I
I,
f
igSKggg
toevoegen, laat dit geheel zachtjes stoven hulp van 2 schuimspanen, uit het kook- --
E\ ZOUT
PEPER
Hm
ereld
ners
ONS
VAKMANSCHAP
UITGEBREID
Lekker eten uit onze rubriek
CURSUSPROGRAMMA
TERRA NOVA 1981-1982
Martin Willemsen terug
van vacantie:
Lia van Weereld
en Joop Hendriks
19e Officiële Kennedymars
89,-
)0
IrJjJl GemeenteTilburg
len
ThEnmcfiané
HAPPEL
Een reddingspoging voor
«de textiel»
KZAISI
Met chef-kok
--
Martin Willemsen
ELH5SERUICE
TILBURG KIL
1
Donderdag 27 augustus 1981 pagina 11
DE TILBURGSE KOERIER
s 1981 pagina 10
g
andwerk
BURG
AAA
ig
s
boekhandel
p. en
Opleiding drugkonsulent
sr
ondsen
Wij hebben steeds de nieuwtjes in huis
en alles volop in voorraad
In
lië
itdessin
FREK
1990
nterjack
n
Leo v. lersel
Aquarel
’.ia van Weereld.
-
Escabeche Ameyoas na Cataplana Nueses
con nata Figos Recheados
r van
kaardmolens
KEN
EN
igels
van de f
ire rubri
Deskundig advies
Gezellige leeshoek
Prima service
Janse
bij J.
Het f
rustig
N(
Rc
Westermarkt 21
Tel. 673072
BLOUSES
VESTEN
SPENCERS
MANTELS
tot maat 54.
39 TILBURG
Tel. 013 - 425288
HET PLAATSEN VAN
IS VOORAL EEN
KWESTIE VAN
VAKMANSCHAP..
ALS HET GAAT OM
BRU1DSMODE
s-garant/e. C
s vervalt de
arantie.
hap garandeert een perfecte
hetihoortl
jgdelijke
op deze.
elen (in schelp) 15 p.p.
vorstjes of k'noflöc
eertijds
1 de Kent
TUSSEN
ferdyl
bouckoert
bromfietsen I
cjKXSjSj
p (puur)
ilen ctM'n’
van te voren roert U in een kom de
aan met de Grand Marnier en de
«Marché aux Jacquelines»
exposeren in «Marché aux Jacqu
Joop Hendriks uit Loon op Zand,
tot stand komen van, kom je er act
end moet zijn en het I
vestigt
bij twee mensen,
een stuk persoonlijkheid, wat bij
ewel de
Er zijrt
Ook voor al uw
inlijstwerk kunt U bij
ons terecht. Ruime
keuze, snel klaar.
willen werken
<tus en inset
t beide
_r bij
Bestr
wijn
aprikapoeder
naten, zwarte peper, zout
ilijfolie
Wilhelminapark 100-101
TILBURG <T 422082
Ook communiejurkjes
De Stichting Sociaal Cultureel Centr
haar 16e seizoen. Daarmee zal Ten
onze stad met een zeer uitgebreide ervar
folder die u op aanvraag (tel. 42.62.6f
t dit ja
ilderer
In sommige restaurants in Zuid-Spanje
wordt de gast weleens getrakteerd op ’n
extra afsluitinkje van ’n diner en dat is:
peterselie
rokte ham
lende groepstentoonstellingen. Zij ex
poseren nu samen in «Marché
355221^-
Vanaf f 354,- JUWELIERS
per paar
openingstijden
I MAANDAG 13.0(1 - 18.00 UUR
I DINSDAG T.M. VRIJDAG 9.00 - 18.00 UUR
I ZATERDAG 9.00 - 17.00 UUR. DONDERDAG KOOPAVOND
JL. Elke vrijdagmiddag van 2 tot 4 uur demonstratie breimachine en kantklossen
maak vrijblijvend afspraak voor demonstratie breimachine
alle soorten breimachinegarens op cones zeer voordelig.
In de praktijk komt het helaas maar al te vaak aan op de kleine
lettertjes in de Thermopane-garantie: Door ondeugdelijke
plaatsing van de glaszetters vervalt de aanspraak -
overigens wèl deugdelijke, gar
(ft», f Ons vakmansché
plaatsing, zoals h
verhuur
^Prima knoopwol 1
100% wol zowel spinnewielen
gevold als ongevold
wij reserveren voor u
dus wol bijhalen wanneer
u wenst, zonder kleurvérschil
145 lopers van verschillende nationaliteiten
liepen vorig jaar deze mars tot een goed
einde. Ook dit jaar zijn reeds inschrijvingen
binnen uit België, Duitsland, Zwitserland.
De Wolstad hoopt dit jaar nog meer wan
delaars uit alle windstreken naar Tilburg te
trekken. Het is door de jaren heen bekend
geworden, dat de wandelaars een optimale
verzorging wordt gegeven.
De afdeling Tilburg van het Ned. Rode
Kruis neemt de medische verzorging op
zich. Blaren en spierpijn worden door hun
op vakkundige wijze verzorgd. In de loop
der jaren hebben ook zij hierin een reputa
tie opgebouwd.
De Kennedymars staat onder auspiciën
van de Ned. Lange-afstand Wandelbond,
het Internationaal Volkssport-Verbond en
natuurlijk de K.N.B.v.L.O. Deelname is
mogelijk voor ieder van 16 jaar en ouder.
Zaterdagavond te 22.30 uur wordt gestart
vanaf café-restaurant Hoogardie, Gast-
huisring 63 te Tilburg. Vooral voor de
treinreizigers gunstig gelegen. Via Riel,
Alphen, Baarle-Nassau, Weelde, Poppel,
Lage Mierde, Hilvarenbeek en Goirle ko-
- men de wandelaars dan weer terug. Het is
de bedoeling, dat allen om 14.30 uur de 80
km achter de hielen hebben.
De inschrijvingstermijn sluit 29 augustus IH
1981. Tot deze datum is inschrijving ook
mogelijk door kontante betaling bij Th.
En als u zich in het bovenstaande mocht verslikken dan maken wij het verderop
ruimschoots goed met enkele zéér aparte Spaanse gerechten, exclusief voor de
Tilburgse Koerier samengesteld door chef-kok Martin Willemsen van restaurant
de Korenbeurs. Hij is terug van vacantie en hij heeft niet nagelaten om in het
zuiden even om het hoekje van de fijne keuken te loeren. Deze week heel fijne
visgerechten in onze culinaire rubriek «Tussen peper en zout», vandaar maar
gauw de pen en de pollepel aan Martin Willemsen.
Besterdplein 3
Tilburg
Tel. 426584
Vroege start
-e start wordt ook gemaakt met de
sus voor beginners (theorie en
van verschillende bied- en speel-
i’eken), het jazzballet, keramiek en
v. ken met textiel (toepassen van di-
technieken met verschillende mate-
practisch toegepast bij het maken
andkleden en poppen).
vu te uitgebreid worden om alle
i te noemen. Vraagt u de folder
e u nog een raadgeving verst
inrit de ervaring van Terra F
hun advies om eerst eens rust,
voordat u zich definitief
Serveer dit hc
«bonbonneke»
Spaans etentje
goede Port.
Veel succes en smakelijk eten.
Martin Willemsen
Chef-kok v.d. Korenbeurs
Centaurusweg 71, Tilburg Telefoon 013-555955
]uelines>Lia
Al pratende
:hter, dat het
bekijken
it dat.
twee mens
opleidingen zijn ver- I
-DB (St. Christelijke
rugs Bestrijding). Postbus 12, B™1
dkburg
time opleiding, voor hen die profes
sioneel willen werken op dit terrein.
Prospektus en inschrijfformulieren
-- zijn-
Verlegen om geld?
Snel 674998
gebeld
Ook 1e en 2e hypotheken (intermediair)
J. VAN NUNEN
Burgemeester v.d. Mortelplein 124,
Tilburg
(ook 's avonds)
Als nagerecht heb ik ook iets héél een
voudigs maar wel verdlekkers op de kop
getikt. Het heet:
Nueses con nata
(gepelde walnoten in honingdressing', va
nille ijs en slagroom).
-p/ - rr- 150 gram 8ePe|de (ongezouten) walnoten
e Spaanse worstjes of knoflook- eetlepels goede honing
ontvellen. Hierna aan dob- 2 eet epe s Grand Marmer
snijden. Laat ’n flinke bodem 2 eetlepels cointreau
de kook komen. Hierin de voor 4 personen vamlle-ijs
:s 15 tellen laten pruttelen, ver- 'oor 4 personen slagroom
t geheel op een zeef uit laten 1 kiwi
Daags van
honing
Laat de olijfolie (6 lepels) in een diepe
ru- braadpan dampend heet worden. Hierin de
5 in niet te dik gesneden uienringen glazig aan
fpuiten, vervolgens er de aan dunne reepjes
gesneden gerookte ham aan toe voegen en
met een vork losroeren. Dan de kruiden
erbij doen zoals: snufje zwarte peper, pa
prikapoeder, laurier, geperste knoflook, de
niet te fijngemaakte peterselie, de stukjes
afgekookte worst en de stukjes tomaat,
(ontveld en zonder pitjes). Nu dit geheel
afblussen met 3 a 4 dl witte wijn. Laat nu
deze saus tot meer dan de helft inkoken.
Regelmatig doorroeren is zéér aan te be
velen.
Ondertussen hebt U de mooie grote verse
mosselen zoals normaal gekookt: in 'n
beetje water met zout, citroensap, peper,
stukjes prei, ui, wortel en knolselderie. Leg
per persoon ongeveer 15 gekookte warme
mosselen op een diep bord, en schep er de
zojuist gemaakte Cataplana saus overheen.
Het lekkerste hierbij is dat stevige zoet
bruin brood!
Als hoofdschotel:
Truchas a la «Costa-Brava»
Gestoofde forellen in rode wijnen kruiden.
4 (linke forellen
3 dl rode wijn
4 eetlepels olijfolie
1 kopje water
2 flinke uien
1 laurierblad
beetje zout
10 gestampte zwarte peperkorrels
van ieders één mespunt: kruizemunt
gedroogde mint
rozemarijn
vormt na de Ver-
belangrijkste tex-
-,J. Willen de
^drijven hiervan
moeten alle han-
ingen tussen de Lid-
taten worden opgeheven. Deze
oelstelling zal in de toekomst van de
■ese Commissie voorrang krij-
/erder wil de Commissie de ex-
ifuiileren en de vervaardiging
t belangrijke produkten in stand
te bereiken zal de Ge-
de flexibiliteit van de pro-
vrderen, de overheidssteun
;n, de toepassing van tech-
vernieuwingen in de hand
investeringen aanmoedigen,
islotte is de
die deze week er
;1 Enschot en Jo
over het tc
lenden wel totaal verschillend moet zijn
de tekeningen, de aquarellen en de etsen bevt
indelijk gekozen richting zó kan verschillen bij
schilderden; bijna zeker een stuk persoonlijk
komt.
Boomzakslaan-
tournooi
in Oisterwijk
Op zondag 30 augustus a.s. wordt voor het
wijkgebouw de Waterhoef in Oisterwijk
-weer een groot boomzakslaan-toumooi
georganiseerd.
Teams van 4 spelers met een reserve en
coach kunnen hieraan deelnemen, ook in
dividuele deelnemers kunnen zich inschrij
ven. Het boomzakslaan is inmiddels een
volledig geëmancipeerd gebeuren, dus
voor dames en heren, meisjes en jongens.
In het kort even de spelregelsop een boom
van ca. 5 meter lang en 65 cm boven de
grond nemen de twee deelnemers met ieder
een kussen plaats. Wie het langst blijft
staan is winnaar en komt dus verder. Na
tuurlijk spelen de dames tegen de dames en
de heren tegen de heren.
In de diverse klasses zijn prachtige bekers
en wisselbekers te verdienen. Ook kunnen
premies worden uitgeloofd en door de
deelnemers worden verdiend.
Voor inschrijvingen kan men» terecht bij
Noud Toemen, Hoefsmidstraat 9 te
Oisterwijk, tel. 04242-84968.
Om alles zo goed mogelijk te organiseren
graag zo snel mogelijk inschrijven.
2 mensen uit de regio, d
van Weereld uit Berkel
over kunst, over exposeren, c
werk van deze twee kunstvru
van de olieverven, de
Typisch, dat de uiteir
die samen tekenden,
ieder tot uitdrukking
INFORMATIEAVOND
Uitbreiding voetgangersgebied
ligt in het voornemen de reeds langer bestaande plannen om het
eelte van de Willem-ll-straat tussen de Girostraat en Heuvelstraat en
...3 van het Stadhuisplein tussen Heuvelstraat en Stadhuis/Kat-
het voetgangersgebied te trekken, thans op korte termijn të
realiseren.
Evenals voor het huidige voetgangersgebied zal daar dan een rijverbod
gaan gelden voor gemotoriseerd verkeer na 10.30 uur. Gedacht wordt aan
de mogelijkheid het fietsverkeer in twee richtingen bij wijze van proef
voorlopig toe te laten.
In verband met deze plannen worden belangstellenden uitgenodigd voor
een informatiebijeenkomst op dinsdag 1 september a.s. in de raadzaal
van het Stadhuis (1e verdieping). Aanvang 20.15 uur.
Afdeling Voorlichting
Wij leveren de gehele collectie van o.a
NEVEDA
SCHEEPJES
DURABLE
DMC
WEVITI
LOUET
en. van wat om poseren nu samen in «Marché aux
heeft zich indie Jacquelines». Langestraat 178-180
tardigheid aan- (hoekje Heuvelstraat), 27 t/m 29
augustus. dagelijks van I0.00-17.00
uur. donderdag tot 21.00 uur.
HiFi-Video-studio
Korvelseweg 85 Tilburg
ingen
plaats in het werk. De laatste
bezig met etsen, een techniek,
aan belangstellende bezoekers
zal uitleggen. Figuratief, realistis
soms romantisch werk, in tegei
ling tot haar mede-exposant.
trum «Terra Nova» begint de koi
16e seizoen. Daarmee zal Terra Nova toch een van de sociat
stad met een zeer uitgebreide ervaring. Althans, dat valt af te I
er die u op aanvraag (tel. 42.62.69) thuisgestuurd krijgt.
overzicht van cursussen met dit jaar voor het eerst ook dagcur
iazzballet tekenen en schilderen. Een grote variëteit in
Nieuwlandstraat, want naast het geikte pakket noemen v
beginners start het al 1 september; inschrjjv
interieurverzorging, tuinverzorging, modern
Nieuw is ook het badminton op de zater- Dat geldt ook voor het ballet, hoer
dagmorgen voor 35 jaar en ouder. Daarbij is leeftijdsgrens daar iets lager ligt. E
er vooral aandacht voor de groep van ex- vier groepen tussen de 4 en de 13.'
hartpatiënten, die tussen 9.00 en 13.00 uur Werken met de tjanting of met het penseel,
eventueel met vrienden of familie terecht afbindtechnieken, ontwerpen van dessins,
kan voor een ontspannen spelletje shut- het zijn termen die thuis horen bij de batik-
telen. In principe kan iedereen inschrijven. kursussen, die op de donderdagavond ge
geven worden voor beginners en gevor
derden. Daar moet u snel bij zijn want het
start al vroeg in het seizoen, begin sep
tember.
Joop Hendriks noemt zijn werk ab-
strakt impressionisme, duidelijker
een uiting van werkelijkheid in ab-
strakte vorm. Hij schetst dagelijks
mensen, die te zien zijn, in eén omge
ving. in een situatie. Hij schetst fi
guurlijk de mensen, die hij tegenkomt
in een boek en tekent ze dan letterlijk
op papier. Alsmaar vluchtige tekenin- j|
gen. die hij vaak weer verscheurt. De
goeie werkt hij uit. «Ik teken mensen,
omdat ik vind, dat het zo hoort»is een
markante uitspraak. Zo komt ’n serie
grafiek tot stand, waar de mens-dier-
relatie tot uiting komt. De «vlin-
derlokker» is er één van. De etsen ne
men een belangrijke plaats in in het
grafisch werk van Joop Hendriks;
eigenlijk even grafisch weergegeven 1
zijn zijn olieverven op papier, het
wijkt niet af. Hij schildert ook de men
sen, omdat hij vindt, dat het zo hoort.
Respekt voor deze rechtlijnige inter
pretatie.
Lia van Weereld en Joop Hendriks
namen reeds eerder deel aan verschil-
In de nacht van 5 op 6 september 1981 wordt de 19e Kennedymars gelopen. Deze wandeltocht
over 80 km wordt georganizeerd door Wandelsportvereniging De Wolstad te Tilburg.
De woorden, die de toenmalige president John F. Kennedy eertijds gesproken heeft, blijken
ook nu nog steeds een uitdaging voor velen. Het lopen van de Kennedymars is een traditie
geworden.
Cointreau. Hierin doet U de gepelde wal- doorheen verwerken zodat de spijs goed
noten. Nu goed doorroeren en laat ze zo verwerkbaar en natuurlijk lekker is. Leg nu
één (of 2) dag(en) staan. Serveer nu het op elke vijg een flink bolletje amandelspijs
nagerecht in leuke schaaltjes of coupes, en dan een beetje vastdrukken. De choco-
Eerst onderin 'n schep gemarineerde no- ladereep in een klein kommetje of in een
ten. Hierop wat vanille-ijs en eroverheen pannetje met kokend water slap laten wor-
ook wepr de rest van de walnoten. Spuit de den. Dompel nu de vijgen met spijs in de
ijsjes op met geslagen (niet te zoete) slag- opgeloste chocolade (alleen de spijs). Dit
room, en garneer de toetjes af met plakjes gaat het beste door ze aan een vork te prik-
(dun geschilde) kiwi. ken. Als ze uit de chocolade komen moet U
'n Lekker koekje of wafel smaakt hier best ze meteen even in de gemalen cocos druk-
bij! ken.
Zet de «Figos» op een koele plaats of in de
koelkast weg om ze op te laten stijven,
o—,- _]jt he)e aparte eigengemaakte
op het einde van Uw
met een
tomende weken al weer aan
aal-culturele centra zijn in
leiden uit de grootformaat
laarin het indrukwekkend
irsussen in de vreemde talen,
grote variëteit in bezigheden altijd, aan de
akket noemen wij ondermeer het batikken (voor
.jving staat nog open het bridgen, een cursus
-rne literatuur en Chinees voor beginners.
Die vroege
bridgecursu
praktijk vm
Kan de monokinimode verantwoordelijk worden gesteld voor de textielcrisis techniëke
Leuk gevonden, zult u misschien zeggen, maar zeker geen toereikende verklaring het werke
voor de huidige problemen van de Europese textiel- en konfektie-industrie. En verse t
inderdaad, de werkelijke oorzaken van deze crisis moeten eerder worden gezocht ”aa^,'ar
in de harde buitenlandse concurrentie en de teruggang van het verbruik. te uitgebrej(1 worden om alle cur-
Terwijl de Tien momenteel met hun Europese textielindustrie uit het slop Isu®sen te noemen Vraag'.u de fold®[ aa"-
handelspartners onderhandelingen kan worden gehaald, ook al zullen er K"Xu7^^^^ vin Te™ Nova
voeren over de verlenging van het door de technische vooruitgang en de spreekt hun advies om eerst eens te
multivezelakkoord (MVA), heeft de sluiting van de minst rendabele bedrij- jnformerenvoordatuzichdëfinitiefaan-
Europese Commissie de ministers van ven in de komende jaren zeker nog meldt. U kunt even bellen of langs gaan aan
de tien Lid-Staten een document vele ontslagen vallen. de Nieuwlandstraat 44-46.
voorgelegd over de situatie en de toe
komstperspectieven van de textiel
sector in de Gemeenschap.
De Commissie vermeldt dat er in de
textiel- en confectiesector niet minder
dan 9,6% van het totaal van Europese
industrie-arbeiders werkzaam is. De
textielindustrie wordt gekenmerkt
door een grote verscheidenheid van
produkten, arbeidsmethoden en
structuren, en beschikt over enkele
troeven die beter benut zouden kun
nen worden: de traditionele creativi
teit (vooral in de kleine en middelgrote
bedrijven), de omvang van de ge
meenschappelijke markt en een vol
ledig produktie- en distributie-ap-
paraat.
Belangrijke markt
De Gemeenschap
enigde Staten de
tielmarkt van de wereld.
Europese textielbedrijvei
einde van Uw profiteren, dan
heerlijk glaasje delsbelemmering
Sta““ -J"
doe
Europes
gen. Veraer wn ae commissie ae ex-
port stimuleren en de vervaardiging Medio september zal er op diverse t
van alle belangrijke produkten in stand Plaatsen ln Nederland en Belgie op- sioneel w
houden I nieuw een opleiding tot drugkonsulent Prospekt'.
Om dit te bereiken zal de Ge- ^tarten' De °Pleiding is part-time en omtrent 1
meenschap de flexibiliteit van de pro- 'eldt °P zowel v0?r voorlichting als knjgbaar
duktie bevorderen, de overheidssteun hulpverlening aan drugverslaafden en Druf
coördineren, de toepassing van tech- alcoholisten. Bal
nologische vernieuwingen in de hand Deze cursus is specifiek bedoeld voor
werken, investeringen aanmoedigen, hen die werkzaam zijn in onderwijs,
enz. Tenslotte is de Europese Com- kofie Jeugdwerk, maat-
missie er vast van overtuigd dat de schappelijk werk verpleging enz.,
maar is ook toegankelijk voor eenieder
die zich serieus in de drugproblema
tiek wil verdiepen. Hoofddocenten
zijn dr. K.F. Gunning, dr. E. de Ma-
rees van Swinderen en drs. W. Jurg.
Naast deze part-time kursussen start
er dit jaar voor het eerst ook een full- v
Lia van Weereld is bijna 15 jaar be
zig met op papier zetten, van wat
haar heen te zien is. Ze he
tijd een gave tekenvaardighei_ t
gemeten. Weliswaar ontwikkeld door
verschillende kursussen, blijkt uit
haar tekeningen, aquarellen, dat er
sprake is van aanleg. Aanleg voor de
details van het portret, aanleg voor het
kiezen van de goeie plek, om een land-
schap qua kompositie prima in het vak
te krijgen.
-sen, Tempelhofs.traat 26 te Tilburg of Aquarellen en krijtpotlood (conté) te-
J. Drijvers, De Wetering 4 te Goirle. kenmgen hebben een belangrijke
fraaie parkoers leidt over verharde, plaats in het werk. De laatste tijd is ze
ustige wegen, dopr de natuurgebieden bezig met etsen, een techniek, die ze
Joorder-Kempen, de Utrecht en Gorp en aan belangstellende bezoekers graag
lobert. zal uitleggen. Figuratief, realistisch en
mstel-
zichtig de reepjes visfilets in de hete olie
leggen en op hoog vuur snel bruin aan bra
den. Hierna de gebakken vis op keuken
papier of doek laten koelen.
Snijd nu de uien aan halve ringen en de olijfolie, water, g
worteltjes in lange reepjes. De tomaten genoemde kruiden mj u«v..
pellen in vier snijden en de pitjes eruit ha-, diepe kom of schotel. Leg hierin de F IgOS-TecheadOS
1"kleine s,"k‘
Neem een braadpan, laat de 8 eetlepels en toe eens omdraaien! n Uurtje voor U g
olijfolie dampend heet worden. Hierin de gaat eten de oven vast wat voorverwir- pakje gedroogde vijgen
tehSrevo& Nade verstreken tijd neemt U de forellen ^/a;X^7akdteSl<X*bij
Vervolgens er bijdoen de doorgeknepen uit de marinade. Doe de marinade in een
knoflookteentjes. laurier, kruidnageltjes. ovenvaste grote schaal of braadsleetje. laat chncoladereen
zeer fijn gemaakt halve Spaanse pepertjes dit aan de kook komen, leg de forellen net- „„malen cocos
totdat de worteltjes bijna gaar zün (aus op vocht en leg ze op één (of twee) schotel(s).
de KRAAK). Leg er 'n stukje aluminium folie over en
Neem nu de gebakken visfilets en leg er 'n houd ze warm in de oven welke U al meteen f
gedeelte van in een diepe schaal. Schdp
hierop ’n paar lepels van de gloeiend hete
marinade, nu weer een gedeelte of de rest
van de vis en vervolgens de overgebleven
marinade erop scheppen. Dit af laten
koelen en hierna afgedekt minstens 24 uur
in een koelkast door laten trekken. U kt
deze schotel koud serveren maar vóór
opdienen bestrooien met gehakte peter
selie en gebruineerde geschaafde aman
delen. Geef er vers knappend stokbrood
bij.
Wilt U deze schotel warm serveren: dan de
vis met marinade en al in de oven op tem
peratuur laten komen. U kunt er dan droge
rijst bij geven of plakjes welk in de olijfolie
zijn gebakken, waardoor ui, gehakte peter
selie en grove gedraaide peper.
De volgende schotel is iets héél aparts
kan oók opgediend worden als voorger
of als hoofdgerecht.
Ameyoas na cataplana
verse mosselen met Spaanse worstham en
tomaten.
300 a 400 gram spaanse worstjes (delicates
senzaak?) of anders knoflookworstjes
6 eetlepels olijfolie
3 flinke uien in dunne plakjes gesneden
snufje zwarte peper
1 theelepel paprikapoeder
1 laurierblad
3 teentjes knoflook
2 eetlepels geknipte p'
150 gr. magere gerool
3 dl witte wijn
60 verse mosseli
Begin met de S[
worstjes te
belsteentjes s..v-
water aan de kook
worstbolkjes 15 tellen
volgens het gehee' -
lekken.
«Na een paar gezellige dagen in Zuid-
Spanje vervolg ik met plezier mijn t
briek in de Tilburgse Koerier. Vers
mijn geheugen liggen enkele zéér sma
kelijke gerechten die ik daar gegeten
heb. En ik vind maar zo: een «kok» zou
geen goede kok zijn als hij niet de
moeite neemt om een praatje te maken
met de keukenmeester die voor hem en
de familieleden heeft staan koken. Ik
ben er weer heel wat wijzer geworden
en ik laat er u graag van meeproeven.»
Een zéér fijn Spaans visgerecht, welk
kan dienen als koud voorgerecht, maar
ook «warm» als hoofdmaaltijd.
Escabeche
Gemarineerde heilbotfilets (of andere
harde visfilets) met uien, tomaten en wor-
teltjes.
1 kg visfilets, zwarte peper, zout
5 eetlepels olijfolie
2 flinke grote uien
500 gram verse geschraapte worteltjes
3 teentjes knoflook
2 kleine laurierblaadjes
2 kruidnageltjes
1/2 fijngewreven Spaanse pepertjes
2-1/2 dl witte v
1 theelepel papr
4 mooie tomaten
8 eetlepels olij.
1 volle eetlepel gehakte peterselie
100 gram geschaafde gebruineerde aman
delen
U begint de visfilets aan brede repen te
snijden. Nu kruiden met wat zouten zwarte
peper. Laat in een grote koekepan de 5
eetlepels olijfolie goed heet worden. Voor- en iets meer tijm
zichtig de reepjes visfilets in de hete olie 6 eierdooiers
-t-ijog gram roomboter
1 eetlepel gehakte peterselie
U begint met alle ingrediënten: de wijn,
olijfolie, water, gesnipperde uien en verder
:mde kruiden bij elkaar te doen in een
kom of schotel. Leg hierin de
forellen -
en toe eens
gaat eten dc
Na de verstreken tijd neemt U de forellen
uit de marinade. Doe de marinade in e>*n
s,’ ovenvaste grote schaal c.~L._
s dil aan de kook komen, leg dc icicncn >.w
- jes naast elkaar in dit kookvc
een deksel op, of sluit het
aluminium folie. r7“'''V'»1
180 graden ensch
20 minuten zacht,
arte peper, jes weer te voorsc
kunt U nu gaar zijn. Haal ze
„viidimspanen,
gze op één (of tv
Leg er ’n stukje aluminium
houd ze warm in de oven we
op Klein hebt gezet.
Om de saus te maken gaat U als volgt te
De visfond (kookvocht) door een zeef laten
lopen, de groenten en kruiden in de zeef ’n
beetje doordrukken, dit geeft de saus wat
i kunt meer smaak. Doe nu in een kom (liefst met
5r het afgeronde zijkanten) de zes eierdooiers.
Deze met behulp van een garde een beetje
taai kloppen, snufje peper en zöut toe
voegen. Nu, al kloppende, 15 eetlepels van
de gezeefde visbouillon erbij gieten en zet
deze «kom» boven een pan met kokend
•water (au bain Marie) en nu komt het erop
aan dat U heel goed klopt en in de gaten
houdt dat Uw «rosé» saus goed van dikte
en gaar is. Wanneer het sausje nu lekker
lobbig is neemt U deze van de pan met
rts en water af en roer er voorzichtig de opgelöste
cht roomboter door. Serveer nu de warm ge-
ïr houden forellen niet de saus er apart bij. U -
kunt natuurlijk wel ’n beetje van de saus
over de-forellen scheppen, maar dit geeft
wat moeilijkheden bij het schoonmaken en
ontgraten van de visjes als U zit te eten! Bij
dit lekkere en zéér licht schoteltje horen
natuurlijk kleine gekookte krielaardap
peltjes en verse kleine worteltjes.