elmgns
IB
:ns
PI PEH I X ZOUT
Lekker eten uit onze rubriek
Jan Lampe
IS NAAR
De sterrenhemel in augustus
THEATER
Tilburg
YASHICA
ligde
110 JAAR
JCULTUUR
IN HET
SENTRUM
ing
st
KATEN
98,
13
Bh
beekse bergen
Bejaardenweek
Kans op botulisme met ’n lakje verse
Expositie afgestudeerden 1982 blijft aanwezig
academie Tilburg
stus 1982 pagina 8
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 5 augustus 1982 pagina 9
jéntrümjTlbürg
tkÜLWRlÏL
'matie in
vers citroensap
Gezondheid
COCKTAIL
Icockt
I olijve
Tel 426333
(filets) van 160
ENOVATIE
.420098
9
Zomerakademie Duvelhok
werktijden: van 10.00 tot 16.00 uur
srwetvergunning
gende de korte
Een werkstuk van Magriet de Koning.
GRATIS MAR DE
Wanneer u in augustus bij ons een nieuwe
rüil[nr||[nji][nji][nril^
423781
iet op-
werp-
I
itona-uitvoering)
als extra
eggen op
tint, Satur-
iSt zich in
ten en
augus-
INSCHRIJVEN: zo spoedig mogelijk, i.v.m. geringe plaatsings
mogelijkheden.
Keramiek
Architectuur
(brochure op aanvraag)
Beeldhouwen
Fotografie
tens,
atis.
apparatuur.
str. 82,
Restaurant
t hier
ien,
spc
stn
«st
st.annapiein16 tel 430617
na de fil
geschilu
bic’
Zeefdruk
Grafiek
Textiel
erkplaats
10.00 tot
ig te verlenen
hade of hinder
MACARONI
1 klein pakje elleboog macaroni
75 gram boter
100 gram Parmezaanse kaas
tamenpresen-
i de academie
BANANEN «ACAPULCO»
Geflambeerde bananen met rozijnen
en rode bessen. Voor dit zalig nage
recht hebt u nodig:
imeet bevindt
n de oostelijke
g zo
T 19
Véél succes en smakelijk eten
Chefkok: Martin Willemsen
llectie van
rijke
iel op de
camera koopt,
ontvangt u gratis 2 toegangsbewijzen voor
recreatiepark de Beekse Bergen: het leukste,
spannendste en verrassendste stukje
Nederland!
J UW FOTOGRAAF
METEEN YASHICA CAMERA VAN FOTO FRANS VANAARLE
informatie kunt U terecht bij bovengenoemde do-
i de beheerder van het Duvelhok, tel. 013-422473
iting Musische Vorming tel. 013-434732.
augu
Hoef
aanmeldir
den, bij
ginners
voorkeur
waar de
jf troen en brer
jrg-Centrum
Emmastraat) vOk
- 074394 J*
vergunning in-
t oprichten, in
louden van een
sin 2.
Benodigdheden
in ’n cocktail of champagneglas:
2 delen echte Kroatsbeere
1 deel wodka
1 deel whisky
paar druppels
2 ijsblokjes.
Zet op de rand van het glas 'n partje ci-
- L eng het glas naar de mond.
diegenen
grondbegin-
hebben eigen
icht willen ont
in
eer
moede
maant
zijn.
Het is
werd c
Rodney
nog erg
flinke telescooy
alleen vanaf h»
de aarde. Vanaf half au
meet ook in onze strel
lukt het best met
telescoop is niet i
ie aanvraag en
jgen ter inzage
jstus 1982 tot
2 teentjes knoflook (of '4 theelepeltje kno
flookpoeder)
paar druppels worchestersaus
beetje aroma
peper uit de molen
wat zout
1 eetlepel ketjab benting
De sla een half uurtje it
ten, daarna fijn snijde
reepjes). De geschilde appel t
velde perzik aan stukjes sr
ook de ananas. De mant
partjes ontpitten en vervol
vruchtjes door de gesr—
De mayonaise aanroer
rie, wat peper en zout en
troensap. De gemengde sal
ze dressing aanmaken, nu in de slabak
doen en strooi er de gesnipperde ui
over. Het lekkerste is om deze salade
zo fris mogelijk te serveren.
men een maand
ien ingebracht.
tocht worden de
te maken.
cht(tel. 363000),
jnoemde datum
icht, waarbij dan
teengedachten-
bevoegd gezag,
igen.
Bbracht als hier-
hebbenden die
s niet in staat zijn
i de beschikking
druk gelegd
zijn. De begt
's middags i
begeleiding.
Het Duvelhok is echter de ge
assistenten en voor de deelt
16.00 uur.
Maximaal aantal deelnemers per afdeling bedraagt negen. De
kosten bedragen 75,-voor de hele week.
Sommige algemene materialen zijn in de prijs inbegrepen zo
als: gips, terpentine, draad e.d. Andere meer specifieke mate
rialen zijn niet bij de prijs inbegrepen.
-
Noord
BETALING: binnen 14 dagen na ontvangst van bevestiging en
acceptgirokaart. Inschrijvingen zijn pas geldig na ontvangst
van uw betaling.
Voor verdere i
centen en bij
of bij de Sticht
lienst Bouw- en
burg (postcode
de periodes ter
Ie termijn waar-
ngesteld, elke
en tevens elke
3 uur.
ielinge toelich-
gen.
ig van een aan-
iient te worden
doch te worden
ormelde dienst.
10-jarig lx
er de fototent
i Lampe.
VOOR DE SALADE
1 krop sla
1 eetlepel gesnipperde ui
4 plakjes ananas
2 kleine perziken
2 manderijnen
3 eetlepels mayonaise
leelepel kerriepoeder
snufje zout en peper
klein beetje azijn of citroensap
Een jaar kultureel sentrum in beeld
3 augustus t/m 5 september 1982
Als prelude op de viering van het 10-jarig bestaan van het Kultureel Sentrum eind
augustus is tot en met 5 september de fototentoonstelling «Een jaar kultureel sentrum
in beeld» foto’s van fotograaf Jan -
Frans Broers
Godfrey van den Heuvel
Deze korte en intensieve kursussen zijn bedoeld voor dit
die op grond van ervaring en of opleiding zich de
selen van de disciplines waarin zij willen werken,
gemaakt, maar hun technische en artistieke inzie
wikkelen.
Anders dan in eerdere zomerakademies wordt nog meer de na-
op het zelfstandig gedurende één week werkzaam
geleidende kunstenaars zullen allen 's morgens of
in overleg met de deelnemers aanwezig zijn voor
ng.
Ihok is echter de gehele week bemand met wer
Inemers beschikbaar, van 1.
JB duvelhok
Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 augustus wordt in het Du
velhok, St. Josephstraat 133, Tilburg, de jaarlijkse zomeraka
demie gehouden.
De te geven vakken en de begeleidende kunstenaars zijn:
Frans van der Sanden
Werner Moonen
Ludo Lockefeer
Sjoera Siebers
Rob Brandt
Anton Spooren
West
zoals die zich in augustus rond 11 uur
irs, Jupiter en Saturnus zijn op dat tijd-
NIEUWE HARING
«WILLIAMS»
4 nieuwe haringen
2 handappelen
3 augurkjes (niet te groot)
2 eetlepels gesnipperde ui
een 1 opgehoopte eetlepel fijn geknipte bieslook
if 55 3 eetlepels crème fraiche (bij de kaashandel
te koop)
bij enkele bestaande cursussen 2 R,as wi«e ve™°^L°f sherry>
8 olijven die met rode paprika gevuld zijn
klein takje verse dille of peterselie
hierbij plakjes zwart roggebrood
U begint met de gewassen rozijntjes in
de rum te Zetten (minstens twee uur).
De jus d’orange met water in een pan
netje opzetten en 100 gram suiker toe
voegen en een beetje laten inkoken. De
schil van de citroen afraspen en lekker
mee laten koken. De bananen over de
lengte doorsnijden en dan door mid
den (dus in vieren). Leg nu de stukken
banaan in het sinaasappelsiroopje en
laat niet langer dan twee minuten ko
ken, dan uit het kookvocht halen en
warm houden. De gewelde rozijntjes
uit de rum halen en vermengen met de
rode besjes. Verdeel de warme bana
nen op vier bordjes en schep er de ro
zijnen met bessen overheen. De over
gebleven rum in een pannetje of polle
pel waft maken. Hierna voorzichtig
de warme rum aansteken en al bran
dend over de bananen gieten. (Het
leukste is het om dit te doen, in het bij
zijn van uw gasten). Schep op ieder na
gerecht een toefje gezoete opgeklopte
slagroom en garneer het geheel met
plakjes kiwi (wel eerst dun schillen) en
strooi er een beetje gemalen cocos
overheen.
Tilburg Korvelseweg 255.
Broekhovenseweg 58.
Hasseltstraat 141.
Goirle Dorpsstraat 5
Komeet
i augustus 1982 mogen we weer eens
en komeet verwachten. Hij zal ver-
ielijk in de tweede helft van de
id ook met het blote oog te zien
zout en een eetlepel sla-olie. Nu
êe" ni erin, af en toe doorroeren. Laat de maca-
den roni niet te gaar worden. Vervolgens met
stjes zeker gaar ge- koud water spoelen, en dan op een vergiet
pan te halen, en op uit laten lekken. Doe in een pan de boter,
i de oven warm houden, schud daar de macaroni door, op smaak
ham (2 dikke plakken) brengen met wat peper en zout en een paar
okjes snijden. In het braadvet druPPels aro™- Doe nu de macaroni in een
bak. eerst de pa-
pnkablokjes op hoog vuur even aan, ten worden,
vervolgens de blokjes ham en de ge-
champignons bij in de pan
t geheel even flink aanzetten
ia afblussen met ’n klein
tomatensap.
in het water zet-
ien (aan lange
en de ont
snijden als
mderijnen-
ilgens al deze
sneden sla doen,
eren met de ker-
i azijn of ci-
ilade met de-
vooral aan
het Zenit (reel
zijn lichtstrej
meestal maar 1 of 2 seconden zicht
baar zijn. Wat we zien is het gloeien
van de lucht op enkele tientallen km in
de atmosfeer als een steentje met grote
snelheid de aardse dampkring binnen
dringt. Het steentje verdampt meestal
helemaal. Een enkele keer blijft er wel
iets over en wat we dan op de grond
vinden heet een meteoriet.
Planeten
’s Avonds kunt u in het zuidwesten
drie planeten zien: Mars, Jupiter en
Saturnus. Jupiter is de helderste van
de drie. Mars is even helder als Satur
nus, maar heeft een oranje tir*
nus is wit. Mars verplaatst
augustus «snel» naar het oostc
passeert dan o.a. Jupiter. Op 10 a
tus is hij vlak in Jupiters buurt.
’s Ochtends kort vóór het aanbreken
van de dag is de heldere planeet Venus
te zien in het zuidoosten.
Wilt u meer weten over de interessante
hemelverschijnselen die hier zijn ge
noemd of over sterrenkunde als hob
by, over een mogelijk bezoek aan een
sterrenwacht, over het zelf bouwen van
een telescoop e.d. Vraag dan een gratis
informatie aan bij de Stichting «De
Koepel», Nachtegaalstraat 82 bis,
3581 AN Utrecht, tel. 030-311360 (ma.
t/m vrijdag 9-17 uur).
Daar kunt u ook een kaartje van de
sterrenhemel aanvragen voor he
sporen van de komeet.
Iedereen leeft momenteel zo’n beetje in de «vakantie-roes». Af en toe ’n heerli
hapje en ’n gezellig drankje hoort er dan ook bij; daarom beginnen we met ’n fi
cocktailtje vooraf. Hiervoor moet u wel iets in huis gaan halen, wat u waarschij
lijk niet zult hebben nl. ’n flesje «echte Kroatsbeere» (dit is een zachte donke
bessenlikeur) deze is in de meeste slijterijen wel te koop in kwart- of halve-liter-
flesjes. Deze cocktail heb ik gedoopt als «Rode Nymphe».
toonstelling begeleidt o.a. het volgende:
De student wordt er steeds-
de beeldende vormgeving o
centraal in zijn werkzaam
ven staan wil hij echt als docent in 1
voortgezet onderwijs goed gaan en blijven
functioneren.
Uiteraard geldt voor alle vakken, dat de do
cent alleen werkelijk voor zijn leerlingen
van betekenis is, als hij ook in zijn vak bezig Op
blijft, maar dit geldt wel in het bijzonder doe
voor de'docent in de beeldende vakken die met
met een voortdurende inventiviteit zichzelf
moeten bijven vernieuwen. Zo is deze ten
toonstelling dan ook geenszins als een eind
punt te beschouwen, maar als een evaluatie-
en bezinningsmoment, dat tot de vraag
leidt: «En hoe nu verder?».
En u heeft al zo’n Yashica camera, compleet
met tas en flitser voor slechts f 189,-
vroeg op staan. De kor
zich dan zeer laag boven
horizon in de ochtendschemering
tussen 5.30 en 6.30 uur. Vanaf
augustus wordt hij snel beter zicht
baar: hij kan dan vanaf l uur ’s nachts
in het sterrenbeeld Grote Beer worden
waargenomen. Maar ook dan is een
verrekijker een goed hulpmiddel. Zo’n
komeet ziet eruit als een kort kondens-
cpoor van een vliegtuig: een vage
streep temidden van de sterren: een
«ster met een staart» noemde men het
vroeger.
Een komeet is helemaal geen ster. Een
ster is een kolossale hete gasbol om-
GEMARINEERDE KUIKENFILETS
«ROMOLINO»
4 verse kuikenborstjes
gram per stuk
200 gram gekookte ham
I50 gram champignons
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
□dichting en repre- Rram Rerookt ïetsPek (of 150 Rram reu’
Help mee botulis- Fklein flesje tomatensap
osteloos aanvragen.
s komeet Austin die 18 juni 1982
ontdekt in Nieuw-Zeeland door
Austin. De komeet was eerst
lichtzwak en alleen met een
oop zichtbaar. Bovendien
het zuidelijk halfrond van
tugustus is de ko
eken te zien. Dat
een verrekijker (een
nodig). U moet wel
Een keuze uit de eindexa
tatie van studenten van
voor beeldende vorming.
3 augustus t/m 28 augustus 1982
Het werk dat op deze tentoonstelling hangt
is van de z.g. «doorstromers», studenten die
elders een lerarenopleiding hebben gevolgd
en in 1980 op de Academie zijn gekomen.
Enerzijds konden zij verdergaan op grond
van hun beeldende ervaringen opgedaan in
hun respectievelijke opleidingen, anderzijds
deden zij nieuwe ontdekkingen in hun Til-
burgse Academietijd. De resultaten stellen
zij hierbij aan de toeschouwer voor.
Het kultureel sentrum is gedurende de
maand augustus op zondag gesloten.
Drs. W.A. Keuzenkamp, directeur van de
academie, schrijft in de brochure die de ten-
service I
garantie
^^"frans V* «a|<mansc
vanaarfej
Waar de Nederlander nog echt kan
genieten van de fijne Turkse keuken!
In een romantische sfeer.
Reserveren gewenst.
Geopend vanaf 18 u A
Telefoonstr. 33 (zijstraat^
Heuvelstraat) J
De Noordelijke en Zuidelijke sterrenhemel 2
's avonds aan ons vertoont. De planeten Mar
stip juist onder de horizon verdwenen.
1 ü-
«Introductie - Diner»
t.g.v. de presentatie van onze
«NIEUWE MENUKAART»
serveren wij
tot 9 augustus een grandioos
7 gangen menu
Prijs per couvert:
ƒ55,-
Voor nadere informatie
en/of reservering:
Restaurant
«Den Schout»
Oranjestraat 4, Tilburg
(tussen Paleisring en Emmastr„,
Tel. 013-434512 - 674394
voor de marinade
3 eetlepels tomatenketchup
'4 theelepeltje sambal
sap van halve citroen
theelepeltje paprikapoeder
In het kader van het 10-jarig bestaan van
het Kultureel Sentrum Tilburg fotografeer-
de Jan Lampe de diverse aktiviteiten die in
het seizoen ’81-’82 in en buiten het Kultu- v
reel Sentrum plaatsvonden. Fotograaf Jan
Lampe is sinds kort intensief bezig met de
fotografie. Onlangs voltooide hij zijn oplei
ding aan de Fotovakschool.
Jan Lampe fotografeerde op eigen wijze de
dingen die hem boeien. Hij is een overtuigd
zwart-wit fotograaf omdat naar zijn mening
zijn onderwerpen expressiever tot uitdruk
king komen in zwart-wit.
Wars van «trucs», afhankelijk van de voor
waarden waarop theatermakers aan een
voorstelling werken én met respekt voor
toeschouwers, registreerde hij de vele facet
ten van het theater, de tentoonstellingen en
de Kunstuitleen van het Kultureel Sentrum.
Sinds een aantal jaren organiseert de
Stichting Bejaardenwerk Tilburg
aantal cursussen voor ouderen vanaf
jaar. Voor het seizoen 1982-1983 kun
nen er
nieuwe
men.
Het gaat hier om de cursussen knip
pen/naaien, handwerken, Engels,
Duits, gymnastiek, zwemmen en volks
dansen. Deze cursussen worden op een u begint de haringen zorgvuldig te
4-tal plaatsen in de stad gehouden, in ontdoen van alle graatjes en snij daar-
de Baselaer, Hoefstraat 175; de na de filets aan reepjes van 1‘4 cm. De
Garsthof, Columbusplein 15; de Hei- geschilde appelen en augurken aan
kant, Schubertlaan 700 en het wijkcen- blokjes snijden, de ui snipperen en de
trum’t Sant, Beneluxlaan 74. bieslook klein knippen. Vermeng al
Iedereen die belangstehng heeft voor deze ingrediënten losjes met elkaar,
één van deze cursussen (deelname Roer de crème fraiche aan met de ver-
uiteraard vanaf 55 jaar) kan zich tot 15 mouth en de ketchup. Mocht het saus-
augustus aanmelden bij de Baselaer, je nog wat te dik zijn, dan afslappen
Hoefstraat 175, telefoon 421207. Bij met wat witte wijn. Doe een beetje van
ding graag de leeftijd vermei- dit sausje onder in het glas (of bakje)
j talencursussen of het om be- en dan de gemaakte haringmix in de
of gevorderden gaat en de glazen verdelen en vervolgens er weer
ir van één van de vier plaatsen een schepje saus boven op. De gevulde
cursus gehouden wordt. olijven aan plakjes snijden en deze op
de cocktail leggen. Gameer de cock-
<5 bestuur van de provincie Noord-Bra-
bant nog eens de aandacht vestigen op
ui-i j. - - kc. v_i_c_ j,. het feit dat de kans op botulisme aan-
ds op gewezen dat wezig blijft.
uc vuiuigcvuig ook na zijn studie Belangstellenden die willen weten hoe
i zijn werkzaamheden moet blij- zij mee kunnen helpen in geval van bo-
tulisme de ziekte te bestrijden, kunnen
by de afdeling voorlichting
sentatie het affiche
me te bestrijden» kost o
3 dit affiche staat wat men moet
ioen wanneer men in aanraking komt
met gevallen van botuïisme-slachtof-
fers. het telefoonnummer is 073-
125454.
Oosl
In september 1981 startte het Kultureel Sen-
trum in samenwerking met de Tilburgse
Koerier en fotograaf Jan Lampe het rubriek
je «Kunstwerk van de week», wekelijks mo
tiveerde een «bekende» of «onbekende» Til-
burger waarom een werk uit de colle
de Kunstuitleen zijn/haar speciale voorke
geniet. Psychologisch assistente Marij
Kafoe is gefascineerd door het fotowerk
Paul den Hollander. Haar keuze viel op
foto «Hyde Park» (Kunstwerk van
13 mei 1982).
Woningtoezicht
wethouders van
ipalingen milieu-
Naast het Filmhuis is het theater een van de belangrijkste poten van het Kultureel Sentrum.
Michel Waisvisz, bekend van kraakdoos en Moniek Toebosch, was in zijn laatste produktie
«De doos van Pandora» te zien in het gezelschap van danseres Patrizia Tuerlings. «Op het
moment dat het West-Europese toneel weer eens zwaar wordt geteisterd door de zoveelste
wederopstanding van onze Griekse-mythologische voorouders besloot Michel Waisvisz daar
nog een schepje bovenop te doen in de hoop dat de emmer der kritiek overvloedig zou kun
nen overlopen».
150 gram rode bessen
100 gram rozijntjes
2 dl jus d’orange
1 dl water
100 gram suiker
1 citroen
'4 kopje slagroom - I eetlepel
2 kiwi’s
1 eetlepel gemalen cocos
Om dit kippegerecht (met ’n Italiaans
tintje) te bereiden, gaan we als volgt te 1
werk: eerst maakt u een pittige mari
nade door alle ingrediënten welke bij
het receptuur onder marinade ge
noemd zijn, goed door elkaar te roe
ren. Na de bereiding hiervan proeven
we of de smaak naar uw zin is. Leg de
kuikenborstjes op ’n schaal en smeer
ze flink in met de zojuist gemaakte
marinade. Laat de marinade minstens
2 uur lekker intrekken. Ondertussen
kunt u vast het vetspek aan stukjes
snijden en op een niet te hoge pit in
een koekepan uit laten bakken, hierna
op een zeefje gieten en het pure vet op
vangen.
Vlak voor we gaan eten het vet in een
grote koekepan heet laten worden
(eventueel ’n klein stukje boter toevoe
gen). De kuikenfilets met een keuken
papier droog deppen en in deze koeke
pan aan beide zijden mooi bruin bra
den. Onder het braden steeds het vlees
door de pan schuiven dit braadt nl. g
lijkmatiger. Na tien minuten brader
zijn de kuikenborstj -
noeg om ze uit de par
een schotel in J-
De gekookte 1
aan blokj
vart de ku,
prikable’j
vervolgens
sneden ct
doen. Het
en daarna afblussen
scheutje cognac en het 1
Het sausje afmaken met misschien nog
wat peper en zout en enkele druppels
ketjab benting. Schep nu dat pittig y/tiwelepel'
groentesausje over de warm gehouden snufje zout t
kuikenfilets en gameer de schotel ver- klein beetje
der af met bv. wat partjes tomaat en
plakjes komkommer. Dus... frisse kleu
ren op een smakelijke schotel.
Suggestie om bij dit hoofdgerecht te
serveren: een eenvoudig macaroni
schoteltje en gemengde salade met
vruchten.
ringd door ijs, vermengd met gruis,
niet groter dan een paar km. Als een
komeet in de'buurt van de zon komt,
wordt de buitenkant verwarmd en ver
dampt een deel van het ijs: we zien
dan een gaswolk ontstaan rond de ko-
meetkern en door druk van de zonne
straling en van de zonnewind (geladen
deeltjes afkomstig van de zon) wordt
het gas één kant uitgeblazen, zo ont
staat de staart van de komeet.
Die staart kan miljoenen km lang wor
den. Maar zo’n staart stelt eigenlijk
niet veel voor: hij bestaat uit allerlei
gassen die zo ijl zijn dat men het bijna
vacuüm kan noemen. Als de aarde
zo’n komeetstaart passeert merken wij
er dan ook niets van. Het is niet meer
dan een fraai gezicht aan de hemel.
Meteoren
Rond 11 augustus kunt U nog een an
der fascinerend hemels schouwspel
verwachten. Het gaat om een stroom-
van «vallende sterren», beter gezegd
van «meteoren». Ze horen bij de
zwerm der Persëïden (zo genoemd om
dat ze schijnbaar uit de richting van
het sterrenbeeld Perseus komen). Ieder
jaar rond 11 en 12 augustus kruist deze
zwerm het pad van de aarde in haar
baan rond de zon. Dit jaar zijn de
waamemingsomstandigheden ’s
avonds het beste omdat de maan dan
nog niet boven de horizon is. De hemel
is dan goed donker, zodat ook de licht
zwakke meteoren te zien zijn. Tijdens
het hoogtepunt kunnen we iedere paar
minuten wel een meteoor verwachten:
ti de oostelijke hemel en in
(recht boven ons). Meteoren
epen aan de hemel die
ir 1 of 2 seconden
zien is het g
enkele tientallen
een steer*1*
dsc dampkr...
entje verdamp
enkele keer bli
wat we dan op