 g gesneden ham, 4 kalfsoesters (75 g), 75 g geraspte kaas. Bak de gewassen en gesneden cham- rons snel in 15 g boter. Smelt 25 g u^er, doe hier de bloem bij en schenk al roerend de bouillon erbij tot een dikke gladde saus is ontstaan. Maak de saus af met de room, cognac, zout en paprikapoeder en roer de gesneden ham en champignons erdoor. Houd de saus warm. Zout en peper de oesters, laat de rest van de boter bruin worden in de koekepan en bak hierin de oes ters goudbruin en gaar (elke kant on- o: :er 5 4 6 minuten). Leg ze in een maakt elk char smaak en tradi. van de verschillende wijnen. Na verloop Een sfeervolle en onvergetelijke im- van tijd wordt deze wijn op flessen ge- pressie van briljant vakwerk. De Kerstmaaltijd geldt als een der belangrijkste van het jaar. Dat komt niet alleen tot uiting in de keuze van de gerechten, maar ook in de aankleding van de tafel. De sfeer wordt nog verhoogd door de kerstboom of -stal in de kamer en, als het even kan, sneeuw Of berijpte bomen en velden buiten. In deze sfeer past onderstaand menu van Het Nederlands Zuivelbureau. Het bevat feestelijke gerechten die zonder veel moeite zelf bereid kunnen worden. De ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. Het belangrijkste kenmerk is echter, dat er gemakkelijk op gevarieerd kan worden door mensen die op een of andere manier van het normale eetpatroon afwijken, zoals vegetariërs en mensen op dieet. Dank zij dit kerstmenu met variaties kan iedereen genieten van een sfeer volle maaltijd. Eet smakkelijk! tomatensoep met ge raspte kaas, gestoofde schelvis, peterseliesaus, worteltjes, aardappelen. kaasfondue met stok brood en rauwe groen ten zoals bloemkool- aa roosjes en bleekselderij, pignc vruchtensalade met zu- boter re room. Gevulde avocado’s 2 avocado’s, citroen, peper, zout, 50 g walnoten, 50 g garnalen, bekertje zure room. Halveer de avocado’s en haal de pit eruit. Schep met een lepel het vrucht- o vlees voorzichtig uit de schil. Wrijf met geveer région de Champagne» behoort tot de noordelijke wijngebieden van Europa. De grond is in feit vroegere binnenzee secundaire tijdperk een dikke laag krijt heeft gezet. De heuvels gaan tot 200 meter hoogte en op de hellingen daarvan zijn trapsge wijze de wijngaarden aangelegd. Bij een wet van 22 juli 1927 is de juiste o zing van de champagnestreek bepaald. Uitsluitend die mousserende wijnen, af- draaibeweging komstig van druiven uit het gebied en deze telkens et daar gemaakt volgens de «Méthode kop. champenoise», hebben recht op de bena- Een ervaren «remueur» kan 30.000 ming champagne. tot 40.000flessen per dag behandelen. De champagnf-streek is onderver- Na verloop van drie maanden staan deeld in «Montagne de Reims», Vallée de flessen verticaal naar beneden en is al de la Marne» en «Cöte des Blancs». De het vuil op de kurk gezakt, productie-centra zijn Reims en Epernay. Voor de volgende bewerking (dégorge- Het heersende klimaat vertoont veel ment) verhuizen de flessen naar een overenkomst met Parijs; grillig lente- vrieskelder, waar door onderdompeling weer, hete zomers en gemiddeld zachte van de nek in een ijskoud pekelbad, een winters. klein beetje champagne biet inbegrip van het vuil bevriest. Nu wordt de kroon kurk gelicht en het propje ijs kiest onder de koolzuurdrank de vrijheid. Het kleine verlies aan champagne dat ontstaat, wordt aangevuld met een scheutje likeurwijn. Deze bepaalt het droog of zoet van deze edele wijn. Globaal onderscheidt men drie typen: «Brut» uitgesproken droog en meest ge vraagd, «Sec» iets zoet en «Demi-sec» zoet. De flessen worden afgesloten r de bekende paddestoelvormige kurk voorzien van de fraaie etikettering. Consumptie van champagne In de eerste negen maanden van dit idUd^voigendedni- Jaar ziJn in ons land 378 412 flessen iwd- «Pinot Noir», champagne geïmporteerd. Dat is 11.2 procent meer dan in dezelfde periode van 1982. De totale Franse export t o bedroeg in drie kwarti van 1983: 31.5 miljoen flessen. 160 Champagne is kostelijk en kostbaar, nk zii de Oorzaak is de arbeidsintensieve produk- 'yan een lie en de vaa^ sc^aarse oogstjaren die in franks 8et ge8ied voorkomen. t vooraf- 32at de consumptie in ons land stijgt is misschien onder invloed van onze zui derburen, die alles wat te vieren is met schuimende wijn bezegelen. Bezoek een champagne-huis De meeste huizen hebben bezoeksche- Het wonderlijk ma s die biJ de importeurs bekend zijn. champagne-proces ZSZT jf een ovenvaste schotel in met bo- Naar wordt aangenomen is de Bene- ken. Een bekend champagne-huis als de aardappelschijfjes in de d‘ctijnermonnik Dom Pengnon uitvin- Piper Heidsieck leidt haar gasten per en bestrooi ze met zout en pe- der*an de "methode champenoise». trein door de kilometerslange kelders. igeklopte room er- De most van elk der dr,e genoemde De uiterst zorgvuldige en traditionele l de geraspte kaas. dru,venrassen gist tot wijn. Vervolgens werkwijze en de miljoenen flessen in de totel gedurende 30 minu- maakt elk champagne-huis naar eigen onderaardse gangen zijn bijzonder in- p 250° C voorverwarmde smaak en iraditie een «cuvée» (blend) - r verschillende wijnen. Na verloop het krin gaai av<

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1983 | | pagina 29