39: 9.95 SEAARS 59- 55.- 8?5 199- ar& Voorjaar: enprima spullen! 1995 9.- 6.95 .daar maak je ’t mee. 345Q 1930 29.50 9950 450 PEPER EN ZOUT 2750 s-gg Qxy DE GMgNCEHÏRAl£ SAFARI TRIO 195 ^95 2250 Lekker eten uit onze rubriek DE G AREN CENTRALE rselaafc Voorjaar: ijzen 0rima spullen! lere ie nderen Een intelligente, energieke jongeman DE LA A T steenstrips 1 aper helilieuvriend kort lopen Nederland riendelijkden over straat 450 550 X Ach ITT-, W» h^.ni.5 pideeënshow gemal «Kring van Brabant» van de Ne- voeren lrK|se Orchideeën Vereniging gaat "jkse voorjaarsshow dit jaar Waalwijk, bij Tuincentrum Donderdag 31 maart 1983 pagina 11 1983 pagina 10 DE TILBURGSE KOERIER sheel ’eland let (150 gram per :oud water. U begint met de kabeljauwfilet (dit mag Saan we het aangebraden vlees schuim het ook zeeduivelfilet of roodbaarsfilet zijn) in mft: PePer uit de molen, wat zo 1 (of blokje) vier gelijke porties te verdelen; de eventuele mintkruiden, 1/2 theelepeltje kerne inuten is de graten eruit trekken. De gewassen peterse- een geperst teentje knoflook of ’n me te zetten en lieblaadjes fijnhakken en de bieslook heel knoflookpoeder. Vervolgens er de fijn knippen of snijden. Het middelste ge- bloem doorheen roeren en op een ni< ;en voor de deelte uit het venkelknolletje ook zeer klein êe “P*1” de bloem de kans geven om nnnnatia nn koVVan' Aaoo tuinVmi/lan maf exIVqar WOrddl. HlCITJcl £16t U Cf ÓC WlttC Wil Martin Willemsen Koop steenstrips bij de man die ze ook maken kan npregneerd. Uw voordeel 30.- Lengte 60 cm. Van 5^0 voor 19] Tuinslang Wij vragen voor onze afdeling groothandel: 200 X 200 Sollicitatiebrieven richten aan: Openingstijden: on 013-551933 péstraat 3 ang De Schans) g-Noord - Culinaire rubriek van Martin Willemsen, chef-kok Industrieterrein «De Bukkum» Hilvarenbeek - Tel. 04255 - 3441 Koestraat 144 5014 EG Tilburg Fietsen- standaard Voor' gegal. Van 63.50 voor 9QM (even uitknippen) 1 grote kiwi 1/2 kopje slag 4eetk En eitjes i De ar lengte pluim vlees i Neenl ananas vruchtvl ilhaspel leter kabel 3 x 1 en aktdozen. KST X 4 fietsen. In extra zware galvaniseerde uitvoering. e Piqués i zijn paasbest) lerhande garens. .inde. seizoen vroeg te beginnen en/of later door te tietje ikruiden met elkaar i terugreis. >or de hele :rd. Voor br PGL Young Adv d. F, 1000 AG Amste Corr.adres: C. v. Alphen Stevenzandsestraat 250 5021 HJ Tilburg Tel.. 013-423436 - 01837-2526 het houden van een st. ter i. Het lopen in onze lorpen ils men de >ering. Er zijn alle hond blijkt 500 i ere dagi m wordt i 20 meter, goede kwaliteit, geelzwarte uitvoering. Voor gebruik in de tuin en het •wassen van uw auto. Van 15.95voor can liter. Benzine- g, met schenktuit. - Een opleiding op minstens M.A.V.O.-niveau. - Het bezit van een rijbewijs. - Een kennis bezitten van alk - Een goede verkoopkur - Bereid zijn om in het s werken. KOMO Overlapscherm Afmeting 180 x 180 cm. Duurzaam drukgeTmpregneerd. M11 ieuvriendeli jk. Van 41.50 voor Kunststof^7 VanAWvoor erwijl anderen het eerder als _r-i is zo langzamerhand alleen «hinkstap eerst. Het uitwerpselen-probleem zijn alleeni land ca. 1,8 miljoen geregistreerde Ij a 81 eerpselen per dag te produceren, een last van één miljoen kilo hondepoep op de Ueref kanties met sporten jelegenheid windsurfen, kanot ihtige plaatje n, paardrijden, boodJ- lijk is dit voor de ioie gelegenheid jieid in praktijk t Navarin d’agneau aux rognons la te- xel» (Gestoofd lamsvlees met niertjes op Texelse wijze bereid) 1 Een All Round dans-amusement orkest dat bij uitstek geschikt is voor het verzorgen van Uw feestavond, party, diner-dansant rastert na. )roogmolen let 50 meter drooglijn. In- ilapbaar, van lichtgewicht rluminium. Inklusief grond mis. IfanSÖ? voor Regenton Kunststof. Inhoud 112 Itr. Kompleet met 1 deksel en aftapkraan. Kleur groen. 114 Itr. met een grote mate van zelfstandigheid. Leeftijd 18-20 jaar. De vereisten voor deze baan zijn: Tuinspot Spatwaterdicht ’Inklusief 100 Watt II persglaslamp. ncurver *!±P“H'es (raintainer Voor montage op de regenafvoerpijp Kapaciteit 13 Itr. I Voor de opvang I van zacht water I voor uw huiskamer- I planten. I Pijpdiameter 70 of I 80 mm. i Van 29^0 voor lengte 60 cm. 1 TUSSEN Tuinbeits Milieu vriendelijk Diverse kleuren, voor het onderhoud van al uw tuinhout. Ook te ge- bruiken over P" reeds beharv» lllrs deld hout. 1 liter Van J 10.85 voor iij5.„,jg95 Duurzaam drukgeimpregneerd Schaarbek Hoogte 60 cm, lengte 250 cm. Hoogte 80 cm, lengte 250 cm. Dmkgeïmpregneerd. i2S.90voor aan dat kunnen Maandag van 13.00 tot 18.00 uur Dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur Donderdag van 9.00 tot 21.00 uur Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur sen Adventure, een Britse- jaar vakanties voor j| der die 8 jaar in Engeland oi hobby x>k naar aktiviteit uiti traden rkt. n La Amerika loopt een md de kans een for- op te lopen wanneer zijn of l( hond zijn behoefte doet op de "'"g. Ook in Nederland gaat tam Milieuvn leeds strenger optreden tegen de- 5 Milieuvriem lieuvervuiling. In vele gemeenten iij i land worden boetes gegeven die :li |om liegen. Vlechtscherm Afmeting 180 x 180 cm. Duurzaam drukgeïmp- Milieuvriendelijk. Van 34.5© voor Granol 3 en 2 mm per emmer van 15 kg 19?5 Patioblokken In drie verschillende uitvoeringen. 30x30 cm. RIJK VaniZ^voor VX laar mede dzichtaan de Meerdijk nr. 5 bedoeling van deze show is, dat die belangstelling heeft voor, en leresseerd is in deze hobby, kennis len maken met de orchideeënhob- en de prachtige orchideeënbloe- jdens de hele show zullen enkele ®-n van deze kring aanwezig zijn ingstellenden te woord te staan, r die iets meer wil weten over y en de vereniging, wordt .««.vu eens te komen kijken op van deze dagen: donderdag 31 n Lawrence, de opr n vrijd j april zaterdag 2 april 5L zijn in inmidde <»r de bloemenfotograaf een ume- --voor het schieten van snoi ’htige plaatjes. gaan in de soep. Dan alles even met een houten lepel doorroeren. Roer vervolgens in een klein bakje room aan met de twee rau- i gegratineerd ra- we eierdooiers en giet dit al roerende me ■de grapefruits in lepel door de champignons-prei-soep. ze in passende soepje mag nu niet meer koken, wan -,,rann. ]<ans Op schiften is erp De moois’» rode b halen, en ragfijn snijden genoeg zijn). Schep de h prei soep in koppen en si gesneden rode sla op. Serveer hierbij lekker knappend stokbrood, U doet dit door het stokbrood wat vochtig te maken met water en dan even in de hete oven leggen. Kabeljauwfilet gestoofd met tuinkruiden in aluminiumfolie verpakt 600 gram kabeljauwfile persoon) Beetje mosterd 1 citroen peper zout - tijm 1 eetlepel gehakte peterselie 1 eetlepel fijn geknipte bieslook 1 venkel knolletje 2 hard gekookte eieren 1/2pakje roomboter A luminiumfolie Voor vier personen verse kleine worteltjes -- ,djt ma Ladder Excelsior Aluminium ladder, tweede lig. Voor klusjes in en rond om het huis. 2 x 14 spor ten. Uitgeschoven lengte ca. 7.20 m. Ingeschoven lengte ca. 4.50 m. Van 226.- voor icixain lucivan (uus oe nanagreep) in de in keping van de schil, nu met de grapefruit een draaiende beweging maken zodat de schil in zijn geheel los komt van het vrucht vlees. Op deze manier krijgt U nu de lege (schil) bakjes die we zometeen kunnen vul len. Gebruik nu weer het scherpe mesje, om het bittere witte vel van het grapefruit vlees af te snijden. Vervolgens het grapefruitvlees tussen de vliesjes uit snijden, zodat U alle maal mooie- netjes terug l jes. Doe de r elkaar en fruits, v 06,5 cm, A lengte 100 cm. Halfronde regel Algemene taakomschrijving: - Het bij houden van de voorraden en het magazijn. - Het mede verzorgen en inpakken van orders. - Het beheer van de werkplaats, waaronder o.a. de lijstenmakerij en kledenafwerkafdeling. - Het helpen van klanten voor de groothandel. 2 borrelglaasje 1 borrelglaasje 4 eetlepels w,,. roomboter 50 gram walnoten U begint met de schil van de grapefruit rondom in te snijden, tot aan het vrucht vlees (u doet dit met een scherp* mesje). Neem nu een lepel of vork en druk’de ach- Menu de Piqués (lekker etentje voor de Pasen) Grapefruit au sherry «Gratin» k/ J (Gegratineerde grapefruit) L.” Crème aux Champignons et Poireau I,-(Romige champignonsoep met prei) ■0* Cabilland «vert Pré» en papiotte (Kabeljauwfilets, gestoofd met tuinkruiden M|^S in aluminiumfolie) Wand- en vloertegels vanaf 19,— Sierpleisters Bij aankoop van 350,— aan tegels of steenstrips 25 kg lijm GR A TIS Natuurlijk bij Chef Kok: Martin Willemsen, Restaurant «De Korenbeurs» De paasdagen staan vlak voor de deur. En wat betekenen deze dagen zonder een gezellig en smakelijk etentje. Vandaar dat ik voor U de moeite heb genomen, om een paar «recepten» op papier te zetten. Ik wens U véél succes. 20 meter, zware kwaliteit gewapende tuinslang. Van 34.50 voor Buiten tlamp MC— neergelegd. 1 fabrikant in Don| £ngeland en delijk apparaatje op Ier van een hor dat het gehannes t iete op te lope hopje en een hoop ig maakt. Het apiliare weg. de na am Milieuvrigsteeds s re en. De --- k te hanteren knij van een tisue heel i - ;elen laat weghalen.-- vaar een internatte weegt I tientjes en is ieriem mee te iend zal in heel Eui jaarlijl koop zijn, waardooi jen in 1) zijn of haar medi enst zal gaan bewij: L’Ananas eu surprise de (Verse gevulde ananas op z Gegratineerde Grapefruit 4 grapefruits (niet te groot) 2 borrelglaasjes sherry (droog) L elglaasje witte vermouth pels witte basterdsuiker jes snijden, ’n klontje boter in de koeke heet laten worden en hierin de gesne niertjes bruin aanbraden (denk er aan deze tijdens het bakken gemeen kun spatten). De winterwortel snijdt u aan kleine dob belsteentjes, deze in ’n beetje water met wat zout heel even koken tot ze maar «net» gaar zijn en ze op ’n zeefje uit laten lekken. Con troleer of het lamsvlees zo goed als gaar is, zo ja, dan de aangebraden niertjes en de af gekookte blokjes wortel aan de ragout toe voegen. Nu goed doorroeren en dan gef nog enkele minuten laten doorstoven, op het allerlaatst enkele lepels room door de navarin d’agneau roeren. U bent nu klaar om dit gerecht zo uit de pan (in schalen) te serveren. Maar... het is lekkerder als u deze lamsragout in ’n ovenvaste schotel schept, dan royaal bestrooid met de emmentaler- kaas en in de oven gratineert. Als u de scho tel opdient leg er dan hier en daar ’n toefje (gewassen) tuinkers op met als extra de aan parten gesneden tomaat. Serveer bij dit gerecht: gekookte kriel aardappeltjes die zijn opgestoofd met een beetje roomboter en wat verse gehakte pe terselie en als groenten: verse snijboontjes - verse spinazie, of als u het niet te kostbaar vindt: verse asperges. Verse gevulde ananas op zijn paasbest 1 mooie verse ananas 1 grote banaan 1 doosje aardbeien Klein trosje blauwe druiven (±20 stuks) 1 grote kiwi kopje slagroom - 2 theelepels suiker ztlepels advocaat borrelglaasje Grand Marnier (als U in huis hebt) voor de garnering: ongeveer 12 paas- ■-S naar eigen keuze. ananas vanaf de onderkant over de e doormidden snijden tot en met de i met een scherp mesje, het ananas rondom langs de schil lossnijden. rri nu een eetlepel en steek hiermee het lasvlees verder los, zodat u het gehele L.vlees eruit kunt halen. De twee ont stane lege ananasbakjes met de eetlepel netjes egaal maken zodat we ze zo meteen kunnen vullen. Snij nu het ananasvlees van de middelste harde stronk (ziel) af, en snij i daarna het vruchtvlees aan gelijke stukjes. De banaan aan plakjes snijden. De afge spoelde aardbeien ontkroosten en wanneer ze wat groot zijn, dan doormidden snijden. De gewassen druiven ook doormidden snij den en eventueel de grootste pitjes eruit wippen. Deze vruchten héél voorzichtig door elkaar doen en hiermee de lege ana nasbakjes vullen. In een bakje de slagroom met een tik keltje suiker kloppen. Roer hier voorzichtig doorheen de Grand Marnier en de vier of vijf eetlepels advokaat. Schep dan deze ad- vokatenroom op de gevulde ananasjes zodat het er lekker even in kan trekken. Nu de ki wi heel dun afschillen en aan acht plakjes snijden. Leg op elk gevuld ananasje vier plakjes kiwi. Maak de gevulde ananasjes op zijn paasbest af, door ze rijkelijk te gameren met leuke kleine paaseitjes. Ik wens U allen hele fijne paasdagen, mooi weer, en maak er een culinair feest van. Véél kookplezier. en tijm. Vervolgens de vermengde tuinkrui- X. den op verdelen, nu de eieren klein snijden en eroverheen strooien. Snijd de boter (lek- kerste is roomboter) aan dunne plakjes en leg deze op de behandelde visfilets. Vervolgens neemt u vier flinke stukken aluminiumfolie die u in het midden be smeerd met zachte boter. Hierop legt u voorzichtig de behandelde visfilets, dan het geheel goed dichtvouwen of inrollen en er voor zorgen dat de zijkanten goed dicht ge draaid worden en dat de sluiting aan de bo venkant zit zodat de pakketjes tijdens het gaar worden in de oven géén vocht of geur kunnen verliezen! Vergeet niet uw oven «voor» te verwa men, dertig minuten voor u dit gerecht ga i van de kui- eten, moet u deze «papiottes» totdat u de plaatsen en zet hem op 160 gi pje. Laat de hierin de vis met tuinkruiden lekker stoven 30 minuten). Serveer dit gerecht zo netjes ingepakt op de borden en laat het uw gasten zelf uitpakken, zodat ze kunnen ge nieten van de zogenaamde «fumé» (geur) t-,-,t njet om een apart -irop uw gasten de alu- liuuuvuc op kwijt kunnen. Serveer hier- verse gestoofde peentjes. Tuinbank uit grootmoeders Metalen onderstel, 1e kwaliteit blank gelakte latten. Gestoofd lamsvlees met niertjes op Texelse wijze bereid Om dit gerecht te bereiden hebt u het vol gende nodig: 4 a 5 lepels sla-olie Peper uit de molen 150 gram ui (of sjalotten) 1 theelepeltje mint-blaadjes (muntkruiden) 1/2 theelepeltje kerriepoeder 1 teentje knoflook 2 afgestreken eetlepels bloem 2 dl. witte wijn Bouillon 2 varkensniertjes (en ’n beetje boter) 300 gram winterwortel 1/3 theekopje room 100 gram geraspte Emmentalerkaas 1 klein bakje cresson (tuinkers) wat vers te koop is 1 tomaat Het malse lamsvlees moet u aan "niet te kleine blokjes snijden (de slager kan dit ook voor u doen). Laat in een flinke braadpan de olie goed heet worden, doe hierin de blokjes lamsvlees en laat ze al roerende met houten lepel lekker bruin worden. Als dit gebeurd is de grof gesnipperde ui of sjalot ten toevoegen en mee aanbakken. Nu pas «aan wp het aangebraden vlees kruiden Z0Ut, wat •iepoeder, mespuntje rvde lepels bloem doorheen roeren en op een niet te ho- ithet venkelknolletje ook zeer klein ge «P>‘> de bloem de kans geven om gaar te hakken; deze verse tuinkruiden met elkaar worden. Hierna giet u er de witte wijn bij en vermengen. wat bouillon tot dat het vlees net onder Bestrijk de vier porties filet heel dun met staat- A1 roerende dit aan de kook laten ko- mosterd, dan de citroen erover uitpersen en men; Als u ziet dat de «lamsragout» wat te dan minum bestrooien met wat zout, peper stevig wordt, dan deze afslappen met nog wat bouillon. Laat dit stoofpotje op een - plaatje of op een laag pitje gaar stoven. On- dertussen moet u de niertjes in de lengte doorsnijden en ontdoen van alle witte vel letjes en kanaaltjes Hierna even onder de koude kraan goed afspoelen en droog dep pen Vervolgens de niertjes aan kleine blok- Salaris al naar gelang sociale positie. Solliciteren graag met recente pasfoto. en regelmatig roeren. Vervolgens de bloem ruit toevoegen. Laat deze roux op een zéér laag de pitje even gaar worden, wel steeds doorroe- M ren. Vervolgens de champignons op een ver giet laten uitlekken. Het vocht van de cham pignons doet u nu al roerende bij de zojuist gemaakte roux. Ook de bouillon van de kui- kenfilet voegt u aan de soep toe t -a--gewenste dikte hebt van het soepje. La», ut liesjes uit snijden, zodat U alle- soep minstens een kwartiertje doorkoken op - partjes krijgt, die U nu weer een laag pitje. Hierna de soep door een fijne netjes ingepakt op de o legt in de zojuist gemaakte bal^ zqef passeren, en terug op het vuur zetten. gasten zelf uitpakken, z- Je sherry en de witte vermouth bij Ondertussen de dunne prei aan ragfijne rin- nieten van de zogenaam en schep dit drankje over de grape- gen snijden, die even wassen, en dan in de van het gerecht. Vergeet vervolgens de walnoten klein hakken soep doen. Nu even zachtjes mee laten ko- bordje te dekken waarop en over de grapefruits strooien. Nu bedek- ken. Dan de champignons aan blokjes snij- miniumfolie op kwijt kur ken met witte basterdsuiker en vervolgens den en de kuikenfilet aan blokjes; ook deze bij: v er hier en daar een klontje boter bovenop gaan in de soep. Dan alles even met een doen. Zet de gevulde grapefruits in een hete houten lepel doorroeren. Roer vervolgens in oven of onder de grill zodat ze warm kun- een klein bakje room aan met de twee rau- nen worden en mooi bruin gegratineerd ra- we eierdooiers en giet dit al roerende met de ken. Serveer de gegratineerde grapefruits in lepel door de champignons-prei-soep. Het champagnecoupes of zet ze in passende soepje mag nu niet meer koken, want de compöteschaaltjes. Wel natuurlijk «warm» kans op schiften is erg groot. serveren met een klein vorkje en lepeltje er- De mooiste rode blaadjes sla van de krop bij. halen, en ragfijn snijden (het kan niet fijn 400 gram verse champignons 1/ 2 citroen - peper - zout 60 gram boter 50 gram ui 30 gram wortel 25 gram knolselderij 40 gram bloem 1 kuikenfilet (±175 gram) 1/2 kopje room 2 eierdooiers 1 klein kropje rode sla (enkele blaadjes) L) begint met de verse champignons schoon te maken en natuurlijk te wassen in koud water. Zet de champignons op met aanhangend water, en het sap van de halve citroen, met een snufje zout en peper. Nu even aan de kook laten komen en afzetten (af en toe omroeren). De champignons in kookvocht af laten koelen. Al eerder hebt U de kuikenfilets op gezet met koud Laat het aan de kook komen eri s__ dan af, nu wat zout-peper-aroma (of blokje) toevoegen en met ongeveer 15 minuten is de filet gaar genoeg om de pan af te zetten en koud te worden. Nu gaan we de «roux» maken voor soep en wel als volgt. Zet een pannetje op met de boter. Laat die heet worden (niet bruin). Hierin gaat de kleingesneden en goed gewassen ui-wortel-knolselderij. Dit zachtjes aanzweten, ongeveer tien minuten voor u dit gerecht gaat «papiottes» in de oven :m op 160 graden; u laat tuinkruiden lekker Iden strekt. Aar of zolar

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1983 | | pagina 11