ÖHEUVELPOORT Bols en Kooijman Opstelwtd$trf,d er les Heuvelpoort- menu op z’n Frans Vagetv Lage Witsiebaan 78 - Tilburg - Telefoon: 013-634355 TALBOT SAMBA CABRIOLET Donderdag 3 maart 1983 pagina 21 DE TILBURGSE KOERIER rt1983 pagina 20 "ief, legder. en Leharstraat 92, %ere gekookte ham Bon appetit ie dame aan een uze uit het assor- innares een brei- pgemaakte mand 1 week s" versmar Maak van de boter en de bloem een bruine roux Franrj Je zou weest (geklaard) rni Hoofdgerecht Toumedos d la provenfale 250 g vleesafsnijdsel boter voor het bakken rode wijn, bouquet garni 250 g boter 35 g bloem 5 toumedos van 125 g en want ik ben er nog nooit in Dinant, 23 km van de Maar voor mij is iedere Daarom blijf ik dicht bij dit opstel hoe ik Frans heb Waar c dit land denk, se kaas of mi schien heel ro schien één zien in de je ze nog gaan waard, of niet. T gen waar denk Frankrijk hoort In het kader van de Franse week sug gereren de vaklieden van de versmarkt het navolgend, speciaal door hen samen gesteld, menu. Maak van vleesafval en bouquet garni een bouillon. ren, dan maakt u jn er heel wat en sente- en bloem- ■eintuur beschik- k> zorgt voor een wek beschikbaar donk bieden een molen. Oké een /oor een winnaar 6 personen, top- onnen aan. Jean een waardebon voor fijnproevers wee personen. Pommes Cryonnaise 500 g aardappelen 2 uien boter, zout Schil de aardappelen en kook ze in 'doppen de zoutwater, bijna v>,y ze in sch de aarJ i, snij tooi lie1 gebakk. dit gerecht is kla. Maak van de bouillon en de bruine roux een saus, voeg de wijn toe en kook op een zacht vuur een mooie g' J saus. Kruid de toumedos, bak ze aan el- j i, serveer Cryon-aardappelen en garnituur op warme bla< En wat de kaas betreft, is er een grote keuze uit: Camembert, Brie, Rambol, Boursin et Roquefort, de pittige geitenkaas die alom vergeleken wordt met stinkende tenenkaas. Wie ooit in Frankrijk geweest is, zal ongetwijfeld een bezoek gebracht hebben aan Parijs, de hoofdstad van dit land Garnituur proven^ale Courgettes Tomaten Provengaalse kruiden Peper en zout. Ingrediënten in stukken snijden gaar stoven met de kruiden. >nde begint dan len komt nogal ander meetattri- boule die beter de boule van de >unt op. De win- per ronde één of Het winnende mde ronde, het :n team het eerst :ft behaald. De prijzen Als prijs heeft de Tilburgse Koerier haar kolommen opengesteld voor de op stellen van de drie winnaars. Boekhandel Gianotten en winkelcentrum Heuvelpoort- hebben wat meer materiële prijzen be schikbaar gesteld. Bernadette ontvang tenbon ter waarde vs kenbon van 25,-. I met een plate L 1 en een boeki ontvangt een plate boekenbon van 1 De prijsuitreil dag om 16.30 u. j del Gianotten in Verder bedanken aan de wedstrijd h Onze dank gaat en de lerares Nee Maria Mavo. of Calais. Houd je helemaal niet van grote steden hoef je niet te treuren: Frankrijk bezit ook grote aantallen kleine dorpjes en traditioneel georiënteerde gehuchtjes. Ook is Frankrijk in het bezit van vele kilome ters, bosrijke natuur. Frankrijk is een van die landen die een overvloed hebben aan recreatie en aantrek kingskracht. Dit land is echt een ideale vakantiebe stemming. Enerzijds zijn er duizenden schilderachtige plekjes om een tentje op te zetten, of wanneer je geen zin hebt in het bakken van eieren boven een kampvuur, kun je terecht in de luxe en goedverzorgde hotels. Dit lijkt van een reist bedoel is: Viv Hoeveelheid voor 5 personen Voorgerecht Consommé «Perigord» groene paprika ‘/z rode paprika l'/z liter runderbouillon 1 blikje tomatenpuree 50 grijst 1 plak magere gekookte ham (4 mm dik) Stokbrood en boterballetjes Roer de tomatenpuree door de bouil- „e Ion, kook de rijst gaar, verwijder het vet Sen van de ham en snij de ham in lardons boter toe {ot een romige saus ontstaaL Snij van 3 cm. Maak de paprika’s schoon, Bak Oc snij ze in reepjes van 3 cm. Pocheer ze Zet dan de filets 8 minuten in een de uien, gedurende 30 minuten. Verdeel de ham, oven van 220° (stand 5). boter mc paprika’s en rijst over de warme koppen Dien op warme borden de vis op met door de en voeg de hete bouillon er aan toe. groente en een beetje saus. begint. Een van i dat mag begin- tar hij een cirkel an maximaal 50 Vanuit deze cir- iien en de voeten binnen de cirkel sier gooit nu de >f iemand anders rste boule. Men Is gooien. Het is )ule zo dicht mo lmt van de but. tegenpartij gooi- >oule van de te- gestoten. De but worden. De te- mg tot een boüle m een boule van vartij is dan weer t netzolang door en partij op zijn, lit dan ook zijn len te horen over Frankrijk en hoe de 4e klas zich op het afscheidsreisje in Parijs had vermaakt. Wij zouden het jaar daarop ook naar Parijs gaan en daarom werkten we allemaal erg hard. Weer had meer dan de helft van de klas een dikke voldoende op z’n eindrapport. Ik ook, een 7. Maar de rest was zo slecht dat ik bleef zitten. Het volgende jaar zat ik jammer genoeg weer bij de zuster die we in de 1gehad hadden. Ze begon weer met woordjes en woordjes leren. Maar wat heb je aan woordjes leren als je ze niet toe kan pas sen? Want grammatica bestond dat jaar Ze vertelde ook nog wel iets van Frank rijk, maar ze was veranderd. De lessen werden saai en niemand deed nog zijn best. Dat laatste rapport een 3. Jammer, want toen ik van een andere leraar les had, kon ik een aardig woordje Frans, maar nu, niets meer. Daarom heb ik het dit jaar la ten vallen. Alleen omdat de franse lessen zo saai waren. Geef mij die leraar maar, je moest wel werken, maar het was interes sant en leerzaam. Nu kan ik alleen dit nog: «Je ne parle pas Franqais» en waar schijnlijk zit ook hier nog een fout in. open. Hallo, wat is er? vroeg de man, wat kan ik voor u doen. Dat is een heel verhaal zei de oude man. Komt u dan maar binnen. Even later bood de andere man hem een kop koffie aan. Na heen en weer gepraat, was de oplosssing daar. De man in het zwarte kleed nam uit een potje 7 rose pil len. De oude man rekende af, bedankte hem en vertrok weer met blijde zin. Toen hij met blijde zin die hij nog had de andere klochaars daar zag zitten zonk hem de moed weer in de schoenen. Toch stapte hij er op af: he makkers, hoe is het er mee? Lusten jullie een pepermuntje van mij? Nou, daar hadden ze wel zin in. De een zei tja om de smaak van de drank weg te spoe len, de andere zei weer om mijn slechte ge weten weg te drinken. Allen namen zij er een en de oude man zelf ook. En wat er toen op die dag op dat moment in Frank rijk gebeurde. Allen schrompelden in. Stuk voor stuk werden ze een anderhalve meter kleinder. Maar nee, dat kon toch niet waar zijn, nee maar, in een klop veranderden ze allemaal in kleine kaboutertjes, o zo lief, klein en zo onschuldig. Ze trokken samen de bossen in, en bouwden' er het mooiste sprookjeshuisje dat er ooit in de geschiede nis bestaan heeft. En zo leefden ze daar nog heel lang en gelukkig. Dat was een sprookje, misschien is dat wel echt ge beurd, wie weet. In ieder geval heeft het he le verhaal wel twee betekenissen. En als je daar goed over nadenkt, ook een diepere. Bernadette Snij de kabeljauw in porties van 80 g, bekleed een ovenplaat met aluminiumfo lie, beboter die, strooi er ietwat peper en zout op, leg hierop de filets en bestrijk ze met gesmolten boter. Schuif als je met de saus begint de to maten/ komkommer in de oven van 165° (stand 4). Neem de ingekookte bouillon, het eigeel en de witte wijn en sla deze, au bain marie, tot een schuimi- massa. Voeg dille, peper en zout toe i voeg onder voortdurend klctl boter toe tot een romige saus ontstaat. Karin van Soelen, Corellistraat 5, Tilburg. Klas 3B Frankrijk: frans op school Als je mij nu vraagt: W'at vind je van Frankrijk?», kan ik je helaas er geen ant woord op gever geweest. Wel i Franse grens, streek hetzelfde, huis en vertel in c l geleerd op school. In de 1° klas hadden we les van een Zuster die al veel in Frankrijk was geweest en haar lessen waren dikwijls boeiend. Ze sprak over Frankrijk alsof ze er dagelijks was. Dat was natuurlijk ontzettend leuk, maar als er grammatica of woordjes ge leerd moesten worden, maakten we er niets van. Dus op ’t laatste rapport had ik een 5. Wel had ik een lekker lui jaar gehad wat frans betrof, maar ik kon nog geen woord frans spreken! In de 2° klas hadden we een leraar frans die wilde werken. Dat kenden we niet. De ze leraar kon even boeiend vertellen als on ze lerares van de 1°, maar op z’n tijd was het werken i•n dan deed iedereén het. Dan werden grammatica en woordjes geleerd en wonderlijk genoeg: bijna de hele klas had op z ’n eindrapport een voldoende! Tijdens het 3° leerjaar hadden we deze leraar weer en al moesten we dat jaar erg hard werken, we kregen de mooiste verha- zeggen: aan een klochaar. Je kent ze wel, zo’n arme stakker, die langs moeilijke we gen aan zijn geld komt. Soms zitten ze da gen te bedelen. En als ze dan het nodige geld bij elkaar hebben gebedeld, schieten ze een cafeetje binnen en kopen ze een fles alcohol, die binnen een uur weer leeg is. Het voedsel schrapen ze uit de vuilnisbak ken. En als ze toevallig een rijke man zijn peuk weggooid zullen ze er vaak om vech ten. Het is een gesloten band, geef je ze het geld, kopen ze drank en als je dat doet help je ze gewoon het graf in. Het zijn verslaaf de zwakke personen die arm zijn geworden of al waren. Soms geworden door gokken in tenten waar ze uitgebuit worden door meestal valse gluipers. Vooral in Parijs zie je handenvol en ‘s nachts brengen ze de nachten door op een bank of in een park, of bij een stadion. Zielig hoor! En nu wil ik niet gaan klagen over de economie in de wereld, en zo maar een verhaal vertellen over klochaars die samen een groepje had den en hun leven gingen beteren. En nu zul je je misschien afvragen: daar zouden ze toch een aanleiding voor moeten hebben, en die hadden ze ook. Lees het volgende verhaal maar eens. Eigenlijk ws het een droom. Een sprookjesachtige droom. Zoals Parijs een lichtstad is. En een vreemde uit een ver tand zich de Eifeltoren voorstelt. i pla- Nu, het geld dat ze samen gebedeld hadden boe- legden ze bij elkaar, en daarvan kochten ze r huis een lot uit de loterij. En laten ze nu toch de 30»* hoofdprijs winnen: fen lot uit de loterij Karin was het. Ze vierden feest en ze dronken wijn en aten stokbrood in een restaurant met Franse kaas. En voordat ze er erg in hadden was hun geld op. Behalve een man, die had zijn deel nog. Hij had geen feest gevierd, hij hield er niet van om als die an dere mensen te doen. Hij zei altijd: als je voor een dubbeltje geboren wordt, wordt je nooit een kwartje. Hij was de oudste en de wijste geworden na al die jaren. Toen het geld öp was van de andere mannen en de andere man zijn geld nog had, werden ze erg jaloers, gemeen en grof tegen hem. Hij was dan wel niet rijk geworden van het ze- Bemadette v.d. Broek, Leharstraat 92, vende deel wal hij gekregen had< toch kon Tilburg-Noord. Klas 2a. kij er bet elen van kopen dal hij nodjg had. Op Toerelezjoer in FvTltllé fUIl ze dronken het geld op wat ze verdienden lJr'' en zaten uren pp de keien te kijken of er denk je het eerste aan als je aan iemand hen een aalmoes schonk. Maar nee denkt; aan wijn, stokbrood, Fran- hoor, ze raakten steeds verder de put in, en ■r nisschien wel knoflook, of mis- toen ze het helemaal niet meer zagen zit- «ci romantisch kikkerbilletjes eten ten, gingen ze stelen. Toen op een gegeven een dure bistro. Ach, die dingen of mis- moment onze wijze klochaar achter kwam, ervan heb je heus wel eens ge- stapte hij naar een man waarover gerod- Heuvelpoort, of misschien moet deld werd dat hij een tovenaar was. Met n zien. Het bekijken zeker volle moed stapte hij naar deze man toe. Toch als je aan mij zou vra- Toen hij een uur of 5 gelopen had, was hij je aan als je de naam op de bestemde plaats, hij klopte aan en zou ik na lang nadenken een man in een lang zwart kleed deed Koen Christiaans Frankrijk trijk, wie kent dit land niet? :ou er eigenlijk eens in je leven ge weest moeten zijn of je zult toch minstens de verrukkelijke Franse kaasjes geproefd moeten hebben. Of wat denk je van de Franse wijn? Niet alleen deze met invoer rechten bestookte etenswaren zijn heerlijk, ook het landschap en klimaat zijn het con sumeren waard. Frankrijk, het land met zijn glooiende en indrukwekkende bergmassieven, zoals de Vogezen, de Pyreneeën, de Alpen en de Jura. Van veel gebieden heeft iedereen, be wust of onbewust, wel eens gehoord. Mis schien niet op het geografische vlak, maar dan toch zeker wel op het vinologische vlak. Een bordeaux, champagne, bourgog ne zijn alom bekend. Uit een deel van de bordeauxwijnen wordt cognac en armag nac gestookt, ook deze dranken genieten bekendheid alias omzet. Er bestaat op het Franse continent niet alleen een lucratieve druiventeelt, ook de appelteelt is winstge vend. Hiervan wordt ook een alcoholische drank gewonnen in de vorm van appelwijn of cider. PEUGEOT TALBOT IB ALTIJD'N ALTERNATIEF tanque is al een nnen het vooral in Italië wordt espeeld. Jeu de rankrijk erg po- it Karel V in de ;k over het spel mening was dat 1 te veel tijd aan ng, vond hij, ten ngrijkere zaken. :hter niet gehol- heden ten dage vast stellen. In se burgemeester d weer verbood, ilen veroorzaak- r omstanders en deze ingreep als vfaar tevergeefs, bestrate wegen ntousiasme voor erminderen. En st Jeu de Boules zich niets aan- 11e diskussies die evoerd zijn over wazingJeu de 5 gebleven. in verschillende n. De reglemen- g op drie wed den kan één te- jij iedere speler i kan twee tegen peler heeft dan n kan drie tegen peler heeft dan vordt uitsluitend ballen, althans orsnede van een tot 8 centimeter i boule zit tussen i. Sommige bou de lijnen op de geschreven maar g van de speler, s boule van hem sen klein houten dletje draait het mgt derhalve een van 50.- en een I Koen gaat naar tenbon ter waarde van skenbon van 15,- en k -tenbon van 20,- en een ƒ10.. iking zal vandaag, donder- plaatsvinden in Boekhan- Heuvelpoort. n wij bij deze allen die hebben deelgenomen, “t ook uit naar de direktie Nederlands van de Heuvelse Tussengerecht Filet de Cabillaud, sauce dille-hollandaise a vee gratin de concombres 400 g kabeljauwfilet 350 g komkommer Vz liter kippebouillon 1 tomaat gehakte peterselie <75 g geraspte gruyèrekaas 3 eierdooiers gehakte dille citroensap, kookwijn (wit), zout, peper Schil de komkommer, verwijder het zaad, snijd ze in partjes van 3 mm. Kook de partjes 2 minuten in kippebouillon. Schrik ze af met ijswater. Kook de bouillon in tot ‘/s. Dep de komkommer droog en bak ze gedurende 2 minuten in ^ruiu uK luurneu olijfolie. Ontvel de tomaat, verwijder ke zijde 3 minutent zaad en snij in blokjes van 1 cm. Braad Cryon-aardapnelen en ze in dezelfde olie, voeg tijm, zout en pe- garnituur op ^arme biaden_ per toe en vermeng met komkommer. Doe dit mengsel in een geëmailleerd bakje, bestrooi met geraspte kaas en pe terselie. Nagerecht Le Cake Miracle (Le Cake «Heuvelpoort») 150 g boter 125 g poedersuiker 250 g bloem 1 pakje bakpoeder 250 g geconfijnte vruchten 3 eieren 1 dl. slagroom zout rum 2 eetl. abrikozenjam Snij de geconfijte vruchten in dobbel steentjes maar hou wat kersen apart en snij die in tweeën. Neem een mengkom •n kook en sPoel deze met heet water uit. Doe eladde ^oler erin en maa^' die met een garde aan el- zac^,t- s,roo‘ er de poedersuiker in en een met de mesPunt zout- kloppen tot de massa het proven<;aals °Pblejekt-, Voe8 ondfr voortdurend klop- j pen de eieren toe. Voeg er de rum en de gezeefde 200 g bloem en het bakpoeder bij en spatel alles door elkaar. Doe de resterende 50 gram bloem in een schaal en schep hier de geconfijte vruchten door zodat ze niet meer plakken. Schep ze dan door het cake-beslag. Beboter een cake-vorm, bekleed hem met aluminiumfolie en beboter dit. Giet het mengsel in de cake-vorm en schuif deze in een voorverwarmde oven van 220° gedurende 10 minuten. Dek dan de bovenkant van de vorm af met alumi niumfolie, verlaag de temperatuur tot 180° en laat de cake nog 40 min. gaar worden. Verwarm in een klein pannetje de d i gaar. abrikozenjam. ’e in schijfjes van 7 mm dikte. Naam de cake uit de vorm, kwast aardappelen mooi bruin. Schil hem af met de jam en versier hem met «nij ze in ringen en braad ze in de achtergehouden halve kersen. Snij in j<n lichtbruin en glazig. Meng ze plakken en serveer met opgeslagen, ge- gebakken aardappelen en ook zoete slagroom. 'daar. t wel een aanbevelingsbrochure •isbureau. Het enige wat i/c ermee ive la France». De Tilburgse Koerier heeft in samen werking met Boekhandel Gianotten een opstelwedstrijd georganiseerd voor de Heuvelse Maria Mavo. De animo van de leerlingen heeft ons verbaasd en ver heugd, de kwaliteit evenzo. En dit terwijl de opdracht v maar toch zeker niet zo mal over Frankrijk schrijven maar tenslotte. Bij de vierdejt we nogal wat opstellen aan die recht verslag leken te zijn van excursie. De heer Verhoeven, van de Mavo deelde ons mee dat dit kwar omdat sinds 1978 de eindexamenkandida ten elk jaar een excursie maken naar F rijs. Die excursie blijkt ieder jaar weer geweldig aan te slaan. Dit hebben wij kunnen merken; een aantal inzenders deed ons door middel van het opstel en thousiast kond van hun ervaringen en voorbereidingen. Uitslag De drie beste, en wat is goed?, zijn uit gezócht door de redaktie van de Tilburgse Koerier en een medewerker van Boekhan del Gianotten. Na rijp beraad is de vol gende uitslag tot stand gekomen. Num- 'mer één is geworden Bernadette van de Broek. Leharstraat 92, Tilburg. Nummer twee: Koen Christiaens, adres voor ons onbekend, maar dat is geen ramp. Num mer drie is geworden Karin van Soelen, Corellistraat 5, Tilburg. Bernadette zit in de tweede klas. Koen in de vierde en Ka rin in de derde. Parijs: Champs Elysee, de Eifeltoren, Mon Martre, het Louvre, Arc de Triom- phe, le Sacré Coeur, Moulin Rouge, Place Pigalle, en nog tal van imponerende bouw werken en beroemde lanen. Deze kunst werken getuigen van bloeiende, vervlogen eeuwen waarin de Renaissance, de rococo of de barok hoogtij vierden. De altijddu rende levendigheid, de kleine steegjes, de verkeersdrukte, het grote parkeerprobleem etc. zijn de lasten die men moet ondergaan om de lusten te kunnen proeven. De andere steden van Frankrijk hoeven voor Parijs niet onder te doen. Zij zijn ook de moeite van het bekijken waard. Wie veel van Zuid-Frankrijk houdt, gaat naar Marseille, de havenstad, of naar Nice. De meer naar het noorden neigende personen kunnen hun hart ophalen in Lille wei ruim was lakkelijk. Iets doe je niet zo- J jaars troffen ie een regel- een Franse sven, direkteur -s mee dat dit kwam indexamenkandida- Pa-

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1983 | | pagina 21