I I I A.S, BRUIDSPAREN Frans Van Aarle Uw bruidsfotograaf (?PEPERTUSSMEN zoet Deez is na carnaval gemankt recepte- rubriek spéciaol veur d’n «Cursussen^^^^^^» Lekker eten uit onze rubriek LEIS v.o.s. 1 Afrikaans dansen Akrobatiek Leren 1,29 1,95 1,69 ,L. fotograferen via de beeldbuis Scheidsrechters Tilburg- Langstraat •A. 133192 grootse kollektie y Desiree verlovingsringen t 1,29 Verloren tijd Volkstuinieren Geslaagden Atelier/Theater ’t Heks DE TILBURGSE KOERIER iruari 1983 pagina 8 Donderdag 3 februari 1983 pagina 9 ulverui 4 )DERN Ions mager vers spek (zonder hebt. blokjes oj e meer dan op de «sucad laat dit minst brood of bruin stok- :ningen 60 mnd. bode Geeft U dit de rib gesneden Chef Kok: Martin Programma-weekoverzicht an uw: opend Opzet van de kursus opleiding die che en organi- imebc hangi srkruir st St. Elisa- 1047 ‘/struma/’ BRESSON Hier zie je het miniatuur-album. Het omslag is van echt leer, en op de voorkant komen jullie namen in goud. ziet U vanaf a.s. zaterdag onze speciale bruids-etalages juweeltje kado bij je bruidsreportage als je nu bespreekt (APPER J UW HAAR. waor dè allemaol maoke» zeker r e», «1 nie te vertelle. t die het steunen. bloem; (mag natuurlijk Iseweg 115 13-364066 TILBURG Korvelseweg 255 Broekhovenseweg 58 Hasseltstraat 141 GOIRLE Dorpsstraat 5 der na K.. 5,95 GRATIS Ik hoop d mekaor kr zFSTRAAT109 4 NJ TILBURG 013-364303 i elk zijn Telefoon 013-424333 DeKie- PALETPLEIN 10 ELEFOON 676663 Dansschool «Soundiata» van Mori Keita wil de rijkdom van de West-Afri- kaanse dans en muziektraditie toegan kelijk maken voor meer mensen. Mochten er nog gebeuren alsnog w dan kan dat nog steeds. Chef Kok: Martin Willemsen. Restaurant «De Korenbeurs» t Overlijdensr jkomende kos ipel van de Laai Leuters is er ook dansmarieke Ingrid Bink. Cees Veül succes n Willemsen :t het regionale ïlingen env er- lieviering on- Heuvelhof Heuvelstraat 103 St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg I door oegd do- g en heeft r expressie met akro- 'deme uien, 1 kleine rode en een groene ‘g mensen zijn willen onderst Donder 6.00 Li nieuws, zoekplan vanuit de muziek - Vrijdag 11 februari: 6.00 Lichte nieuws, de i verzoekplaten miseert de afdeling «Activiteiten Begeleiding» i fantastische carnavalsavond voor alle pa- medewerking van Carnavalsvereniging de leze maand: bij ankoop van een KERASTASE PRODUKT oor thuisgebruik, iet fraaie boek .KAPSELS EN SCHOONHEID, t.w.v. regionale ïkplaten - ram ma erviews, - 18.00 el van het St. Elisabethziekenhuis - 18.30 Lichte Avondoverweging - 22.15 Met romantische mu- erdag 1 .ichte gran actuality laten - t de kapel 22.00. hun eigen materi; eeën. ■matie: tel. 013-55.11.71 iu, juist 1 km vog 8 km, ge eucharistieviering vanuit iewerking van het gemengd immofoonmuziek - 22.15 de nacht in. irte, wijze Afrikaan, had stil- geluisterd. Toen had hij een Buitenbeentjes ?n door de v lag zullen er tocht van 15 graten in nederland bfn Meer dan 2000 banden. Verhuur alle systemen VIDEOFILMS en verkoop van lege videotapes tegen de LAAGSTE PRIJZEN Geen lidmaatschap. Geen borgsom. Ook overzetten van 8 mm films en dia’s op videotape. Een videofilm van de beste kwaliteit huur je bij: 'n Goei Brabants boerenkiele soepke I blikje of potje witte boontjes; 250 gram aardappelen; 1 blikje tomatenpuree (70 gram); 2 liter bouillon (eventueel van poeder); 400 gram prei; 100 gram boter; 2 eetlepels gesnipperde ui; peper, zout, tijm, aroma; 1 goeie rookworst; hierbij: boeren bruin brood. Rundslèpkus mée bier klaorgemaokt, en 'n goei stamppotje van grime kóól 4 runder «sukade»-lapjes van ongeveer 160 gram per stuk; 100 gram boter; peper, zout, laurierblaadje, mosterd; 3 kruidnageltjes, 2 uien; 1 eetlepel bloem; 2 dl bier, eetlepel ketjap, mespuntje sam- mespuntje kerrie- aden, 2 eieren, pa- is gereed voor con- «mavalvierders thuiskomen en), kan deze schotel zo de t lekkerste is om hier *n frjs- le bij te serveren (kant en gesneden bij’uw groenteman te koop). aanmaken met kruidenazijn en dres- Iroenewoud en ook het mbeentjes kunnen daar- iwe leiders gebruiken, j Rob van Vugt, tel. ONTVANGST VIA KANAAL 1 (pastorale dienst kanaal 3) aangesloten tehuizen: Verzorgingscentrum Het Laar via de FM-band; Verzorgingscentrum I vitshorst via kanaal 4; Verzorgingscentrum De Heikant via kanaal 3; iencentrum Ant. van Padua via kanaal 4; .Verpleeghuis De Hazelaar taal 1Maria Ziekenhuis via kanaal 4 of 3. Iedere les duurt een uur waarin Mo ri Keita en de Afrikaanse danslerares Salimata ieder een half uur voor hun rekening nemen. Salimata, afkomstig uit Guinnée, was hiervoor danslerares i «Balk National Africain> ta, voorm; yaaf bjj «Les ffrique Ouest» in West-Afrikt ngen ng k ding nistratie Het ligt in het voornemen van de scheidsrechterscommissie regio Til- burg-Langstraat, om in samenwerking met de C.O.V.S., in de komende maan den weer een scheidsrechterscursus veldvoetbal te organiseren. 8.00 uur. an geopend 19.00 uur. PROGRAMMA-OVERZICHT - WEEK 6 ■5 5 februari: .chte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het r~ de dagagenda, de felicitatieriibriek, mededelingen en verzoekpl -ichte grammofoonmuziek - 16.00 Regiosport - wekelijks progr e sport in Midden-Brabant centraal staat met reportages, inter lagen, de rubriek «Club van de week» en muziek - muit de kapel "2.00 A g rammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale dagagenda, weekendtips, mededelingen, de felicitatierubriek en i- 12.00 Lichte grammofoonmuziek. I zout, snufje tijm en aroma. Ondertussen hebt u een lekker rookworstje (of ook ’n stukje verse worst) gekookt. Snijdt dat aan dunne plakjes en doe die ook in de Brabant se soep. U serveert hierbij: boeren .bruin brood, of bruin stokbrood, en u hebt een lekkere stevige ondergrond tingen en opgave: telefonisch 155; schriftelijk aan de hofstee Lightbergh», Eind 19, 5076 TD, ■en NB. gewerkt de vele atr liek en Bedrijfsl ten is het een niet te kleine pan. Hierin gaat gram boter. Als die gesmolten is, er de ipperde uitjes in aanzweten. De rauwe appelen snijd u in hele kleine dobbel steentjes, en die gaan ook in de pan om even mee aan te zwete" Giet er nu de twee lite< uvw.^u de tomatenpuree. De prei aan c ringen snijden, goed wassen, en pan toevoegen. Breng het geheel aan de kook, en ook de witte boontjes bij de soep. witte bonensoep op smaak met wat peper, VIDEOTHEEK velff Korvelseweg 85 - Tilburg Tel. 013/366131 1 eetlepel l 2 dl bier, bal Voor de stamppot: 3 pond gesneden savooiekool; 8Ó0 gram aardappelen, 200 gram prei; peper, zout, nootmuskaat, beetje melk; 100 gram geraspte kaas; 2 eetlepels paneermeel; paar klontjes boter. Om deze schotel te maken beginnen we met de runderlapjes: vraag aan uw slager of hij voor vier zogenaamde malse «sucade»- lapjes af wilt snijden. Deze zijn nl. heerlijk om te eten, en worden niet gauw droog. De lapjes bestrooien met peper, zout, daarna door de bloem wentelen en even zo laten liggen. Laat de boter in de koekepan uit bruisen, en braad hierin de runderlapjes lekker bruin. Daarna legt u ze over in een wat diepere braadpan. De uien grof snijden en in de braadboter even lekker aanzetten (niet te lang). Strooi er nu de eetlepel bloem bij en roer dit door elkaar. Dan het bier i ..burg wordt er iedere vrijdag u. - 21 u. in de Korte Hoef- H gedanst. Hschrijving Nuttige kursus Daarom is de nieuwe Teleac-kursus «Fo- tograferen en Filmen», die van zondag 6 fe- SpOriSOrtOCllt bruan tot en met 1 mei 1983 op de televisie r wordt uitgezonden, bijzonder nuttig. Vele kamera-bezitters willen graag de kwaliteit van hun foto- en filmwerk verbeteren. Deze kursus geeft hun daar alle mogelijkheden Neem nu een flinke braadpan, of grote diepe schotel en doe hier alles in, te weten: het gebakken spek met uitjes, de geblan cheerde aardappelblokjes, de bruine bonen, de kleingesneden augurkjes, zilveruitjes en de klein geknipte bieslook. Hierop ’n paar flinke slagen uil de peper molen, wat zout en tijm. Roer nu alles, met behulp van een houten lepel, voorzichtig door elkaar, zo dat het géén stamppotje wordt. Doe nu deze bruine bonen in één of twee ovenvaste schotels. De twee eieren los kloppen met de mosterd, en dit over de twee gevulde schotels scheppen. Laat dit even in trekken, en strooi er vervolgens met gulle hand paneermeel overheen. Nu nog hier en daar ’n klontje boter erop en klaar is de bruine böne-schotel. Aanstaande zaterdag 5 februari zul len 9 leiders(sters) van het KVW Groenewoud en de Buitenbeentjes een sponsortocht gaan lopen door de wijk het Groenewoud. Zondag zullen er nog eens 7 leiders(sters) de tocht van 15 km lopen. Het vertrek vindt plaats op het Pater v.d. Elzenplein. Zaterdag vertrekken de lopers om 12.30 u. en op zondag vertrekken ze om 13.30 u. Zeer veel mensen uit de wijk ondersteunen de leiders al. Daarbij hoort ook het za kenleven van en rond het Pater v.d. El zenplein. Op zaterdag zullen de lopers reclameborden om hun schouders heb ben hangen van een aantal zaken uit het Groenewoud. Deelname aan deze cursus geldt uit sluitend voor diegenen, die daadwer kelijk in K.N.V.B.-verband willen gaan fluiten. Dat kan dan bij de jeugd of bij de senioren zijn, of bij beiden. Ook dames, mits 18 jaar oud, kunnen hieraan deelnemen. De aanvang van de cursus is gepland op dinsdag 22 fe bruari en zal 10 achtereenvolgende dinsdagen duren. De lessen zullen wórden gegeven bij Café J. v.d. Brekel, Hoefstraat 166 te Tilburg. Voor infor matie of Aanmelding kan men zich mét onderstaande persoon in verbinding stellen: A. Bom, Kasteel Cannestr. 41, 5037, TA Tilburg, tel. 013-631533. ’n Europeaan landde in 'n ontwikke lingsland. «Onderontwikkeld gebied», zeggen sommigen. Hij landde er met zijn eigen particu lier vliegtuig. Hij was niet weinig trots. Vroeger», zei hij, «deed ik daar der tig dagen over. Nu heb ik die afstand in één dag afgelegd. 'n Zwarte, wijzi zwijgend geiui» vraag. «Mijnheer,» met die 29 di spaard?» ’n Uitstekende vraag, vindt u niet? Wat doen we met al de tijd die we uit sparen? Want dat doen we toch. We spa ren toch 'n heleboel tijd uit? Maar het gekke is nu: hoe meer tijd we uitsparen, hoe meer tijd we tekort komen. Je hoort toch voortdurend: «Geen tijd... Geen tijd!» Ik las deze dagen over de grote heilige houten lepel) het v Teresia. De grote Spaanse klooster- ook de geraspte kat stichtster. Die heeft duizenden kilometer qnr"*l,‘n p'"‘n wa'" qfëe/egd Niet in ’n eigen vliegtuig. Maar in een krakende ossewc de harde magere rug van 'n muilezel. Over hobbelige en onbegaanbare wegen. Onder ’n brandende Spaanse zon. Soms moesten ze door rivieren. Af en toe ble ven ze in het moeras steken. Maar als je nu de kaart van S neemt, dan kun je het zien. Van tot zuid en van oost tot west ligger kloosters gezaaid die door Teresia gesticht. Wat moet ze met die primitieve reizen een tijd verloren hebben... Verloren aan God en de opbouw van zijn koninkrijk. Fotograferen is een van de meest-verbrei- de vormen van vrijetijdsbesteding. Dat blijkt uit de cijfers van een landelijk markt onderzoek van het NIPO, die aantonen dat bijna in elk Nederlands gezin wel een foto- kamera te vinden is. Het blijkt ook uit het aantal foto’s, dat per jaar wordt gemaakt: alle Nederlanders samen maken per jaar zo’n kleine 400 miljoen opnamen. ta en de Afrikaanse danslert ita ieder een half uur voor 1 nemen. Salimata, afkom: «nnée, was hiervoor danslert bij «Ballet National Djoliba» en «Bal let National Africain» in Guinnée. Mori Keita, voormalig danser en choreograaf bij «Les Grands Ballets de L’Affrique Ouest» geeft sinds 16 jaar les in West-Afrikaanse dans en cussie in Nederland. “isles wordt begeleid door ionisten; de dansers en de Iers moeten nl. voortdurend op elkaar reageren: geluid en beweging gaan samen. In Tilbt van 20 straat 6 o Voor inschrijving en informatie kun 1 turnkleding of ;e be]]en naar Yvonne v.d. Acker, tel. wordt gewerkt 04242-88006. met ballet- ’n I-euke sport waar iedereen vanaf 14 jaar aan mee kan doen. Je hoeft er niet extré lenig of sterk voor te zijn. Halverwege februari gaat, bij voldoen de belangstelling, in het wijkcentrum Theresia een cursus akrobatiek van start. Iedereen vanaf 14 jaar kan zich aan- melden. Het is de bedoeling dat er pa- percl ren gevormd worden, die bij voorkeur Iedere dans uit een jongen en een meisje bestaan. drje percussjo Meestal werkt de jongen als «onder- tamtamspelen man». Hij leert allerlei manieren om op elkaar ree j zijn partner op te tillen, te dragen en te steunen. Degene die «boven» werkt, leert verschillende manieren om steun t te vinden, het evenwicht te bewaren en zich strak te houden. Je hebt voor de lessen sportkleding nodig. Er i op blote voeten of schoentjes. De lessen worden versorgd i! Ton van Huykelom. Hij is bevoej j, cent dramatische vormgeving en ij zich op de Akademie voor evp dobr woord en gebaar ook n.v, ,i batiek beziggehouden. Op woensdag 9 februari en woens dag 16 februari, van half zeven tot acht uur is Ton van Huykelom op het wijk centrum Theresia, Nijverstraat 42, aanwezig ter kennismaking. Meè carnaval hebbe de miste rneense gin tèd om veur ’t ete te ziirrege, want ze gaon dan smèreges, smiddags en soa vends noar de stad of noar ’n gezellig kroegske. Daorum hék vür deez keer wè eet-recepte viir oe op papier geschréve ge nie zo veul téd aon hoeft te besteje, en wè ge dessnoods daogs van de vurre al klaor kunt maoke. ’t Zèn >1 mar gewoon dingskes mèr misschien st aot er wel wè bij waor dège van zult zegge: «Jè... dè zumme is klaor <Dès krèk Wèk wö». Ik wens oe unne fène en unne goeie carnaval en waor d’en Heuvel is, dè hoef ik oe toch Service Wie de kursus wil volgen, zal ongetwijfeld behoefte hebben aan meer informatie en zal (in bepaalde gevallen ook graag meer per soonlijke voorlichting op prijs stellen. Dat is mogelijk dank zij een initiatief van: Foto Frans van Aarle. Deze fotovakzaak zal niet alleen graag eventuele vragen beantwoor den maar kan ook de apparatuur en acces soires, die in de kursus worden besproken, nader toelichten en demonstreren. Wie de kursus volgt en er meer van wil weten: dank Het KVW Gr zij de service van bovengenoemde fotozaak KVW de Buiten, is het mogelijk via deze persoonlijke aanvul- naast nog nieuv ling het maximale profijt van de Teleac-kur- Inlichtingen bij sus te verkrijgen. 562984. Op woensdag 9 februari orgar van het St. Elisabethziekenhuis een tiënten van deze instelling dit met r Laai Leuters. Naast de muzikale begeleiding van de Hofkaf een solo-optreden van Europese kampioene Verhuist zorgt voor een geweldige buut. De presentatie is in handen van Radio Elisabeth die tevens het programma uitzendt naar alle instellingen die aangesloten zijn op deze omroep. De avond begint om 20.30 uur en vindt plaats in de aula van het St. Elisa bethziekenhuis. De toegang is gratis. Zaterdag 5 6.Ó0 Licht nieuws, i 12.00 Li waarin de sj sportuitslag Gebedsdienst var grammofoonmuziek - 22j ziek de nacht in. Zondag 6 februari: 6.00 Lichte grammofoonmuziek - 10.00 Plechtige de aula van het St. Elisabethziekenhuis met medew koor Resurrexit o.l.v. C. Joore - 11.00 Lichte grar Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek c Maandag 7 februari: 6.00 Lichte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale nieuws, de dagagenda, de felicitatierubriek, mededelingen en verzoekplaten - 12.00 ANP-nieuws - 12.03 Lichte grammofoonmuziek - 18.00 Gebedsdienst vanuit de kapel van het St. Elisabethziekenhuis 18.30 Lichte grammofoon muziek - 22.00 Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek de nacht 6^00 De kursus bestaat uit twaalf lessen van een half uur. De eerste zes lessen gewijd aan fotograferen, dan volgen t lessen over het werken in de donkere kar In de laatste vier lessen wordt uitvoerig aan dacht besteed aan het smalfilmen. Bruine böne, zo als ge ze nog nie gegete hét 500 gram zwoerd); 300 gram ui; 75 gram boter; 500gram rauwe aardappelen; 1 blik of pot bruine bonen; peper, zout, snufje tijm; 4 augurkjes; 10 zilveruitjes; 2 eetlepels kleingeknipte bieslook; 2 rauwe eieren; theelepeltje mosterd; panneermeel; en ’n flink schaaltje picalilly (om er apart bij te serveren). Het mager vers spek in dobbelsteentjes bij en roer°dit door elkaar. Dan het bier er snijden. De boter in de koekepan heet laten beetje voor beetje bijgieten (het lekkerst is worden, en hierin het spek knappend en half licht en half donker bier). Laat dit even gaar braden. Vervolgens het gesnipperde doorkoken en voeg hier aan toe: het blaadje uitje ook even mee aanzetten, de aardappe- laurier, de kruidnageltjes, de ketjap, en ’n len in blokjes snijden en heel even in ko- tikkeltje sambal om het geheel lekker pittig kend water met wat zout doorkoken (blan- te maken. Giet nu de saus op de «sucade»- - ioger, en doe beetje cheren). Ze mogen natuurlijk niet te gaar lapjes in de braadpan, en laat dit minstens r beetje het grove gedraaide gehakt in de zijn. Nu op een zeef afgieten en met koud anderhalf uur op een laag pitje stoven. Na- erbij. Met een vork het vlees losroeren water naspoelen. De bruine bonen ook even tuurlijk wel af en toe in uw braadpan kijken goed aanbraden. Nu de uien snipperen op een vergiet laten uitlekken: het dikke of de lapjes niet aan de bodem vast gaan zit- ;vCii mee aanzetten. Neem dan een hou- vocht wat op de bonen zit wegspoelen. De ten, en controleren op gaarheid ’--el en roer de bloem door dit garni- augurkjes en de zilveruitjes kleinsnijden. Ondertussen gaan we de savooiekool- et in de pan de bouillon en laat alles stamppot maken. De kool minstens twee keer goed wassen, en dan opzetten met een beetje kokend wa ter, waarin ’n beetje zout is. De kool moet wel gaar zijn, maar niet te gaar. Hierna af gieten op ’n vergiet. Ondertussen zijn de aardappelen ook op normale manier gaar gekookt. De aardappelen met een stamper fijn stampen. De prei rag dun snijden, en goed wassen. Deze rauwe dunne prei door de aardappelen roeren, met een beetje war me melk. Nu de gekookte «savooie kool» door de aardappelen roeren, en het geheel op smaak brengen met peper, zout en noot muskaat. Deze lekkere stamppot doen we in ovenvaste schotels. De geraspte kaas met paneermeel mengen en over de stamppot strooien. Voor het eten de schotels in een matige oven heet laten worden en bruin gra tineren. Server hierbij de malse «sucade»-lapjes, overgoten met pittige braadsaus. dègut allemaol lekker en goed vür krègt. Er gaan weer cursussen voor vrou wen van start. V.O.S. is: contacten leg gen met andere vrouwen over wat jou bezig houdt (je kunt nu eindelijk eens kwijt wat je al bezig houdt achter je af was of tijdens het strijken). Dat betekent dat je zelf meebeslist over de inhoud; je kiest zelf de onder werpen. Wat je nodig hebt is je eigen ervaring en wijsheid, zodat we van el kaar leren. Welkom zijn: vrouwen van alle leeftijden, getrouwd, ongetrouwd, wel of geen kinderen, binnenshuis en buitenshuis werkend. Samen kijken naar: onze eigen plaats in de samenleving. Vertrouwen krijgen in je eigen inzicht. Ontdekken waar je belangstelling ligt en wat je er verder mee kunt. Daarvoor komen we 12 ochtenden bij elkaar. Voor kinderopvang wordt gezorgd. De informatieochtenden worden ge- houden op: dinsdag 8 febr. om 9.30 uur in de Garsthof, Columbusplein 15 jgj en op donderdag 10 febr. om 9.30 uur in het Wijkcentrum Goirke Hasselt, Goirkestraat 82. Voor informatie: An- februari: neke Kuypers, tel. 431965. Elleboogskes-macaroni «Prins Jan de Twidde» 400gram macaroni (vlugkokend); 100 gram boter; 150 gram mager, gerookt spek; 300 gram grof gedraaid gehakt (runds-var- kens); 3 klein paprik. 1 afgestreken eetlepel l 3A liter bouillon (n tablet); 1 klein blikje tomatenpuree 100 gram); enkele slagen uit de pepermolen, wat zout, paar eetlepels chili- of zigeunersaus, snufje tijm of rozemarijn; 200 gram geraspte, belegen kaas (of gruyè re). Zet ’n flinke pan water op met een tik keltje zout, kook hierin de macaroni in on geveer acht minuten gaar. Dan afspoelen gaan ook m de pan om me( koud water en op vergiet uit laten iweten n paar minuutjes). )ekken (let er voorafop dat §e macaroni :ejiter bouillon op, als ook niet té gaar wordt) N^em nu een ninke dunne halve braadpan, de boter heet laten worden, het en ook in de mager gerookt spek aan dunne reepjes snij den en in de boter zacht aanbraden. k, en doe dan Zet dan het vuur hoger, en doe beetje iep. Breng de voor beetje het grove gedraaide gehakt in de :t wat peper, pan erbjj ^et een vork he( v|ees ]osroeren en goed aanbraden. Nu de uien snipperen en even mee aanzetten. Neem dan een hou ten lepel en roer de bloem door dit garni tuur. Giet in de pan de bouillon en laat alles al roerende aan de kook komen. Vervolgens doen we erbij: de tomatenpuree, peper uit de molen, wat zout, rozemarijn en de chili- of zigeunersaus. De rode en groene paprika ontdoen van de zaadjes, even wassen, en vervolgens aan kleine blokjes' snijden. Laat de paprika’s even meesudderen in de saus. Roer met behulp van een houten lepel de macaroni door de saus, en schep deze aan gemaakte macaroni (wel even proeven of de smaak naar uw zin is) meteen in één of twee oven-vaste schotels. Bestrooi die royaal met geraspte kaas. Ziezo, deze schotel sumptie, als de camav!1 (desnoods morgen) hete oven in. Het le se gemixte salade klaar gesneden bij Deze sing. Gebraoje vèrekesrollekus «Krèk zök ze wö» 8 malse varkenslapjes van c van ongeveer 100 gram; 100 gram gewelde rozijnen; 5 kleine augurkjes; 15 kleine zilveruitjes; 200 gram gekookte ham 3 dikke plak ken); 1 rode paprika; wat bloem, peper, zout, mes poeder, boter om in te braden neermeel. Vraag aan uw slager of hij de riblapjes netjes dun uit wil pletten (anders kunt u ze niet goed vullen). De rozijnen in lauw water van tevoren wellen.. De augurkjes en zil veruitjes goed fijnhakken, als ook de schoongemaakte en gewassen rode paprika. De dikke plakken ham aan zeer kleine blok- jes snijden. Doe al deze ingrediënten in een bakje (droog gemaakte rozijnen, augurk, SS: uitjes, paprika en ham), bestrooi dit met wat PePer- zout en een snufje kerriepoeder. geplette lapjes aan beide zijden licht SS? bestrooien met wat peper, zout en nootmus- •SS kaat. Leg op ieder lapje evenveel van de zo- Ju*sl gemaak,e garnituur, en vouw de lapjes S$’ dicht. Wentel deze gevulde lapjes door de bloem, vervolgens door de twee «los» ge klopte eieren (niet schuimig kloppen), en hierna goed door het paneermeel rollen. Neem nu dun touw, of garen en bindt de ge paneerde lapjes goed op, net als een pak ketje. Aan te raden is om dit gerecht pas te gaan braden zodra u trek hebt om te gaan eten. Laat dan in een koekepan een flink stukje boter uitbruisen, en braad hierin de v «vèrekesrollekus». Tijdens het braden regel- iSS matig omdraaien en gewoon zachtjes in de boter gaar laten worden (krokant bakken. dus n|et stoven) Braadtijd ongeveer vijftien minuten. Voor u deze «rollekus» serveert moet u er wel aan denken dat u er in de keukén de touwtjes vast afsnijdt, dan heb ben uw gasten daar aan tafel geen proble men meer mee. Als aardappelgarnituur doe ik' u de sug gestie om er aardappel-pannekoekjes bij te geven die we als volgt bereiden Modelleren/designing, een bijscho- lingsmogelijkheid voor medewerkers van de Modelleerafdeling van een schoenfabriek of voor hen die ambities hebben in die richting, is bijzonder be langrijk. Deze opleiding verschaft een hogere graad van deskundigeheid en creativi teit, waardoor de modelleurs in de praktijk-situatie hun functie beter kun nen vervullen. Be deelnemers die zich gepresen teerd hebben op de Micro-Show te Kaatsheuvel van december jl. onder strepen nog eens dat de Nederlandse modelleurs bijzonder mooie creaties tot stand kunnen brengen. Ook hier hebben 8 cursisten een cer tificaat overhandigd gekregen. Beide cursussen worden in 1983 wederom ge- fcven en zijn geheel volgeboekt. De Lightbergh in Haaren organi seert dit jaar een basiscursus biolo gisch tuinieren volgens de biodynami- sche methode op 5 zaterdagmiddagen van 2 tot 5 uur. Programma: 5 februari: algemeen, bodembewerking, grondsoorten. 19 fe bruari: kompostbereiding. 26 feL.—1. groenteteelt, zaaikalender. 12 maart: teeltplannen. 19 maart: ziekten en pla gen. Inlichti 04117-245 «De L Haaren i» Èrepel pannekoekskes op «Kruike zeikers»- wijze: 600 gram aardappelen 1 dl melk; 2 rauwe eieren'; 5 sneetjes brood (zonder korst); 2 kleine uien; 'fi theelepeltje paprikapoeder; wat peper, zout, marjolein; 2 eetlepels gehakte peterselie; 150 gram geraspte, belegen kaas; slaolie om de aardappelkoekjes in te bak- Om deze aardappelkoekjes te maken be gint u als volgt: het witte brood verkruime len. De eieren los kloppen met de melk. Hierdoor heen gaan de gesnipperde uien, de paprikapoeder, wat peper, zout en marjo lein. Dan roert u er (met behulp van een *-?jten lepel) het witte brood doorheen en 5k de geraspte kaas. Nu de geschilde aard appelen even wassen en dan op een groffe ■u vue hm rasP rasPen (dus niet dunsnijden, dat heeft ëaoen^nf on zin)’ De 8erasP,e aardappelpulp mag u tagen. Uj op nje( meer wassen of jn j,et water doen. U n muilezel. vermengd ze meteen goed met de melk, brood, kaas, enz. Laat de aardappelpulp ’n half uurtje staan, en vorm er dan niet al te grote ballen van, die u dan weer plat drukt (net grote damschijven). Nu de aardappel- Spanie koekjes door de bloem wentelen en goed n noord aar|drukken, zodat er zo meteen geen losse bloem in de koekepan terecht komt. ae Maak de sla- of olijfolie in de koekepan n<7 zijn beeti en bak hierin, niet teveel tegelijk, de aardappelkoekjes aan beide zijden mooi bruin, en natuurlijk van binnen gaar. Dit is zéér zeker een aardappelgerecht wat u ge nist daags van te voren al «bak»-klaar kunt zetten. tsdag 8 februari: 0 Lichte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale :uws, actualiteiten, dagagenda, felicitatierubriek, mededelingen env er- ïkplaten - 12.00 ANP-nieuws - 12.03 Lichte grammofoonmuziek - 13.00 Zonder commentaar - gevarieerd programma - 18.00 Eucharistieviering van uit de kapel van het St. Elisabethziekenhuis - 18.30 Lichte grammofoonmu ziek - 22.00 Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek de nacht in. Woensdag 9 februari: 6.00 Lichte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale nieuws, de dagagenda, de felicitatierubriek, mededelingen en verzoekplaten 12.00 ANP-nieuws - 12.03 Lichte grammofoonmuziek 13.00 Zonder com mentaar - gevarieerd programma - 16.00 Ginne Kant - sociaal/cultureel pro gramma met ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Midden-Brabant. Creatieve mensen komen aan het woord, uitvoeringen en theatergebeurtenis sen worden belicht, exposities worden onder de loep genomen en er is een uitgebreide agendabijdrage voor de komende twee weken voor onze regio - 18.00 Eucharistieviering vanuit de kapel van het St. Elisabethziekenhuis - 18.-30 Lichte grammofoonmuziek - 22.00 Avondoverweging - 22.15 Met ro mantische muziek de nacht in. 10 februari: immofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met L.teiten, dagagenda, felicitatierubriek. mededelingen i 12.00 Lichte grammofoonmuziek - 18.00 Eucharistie o I van het St. Elisabethziekenhuis - 18.30 Lichte grammofoon- Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek de nacht zei hij, «wat doet u nu dagen die u hebt uitge- Theaterkleding Er zijn twee projekten waarvoor u zich kunt inschrijven: projekt in sa menwerking met theatergroep van Pie- ter-Jan Schijven: sprookjesachtig to neel; projekt in samenwerking met een groep van het Duvelhok op het gebied van dekor aan uitvoering van de ope- raklas van de Tilburgse Muziekschool. Klei-handvormen De cursus begint met een algemeen onderzoek naar decoratietechnieken. Vanuit de basistechnieken in klei die noodzakelijk zijn, kun je groeien naar een eigen kreatief karakter. Textiele vormgeving Dit jaar zal Hanne Huysmans ver der ingaan op de techniek waar vorig jaar voor het eerst op ’t Heks mee ge werkt is, namelijk een stapeltechniek met lapjes stof, die zich uitstekend leent om meer vorm te geven aan ge zichtsexpressie, lichaamsvormen, enz. Ruimtelijke vormen/ beeldhouwen De cursus is bedoeld om de deelne mers kenflis te laten maken met beeld houwen en ruimtelijk vormen. Door het laten toepassen van verschillende technieken en het gebruiken van ver schillende materialen wil cursusleider Matthew de cursisten kennis laten ne men van hun eigen materialenvoor keur en idee* Voor informs De cursus schoentechniek is een van I de ondernomen activiteiten die in 1982 I voor de eerste maal is gehouden. De I cursus modelleren/designing is een op- I leiding die in 1982 voor de tweede maal I is gegeven. Beide cursussen zijn succesvol verlo- I pen en de diploma-uitreiking door de I voorzitter van het Bedrijfschap, de heer H. Doreleijers, vond plaats op 26 ja nuari 1983. Schoentechniek 1 Schoentechniek is een c,-1' I tot doel heeft vaktechnische en orgatn- satorische bekwaamheden tot stand te brengen bij hen die een kaderfunctie nastreven. De 8 deelnemers hebben deze cursus met goed resultaat voltooid, want er is erg gemotiveerd gewerkt en diepgang bereikt op de vele aspecten van Schoentechniek en Bedrijfskunde. Aan alle cursisten is het certificaat uitgereikt. Modelleren/Designing Op zaterdag 5 februari van 10.00 tot 12.00 uur bent u welkom op atelier/ theater ’t Heks voor een informatie- ochtend over een aantal nieuwe cursus mogelijkheden. Het adres is: Lanner- straat 1, Tilburg-Noord (achter de Le- harstraat). De docenten van de vol gende cursussen zullen aanwezig zijn: onze eigen Vertrouwen Ontdekken en wat je er >r komen we looeem gesi aan

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1983 | | pagina 9