2!
98
I
79
0
2®
i
I'
I
I
I
s.
I
s
I
I
s g98
8.5
AUGURKEN** mOQ
Grote pot, nergens voordeliger U W
Cocktail-Worstjes 149
cash
and
ROZIJNEN
I
ZOUTE PINDA 'S
400 gram, extra vers en voordelig
carry TIVOLISTRAAT 8 -~...
De Voordeelslager
Extra Aanbiedingen
i
i
a
Cotes du Rhone 1195|
Geisha ASPERGES
FRUITCOCKTAIL 925
I
AppelmoesFan^p,nk'
T^j^ans?
I
«fc
3
I,98
II,50
8
ir
1
Chocolade Kerstkransjes 125
200gram, speciale kerstverrassing, nu B
^fOPERWTEN t/ J
11^1
Hdoos^^
fx/uuma^
Flessen, nu slechts
BRAAD- /p
XUIK&IS.I
J^ZECEl
CHERRYl ]^o^tijJ
.Pak I kerstdiner 4 I
Menu van de week
ÜB Pirana: nieuw in de Efteling
igers
r
n
Rose
mee
l;
I
i
Blik co. 30 stuks, nu extra voordelig
Malse paarde
Schouderham
Brie r/<2. mat wpw"
Dwab/eu
ii
i
IN ONZE KAAS AFDELING:
Vers gesneden Vleeswaren:
ir”
frjaankoop rat? 25- 1tg jonybetyevfax, q 95
kaas en noten
L/nnen tas órat/s
Tilburg
Zak a 200gram, speciaal Kerststunt
Gehakt
half om half
hele kilo, van 8,90
voor
Parijzer
boterhamworst
Bnp1
Schouder-
karbonades^'
hele kilo van 8,90 voor r 9
Blanke haasfilet-
lapjes heie hachee fff
kilo van 16,90 voor Z7/ hele kilo NU 7/
Blanke haasfilet-
rollade hele
3 Flessen, voordeliger kan bijna niett I g
Magere paarde- 200gram, wat 'n kwaliteit, wat 'nprijs^^* K
Duitse
KWij wensen u fijne gezellige ^9
g^Feestdagen^T
1/1 Blik, waar vindt u 't voor deze prijs£^
65
Duitse
Import Wijnen
Uiebfraumilch
Niersteiner g
Obberheimer g
Messen Q0a|
Onze nieuwjaarswens:
EenrC1, voordelig 1983
3Stuks,\
TomooN'akmee\
Speciale Kerstprijd A fJQ$- j
Tilburgse by
Esperanto Klub
Donderdag 16 december 1982 pagina 27
DE TILBURGSE KOERIER
ier 1982 pagina 26
KERSTAANBIEDING
voor 19 t/m 25 december
var-
Nu 99.50
N.S.-Plein 19. Tel. 424725
van 300 g
I*
l
helmus,
;e
L’ LiiMraumild^
kilo van 17,90 voor
100 gram NU
borre/faas
100 gram NU
\j
1tg. pikantbe/eoen
borre/taas™.
Zwitserse attractie laat in de Efteling
VS-familieparken achter zich
>926
zuiver
tinnen
dinnerlamp
3 af
trekt
lijkt,
derer
nemende minuten
Om misschien nog -
ken...
Van 139.50^
fÖ| PUI DKV
SHERRY
Speciaalzaak in tin
VAN GESTEL
I
uit.
ma-
I
en Bosch en
eca-produk-
Blijft goedkoop, iedere dag dezelfde lage prijzen
Naast onze Vaste Lage Prijzen deze
ïn /eerlij!1
?n sehr te»1
'°ende rots
loet denken
Canyon in
gebeuren onderwe
traditie van het
?ark zr
koppen. In andere meren, waar het rustig
lijkt, scheert het vlot rakelings langs don-
ót.ende watervallen. Na zeven adembe-
stapt de reiziger
eens zo’n tocht te
SHERR
KERSTKOOPAVONDEN:
Dinsdag 21 december tot 9 uur
Woensdag 22 december tot 9 uur
Donderdag 23 december tot 9 uur
neemt
takt' op met
11.48, (ook voor verde
'■■St,:..
- 1
iservatorium
ttighe
he we
irme, zonnige
t wellicht wat
n bij koeler weer. Dus warm
i kou weinig nat. Dan blijft
leretn leuk. En is er ook n^o
als je geen zin hebt om op
stappen? Natuurlijk, want de rivier loopt
door een schitterend mooi Inca-achtig
landschap. Met rotspartijen, heuvels van
acht meter en restanten van Inca-bouw-
sels. Daartussen door zijn bruggetjes ge
maakt die naar ezelspaden voeren. Wan
delaars zijn daar van harte welkoni. En je
;mand kijken kan, zijn twee enorme kunt er genieten van de gillen die vanaf
Ifmachines geconstrueerd. Zij zorgen het water komen..
voor dat op die meren voortdurend Het familiepark de Efteling is geopend
sprake is van woeste golven met schuim- vah 31 maart tot en met 2 oktober 1983.
De wildwaterrivier is van origine een Zwitserse vinding. Drie jaar geleden werd een
soortgelijk project zoals vanaf komend seizoen in de Efteling in gebruik zal zijn, in de
Verenigde Staten voor het eerst gebouwd. Daar overtrof het succes de stoutste ver
wachtingen van de constructeurs.
In nauwe samenwerking met Efteling-ontwerpers, -technici en anderen werd in Kaats
heuvel de eerste Europese wildwaterrivier aangelegd. De Pirana is niet alleen een pri
meur voor Europa, het is ook de grootste en mooiste recreatiebaan ter wereld. Zelfs de
in Amerika bestaande wildwaterbanen moeten het wat schoonheid en lengte betreft af
leggen tegen Efelings Pirana.
banaan en schil de appel. Snij-
en schenk er het citroensap over.
n.uuS en de augurkjes in smalle
meng de yoghurt met zout, 1-
alle ingrediënten hiera.
rurkenshaas Terschelling
2 varkenshaasjes r
8 jeneverbessen
peper
2 theelepels rozemarijn
Veilig
Kan er iets gebeuren onderweg? Geheel
volgens de traditie van het Brabantse
sprookjes- en recreatiepark zijn ook aan
een tochtje op de Piraiia-rivier de zwaar
ste veiligheidseisen gesteld. En hoe woest
en avontuurlijk het ook allemaal mag
zijn, Efteling zou Efteling niet zijn als
ook deze attractie niet voor jong en oud
een spraakmakend onderdeel zou zijn
van het fijne dagje uit. Anders gezegd:
ook voor kleine kidneren en wat oudere
mensen is een Pirana-vaartocht volko
men veilig. Het enige wat kan gebeuren is
een beetje nattigheid. Maar zelfs dat is
langs technische weg regelbaar. Is het een
warme, zonnige dag dan zal de vlotreizi-
t meer spetters opvangen
veel nat,
het voor
nog iets aan
i zo’n vlot te
e rivier
Kiwi-kwarktaart
2 kiwi’s
3 eetlepels Grand Marnier of Cointreau
voor de bodem:
6 plakjes cake
3 eetlepels Grand Marnier of Cointreau
voor de vulling:
8 blaadjes gelatine
3 eieren
180 g basterdsuiker
500 g magere kwark
sap en rasp van 2 citroenen
Snijd d? kiwi’s in plankjes, leg ze in een diep
bord en schenk de likeur erop. Week de gela
tine 10 minuten in koud water. Beboter een
springvorm van 22 cm middellijn en beleg de
bodem met de plakjes cake, besprenkel deze
met likeur. Splits de eieren in wit en geel.
Sla de eiwitten zeer stijf, voeg daarna 100 g
basterdsuiker toe en sla ze opnieuw stijf. Roer
de eierdooiers schuimig met de rest van de
suiker. Klop de kwark met de rasp van beide
citroenen door dit dooiermengsel. Pers de ci
troenen uit en verwarm het sap in een pan-
Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los ze
op in het warme citroensap, roer het overge
bleven vocht van de geweekte kiwi’s hierdoor.
Voeg het warme sap bij het kwarkmengsel
(houd iets van dit vocht achter).
Spatel het mengsel snel door de stijfgeslagen
eiwitten. Doe het geheel over in de springvorm
op de cakeplakjes. Leg de plakjes kiwi als een
gelijke laag op de taart. Warm de achterge-
houden gelei even op en strijk met een boter-
kwastje wat over de kiwi’s, zodat ze mooi
gaan glanzen.
Laat de taart ongeveer 24 uur opstijven op 1
koude plaats en snijd deze tenslotte in punt»
jes bacon
's cranberrygelei
t eetlepels rode Port
slagroom
ijf de varkenshaasjes in met de ftjnge- j
impte jeneverbessen, de grof gesneden pe-
•r, rozemarijn en zout. Omwikkel de haasjes
et de plakjes bacon en braad ze in de hete
boter aan alle zijden mooi bruin. Laat de
cranberrygelei op een laag vuur smelten. Voeg
de Port en de slagroom toe en roer dit meng-
geserveerd. De kwark- se^ d°°r de boter. Laat de haasjes nog 20 mi-
J is in al haar eenvoud nu,en °P een laa8 vuuf s,ov_en de haasJes
een treffende afsluiting van dit lekkere °P efn ^onverwarmde schotel. Spuit er een
rand aardappelpuree langs. Schenk de saus
over de haasjes. Serveer er cranberries bij.
- Salade Tropica!
- - 1 blikje mandarijntjes
Op woensdagavond 22 december a.s. te j^pd?Bulgaarse yoghurt
20.00 uur zal weer een klubavond beginnen zout perrie peper
van de Tilburgse Esperanto Klub, en wel op de ^„danjntjes goed uitlekken. Pel de
het adres M C Kinglaan 46 te Goirle banaan en schu de Snijd beide in stuk.
Deze avond wordt gedeeltelijk gebruikt jes en schenk er het cUroensap over. Snijd de
voorstudiebegeieiding van deelnemers aan kaas en de augurkjes in smaue reepjes. yer.
schriftelijke Esperanto-kursussen. Indien u men de yoghurt met zout, peper en kerrie en
onlangs met een dergehjke kursus bent ge- fl/fe ingrediënten hieraan toe.
start, nog met bent benaderd door de Til- yarke
burgse Esperanto Klub, maar wel belang
stelling hebt voor de mondelinge studiebe
geleiding, neemt u dan even telefonisch
kontakt op met A. Doornen, tel. 013/
34.11.48, (ook voor verdere inlichtingen).
Duister
Door middel van een permanent roteren
de opstapschijf (met een diameter van 18
meter) stapt de rivierreiziger veilig en
eenvoudig in een van de 27 vlotten. De
altijd veilige maar onvoorspelbare tocht
start met een rustige vaart door een lan
ge, dusitere tunnel van 65 meter. Halver
wege ziet de opvarende ineens een enorm
watergordijn waar het vlot recht op
vaart. Op het laatste moment echter tr
een onzichtbare hand het watergordijn
open, waarna het vlot veilig door kan va
ren. En dan begint het avontuur pas
goed.
Het vlot lijkt alle kanten op te willen.
Het botst tegen de oever, lijkt soms te
pletter te willen slaan op de rotswanden.
Om dan ineens tollend door het kolkende
water verder te gaan. Stroomversnellin
gen worden schijnbaar moeiteloos geno
men. Een van de zes stroomversnellingen
sleurt het vlot mee tussen hoog oprijzen- ger
de waterwanden die doen denken aan de dan
Rode Zee die door Mozes in tweeën werd bij
gedeeld. Even verderop scheert het vlot iede
maar net tussen steil overhanger
wanden door, een kloof die doet
aan de schitterende Grand
Amerika. En daartussen door passeert
het vlot een serie van vijf meren. Drie
daarvan zijn betrekkelijk rustig maar op
twee van de meren is het permanent
«zwaar weer». Achter de rotsen, waar
niemand kijken kan, zijn twee enorme
golfmachines geconstrueerd. Zij zorgen
ervoor dat op die meren voortdurend
Voor het menu van eerste kerstdag zijn 10plakje
gerechten gekozen die weinig bewerke- 100 g bot.
lijk zijn en toch een feestelijk kararak- 2 eetlepels
ter hebben. 3 a4 eetlep
De Salade Tropical is een fris en licht 1 d{s':
voorgerecht, dat dank zij het opdienen
in coupes meer cachet krijgt. Het var- s
kenshaasje ziet er extra smakelijk uit Pme't
met de cranberry-saus en de mooi op
gespoten puree. Daarbij kunnnen
groenten als prinsessenboontjes of dop
erwtjes worden geserveerd. De kwark
taart met kiwi’s is in al haar eenvoud
t lekk
en sfeervolle kerstdiner.
Zondag: tomatensoep, witlof met ham,
kaas en aardappelpuree, druiven.
Maandag: gehakt, rode kool, aardap
pelen, yoghurt met appel.
Dinsdag: erwtensoep met spek, worst,
drie-in-de-pan.
Woensdag: kaasomelet, prei, gebakken
aardappelen, vanillevla.
Donderdag: casseler rib, zuurkool,
aardappelen, chocoladevla met sinaas
appel.
Vrijdag: stamppot rauwe andijvie met
blokjes kaas, kwark met vruchten.
Zaterdag (le kerstdag): Salade Tropi
cal, varkenshaasje Terschelling, cran-
berry-saus, aardappelpuree, kiwi-
kwarktaart.