100°/o 'i DELTA MEUBELPARTIJVERKOOP, EIKEN EN LEDEREN KWALITEITSMEUBELEN ZIJN HIER DRASTISCH GOEDKOPER en met FABRIEKSVERKOOP RECHTSTREEKS AAN U TE ÏEVEREN warmer weer 22- Niet-alledaagse gerechten voor T PEPEK EN ZOET veel brabanders en lintburgers vergissen zich Lekker eten uit onze rubriek Met chef-kok Martin Willemsen De toekomst van Racefiets uit Japan k BRESSON 5 ROOSENDAAL-Damstraat 117 - tel. 01650-52812 BREDA - Speelhuislaan 151 TILBURG - Hart van Brabantlaan 27 - tel. 013-432197 WEERT - Maaspoort 58 1* *1 Leergang ontwikkelingsproblematiek KHT de Europese wijn Woensdag 27 mei pagina 7 ,DE TltBURGSE KOERIER ag 27 mei pagina 6 1 kleir 100 gr m geraspte belegen kaas. dat U een stevige saus verkregen heeft. De den. hiem it met de elleboog macaroni in ruim saus op smaak brengen met de gehakte dra- beetje wa water af te koken (niet te gaar), gonblaadjes, peper, zout, paar druppels hierna op i onder koud water afspoelen en op Worchestersaus en met het glaasje witte schilletjes i giet uit laten lekken. vermouth. Dit dragonsausje nog even door Ook moet enfilets in ’n beetje water, waarin ’n laten pruttelen en op het laatst er de 40 gram su iblokje en wat zout, in ongeveer 10 sourcream of opgeklopte room door roe- Als uw bav de 5iet I1 ertjes maïskorrels (in deli- rbijverse snij- tkere gemengde h eetlepels get edroogde bla top pe- snufje tjjm. Brillen LADDERS Verrekijkers Microscopen Barometers zoals: kervel, BI raat 151 1-431770 iRDEEL JUWELIERS - HORLOGERS VAN G0RP-80LSIUS BV. 103 I verse, tn voorraad strekt, a.s. dinsdag. Haringsalade «Mademoiselle Jbe- ipier n de in ;nis- DE OPENBARE BIBLIOTEEK TILBURG en voor 4 personen (indien mogeljjk Hollandse Voltstraat 43 - Postbus 3075 Tilburg - Tel 013-435930 J ^.895 2095 13^5 1695 I 1795 EEN MAGAZIJNRUIMTE waar plaats is voor boekenrekken. zoekt in de direkte omgeving van het filiaal Vredesparochie aan de Ringbaan West, tijdelijk tomatenpartjes jes. stvaste schotel. te kaas en in /erking van maïs in de k aardappelen of rijst reft de Ge- jarenplan i acties op Heuvelhof - Heuvelstraat Telefoon 013-424333 .„6» ^8® het sausje makende /arm laten worden. „_s aanzweten, ver re de bloem aan toe- op een klein pitje in ontoe- reooid. den er lasting ;n zo- schap hebt) aan de kook geklopte dooiers op t sinaasap- ui einigkerriepoeder r het sausje maken /ark (of de opgeklopte slagroom) s mayonaise, de mosterd, sap van it. peper uit de molen, wat zout en Als U de volgende dag de Bavaroistaart wilt serveren, haal 'm dan voorzichtig uit de vorm en plaats de taart op een ronde gebakschaal en garneer het geheel netjes met: (sla'- HiFi-Video-studio ttt Korvelseweg 85 Tilburg Iseweg g 171 Schriftelijke reakties bij de direkte van de Openbare Blblloteek, Postbus 3195, 5003 DD Tilburg eleryzout. ering: eieren Voor deze nog mensen, kostenve™™* ien. f Iers bevorderen het stimuler ingend)er heid van (k els likeur zijn ze ook kc buitenland toe. Mocht er interesse zijn, neem dan kontakt op met het buro. Het tele- en op een laag op ’n plaatjete hebben geprutteld, de niertjes en levertjes zeker gaar ge noeg. Het blik maïskorrels op een vergiet uit laten lekken, de gepelde en ontpitte tomaten in partjes snijden. Roer de maïskorr door de levertjes Schep nu alles royaal bestrooit de hete oven c.' re. Suggestie: serveer bij deze Canadese stoofschotel verse snij- of spercieboontjes en wat ook lekker is: ’n frisse gemengde salade erbjj. P.S. vanwege de verwe schotel zijn natuurlijk overbodig. 'n pan met ongeveer 2 liter water, t de aan stukken gesneden prei, en bouillontabletjes, ’n paar ge- :rbolletjes en wat zout, laat dit komen. De varkenstongetjes doen en in ongeveer l*/z uur Varkenstongetjes in zachte dragonsaus 3 varkenstongetjes (is voor 4 personen vol doende 150 gram prei 150 gram wortel 1 ui 2 bouillontabletjes 40 gram boter 2 eetlepels gesnipperde ti mespuntje (dus zeer wei 40 gram bloem 4 dl bouillon (van de tongetjes) verse dragon 2 eetlepels gehakte blaad jes of 1 eetlepel gedroogde blaadjes 1 borrelglaasje witte vermouth 1/2 theekopje sourcream of room /arois luchtig houdt. r.ingvorm moet U be- J-id stuk vetvrij pap -r -naast elkaar in ronde en passend de lange vingers. Schep nu de nog lobbige bavarois in de vorm en zet deze afgedekt met alumi niumfolie weg in uw koelkast. Deze vijf landen tellen meer dan 3 miljoen wijnboeren. Hieruit blijkt wel dat deze landbouwsector van sociaal-economisch belang is. handelsbalans van het groene E is wijn een van de weinige p" J waarvoor het saldo positief is. L meenschap exporteert namelijk 1 miljoen 1 porteert hectoliter. I j zondag 31 mei a.s. wordt door AMSC grotendeels jrora een gezelligheidsrit georganiseerd, T r^nntatip en daarnaast een routebeschrijvingsrit met ,p. een A- en B-klasse. kend is. De gezelligheidsrit is bestemd voor ieder- De wijngaarc re, die interesse heeft om eens zo’n rit te van de Neg< ijden, en is zeer eenvoudig gehouden. De itzetters van deze rit hebben hun best ge- 2.700.C een rit uit te zetten over goed Jen br e wegen in de direkte omgeving van Dongen. Door de jaren heen is de racefiets door de diverse Europese fabrikanten zo zeer bijgeschaafd en geperfentioneerd maal^t me.t een 8 niels Alleenvertegenwoordiger van de Shi- 600 AX voor Tilburg en omstre- lijkers aan het »rg. Pikante macaroni-salade (4 personen) 250 gram elleboog macaroni 1 kleine rode paprika 1 kleine gele paprika 2 300 gram kuikenfilets 200 gram gekookte ham (dikke plakken) 4 augurken normale maat 3 sjalotjes 100 gram verse tuinkruiden peterselie, dragon, bieslook. Voor de saus 6 eetlepels slagroom afgestreken theelepeltje kerriepoeder 2 eetlepels mayonaise 1/2 borrelglaasje witte port (of medium sherry) peper, zout, cek Voor de garner.. 4 hardgekookte klein kropje sla ;elantine-blaadjes uit het Qp io september 1981 gaat voor de foonnummer is 013-662556. Vragen aj 8°ed d°°r het achtste keer de «Leergang ontwik- naar Geert Gerritse. kelingsproblematiek» van start. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door jro buitenland van de Katholieke Hogeschool te Tilburg en is toeganke- 'ijk voor iedereen die geïnteresseerd is i de Derde Wereldproblematiek. erbij en ver. roeren. Dit alles i pitje gaar laten won».... l ue bouillon en de witte wijn toe- Als dit potje kookt, moet U het op brengen met de tomatenpuree, p. de molen, snufje rozemarijn, zout en sstersaus. van dit bcotun van wachten: in enkele jaren tijd verdub- zal een c belde het handelsverkeer en begon het king het verbruik toe te nemen in gebieden Europes waar de wijnmarkt tevoren nauwelijks terd, de van enige betekenis was. middel.. slinken en alle consument Overproduktie Gemeenschap zullen Maar al gauw kreeg de Gemeenschap en nagenoeg uniforn te maken met een te overvloedige pro- kunnen kopen. Het duktie. In 1976 werd dan ook een duren voor we we eerste reeks maatregelen getroffen: ook gerealiseerd 2 voorlopige stopzetting van de wijn- lemaal een zorg gaardaanplant, preventieve distillatie ners van een en opslag van een deel van de produk- we ons maar tie. Pas in 1978 werd er een begin ge maakt met een grondige herziening ktbeleid. jaren tachtig voor de wijnsector van de Gemeenschap petto? Twee belangrijke gebeurten sen zijn hiervoor bepalend. Allereerst de mogelijke toetreding van Portugal r en Spanje. De wijnproduktie van lyna Portugal is beperkt, maar de Spaanse i,de‘ Produktie:cijfers geven reden tot be- mige zorgdheid. De Spaanse produktie be- iraagt namelijk gemiddeld meer dan ‘0 miljoen hectoliter per jaar, met uit schieters naar boven tot 50 miljoen hectoliter. De Gemeenschap van de Twaalf zal ongeveer 60% van de mon diale wijnproduktie leveren. Maar zal het verbruik deze stijgende lijn vol gen? Vijfjarenplan Om dit verschil tussen het aanbod en De insiders vergisten zich. Een van hen, Jan Jenssen, de Tourwinnaar van 1968, heeft samen met een Japanse rijwielfabriek voor een primeur ge zorgd door in Europa een aerody mische racefiets te introduceren, Shimano 600 AX. De ovaalvormige ^0I buizen van het frame, de geheel inge- werkte remkabels en de overige afge- platte onderdelen zorgen voor een sc luchtweerstandsvermindering van ruim 20% in vergelijking met een ge wone racefiets. Een haringsalade, een macaronisalade, varkenstongetjes in dragonsaus, een Canadese stoofschotel en een mandarijnentaart, ideeën volop voor een fijn diner. Waarbij chef-kok Martin Willemsen bij de samenstellin gerechten vooral heeft ingespeeld op het aanstaande warme weerIets niet-alledaags voor een niet-alledaagse zomerdag en hieronder legt hij uitvoerig en vakkundig uit hoe u tot de beste resultaten komt. fles als U geen verse h brengen. De kom met geklopte d< tafel zetten en met beetjes er het pelsap bij roeren. De geweekte gek water nemen en a' sinaasappelmengels roeren. Zet deze substantie in een bak met ijskoud water en laat dit enigszins opstijven ofwel //o lobbig worden (wel regelmatig roeren). ?ur Ho Terwijl uw bavarois koud staat te worden, “J*- enkele minuten gaar laten worden. Hierna moet U de schil van twee sinaasappelen >n de roux wat af laten koelen. Zet nu het (eerst goed met’n natte doek afvegen) heel pannetje met roux weer op ’t vuur, al dun afschillen (geen witte vlies er meer roerende er de hete bouillon bijgieten, zo- aan) en deze aan zeer dunne reepjes snij- dat U een stevige saus verkregen heeft. De den, hierna even in een pannetje met ’n KOSl t de gehakte dra- beetje water knapperig gaar koken en -een zeef koud afneig,, jjeze uc s mag U door de bavarois roeren. |^ld£ t U ondertussen de slagroom met 40 gram suiker stijfkloppen. _rc>rAls uw bavarois lobbig is (dus har, J ren. zeer voorzichtig eerst de borreL De saus mag niet meer koken. doorheen roeren en vervolgens de geklopte Neem de warmgehouden schotel met de slagroom. werhoud er ap.n barveren. bodem vm de spms teltjes of omdat het nu tijd is heerlijk verse Londe en passe sleepasperges. n naai m aan voorztcntt uit De gemiddelde mondiale wijnproduktie schommelt sinds een tiental jaren rond de plaats de taartVopreen ronde 300 miljoen hectoliter per jaar. De Europese Gemeenschap produceert hiervan en gameer het geheel netjes bijna de helft. Europa is niet alleen de grootste wijnproducent, maar ook de lagroomkleine of gehalveerde grootste verbruiker ter wereld. Met meer dan 270 miljoen inwoners verbruiken de aardbeien en manderijnpartjes. Tien zo’n 135 miljoen hectoliter wijn per jaar. Met andere woorden, iedere U kunt deze Bavaroistaartserveren als Europeaan drinkt jaarlijks bijna 50 liter wijn. Dit is natuurlijk een gemiddelde en nagerecht of als punt bij de koffie. de cijfers lopen per land sterk uiteen: de Fransen staan met bijna 100 liter per inwoner aan kop, onmiddellyk gevolgd door de ItalianenOnderaan de lijst komen de Britten met 8 liter en de Ieren met slechts 3 liter per jaar. Zoals te verwachten viel zijn de grootste wijndrinkers ook de grootste wijnproducenten. Frankrijk en Italië leveren tezamen bijna 90% van de Europese produktie. De rest nemen Griekenland, Duitsland en Luxemburg voor hun rekening. de vraag te verkleinen heeft meenschap in 1980 een vij^t i groot voor wijn gelanceerd waarbij i Op de touw worden gezet voor zowel de pro- Europa duktie als het verbruik. produkten rlis. De Ge- :hap exporteert namelijk bijna 7 i hectoliter wijn per jaar en im- 1 maar ongeveer 5,5 miljoen De uitgevoerde wijn is s kwaliteitswijn, waarvan ie tot ver buiten Europa be- «leergang» zoekt het buro n, die bereid zijn tegen on- vergoeding een groep te bege- De taak van deze groepsbege- bestaat voornamelijk üit het i van het groepsproces en leren van de zelfwerkzaam- de groepsleden. Daarnaast «mtaktpersoon naar buro Wat de produktie betreft streeft de Gemeenschap naar een verbetering van de traditionele wijnstreken en de rooiing van wijngaarden die wijnen van middelmatige kwaliteit vóórt brengen. Op basis van dit beleid zal 200.000 hectare wijngaard door nieuwe aanplant of herbeplanting worden verbeterd en ongeveer 120.000 hectare wijngaard van or* reikende kwaliteit worden gerov Wat het verbruik betreft worde" stappen ondernomen om de bel<*ot in alle «lid-Staten te harmoniseren dat wijn in de gehele Gemeenschap even zwaar wordt belast. Daarnaast zullen er maatregelen worden getrof fen om de afzetmogelijkheden van wijn te verbeteren, zowel binnen de vjv.neenschap als in derde landen. Dit -amma omvat nog andere, meer ivviuiische maatregelen die betrekking hebben op de marktordening. Kwaliteitsverbetering De toepassing van dit actieprogramma zal een drievoudige positieve uitwer king hebben. De kwaliteit van de Europese wijnen zal worden verbe terd, de overschotten (die meestal uit ielmatige wijnen bestaan) zullen alle consumenten van de 'Ti tegen redelijke >rme prijzen wijn t zal nog vijf jaar /eten of deze wensen zijn. «Het zal ons al- g zijn», zullen de ken- goede wijn zeggen, «als kunnen bezatten... Als garnituur aardappelpuree en als de portemonee het toelaat peultje met worteltjes of verse as perges. De varkenstongetjes ’n nacht van te voren in water met wat zout schoon laten trek- ling van de ken. weer! Iets Neemnu’np; doe hienn de wortel, ui e.. stampte peper aan de kook I Maak nu uw haringsalade luchtig aan (dus are^|^an géén kneedwerk van maken) met het »,s y het witte vel gemakkelijk Van de Neem'nu een platte leg er in het ‘°^es kunt trekken’ zijn M prccies gaar midden de haringsalade op. De zéér voor- Nu de t0 tjes uit de 50^,, halen> -n ztchUg gewassen veldsla er omheen rang- beetje af |aten koelen om M vervolgens met r» met partjes tomaat en hardgekookte eieren. 7” «"n Sug8es,ie - ovenvaste schotel en houd dit in een niet te merna in de koehng (afgedektwegzetten, hete oven warm zodat U deze heerlijke haringsalade «ma- A|s volg ;t gaan we nu het s demoisellefris kunt serveren met knap- in« e*n je war perend geroosterd brood of n paar sneetjes Hierjn de zachtjes tarwebrood. volgens er de kerrie er Een heerlijke salade dte als hoofdmaaltyd vo/ en a, roerende genuttigd kan worden. Mandarijnen «Bavarois» taart gegarneerd met aardappelen 5 rauwe eierdooiers 40 gram suiker 5 dl sinaasappelsap 5 blaadjes gelantine 2'/z dl slagroom 40 gram suiker fijn gesneden sinaasappelschil 2 borrelglaasjes crème mandarinelikeur (of mandarine Napoleon 200 gram lange vingers een taart springvorm vetvrij papier 1 blikje mandarijntjes 1 doosje mooie aardbeien eventueel nog wat slagroom U moet beginnen met de gelantine-blaadjes in koud water te weken. Nu de rauwe eierdooiers in een kom, voeg 40 gram suiker toe dit boven ’n pan met «jö AX vooÏTilbÜr ^pXeWn3met l^hulp7^7en garde'.'Trk is rijwielhandel Spijl dertussen het sinaasappelsap (mag uit de Jultanapark 56 te Tilburg Aenodigdhed 4 haringen nieuwe 2 handappelen Golden Delicious 300 g gekookte aardappelen. 300 g gekookte bietjes, 2 eetlepels gesnipperde ui, 6 pijpjes bieslook, 3 eetlepels kwark (1/2 kopje opgeklopte slagroom inag ook 1 eetlepel mayonaise, mespuntje mosterd, 1 citroen, peper, zout, t Voor garnering 2 hardgekookte eieren, 2 tomaten, IOO gram veldsla (dit zjjn kleine groene blaadjes, en lijkt op spinazie U begint als volgt De aardappelen moet U vooral niet te gaar afkoken, zodat U er mooie dobbelsteentjes van kunt snijden. De gekookte bietjes en I appelen ook op dezelfde maat blokjes snij den. De schoongemaakte haringen nog .1 eens extra goed nakijken of er wel alle 1 graatjes uit zijn, snij dan de haringfilets aan reepjes. Nu alle ingrediënten losjes door elkaar mengen alsmede de gesnipperde uitjes en dé klein geknipte bieslook. Nu even apart het sausje mak" roerdekwa aan met de 1 de citroen, snufje tijm opgeklopte se, de moster bosje radijs (peper, zout, 1 lepel olie, 2 lepels azijn, snuifje suiker) klein potje zilveruitjes, 1 klein doosje tuinkers 100 gram geraspte belegen kaas. U begint metL kokend v- Hierna or. een vergiet uit laten lekken. De kuikenfilets in 'n beetje wa bouillonblokje en wat zout, ir. minuten gaar pocheren. De paprika’s doormidden snijden, ontdoen van pitjes, vervolgens aan ragdunne reep jes snijden. Ook de reeds afgekoelde kuikenfilets, de gekookte ham, en de augurken aan reepjes snijden. De sjalotten U ovi fynsnipperen en de verse (gewassen) Mijn tuinkruiden «hakken». J- Nu alle ingrediënten door elkaar hutselen en daarna aanmaken met het volgende sausje. Doe de slagroom in een kommetje, kerrie- g. poeder toevoegen en opkloppen, nu er de cHOOISCIlOiei mayonaise bij doen en het glaasje port canadiènne ^±^=12s„nuod; Neem nu de vleesschotel, beleg deze met ^rkeiKmenjes de gewassen kropsla, nu er de macaroni- Fam Do,er salade in het midden opleggen. De schoon- u“" - k azijn, peper, zout, suiker (dit ’n halfuurtje van te voren doenHiermee de zijkanten .^"enuuree p«pw uli d, molen. .nuQ, rozem.r|)n. zou., »n“n ft m2- 1 »lerb»k seUoomte (te ill ronisalade met de geraspte kaas. catessenzaken te koop) Serveer deze kleurrijke schotel met vers XLme beleeen kaas «nkbmnd of <mnrm.br.in. j™»™ Als groenten serveert U hierbijverse sr.y- of^percieboontjes of ’n lekkere gemengde GeZelÜgheidSrit De kippelevertjes even goed nakijken of er AMSC Aurora geen galletjes (groen en bitter) meer inzit- ten. De overtollige peesjes wegsnijden. De niertjes ’n nacht in het water zetten waarin ’n beetje zout (om zuiver te ti A kenHierna de niertjes in de lengte door- en aaamaast een routeoescnnjvmgsnt met snijden en alle vetkanaaltjes eruit verwijde- een A-en B-klasse. kend.*.s- ren dan in grove blokjes snijden. gezei|igheidsrit is bestemd voor ieder- De wijngaarden van de Gemeenschap Neem nu een grote koekepan of braadpan. een, die interesse heeft om eens zo’n rit te van de Negen (zonder Griekenland) Hierin de boter bruin laten worden en rijden, en is zeer eenvoudig gehouden. De beslaan in totaal een oppervlakte van hierin de kippelevertjes en de niertjes lek- uitzetters van deze rit hebben hun best ge- 2.700.000 hectare. Van deze wijngaar- ker bruin aanbraden. De halve in ringen daan, om een rit uit te zetten over goed den brengt 27% kwaliteitswijnen en de direl'e °m|!evin! 69* lafeï«™n ’“"i06m knollik erbij en vcAlnen. er de Molm produceen wijn voorde vervaardiging doorheen roeren. Dit alles in enkele minu- De start en inschrijving zjjn op de dag van van «een devies»zoals cognac en ar- ten op een laag pitje gaar laten worden. de rit in café-rest. Aurora, Kerkstraat 43 te magnac. Er wordt overigens veelmeer Hierna de bouillon en de witte wijn toe- Dongen, van 13.00 uur tot 14.00 uur. rode dan witte wijn geproduceerd, voegen. Als dit potje kookt, moet U het op De A-klasse is een routebeschrijvingsrit, pas jn 1970 kon wijn vrij binnen de wijn smaak brengen met de tomatenpuree, pe- bestemd voor zeer ervaren deelnemers, die grenzen van de Europese Ge- Geme per uit de molen, snu^e rozemarijn, zout en zullen rijden op het BRR-TRR reglement meenschap worden verhandeld. Na prograr worchestersaus. 1981 van de NRF '^vanlangdurige en moeizame discussies technis- ^d^dg,v0^reV^erw4at S„d^eB^ kwamende^ zijn de niertjes en levertjes zeker gaar ge- ders, die ook op het NRR-TRR reglement van de EG tenslotte overeen de ta- noeg. 1981 van de NRF zullen rijden. Deze nt is nefmuren af te breken. De gevolgen n ongeveer 40 km lang. van dit besluit lieten niet lang op zich n Zo spoedig mogelijk na binnenkomst van wachten: in enkele jaren tijd verdub de laatste deelnemer, zal met de pnjsr belde het handelsverkeer en begon het jrrels en de tomatenpartjes uitreiking begonnen worden, zodat u met verbruik toe te nemen in gebieden of onder de grill mooi bruin 16730.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1981 | | pagina 7