Kaas, de gele motor werk, idingt A Biotechnologie: de wetenschap van de toekomst UKEN 1AKERS I De beste oude Goudse komt uit Tilburg III 598 429 998, 898 278 iel op?) 1.698, 1.998, 39,- 39,- 49,- 49,- 79,- 79,- 79,- 79,- 0 HOLLAND 0 598, 118, 198, PtEb'lwni I Bewaakte fietsenstalling slaat aan! ,J I 1983 pagina 22 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 1 december 1983 pagina 23 NIIEUW VIDEOBANDEN EN CASSETTES bij UNI-SALES EXTRA LAAG geprijsd Videobanden VHS Geluidsbanden SCOTCH VHS TDK LX 35 - 90 19.50 3 stuks Maxell UD 35 - 90 19.50 E 180 1 xE 120 Maxell UD 35-180 59.00 75,- Basf LP 35 2 stuks 25.00 van 69,— NU Philips DP 35 Triple action 35.00 van 99 NU eler, rboxe Videobanden Betamax Space battle NU van 99- Nu Space Hawk Cassettes van 99- NU Maxell Safes Horse racing van 129,— NU TDK 1 3 10 Tennis 10 1 3 van 129,— NU Videobanden VCC 11.- Boksen van 129,— NU Grundig VVC 480 14,— Utopia Mu blj Unl-Salas van 129,— NU enz. 59.00 169 Marantz VCC 360 119.- 45.00 Agfa VCC 360 39.35 115- f»; Voortbestaan voorlopig nog onzeker doek GOUDA Vrijwilligerswerk /larijnen 1-7000 (oopavond toeveel- Theo van Drunen Het snijden van de blokken kaas die in een kaasvat worden gelegd. takke enetic De melkopslagtanks en de aanvoenvagens. 13.00 uur Wij komen vrijblijvend voor prijsopgave Ook 's avonds y Tel. 013/423423 na kantoor 013/331759 1 25.- 25 ir ervaring i techn. dienst le voorlichting STADHUISPLEIN 340 - 341 TILBURG. 20- 20- 24.- 19.- 22.- 33- 47 53.- 65- 65- 76.- 59.- 68- V0LVET48+ .peen voorrijdkosten Gratis thuis bezorgd Gratis aangesloten Eigen service-dienst Financiering mogelijk Rechtstreeks bij de fabriek Enorm voordelig 28,— 44, — 45. - 59,— 59 62,— 68,- dikke al ets weleens de i Nederland bijna een der met om TDK E 180 Maxell E 180 AGFA E 180 Fuji E 180 Sharp E 180 Panasonic E 120 1 25,00 25.00 25,00 24,00 24.00 21.50 D 60 D 90 AD 60 AD 90 SA 60 SA 90 SA 60 X 3,95 4.95 5,50 6.95 6.95 7,95 7.95 3.95 5.50 Sony L 750 Agfa L 750 instal- elpt u met 3 73 73.- 3 73,- 73 21- 22.- 71,— 65,— 61,— elkasten machine Etna nogal tempera 's meest r op ijft de vraa^ stallen i willen ten met Rolscreen Nederland b.v. Boogschutterstr. 10, Tilburg Industrieterrein Oost (zijstraat Jules Verneweg) Showroom dag. geopend 's Zaterdags tot In mei 1983 publ pelijk en technisch verslag waarin een somber beeld biotechnologie in Europa. concurrent van de V.S. zijn _r nologie. Het beschikt over een ster Vrijetijdskleding 1 10 235- 235,— 72,-. 235- 235- 215- 195,- UL 60 UL90 UD 60 5,95 UD90 6.95 XLI60 6.95 XLI90 8.95 XLII60 6.95 XLII90 7,95 iKAl impact Disc k bi) Unl-Salas extra laag geprijsd van kaasfabriek ging negen in start op het Lovense toen hypermo- :drijf vormde een voortzetting leine en vaak onrendabele zui- ibriekjes uit Dongen, Riel, Hilva- >eek en Udenhout. De kaasfabriek Jules Verneweg verwerkt zo’n witte motor per jaar. geleverd ite he: cassette-deck, <en van 30 watt, 449,‘ URANTZ impact Disc CD 73 ■MM- jong belegen, belegen, extra belegen, oude, of overjarige kaas maken, een voudig door de kaas langer te bewa ren. De jonge kaas moet daarvoor op een nogal vochtige plaats liggen, bij temperatuur van 13° C. Een kel- is meestal wel een geschikte plek. 1 te hij ouder wordt krijgt de kaas steed? n meer karakter, wordt pikanter en geu riger. De oude kaas (tenminste tien maanden) brokkelt bij het snijden ge makkelijk af en is dus eenvoudig te raspen. Het zal de Tilburger zijn opgevallen, dat er sinds een paar maanden achter V D, aan het Pieter Vreedeplein, een bewaakte fietsenstalling is. Sinds de opening, begin september, draait de stalling goed, vooral op topdagen. De nieuwe bewaakte fietsenstalling moet echter als een proefprojekt worden ge zien. Dat betekent, dat het nog niet ze ker is of de stalling zal blijven. Nederlanders krijg»" koppen» naar hun hoofd ton kaas - exportprodukten. En in eig»1 beren we per «kaaskop» a> voorbeeld de Westduitser» Goudse kaas is de bekenu»» De beste overjarige kaaskeuring, die een tijdje kaasfabriek van DMV Cam[ de jaar de gouden medaille in de wacht voor haar overjarige Goudse 48+ kaas. Krachtige stimulans Geschat wordt dat zo’n 40% van de industriële produktie van een geïndus trialiseerd land van biologische aard is. Biotechnologie kan daarom als een krachtige stimulans fungeren voor so- cio-economische ontwikkeling, inno vatie en vernieuwing. Vooral de chemi sche sector heeft behoefte aan nieuwe impulsen. Biotechnologie speelt ook een belangrijke rol in de gezondheids zorg (nieuwe vaccins, nieuwe metho den om stoffen op giftigheid te testen), in de landbouw en in de industrie. Voorts kan de biotechnologie ontwik kelingslanden helpen hun elementaire vraagstukken (voedsel, hygiëne, ener gie en milieu) op te lossen. Achterstand Europa heeft echter met een enorme achterstand te kampen. Het beschikt niet over de financiële middelen om de Amerikaanse en Japanse concurrentie het hoofd te bieden. Moderne bjotech- nologie staat niet op zichzelf, maar is nauw verbonden met andere takken van wetenschap (biochemie, genetica, micro-biologie, fysiologie). De Lid staten moeten volgens de Europese Commissie dan ook samenwerking be vorderen en een gemeenschappelijk beleid gaan uitstippelen. de Japanse regering heeft biotechnologie hoog op de lijst van prioriteiten geplaatst. Exploitatie van de onderzoeks resultaten is in Europa nauwelijks ontwikkeld. Op indus trieel niveau neemt Europa een passieve houding aan ter wijl het zich wat betreft wetgeving en nationaal beleid zeer neutraal opsteit». >p de donderdagen en zater- fe i staat de stalling meestal zo jj De kaas moet dan ook regelmatig een doek worden opgepoetst schimmelvorming te vermijden. Zo kan men nog lang genieten van deze gele motor. Te klein De bewaakte fietsenstalling viel in de smaak. De mensen bleken er graag 65 cent voor over te hebben om hun fiets veilig te parkeren. En ook de bromfietsers hadden er een gulden voor over om hun kostbare vervoer middel bewaakt te stellen. Sukses dus! Voor de bewakers is het toch tame lijk vervelend, dat definitieve beslissin- de lange baan worden gescho- t is ook begrijpelijk, want twee van hen werken bij de bewaakte fiet senstalling als vrijwilligers. Zij hebben weliswaar een uitkering, maar zij ho pen er uiteraard op, dat. ze spoedig een vaste baan als fietsenbewaker kunnen Dhr. Van de Bogaard hier- vwi«Zo denk ik er ook over. Ik hoop als voorzitter van de Stichting dat de fietsenstalling suksesvol zal blijken. Op de eerste plaats natuurlijk voor de klanten. Zo’n stalling bevor dert het gebruik van de fiets en dat is een goede zaak. Maar minstens zo be langrijk is, dat er misschien weer een paar mensen aan werk geholpen kun nen worden. Daarom hoopt de Stich ting ook op uitbreiding. Maar we mo gen niet te hard van stapel lopen». Verwarrende voorschriften Doordat de Gemeenschap niet over voldoende middelen beschikt om Europese bedrijven te steunen bij hun onderzoek en de industriële exploitatie van de resultaten hiervan zag het Europese bedrijfsleven zich min of meer gedwongen overeenkomsten aan te gaan met Amerikaanse en Japanse bedrijven. De Europese biotechnologie zit bovendien gevangen in een korset van verwarrende voorschriften en reglementen. Als de Lid-Staten geza menlijk actie willen ondernemen, is het daarom noodzakelijk de Europese voorschriften en bepalingen voor het Europese bedrijfsleven op het vlak van industrieel eigendom te harmoniseren. INTELLIVISION T.V. -spelcomputer Compleet met cassette astro smash Aanbiedingsprijs van 498,- nu298r - Uni-Sales heeft een groot assortiment intellivision cassettes reeds vanaf 39,- Keuze uit 25 modellen, b. v. Sharp Shot Kostendeling De informatie-infrastructuur van de Europese Laboratoria zou verbeterd moeten worden (databanken, advise rende technische patentbureaus, multi- diciplinaire vorming, enz.). Nationaal onderzoek is te beperkt en betekent een versnippering van middelen en kennis. Het communautaire program ma wil vooral gebruik maken van de omvang van de Europese markt. In de toekomst zouden particuliere of open bare laboratoria de kosten voor onder zoek kunnen delen en gezamenlijk kunnen werken aan demonstratie-pro- jecten. Dit zijn projecten die de over- gang van het experimentele stadium naar dat van een. volledige exploitatie op commerciële basis vergemakkelij ken. jgen in het buitenland niet voor niets weleens de term «kaas- lioofd geslingerd. Vorig jaar is in Nederland bijna 500 miljoen gemaakt. De «Kase aus Holland» is en blijft één van onze beroemdste odukten. En in eigen land weten we er ook goed raad mee. In totaal veror- per «kaaskop» al gauw zo’n dertien kg per jaar. Daarmee laten we bij- I de Westduitsers, de Oostenrijkers en de Amerikanen ver achter ons. mdste Nederlandse kaassoort en wordt het meest gemaakt, ige Goudse wordt in Tilburg gemaakt. Dat bleek bij de jaarlijkse geleden in Groningen werd gehouden. De Tilburgse ipina b.v. sleepte daar voor het derde achtereenvolgen- En vooral 0[ dagen. Dan staat de stalling n.™ vol, dat er fietsen en bromfietsen moe ten worden geweigerd. Volgens het personeel - dat bestaat uit drie man nen - is de stalling dan ook te klein. Dhr. H. Haas, beheerder van de stalling: «Wij denken, dat de stalling I® zal moeten worden uitgebreid. Maar |'|J de ambtelijke molen draait langzaam en bovendien is dit een proefprojekt. Men wil het waarschijnlijk allemaal nog eens afwachten». Dhr. L. Gelens, bewaker, voegt daar aan toe: «Het is zo druk, dat we graag een aparte in- en uitgang zouden heb ben. Nu moet alles langs één poort. VCr\» Maar een tweede poort is niet gemak- kelijk te verwezenlijken. Als het straks van’ hpn flink koud gaat worden, dan willen wij toch graag beschut zitten. Dus dan zou er ook een tweede keetje bij moeten komen». De beide heren en hun collega krijgen. P. Smulders hebben reeds handteke- OVer: «2 ningen verzameld om eventueel aan te kunnen tonen dat het publiek gesteld bewaakte is op de stalling. een steviger korst. Na het pekelbad wordt de kaas ge droogd en geplastifieerd. Hij krijgt een j dun, poreus laagje dat ervoor zorgt dat een begin gaat maken de kaas niet gaat schimmelen. In het ie en verpakking van pakhuis en later in het opslagbedrijf, gaat de kaas nu rijpen waarbij hij re- jrdt tot nog toe alleen gelmatig volautomatisch wordt ge laakt. Goudse kaas is keerd. Na tenminste vier weken kan de it dat het vetgehalte jonge Goudse kaas naar de winkels, de droge stof v.d. Om belegen of oud te worden moet de »t. De smaak van jonge kaas gewoon langer rijpen. is vol en romig. Naarma- Men kan ook zelf van jonge kaas, R atócK ifiMisrEsai ;ss<<«in£» W.-®» SUCKS AFtiSfïöf k s rnAMSfwuceiUK we’ aaw AAS SE (jswims OfïTMN K JW6 a WH MASEWKEM I3C» KIHIES CF SifFSTAl S SUITE» CE ÜEW3S13E»' HET BESTUUR VAN OE STICHTING BEWAAKTE FIETSENSTALLING Diefstal Fietsendiefstal is een overbekend verschijnsel in ons landje van tweewie- lers. Erg veel mensen zijn er ooit al eens peroonlijk de dupe van geworden. En iedereen kan zich indenken hoe vervelend het is, als je ongemotoriseer de vervoermiddel wordt ontvreemd. We hebben door de jaren heen dan ook naar allerlei oplossingen gezocht. De fiets-sloten zijn steeds groter en sterker geworden en er zijn tal van ver zekeringen af te sluiten tegen diefstal. Maar desondanks slaan de fietsendie- ren keer op keer hun slag. Bewaakt Eén van de meest afdoende middelen tegen fietsendiefstal is echter een be waakte fietsenstalling. Het BKW, Bu- ro Kleinschalig Werk, in Tilburg kwam enige tijd geleden op het idee om zo’n stalling in Tilburg te begin nen. Er werd overlegd met de Gemeente en Publieke Werken voerde toen de eerste - voorlopige - plannen Dat wil zeggen, dat een deel van openbare fietsenstalling aan het ter Vreedeplein omheind werd en dat er personeel werd aangetrokken om de fietsen te bewaken en om uiter aard een kleine vergoeding te innen. Modern Had een boer voor de oorlog gemid deld acht koeien, nu telt een gemid deld bedrijf er ruim vijftig. Dat is een belangrijk gevolg van de 15 jaar gele den doorgevoerde moderniseringen op advies van landbouwvoorlichters. De stallen zijn uiterst modem geworden en het melken gaat volautomatisch, dat heeft allemaal een belangrijke in vloed op de kwaliteit en de hoeveel heid van de melk en de kaas. In 1947 waren er in Zuid-Nederland in de zo’n 120 bedrijfjes die zich voorname- wordt lijk met de bereiding van boter bezig vette gede hielden. Die hadden zich verenigd in gehaald, d een tweetal kleine coöperatieve zuivel- drijf i verenigingen. Die kleine bedrijven werkten echter niet efficiënt genoeg en daarom gingen ze steeds hechter sa menwerken. Dat leidde tenslotte in 1979 tot één onderneming, DMV- Campina b.v. Centrale rol voor E.G. De Gemeenschap wil een centrale rol spelen: enerzijds de Europese in dustrie de nodige landbouwgrondstof fen leveren (zetméel uit graan) om te kunnen concurreren en anderzijds er voor zorgen dat bestaande ziekten voorkomen en behandeld kunnen wor den. Met behulp van de nieuwe geneti sche technieken kunnen bijvoorbeeld hormonen en vaccins geproduceerd en nieuwe diagnostische methoden wor den ontwikkeld. (Eurofocus). ibliceerde het bureau voor wetenschap- :h beleid voor de Verenigde Staten een geschetst werd van de «Japan zal de meest geduchte n op het gebied van de biotech- ïrke onderzoeksbasis en Conclusies die de Europese Com missie alleen maar kan beamen. De in spanningen van de Gemeenschap heb ben inderdaad niet veel mogen baten: de handelsbalansen vertonen tekorten, Japan en de V.S. slepen meer octrooi en in de wacht dan Europa en Europe se wetenschapsmensen emigreren naar de V.S. De achterstand van Europa wordt duidelijk wanneer men zich rea liseert dat de Lid-Staten elk een afzon derlijk beleid voeren. Dubbel werk en dubbele investeringen zijn niet bevor derlijk voor een snelle ontwikkeling van de biotechnologie. Alle zuivel Op dit ogenblik heeft de onderne ming de grootste omzet van alle zuivel bedrijven in het land. Op de lijst van grote Nederlandse ondernemingen neemt DMV Campina de 26ste plaats in. Bijna 8.800 melkveehouders in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland zijn lid van de Coöperatieve Zuivelver- eniging en daarmee eigenlijk mede- eigenaars van de b.v. Hun meer dan .400.000 koeien leveren jaarlijks zo’n 2.400.000.000 kg melk. Die melk wordt in 17 bedrijven verwerkt tot vrijwel al le zuivelprodukten die uit melk te ma ken zijn, variërend van chocolade-ijs tot kalvermelkpoeder. Kaasbereiding In gekoelde tankwagens wordt de melk naar de fabriek aan de Jules Ver neweg gebracht. Dezelfde dag nog wordt de melk gethermiseerd, dat wil zeggen gedurende 15 seconden op temperatuur van 65° C. gehouden, melk heeft dan nog steeds een ve halte van bijna 4% en een eiwitgeh van ongeveer 3,5%. Voor de kaasberei ding mag er echter ten hoogste 35% vet melk zitten. In een centrifuge het vetgehalte verlaagd. Van het deel te dat uit de melk wordt de room, maakt een zuivelbe- J in Zevenbergschenkhoek roombo ter. De nu minder vette melk wordt na een of twee dagen gepasteuriseerd: ge durende 15 seconden wordt de vloei stof verhit tot een temperatuur van 72°C. Na die pasteurisering gaat de melk naar de kaasbakken. In de kaas bakken, die elfduizend liter kunnen verwerken, wordt in twee uur de «wrongel» gemaakt. Daartoe worden allereerst een paar zeer essentiële bestanddelen toege voegd: zuursel en stremsel. Door de toevoeging van stremsel klonteren de eiwitten samen met andere bestandde len van de melk, zoals vet, mineralen en vitaminen. Het zuursel versnelt die stremming en zorgt ervoor dat de kaas houdbaar blijft en zorgt voor smaak- vorming en ogenvorming. Het strem men duurt 21 minuten. Er ontstaat dan een dikke massa. Grote messen in de kaasbakken snijden door de massa om de vaste, samengeklonterde be standdelen (wrongel) te scheiden van het vocht (wei). Na ‘ongeveer 15 minuten snijden wordt de wei afgetapt en voegt men 1MI mensen water toe om de wrongeldeeltjes te la- yr s Tl\i E)e Tilburgse kaasfabriek ging negen ten krimpen en zo nog meer wei los te I I I y I jaar geleden van start op het Lovense laten. De wrongel die uiteindelijk L i industrieterrein. Het toen hypermo- overblijft wordt geperst en in grote deme bedrijf vormde een voortzetting blokken gesneden, van zo’n tien kilo van de kleine en vaak onrendabele zui- per stuk. De wrongelblokken worden velfabriekjes uit Dongen, Riel, Hilva- vervolgens in netten gelegd, in ronde renbeek en Udenhout. De kaasfabriek vaten gedaan en krijgen het kaasmerk. ---aan de Jules Verneweg verwerkt zo’n Daarna wordt de kaas geperst. Na het 150 miljoen kg witte motor per jaar. persen krijgt de kaas twee uur de tijd Die melk wordt geleverd door de voor een verzuringsproces. Vervolgens zwart- en roodbonte herkauwers in een wordt hij vier of vijf dagen in de pekel gebied dat zich uitstrekt van Ooster- gedompeld. Het zout dat dan in de kas X R|m|| hout tot Eindhoven. Voor het hele kan trekken komt de smaak en de k kaasverwerkingsproces; de aanvoer, de houdbaarheid ten goede en zorgt voor produktie en de opslag en verpakking, -;"~- zijn zo’n 50 mensen in dienst. Mogelijk stijgt het aantal werkne- mers noS a^s het bedrijf naast de Qoudse kaas een begin gaat maken met produktie en verpakking ^Edammer kaas. In Tilburg wor fGouse kaas gemaal volvet, wat betekent Ltenminste 48% in I kaas bedraagt Goudse kaas ii Stichting Een en ander is echter nog niet zo makkelijk te verwezenlijken. Dhr. Van de Boogaard, voorzitter van de Stich ting Bewaakte Fietsenstalling, vertelt ons daar meer over: «De stalling moet worden beschouwd als een proefpro jekt. Dat wil zeggen, dat we eerst de resultaten eens af willen wachten. Het Toekomst bestuur heeft daarom gezorgd voor fa ciliteiten, waarmee we voorlopig rede- Het ‘s al met a' dus nog de vraag of lijk uit de voeten zouden moeten kun- de bewaakte fietsenstalling toekomst nen. En dat het op donderdagen en za- heeft- Het 1S te hopen van wel. Niet al- terdagen storm loopt, zegt nog niet dat leen voor de drie werkwillige mannen, het hele projekt rendabel is. We heb- maar °ok voor de 300 klanten per dag. ben een mooie herfst gehad, dus de En dat de stalling hard nodig is, blijkt mensen komen makkelijker op de fiets wel uit het feit, dat er buiten de hek- naar de stad. Maar het blijft de vraag ken van de bewaakte fietsenstalling hoeveel mensen hun fiets stallen als noë steeds wordt gestolen. Onlangs het slecht weer is. Daarom willen wij Waren er weer twee fietsen verdwe- zeker tot het voorjaar wachten met de- nen... finitieve beslissingen». Kaas maken en kaas verkopen zit de Nederlanders in het bloed. Dat is geen wonder, want een groot deel van de bodem van de «lage landen bij de zee» is uitstekend geschikt om er koeien op te houden. Al lang geleden kwamen de boeren erachter dat de melk die niet meteen werd opgedronken het beste in de vorm van kaas kon worden be waard. Kaas is geconserveerde melk. De boeren bepaalden iedere dag welk deel van de melk er over bleef om kaas van te maken en die melk ver dween in de kaastobbe. Tweemaal per dag werd gemolken en tweemaal per dag zette de boerin zich aan de kaasbe- Op hct mcrl(Miliin aangw,.en reiding. Iedere week reed de boer dan naar de dichtstblj Zijnde markt om de .de producenten en het control kaas te verkopen. Pas aan het eind van „Adc niUm v» kx». de vorige eeuw werden er de zoge naamde dagkaasfabriekjes opgericht waar men Edammer kaas ging maken. Met uitzondering van een fabriek in Wouw is de kaasindustrie in deze streek pas in de laatste dertig jaar op gekomen. I - Het inpekelen van de kaas. uit de Pi< ;en De ge- ilte

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1983 | | pagina 23