elmgns IB :ns PI PEH I X ZOUT Lekker eten uit onze rubriek Jan Lampe IS NAAR De sterrenhemel in augustus THEATER Tilburg YASHICA ligde 110 JAAR JCULTUUR IN HET SENTRUM ing st KATEN 98, 13 Bh beekse bergen Bejaardenweek Kans op botulisme met ’n lakje verse Expositie afgestudeerden 1982 blijft aanwezig academie Tilburg stus 1982 pagina 8 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 5 augustus 1982 pagina 9 jéntrümjTlbürg tkÜLWRlÏL 'matie in vers citroensap Gezondheid COCKTAIL Icockt I olijve Tel 426333 (filets) van 160 ENOVATIE .420098 9 Zomerakademie Duvelhok werktijden: van 10.00 tot 16.00 uur srwetvergunning gende de korte Een werkstuk van Magriet de Koning. GRATIS MAR DE Wanneer u in augustus bij ons een nieuwe rüil[nr||[nji][nji][nril^ 423781 iet op- werp- I itona-uitvoering) als extra eggen op tint, Satur- iSt zich in ten en augus- INSCHRIJVEN: zo spoedig mogelijk, i.v.m. geringe plaatsings mogelijkheden. Keramiek Architectuur (brochure op aanvraag) Beeldhouwen Fotografie tens, atis. apparatuur. str. 82, Restaurant t hier ien, spc stn «st st.annapiein16 tel 430617 na de fil geschilu bic’ Zeefdruk Grafiek Textiel erkplaats 10.00 tot ig te verlenen hade of hinder MACARONI 1 klein pakje elleboog macaroni 75 gram boter 100 gram Parmezaanse kaas tamenpresen- i de academie BANANEN «ACAPULCO» Geflambeerde bananen met rozijnen en rode bessen. Voor dit zalig nage recht hebt u nodig: imeet bevindt n de oostelijke g zo T 19 Véél succes en smakelijk eten Chefkok: Martin Willemsen llectie van rijke iel op de camera koopt, ontvangt u gratis 2 toegangsbewijzen voor recreatiepark de Beekse Bergen: het leukste, spannendste en verrassendste stukje Nederland! J UW FOTOGRAAF METEEN YASHICA CAMERA VAN FOTO FRANS VANAARLE informatie kunt U terecht bij bovengenoemde do- i de beheerder van het Duvelhok, tel. 013-422473 iting Musische Vorming tel. 013-434732. augu Hoef aanmeldir den, bij ginners voorkeur waar de jf troen en brer jrg-Centrum Emmastraat) vOk - 074394 J* vergunning in- t oprichten, in louden van een sin 2. Benodigdheden in ’n cocktail of champagneglas: 2 delen echte Kroatsbeere 1 deel wodka 1 deel whisky paar druppels 2 ijsblokjes. Zet op de rand van het glas 'n partje ci- - L eng het glas naar de mond. diegenen grondbegin- hebben eigen icht willen ont in eer moede maant zijn. Het is werd c Rodney nog erg flinke telescooy alleen vanaf h» de aarde. Vanaf half au meet ook in onze strel lukt het best met telescoop is niet i ie aanvraag en jgen ter inzage jstus 1982 tot 2 teentjes knoflook (of '4 theelepeltje kno flookpoeder) paar druppels worchestersaus beetje aroma peper uit de molen wat zout 1 eetlepel ketjab benting De sla een half uurtje it ten, daarna fijn snijde reepjes). De geschilde appel t velde perzik aan stukjes sr ook de ananas. De mant partjes ontpitten en vervol vruchtjes door de gesr— De mayonaise aanroer rie, wat peper en zout en troensap. De gemengde sal ze dressing aanmaken, nu in de slabak doen en strooi er de gesnipperde ui over. Het lekkerste is om deze salade zo fris mogelijk te serveren. men een maand ien ingebracht. tocht worden de te maken. cht(tel. 363000), jnoemde datum icht, waarbij dan teengedachten- bevoegd gezag, igen. Bbracht als hier- hebbenden die s niet in staat zijn i de beschikking druk gelegd zijn. De begt 's middags i begeleiding. Het Duvelhok is echter de ge assistenten en voor de deelt 16.00 uur. Maximaal aantal deelnemers per afdeling bedraagt negen. De kosten bedragen 75,-voor de hele week. Sommige algemene materialen zijn in de prijs inbegrepen zo als: gips, terpentine, draad e.d. Andere meer specifieke mate rialen zijn niet bij de prijs inbegrepen. - Noord BETALING: binnen 14 dagen na ontvangst van bevestiging en acceptgirokaart. Inschrijvingen zijn pas geldig na ontvangst van uw betaling. Voor verdere i centen en bij of bij de Sticht lienst Bouw- en burg (postcode de periodes ter Ie termijn waar- ngesteld, elke en tevens elke 3 uur. ielinge toelich- gen. ig van een aan- iient te worden doch te worden ormelde dienst. 10-jarig lx er de fototent i Lampe. VOOR DE SALADE 1 krop sla 1 eetlepel gesnipperde ui 4 plakjes ananas 2 kleine perziken 2 manderijnen 3 eetlepels mayonaise leelepel kerriepoeder snufje zout en peper klein beetje azijn of citroensap Een jaar kultureel sentrum in beeld 3 augustus t/m 5 september 1982 Als prelude op de viering van het 10-jarig bestaan van het Kultureel Sentrum eind augustus is tot en met 5 september de fototentoonstelling «Een jaar kultureel sentrum in beeld» foto’s van fotograaf Jan - Frans Broers Godfrey van den Heuvel Deze korte en intensieve kursussen zijn bedoeld voor dit die op grond van ervaring en of opleiding zich de selen van de disciplines waarin zij willen werken, gemaakt, maar hun technische en artistieke inzie wikkelen. Anders dan in eerdere zomerakademies wordt nog meer de na- op het zelfstandig gedurende één week werkzaam geleidende kunstenaars zullen allen 's morgens of in overleg met de deelnemers aanwezig zijn voor ng. Ihok is echter de gehele week bemand met wer Inemers beschikbaar, van 1. JB duvelhok Van maandag 9 tot en met vrijdag 13 augustus wordt in het Du velhok, St. Josephstraat 133, Tilburg, de jaarlijkse zomeraka demie gehouden. De te geven vakken en de begeleidende kunstenaars zijn: Frans van der Sanden Werner Moonen Ludo Lockefeer Sjoera Siebers Rob Brandt Anton Spooren West zoals die zich in augustus rond 11 uur irs, Jupiter en Saturnus zijn op dat tijd- NIEUWE HARING «WILLIAMS» 4 nieuwe haringen 2 handappelen 3 augurkjes (niet te groot) 2 eetlepels gesnipperde ui een 1 opgehoopte eetlepel fijn geknipte bieslook if 55 3 eetlepels crème fraiche (bij de kaashandel te koop) bij enkele bestaande cursussen 2 R,as wi«e ve™°^L°f sherry> 8 olijven die met rode paprika gevuld zijn klein takje verse dille of peterselie hierbij plakjes zwart roggebrood U begint met de gewassen rozijntjes in de rum te Zetten (minstens twee uur). De jus d’orange met water in een pan netje opzetten en 100 gram suiker toe voegen en een beetje laten inkoken. De schil van de citroen afraspen en lekker mee laten koken. De bananen over de lengte doorsnijden en dan door mid den (dus in vieren). Leg nu de stukken banaan in het sinaasappelsiroopje en laat niet langer dan twee minuten ko ken, dan uit het kookvocht halen en warm houden. De gewelde rozijntjes uit de rum halen en vermengen met de rode besjes. Verdeel de warme bana nen op vier bordjes en schep er de ro zijnen met bessen overheen. De over gebleven rum in een pannetje of polle pel waft maken. Hierna voorzichtig de warme rum aansteken en al bran dend over de bananen gieten. (Het leukste is het om dit te doen, in het bij zijn van uw gasten). Schep op ieder na gerecht een toefje gezoete opgeklopte slagroom en garneer het geheel met plakjes kiwi (wel eerst dun schillen) en strooi er een beetje gemalen cocos overheen. Tilburg Korvelseweg 255. Broekhovenseweg 58. Hasseltstraat 141. Goirle Dorpsstraat 5 Komeet i augustus 1982 mogen we weer eens en komeet verwachten. Hij zal ver- ielijk in de tweede helft van de id ook met het blote oog te zien zout en een eetlepel sla-olie. Nu êe" ni erin, af en toe doorroeren. Laat de maca- den roni niet te gaar worden. Vervolgens met stjes zeker gaar ge- koud water spoelen, en dan op een vergiet pan te halen, en op uit laten lekken. Doe in een pan de boter, i de oven warm houden, schud daar de macaroni door, op smaak ham (2 dikke plakken) brengen met wat peper en zout en een paar okjes snijden. In het braadvet druPPels aro™- Doe nu de macaroni in een bak. eerst de pa- pnkablokjes op hoog vuur even aan, ten worden, vervolgens de blokjes ham en de ge- champignons bij in de pan t geheel even flink aanzetten ia afblussen met ’n klein tomatensap. in het water zet- ien (aan lange en de ont snijden als mderijnen- ilgens al deze sneden sla doen, eren met de ker- i azijn of ci- ilade met de- vooral aan het Zenit (reel zijn lichtstrej meestal maar 1 of 2 seconden zicht baar zijn. Wat we zien is het gloeien van de lucht op enkele tientallen km in de atmosfeer als een steentje met grote snelheid de aardse dampkring binnen dringt. Het steentje verdampt meestal helemaal. Een enkele keer blijft er wel iets over en wat we dan op de grond vinden heet een meteoriet. Planeten ’s Avonds kunt u in het zuidwesten drie planeten zien: Mars, Jupiter en Saturnus. Jupiter is de helderste van de drie. Mars is even helder als Satur nus, maar heeft een oranje tir* nus is wit. Mars verplaatst augustus «snel» naar het oostc passeert dan o.a. Jupiter. Op 10 a tus is hij vlak in Jupiters buurt. ’s Ochtends kort vóór het aanbreken van de dag is de heldere planeet Venus te zien in het zuidoosten. Wilt u meer weten over de interessante hemelverschijnselen die hier zijn ge noemd of over sterrenkunde als hob by, over een mogelijk bezoek aan een sterrenwacht, over het zelf bouwen van een telescoop e.d. Vraag dan een gratis informatie aan bij de Stichting «De Koepel», Nachtegaalstraat 82 bis, 3581 AN Utrecht, tel. 030-311360 (ma. t/m vrijdag 9-17 uur). Daar kunt u ook een kaartje van de sterrenhemel aanvragen voor he sporen van de komeet. Iedereen leeft momenteel zo’n beetje in de «vakantie-roes». Af en toe ’n heerli hapje en ’n gezellig drankje hoort er dan ook bij; daarom beginnen we met ’n fi cocktailtje vooraf. Hiervoor moet u wel iets in huis gaan halen, wat u waarschij lijk niet zult hebben nl. ’n flesje «echte Kroatsbeere» (dit is een zachte donke bessenlikeur) deze is in de meeste slijterijen wel te koop in kwart- of halve-liter- flesjes. Deze cocktail heb ik gedoopt als «Rode Nymphe». toonstelling begeleidt o.a. het volgende: De student wordt er steeds- de beeldende vormgeving o centraal in zijn werkzaam ven staan wil hij echt als docent in 1 voortgezet onderwijs goed gaan en blijven functioneren. Uiteraard geldt voor alle vakken, dat de do cent alleen werkelijk voor zijn leerlingen van betekenis is, als hij ook in zijn vak bezig Op blijft, maar dit geldt wel in het bijzonder doe voor de'docent in de beeldende vakken die met met een voortdurende inventiviteit zichzelf moeten bijven vernieuwen. Zo is deze ten toonstelling dan ook geenszins als een eind punt te beschouwen, maar als een evaluatie- en bezinningsmoment, dat tot de vraag leidt: «En hoe nu verder?». En u heeft al zo’n Yashica camera, compleet met tas en flitser voor slechts f 189,- vroeg op staan. De kor zich dan zeer laag boven horizon in de ochtendschemering tussen 5.30 en 6.30 uur. Vanaf augustus wordt hij snel beter zicht baar: hij kan dan vanaf l uur ’s nachts in het sterrenbeeld Grote Beer worden waargenomen. Maar ook dan is een verrekijker een goed hulpmiddel. Zo’n komeet ziet eruit als een kort kondens- cpoor van een vliegtuig: een vage streep temidden van de sterren: een «ster met een staart» noemde men het vroeger. Een komeet is helemaal geen ster. Een ster is een kolossale hete gasbol om- GEMARINEERDE KUIKENFILETS «ROMOLINO» 4 verse kuikenborstjes gram per stuk 200 gram gekookte ham I50 gram champignons 1 kleine rode paprika 1 kleine groene paprika □dichting en repre- Rram Rerookt ïetsPek (of 150 Rram reu’ Help mee botulis- Fklein flesje tomatensap osteloos aanvragen. s komeet Austin die 18 juni 1982 ontdekt in Nieuw-Zeeland door Austin. De komeet was eerst lichtzwak en alleen met een oop zichtbaar. Bovendien het zuidelijk halfrond van tugustus is de ko eken te zien. Dat een verrekijker (een nodig). U moet wel Een keuze uit de eindexa tatie van studenten van voor beeldende vorming. 3 augustus t/m 28 augustus 1982 Het werk dat op deze tentoonstelling hangt is van de z.g. «doorstromers», studenten die elders een lerarenopleiding hebben gevolgd en in 1980 op de Academie zijn gekomen. Enerzijds konden zij verdergaan op grond van hun beeldende ervaringen opgedaan in hun respectievelijke opleidingen, anderzijds deden zij nieuwe ontdekkingen in hun Til- burgse Academietijd. De resultaten stellen zij hierbij aan de toeschouwer voor. Het kultureel sentrum is gedurende de maand augustus op zondag gesloten. Drs. W.A. Keuzenkamp, directeur van de academie, schrijft in de brochure die de ten- service I garantie ^^"frans V* «a|<mansc vanaarfej Waar de Nederlander nog echt kan genieten van de fijne Turkse keuken! In een romantische sfeer. Reserveren gewenst. Geopend vanaf 18 u A Telefoonstr. 33 (zijstraat^ Heuvelstraat) J De Noordelijke en Zuidelijke sterrenhemel 2 's avonds aan ons vertoont. De planeten Mar stip juist onder de horizon verdwenen. 1 ü- «Introductie - Diner» t.g.v. de presentatie van onze «NIEUWE MENUKAART» serveren wij tot 9 augustus een grandioos 7 gangen menu Prijs per couvert: ƒ55,- Voor nadere informatie en/of reservering: Restaurant «Den Schout» Oranjestraat 4, Tilburg (tussen Paleisring en Emmastr„, Tel. 013-434512 - 674394 voor de marinade 3 eetlepels tomatenketchup '4 theelepeltje sambal sap van halve citroen theelepeltje paprikapoeder In het kader van het 10-jarig bestaan van het Kultureel Sentrum Tilburg fotografeer- de Jan Lampe de diverse aktiviteiten die in het seizoen ’81-’82 in en buiten het Kultu- v reel Sentrum plaatsvonden. Fotograaf Jan Lampe is sinds kort intensief bezig met de fotografie. Onlangs voltooide hij zijn oplei ding aan de Fotovakschool. Jan Lampe fotografeerde op eigen wijze de dingen die hem boeien. Hij is een overtuigd zwart-wit fotograaf omdat naar zijn mening zijn onderwerpen expressiever tot uitdruk king komen in zwart-wit. Wars van «trucs», afhankelijk van de voor waarden waarop theatermakers aan een voorstelling werken én met respekt voor toeschouwers, registreerde hij de vele facet ten van het theater, de tentoonstellingen en de Kunstuitleen van het Kultureel Sentrum. Sinds een aantal jaren organiseert de Stichting Bejaardenwerk Tilburg aantal cursussen voor ouderen vanaf jaar. Voor het seizoen 1982-1983 kun nen er nieuwe men. Het gaat hier om de cursussen knip pen/naaien, handwerken, Engels, Duits, gymnastiek, zwemmen en volks dansen. Deze cursussen worden op een u begint de haringen zorgvuldig te 4-tal plaatsen in de stad gehouden, in ontdoen van alle graatjes en snij daar- de Baselaer, Hoefstraat 175; de na de filets aan reepjes van 1‘4 cm. De Garsthof, Columbusplein 15; de Hei- geschilde appelen en augurken aan kant, Schubertlaan 700 en het wijkcen- blokjes snijden, de ui snipperen en de trum’t Sant, Beneluxlaan 74. bieslook klein knippen. Vermeng al Iedereen die belangstehng heeft voor deze ingrediënten losjes met elkaar, één van deze cursussen (deelname Roer de crème fraiche aan met de ver- uiteraard vanaf 55 jaar) kan zich tot 15 mouth en de ketchup. Mocht het saus- augustus aanmelden bij de Baselaer, je nog wat te dik zijn, dan afslappen Hoefstraat 175, telefoon 421207. Bij met wat witte wijn. Doe een beetje van ding graag de leeftijd vermei- dit sausje onder in het glas (of bakje) j talencursussen of het om be- en dan de gemaakte haringmix in de of gevorderden gaat en de glazen verdelen en vervolgens er weer ir van één van de vier plaatsen een schepje saus boven op. De gevulde cursus gehouden wordt. olijven aan plakjes snijden en deze op de cocktail leggen. Gameer de cock- <5 bestuur van de provincie Noord-Bra- bant nog eens de aandacht vestigen op ui-i j. - - kc. v_i_c_ j,. het feit dat de kans op botulisme aan- ds op gewezen dat wezig blijft. uc vuiuigcvuig ook na zijn studie Belangstellenden die willen weten hoe i zijn werkzaamheden moet blij- zij mee kunnen helpen in geval van bo- tulisme de ziekte te bestrijden, kunnen by de afdeling voorlichting sentatie het affiche me te bestrijden» kost o 3 dit affiche staat wat men moet ioen wanneer men in aanraking komt met gevallen van botuïisme-slachtof- fers. het telefoonnummer is 073- 125454. Oosl In september 1981 startte het Kultureel Sen- trum in samenwerking met de Tilburgse Koerier en fotograaf Jan Lampe het rubriek je «Kunstwerk van de week», wekelijks mo tiveerde een «bekende» of «onbekende» Til- burger waarom een werk uit de colle de Kunstuitleen zijn/haar speciale voorke geniet. Psychologisch assistente Marij Kafoe is gefascineerd door het fotowerk Paul den Hollander. Haar keuze viel op foto «Hyde Park» (Kunstwerk van 13 mei 1982). Woningtoezicht wethouders van ipalingen milieu- Naast het Filmhuis is het theater een van de belangrijkste poten van het Kultureel Sentrum. Michel Waisvisz, bekend van kraakdoos en Moniek Toebosch, was in zijn laatste produktie «De doos van Pandora» te zien in het gezelschap van danseres Patrizia Tuerlings. «Op het moment dat het West-Europese toneel weer eens zwaar wordt geteisterd door de zoveelste wederopstanding van onze Griekse-mythologische voorouders besloot Michel Waisvisz daar nog een schepje bovenop te doen in de hoop dat de emmer der kritiek overvloedig zou kun nen overlopen». 150 gram rode bessen 100 gram rozijntjes 2 dl jus d’orange 1 dl water 100 gram suiker 1 citroen '4 kopje slagroom - I eetlepel 2 kiwi’s 1 eetlepel gemalen cocos Om dit kippegerecht (met ’n Italiaans tintje) te bereiden, gaan we als volgt te 1 werk: eerst maakt u een pittige mari nade door alle ingrediënten welke bij het receptuur onder marinade ge noemd zijn, goed door elkaar te roe ren. Na de bereiding hiervan proeven we of de smaak naar uw zin is. Leg de kuikenborstjes op ’n schaal en smeer ze flink in met de zojuist gemaakte marinade. Laat de marinade minstens 2 uur lekker intrekken. Ondertussen kunt u vast het vetspek aan stukjes snijden en op een niet te hoge pit in een koekepan uit laten bakken, hierna op een zeefje gieten en het pure vet op vangen. Vlak voor we gaan eten het vet in een grote koekepan heet laten worden (eventueel ’n klein stukje boter toevoe gen). De kuikenfilets met een keuken papier droog deppen en in deze koeke pan aan beide zijden mooi bruin bra den. Onder het braden steeds het vlees door de pan schuiven dit braadt nl. g lijkmatiger. Na tien minuten brader zijn de kuikenborstj - noeg om ze uit de par een schotel in J- De gekookte 1 aan blokj vart de ku, prikable’j vervolgens sneden ct doen. Het en daarna afblussen scheutje cognac en het 1 Het sausje afmaken met misschien nog wat peper en zout en enkele druppels ketjab benting. Schep nu dat pittig y/tiwelepel' groentesausje over de warm gehouden snufje zout t kuikenfilets en gameer de schotel ver- klein beetje der af met bv. wat partjes tomaat en plakjes komkommer. Dus... frisse kleu ren op een smakelijke schotel. Suggestie om bij dit hoofdgerecht te serveren: een eenvoudig macaroni schoteltje en gemengde salade met vruchten. ringd door ijs, vermengd met gruis, niet groter dan een paar km. Als een komeet in de'buurt van de zon komt, wordt de buitenkant verwarmd en ver dampt een deel van het ijs: we zien dan een gaswolk ontstaan rond de ko- meetkern en door druk van de zonne straling en van de zonnewind (geladen deeltjes afkomstig van de zon) wordt het gas één kant uitgeblazen, zo ont staat de staart van de komeet. Die staart kan miljoenen km lang wor den. Maar zo’n staart stelt eigenlijk niet veel voor: hij bestaat uit allerlei gassen die zo ijl zijn dat men het bijna vacuüm kan noemen. Als de aarde zo’n komeetstaart passeert merken wij er dan ook niets van. Het is niet meer dan een fraai gezicht aan de hemel. Meteoren Rond 11 augustus kunt U nog een an der fascinerend hemels schouwspel verwachten. Het gaat om een stroom- van «vallende sterren», beter gezegd van «meteoren». Ze horen bij de zwerm der Persëïden (zo genoemd om dat ze schijnbaar uit de richting van het sterrenbeeld Perseus komen). Ieder jaar rond 11 en 12 augustus kruist deze zwerm het pad van de aarde in haar baan rond de zon. Dit jaar zijn de waamemingsomstandigheden ’s avonds het beste omdat de maan dan nog niet boven de horizon is. De hemel is dan goed donker, zodat ook de licht zwakke meteoren te zien zijn. Tijdens het hoogtepunt kunnen we iedere paar minuten wel een meteoor verwachten: ti de oostelijke hemel en in (recht boven ons). Meteoren epen aan de hemel die ir 1 of 2 seconden zien is het g enkele tientallen een steer*1* dsc dampkr... entje verdamp enkele keer bli wat we dan op

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1982 | | pagina 9