I I, f igSKggg toevoegen, laat dit geheel zachtjes stoven hulp van 2 schuimspanen, uit het kook- -- E\ ZOUT PEPER Hm ereld ners ONS VAKMANSCHAP UITGEBREID Lekker eten uit onze rubriek CURSUSPROGRAMMA TERRA NOVA 1981-1982 Martin Willemsen terug van vacantie: Lia van Weereld en Joop Hendriks 19e Officiële Kennedymars 89,- )0 IrJjJl GemeenteTilburg len ThEnmcfiané HAPPEL Een reddingspoging voor «de textiel» KZAISI Met chef-kok -- Martin Willemsen ELH5SERUICE TILBURG KIL 1 Donderdag 27 augustus 1981 pagina 11 DE TILBURGSE KOERIER s 1981 pagina 10 g andwerk BURG AAA ig s boekhandel p. en Opleiding drugkonsulent sr ondsen Wij hebben steeds de nieuwtjes in huis en alles volop in voorraad In lië itdessin FREK 1990 nterjack n Leo v. lersel Aquarel ’.ia van Weereld. - Escabeche Ameyoas na Cataplana Nueses con nata Figos Recheados r van kaardmolens KEN EN igels van de f ire rubri Deskundig advies Gezellige leeshoek Prima service Janse bij J. Het f rustig N( Rc Westermarkt 21 Tel. 673072 BLOUSES VESTEN SPENCERS MANTELS tot maat 54. 39 TILBURG Tel. 013 - 425288 HET PLAATSEN VAN IS VOORAL EEN KWESTIE VAN VAKMANSCHAP.. ALS HET GAAT OM BRU1DSMODE s-garant/e. C s vervalt de arantie. hap garandeert een perfecte hetihoortl jgdelijke op deze. elen (in schelp) 15 p.p. vorstjes of k'noflöc eertijds 1 de Kent TUSSEN ferdyl bouckoert bromfietsen I cjKXSjSj p (puur) ilen ctM'n’ van te voren roert U in een kom de aan met de Grand Marnier en de «Marché aux Jacquelines» exposeren in «Marché aux Jacqu Joop Hendriks uit Loon op Zand, tot stand komen van, kom je er act end moet zijn en het I vestigt bij twee mensen, een stuk persoonlijkheid, wat bij ewel de Er zijrt Ook voor al uw inlijstwerk kunt U bij ons terecht. Ruime keuze, snel klaar. willen werken <tus en inset t beide _r bij Bestr wijn aprikapoeder naten, zwarte peper, zout ilijfolie Wilhelminapark 100-101 TILBURG <T 422082 Ook communiejurkjes De Stichting Sociaal Cultureel Centr haar 16e seizoen. Daarmee zal Ten onze stad met een zeer uitgebreide ervar folder die u op aanvraag (tel. 42.62.6f t dit ja ilderer In sommige restaurants in Zuid-Spanje wordt de gast weleens getrakteerd op ’n extra afsluitinkje van ’n diner en dat is: peterselie rokte ham lende groepstentoonstellingen. Zij ex poseren nu samen in «Marché 355221^- Vanaf f 354,- JUWELIERS per paar openingstijden I MAANDAG 13.0(1 - 18.00 UUR I DINSDAG T.M. VRIJDAG 9.00 - 18.00 UUR I ZATERDAG 9.00 - 17.00 UUR. DONDERDAG KOOPAVOND JL. Elke vrijdagmiddag van 2 tot 4 uur demonstratie breimachine en kantklossen maak vrijblijvend afspraak voor demonstratie breimachine alle soorten breimachinegarens op cones zeer voordelig. In de praktijk komt het helaas maar al te vaak aan op de kleine lettertjes in de Thermopane-garantie: Door ondeugdelijke plaatsing van de glaszetters vervalt de aanspraak - overigens wèl deugdelijke, gar (ft», f Ons vakmansché plaatsing, zoals h verhuur ^Prima knoopwol 1 100% wol zowel spinnewielen gevold als ongevold wij reserveren voor u dus wol bijhalen wanneer u wenst, zonder kleurvérschil 145 lopers van verschillende nationaliteiten liepen vorig jaar deze mars tot een goed einde. Ook dit jaar zijn reeds inschrijvingen binnen uit België, Duitsland, Zwitserland. De Wolstad hoopt dit jaar nog meer wan delaars uit alle windstreken naar Tilburg te trekken. Het is door de jaren heen bekend geworden, dat de wandelaars een optimale verzorging wordt gegeven. De afdeling Tilburg van het Ned. Rode Kruis neemt de medische verzorging op zich. Blaren en spierpijn worden door hun op vakkundige wijze verzorgd. In de loop der jaren hebben ook zij hierin een reputa tie opgebouwd. De Kennedymars staat onder auspiciën van de Ned. Lange-afstand Wandelbond, het Internationaal Volkssport-Verbond en natuurlijk de K.N.B.v.L.O. Deelname is mogelijk voor ieder van 16 jaar en ouder. Zaterdagavond te 22.30 uur wordt gestart vanaf café-restaurant Hoogardie, Gast- huisring 63 te Tilburg. Vooral voor de treinreizigers gunstig gelegen. Via Riel, Alphen, Baarle-Nassau, Weelde, Poppel, Lage Mierde, Hilvarenbeek en Goirle ko- - men de wandelaars dan weer terug. Het is de bedoeling, dat allen om 14.30 uur de 80 km achter de hielen hebben. De inschrijvingstermijn sluit 29 augustus IH 1981. Tot deze datum is inschrijving ook mogelijk door kontante betaling bij Th. En als u zich in het bovenstaande mocht verslikken dan maken wij het verderop ruimschoots goed met enkele zéér aparte Spaanse gerechten, exclusief voor de Tilburgse Koerier samengesteld door chef-kok Martin Willemsen van restaurant de Korenbeurs. Hij is terug van vacantie en hij heeft niet nagelaten om in het zuiden even om het hoekje van de fijne keuken te loeren. Deze week heel fijne visgerechten in onze culinaire rubriek «Tussen peper en zout», vandaar maar gauw de pen en de pollepel aan Martin Willemsen. Besterdplein 3 Tilburg Tel. 426584 Vroege start -e start wordt ook gemaakt met de sus voor beginners (theorie en van verschillende bied- en speel- i’eken), het jazzballet, keramiek en v. ken met textiel (toepassen van di- technieken met verschillende mate- practisch toegepast bij het maken andkleden en poppen). vu te uitgebreid worden om alle i te noemen. Vraagt u de folder e u nog een raadgeving verst inrit de ervaring van Terra F hun advies om eerst eens rust, voordat u zich definitief Serveer dit hc «bonbonneke» Spaans etentje goede Port. Veel succes en smakelijk eten. Martin Willemsen Chef-kok v.d. Korenbeurs Centaurusweg 71, Tilburg Telefoon 013-555955 ]uelines>Lia Al pratende :hter, dat het bekijken it dat. twee mens opleidingen zijn ver- I -DB (St. Christelijke rugs Bestrijding). Postbus 12, B™1 dkburg time opleiding, voor hen die profes sioneel willen werken op dit terrein. Prospektus en inschrijfformulieren -- zijn- Verlegen om geld? Snel 674998 gebeld Ook 1e en 2e hypotheken (intermediair) J. VAN NUNEN Burgemeester v.d. Mortelplein 124, Tilburg (ook 's avonds) Als nagerecht heb ik ook iets héél een voudigs maar wel verdlekkers op de kop getikt. Het heet: Nueses con nata (gepelde walnoten in honingdressing', va nille ijs en slagroom). -p/ - rr- 150 gram 8ePe|de (ongezouten) walnoten e Spaanse worstjes of knoflook- eetlepels goede honing ontvellen. Hierna aan dob- 2 eet epe s Grand Marmer snijden. Laat ’n flinke bodem 2 eetlepels cointreau de kook komen. Hierin de voor 4 personen vamlle-ijs :s 15 tellen laten pruttelen, ver- 'oor 4 personen slagroom t geheel op een zeef uit laten 1 kiwi Daags van honing Laat de olijfolie (6 lepels) in een diepe ru- braadpan dampend heet worden. Hierin de 5 in niet te dik gesneden uienringen glazig aan fpuiten, vervolgens er de aan dunne reepjes gesneden gerookte ham aan toe voegen en met een vork losroeren. Dan de kruiden erbij doen zoals: snufje zwarte peper, pa prikapoeder, laurier, geperste knoflook, de niet te fijngemaakte peterselie, de stukjes afgekookte worst en de stukjes tomaat, (ontveld en zonder pitjes). Nu dit geheel afblussen met 3 a 4 dl witte wijn. Laat nu deze saus tot meer dan de helft inkoken. Regelmatig doorroeren is zéér aan te be velen. Ondertussen hebt U de mooie grote verse mosselen zoals normaal gekookt: in 'n beetje water met zout, citroensap, peper, stukjes prei, ui, wortel en knolselderie. Leg per persoon ongeveer 15 gekookte warme mosselen op een diep bord, en schep er de zojuist gemaakte Cataplana saus overheen. Het lekkerste hierbij is dat stevige zoet bruin brood! Als hoofdschotel: Truchas a la «Costa-Brava» Gestoofde forellen in rode wijnen kruiden. 4 (linke forellen 3 dl rode wijn 4 eetlepels olijfolie 1 kopje water 2 flinke uien 1 laurierblad beetje zout 10 gestampte zwarte peperkorrels van ieders één mespunt: kruizemunt gedroogde mint rozemarijn vormt na de Ver- belangrijkste tex- -,J. Willen de ^drijven hiervan moeten alle han- ingen tussen de Lid- taten worden opgeheven. Deze oelstelling zal in de toekomst van de ■ese Commissie voorrang krij- /erder wil de Commissie de ex- ifuiileren en de vervaardiging t belangrijke produkten in stand te bereiken zal de Ge- de flexibiliteit van de pro- vrderen, de overheidssteun ;n, de toepassing van tech- vernieuwingen in de hand investeringen aanmoedigen, islotte is de die deze week er ;1 Enschot en Jo over het tc lenden wel totaal verschillend moet zijn de tekeningen, de aquarellen en de etsen bevt indelijk gekozen richting zó kan verschillen bij schilderden; bijna zeker een stuk persoonlijk komt. Boomzakslaan- tournooi in Oisterwijk Op zondag 30 augustus a.s. wordt voor het wijkgebouw de Waterhoef in Oisterwijk -weer een groot boomzakslaan-toumooi georganiseerd. Teams van 4 spelers met een reserve en coach kunnen hieraan deelnemen, ook in dividuele deelnemers kunnen zich inschrij ven. Het boomzakslaan is inmiddels een volledig geëmancipeerd gebeuren, dus voor dames en heren, meisjes en jongens. In het kort even de spelregelsop een boom van ca. 5 meter lang en 65 cm boven de grond nemen de twee deelnemers met ieder een kussen plaats. Wie het langst blijft staan is winnaar en komt dus verder. Na tuurlijk spelen de dames tegen de dames en de heren tegen de heren. In de diverse klasses zijn prachtige bekers en wisselbekers te verdienen. Ook kunnen premies worden uitgeloofd en door de deelnemers worden verdiend. Voor inschrijvingen kan men» terecht bij Noud Toemen, Hoefsmidstraat 9 te Oisterwijk, tel. 04242-84968. Om alles zo goed mogelijk te organiseren graag zo snel mogelijk inschrijven. 2 mensen uit de regio, d van Weereld uit Berkel over kunst, over exposeren, c werk van deze twee kunstvru van de olieverven, de Typisch, dat de uiteir die samen tekenden, ieder tot uitdrukking INFORMATIEAVOND Uitbreiding voetgangersgebied ligt in het voornemen de reeds langer bestaande plannen om het eelte van de Willem-ll-straat tussen de Girostraat en Heuvelstraat en ...3 van het Stadhuisplein tussen Heuvelstraat en Stadhuis/Kat- het voetgangersgebied te trekken, thans op korte termijn të realiseren. Evenals voor het huidige voetgangersgebied zal daar dan een rijverbod gaan gelden voor gemotoriseerd verkeer na 10.30 uur. Gedacht wordt aan de mogelijkheid het fietsverkeer in twee richtingen bij wijze van proef voorlopig toe te laten. In verband met deze plannen worden belangstellenden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op dinsdag 1 september a.s. in de raadzaal van het Stadhuis (1e verdieping). Aanvang 20.15 uur. Afdeling Voorlichting Wij leveren de gehele collectie van o.a NEVEDA SCHEEPJES DURABLE DMC WEVITI LOUET en. van wat om poseren nu samen in «Marché aux heeft zich indie Jacquelines». Langestraat 178-180 tardigheid aan- (hoekje Heuvelstraat), 27 t/m 29 augustus. dagelijks van I0.00-17.00 uur. donderdag tot 21.00 uur. HiFi-Video-studio Korvelseweg 85 Tilburg ingen plaats in het werk. De laatste bezig met etsen, een techniek, aan belangstellende bezoekers zal uitleggen. Figuratief, realistis soms romantisch werk, in tegei ling tot haar mede-exposant. trum «Terra Nova» begint de koi 16e seizoen. Daarmee zal Terra Nova toch een van de sociat stad met een zeer uitgebreide ervaring. Althans, dat valt af te I er die u op aanvraag (tel. 42.62.69) thuisgestuurd krijgt. overzicht van cursussen met dit jaar voor het eerst ook dagcur iazzballet tekenen en schilderen. Een grote variëteit in Nieuwlandstraat, want naast het geikte pakket noemen v beginners start het al 1 september; inschrjjv interieurverzorging, tuinverzorging, modern Nieuw is ook het badminton op de zater- Dat geldt ook voor het ballet, hoer dagmorgen voor 35 jaar en ouder. Daarbij is leeftijdsgrens daar iets lager ligt. E er vooral aandacht voor de groep van ex- vier groepen tussen de 4 en de 13.' hartpatiënten, die tussen 9.00 en 13.00 uur Werken met de tjanting of met het penseel, eventueel met vrienden of familie terecht afbindtechnieken, ontwerpen van dessins, kan voor een ontspannen spelletje shut- het zijn termen die thuis horen bij de batik- telen. In principe kan iedereen inschrijven. kursussen, die op de donderdagavond ge geven worden voor beginners en gevor derden. Daar moet u snel bij zijn want het start al vroeg in het seizoen, begin sep tember. Joop Hendriks noemt zijn werk ab- strakt impressionisme, duidelijker een uiting van werkelijkheid in ab- strakte vorm. Hij schetst dagelijks mensen, die te zien zijn, in eén omge ving. in een situatie. Hij schetst fi guurlijk de mensen, die hij tegenkomt in een boek en tekent ze dan letterlijk op papier. Alsmaar vluchtige tekenin- j| gen. die hij vaak weer verscheurt. De goeie werkt hij uit. «Ik teken mensen, omdat ik vind, dat het zo hoort»is een markante uitspraak. Zo komt ’n serie grafiek tot stand, waar de mens-dier- relatie tot uiting komt. De «vlin- derlokker» is er één van. De etsen ne men een belangrijke plaats in in het grafisch werk van Joop Hendriks; eigenlijk even grafisch weergegeven 1 zijn zijn olieverven op papier, het wijkt niet af. Hij schildert ook de men sen, omdat hij vindt, dat het zo hoort. Respekt voor deze rechtlijnige inter pretatie. Lia van Weereld en Joop Hendriks namen reeds eerder deel aan verschil- In de nacht van 5 op 6 september 1981 wordt de 19e Kennedymars gelopen. Deze wandeltocht over 80 km wordt georganizeerd door Wandelsportvereniging De Wolstad te Tilburg. De woorden, die de toenmalige president John F. Kennedy eertijds gesproken heeft, blijken ook nu nog steeds een uitdaging voor velen. Het lopen van de Kennedymars is een traditie geworden. Cointreau. Hierin doet U de gepelde wal- doorheen verwerken zodat de spijs goed noten. Nu goed doorroeren en laat ze zo verwerkbaar en natuurlijk lekker is. Leg nu één (of 2) dag(en) staan. Serveer nu het op elke vijg een flink bolletje amandelspijs nagerecht in leuke schaaltjes of coupes, en dan een beetje vastdrukken. De choco- Eerst onderin 'n schep gemarineerde no- ladereep in een klein kommetje of in een ten. Hierop wat vanille-ijs en eroverheen pannetje met kokend water slap laten wor- ook wepr de rest van de walnoten. Spuit de den. Dompel nu de vijgen met spijs in de ijsjes op met geslagen (niet te zoete) slag- opgeloste chocolade (alleen de spijs). Dit room, en garneer de toetjes af met plakjes gaat het beste door ze aan een vork te prik- (dun geschilde) kiwi. ken. Als ze uit de chocolade komen moet U 'n Lekker koekje of wafel smaakt hier best ze meteen even in de gemalen cocos druk- bij! ken. Zet de «Figos» op een koele plaats of in de koelkast weg om ze op te laten stijven, o—,- _]jt he)e aparte eigengemaakte op het einde van Uw met een tomende weken al weer aan aal-culturele centra zijn in leiden uit de grootformaat laarin het indrukwekkend irsussen in de vreemde talen, grote variëteit in bezigheden altijd, aan de akket noemen wij ondermeer het batikken (voor .jving staat nog open het bridgen, een cursus -rne literatuur en Chinees voor beginners. Die vroege bridgecursu praktijk vm Kan de monokinimode verantwoordelijk worden gesteld voor de textielcrisis techniëke Leuk gevonden, zult u misschien zeggen, maar zeker geen toereikende verklaring het werke voor de huidige problemen van de Europese textiel- en konfektie-industrie. En verse t inderdaad, de werkelijke oorzaken van deze crisis moeten eerder worden gezocht ”aa^,'ar in de harde buitenlandse concurrentie en de teruggang van het verbruik. te uitgebrej(1 worden om alle cur- Terwijl de Tien momenteel met hun Europese textielindustrie uit het slop Isu®sen te noemen Vraag'.u de fold®[ aa"- handelspartners onderhandelingen kan worden gehaald, ook al zullen er K"Xu7^^^^ vin Te™ Nova voeren over de verlenging van het door de technische vooruitgang en de spreekt hun advies om eerst eens te multivezelakkoord (MVA), heeft de sluiting van de minst rendabele bedrij- jnformerenvoordatuzichdëfinitiefaan- Europese Commissie de ministers van ven in de komende jaren zeker nog meldt. U kunt even bellen of langs gaan aan de tien Lid-Staten een document vele ontslagen vallen. de Nieuwlandstraat 44-46. voorgelegd over de situatie en de toe komstperspectieven van de textiel sector in de Gemeenschap. De Commissie vermeldt dat er in de textiel- en confectiesector niet minder dan 9,6% van het totaal van Europese industrie-arbeiders werkzaam is. De textielindustrie wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid van produkten, arbeidsmethoden en structuren, en beschikt over enkele troeven die beter benut zouden kun nen worden: de traditionele creativi teit (vooral in de kleine en middelgrote bedrijven), de omvang van de ge meenschappelijke markt en een vol ledig produktie- en distributie-ap- paraat. Belangrijke markt De Gemeenschap enigde Staten de tielmarkt van de wereld. Europese textielbedrijvei einde van Uw profiteren, dan heerlijk glaasje delsbelemmering Sta““ -J" doe Europes gen. Veraer wn ae commissie ae ex- port stimuleren en de vervaardiging Medio september zal er op diverse t van alle belangrijke produkten in stand Plaatsen ln Nederland en Belgie op- sioneel w houden I nieuw een opleiding tot drugkonsulent Prospekt'. Om dit te bereiken zal de Ge- ^tarten' De °Pleiding is part-time en omtrent 1 meenschap de flexibiliteit van de pro- 'eldt °P zowel v0?r voorlichting als knjgbaar duktie bevorderen, de overheidssteun hulpverlening aan drugverslaafden en Druf coördineren, de toepassing van tech- alcoholisten. Bal nologische vernieuwingen in de hand Deze cursus is specifiek bedoeld voor werken, investeringen aanmoedigen, hen die werkzaam zijn in onderwijs, enz. Tenslotte is de Europese Com- kofie Jeugdwerk, maat- missie er vast van overtuigd dat de schappelijk werk verpleging enz., maar is ook toegankelijk voor eenieder die zich serieus in de drugproblema tiek wil verdiepen. Hoofddocenten zijn dr. K.F. Gunning, dr. E. de Ma- rees van Swinderen en drs. W. Jurg. Naast deze part-time kursussen start er dit jaar voor het eerst ook een full- v Lia van Weereld is bijna 15 jaar be zig met op papier zetten, van wat haar heen te zien is. Ze he tijd een gave tekenvaardighei_ t gemeten. Weliswaar ontwikkeld door verschillende kursussen, blijkt uit haar tekeningen, aquarellen, dat er sprake is van aanleg. Aanleg voor de details van het portret, aanleg voor het kiezen van de goeie plek, om een land- schap qua kompositie prima in het vak te krijgen. -sen, Tempelhofs.traat 26 te Tilburg of Aquarellen en krijtpotlood (conté) te- J. Drijvers, De Wetering 4 te Goirle. kenmgen hebben een belangrijke fraaie parkoers leidt over verharde, plaats in het werk. De laatste tijd is ze ustige wegen, dopr de natuurgebieden bezig met etsen, een techniek, die ze Joorder-Kempen, de Utrecht en Gorp en aan belangstellende bezoekers graag lobert. zal uitleggen. Figuratief, realistisch en mstel- zichtig de reepjes visfilets in de hete olie leggen en op hoog vuur snel bruin aan bra den. Hierna de gebakken vis op keuken papier of doek laten koelen. Snijd nu de uien aan halve ringen en de olijfolie, water, g worteltjes in lange reepjes. De tomaten genoemde kruiden mj u«v.. pellen in vier snijden en de pitjes eruit ha-, diepe kom of schotel. Leg hierin de F IgOS-TecheadOS 1"kleine s,"k‘ Neem een braadpan, laat de 8 eetlepels en toe eens omdraaien! n Uurtje voor U g olijfolie dampend heet worden. Hierin de gaat eten de oven vast wat voorverwir- pakje gedroogde vijgen tehSrevo& Nade verstreken tijd neemt U de forellen ^/a;X^7akdteSl<X*bij Vervolgens er bijdoen de doorgeknepen uit de marinade. Doe de marinade in een knoflookteentjes. laurier, kruidnageltjes. ovenvaste grote schaal of braadsleetje. laat chncoladereen zeer fijn gemaakt halve Spaanse pepertjes dit aan de kook komen, leg de forellen net- „„malen cocos totdat de worteltjes bijna gaar zün (aus op vocht en leg ze op één (of twee) schotel(s). de KRAAK). Leg er 'n stukje aluminium folie over en Neem nu de gebakken visfilets en leg er 'n houd ze warm in de oven welke U al meteen f gedeelte van in een diepe schaal. Schdp hierop ’n paar lepels van de gloeiend hete marinade, nu weer een gedeelte of de rest van de vis en vervolgens de overgebleven marinade erop scheppen. Dit af laten koelen en hierna afgedekt minstens 24 uur in een koelkast door laten trekken. U kt deze schotel koud serveren maar vóór opdienen bestrooien met gehakte peter selie en gebruineerde geschaafde aman delen. Geef er vers knappend stokbrood bij. Wilt U deze schotel warm serveren: dan de vis met marinade en al in de oven op tem peratuur laten komen. U kunt er dan droge rijst bij geven of plakjes welk in de olijfolie zijn gebakken, waardoor ui, gehakte peter selie en grove gedraaide peper. De volgende schotel is iets héél aparts kan oók opgediend worden als voorger of als hoofdgerecht. Ameyoas na cataplana verse mosselen met Spaanse worstham en tomaten. 300 a 400 gram spaanse worstjes (delicates senzaak?) of anders knoflookworstjes 6 eetlepels olijfolie 3 flinke uien in dunne plakjes gesneden snufje zwarte peper 1 theelepel paprikapoeder 1 laurierblad 3 teentjes knoflook 2 eetlepels geknipte p' 150 gr. magere gerool 3 dl witte wijn 60 verse mosseli Begin met de S[ worstjes te belsteentjes s..v- water aan de kook worstbolkjes 15 tellen volgens het gehee' - lekken. «Na een paar gezellige dagen in Zuid- Spanje vervolg ik met plezier mijn t briek in de Tilburgse Koerier. Vers mijn geheugen liggen enkele zéér sma kelijke gerechten die ik daar gegeten heb. En ik vind maar zo: een «kok» zou geen goede kok zijn als hij niet de moeite neemt om een praatje te maken met de keukenmeester die voor hem en de familieleden heeft staan koken. Ik ben er weer heel wat wijzer geworden en ik laat er u graag van meeproeven.» Een zéér fijn Spaans visgerecht, welk kan dienen als koud voorgerecht, maar ook «warm» als hoofdmaaltijd. Escabeche Gemarineerde heilbotfilets (of andere harde visfilets) met uien, tomaten en wor- teltjes. 1 kg visfilets, zwarte peper, zout 5 eetlepels olijfolie 2 flinke grote uien 500 gram verse geschraapte worteltjes 3 teentjes knoflook 2 kleine laurierblaadjes 2 kruidnageltjes 1/2 fijngewreven Spaanse pepertjes 2-1/2 dl witte v 1 theelepel papr 4 mooie tomaten 8 eetlepels olij. 1 volle eetlepel gehakte peterselie 100 gram geschaafde gebruineerde aman delen U begint de visfilets aan brede repen te snijden. Nu kruiden met wat zouten zwarte peper. Laat in een grote koekepan de 5 eetlepels olijfolie goed heet worden. Voor- en iets meer tijm zichtig de reepjes visfilets in de hete olie 6 eierdooiers -t-ijog gram roomboter 1 eetlepel gehakte peterselie U begint met alle ingrediënten: de wijn, olijfolie, water, gesnipperde uien en verder :mde kruiden bij elkaar te doen in een kom of schotel. Leg hierin de forellen - en toe eens gaat eten dc Na de verstreken tijd neemt U de forellen uit de marinade. Doe de marinade in e>*n s,’ ovenvaste grote schaal c.~L._ s dil aan de kook komen, leg dc icicncn >.w - jes naast elkaar in dit kookvc een deksel op, of sluit het aluminium folie. r7“'''V'»1 180 graden ensch 20 minuten zacht, arte peper, jes weer te voorsc kunt U nu gaar zijn. Haal ze „viidimspanen, gze op één (of tv Leg er ’n stukje aluminium houd ze warm in de oven we op Klein hebt gezet. Om de saus te maken gaat U als volgt te De visfond (kookvocht) door een zeef laten lopen, de groenten en kruiden in de zeef ’n beetje doordrukken, dit geeft de saus wat i kunt meer smaak. Doe nu in een kom (liefst met 5r het afgeronde zijkanten) de zes eierdooiers. Deze met behulp van een garde een beetje taai kloppen, snufje peper en zöut toe voegen. Nu, al kloppende, 15 eetlepels van de gezeefde visbouillon erbij gieten en zet deze «kom» boven een pan met kokend •water (au bain Marie) en nu komt het erop aan dat U heel goed klopt en in de gaten houdt dat Uw «rosé» saus goed van dikte en gaar is. Wanneer het sausje nu lekker lobbig is neemt U deze van de pan met rts en water af en roer er voorzichtig de opgelöste cht roomboter door. Serveer nu de warm ge- ïr houden forellen niet de saus er apart bij. U - kunt natuurlijk wel ’n beetje van de saus over de-forellen scheppen, maar dit geeft wat moeilijkheden bij het schoonmaken en ontgraten van de visjes als U zit te eten! Bij dit lekkere en zéér licht schoteltje horen natuurlijk kleine gekookte krielaardap peltjes en verse kleine worteltjes.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1981 | | pagina 11