I
I
I
A.S, BRUIDSPAREN
Frans Van Aarle
Uw bruidsfotograaf
(?PEPERTUSSMEN zoet
Deez
is na
carnaval
gemankt
recepte-
rubriek
spéciaol
veur d’n
«Cursussen^^^^^^»
Lekker eten uit onze rubriek
LEIS
v.o.s.
1
Afrikaans dansen
Akrobatiek
Leren
1,29
1,95
1,69
,L.
fotograferen
via de beeldbuis
Scheidsrechters
Tilburg-
Langstraat
•A.
133192
grootse kollektie
y Desiree verlovingsringen
t
1,29
Verloren tijd
Volkstuinieren
Geslaagden
Atelier/Theater
’t Heks
DE TILBURGSE KOERIER
iruari 1983 pagina 8
Donderdag 3 februari 1983 pagina 9
ulverui
4
)DERN
Ions
mager vers spek (zonder
hebt.
blokjes oj
e meer dan
op de «sucad
laat dit minst
brood of bruin stok-
:ningen
60 mnd.
bode
Geeft U
dit
de rib gesneden
Chef Kok: Martin
Programma-weekoverzicht
an uw:
opend
Opzet van de kursus
opleiding die
che en organi-
imebc
hangi
srkruir
st St. Elisa-
1047
‘/struma/’
BRESSON
Hier zie je het miniatuur-album.
Het omslag is van echt leer, en op de voorkant
komen jullie namen in goud.
ziet U vanaf a.s. zaterdag
onze speciale bruids-etalages
juweeltje kado
bij je bruidsreportage
als je nu bespreekt
(APPER
J
UW HAAR.
waor dè
allemaol
maoke»
zeker r
e», «1
nie te vertelle.
t die het
steunen.
bloem;
(mag natuurlijk
Iseweg 115
13-364066
TILBURG
Korvelseweg 255
Broekhovenseweg 58
Hasseltstraat 141
GOIRLE
Dorpsstraat 5
der
na
K..
5,95
GRATIS
Ik hoop d
mekaor kr
zFSTRAAT109
4 NJ TILBURG
013-364303
i elk
zijn
Telefoon 013-424333
DeKie-
PALETPLEIN 10
ELEFOON 676663
Dansschool «Soundiata» van Mori
Keita wil de rijkdom van de West-Afri-
kaanse dans en muziektraditie toegan
kelijk maken voor meer mensen.
Mochten er nog
gebeuren alsnog w
dan kan dat nog steeds.
Chef Kok: Martin Willemsen. Restaurant «De Korenbeurs»
t Overlijdensr
jkomende kos
ipel van de Laai Leuters is er ook
dansmarieke Ingrid Bink. Cees
Veül succes
n Willemsen
:t het regionale
ïlingen env er-
lieviering
on-
Heuvelhof
Heuvelstraat 103
St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
I door
oegd do-
g en heeft
r expressie
met akro-
'deme uien, 1 kleine rode en een groene
‘g mensen zijn
willen onderst
Donder
6.00 Li
nieuws,
zoekplan
vanuit de
muziek -
Vrijdag 11 februari:
6.00 Lichte
nieuws, de i
verzoekplaten
miseert de afdeling «Activiteiten Begeleiding»
i fantastische carnavalsavond voor alle pa-
medewerking van Carnavalsvereniging de
leze maand: bij
ankoop van een
KERASTASE
PRODUKT
oor thuisgebruik,
iet fraaie boek
.KAPSELS EN
SCHOONHEID,
t.w.v.
regionale
ïkplaten -
ram ma
erviews,
- 18.00
el van het St. Elisabethziekenhuis - 18.30 Lichte
Avondoverweging - 22.15 Met romantische mu-
erdag 1
.ichte gran
actuality
laten -
t de kapel
22.00.
hun eigen materi;
eeën.
■matie: tel. 013-55.11.71
iu, juist 1 km
vog 8 km,
ge eucharistieviering vanuit
iewerking van het gemengd
immofoonmuziek - 22.15
de nacht in.
irte, wijze Afrikaan, had stil-
geluisterd. Toen had hij een
Buitenbeentjes
?n door de v
lag zullen er
tocht van 15
graten in
nederland bfn
Meer dan 2000 banden.
Verhuur alle systemen
VIDEOFILMS
en verkoop van
lege videotapes tegen de
LAAGSTE PRIJZEN
Geen lidmaatschap.
Geen borgsom.
Ook overzetten van
8 mm films en
dia’s op videotape.
Een videofilm van de beste
kwaliteit huur je bij:
'n Goei Brabants boerenkiele soepke
I blikje of potje witte boontjes;
250 gram aardappelen;
1 blikje tomatenpuree (70 gram);
2 liter bouillon (eventueel van
poeder);
400 gram prei;
100 gram boter;
2 eetlepels gesnipperde ui;
peper, zout, tijm, aroma;
1 goeie rookworst;
hierbij: boeren bruin
brood.
Rundslèpkus mée bier klaorgemaokt, en 'n
goei stamppotje van grime kóól
4 runder «sukade»-lapjes van ongeveer 160
gram per stuk;
100 gram boter;
peper, zout, laurierblaadje, mosterd;
3 kruidnageltjes, 2 uien;
1 eetlepel bloem;
2 dl bier, eetlepel ketjap, mespuntje sam-
mespuntje kerrie-
aden, 2 eieren, pa-
is gereed voor con-
«mavalvierders thuiskomen
en), kan deze schotel zo de
t lekkerste is om hier *n frjs-
le bij te serveren (kant en
gesneden bij’uw groenteman te koop).
aanmaken met kruidenazijn en dres-
Iroenewoud en ook het
mbeentjes kunnen daar-
iwe leiders gebruiken,
j Rob van Vugt, tel.
ONTVANGST VIA KANAAL 1
(pastorale dienst kanaal 3)
aangesloten tehuizen:
Verzorgingscentrum Het Laar via de FM-band; Verzorgingscentrum I
vitshorst via kanaal 4; Verzorgingscentrum De Heikant via kanaal 3;
iencentrum Ant. van Padua via kanaal 4; .Verpleeghuis De Hazelaar
taal 1Maria Ziekenhuis via kanaal 4 of 3.
Iedere les duurt een uur waarin Mo
ri Keita en de Afrikaanse danslerares
Salimata ieder een half uur voor hun
rekening nemen. Salimata, afkomstig
uit Guinnée, was hiervoor danslerares
i «Balk
National Africain>
ta, voorm;
yaaf bjj «Les
ffrique Ouest»
in West-Afrikt
ngen
ng
k
ding
nistratie
Het ligt in het voornemen van de
scheidsrechterscommissie regio Til-
burg-Langstraat, om in samenwerking
met de C.O.V.S., in de komende maan
den weer een scheidsrechterscursus
veldvoetbal te organiseren.
8.00 uur.
an geopend
19.00 uur.
PROGRAMMA-OVERZICHT - WEEK 6
■5 5 februari:
.chte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het r~
de dagagenda, de felicitatieriibriek, mededelingen en verzoekpl
-ichte grammofoonmuziek - 16.00 Regiosport - wekelijks progr
e sport in Midden-Brabant centraal staat met reportages, inter
lagen, de rubriek «Club van de week» en muziek -
muit de kapel
"2.00 A
g rammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale
dagagenda, weekendtips, mededelingen, de felicitatierubriek en
i- 12.00 Lichte grammofoonmuziek.
I
zout, snufje tijm en aroma. Ondertussen
hebt u een lekker rookworstje (of ook ’n
stukje verse worst) gekookt. Snijdt dat aan
dunne plakjes en doe die ook in de Brabant
se soep. U serveert hierbij: boeren .bruin
brood, of bruin stokbrood, en u hebt een
lekkere stevige ondergrond
tingen en opgave: telefonisch
155; schriftelijk aan de hofstee
Lightbergh», Eind 19, 5076 TD,
■en NB.
gewerkt
de vele atr
liek en Bedrijfsl
ten is het
een niet te kleine pan. Hierin gaat
gram boter. Als die gesmolten is, er de
ipperde uitjes in aanzweten. De rauwe
appelen snijd u in hele kleine dobbel
steentjes, en die gaan ook in de pan om
even mee aan te zwete"
Giet er nu de twee lite< uvw.^u
de tomatenpuree. De prei aan c
ringen snijden, goed wassen, en
pan toevoegen.
Breng het geheel aan de kook, en
ook de witte boontjes bij de soep.
witte bonensoep op smaak met wat peper,
VIDEOTHEEK
velff
Korvelseweg 85 - Tilburg
Tel. 013/366131
1 eetlepel l
2 dl bier,
bal
Voor de stamppot:
3 pond gesneden savooiekool;
8Ó0 gram aardappelen, 200 gram prei;
peper, zout, nootmuskaat, beetje melk;
100 gram geraspte kaas;
2 eetlepels paneermeel;
paar klontjes boter.
Om deze schotel te maken beginnen we
met de runderlapjes: vraag aan uw slager of
hij voor vier zogenaamde malse «sucade»-
lapjes af wilt snijden. Deze zijn nl. heerlijk
om te eten, en worden niet gauw droog. De
lapjes bestrooien met peper, zout, daarna
door de bloem wentelen en even zo laten
liggen. Laat de boter in de koekepan uit
bruisen, en braad hierin de runderlapjes
lekker bruin. Daarna legt u ze over in een
wat diepere braadpan. De uien grof snijden
en in de braadboter even lekker aanzetten
(niet te lang). Strooi er nu de eetlepel bloem
bij en roer dit door elkaar. Dan het bier i
..burg wordt er iedere vrijdag
u. - 21 u. in de Korte Hoef-
H gedanst.
Hschrijving
Nuttige kursus
Daarom is de nieuwe Teleac-kursus «Fo-
tograferen en Filmen», die van zondag 6 fe- SpOriSOrtOCllt
bruan tot en met 1 mei 1983 op de televisie r
wordt uitgezonden, bijzonder nuttig. Vele
kamera-bezitters willen graag de kwaliteit
van hun foto- en filmwerk verbeteren. Deze
kursus geeft hun daar alle mogelijkheden
Neem nu een flinke braadpan, of grote
diepe schotel en doe hier alles in, te weten:
het gebakken spek met uitjes, de geblan
cheerde aardappelblokjes, de bruine bonen,
de kleingesneden augurkjes, zilveruitjes en
de klein geknipte bieslook.
Hierop ’n paar flinke slagen uil de peper
molen, wat zout en tijm. Roer nu alles, met
behulp van een houten lepel, voorzichtig
door elkaar, zo dat het géén stamppotje
wordt. Doe nu deze bruine bonen in één of
twee ovenvaste schotels. De twee eieren los
kloppen met de mosterd, en dit over de twee
gevulde schotels scheppen. Laat dit even in
trekken, en strooi er vervolgens met gulle
hand paneermeel overheen. Nu nog hier en
daar ’n klontje boter erop en klaar is de
bruine böne-schotel.
Aanstaande zaterdag 5 februari zul
len 9 leiders(sters) van het KVW
Groenewoud en de Buitenbeentjes een
sponsortocht gaan lopen door de wijk
het Groenewoud. Zondag zullen er nog
eens 7 leiders(sters) de tocht van 15 km
lopen.
Het vertrek vindt plaats op het Pater
v.d. Elzenplein. Zaterdag vertrekken
de lopers om 12.30 u. en op zondag
vertrekken ze om 13.30 u. Zeer veel
mensen uit de wijk ondersteunen de
leiders al. Daarbij hoort ook het za
kenleven van en rond het Pater v.d. El
zenplein. Op zaterdag zullen de lopers
reclameborden om hun schouders heb
ben hangen van een aantal zaken uit
het Groenewoud.
Deelname aan deze cursus geldt uit
sluitend voor diegenen, die daadwer
kelijk in K.N.V.B.-verband willen
gaan fluiten. Dat kan dan bij de jeugd
of bij de senioren zijn, of bij beiden.
Ook dames, mits 18 jaar oud, kunnen
hieraan deelnemen. De aanvang van
de cursus is gepland op dinsdag 22 fe
bruari en zal 10 achtereenvolgende
dinsdagen duren. De lessen zullen
wórden gegeven bij Café J. v.d. Brekel,
Hoefstraat 166 te Tilburg. Voor infor
matie of Aanmelding kan men zich mét
onderstaande persoon in verbinding
stellen: A. Bom, Kasteel Cannestr. 41,
5037, TA Tilburg, tel. 013-631533.
’n Europeaan landde in 'n ontwikke
lingsland. «Onderontwikkeld gebied»,
zeggen sommigen.
Hij landde er met zijn eigen particu
lier vliegtuig. Hij was niet weinig trots.
Vroeger», zei hij, «deed ik daar der
tig dagen over. Nu heb ik die afstand in
één dag afgelegd.
'n Zwarte, wijzi
zwijgend geiui»
vraag.
«Mijnheer,»
met die 29 di
spaard?»
’n Uitstekende vraag, vindt u niet?
Wat doen we met al de tijd die we uit
sparen? Want dat doen we toch. We spa
ren toch 'n heleboel tijd uit?
Maar het gekke is nu: hoe meer tijd
we uitsparen, hoe meer tijd we tekort
komen.
Je hoort toch voortdurend: «Geen
tijd... Geen tijd!»
Ik las deze dagen over de grote heilige houten lepel) het v
Teresia. De grote Spaanse klooster- ook de geraspte kat
stichtster. Die heeft duizenden kilometer qnr"*l,‘n p'"‘n wa'"
qfëe/egd Niet in ’n eigen vliegtuig.
Maar in een krakende ossewc
de harde magere rug van 'n muilezel.
Over hobbelige en onbegaanbare wegen.
Onder ’n brandende Spaanse zon. Soms
moesten ze door rivieren. Af en toe ble
ven ze in het moeras steken.
Maar als je nu de kaart van S
neemt, dan kun je het zien. Van
tot zuid en van oost tot west ligger
kloosters gezaaid die door Teresia
gesticht.
Wat moet ze met die primitieve reizen
een tijd verloren hebben...
Verloren aan God en de opbouw van
zijn koninkrijk.
Fotograferen is een van de meest-verbrei-
de vormen van vrijetijdsbesteding. Dat
blijkt uit de cijfers van een landelijk markt
onderzoek van het NIPO, die aantonen dat
bijna in elk Nederlands gezin wel een foto-
kamera te vinden is. Het blijkt ook uit het
aantal foto’s, dat per jaar wordt gemaakt:
alle Nederlanders samen maken per jaar
zo’n kleine 400 miljoen opnamen.
ta en de Afrikaanse danslert
ita ieder een half uur voor 1
nemen. Salimata, afkom:
«nnée, was hiervoor danslert
bij «Ballet National Djoliba» en «Bal
let National Africain» in Guinnée.
Mori Keita, voormalig danser en
choreograaf bij «Les Grands Ballets
de L’Affrique Ouest» geeft sinds 16
jaar les in West-Afrikaanse dans en
cussie in Nederland.
“isles wordt begeleid door
ionisten; de dansers en de
Iers moeten nl. voortdurend
op elkaar reageren: geluid en beweging
gaan samen.
In Tilbt
van 20
straat 6 o
Voor inschrijving en informatie kun
1 turnkleding of ;e be]]en naar Yvonne v.d. Acker, tel.
wordt gewerkt 04242-88006.
met ballet-
’n I-euke sport waar iedereen vanaf
14 jaar aan mee kan doen. Je hoeft er
niet extré lenig of sterk voor te zijn.
Halverwege februari gaat, bij voldoen
de belangstelling, in het wijkcentrum
Theresia een cursus akrobatiek van
start.
Iedereen vanaf 14 jaar kan zich aan-
melden. Het is de bedoeling dat er pa- percl
ren gevormd worden, die bij voorkeur Iedere dans
uit een jongen en een meisje bestaan. drje percussjo
Meestal werkt de jongen als «onder- tamtamspelen
man». Hij leert allerlei manieren om op elkaar ree
j zijn partner op te tillen, te dragen en te
steunen. Degene die «boven» werkt,
leert verschillende manieren om steun
t te vinden, het evenwicht te bewaren en
zich strak te houden.
Je hebt voor de lessen
sportkleding nodig. Er i
op blote voeten of
schoentjes.
De lessen worden versorgd
i! Ton van Huykelom. Hij is bevoej
j, cent dramatische vormgeving en
ij zich op de Akademie voor evp
dobr woord en gebaar ook n.v,
,i batiek beziggehouden.
Op woensdag 9 februari en woens
dag 16 februari, van half zeven tot acht
uur is Ton van Huykelom op het wijk
centrum Theresia, Nijverstraat 42,
aanwezig ter kennismaking.
Meè carnaval hebbe de miste rneense gin tèd om veur ’t ete te ziirrege, want ze gaon dan smèreges, smiddags en soa
vends noar de stad of noar ’n gezellig kroegske. Daorum hék vür deez keer wè eet-recepte viir oe op papier geschréve
ge nie zo veul téd aon hoeft te besteje, en wè ge dessnoods daogs van de vurre al klaor kunt maoke. ’t Zèn
>1 mar gewoon dingskes mèr misschien st aot er wel wè bij waor dège van zult zegge: «Jè... dè zumme is klaor
<Dès krèk Wèk wö». Ik wens oe unne fène en unne goeie carnaval en waor d’en Heuvel is, dè hoef ik oe toch
Service
Wie de kursus wil volgen, zal ongetwijfeld
behoefte hebben aan meer informatie en zal
(in bepaalde gevallen ook graag meer per
soonlijke voorlichting op prijs stellen. Dat is
mogelijk dank zij een initiatief van: Foto
Frans van Aarle. Deze fotovakzaak zal niet
alleen graag eventuele vragen beantwoor
den maar kan ook de apparatuur en acces
soires, die in de kursus worden besproken,
nader toelichten en demonstreren. Wie de
kursus volgt en er meer van wil weten: dank Het KVW Gr
zij de service van bovengenoemde fotozaak KVW de Buiten,
is het mogelijk via deze persoonlijke aanvul- naast nog nieuv
ling het maximale profijt van de Teleac-kur- Inlichtingen bij
sus te verkrijgen. 562984.
Op woensdag 9 februari orgar
van het St. Elisabethziekenhuis een
tiënten van deze instelling dit met r
Laai Leuters.
Naast de muzikale begeleiding van de Hofkaf
een solo-optreden van Europese kampioene
Verhuist zorgt voor een geweldige buut.
De presentatie is in handen van Radio Elisabeth die tevens het programma
uitzendt naar alle instellingen die aangesloten zijn op deze omroep.
De avond begint om 20.30 uur en vindt plaats in de aula van het St. Elisa
bethziekenhuis. De toegang is gratis.
Zaterdag 5
6.Ó0 Licht
nieuws, i
12.00 Li
waarin de sj
sportuitslag
Gebedsdienst var
grammofoonmuziek - 22j
ziek de nacht in.
Zondag 6 februari:
6.00 Lichte grammofoonmuziek - 10.00 Plechtige
de aula van het St. Elisabethziekenhuis met medew
koor Resurrexit o.l.v. C. Joore - 11.00 Lichte grar
Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek c
Maandag 7 februari:
6.00 Lichte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale
nieuws, de dagagenda, de felicitatierubriek, mededelingen en verzoekplaten -
12.00 ANP-nieuws - 12.03 Lichte grammofoonmuziek - 18.00 Gebedsdienst
vanuit de kapel van het St. Elisabethziekenhuis 18.30 Lichte grammofoon
muziek - 22.00 Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek de nacht
6^00
De kursus bestaat uit twaalf lessen
van een half uur. De eerste zes lessen
gewijd aan fotograferen, dan volgen t
lessen over het werken in de donkere kar
In de laatste vier lessen wordt uitvoerig aan
dacht besteed aan het smalfilmen.
Bruine böne, zo als ge ze nog nie
gegete hét
500 gram
zwoerd);
300 gram ui;
75 gram boter;
500gram rauwe aardappelen;
1 blik of pot bruine bonen;
peper, zout, snufje tijm;
4 augurkjes;
10 zilveruitjes;
2 eetlepels kleingeknipte bieslook;
2 rauwe eieren;
theelepeltje mosterd;
panneermeel;
en ’n flink schaaltje picalilly (om er apart
bij te serveren).
Het mager vers spek in dobbelsteentjes bij en roer°dit door elkaar. Dan het bier er
snijden. De boter in de koekepan heet laten beetje voor beetje bijgieten (het lekkerst is
worden, en hierin het spek knappend en half licht en half donker bier). Laat dit even
gaar braden. Vervolgens het gesnipperde doorkoken en voeg hier aan toe: het blaadje
uitje ook even mee aanzetten, de aardappe- laurier, de kruidnageltjes, de ketjap, en ’n
len in blokjes snijden en heel even in ko- tikkeltje sambal om het geheel lekker pittig
kend water met wat zout doorkoken (blan- te maken. Giet nu de saus op de «sucade»-
- ioger, en doe beetje cheren). Ze mogen natuurlijk niet te gaar lapjes in de braadpan, en laat dit minstens
r beetje het grove gedraaide gehakt in de zijn. Nu op een zeef afgieten en met koud anderhalf uur op een laag pitje stoven. Na-
erbij. Met een vork het vlees losroeren water naspoelen. De bruine bonen ook even tuurlijk wel af en toe in uw braadpan kijken
goed aanbraden. Nu de uien snipperen op een vergiet laten uitlekken: het dikke of de lapjes niet aan de bodem vast gaan zit-
;vCii mee aanzetten. Neem dan een hou- vocht wat op de bonen zit wegspoelen. De ten, en controleren op gaarheid
’--el en roer de bloem door dit garni- augurkjes en de zilveruitjes kleinsnijden. Ondertussen gaan we de savooiekool-
et in de pan de bouillon en laat alles stamppot maken.
De kool minstens twee keer goed wassen,
en dan opzetten met een beetje kokend wa
ter, waarin ’n beetje zout is. De kool moet
wel gaar zijn, maar niet te gaar. Hierna af
gieten op ’n vergiet. Ondertussen zijn de
aardappelen ook op normale manier gaar
gekookt. De aardappelen met een stamper
fijn stampen. De prei rag dun snijden, en
goed wassen. Deze rauwe dunne prei door
de aardappelen roeren, met een beetje war
me melk. Nu de gekookte «savooie kool»
door de aardappelen roeren, en het geheel
op smaak brengen met peper, zout en noot
muskaat. Deze lekkere stamppot doen we in
ovenvaste schotels. De geraspte kaas met
paneermeel mengen en over de stamppot
strooien. Voor het eten de schotels in een
matige oven heet laten worden en bruin gra
tineren.
Server hierbij de malse «sucade»-lapjes,
overgoten met pittige braadsaus.
dègut allemaol lekker en goed vür
krègt.
Er gaan weer cursussen voor vrou
wen van start. V.O.S. is: contacten leg
gen met andere vrouwen over wat jou
bezig houdt (je kunt nu eindelijk eens
kwijt wat je al bezig houdt achter je af
was of tijdens het strijken).
Dat betekent dat je zelf meebeslist
over de inhoud; je kiest zelf de onder
werpen. Wat je nodig hebt is je eigen
ervaring en wijsheid, zodat we van el
kaar leren. Welkom zijn: vrouwen van
alle leeftijden, getrouwd, ongetrouwd,
wel of geen kinderen, binnenshuis en
buitenshuis werkend.
Samen kijken naar: onze eigen
plaats in de samenleving. Vertrouwen
krijgen in je eigen inzicht. Ontdekken
waar je belangstelling ligt en wat je er
verder mee kunt. Daarvoor komen we
12 ochtenden bij elkaar.
Voor kinderopvang wordt gezorgd.
De informatieochtenden worden ge-
houden op: dinsdag 8 febr. om 9.30
uur in de Garsthof, Columbusplein 15 jgj
en op donderdag 10 febr. om 9.30 uur
in het Wijkcentrum Goirke Hasselt,
Goirkestraat 82. Voor informatie: An-
februari: neke Kuypers, tel. 431965.
Elleboogskes-macaroni
«Prins Jan de Twidde»
400gram macaroni (vlugkokend);
100 gram boter;
150 gram mager, gerookt spek;
300 gram grof gedraaid gehakt (runds-var-
kens);
3 klein
paprik.
1 afgestreken eetlepel l
3A liter bouillon (n
tablet);
1 klein blikje tomatenpuree 100 gram);
enkele slagen uit de pepermolen, wat zout,
paar eetlepels chili- of zigeunersaus, snufje
tijm of rozemarijn;
200 gram geraspte, belegen kaas (of gruyè
re).
Zet ’n flinke pan water op met een tik
keltje zout, kook hierin de macaroni in on
geveer acht minuten gaar. Dan afspoelen
gaan ook m de pan om me( koud water en op vergiet uit laten
iweten n paar minuutjes). )ekken (let er voorafop dat §e macaroni
:ejiter bouillon op, als ook niet té gaar wordt) N^em nu een ninke
dunne halve braadpan, de boter heet laten worden, het
en ook in de mager gerookt spek aan dunne reepjes snij
den en in de boter zacht aanbraden.
k, en doe dan Zet dan het vuur hoger, en doe beetje
iep. Breng de voor beetje het grove gedraaide gehakt in de
:t wat peper, pan erbjj ^et een vork he( v|ees ]osroeren
en goed aanbraden. Nu de uien snipperen
en even mee aanzetten. Neem dan een hou
ten lepel en roer de bloem door dit garni
tuur. Giet in de pan de bouillon en laat alles
al roerende aan de kook komen. Vervolgens
doen we erbij: de tomatenpuree, peper uit
de molen, wat zout, rozemarijn en de chili-
of zigeunersaus. De rode en groene paprika
ontdoen van de zaadjes, even wassen, en
vervolgens aan kleine blokjes' snijden. Laat
de paprika’s even meesudderen in de saus.
Roer met behulp van een houten lepel de
macaroni door de saus, en schep deze aan
gemaakte macaroni (wel even proeven of de
smaak naar uw zin is) meteen in één of twee
oven-vaste schotels. Bestrooi die royaal met
geraspte kaas.
Ziezo, deze schotel
sumptie, als de camav!1
(desnoods morgen)
hete oven in. Het le
se gemixte salade
klaar gesneden bij
Deze
sing.
Gebraoje vèrekesrollekus
«Krèk zök ze wö»
8 malse varkenslapjes van c
van ongeveer 100 gram;
100 gram gewelde rozijnen;
5 kleine augurkjes;
15 kleine zilveruitjes;
200 gram gekookte ham 3 dikke plak
ken);
1 rode paprika;
wat bloem, peper, zout, mes
poeder, boter om in te braden
neermeel.
Vraag aan uw slager of hij de riblapjes
netjes dun uit wil pletten (anders kunt u ze
niet goed vullen). De rozijnen in lauw water
van tevoren wellen.. De augurkjes en zil
veruitjes goed fijnhakken, als ook de
schoongemaakte en gewassen rode paprika.
De dikke plakken ham aan zeer kleine blok-
jes snijden. Doe al deze ingrediënten in een
bakje (droog gemaakte rozijnen, augurk,
SS: uitjes, paprika en ham), bestrooi dit met
wat PePer- zout en een snufje kerriepoeder.
geplette lapjes aan beide zijden licht
SS? bestrooien met wat peper, zout en nootmus-
•SS kaat. Leg op ieder lapje evenveel van de zo-
Ju*sl gemaak,e garnituur, en vouw de lapjes
S$’ dicht. Wentel deze gevulde lapjes door de
bloem, vervolgens door de twee «los» ge
klopte eieren (niet schuimig kloppen), en
hierna goed door het paneermeel rollen.
Neem nu dun touw, of garen en bindt de ge
paneerde lapjes goed op, net als een pak
ketje.
Aan te raden is om dit gerecht pas te
gaan braden zodra u trek hebt om te gaan
eten. Laat dan in een koekepan een flink
stukje boter uitbruisen, en braad hierin de
v «vèrekesrollekus». Tijdens het braden regel-
iSS matig omdraaien en gewoon zachtjes in de
boter gaar laten worden (krokant bakken.
dus n|et stoven) Braadtijd ongeveer vijftien
minuten. Voor u deze «rollekus» serveert
moet u er wel aan denken dat u er in de
keukén de touwtjes vast afsnijdt, dan heb
ben uw gasten daar aan tafel geen proble
men meer mee.
Als aardappelgarnituur doe ik' u de sug
gestie om er aardappel-pannekoekjes bij te
geven die we als volgt bereiden
Modelleren/designing, een bijscho-
lingsmogelijkheid voor medewerkers
van de Modelleerafdeling van een
schoenfabriek of voor hen die ambities
hebben in die richting, is bijzonder be
langrijk.
Deze opleiding verschaft een hogere
graad van deskundigeheid en creativi
teit, waardoor de modelleurs in de
praktijk-situatie hun functie beter kun
nen vervullen.
Be deelnemers die zich gepresen
teerd hebben op de Micro-Show te
Kaatsheuvel van december jl. onder
strepen nog eens dat de Nederlandse
modelleurs bijzonder mooie creaties
tot stand kunnen brengen.
Ook hier hebben 8 cursisten een cer
tificaat overhandigd gekregen. Beide
cursussen worden in 1983 wederom ge-
fcven en zijn geheel volgeboekt.
De Lightbergh in Haaren organi
seert dit jaar een basiscursus biolo
gisch tuinieren volgens de biodynami-
sche methode op 5 zaterdagmiddagen
van 2 tot 5 uur.
Programma: 5 februari: algemeen,
bodembewerking, grondsoorten. 19 fe
bruari: kompostbereiding. 26 feL.—1.
groenteteelt, zaaikalender. 12 maart:
teeltplannen. 19 maart: ziekten en pla
gen.
Inlichti
04117-245
«De L
Haaren i»
Èrepel pannekoekskes op «Kruike zeikers»-
wijze:
600 gram aardappelen
1 dl melk;
2 rauwe eieren';
5 sneetjes brood (zonder korst);
2 kleine uien;
'fi theelepeltje paprikapoeder;
wat peper, zout, marjolein;
2 eetlepels gehakte peterselie;
150 gram geraspte, belegen kaas;
slaolie om de aardappelkoekjes in te bak-
Om deze aardappelkoekjes te maken be
gint u als volgt: het witte brood verkruime
len. De eieren los kloppen met de melk.
Hierdoor heen gaan de gesnipperde uien, de
paprikapoeder, wat peper, zout en marjo
lein. Dan roert u er (met behulp van een
*-?jten lepel) het witte brood doorheen en
5k de geraspte kaas. Nu de geschilde aard
appelen even wassen en dan op een groffe
■u vue hm rasP rasPen (dus niet dunsnijden, dat heeft
ëaoen^nf on zin)’ De 8erasP,e aardappelpulp mag u
tagen. Uj op nje( meer wassen of jn j,et water doen. U
n muilezel. vermengd ze meteen goed met de melk,
brood, kaas, enz. Laat de aardappelpulp ’n
half uurtje staan, en vorm er dan niet al te
grote ballen van, die u dan weer plat drukt
(net grote damschijven). Nu de aardappel-
Spanie koekjes door de bloem wentelen en goed
n noord aar|drukken, zodat er zo meteen geen losse
bloem in de koekepan terecht komt.
ae Maak de sla- of olijfolie in de koekepan
n<7 zijn beeti en bak hierin, niet teveel tegelijk, de
aardappelkoekjes aan beide zijden mooi
bruin, en natuurlijk van binnen gaar. Dit is
zéér zeker een aardappelgerecht wat u ge
nist daags van te voren al «bak»-klaar kunt
zetten.
tsdag 8 februari:
0 Lichte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale
:uws, actualiteiten, dagagenda, felicitatierubriek, mededelingen env er-
ïkplaten - 12.00 ANP-nieuws - 12.03 Lichte grammofoonmuziek - 13.00
Zonder commentaar - gevarieerd programma - 18.00 Eucharistieviering van
uit de kapel van het St. Elisabethziekenhuis - 18.30 Lichte grammofoonmu
ziek - 22.00 Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek de nacht in.
Woensdag 9 februari:
6.00 Lichte grammofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met het regionale
nieuws, de dagagenda, de felicitatierubriek, mededelingen en verzoekplaten
12.00 ANP-nieuws - 12.03 Lichte grammofoonmuziek 13.00 Zonder com
mentaar - gevarieerd programma - 16.00 Ginne Kant - sociaal/cultureel pro
gramma met ontwikkelingen en wetenswaardigheden in Midden-Brabant.
Creatieve mensen komen aan het woord, uitvoeringen en theatergebeurtenis
sen worden belicht, exposities worden onder de loep genomen en er is een
uitgebreide agendabijdrage voor de komende twee weken voor onze regio -
18.00 Eucharistieviering vanuit de kapel van het St. Elisabethziekenhuis -
18.-30 Lichte grammofoonmuziek - 22.00 Avondoverweging - 22.15 Met ro
mantische muziek de nacht in.
10 februari:
immofoonmuziek - 10.30 Luisterservice - met
L.teiten, dagagenda, felicitatierubriek. mededelingen i
12.00 Lichte grammofoonmuziek - 18.00 Eucharistie o
I van het St. Elisabethziekenhuis - 18.30 Lichte grammofoon-
Avondoverweging - 22.15 Met romantische muziek de nacht
zei hij, «wat doet u nu
dagen die u hebt uitge-
Theaterkleding
Er zijn twee projekten waarvoor u
zich kunt inschrijven: projekt in sa
menwerking met theatergroep van Pie-
ter-Jan Schijven: sprookjesachtig to
neel; projekt in samenwerking met een
groep van het Duvelhok op het gebied
van dekor aan uitvoering van de ope-
raklas van de Tilburgse Muziekschool.
Klei-handvormen
De cursus begint met een algemeen
onderzoek naar decoratietechnieken.
Vanuit de basistechnieken in klei die
noodzakelijk zijn, kun je groeien naar
een eigen kreatief karakter.
Textiele vormgeving
Dit jaar zal Hanne Huysmans ver
der ingaan op de techniek waar vorig
jaar voor het eerst op ’t Heks mee ge
werkt is, namelijk een stapeltechniek
met lapjes stof, die zich uitstekend
leent om meer vorm te geven aan ge
zichtsexpressie, lichaamsvormen, enz.
Ruimtelijke vormen/
beeldhouwen
De cursus is bedoeld om de deelne
mers kenflis te laten maken met beeld
houwen en ruimtelijk vormen. Door
het laten toepassen van verschillende
technieken en het gebruiken van ver
schillende materialen wil cursusleider
Matthew de cursisten kennis laten ne
men van hun eigen materialenvoor
keur en idee*
Voor informs
De cursus schoentechniek is een van
I de ondernomen activiteiten die in 1982
I voor de eerste maal is gehouden. De
I cursus modelleren/designing is een op-
I leiding die in 1982 voor de tweede maal
I is gegeven.
Beide cursussen zijn succesvol verlo-
I pen en de diploma-uitreiking door de
I voorzitter van het Bedrijfschap, de heer
H. Doreleijers, vond plaats op 26 ja
nuari 1983.
Schoentechniek
1 Schoentechniek is een c,-1'
I tot doel heeft vaktechnische en orgatn-
satorische bekwaamheden tot stand te
brengen bij hen die een kaderfunctie
nastreven.
De 8 deelnemers hebben deze cursus
met goed resultaat voltooid, want er is
erg gemotiveerd gewerkt en diepgang
bereikt op de vele aspecten van
Schoentechniek en Bedrijfskunde.
Aan alle cursisten is het certificaat
uitgereikt.
Modelleren/Designing
Op zaterdag 5 februari van 10.00 tot
12.00 uur bent u welkom op atelier/
theater ’t Heks voor een informatie-
ochtend over een aantal nieuwe cursus
mogelijkheden. Het adres is: Lanner-
straat 1, Tilburg-Noord (achter de Le-
harstraat). De docenten van de vol
gende cursussen zullen aanwezig zijn:
onze eigen
Vertrouwen
Ontdekken
en wat je er
>r komen we
looeem
gesi
aan