ÖHEUVELPOORT
Bols en Kooijman
Opstelwtd$trf,d
er
les
Heuvelpoort-
menu
op z’n Frans
Vagetv
Lage Witsiebaan 78 - Tilburg - Telefoon: 013-634355
TALBOT SAMBA CABRIOLET
Donderdag 3 maart 1983 pagina 21
DE TILBURGSE KOERIER
rt1983 pagina 20
"ief,
legder.
en
Leharstraat 92,
%ere gekookte ham
Bon appetit
ie dame aan een
uze uit het assor-
innares een brei-
pgemaakte mand
1 week s"
versmar
Maak van de boter en de bloem een
bruine roux
Franrj
Je zou
weest
(geklaard)
rni
Hoofdgerecht
Toumedos d la
provenfale
250 g vleesafsnijdsel
boter voor het bakken
rode wijn, bouquet garni
250 g boter
35 g bloem
5 toumedos van 125 g
en want ik ben er nog nooit
in Dinant, 23 km van de
Maar voor mij is iedere
Daarom blijf ik dicht bij
dit opstel hoe ik Frans heb
Waar c
dit land denk,
se kaas of mi
schien heel ro
schien één
zien in de
je ze nog gaan
waard, of niet. T
gen waar denk
Frankrijk hoort
In het kader van de Franse week sug
gereren de vaklieden van de versmarkt
het navolgend, speciaal door hen samen
gesteld, menu.
Maak van vleesafval en bouquet garni
een bouillon.
ren, dan maakt u
jn er heel wat en
sente- en bloem-
■eintuur beschik-
k> zorgt voor een
wek beschikbaar
donk bieden een
molen. Oké een
/oor een winnaar
6 personen, top-
onnen aan. Jean
een waardebon
voor fijnproevers
wee personen.
Pommes Cryonnaise
500 g aardappelen
2 uien
boter, zout
Schil de aardappelen en kook ze in
'doppen de zoutwater, bijna
v>,y ze in sch
de aarJ
i, snij
tooi lie1
gebakk.
dit gerecht is kla.
Maak van de bouillon en de bruine
roux een saus, voeg de wijn toe en kook
op een zacht vuur een mooie g' J
saus. Kruid de toumedos, bak ze aan el-
j i, serveer
Cryon-aardappelen en
garnituur op warme bla<
En wat de kaas betreft, is er een grote
keuze uit: Camembert, Brie, Rambol,
Boursin et Roquefort, de pittige geitenkaas
die alom vergeleken wordt met stinkende
tenenkaas. Wie ooit in Frankrijk geweest
is, zal ongetwijfeld een bezoek gebracht
hebben aan Parijs, de hoofdstad van dit
land
Garnituur proven^ale
Courgettes
Tomaten
Provengaalse kruiden
Peper en zout.
Ingrediënten in stukken snijden
gaar stoven met de kruiden.
>nde begint dan
len komt nogal
ander meetattri-
boule die beter
de boule van de
>unt op. De win-
per ronde één of
Het winnende
mde ronde, het
:n team het eerst
:ft behaald.
De prijzen
Als prijs heeft de Tilburgse Koerier
haar kolommen opengesteld voor de op
stellen van de drie winnaars. Boekhandel
Gianotten en winkelcentrum Heuvelpoort-
hebben wat meer materiële prijzen be
schikbaar gesteld.
Bernadette ontvang
tenbon ter waarde vs
kenbon van 25,-. I
met een plate L 1
en een boeki
ontvangt een plate
boekenbon van 1
De prijsuitreil
dag om 16.30 u. j
del Gianotten in
Verder bedanken
aan de wedstrijd h
Onze dank gaat
en de lerares Nee
Maria Mavo.
of Calais. Houd je helemaal niet van grote
steden hoef je niet te treuren: Frankrijk
bezit ook grote aantallen kleine dorpjes en
traditioneel georiënteerde gehuchtjes. Ook
is Frankrijk in het bezit van vele kilome
ters, bosrijke natuur.
Frankrijk is een van die landen die een
overvloed hebben aan recreatie en aantrek
kingskracht.
Dit land is echt een ideale vakantiebe
stemming. Enerzijds zijn er duizenden
schilderachtige plekjes om een tentje op te
zetten, of wanneer je geen zin hebt in het
bakken van eieren boven een kampvuur,
kun je terecht in de luxe en goedverzorgde
hotels.
Dit lijkt
van een reist
bedoel is: Viv
Hoeveelheid voor 5 personen
Voorgerecht
Consommé «Perigord»
groene paprika
‘/z rode paprika
l'/z liter runderbouillon
1 blikje tomatenpuree
50 grijst
1 plak magere gekookte ham
(4 mm dik)
Stokbrood en boterballetjes
Roer de tomatenpuree door de bouil- „e
Ion, kook de rijst gaar, verwijder het vet Sen
van de ham en snij de ham in lardons boter toe {ot een romige saus ontstaaL Snij
van 3 cm. Maak de paprika’s schoon, Bak Oc
snij ze in reepjes van 3 cm. Pocheer ze Zet dan de filets 8 minuten in een de uien,
gedurende 30 minuten. Verdeel de ham, oven van 220° (stand 5). boter mc
paprika’s en rijst over de warme koppen Dien op warme borden de vis op met door de
en voeg de hete bouillon er aan toe. groente en een beetje saus.
begint. Een van
i dat mag begin-
tar hij een cirkel
an maximaal 50
Vanuit deze cir-
iien en de voeten
binnen de cirkel
sier gooit nu de
>f iemand anders
rste boule. Men
Is gooien. Het is
)ule zo dicht mo
lmt van de but.
tegenpartij gooi-
>oule van de te-
gestoten. De but
worden. De te-
mg tot een boüle
m een boule van
vartij is dan weer
t netzolang door
en partij op zijn,
lit dan ook zijn
len te horen over Frankrijk en hoe de 4e
klas zich op het afscheidsreisje in Parijs
had vermaakt. Wij zouden het jaar daarop
ook naar Parijs gaan en daarom werkten
we allemaal erg hard. Weer had meer dan
de helft van de klas een dikke voldoende op
z’n eindrapport. Ik ook, een 7. Maar de
rest was zo slecht dat ik bleef zitten.
Het volgende jaar zat ik jammer genoeg
weer bij de zuster die we in de 1gehad
hadden. Ze begon weer met woordjes en
woordjes leren. Maar wat heb je aan
woordjes leren als je ze niet toe kan pas
sen? Want grammatica bestond dat jaar
Ze vertelde ook nog wel iets van Frank
rijk, maar ze was veranderd. De lessen
werden saai en niemand deed nog zijn best.
Dat laatste rapport een 3. Jammer, want
toen ik van een andere leraar les had, kon
ik een aardig woordje Frans, maar nu,
niets meer. Daarom heb ik het dit jaar la
ten vallen. Alleen omdat de franse lessen
zo saai waren. Geef mij die leraar maar, je
moest wel werken, maar het was interes
sant en leerzaam. Nu kan ik alleen dit
nog: «Je ne parle pas Franqais» en waar
schijnlijk zit ook hier nog een fout in.
open. Hallo, wat is er? vroeg de man, wat
kan ik voor u doen. Dat is een heel verhaal
zei de oude man. Komt u dan maar binnen.
Even later bood de andere man hem een
kop koffie aan. Na heen en weer gepraat,
was de oplosssing daar. De man in het
zwarte kleed nam uit een potje 7 rose pil
len. De oude man rekende af, bedankte
hem en vertrok weer met blijde zin. Toen
hij met blijde zin die hij nog had de andere
klochaars daar zag zitten zonk hem de
moed weer in de schoenen. Toch stapte hij
er op af: he makkers, hoe is het er mee?
Lusten jullie een pepermuntje van mij?
Nou, daar hadden ze wel zin in. De een zei
tja om de smaak van de drank weg te spoe
len, de andere zei weer om mijn slechte ge
weten weg te drinken. Allen namen zij er
een en de oude man zelf ook. En wat er
toen op die dag op dat moment in Frank
rijk gebeurde. Allen schrompelden in. Stuk
voor stuk werden ze een anderhalve meter
kleinder. Maar nee, dat kon toch niet waar
zijn, nee maar, in een klop veranderden ze
allemaal in kleine kaboutertjes, o zo lief,
klein en zo onschuldig. Ze trokken samen
de bossen in, en bouwden' er het mooiste
sprookjeshuisje dat er ooit in de geschiede
nis bestaan heeft. En zo leefden ze daar
nog heel lang en gelukkig. Dat was een
sprookje, misschien is dat wel echt ge
beurd, wie weet. In ieder geval heeft het he
le verhaal wel twee betekenissen. En als je
daar goed over nadenkt, ook een diepere.
Bernadette
Snij de kabeljauw in porties van 80 g,
bekleed een ovenplaat met aluminiumfo
lie, beboter die, strooi er ietwat peper en
zout op, leg hierop de filets en bestrijk ze
met gesmolten boter.
Schuif als je met de saus begint de to
maten/ komkommer in de oven van
165° (stand 4). Neem de ingekookte
bouillon, het eigeel en de witte wijn en
sla deze, au bain marie, tot een schuimi-
massa. Voeg dille, peper en zout toe
i voeg onder voortdurend klctl
boter toe tot een romige saus ontstaat.
Karin van Soelen, Corellistraat 5, Tilburg.
Klas 3B
Frankrijk: frans
op school
Als je mij nu vraagt: W'at vind je van
Frankrijk?», kan ik je helaas er geen ant
woord op gever
geweest. Wel i
Franse grens,
streek hetzelfde,
huis en vertel in c l
geleerd op school.
In de 1° klas hadden we les van een
Zuster die al veel in Frankrijk was geweest
en haar lessen waren dikwijls boeiend. Ze
sprak over Frankrijk alsof ze er dagelijks
was. Dat was natuurlijk ontzettend leuk,
maar als er grammatica of woordjes ge
leerd moesten worden, maakten we er niets
van. Dus op ’t laatste rapport had ik een 5.
Wel had ik een lekker lui jaar gehad wat
frans betrof, maar ik kon nog geen woord
frans spreken!
In de 2° klas hadden we een leraar frans
die wilde werken. Dat kenden we niet. De
ze leraar kon even boeiend vertellen als on
ze lerares van de 1°, maar op z’n tijd was
het werken i•n dan deed iedereén het. Dan
werden grammatica en woordjes geleerd en
wonderlijk genoeg: bijna de hele klas had
op z ’n eindrapport een voldoende!
Tijdens het 3° leerjaar hadden we deze
leraar weer en al moesten we dat jaar erg
hard werken, we kregen de mooiste verha-
zeggen: aan een klochaar. Je kent ze wel,
zo’n arme stakker, die langs moeilijke we
gen aan zijn geld komt. Soms zitten ze da
gen te bedelen. En als ze dan het nodige
geld bij elkaar hebben gebedeld, schieten
ze een cafeetje binnen en kopen ze een fles
alcohol, die binnen een uur weer leeg is.
Het voedsel schrapen ze uit de vuilnisbak
ken. En als ze toevallig een rijke man zijn
peuk weggooid zullen ze er vaak om vech
ten. Het is een gesloten band, geef je ze het
geld, kopen ze drank en als je dat doet help
je ze gewoon het graf in. Het zijn verslaaf
de zwakke personen die arm zijn geworden
of al waren. Soms geworden door gokken
in tenten waar ze uitgebuit worden door
meestal valse gluipers. Vooral in Parijs zie
je handenvol en ‘s nachts brengen ze de
nachten door op een bank of in een park, of
bij een stadion. Zielig hoor! En nu wil ik
niet gaan klagen over de economie in de
wereld, en zo maar een verhaal vertellen
over klochaars die samen een groepje had
den en hun leven gingen beteren. En nu zul
je je misschien afvragen: daar zouden ze
toch een aanleiding voor moeten hebben,
en die hadden ze ook. Lees het volgende
verhaal maar eens. Eigenlijk ws het een
droom. Een sprookjesachtige droom. Zoals
Parijs een lichtstad is. En een vreemde uit
een ver tand zich de Eifeltoren voorstelt.
i pla- Nu, het geld dat ze samen gebedeld hadden
boe- legden ze bij elkaar, en daarvan kochten ze
r huis een lot uit de loterij. En laten ze nu toch de
30»* hoofdprijs winnen: fen lot uit de loterij
Karin was het. Ze vierden feest en ze dronken
wijn en aten stokbrood in een restaurant
met Franse kaas. En voordat ze er erg in
hadden was hun geld op. Behalve een man,
die had zijn deel nog. Hij had geen feest
gevierd, hij hield er niet van om als die an
dere mensen te doen. Hij zei altijd: als je
voor een dubbeltje geboren wordt, wordt je
nooit een kwartje. Hij was de oudste en de
wijste geworden na al die jaren. Toen het
geld öp was van de andere mannen en de
andere man zijn geld nog had, werden ze
erg jaloers, gemeen en grof tegen hem. Hij
was dan wel niet rijk geworden van het ze-
Bemadette v.d. Broek, Leharstraat 92, vende deel wal hij gekregen had< toch kon
Tilburg-Noord. Klas 2a. kij er bet elen van kopen dal hij nodjg had.
Op Toerelezjoer in
FvTltllé fUIl ze dronken het geld op wat ze verdienden
lJr'' en zaten uren pp de keien te kijken of er
denk je het eerste aan als je aan iemand hen een aalmoes schonk. Maar nee
denkt; aan wijn, stokbrood, Fran- hoor, ze raakten steeds verder de put in, en
■r nisschien wel knoflook, of mis- toen ze het helemaal niet meer zagen zit-
«ci romantisch kikkerbilletjes eten ten, gingen ze stelen. Toen op een gegeven
een dure bistro. Ach, die dingen of mis- moment onze wijze klochaar achter kwam,
ervan heb je heus wel eens ge- stapte hij naar een man waarover gerod-
Heuvelpoort, of misschien moet deld werd dat hij een tovenaar was. Met
n zien. Het bekijken zeker volle moed stapte hij naar deze man toe.
Toch als je aan mij zou vra- Toen hij een uur of 5 gelopen had, was hij
je aan als je de naam op de bestemde plaats, hij klopte aan en
zou ik na lang nadenken een man in een lang zwart kleed deed
Koen Christiaans
Frankrijk
trijk, wie kent dit land niet?
:ou er eigenlijk eens in je leven ge
weest moeten zijn of je zult toch minstens
de verrukkelijke Franse kaasjes geproefd
moeten hebben. Of wat denk je van de
Franse wijn? Niet alleen deze met invoer
rechten bestookte etenswaren zijn heerlijk,
ook het landschap en klimaat zijn het con
sumeren waard.
Frankrijk, het land met zijn glooiende
en indrukwekkende bergmassieven, zoals
de Vogezen, de Pyreneeën, de Alpen en de
Jura. Van veel gebieden heeft iedereen, be
wust of onbewust, wel eens gehoord. Mis
schien niet op het geografische vlak, maar
dan toch zeker wel op het vinologische
vlak. Een bordeaux, champagne, bourgog
ne zijn alom bekend. Uit een deel van de
bordeauxwijnen wordt cognac en armag
nac gestookt, ook deze dranken genieten
bekendheid alias omzet. Er bestaat op het
Franse continent niet alleen een lucratieve
druiventeelt, ook de appelteelt is winstge
vend. Hiervan wordt ook een alcoholische
drank gewonnen in de vorm van appelwijn
of cider.
PEUGEOT TALBOT
IB ALTIJD'N ALTERNATIEF
tanque is al een
nnen het vooral
in Italië wordt
espeeld. Jeu de
rankrijk erg po-
it Karel V in de
;k over het spel
mening was dat
1 te veel tijd aan
ng, vond hij, ten
ngrijkere zaken.
:hter niet gehol-
heden ten dage
vast stellen. In
se burgemeester
d weer verbood,
ilen veroorzaak-
r omstanders en
deze ingreep als
vfaar tevergeefs,
bestrate wegen
ntousiasme voor
erminderen. En
st Jeu de Boules
zich niets aan-
11e diskussies die
evoerd zijn over
wazingJeu de
5 gebleven.
in verschillende
n. De reglemen-
g op drie wed
den kan één te-
jij iedere speler
i kan twee tegen
peler heeft dan
n kan drie tegen
peler heeft dan
vordt uitsluitend
ballen, althans
orsnede van een
tot 8 centimeter
i boule zit tussen
i. Sommige bou
de lijnen op de
geschreven maar
g van de speler,
s boule van hem
sen klein houten
dletje draait het
mgt derhalve een
van 50.- en een I
Koen gaat naar
tenbon ter waarde van
skenbon van 15,- en k
-tenbon van 20,- en een
ƒ10..
iking zal vandaag, donder-
plaatsvinden in Boekhan-
Heuvelpoort.
n wij bij deze allen die
hebben deelgenomen,
“t ook uit naar de direktie
Nederlands van de Heuvelse
Tussengerecht
Filet de Cabillaud,
sauce dille-hollandaise a vee
gratin de concombres
400 g kabeljauwfilet
350 g komkommer
Vz liter kippebouillon
1 tomaat
gehakte peterselie
<75 g geraspte gruyèrekaas
3 eierdooiers
gehakte dille
citroensap, kookwijn (wit), zout, peper
Schil de komkommer, verwijder het
zaad, snijd ze in partjes van 3 mm. Kook
de partjes 2 minuten in kippebouillon.
Schrik ze af met ijswater. Kook de
bouillon in tot ‘/s. Dep de komkommer
droog en bak ze gedurende 2 minuten in ^ruiu uK luurneu
olijfolie. Ontvel de tomaat, verwijder ke zijde 3 minutent
zaad en snij in blokjes van 1 cm. Braad Cryon-aardapnelen en
ze in dezelfde olie, voeg tijm, zout en pe- garnituur op ^arme biaden_
per toe en vermeng met komkommer.
Doe dit mengsel in een geëmailleerd
bakje, bestrooi met geraspte kaas en pe
terselie.
Nagerecht
Le Cake Miracle
(Le Cake «Heuvelpoort»)
150 g boter
125 g poedersuiker
250 g bloem
1 pakje bakpoeder
250 g geconfijnte vruchten
3 eieren
1 dl. slagroom
zout
rum
2 eetl. abrikozenjam
Snij de geconfijte vruchten in dobbel
steentjes maar hou wat kersen apart en
snij die in tweeën. Neem een mengkom
•n kook en sPoel deze met heet water uit. Doe
eladde ^oler erin en maa^' die met een garde
aan el- zac^,t- s,roo‘ er de poedersuiker in en een
met de mesPunt zout- kloppen tot de massa
het proven<;aals °Pblejekt-, Voe8 ondfr voortdurend klop-
j pen de eieren toe. Voeg er de rum en de
gezeefde 200 g bloem en het bakpoeder
bij en spatel alles door elkaar. Doe de
resterende 50 gram bloem in een schaal
en schep hier de geconfijte vruchten door
zodat ze niet meer plakken. Schep ze
dan door het cake-beslag.
Beboter een cake-vorm, bekleed hem
met aluminiumfolie en beboter dit. Giet
het mengsel in de cake-vorm en schuif
deze in een voorverwarmde oven van
220° gedurende 10 minuten. Dek dan de
bovenkant van de vorm af met alumi
niumfolie, verlaag de temperatuur tot
180° en laat de cake nog 40 min. gaar
worden.
Verwarm in een klein pannetje de
d i gaar. abrikozenjam.
’e in schijfjes van 7 mm dikte. Naam de cake uit de vorm, kwast
aardappelen mooi bruin. Schil hem af met de jam en versier hem met
«nij ze in ringen en braad ze in de achtergehouden halve kersen. Snij in
j<n lichtbruin en glazig. Meng ze plakken en serveer met opgeslagen, ge-
gebakken aardappelen en ook zoete slagroom.
'daar.
t wel een aanbevelingsbrochure
•isbureau. Het enige wat i/c ermee
ive la France».
De Tilburgse Koerier heeft in samen
werking met Boekhandel Gianotten een
opstelwedstrijd georganiseerd voor de
Heuvelse Maria Mavo. De animo van de
leerlingen heeft ons verbaasd en ver
heugd, de kwaliteit evenzo.
En dit terwijl de opdracht v
maar toch zeker niet zo mal
over Frankrijk schrijven
maar tenslotte. Bij de vierdejt
we nogal wat opstellen aan die
recht verslag leken te zijn van
excursie. De heer Verhoeven,
van de Mavo deelde ons mee dat dit kwar
omdat sinds 1978 de eindexamenkandida
ten elk jaar een excursie maken naar F
rijs. Die excursie blijkt ieder jaar weer
geweldig aan te slaan. Dit hebben wij
kunnen merken; een aantal inzenders
deed ons door middel van het opstel en
thousiast kond van hun ervaringen en
voorbereidingen.
Uitslag
De drie beste, en wat is goed?, zijn uit
gezócht door de redaktie van de Tilburgse
Koerier en een medewerker van Boekhan
del Gianotten. Na rijp beraad is de vol
gende uitslag tot stand gekomen. Num-
'mer één is geworden Bernadette van de
Broek. Leharstraat 92, Tilburg. Nummer
twee: Koen Christiaens, adres voor ons
onbekend, maar dat is geen ramp. Num
mer drie is geworden Karin van Soelen,
Corellistraat 5, Tilburg. Bernadette zit in
de tweede klas. Koen in de vierde en Ka
rin in de derde.
Parijs: Champs Elysee, de Eifeltoren,
Mon Martre, het Louvre, Arc de Triom-
phe, le Sacré Coeur, Moulin Rouge, Place
Pigalle, en nog tal van imponerende bouw
werken en beroemde lanen. Deze kunst
werken getuigen van bloeiende, vervlogen
eeuwen waarin de Renaissance, de rococo
of de barok hoogtij vierden. De altijddu
rende levendigheid, de kleine steegjes, de
verkeersdrukte, het grote parkeerprobleem
etc. zijn de lasten die men moet ondergaan
om de lusten te kunnen proeven.
De andere steden van Frankrijk hoeven
voor Parijs niet onder te doen. Zij zijn ook
de moeite van het bekijken waard.
Wie veel van Zuid-Frankrijk houdt,
gaat naar Marseille, de havenstad, of naar
Nice. De meer naar het noorden neigende
personen kunnen hun hart ophalen in Lille
wei ruim was
lakkelijk. Iets
doe je niet zo-
J jaars troffen
ie een regel-
een Franse
sven, direkteur
-s mee dat dit kwam
indexamenkandida-
Pa-