I Mouton en zijn wijnen, een roemrijke geschiedenis I PEPER EX ZOUT NIEUWS VAN ROSSMEISL De zee als stortplaats Lekker eten uit onze rubriek tilburg RS muziekhuis ^Westland Utrecht Hypotheekbank ^Westland Utrecht Hypotheekbank DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 2 juni 1983 pagina 11 uni 1983 pagina 10 een. tl a a Mouton verandert nooit 16,- Ik ben Mouton aanwezig. 1977 teille volgir Mouton Cadet 44A-146 Louis Janssen, wijnpublicist. 95 44A-146 lijk verantwoordelijk. >s I Radioactief afval >5 Martin Willemsen: Restaurant «De Korenbeurs» 95 95 Af. inruil oude KTV U betaalt LET OP belangrijk!!! EIGEN TECHNISCHE DIENST ntlaan 100 AVOND VAN SON ASSURANTIËN TE TILBURG Her Majesty Queen Elizabeth The Queen Mother WIJ VERPLAATSEN ONZE AKTIVITEITEN VAN TILBURG NAAR BREDA Culinaire rubriek van Martin Willemsen, chef-kok SPAARAGENTSCHAP WESTLAND/UTRECHT HYPOTHEEKBANK Philips stereo kleuren-TV met ingebouwde teletekst in Parijs, de classificatie plaats ie wijnen uit de Haut Médoc de ZEER SPECIALE INRUILACTIE Noteer merk en typenummer van uw inruil kleuren TV. it uw be lt 16 uur. 95 95 95 95 95 II 95 95 95 95 95 95 95 95 12,- 12,- 9,75 4,50 ien 80 taar de Oudste radio - TV-zaak van TILBURG. Reeds meer dan 60 jaar een begrip voor vertrou wen en service. dat Mou- 1 drinkba- waar- voor- tpese van ■ourg Technische dienstOude Kerkstraat 4, Tilburg (Zijstraat Bisschop Zwijsenstraat) Tel. 013-420986 55-VENOANGE OU BARON PHILIPPE APPELLATION CONTROLEE PAUILLAC 2745,- ????,- 75d BARON PHILIPPE DE ROTHSCHILD Q F. A F F O F R 1 T A I Tilburgs oudste radio-tv-specialist (reeds meer dan 60 jaar) II 44A-146 15 ntlaan 100 (dit hier t er Gestoofde paling op Gentse 44A-146 >5 44 A-146 kookplezier en succes!’ Chef-kof Martin Willemsen nale reput der pntwe depaard N Signaturen rk in een kom, deze het sap van de sinaasappel, llesuiker de gewone suiker en de zorg ervoor dat De overeenkomst van Londen gaat verder en verbiedt het lozen van sterk radioactief afval in zee. Voor zwak ra dioactief afval is een speciale vergun ning nodig die in overleg met de ande- I r TUSSEN JUL. V. STOL BERGSTRAAT 7, TILBURG Tel. 013-363049 66 cm Type 90 kanalen r op de etiketten Mouton Rothschild, waarvan de collectie op zich al uniek is in de wereld. vroeg Milieuzaken °P ke stappen "a" nomen met dr d< 95 .95 44A-146 44A-146 44A-146 95 44A-146 44A-146 44A-146 44A-146 44A-146 44A-146 44A-146 95 3245,- f 500,- ntlaan 100 ntlaan 100 ntlaan 100 (1947), Braque (1956), Salvador Dali (1958), Sir Henri Moore (1964), Cha gall (1970) en Pablo Picasso (1973), vinden we vermeld onder hun creaties Het slechte wijnjaar 1927 was ook «nnr Mouton Rothschild funest. Te- t vond Baron Philippe dat de vlag de lading niet dekte en hij besloot in dat jaar geen Mouton Rothschild uit te brengen. De best mogelijke kwaliteit ging Weg onder het etiket Carruades de Mouton. Andere r sperken. tap nam tijdens deze conferen- isitie in van waarnemer. /erdrag van Oslo dat de tlantische Oceaan bestrijkt, zette 1 a 196.200 H.’-) cl dcrtned) 1.850 fé’wtxeami mefi/iialeö meö eci cm Chaterui /Dj flur* Zeer hoge inruilprijs voor uw oud KTV. Afhankelijk van merk en bouwjaar. Kom vrijblijvend langs of bel ons even. Het was in 1853 dat Baron Nathaniel de Rothschild, overgrootvader van de huidige Baron Philippe, zich in de wijnbouw begaf. Hij kocht het reeds befaamd wijngoed Chateau Brane-Mouton, groot 35 ha., en her doopte zijn bezit in Chateau Mouton Rothschild. Uitgaande van een familiebegrip dat alleen het beste goed genoeg was, werden restauratie van het Cha teau en verbetering van wijnbouw en vinificatie onmiddellijk ter hand genomen. Enkele jaren nadien vond ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling i van de Grands Crus du Médoc. Men ging uit van de gemiddelde prijs die d< laatste 100 jaren hadden opgebracht. en heeft tot van de zee ten ipen uit schepen orkomen. In het In het Europees Parlement zijn stemmen opgegaan om het debat over het lozen van radioactief afval in zee te heropenen. Er bestaat al lange tijd onenigheid over deze veelgebruikte methode tussen industrie, regeringen en milieubeschermers. In september van het afgelopen jaar keurde het Parlement een resolutie goed waarbij de Commissie werd verzocht een richtlijn uit te werken om verder lozen van radio actief afval in zee te voorkomen. -150 letjes) wijze bereid voor 4 personen hebt u nodig: 1 kg verse citroer duimdikke schoongemaakte paling (dus voorkc ook van de huid ontdaan) - 150 gram boter - 1 ui - 2 dl witte brandewijn - '/i citroen - 4 grote tomaten - 6 eetlepels gehakte pe terselie - peper, zout, snufje tijm - klontje roomboter. U begint met vinnen langs de paling aan beide zijden af te knippen, vervolgens aan schuine mootjes snijden van ongeveer 4 cm. Hierna bestrooien met peper en zout en ze Per 1 juni 1983 worden de aktiviteiten van ons kantoor te Tilburg voortgezet door onze vestiging in Breda. Dit adres luidt: Nieuwe Ginnekenstraat 40, 4811 NS Breda. Tel. 076-223655- reken en a]s u ze gaat lepels schaal met ’n wit s zichzelf kan bedie; roosterd brood en Hij stelde daarbij voorop d ton Cadet een sublieme, snel re, constante kwaliteit moet zijn van de goedkeuring aan hem is behouden. een bakenpunt in de historie van Mou ton. De tijd was rijp voor grootse acti viteiten. Zo maakte Baron Philippe van zijn Mouton Cadet A.C. Pauillac een A.C. Bordeaux. Reden daarvoor was om op grotere schaal jaar in jaar uit de beste Cuvée te kunnen brengen, waarvoor hij zou moeten kunnen put ten uit meerdere vooraanstaande re- p fles gio’s van de Bordeaux. uisluitend aldus in de •n. Het was in C gewaagde besl.< sft het «Mise en op grote schaal na- Vermeldenswaard is jaar zijn wijn sier- er fraai vierkleuren 3880 (Model 1983) met afstandsbediening (Klaar voor de toekomst o.a. sattelietontvangst) Adviesprijs Rossmeisl korting Mise en Bouteille au Chateau ja Tijdens zijn verblijf aldaar kreeg de g||| wijnbouw de bijzondere interess de jonge Philippe. In 1922 vt t. zijn vader hem voorgoed te l door- Kalfsbouillonsoep ïbehïïpvan (consommé de veau garni) eken. Oppas- 750 gram kalfsbotten en knookjes - 500 gram kalfsvlees (een stuk) - 8 gekneusde peperkorrels - 3 folie blaadjes - Vi laurier blad - beetje zout - enkele druppels aroma - 150 gram prei - 150 gram wortel - gram ui - 200 gram gehakt (voor balletj. - beetje vermicelli - 1 eetlepel gehakte pe terselie - 1 eetlepel verse gehakte kervel (event, uit blik) - 8 dikke verse asperges (aan stukjes) De kalfsbotten met het kalfsvlees met ruim koud water opzetten. Wanneer dit kookt dan al het vocht uit de pan gieten en de botten met vlees even afspoelen met koud water. Dit doen we om zo meteen een heldere bouillon te krijgen. Nu gaan we alles opnieuw opzetten met •n onder de Deze aanbe- gehono- J als Mou- zag. De com- - ”*-:,ippe kreeg een extra dimensie in de daarop volgende jaren. Mouton Cadet vond *3 over de hele wereld en van daag de dag kan-dit merk zich erop be roemen de meestverkochte Bordeaux- wijn te zijn. Van de produktie wordt 20 in Frankrijk geconsumeerd geëxporteerd, waarvan 40 ns Verenigde Staten. In de wijngaarden, bottelarijen, kel ders en kantoren zijn om en nabij 350 mensen werkzaam, die met zijn allen in af- 1981 zo’n 16.000.000 flessen op de markt brachten. De selectie begint bij de druiven, waaraan per streek en wijn gaard hoge eisen worden gesteld. De ge heel eigen vinificatie is traditioneel, wat onder meer inhoudt dat aan lagering op hout grote waafde wordt gehecht. 216 liter koud water. Wanneer dit aan de dan door de bloem wentelen. Doe 100 gram kook komt het opkomende schuim eraf boter in een koekepan en bak hierin de scheppen en dan toevoegen: de gestampte mootjes half gaar (en niet te donker). In een peperkorrels, de blaadjes foelie, Vi laurier- braadpannetje de rest van de boter doen (50 blad, wat zout, enkele druppels aroma en de gram). Hierin gaat de gesnipperde ui (of sja- gewassen aan stukjes gesneden prei, ui en lotjes, dit is nog lekkerder). Deze zachtjes wortel. aanzweten dus vooral niet bruinen. Hierna Laat deze kalfsbouillon zolang trekken de pan afblussen met de witte wijn en het tot dat het stuk kalfsvlees gaar is (±l‘ó sap van de halve citroen. Voeg hieraan toe uur), zorg ervoor dat de bouillon kraakhel- wat peper uit de molen, snufje zout en tijm. <jer is. Leg nu de stukjes zacht gebakken paling in Terwijl het soepje staat te trekken kunt u de witte wijn. De tomaten ontvellen (door het volgende al vast doen, kook de vermicel- in te kruisen, met een scherp mesje, vijf tel- li af in ’n beetje water (niet te lang), hierna len in kokend water dompelen en daarna afspoelen met koud water en op een zeef la- meteen in het koud water overscheppen), ten uitlekken. Het gehakt op eigen manier De gepelde tomaten in partjes snijden en de aanmaken en draai hier kleine soepballetjes zaadjes eruit wippen. Nu de partjes aan van. Kook deze in ’n beetje kokend water stukjes snijden en in de pan met paling met daarin ’n snufje zout, hierna ze op ’n J— zeefje scheppen (het kookvocht kunt u weg doen). De peterselieblaadjes fijn hakken en de, maar heel even gekookte verse asperges ■uom (°f eventueel uit 6611 blikje), aan kleine stuk- jes snijden. - ies ’n Tussendoor moet u wel even controleren mee late in en of het stukJe kalfsvlees gaar is; zo ja, haal Serve sails hel dan uit de Pan en laat het onder voch’ in ee- l'ge doek afkoelen. De bouillon nu voorzichtig passeren is in ’n zeefje ’n dunne doek leggen en hi de bouillon doorheen laten lopen). Wat f overblijft kunt u weg doen. i heldere bouillon op-1 gen naar eigen goeddunken, bouillon voor U gaat eten het als: de gekookte vermicelli, het aan kleine stukjes gesnede de gehakte kervel en peterselie gestukjes. Serveer deze soep in een stukje vers stokbrood. /foezrnxuit a tlr-eife-n -JlcdhicJltltJ diMun-c le D^lccloc et Diordjitiu.or cle da. firédence IQ7j Iedereen vindt altijd de dagelijkse warme maaltijd het hoogtepunt van de dag. Eerlijk gezegd leef je steeds opnieuw naar dat moment toe. Alleen is hét jammer dat voor de meeste «Kook-hobbyisten» de fantasie net niet zover reikt om af en toe eens iets héél anders te maken. Vandaar ook dat ik voor U deze week een paar gemakkelijke te bereiden suggesties op papier heb gezet. Ingespeeld met de ingre diënten, die momenteel «in» zijn, wens ik U véél plezier tussen uw potten en pan nen. Resumerend kan hier worden opgete kend, dat thans tot het familiebedrijf van Baron Philippe, waarvan ook zijn dochter Philippe aandelen bezit, drie Chateaux behoren - Chateau Mouton Rothschild, A.C. Pauillac, Ier Grand Cru Classé - Chateau Mouton Baronne Philippe, A.C. Pauillac, 5de Grand Cru Classé - Chateau Clerc-Milon, A.C. Pauillac, 5de Grand Cru Classé. met het wijnbedrijf, waaraan hij zich intussen had verknocht. Op zijn 12ste in 1924, nam Baron Philippe een luit dat in geheel de Bordeaux ien baarde; naar aanleiding wh constatering, dat zijn fusten wijn die door kopers in exportlanden werden gebotteld niet in alle landen ien van het oorspronkelijk re sultaat, beslpot hij zijn wijn zelf op te bottelen en uitsluitend aldus in handel te brengen. Het was in die tijd een unieke e n gewaagde beslissing. Magisch jaar 1945 doch nadien heeft het «Mise en bou teille au Chateau» volging gevonden. dat de baron in dat j de met een bijzonder etiket. de halve citroen, beetje mosterd en ’n snufje peper en zout. Vervolgens er de dikke room voorzichtig luchtig doorroeren. Schep nu in de uitgeholde ananasjes ’i beetje saus en verdeel er de coktailmix in ise Celeri - schep hier overheen de rest van de s Jtjes - 2 Gameer dé gevulde ananasjes met dun ge sneden plakjes kiwi de kiwi wel heel dun- i mayonaise - h netjes schillen). De ananasjes koel bewaren - 1 - afgestreken en als u ze gaat serveren zet ze dan op een ae douiiio elepeltje paprikapoeder - 2 eetlepels schaal met ’n wit servet eronder zodat ieder ,n “e z®e latenketchup - '/2 borrel cognac - mes- zichzelf kan bedienen. Geef hierbij vers ge- Nu de I puntje mosterd - beetje peper en zout - 1 roosterd brood en boter. ?en naar De ananas met pluim overdwars midden snijden. Het vruchtvlees lan rond de schil insnijden dan metlr ’n lepel het vruchtvlees eruit steken. Oppas sen dat u de schil niet beschadigt. Nu de schil met de lepel verder leeg krabben. Ver volgens het ananasvlees van de harde kern afsnijden (die is niet te eten). Het vrucht vlees aan kleine stukjes snijden. De schoon gemaakte Franse celeristelen aan ragfijne reepjes snijden. Vermeng de Hollandse garnaaltjes met de stukjes ananas, de rauwe gesneden Franse celeri en de aan reepjes gesneden haringen (wel eerst goed de graatjes eruit halen). Zet nu deze mix even koel weg. Het sausje maken we als volgt: roer door de slagroom de paprikapoeder tot de room ’n beetje dik begint te worden. Roer door de mayonaise de tomatenketchup. Het sap van In het jaar 1970 wordt de baron eigenaar van Chateau Clerc Milion (5de Grand Cru Classé) dat direct aan zijn wijngoed grenst. Ook de kwaliteit van deze wijn plaatst hij met zijn vini- ficatiemethode op een nog hoger ni veau. Voor Baron Philippe wordt 1973 hét grote wijnjaar. Na een «classifica- tie-protest» van meer dan 100 jaar. werd alleen en uitsluitend Chateau Mouton Rothschild bevorderd in de classificatie van 1855 en wel naar de kleine rij van de Premiers Grands Crus Classés. Deze benoeming werd gedaan op 22 juni 1973 door de toenmalige minister van Landbouw, Jacques Chi rac, na een algemeen akkoord van de daarbij inspraak hebbende autoritei ten. Treffend zijn de navolgende woor den van de baron bij deze gelegen heid «Premier je suis, second je fus, Mouton ne change». «Eerste ben ik, tweede was ik. Mouton verandert nooit». werd in 1972 ondertekend doel de verontreiniging lissaris voor gevolge van het dumpe Narjes, wel- en vliegtuigen te voor» Verdrag is het storten van radioactief afval als zodanig niet wordt onderscheid o stoffen die niet en stof In datzelfde jaar werd ook Mouton Cadet Blanc de Blancs in de collectie opgenomen in verband met een toene mende vraag in de wereld naar witte Bordeaux. ovutje water (niet te lang), hierna - met koud water en op een zeef la- Er~*“ ken. Het gehakt op eigen manier I *n draai hier kleine soepballetjes zf deze in ’n beetje kokend water stukje ’n snufje zout, hierna ze op ’n doen. Zet het deksel op de pan en laat dit ge heel zachtjes op een laag pitje gaar stoven. Als de gestoofde paling bijna gaar is, er de fijngehakte peterselie bij doen en ook nog een klontje roomboter toevoegen en even -'-.ten stoven. /eer hierbij nieuwe gekookte aardap peltjes of aardappelpuree, als groenten: ge stoofde verse worteltjes of klein gesneden gestoofde venkel. Bananenmoes met aardbeien 250 gram kwark -1 sinaasappel -243 rijpe bananen - 1 citroen - 1 zakje vanillesuiker -1 afgestreken eetlepel suiker - 3 eetlepels advokaat - 200 gram aardbeien. Doe de kwark in een kom, deze aanroeren met de vanillesüikci advokaat. De bananen pureren met de mixer maar als U niet in het bezit bent van een mixer, prak ze dan zo fijn mogelijk, met behulp van een vork. Nu meteen net sap van de citroen toevoegen om verkleuring te voorkomen. Roer nu de bananenpulp door de aangeroerde kwark en even proeven of het naar uw smaak zoet genoeg is. Schep deze bananenmoes in royale wijnglazen of compóteschaaltjes en verdeel hierin de gehalveerde aardbeien. Gameer de randen van de glazen met ingesneden partjes sinaasappel. Héél véél smaak bren- Doe in de garnituur zo- soepballetjes, ien kalfsvlees, lie, en de asper- in koppen met De desillusie van de eigenaar van :aar Mouton Rothschild, die als tweede besfUll ual Grand Cru werd geclasseerd, is legen- groot opzie darisch geworden. Zijn navolgende ®an cc woorden haalden toen de Internationa- wjjn le pers «Premier je puis, second ne Wer<jcll daigne, Mouton suis». «Eerste mag ik getuigde niet zijn, tweede wil ik niet zijn, ik ben su]taat Mouton De tweede generatie, Baron Henri de Rothschild, die in Parijs medisch doctor en letterkundige was, vond het verstandig, gezien de ontwikkelingen van de Eerste Wereldoorlog, zijn zoon ilippe voor een poos naar Mouton sturen. De Belgische socialist Karei Van Miert, lid van het Europees Parlement, de Europese commiss tuzaken, Karl-Heinz Narjes, ai de Commissie heeft onder- .11 mvt name wat betreft de Ver- afval als zodanig niet vermeld maar er Iragen van Oslo en Londen die tot wordt onderscheid gemaakt tussen loei hebben het storten van afval in stoffen die niet en stoffen die in be- zee te beperken. De Europese Ge- perkte mate gestort mogen worden, meenschap nam tijdens deze conferen- tie de positie in van waarnemer. ^lle Lidstaten van de EuroP< Het Verdrag van Oslo dat de Gemeenschap met mtzondenng v Noordatlantische Oceaan bestrijkt, ???ken]and; ’tahëu L^embt hebben het Verdrag bekrachtigd. De wijngaarden, de kastelen, de rijk- gevulde kelders en het beroemde mu seum met een zeldzame collectig kunst voorwerpen uit vele landen, ademen een bijzondere sfeer. Een sfeer die te herlei den is tot een groot man, die wijn in al zijn facetten beheerst, die een groot ar tiest mag worden genoemd met een zeld zaam gevoel voor commercie. Degene die deze geschiedenis maakte is, de altijd energieke Baron Philippe de Roth schild. L.G.A. Janssen Naast ’s werelds meestverkochte Bor deaux Mouton Cadet, met de generie ke appellatie A.C. Bordeaux, voert de bdron onder het hoofdstuk Baronnie een aantal generieke en streek-appellaties waaronderSt. Emilion, Médoc, Pome- rol, Graves, Barsac, Sauternes, St. Croix-du-Mont en gemeente-appéllaties alsPauillac en St. Estèphe. Voor elk re betrokkenen verleend wordt. Alle van deze wijnen stellen Baron Philippe Lidstaten hebben dit Verdrag onderte- en lijn meer dan vijftig jaar trouwe kel- kend; België, Italië en Luxemburg dermeester Raoul Blondin zich persoon- moeten het nog bekrachtigd -J Tijdens de laatste consults gadering van de onderteker het Verdrag in februari kon geen eenstemming worden bereikt ove vermindering van zwak radioac val, voornamelijk omdat de hiertegen waren. Eng:' J J te hoeveelheden afval sche Oceaa ten van La 4 km. Het af sie de a«u iedere nieuwe ph tief afval willen i missie meedelen, recht op grond v, Europaverdrt ten naar de instanties moeten worden Artikel 37 van het Euratomt de basisnormen inzake besche tegen straling vormen op d de enige voorschriften voor van radioactk Commissie. ten hebben dit Verdrag o: België, Italië en Luxe :t nog bekrachtigen. sultatieve ver- uv«.enaars van “’’i over- over een ictief omdat de Britten ageland dumpt gro- fval in de Atlanti- .eaan, zo’n 800 km ten zuidwes- i Lands End, op een diepte van afgelopen jaar deed de Commis- aanbeveling dat de Lidstaten ve plaats waar zij radioac- illen storten aan de Com- (1. Zij heeft daartoe liet van artikel 37 van het rag. Ook zouden afschrif- betrokken internationale gezonden, iverdrag en lertnine a,e aeze Sescn,eaen,s maaKie dit moment >r het storten 'J DL ief afval in zee, aldus de Vanaf 1 juni 1983 bent u van harte welkom voor alle spaar- en beleggingsprodukten van Westland/Utrecht Hypotheekbank bij Van Son Assurantiën bv te Tilburg, die als spaaragent voor ons zal optreden. Ook voor de verzilvering van uw pandbrieven, pand- briefbiljetten e.d. kunt u hier voortaan terecht. Het volle dige adres luidt; Van Son Assurantiën bv, Schouwburgring 170, 5038 TM Tilburg. Tel. 013-434024. utatie uit om elk jaar een an- verp te maken voor zijn para- Mouton Rothschild. alsJean Cocteau Ook het jaar 1933 kreeg in de ge schiedenis van Mouton bijzondere be tekenis, door aankoop van het naburi ge Mouton d’Armailhacq met 40 ha wijngaard. De naam van dit Chateau dat een vijfde Grand Cru Classé zijn naam had staan, werd door de E ron in 1956 veranderd in Chateau Ba ron Philippe. Na het overlijden van zijn echtgenote Pauline in 1976 noem de hij het kasteel, ter nagedachtenis aan haar Mouton Baronne Philippe. Het jaar 1945, na het einde van de Tweede Wereldoorlog, was eveneens Vers ananasje gevuld met Hollandse garnaaltjes en maatjes haring 1 verse ananas - 4 stengels Franse f'~ 200 gram Hollandse gamaalt' maatjes haringen. Voor het sausje: 4 eetlepels i citroen - 5 eetlepels room theelepeltje paprikapoede- chup - lz2 b< terd - beetj reeg _sse van ding targe In dat magische jaar 1945 werd ook brengen. De best mogelijke kwaliteit de ging weg onder het etiket Carruades de ^o h,SchJd' ee" e*tra “J T Mouton. Andere minder goede jaren deeld He‘ e‘,ket dat’ behoudens de waren achtereenvolgens 1930-1931 en J^rgang 1924, steeds zwart-wit was 1932. De keldermeester stelde voor de- uitgevoerd kreeg een metamorfose en ze wijnen uit te brengen onder de ongetwijfeld heeft deze ingreep bijge- naam Cadet de Mouton Deze aanbe- dragen'ot meerdere eer en glone van veling werd door de baron gehono- deze wyn over de gehele wereld. Van- reerd zij het dan dat de wijn als Mou- ZIJn a"lSt,eke begaafdheid en f°.te ton Cadet het levenslicht zag. De com- belangstelling voor de kunst, nodigde merciële visie van Baron Philip- de baron kunstenaars van internatio- -eeg ev Ogende zijn weg daag de d

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1983 | | pagina 11