I
©koppelmons
,89»
IPl'
0005
I
5- 1
Wat doet u met
uw vakantiefilms?
0°
oO
K°°
Trim je fit Eet je fit
1
Peter van den
Braken Centrum
fj
jkiuruarfxian. tapijt
.<corder
Fotowedstrijd voor
Goirlese bevolking
4,
ue 3
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 2 september 1982 pagina 11
nber1982 pagina 10
koren
beleg
Gé Hurkmans
na).
/an 4
rder
iet oP'
,defc
A
t
rd©)-
twt
cont
aan
s volkoren
:hijfjes kom-
kijke
van I
ettes;
imen
de voet,
idig ook
dan dubbel
st.annaplein16 tel 430617
jes volkoren
en radijs:
bijvoor-
ichten en
ike overg
nde scèr.vo
;rt alles op zijl
teur van
Kunst
ibosch
“even, alsmede maker
Ive deze wed-
c een fotowedstrijd voor
lese bevolking.
vis met tomaat
jokte aardappe-
met
tel®*6*'
tel®»®**
’“s standig ei
rJebody daarbij he
de stnjd dan eten
:en ander nog best
1S meeg'”1™
Speciale vakantiefilm
Dat is de derde mogelijkheid en ook
deze wordt veel toegepast. Je moet er
een paar avonden aan besteden, maar
het is een heel fijn werkje. Al kijkend
naar de zonnige -
.filmcamera hebt
ind’s'V
5 ia»^ dan
|O0
t schilderijen,
mingen, waarbij
jpen en bloemen
Pr rt iS°n
Deze wedstrijd is voorbehouden aan
naar leuke
verschillenc
en probeer,
zetten.
een belangrijke plaats innemen.
Eerder werd werk van hem
tentoongesteld in het Stedelijk van
Abbe Museum te Eindhoven, het
Gemeentelijk Müseum te Gouda en
het Stedelijk Museum te Amsterdam.
Zijn werk is ondermeer in het bezit
van het Koninklijk Huis. (Collectie
Koningin Wilhelmina).
De expositie loopt van 4 september t/
m 10 oktober 1982 en is gratis
toegankelijk op de gebruikelijke
openingstijden zaterdag en zondag van
14.00 tot 17.00 uur.
Ve'*6””'
rgangen, vlecht twee Tijd en ruimte
bnes door elkaar heen Dat is snelen met
op zijn juiste plaats te
op een lijstje welke scènes je hebt plus
de tijd, die ze duren. Dan maak je een
montage-lijstje waarin je alle geschikte
scènes in de goede volgorde opschrijft.
Weekje trimmenu’s
Om u wat suggesties aan de hand te
J sn voor een verstandige en dus ook
ioende voeding, geven wij hier ze-
complete dagmenu’s. Uiteraard pri]
de onderdelen onderling uitwissel- bot
r. Zo kunt u rustig het onbijt van
de ene dag combineren met de lunch
van een andere. U bepaalt zelf wat u
lekker vindt. Probeer eens een weekje
verstandig eten. Besef dat de kans heel
groot is dat het u bevalt en dat ook u...
in beweging komt.
Vrijdag
’s morgens: yoghurt met meloen en
aardbeien; koffie of thee;
’s middags: 2 tomaten gevuld met
kwark met venkel, komkommer en pa
prika, 2 sneetjes brood met een beetje
uOter; koffie of thee;
’s avonds: salade van: Chinese kool,
paprika, radijs, blokjes kaas (en/öf
ham), olie en azijn; yoghurt met aard
beien.
Zaterdag
’s morgens: 1 a 2 sneetjes
brood met smeerkaas en schijf
kommer; koffie of thee;
’s middags: 2 sneetjes roggebrood
met kwark, geraspte wortel, geschaaf
de rettich, geknipte bieslook; koffie of
’s avonds: stoofschotel van Chinese
kool, gehakt, tomaat, courget'
vruchtensla van meloen, pruin
aardbeien en bessen.
BoSn9in3a936'00 nD51"r
In het kader van het tienjarig bestaan
van de Goirlese fotoclub Lumen
organiseert deze vereniging een reeks
van evenementen. F.A.K. Lumen wil
haar feestvreugde delen met de
Goirlese bevolking en organiseert
daarom een fotowedstrijd voor de
Goirlese bevolking. Voor de Goirlese
scholen wordt een aparte fotowedstrijd
gehouden, waarvoor door fotovakhan-
delaar Frans Van Aarle fototoestellen
in bruikleen worden gege\
de nodige films. Behalve
strijd is er ook
de totale Goirle
Zondag
’s morgens: 1 a 2 sneetje
brood met kruidenkwark
koffie of thee;
’s middags: gevulde aubergine met
gehakt, paprika, champignons; koffie
of thee;
’s avonds: bruine bonen met koolra
bi, paprika, worteljes en champignons;
appeltje uit de oven.
Donderdag
’s morgens: 1 2 sneetjes volkoren
brood belegd met kwark met geraspte
appel; koffie of thee;
’s middags: salade van: ijsbergsla,
stukjes gekookte kip, venkel, bleeksel
derij en champignons, sneetje volkoö^i
brood; koffie of thee;
’s avonds: biefstuk met champ
nons, broccoli en 2 gebakken aard;
pelen; appelmoes zonder suiker
gember.
pelen.
Na afloop van de wedstrijd kunnen de men.
foto’s worden afgehaald op het adres
van inlevering. Uiterste inzenddatum Dinsdag
is 30 september 1982. ’s morgens: 1 2 sneetjes volkoren
niet meer weg
In bos en park.
,nie'
sa'°ra
tocM
i van een echt filmpje waar-
__iaal van een vakantie wordt
verteld, is een creatief werkje. Je zoekt
zijn niet meer weg te denken die trimmers, die joggers of hoe ze ook mogen
heten. In bos en park, op strand en straat, op voet- en fietspad, de trimmers zijn
overal. En niet alleen in Nederland. Over de hele wereld is de mens in beweging.
Denk maar eens aan de bekende stratenlopen in inmiddels alle wereldsteden met
per keer tienduizenden deelnemers.
Het is ook een goed gezicht die zich weer bewegende mens. Omdat daaruit weer
wat meer aandacht spreekt voor het eigen lichaam, het eigen welzijn.
wéér warm Van.
Woensdag
’s morgens: 1 2 sneetjes volkoren
brood met kaas en schijfjes tomaat;
koffie of thee;
’s middags: salade van paprika, to
maat, komkommer, radijs en blokjes
kaas, 2 sneetjes roggebrood; koffie af
thee;
’s avonds: groenten met een kaas
saus, 2 3 aardappelen; vruchtensala
de van meloen, aardbeien, bramen en
perzik.
Dat is spelen met de tijd en met de
ruimte en soms zelfs ook met het ge
luid als u met geluidsfilm hebt ge
werkt. Er komt misschien een titel
voor of u werkt met tussentitels. En al
spelend en monterend ontstaat er een
boeiend beeldverslag van uw vakantie.
En als u die film straks voor familie en
vrienden projecteert, dan genieten de
kijkers ervan en ontdekken ze dat zo’n
vakantieverhaal vele keren mooier en
echter is dan bijvoorbeeld de meest ge
likte en spannende aflevering van de
Maaltijdschijf
helemaal niet zo belangrijk wat u nu Over dat verstandige eten heeft het
met uw vakantiefilm doet. De hoofd- Voorlichtingsbureau voor de Voeding Y111
zaak is dat u de beelden van die zorge- een belangrijke mededeling gedaan.
loze weken hebt en dat u ze bewaart Door middel van de nieuwe Maaltijd- vo d<
om er nog heel vaak, in de pure en on- schijf van dit bureau weten we nu pre- ven
gemonteerde vorm, als onderdeel van cies wat we wel en wat we niet moeten f*Jn d
uw jaarjoumaal of als speciaal gemon- eten. Minder vet en suiker biivoor- baar-
teerde «vakantiefilm 1982» van te ge- beeld en meer granen, peulvruc
nieten. vooral verse groenten en fruit. En van
De weegschaal
In dat hele trim- en jogginggebeuren
staat vaak de weegschaal centraal als
itrole-instrument. Want een teveel
t kilo’s wordt gezien als ongewenste
bagage. Dik is duidelijk «uit», slank is
de mode. Maar hoe goed voor
ook een stevige trimpartij is, t
tegen de kilo’s kan beter op een
r, front worden gevoerd. Trimmen i
«Zo warm en mom is het aan het Lago Mag.ore^Dat schnjft u met alleen of.uw voora] d dg lichamelijke
vakantie-kaarten, maar dat bewijzen ook de filmbeelden, die u m de vakantie heb djti 4rstandi eten voor je J icht
genomen. Over wat u met die films kunt doen vertelt onze filmmedewerker in dit Trimmen om vermageren is Op'
artikel. voorhand een verloren gevecht als
daarbij onverstandig wordt
Want al heel lang is bekend da. --
pondje door het mondje gaat. En een
teveel aan calorieën trim je maar niet
zo een-twee-drie weg. Dat kost te veel
tijd, te veel inspanning. Daarmee ver
dwijnt dan bovendien al snel de lol om
met het trimmen door te gaan. Stimu-
lerender en dankbaarder is de combi
natie van lekker bezig zijn en verstan
dig eten. Je lichamelijke conditie
wordt beter, en je voelt je een stuk lek
kerder. En als je je goed voelt, kun je
ook veel meer aan.
Wat doet u er mee?
Dat is de vraag, die in deze tijd veel mensen
zich stellen. En dan blijkt, dat er drie moge
lijkheden zijn, die we hier even op een rijtje
willen zetten. Die mogelijkheden zijn: de
spoeltjes laten zoals ze zijn en ze na het pro- Dat maken
jecteren goed bewaren. De tweede mogelijk- in het verha
heid is: een deel van het materiaal of alles -
verwerken in een journaal van dit jaar uit
uw leven, waarin nog meer hoogtepunten
zijn verwerkt. En de derde toepassing is:
van het complete materiaal een echte va
kantiefilm maken.
Alleen bewaren
Dat doen mensen, die filmen zelf leuk
vinden, maar voorlopig geen zin of
geen tijd hebben om al die scènes te
monteren tot een logisch geheel. Die
filmers plakken de film van spoeltje 1
aan die van spoeltje 2 en zo voort. Als
de totale film wordt geprojecteerd, zie
je een min of meer compleet, maar on
gemonteerd beeldverslag van de va
kantie. Als die film door iedereen is
bekeken, dan wordt op de cassette ge
schreven «Vakantie 1982» en wordt de
film voorlopig opgeborgen. En dat is
geen probleem, want over vijf of tien
jaar is dat filmmateriaal nog even
waardevol en boeiend. En kun je er
ook dan nog van alles mee doen.
Verwerken in journaal
Mensen, die regelmatig filmen, draaien
op een avond het vakantiefilmpje af,
ze noteren welke scènes er zijn en ha
len er gedeelten uit. Dat materiaal
monteren ze in een groter verband, na
melijk in het jaarjoumaal, dat ze in de
loop van 1982 maken. Daarin zijn alle
hoogtepunten van het gezinsleven ver
werkt en dat vakantieverhaal is daarin
een heel belangrijk element. In het be
gin van 1983 en nog vaak daarna be
ten ze met veel plezier dat Verslaf
1 het afgelopen jaar.
brood met een mengsel van geraspte
appel, aardbeien en meloen; koffie of
thee;
's middags: 2 a 3 sneetjes volkoren
brood dun besmeerd met boter, beleg
plak kaas en ham met geschaafde ret
tich en komkommer;
’s avonds: gestoofde v
dat laatste biedt Nederland gelukkig en paprika, 2 3 gekool
veel, heel veel. Niet voor niets wordt ]en met geknipte bieslook; kwark'
Nederland wel de groente- en fruittuin blauwe bessen,
van Europa genoemd. En door dat
grote en gevarieerde aanbod is het ook
mogelijk om het hele jaar door ver
standig en lekker te eten. Volgen we
riet seizoensaanbod op de
eten we behalve verstand'
best voordelig. Dat is
meegenomen in deze tijd.
of thee;
’s middags: 2 3 sneetjes volkoren
brood met een beetje boter, salade van
sla, tomaat, komkommer, olie, azijn
en verse groene kruiden; koffie of
thee;
’s avonds: stukje gebraden vlees,
veel groenten, 2 a 3 gekookte aardap
pelen; yoghurt met frambozen en bra-
Ti S' aa? a1s'ult aft>e'ds.
lo°n’aoten,Lntrent
Vraa9
fff 3691
'ryP%eldS'-19
\W^:"
7-daags menu met
groente en fruit
itografen uit
imaal vijf foto’s Maandafi
m ingezonden, s morgens: Müsli met yoghurt,
iaat van 18 x 24 aardbeien en gesnipperde appel; koffie
ama-
Het on-
ssen zijn
en Ad
Op de
worden
In het Peter van den Braken Centrum,
Turfven 12 Sterksel exposeert Gé
Hurkmans.Deze sinds 1956 in ’s
Hertogenbosch woonachtige
kunstenaar werd in 1911 te Tilburg
geboren.
Hij woonde en werkte in Tilburg,
Bergen-op-Zoom en Amsterdam.
Hij genoot zijn opleiding aan de
academie te Tilburg o.l.v. Jan van
Delft en aan de academie van
beeldende kunst te ’s Hertogenbosch
o.l.v. A. Falies, André Venhorst en
Piet Slager.
In 1949 werd hij adjunkt direktt
*8 de Koninklijke Academie voor 1
en Vormgeving te ’s Hertogenbc
om later als direkteur van deze
academie aangesteld te worden.
Hij gaf tekenlessen in Bergen-op-
toegepast. Je moet er Zoom, Amsterdam en ’s
m aan besteden, maar Hertogenbosch.
fijn werkje. Al kijkend Zij werk bestaat uit
e beelden, die je met de aquarellen en tekeni o
Jt vastgelegd, noteer je portretten, landschappe
Tussendoor
Zijn tussendoortjes bij het trimmen
gegeten, mooi meegenomen - een extra blokje
dat ieder om lopen of fietsen - voor een verstan
dige voeding zijn ze vaak funest. Die
tussendoortjes (gebakje, koekje, can-
dy-bar, bakje pinda’s) ogen zo on
schuldig lekker, maar leveren soms
evenveel calorieën als een complete
maaltijd.
Als u toch een tussendoortje wil, scha
kel dan eens over op bv. radijsjes, die
natuurlijke knabbelnootjes of bloem
koolroosjes. Steeds vaker trouwens zie
je de snacktafel veranderen in een
rauwkosttafel. Ook hier is de mens dus
duidelijk in beweging.
niet-professionele fotr—
Goirle. Er mogen maximal
per deelnemer worden
met een maximaal formaat van
cm. Er zijn twee categorieën
teurs en gevorderde amateurs.
de derwerp is vrij. Inleveradresse
Ad van Erven, de Reusel 14, i
Mols, de Dommel 14 te Goirle.
achterkant van de foto’s moet wc
vermeld de naam en het adres van de,
luokvr en de categorie van deelname.
,en<2'