rs )0 l I IK I pepertussenen zoet I ^Nieuwe boeken^ [maand «DE tilburgse koerier Lekker eten uit onze rubriek a Speciale aanbieding van Tilburgs oudste radio-T.V. zaak I5 u I 2398’’ 7.50 p.m. I 8.50 p.m. I Uwbalkonï hele jaar groen wee itron wssillon 'ONTROLEE J95 tatiegeld) f met: Balkon Gras (Lekker grassig. Nooit drassig) i muziekhuis miiek Theater-Agenda 29,95 I1098’" d:5lve p'“ke':in augurkjes-2 groene appelen-paar eetlepels dit vocht en laat alles samen met lan- 495 495 995 995 6'95 595 Nieuwe Beatrixzegels SJ \1298’^ 7980 ..$5198’-' Donderdag 17 juni 1982 pagina 23 g 17 juni 1982 pagina 22 ’PEL MET GROENTEN gesel kjes s TT SATc. met T SPIONAGE OP DE BALKAN 2J ankrijk 186 en 259 blz., Paper- inrui1) lorvoortsstraat 3, jieding| EM O,00 p.m. Reeds méér dan 60 jaar een begrip voor verkoop en service. thsea Jazzfes- in drie breedtes 100 cm breed 133 cm breed 1 200 cm breed Met inruil oude'kl.-T.V. niet ouder dan 6 jaar van de merken Graetz - ITT-Philips-Aristona-Erres-Gründig-Saba (type- nummer en merk noteren). Voor andere merken gelden andere condities. Vraag inlichtingen. tyPe prijs: in door de >en met t in huis importeurs opgeleide technici. Oude Kerkstraat 4, TILBURG (zijstraat Bisschop Zwijssenstraat) Tel.: 013/42.09.86 Zuid-Holl. uitg. mij, 368 blz., geb.. JOY traat 70 sterdplein Gtaett 3? OP boekhandel pillot Heuvelplein, Tilburg Telefoon 013-426252 - 425218 ?E7S van jn fij- zeef Tie bladspi- ruim koud gewassen. “””'je wa- kook e heel enog rig is. en - slagroom - 2 afge- ker - citroensap. en gebracht. Ook iet huren van ap- Tegen meerprijs mogelijkheid voor (inclusief voorrijden - bezoek - ar Het park bestaat dentie Port Lono aden aanwezig... TUSSENGERECHT: GEVULDE FLENSJES MI iiwe eieren - 2'/i dl. snufje peper en sla-olie - 500 gram blad' «ekookte achterham - ee peper, zi genialer de Tilburg iter van Elzenplein Besterdplein t Zand gen Koningsplein dag Wagnerplein koningsplein eine c nering, ren in de bezit, druk Vermeng c' sap van de op met zichtig c ^JULIANA VAN STOLBERGSTRAAT 7 en 25, TILBURG. TEL. 013 420986 IOTEL: •ERDE VARKENS (OF „ETTEN MET JALOTJES idhaven 53 rvelseweg 171 'k.werve 7 Maartensplein 3 realistische en buitenge- van de schrijver i vele andere be- jacht. Aan de zijde van h de wereld af op zoek naar Jordanna’s ogen kan niemar evenaren.. ouders the sneller verhoudir loezie, heide heim kost prijs: NIEMAND LEEFT VAN DROMEN ALLEEN liefde op het eerste gezicht en de daaropvol gende maanden kent hun geluk geen gren zen. Dan hoort Frank dat hij voor zijn werk terug moet naar zijn geboorteland. Susanne wil met hem mee, maar wegens de ver scherpte immigratieregels wordt haar een Amerikaans visum geweigerd. Liefde maakt inventief: Susanne neemt het heft in eigen hand en probeert op een wel zeer speciale manier de bureaucratie te om zeilen... De auteur Konsalik slaagt er in ook in J roman de lezer te boeien van b Uitg. de Boekerij, 224 blz., geb., ”GrCg\orA3A3\ BLOEDGELD Deze roman speelt in de j hoofdpersoon is een gezoch. ger. Horst Linsenbuch, die oorlog welgestelde joodse Tuincentrum ffiozenhcË' i TEL. 013-421605 a? i j de >T! >r 3 jaar all risk-verzekering arbeidsloon - onderdelen - vallen - enz. enz.). Eigen videotechnische dienst met speciaal door de Jackson Brown treedt 24 juni op in de Ahoy in Rotterdam. Het le Helderse Country en Western Festi val vindt 3 juli plaats in de Mariendal. 19 juni vindt in Alkmaar het festival «Swin ging Alkmaar» plaats. Het wordt gehouden in de veilinghallen. Het «Loosdrecht Festival» is van 12 juli t/m 21 augustus in de Swingboei in Loosdrecht. 6 juli geeft Mink de Ville een concert in de Vereeninging in Nijmegen. De voorverkoop voor het Northsea Jazzfes tival in Den Haag is reeds begonnen. Talking Heads en U 2 treden 1 juli op in de Groenoordhallen in Leiden. In Assen wordt 25 juni een TT Pop georga niseerd in de Trianthahal. «Texel Jazz ’82» wordt 11, 12 en 13 juni ge houden in alle bars en cafés in Den Burg. Voor meer informatie tussen 10.00 - 16.00 uur bij de VW’s: WV Tilburg, Spoorlaan 416 A, tel. 013-351135; WV Oisterwijk, De Lind 57, tel. 04242-82345. Bij de grootste, met de meeste keus bent u het beste uit. IET SPINAZIE melk - 100 gram zout - paar druppels -...adspinazie - 4 plakken hterham - een tikkeltje nootmus- zout en een klontje boter - 100 en kaas - één eetlepel paneer- '&^s. /met inruiO onzepr>i’(n,e vermogen heeft vergas een pseudoniem een n aard wil Linsenbuch met r_. nieuw leven beginnen, maar om bloedgeld te kunnen profiteren zal geld van zijn in de oorlog geopende kening moeten halen en zijn ware identiteit moeten prijsgeven. Een hachelijke zaak -al nu enkele nabestaanden van slacht offers met veel publiciteit de jacht op Horst Linsenbuch hebben heropend. Een roman van de auteur Will Berthold vol vaart, erotiek en intrige. Uitg. De Boekerij, 270 blz., geb.,f28,50. e serveren neemt 2t hierop de me- :r ’n heel klein -kerrie sausje op. ïs de stukjes :et motief Vaderdag staat voor de deur, dus echt ’n gezellige dag om weer eens lekker te kokkerellen! Ik heb rekening gehouden met het maken van de rècepten, dat er ook wel vaders zullen zijn, die de keuken in duiken. Met ’n beetje hulp van de andere huisge noten is er op deze manier best ’n dinertje in elkaar te zetten. Hk wens u veel kookplezier. HELDEN VAN HET LAATSTE UUR Deze oorlogsroman van Hans Hellmut Kirst is het vervolg op «De nacht van de gene raals» en «Fabriek der officieren». Hij speelt zich af in 1944. De Dujtse fronten storten ineen. Miljoenen levens worden op geofferd aan Hitlers krampachtige geloof in de overwinning. Kolonel Viktor von Ver- weiser krijgt van de Führer de opdracht een elite-korps op te leiden. Een groep streng geselecteerde «Übermenschen» die voor Duitsland nog één beslissende actie moet uitvoeren. Twee buitenstaanders horen van dit uiterst geheime plan. Ze trachten het hermetisch afgesloten 'kamp binnen te dringen om de totaal van de wereld afgesloten militairen van het onzinnige van de geplande actie te overtuigen. Een benauwend woon spannende roman i van 08/15 - de Partij en roemde oorlogsromans. Uitg. De Boekerij, 352 blz., geb., f29,50. ELSEVIERS NIEUWE BOMENGIDS s postzegels «Juliana in deze nieuwe Èlseviers natuur irden van 50, 55, 60, de tussen het uiterste westen van uauuiu en vellen als in de Oeral voorkomende inheemse boomsoor ten geïnventariseerd. De uitgebreide soort beschrijvingen vermelden de weten lijke (Latijnse) en de populaire/Ns se) naam. Zij omschrijven structuur en kleur v«<- - ren en vruchte tie omtrent bic u enzovoort. Deze gids beddingen in vier klei: iade; J de ketjap met de ho- doorroeren, vervolgens :pt genoemde kruiden de koteletten op ijuist Tijdens de grimmige woestijnoorlog tegen gelse officier Peter Feldham bij zijn onder deel weggehaald en gedropt boven de door de Nazi’s bezette Balkan. Zijn opdracht: de partizanen bijstaan in hun guerrilla. Bij een rendez-vous met de partizanenleider Achil les weet Feldham ternauwernood te ont snappen aan achtervolgende Duitse pa trouilles. Is er verraad in het spel? Alleen dank zij hulp van Silene weet hij hét er le vend af te brengen. Ook na de oorlog wordt hij weer geconfron teerd met Achilles en Silene, en voor hij het weet zit hij tot over zijn oren in een commu nistisch complot. Met de grootste moeite weet Feldham het te verijdelen, en pas in het laatste bedrijf, wanneer de maskers val len, komt de identiteit van de mysterieuze Achilles aan het licht. NACHT OVER KASJMIR Olie in de Himalaya? Een absurde gedachte, vindt de avonturier Idwal Rees. Maar als hij toch voorbereidingen gaat treffen voor een expeditie, merkt hij al gauw dat hij zich in een waar wespennest heeft gestoken. Na een hardhandige ontvoering,’en een hachelijke ontsnapping vlucht hij dwars door India naar de Pakistaanse grens, een avontuurlij ke, uitputtende en levensgevaarlijke tocht. Hoog tussen de toppen van de onherbergza me Himalaya zien Rees en zijn metgezellen plotseling de lopen van Chinese machinepi stolen op zich gericht. Daar pas wordt dui delijk in welk sinister driehoeksspel zij pionnen zijn... Uitg. Elsevier, resp. 186 en 259 blz., Paper back, per deel f 15,90. Lrij»: f1*8' idje, hierna AARDAPPEL MET GROENTEN halen. Het water aan de kook laten ko- SALADE men de cjtroen dun afschillen, deze WW D*1 1S gemakkehjk en van te voren schinetjes en de suiker even goed mee *“ar te make?.;laten koken. Nu een glas rode port toe- mayonaise - 1 eetlepel tomatenketchup - 1 ger a“ twee minuten zachtjes doorko- B klein doosje «Cresson» (tuinkers) - enkele ken. Het geheel zo wegzetten en laten radijsjes. yB»B De aardappelen zoals non BfêBB vooral niet te gaar en afgk x schaal scheppen en af laten koelen. De De |BmM aardappelen aan dunne plakjes snij- doer MHB den- De komkommer in de lengte kleir BaBB doorsnijden, het zaad eruit krabben en ShBB aan dunne plakjes snijden. De papri- MHB ka, de ui, en augurk snijdt U ook aan ShBB dunne reepjes of blokjes. Al deze in- ShBB grediënten nu losjes met elkaar ver- mengen. De geschilde appelen aan reepjes of plakjes snijden en bespren- BKBB kelen met wat citroensap of azijn uit het augurkenpotje (om verkleuring te- gen te gaan). Ook deze appelstukjes gaar salade. De mayonaise afslappe wat augurkenazijn of als U het hebt een beetje dragonazijn en een le- |||BB peltje tomaten ketchup. Met deze dres- sing de «aardappel-groenten» salade aanmaken en leg deze nu netjes op een platte schotel, garneer de rand met hier en daar een toefje cresson en op de salade plakjes radijs. DESSERT A LA «BON PAPA» 4 plakken cake (of acht kleine plakjes) - 4 verse perziken - één citroen - 75 gram suiker - l'/i dl. water - flink glas rode port - 4 eetle pels advokaat. Voor de aardbeienmoes: 250 gram aardbeien - ,z streken eetlepels suiker Iw/KADOTIPS PROOI VAN HAAR HARTSTOCHT Tr van een wel- tstocht voor de vader reist zij groot wild. In o ogen kan niemand haar vader 1... Totdat ze op een party bij haar luis een man ontmoet die haar hart doet klopen. Maar hun opbloeiende iding wordt wreed verstoord door ja- verraad... en zelfs moord. Jordanna t gedwongen de afschuwelijke waar- J omtrent haar vader onder ogen te zien langzaam onsluiert zij het vreselijke ge in dat al aan één man het leven heeft ge- Kost en dat nu ook haar minnaar Brie 1 McCord dreigt te vernietigen... b„ f24,90. ?nPanpJ^; en intrige, liefde en haat smelten in «Prooi van haar Hartstocht» ineen tot een roman die op zijn lezers en lezeressen een onvergetelijke indruk zal maken. Janet Dailey is een fenomeen onder de he dendaagse romanschrijvers. Uitg. Zuid-Holl. uitg. mij., 320 blz., geb. f 29,90. 31p. mtr. 42,- p. mtr. 62,- p. mtr. DE BORODINS - Oorlog en hartstocht Borodins van de auteur Leslie Arlen is haal van een tot ondergang gedoem de aristocratische familie... van de bedien den die de familie uiteindelijk gaan beheer sen... en van de uitdagende hartstochten en beloften die boven famih'etrouw uitstijgen. Deze roman speelt zich af in St. Petersburg en Parijs, in Londen, op het primitieve Rus sische platteland en op het zich in sneltrein vaart ontwikkelende Amerikaanse conti nent. De hoofdpersonen zijn: Prins Peter, de roekeloze erfgenaam van een onmetelijke- macht; Judith, een beeldschone joodse vrouw; de commisar, wiens opstandige irgids worden hem ,biJna noodlottig wordt; de Ame- ■an Usland en r,kane"’ aJ’ een, Borodinpnnses, hij, een journalist op oorlogspad; beiden waren Ju- ciue soon diths eni6e vrienden, wreed uiteengerukt d°X^7nTa^ is het vervo.g op de morfologie, het ln*oklober l98! verschenen eerste deel kleur van stam, takken, blade- “L‘efde e ten en verschaffen alle informa- iloeiwijze, verspreiding, habitus J 29>' )eze gids is met ruim 1000 af beeldingen in vier kleuren geïllustreerd. Uitg. Elsevier, 320 blz., geb.,f AU JR,fs’ VOORGERECHT: GEVULDE MELOEN MET GARNAALTJES 1 klein meloentje - 250 gram garnalen (Hol- 4 etlepels kwark (of mayonaise) - theelepeltje kerriepoeder - 4 men vermouth (of witte port) - tak- smaak venkel het meloentje (dat goed door midden te snijden ei.ulp van ’n eetlepel, de jes eruit te scheppen. Snij nu de hal- 1 weer door de helft, zodat u s hebt. Deze nu dik uitlepe- jna op de schil (de schillen De stukjes meloen aan blok- ;n en vermengen met de,Hol- t’n zeef overtollig GEVULE ..ejt). De kwark mol- ^^wee s kerriepoeder en n pepermolen plus een sausje afslappen 1 Van Berkely Mather, auteur van een tiental razend spannende avonturenthrillers, ver schenen bnlangs 2 nieuwe titels. Op 1 juli 1982 verschijnen 5 nieuwe ger- Horst Linsenbuch, die gedurende de waarden in de serie permanente post- oorloS welgestelde joodse onderduikers zegels met afbeeldingen van H.M. Ko- chanteerde en op die wijze een aanzienlijk mn^n Beatrix. Bovendien is op 10 juni ^g^-’ S- 1982 een nieuwe briefkaart buitenland aurdrwil Linsenbuch met rijn kapitaal een verschenen met zegelafdruk van Ko- nieuw leven beginnen, maar om van dit De B ningin Beatrix, welke afdruk, evenals bloedgeld te kunnen profiteren zal hij het j,et verha de nieuwe postzegels, van het ontwerp geld van rijn in de oorlog geopende bankre- de arjsto Peter Struycken is. kenin" UoUn De waarden en kleuren van de nieuwe moeter zegels zijn: 75 cent - roze; 1,40 - Vf°ral grijs/blauwgroen; 2,00 - geel; 3,00 Linsenl - blauw; 4,00 - geelgroen. De kleur van de zegelafdruk op de nieuwe brief kaart buitenland is groen, evenals de tekst op de kaart, waarvan de grafische vormgeving werd verzorgd door Ge rard Unger. De verkoop van de at la- Regina» in de waar cake 70, 80 en 90 cent, zowel in vellen als in rollen, wordt per 1 augustus 1982 aan de gewone zegelloketten beëindigd. Voor zover voorradig blijven deze waarden verkrijgbaar bij de postkanto ren met een filatelieloket, alsmede bij de Filatelistische Dienst te Groningen. De postzegel «Juliana Regina» in de waarde van 10,00 blijft tot nader be richt in verkoop bij alle zegelloketten. met een loskloppen Is sla-olie. Nu lelk erbij klop- bloem er- loppen tot een dik glad beslag. Vervolgens het beslag afslappen tot een lopend flensjesbeslag. Bak hiervan acht kleine flinterdunne flensjes en hierna af laten koelen. (De flensjes niet op elkaar leggen). Ondertussen hebt U de mooi nazie (dus zonder stelen) in r water een paar keer goed Zet in een grote pan een bodempje ter met een tikkeltje zout. Aan de 1 laten komen en hierin de spinazie even laten koken zodat de spinazie n> mooi groen en iets of wat knapperig er, zout, aroma, De Spinazje Op een zeef scheppen dléti“r,e>ó ktoie r°yaal overg'eten met koud water (°m eknipt bieslook de,kleur te bewaren). Als de spinazie nan. de boter helemaal droog is uitgelekt dan deze op smaak brengen met wat opgeloste boter, peper, nootmuskaat en wat zout. Leg nu op elk flensje een halve plak gekookte ham en hierop verdeelt U de op smaak gebrachte spinazie. Vouw de flensjes op (met de sluiting naar beneden) en leg ze in een mét bo ter ingesmeerde ovenvaste schotel(s). Vermeng de gemalen kaas (iets bele gen of Parmezaamse kaas) met het pa neermeel en strooi dit op de flensjes. Een kwartiertje voor het serveren deze schotel in een voorverwarmde over schuiven en lekker «heet» en een beetje gegratineerd opdienen. HOOFDSCH( GEMARINEI KALFS) KOTELI GESTOOFDE SJ/ Voor de marinade z theekppje ketjap - 2 eetlepels honing (of gembersiroop) - mespuntje kerriepoeder - tikkeltje sambal - mespuntje Vetsin - paar slagen peper uit de molen, wat zout - 1 teentje knoflook (of knoflookpoeder) 4 mal se varkenskoteletten (kalfskoteletten in plaats is ook niet te versmaden) - 150 gram boter - 500 gram sjalotjes - 4 plakken ana nas. U begint met het maken van een lek kere pittige marint Doe in een bakje ning, dit goed do. alle in het recep» toevoegen. Leg de koteletten op een schaal en besmeer ze met de zojuist ge maakte marinade laat ze minstens 2 uur lekker intrekken wel af en toe om draaien. Een half uur voor U gaat eten de boter in een koekepan uit laten bruisen. De gemarineerde koteletten met een stuk keukenpapier droogdeppen en vervol gens in de hete boter aan beide zijden mooi bruin braden. Als de koteletten bijna gaar zijn, neemt U ze uit de pan en legt ze op een schaal en houdt ze warm in de oven. De sjalotjes welke U natuurlijk van te voren al schoon ge maakt hebt, gaan nu in zijn geheel (dus niet snijden) in de pan van de ko teletten. Laat ze niet te hard braden zodat ze lekker gaar kunnen smoren. Vervolgens snijdt U de ananas aan stukjes en die gaan ook in de pan. Het geheel nog even door laten sudderen en dan de pan afblussen met een beetje sap van de ananas. Schep deze saus met garnituur over de koteletten en natuurlijk zo heet mogelijk serveren. Als garnituur serveren we bij deze schotel een frissen e\\enx U ting- nnjfZ iVULL^.v. iRNAAITI lein meli landse) - 4 eetl afgestreken tü eetlepels witte 1 je verse dille. U begint met l rijp moet zijn) doe en dan met behulj pitje ve meloen 4 schuitjes len tot bijr bewaren). I jes snijden landse garnaaltjes (op vocht uit laten lekken) lig roeren met de kv. paar slagen uit de pepermolen plus een gekoo snufje zout. Het sausje afslappen met kaat, 1 de witte vermouth. gram Om dit voorgerecht te serveren neemt meel- u 4 kleine bordjes, zet hierop de me- Doe in een kom de eieren loenschillen, schep er ’n heel klein snufje peper en zout, deze beetje van het kwark-kerrie sausje op. met een paar druppels Verdeel nu over de 4 bordjes de stukjes ru*m de helft van de me meloen gemengd met garnaaltjes. Wel Pen (met een garde). Dan de I natuurlijk ’n beetje netjes bij elkaar bij, en kloppen tot een dik gk houden. Vlak voor het opdienen nog’n -c~'- I klein lepeltje eroverheen scheppen en dit frisse voorgerecht garneren met ’n vers stukje dille. Als er nog ’n beetje saus over is, geef dit er dan apart in ’n sauskommetje bij. Bij dit voorgerecht I behoeft geen toast en boter geserveerd I j te worden. VERSE TOMATENSOEP MET VENKEL EN BIESLOOK 100 gram boter - 100 gram gerookt spek (of spekzwoerd) - 1 kleine ui - 150 gram prei - 750 gram rijpe tomaten - 2 bouillon tabletten - l’/i a 2 liter water - peper, zout, aroma, snufje tijm, en 'n klein stukje laurierblad - 2 kleine of 1 groot venkelknol! j slagroom - 1 eetlepel klein geknipt bieslo Doe de boter in ’n royale pan, de boter heet laten worden (niet bruin), hier het klein gesneden spek (of zwoerd) met de aan stukjes gesneden ui en prei, al roerende aan toevoegen. Ondertussen de tomaten aan stukken snijden en vervolgens erbij in de pan doen, nu hoog vuur onder de pan en al roerende flink door laten koken. Hierna het wa- ter toevoegen met de 2 of 3 bouillon tabletten. De in het recept genoemde kruiden naar smaak erbij doen. Het geheel minstens ’n half uurtje zachtjes I laten trekken, wel regelmatig de bo dem los houden. Ondertussen de ven- I kelknolletjes aan reepjes snijden zo dun als u maar kunt en de bieslook pijpjes met ’n schaar aan hele kleine stukjes knippen. De slagroom opklop- II pen tot half stijf. II Neem nu de verse tomatensoep Il het vuur, en passeer deze door eer ||ne zeef. Wel alles goed door de drukken met behulp van een klein pol- lepeltje, want anders gooit U zometeen het lekkerste van het «Bouquet» weg. Laat u het soepje weer aan de kook ko men en proeven of deze naar uw zin op k is. Doe er nu de fijn gesneden wilvel in en laat deze groenten heel even mee trekken. Let er wel op dat de venkel nog een beetje «knapperig» is als U de soep eet. Schep de verse to- maten-venkel soep in koppen. Hierbo- venop een toefje slagroom en bestrooi het geheel met de fijngeknipte bies look. Om dit zalige dessert te bereiden be ginnen we als volgt: De perziken zo dun mogelijk ontdoen van hun fluweelachtig huidje, hier over de helft snijden en de pitiv» halen. Het water aan de kook l_i: men, de citroen dun afschillen, 1 schilletjes en de suiker even goed laten koken. Nu een glas rode port *«*x/e per t alles samen ger als twee minuten zachtje ken. Het geheel zo wegzettei afkoelen. irmaal koken, Ondertussen gaan we de aardbeien- jeten, op een moes maken: koelen. De De aardbeien wassen en daarna ont- ;n van de kroostjes. Bewaar acht of halve aardbeien voor de gar- De rest van de aardbeien pure- mixer (of als U geen mixer ik ze dan door een fijne zeef), deze aardbeienpulp met het ie citroen. Klop de slagroom t de suiker, en spatel dit voor- door de aardbeienpulp. U moet dit echt aandachtig doen want dit schift erg vlug. Als uw aardbeienmoes wat te dik is naar uw zin dan wat kookvocht van de perziken erbij doen. Als U eraan toe bent om het dessert op te dienen, dan gaan we ’t pas afmaken. Neem vier dessertbordjes, leg op ieder bordje de plakjes cake en besmeer deze niet te dik met wat advokaat. De perzi ken op een doekje of keukenrol wat ten uitlekken en leg ze dan op de c««v en schep hier overheen (niet te royaal) de zojuist gemaakte aardbeienmoes. De rest van de moes apart in een saus kom erbij serveren. Garneer uw nage recht Bon Papa met de bewaarde klei ne aardbeitjes. Ik wens U véél succes en een prettige en smakelijke vaderdag. Chef Kok: Martin Willemsen.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1982 | | pagina 23