39:
9.95
SEAARS
59-
55.-
8?5
199-
ar& Voorjaar:
enprima spullen!
1995
9.-
6.95
.daar maak je ’t mee.
345Q
1930
29.50 9950
450
PEPER EN ZOUT
2750
s-gg
Qxy DE GMgNCEHÏRAl£
SAFARI TRIO
195
^95 2250
Lekker eten uit onze rubriek
DE G AREN CENTRALE
rselaafc Voorjaar:
ijzen 0rima spullen!
lere
ie
nderen
Een intelligente,
energieke jongeman
DE LA A T steenstrips
1
aper helilieuvriend
kort lopen Nederland
riendelijkden over straat
450
550
X Ach ITT-, W»
h^.ni.5 pideeënshow
gemal «Kring van Brabant» van de Ne-
voeren lrK|se Orchideeën Vereniging gaat
"jkse voorjaarsshow dit jaar
Waalwijk, bij Tuincentrum
Donderdag 31 maart 1983 pagina 11
1983 pagina 10
DE TILBURGSE KOERIER
sheel
’eland
let (150 gram per
:oud water. U begint met de kabeljauwfilet (dit mag Saan we het aangebraden vlees
schuim het ook zeeduivelfilet of roodbaarsfilet zijn) in mft: PePer uit de molen, wat zo
1 (of blokje) vier gelijke porties te verdelen; de eventuele mintkruiden, 1/2 theelepeltje kerne
inuten is de graten eruit trekken. De gewassen peterse- een geperst teentje knoflook of ’n me
te zetten en lieblaadjes fijnhakken en de bieslook heel knoflookpoeder. Vervolgens er de
fijn knippen of snijden. Het middelste ge- bloem doorheen roeren en op een ni<
;en voor de deelte uit het venkelknolletje ook zeer klein êe “P*1” de bloem de kans geven om
nnnnatia nn koVVan' Aaoo tuinVmi/lan maf exIVqar WOrddl. HlCITJcl £16t U Cf ÓC WlttC Wil
Martin Willemsen
Koop steenstrips bij de man die ze ook maken kan
npregneerd.
Uw voordeel 30.-
Lengte 60 cm.
Van 5^0 voor
19]
Tuinslang
Wij vragen voor onze afdeling groothandel:
200 X 200
Sollicitatiebrieven richten aan:
Openingstijden:
on 013-551933
péstraat 3 ang De Schans)
g-Noord -
Culinaire rubriek van Martin Willemsen,
chef-kok
Industrieterrein «De Bukkum»
Hilvarenbeek - Tel. 04255 - 3441
Koestraat 144
5014 EG Tilburg
Fietsen-
standaard
Voor'
gegal.
Van
63.50
voor
9QM (even uitknippen)
1 grote kiwi
1/2 kopje slag
4eetk
En
eitjes i
De ar
lengte
pluim
vlees i
Neenl
ananas
vruchtvl
ilhaspel
leter kabel 3 x 1 en
aktdozen.
KST
X 4 fietsen. In extra zware
galvaniseerde uitvoering.
e Piqués
i zijn paasbest)
lerhande garens.
.inde.
seizoen vroeg te beginnen en/of later door te
tietje
ikruiden met elkaar
i terugreis.
>or de hele
:rd. Voor br
PGL Young Adv
d. F, 1000 AG Amste
Corr.adres: C. v. Alphen
Stevenzandsestraat 250
5021 HJ Tilburg
Tel.. 013-423436 - 01837-2526
het houden van een st. ter
i. Het lopen in onze lorpen
ils men de
>ering. Er zijn alle
hond blijkt 500 i
ere dagi
m wordt i
20 meter, goede kwaliteit,
geelzwarte uitvoering. Voor
gebruik in de tuin en het
•wassen van uw auto.
Van 15.95voor
can
liter. Benzine-
g, met schenktuit.
- Een opleiding op minstens M.A.V.O.-niveau.
- Het bezit van een rijbewijs.
- Een kennis bezitten van alk
- Een goede verkoopkur
- Bereid zijn om in het s
werken.
KOMO
Overlapscherm
Afmeting 180 x 180 cm.
Duurzaam drukgeTmpregneerd.
M11 ieuvriendeli jk. Van 41.50 voor
Kunststof^7
VanAWvoor
erwijl anderen het eerder als
_r-i is zo langzamerhand alleen
«hinkstap eerst. Het uitwerpselen-probleem
zijn alleeni land ca. 1,8 miljoen geregistreerde
Ij a 81 eerpselen per dag te produceren,
een last van één miljoen kilo hondepoep op de
Ueref
kanties met sporten jelegenheid
windsurfen, kanot ihtige plaatje
n, paardrijden, boodJ-
lijk is dit voor de
ioie gelegenheid
jieid in praktijk t
Navarin d’agneau aux rognons la te-
xel»
(Gestoofd lamsvlees met niertjes op Texelse
wijze bereid)
1 Een All Round dans-amusement orkest dat
bij uitstek geschikt is voor het verzorgen
van Uw feestavond, party, diner-dansant
rastert na.
)roogmolen
let 50 meter drooglijn. In-
ilapbaar, van lichtgewicht
rluminium. Inklusief grond
mis.
IfanSÖ?
voor
Regenton
Kunststof.
Inhoud 112 Itr.
Kompleet met
1 deksel en
aftapkraan.
Kleur groen.
114 Itr.
met een grote mate van zelfstandigheid.
Leeftijd 18-20 jaar.
De vereisten voor deze baan zijn:
Tuinspot
Spatwaterdicht
’Inklusief 100 Watt
II persglaslamp.
ncurver *!±P“H'es
(raintainer
Voor montage op
de regenafvoerpijp
Kapaciteit 13 Itr.
I Voor de opvang
I van zacht water
I voor uw huiskamer-
I planten.
I Pijpdiameter 70 of
I 80 mm.
i Van 29^0 voor
lengte 60 cm.
1 TUSSEN
Tuinbeits Milieu
vriendelijk Diverse
kleuren, voor het onderhoud
van al uw tuinhout. Ook te ge-
bruiken over P"
reeds beharv» lllrs
deld hout.
1 liter Van J
10.85 voor
iij5.„,jg95
Duurzaam drukgeimpregneerd
Schaarbek
Hoogte 60 cm, lengte 250 cm.
Hoogte 80 cm, lengte 250 cm.
Dmkgeïmpregneerd.
i2S.90voor
aan dat
kunnen
Maandag van 13.00 tot 18.00 uur
Dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur
Donderdag van 9.00 tot 21.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
sen
Adventure, een Britse-
jaar vakanties voor j| der die
8 jaar in Engeland oi hobby
x>k naar aktiviteit uiti traden
rkt.
n La
Amerika loopt een
md de kans een for-
op te lopen wanneer zijn of
l( hond zijn behoefte doet op de
"'"g. Ook in Nederland gaat
tam Milieuvn leeds strenger optreden tegen de-
5 Milieuvriem lieuvervuiling. In vele gemeenten
iij i land worden boetes gegeven die
:li |om liegen.
Vlechtscherm
Afmeting 180 x 180 cm.
Duurzaam drukgeïmp-
Milieuvriendelijk.
Van 34.5© voor
Granol
3 en 2 mm
per emmer van 15 kg
19?5
Patioblokken
In drie verschillende
uitvoeringen.
30x30 cm. RIJK
VaniZ^voor VX
laar mede dzichtaan de Meerdijk nr. 5
bedoeling van deze show is, dat
die belangstelling heeft voor, en
leresseerd is in deze hobby, kennis
len maken met de orchideeënhob-
en de prachtige orchideeënbloe-
jdens de hele show zullen enkele
®-n van deze kring aanwezig zijn
ingstellenden te woord te staan,
r die iets meer wil weten over
y en de vereniging, wordt
.««.vu eens te komen kijken op
van deze dagen: donderdag 31
n Lawrence, de opr n vrijd j april zaterdag 2 april
5L zijn in inmidde <»r de bloemenfotograaf een ume-
--voor het schieten van
snoi ’htige plaatjes.
gaan in de soep. Dan alles even met een
houten lepel doorroeren. Roer vervolgens in
een klein bakje room aan met de twee rau-
i gegratineerd ra- we eierdooiers en giet dit al roerende me
■de grapefruits in lepel door de champignons-prei-soep.
ze in passende soepje mag nu niet meer koken, wan
-,,rann. ]<ans Op schiften is erp
De moois’» rode b
halen, en ragfijn snijden
genoeg zijn). Schep de h
prei soep in koppen en si
gesneden rode sla op.
Serveer hierbij lekker knappend stokbrood,
U doet dit door het stokbrood wat vochtig
te maken met water en dan even in de hete
oven leggen.
Kabeljauwfilet gestoofd met tuinkruiden in
aluminiumfolie verpakt
600 gram kabeljauwfile
persoon)
Beetje mosterd
1 citroen
peper zout - tijm
1 eetlepel gehakte peterselie
1 eetlepel fijn geknipte bieslook
1 venkel knolletje
2 hard gekookte eieren
1/2pakje roomboter
A luminiumfolie
Voor vier personen verse kleine worteltjes
-- ,djt ma
Ladder Excelsior
Aluminium ladder, tweede
lig. Voor klusjes in en rond
om het huis. 2 x 14 spor
ten. Uitgeschoven lengte ca.
7.20 m. Ingeschoven lengte
ca. 4.50 m.
Van 226.- voor
icixain lucivan (uus oe nanagreep) in de in
keping van de schil, nu met de grapefruit
een draaiende beweging maken zodat de
schil in zijn geheel los komt van het vrucht
vlees. Op deze manier krijgt U nu de lege
(schil) bakjes die we zometeen kunnen vul
len. Gebruik nu weer het scherpe mesje, om
het bittere witte vel van het grapefruit vlees
af te snijden. Vervolgens het grapefruitvlees
tussen de vliesjes uit snijden, zodat U alle
maal mooie-
netjes terug l
jes. Doe de r
elkaar en
fruits, v
06,5 cm, A
lengte 100 cm.
Halfronde regel
Algemene taakomschrijving:
- Het bij houden van de voorraden en het magazijn.
- Het mede verzorgen en inpakken van orders.
- Het beheer van de werkplaats, waaronder o.a. de lijstenmakerij en
kledenafwerkafdeling.
- Het helpen van klanten voor de groothandel.
2 borrelglaasje
1 borrelglaasje
4 eetlepels w,,.
roomboter
50 gram walnoten
U begint met de schil van de grapefruit
rondom in te snijden, tot aan het vrucht
vlees (u doet dit met een scherp* mesje).
Neem nu een lepel of vork en druk’de ach-
Menu de Piqués
(lekker etentje voor de Pasen)
Grapefruit au sherry «Gratin»
k/ J (Gegratineerde grapefruit)
L.” Crème aux Champignons et Poireau
I,-(Romige champignonsoep met prei)
■0* Cabilland «vert Pré» en papiotte
(Kabeljauwfilets, gestoofd met tuinkruiden
M|^S in aluminiumfolie)
Wand- en vloertegels vanaf 19,—
Sierpleisters
Bij aankoop van 350,— aan tegels of
steenstrips 25 kg lijm GR A TIS
Natuurlijk bij
Chef Kok: Martin Willemsen, Restaurant «De Korenbeurs»
De paasdagen staan vlak voor de deur. En wat betekenen deze dagen zonder een gezellig
en smakelijk etentje. Vandaar dat ik voor U de moeite heb genomen, om een paar «recepten»
op papier te zetten. Ik wens U véél succes.
20 meter, zware kwaliteit
gewapende tuinslang.
Van 34.50 voor
Buiten
tlamp
MC—
neergelegd.
1 fabrikant in Don| £ngeland en
delijk apparaatje op Ier van een hor
dat het gehannes t iete op te lope
hopje en een hoop
ig maakt. Het apiliare weg.
de na am Milieuvrigsteeds s re
en. De ---
k te hanteren knij
van een tisue heel i -
;elen laat weghalen.--
vaar een internatte
weegt I
tientjes en is
ieriem mee te
iend zal in heel Eui jaarlijl
koop zijn, waardooi jen in
1) zijn of haar medi
enst zal gaan bewij:
L’Ananas eu surprise de
(Verse gevulde ananas op z
Gegratineerde Grapefruit
4 grapefruits (niet te groot)
2 borrelglaasjes sherry (droog)
L elglaasje witte vermouth
pels witte basterdsuiker
jes snijden, ’n klontje boter in de koeke
heet laten worden en hierin de gesne
niertjes bruin aanbraden (denk er aan
deze tijdens het bakken gemeen kun
spatten).
De winterwortel snijdt u aan kleine dob
belsteentjes, deze in ’n beetje water met wat
zout heel even koken tot ze maar «net» gaar
zijn en ze op ’n zeefje uit laten lekken. Con
troleer of het lamsvlees zo goed als gaar is,
zo ja, dan de aangebraden niertjes en de af
gekookte blokjes wortel aan de ragout toe
voegen. Nu goed doorroeren en dan gef
nog enkele minuten laten doorstoven, op
het allerlaatst enkele lepels room door de
navarin d’agneau roeren. U bent nu klaar
om dit gerecht zo uit de pan (in schalen) te
serveren. Maar... het is lekkerder als u deze
lamsragout in ’n ovenvaste schotel schept,
dan royaal bestrooid met de emmentaler-
kaas en in de oven gratineert. Als u de scho
tel opdient leg er dan hier en daar ’n toefje
(gewassen) tuinkers op met als extra de aan
parten gesneden tomaat.
Serveer bij dit gerecht: gekookte kriel
aardappeltjes die zijn opgestoofd met een
beetje roomboter en wat verse gehakte pe
terselie en als groenten: verse snijboontjes -
verse spinazie, of als u het niet te kostbaar
vindt: verse asperges.
Verse gevulde ananas op zijn paasbest
1 mooie verse ananas
1 grote banaan
1 doosje aardbeien
Klein trosje blauwe druiven (±20 stuks)
1 grote kiwi
kopje slagroom - 2 theelepels suiker
ztlepels advocaat
borrelglaasje Grand Marnier (als U
in huis hebt)
voor de garnering: ongeveer 12 paas-
■-S naar eigen keuze.
ananas vanaf de onderkant over de
e doormidden snijden tot en met de
i met een scherp mesje, het ananas
rondom langs de schil lossnijden.
rri nu een eetlepel en steek hiermee het
lasvlees verder los, zodat u het gehele
L.vlees eruit kunt halen. De twee ont
stane lege ananasbakjes met de eetlepel
netjes egaal maken zodat we ze zo meteen
kunnen vullen. Snij nu het ananasvlees van
de middelste harde stronk (ziel) af, en snij i
daarna het vruchtvlees aan gelijke stukjes.
De banaan aan plakjes snijden. De afge
spoelde aardbeien ontkroosten en wanneer
ze wat groot zijn, dan doormidden snijden.
De gewassen druiven ook doormidden snij
den en eventueel de grootste pitjes eruit
wippen. Deze vruchten héél voorzichtig
door elkaar doen en hiermee de lege ana
nasbakjes vullen.
In een bakje de slagroom met een tik
keltje suiker kloppen. Roer hier voorzichtig
doorheen de Grand Marnier en de vier of
vijf eetlepels advokaat. Schep dan deze ad-
vokatenroom op de gevulde ananasjes zodat
het er lekker even in kan trekken. Nu de ki
wi heel dun afschillen en aan acht plakjes
snijden. Leg op elk gevuld ananasje vier
plakjes kiwi. Maak de gevulde ananasjes op
zijn paasbest af, door ze rijkelijk te gameren
met leuke kleine paaseitjes.
Ik wens U allen hele fijne paasdagen, mooi
weer, en maak er een culinair feest van. Véél
kookplezier.
en tijm. Vervolgens de vermengde tuinkrui-
X. den op verdelen, nu de eieren klein snijden
en eroverheen strooien. Snijd de boter (lek-
kerste is roomboter) aan dunne plakjes en
leg deze op de behandelde visfilets.
Vervolgens neemt u vier flinke stukken
aluminiumfolie die u in het midden be
smeerd met zachte boter. Hierop legt u
voorzichtig de behandelde visfilets, dan het
geheel goed dichtvouwen of inrollen en er
voor zorgen dat de zijkanten goed dicht ge
draaid worden en dat de sluiting aan de bo
venkant zit zodat de pakketjes tijdens het
gaar worden in de oven géén vocht of geur
kunnen verliezen!
Vergeet niet uw oven «voor» te verwa
men, dertig minuten voor u dit gerecht ga
i van de kui- eten, moet u deze «papiottes»
totdat u de plaatsen en zet hem op 160 gi
pje. Laat de hierin de vis met tuinkruiden lekker stoven
30 minuten). Serveer dit gerecht zo
netjes ingepakt op de borden en laat het uw
gasten zelf uitpakken, zodat ze kunnen ge
nieten van de zogenaamde «fumé» (geur)
t-,-,t njet om een apart
-irop uw gasten de alu-
liuuuvuc op kwijt kunnen. Serveer hier-
verse gestoofde peentjes.
Tuinbank uit
grootmoeders
Metalen onderstel, 1e kwaliteit
blank gelakte latten.
Gestoofd lamsvlees met niertjes op Texelse
wijze bereid
Om dit gerecht te bereiden hebt u het vol
gende nodig:
4 a 5 lepels sla-olie
Peper uit de molen
150 gram ui (of sjalotten)
1 theelepeltje mint-blaadjes (muntkruiden)
1/2 theelepeltje kerriepoeder
1 teentje knoflook
2 afgestreken eetlepels bloem
2 dl. witte wijn
Bouillon
2 varkensniertjes (en ’n beetje boter)
300 gram winterwortel
1/3 theekopje room
100 gram geraspte Emmentalerkaas
1 klein bakje cresson (tuinkers) wat vers te
koop is
1 tomaat
Het malse lamsvlees moet u aan "niet te
kleine blokjes snijden (de slager kan dit ook
voor u doen). Laat in een flinke braadpan
de olie goed heet worden, doe hierin de
blokjes lamsvlees en laat ze al roerende met
houten lepel lekker bruin worden. Als dit
gebeurd is de grof gesnipperde ui of sjalot
ten toevoegen en mee aanbakken. Nu pas
«aan wp het aangebraden vlees kruiden
Z0Ut, wat
•iepoeder,
mespuntje
rvde lepels
bloem doorheen roeren en op een niet te ho-
ithet venkelknolletje ook zeer klein ge «P>‘> de bloem de kans geven om gaar te
hakken; deze verse tuinkruiden met elkaar worden. Hierna giet u er de witte wijn bij en
vermengen. wat bouillon tot dat het vlees net onder
Bestrijk de vier porties filet heel dun met staat- A1 roerende dit aan de kook laten ko-
mosterd, dan de citroen erover uitpersen en men; Als u ziet dat de «lamsragout» wat te
dan minum bestrooien met wat zout, peper stevig wordt, dan deze afslappen met nog
wat bouillon. Laat dit stoofpotje op een
- plaatje of op een laag pitje gaar stoven. On-
dertussen moet u de niertjes in de lengte
doorsnijden en ontdoen van alle witte vel
letjes en kanaaltjes Hierna even onder de
koude kraan goed afspoelen en droog dep
pen Vervolgens de niertjes aan kleine blok-
Salaris al naar gelang sociale positie.
Solliciteren graag met recente pasfoto.
en regelmatig roeren. Vervolgens de bloem
ruit toevoegen. Laat deze roux op een zéér laag
de pitje even gaar worden, wel steeds doorroe-
M ren. Vervolgens de champignons op een ver
giet laten uitlekken. Het vocht van de cham
pignons doet u nu al roerende bij de zojuist
gemaakte roux. Ook de bouillon van de kui-
kenfilet voegt u aan de soep toe t
-a--gewenste dikte hebt van het soepje. La», ut
liesjes uit snijden, zodat U alle- soep minstens een kwartiertje doorkoken op -
partjes krijgt, die U nu weer een laag pitje. Hierna de soep door een fijne netjes ingepakt op de
o legt in de zojuist gemaakte bal^ zqef passeren, en terug op het vuur zetten. gasten zelf uitpakken, z-
Je sherry en de witte vermouth bij Ondertussen de dunne prei aan ragfijne rin- nieten van de zogenaam
en schep dit drankje over de grape- gen snijden, die even wassen, en dan in de van het gerecht. Vergeet
vervolgens de walnoten klein hakken soep doen. Nu even zachtjes mee laten ko- bordje te dekken waarop
en over de grapefruits strooien. Nu bedek- ken. Dan de champignons aan blokjes snij- miniumfolie op kwijt kur
ken met witte basterdsuiker en vervolgens den en de kuikenfilet aan blokjes; ook deze bij: v
er hier en daar een klontje boter bovenop gaan in de soep. Dan alles even met een
doen. Zet de gevulde grapefruits in een hete houten lepel doorroeren. Roer vervolgens in
oven of onder de grill zodat ze warm kun- een klein bakje room aan met de twee rau-
nen worden en mooi bruin gegratineerd ra- we eierdooiers en giet dit al roerende met de
ken. Serveer de gegratineerde grapefruits in lepel door de champignons-prei-soep. Het
champagnecoupes of zet ze in passende soepje mag nu niet meer koken, want de
compöteschaaltjes. Wel natuurlijk «warm» kans op schiften is erg groot.
serveren met een klein vorkje en lepeltje er- De mooiste rode blaadjes sla van de krop
bij. halen, en ragfijn snijden (het kan niet fijn
400 gram verse champignons
1/ 2 citroen - peper - zout
60 gram boter
50 gram ui
30 gram wortel
25 gram knolselderij
40 gram bloem
1 kuikenfilet (±175 gram)
1/2 kopje room
2 eierdooiers
1 klein kropje rode sla (enkele blaadjes)
L) begint met de verse champignons
schoon te maken en natuurlijk te wassen in
koud water. Zet de champignons op met
aanhangend water, en het sap van de halve
citroen, met een snufje zout en peper. Nu
even aan de kook laten komen en afzetten
(af en toe omroeren). De champignons in
kookvocht af laten koelen. Al eerder hebt U
de kuikenfilets op gezet met koud
Laat het aan de kook komen eri s__
dan af, nu wat zout-peper-aroma (of blokje)
toevoegen en met ongeveer 15 minuten is de
filet gaar genoeg om de pan af te zetten en
koud te worden.
Nu gaan we de «roux» maken voor
soep en wel als volgt. Zet een pannetje op
met de boter. Laat die heet worden (niet
bruin). Hierin gaat de kleingesneden en
goed gewassen ui-wortel-knolselderij. Dit
zachtjes aanzweten, ongeveer tien minuten
voor u dit gerecht gaat
«papiottes» in de oven
:m op 160 graden; u laat
tuinkruiden lekker
Iden
strekt.
Aar
of zolar