100°/o
'i
DELTA
MEUBELPARTIJVERKOOP,
EIKEN EN LEDEREN KWALITEITSMEUBELEN
ZIJN HIER DRASTISCH GOEDKOPER en met
FABRIEKSVERKOOP RECHTSTREEKS AAN U TE ÏEVEREN
warmer weer
22-
Niet-alledaagse
gerechten voor
T
PEPEK EN ZOET
veel brabanders en lintburgers
vergissen zich
Lekker eten uit onze rubriek
Met chef-kok
Martin Willemsen
De toekomst van
Racefiets
uit Japan
k BRESSON 5
ROOSENDAAL-Damstraat 117 - tel. 01650-52812
BREDA - Speelhuislaan 151
TILBURG - Hart van Brabantlaan 27 - tel. 013-432197
WEERT - Maaspoort 58
1* *1
Leergang
ontwikkelingsproblematiek KHT
de Europese wijn
Woensdag 27 mei pagina 7
,DE TltBURGSE KOERIER
ag 27 mei pagina 6
1 kleir
100 gr
m geraspte belegen kaas. dat U een stevige saus verkregen heeft. De den. hiem
it met de elleboog macaroni in ruim saus op smaak brengen met de gehakte dra- beetje wa
water af te koken (niet te gaar), gonblaadjes, peper, zout, paar druppels hierna op i
onder koud water afspoelen en op Worchestersaus en met het glaasje witte schilletjes i
giet uit laten lekken. vermouth. Dit dragonsausje nog even door Ook moet
enfilets in ’n beetje water, waarin ’n laten pruttelen en op het laatst er de 40 gram su
iblokje en wat zout, in ongeveer 10 sourcream of opgeklopte room door roe- Als uw bav
de
5iet
I1
ertjes
maïskorrels (in deli-
rbijverse snij-
tkere gemengde
h
eetlepels get
edroogde bla
top
pe-
snufje tjjm.
Brillen
LADDERS
Verrekijkers
Microscopen
Barometers
zoals: kervel,
BI
raat 151
1-431770
iRDEEL
JUWELIERS - HORLOGERS
VAN G0RP-80LSIUS BV.
103 I
verse,
tn
voorraad strekt,
a.s. dinsdag.
Haringsalade
«Mademoiselle
Jbe-
ipier
n de
in
;nis-
DE OPENBARE
BIBLIOTEEK TILBURG
en voor 4 personen
(indien mogeljjk Hollandse
Voltstraat 43 - Postbus 3075
Tilburg - Tel 013-435930 J
^.895
2095
13^5 1695 I
1795
EEN MAGAZIJNRUIMTE
waar plaats is voor boekenrekken.
zoekt in de direkte omgeving van
het filiaal Vredesparochie aan de
Ringbaan West, tijdelijk
tomatenpartjes
jes.
stvaste schotel.
te kaas en in
/erking van maïs in de
k aardappelen of rijst
reft de Ge-
jarenplan
i acties op
Heuvelhof - Heuvelstraat
Telefoon 013-424333
.„6»
^8®
het sausje makende
/arm laten worden.
„_s aanzweten, ver
re de bloem aan toe-
op een klein pitje in
ontoe-
reooid.
den er
lasting
;n zo-
schap
hebt) aan de kook
geklopte dooiers op
t sinaasap-
ui
einigkerriepoeder
r
het sausje maken
/ark (of de opgeklopte slagroom)
s mayonaise, de mosterd, sap van
it. peper uit de molen, wat zout en
Als U de volgende dag de Bavaroistaart
wilt serveren, haal 'm dan voorzichtig uit
de vorm en plaats de taart op een ronde
gebakschaal en garneer het geheel netjes
met: (sla'-
HiFi-Video-studio ttt
Korvelseweg 85 Tilburg
Iseweg
g 171
Schriftelijke reakties bij de
direkte van de Openbare
Blblloteek, Postbus 3195,
5003 DD Tilburg
eleryzout.
ering:
eieren
Voor deze
nog mensen,
kostenve™™*
ien. f
Iers
bevorderen
het stimuler
ingend)er heid van (k
els likeur zijn ze ook kc
buitenland toe.
Mocht er interesse zijn, neem dan
kontakt op met het buro. Het tele-
en op een laag
op ’n plaatjete hebben geprutteld,
de niertjes en levertjes zeker gaar ge
noeg.
Het blik maïskorrels op een vergiet uit laten
lekken, de gepelde en ontpitte tomaten in
partjes snijden.
Roer de maïskorr
door de levertjes
Schep nu alles
royaal bestrooit
de hete oven c.'
re.
Suggestie: serveer bij deze Canadese
stoofschotel verse snij- of spercieboontjes
en wat ook lekker is: ’n frisse gemengde
salade erbjj.
P.S. vanwege de verwe
schotel zijn natuurlijk
overbodig.
'n pan met ongeveer 2 liter water,
t de aan stukken gesneden prei,
en bouillontabletjes, ’n paar ge-
:rbolletjes en wat zout, laat dit
komen. De varkenstongetjes
doen en in ongeveer l*/z uur
Varkenstongetjes in
zachte dragonsaus
3 varkenstongetjes (is voor 4 personen vol
doende
150 gram prei
150 gram wortel
1 ui
2 bouillontabletjes
40 gram boter
2 eetlepels gesnipperde ti
mespuntje (dus zeer wei
40 gram bloem
4 dl bouillon (van de tongetjes)
verse dragon 2 eetlepels gehakte blaad
jes of 1 eetlepel gedroogde blaadjes
1 borrelglaasje witte vermouth
1/2 theekopje sourcream of room
/arois luchtig houdt.
r.ingvorm moet U be-
J-id stuk vetvrij pap
-r -naast elkaar in
ronde en passend de lange vingers.
Schep nu de nog lobbige bavarois in de
vorm en zet deze afgedekt met alumi
niumfolie weg in uw koelkast.
Deze vijf landen tellen meer dan 3
miljoen wijnboeren. Hieruit blijkt wel
dat deze landbouwsector van
sociaal-economisch belang is.
handelsbalans van het groene E
is wijn een van de weinige p" J
waarvoor het saldo positief is. L
meenschap exporteert namelijk 1
miljoen 1
porteert
hectoliter. I
j zondag 31 mei a.s. wordt door AMSC grotendeels
jrora een gezelligheidsrit georganiseerd, T r^nntatip
en daarnaast een routebeschrijvingsrit met ,p.
een A- en B-klasse. kend is.
De gezelligheidsrit is bestemd voor ieder- De wijngaarc
re, die interesse heeft om eens zo’n rit te van de Neg<
ijden, en is zeer eenvoudig gehouden. De
itzetters van deze rit hebben hun best ge- 2.700.C
een rit uit te zetten over goed Jen br
e wegen in de direkte omgeving
van Dongen.
Door de jaren heen is de racefiets door
de diverse Europese fabrikanten zo
zeer bijgeschaafd en geperfentioneerd maal^t me.t een 8
niels
Alleenvertegenwoordiger van de Shi-
600 AX voor Tilburg en omstre-
lijkers aan het
»rg.
Pikante
macaroni-salade
(4 personen)
250 gram elleboog macaroni
1 kleine rode paprika
1 kleine gele paprika
2 300 gram kuikenfilets
200 gram gekookte ham (dikke plakken)
4 augurken normale maat
3 sjalotjes
100 gram verse tuinkruiden
peterselie, dragon, bieslook.
Voor de saus
6 eetlepels slagroom
afgestreken theelepeltje kerriepoeder
2 eetlepels mayonaise
1/2 borrelglaasje witte port (of medium
sherry)
peper, zout, cek
Voor de garner..
4 hardgekookte
klein kropje sla
;elantine-blaadjes uit het Qp io september 1981 gaat voor de foonnummer is 013-662556. Vragen
aj 8°ed d°°r het achtste keer de «Leergang ontwik- naar Geert Gerritse.
kelingsproblematiek» van start. Deze
wordt jaarlijks georganiseerd door
jro buitenland van de Katholieke
Hogeschool te Tilburg en is toeganke-
'ijk voor iedereen die geïnteresseerd is
i de Derde Wereldproblematiek.
erbij en ver.
roeren. Dit alles i
pitje gaar laten won»....
l ue bouillon en de witte wijn toe-
Als dit potje kookt, moet U het op
brengen met de tomatenpuree, p.
de molen, snufje rozemarijn, zout en
sstersaus.
van dit bcotun
van wachten: in enkele jaren tijd verdub- zal een c
belde het handelsverkeer en begon het king het
verbruik toe te nemen in gebieden Europes
waar de wijnmarkt tevoren nauwelijks terd, de
van enige betekenis was. middel..
slinken en alle consument
Overproduktie Gemeenschap zullen
Maar al gauw kreeg de Gemeenschap en nagenoeg uniforn
te maken met een te overvloedige pro- kunnen kopen. Het
duktie. In 1976 werd dan ook een duren voor we we
eerste reeks maatregelen getroffen: ook gerealiseerd 2
voorlopige stopzetting van de wijn- lemaal een zorg
gaardaanplant, preventieve distillatie ners van een
en opslag van een deel van de produk- we ons maar
tie. Pas in 1978 werd er een begin ge
maakt met een grondige herziening
ktbeleid.
jaren tachtig voor de
wijnsector van de Gemeenschap
petto? Twee belangrijke gebeurten
sen zijn hiervoor bepalend. Allereerst
de mogelijke toetreding van Portugal
r en Spanje. De wijnproduktie van
lyna Portugal is beperkt, maar de Spaanse
i,de‘ Produktie:cijfers geven reden tot be-
mige zorgdheid. De Spaanse produktie be-
iraagt namelijk gemiddeld meer dan
‘0 miljoen hectoliter per jaar, met uit
schieters naar boven tot 50 miljoen
hectoliter. De Gemeenschap van de
Twaalf zal ongeveer 60% van de mon
diale wijnproduktie leveren. Maar zal
het verbruik deze stijgende lijn vol
gen?
Vijfjarenplan
Om dit verschil tussen het aanbod en
De insiders vergisten zich. Een van
hen, Jan Jenssen, de Tourwinnaar van
1968, heeft samen met een Japanse
rijwielfabriek voor een primeur ge
zorgd door in Europa een aerody
mische racefiets te introduceren,
Shimano 600 AX. De ovaalvormige ^0I
buizen van het frame, de geheel inge-
werkte remkabels en de overige afge-
platte onderdelen zorgen voor een sc
luchtweerstandsvermindering van
ruim 20% in vergelijking met een ge
wone racefiets.
Een haringsalade, een macaronisalade, varkenstongetjes in dragonsaus,
een Canadese stoofschotel en een mandarijnentaart, ideeën volop voor een
fijn diner. Waarbij chef-kok Martin Willemsen bij de samenstellin
gerechten vooral heeft ingespeeld op het aanstaande warme weerIets
niet-alledaags voor een niet-alledaagse zomerdag en hieronder legt hij
uitvoerig en vakkundig uit hoe u tot de beste resultaten komt.
fles als U geen verse h
brengen. De kom met geklopte d<
tafel zetten en met beetjes er het
pelsap bij roeren.
De geweekte gek
water nemen en a'
sinaasappelmengels roeren.
Zet deze substantie in een bak met ijskoud
water en laat dit enigszins opstijven ofwel //o
lobbig worden (wel regelmatig roeren). ?ur
Ho
Terwijl uw bavarois koud staat te worden, “J*-
enkele minuten gaar laten worden. Hierna moet U de schil van twee sinaasappelen >n
de roux wat af laten koelen. Zet nu het (eerst goed met’n natte doek afvegen) heel
pannetje met roux weer op ’t vuur, al dun afschillen (geen witte vlies er meer
roerende er de hete bouillon bijgieten, zo- aan) en deze aan zeer dunne reepjes snij-
dat U een stevige saus verkregen heeft. De den, hierna even in een pannetje met ’n KOSl
t de gehakte dra- beetje water knapperig gaar koken en
-een zeef koud afneig,, jjeze uc
s mag U door de bavarois roeren. |^ld£
t U ondertussen de slagroom met
40 gram suiker stijfkloppen.
_rc>rAls uw bavarois lobbig is (dus har, J
ren. zeer voorzichtig eerst de borreL
De saus mag niet meer koken. doorheen roeren en vervolgens de geklopte
Neem de warmgehouden schotel met de slagroom.
werhoud er ap.n barveren. bodem vm de spms
teltjes of omdat het nu tijd is heerlijk verse Londe en passe
sleepasperges.
n naai m aan voorztcntt uit De gemiddelde mondiale wijnproduktie schommelt sinds een tiental jaren rond de
plaats de taartVopreen ronde 300 miljoen hectoliter per jaar. De Europese Gemeenschap produceert hiervan
en gameer het geheel netjes bijna de helft. Europa is niet alleen de grootste wijnproducent, maar ook de
lagroomkleine of gehalveerde grootste verbruiker ter wereld. Met meer dan 270 miljoen inwoners verbruiken de
aardbeien en manderijnpartjes. Tien zo’n 135 miljoen hectoliter wijn per jaar. Met andere woorden, iedere
U kunt deze Bavaroistaartserveren als Europeaan drinkt jaarlijks bijna 50 liter wijn. Dit is natuurlijk een gemiddelde en
nagerecht of als punt bij de koffie. de cijfers lopen per land sterk uiteen: de Fransen staan met bijna 100 liter per
inwoner aan kop, onmiddellyk gevolgd door de ItalianenOnderaan de lijst komen
de Britten met 8 liter en de Ieren met slechts 3 liter per jaar. Zoals te verwachten
viel zijn de grootste wijndrinkers ook de grootste wijnproducenten. Frankrijk en
Italië leveren tezamen bijna 90% van de Europese produktie. De rest nemen
Griekenland, Duitsland en Luxemburg voor hun rekening.
de vraag te verkleinen heeft
meenschap in 1980 een vij^t
i groot voor wijn gelanceerd waarbij i
Op de touw worden gezet voor zowel de pro-
Europa duktie als het verbruik.
produkten
rlis. De Ge-
:hap exporteert namelijk bijna 7
i hectoliter wijn per jaar en im-
1 maar ongeveer 5,5 miljoen
De uitgevoerde wijn is
s kwaliteitswijn, waarvan
ie tot ver buiten Europa be-
«leergang» zoekt het buro
n, die bereid zijn tegen on-
vergoeding een groep te bege-
De taak van deze groepsbege-
bestaat voornamelijk üit het
i van het groepsproces en
leren van de zelfwerkzaam-
de groepsleden. Daarnaast
«mtaktpersoon naar buro
Wat de produktie betreft streeft de
Gemeenschap naar een verbetering
van de traditionele wijnstreken en de
rooiing van wijngaarden die wijnen
van middelmatige kwaliteit vóórt
brengen. Op basis van dit beleid zal
200.000 hectare wijngaard door
nieuwe aanplant of herbeplanting
worden verbeterd en ongeveer
120.000 hectare wijngaard van or*
reikende kwaliteit worden gerov
Wat het verbruik betreft worde"
stappen ondernomen om de bel<*ot
in alle «lid-Staten te harmoniseren
dat wijn in de gehele Gemeenschap
even zwaar wordt belast. Daarnaast
zullen er maatregelen worden getrof
fen om de afzetmogelijkheden van
wijn te verbeteren, zowel binnen de
vjv.neenschap als in derde landen. Dit
-amma omvat nog andere, meer
ivviuiische maatregelen die betrekking
hebben op de marktordening.
Kwaliteitsverbetering
De toepassing van dit actieprogramma
zal een drievoudige positieve uitwer
king hebben. De kwaliteit van de
Europese wijnen zal worden verbe
terd, de overschotten (die meestal uit
ielmatige wijnen bestaan) zullen
alle consumenten van de
'Ti tegen redelijke
>rme prijzen wijn
t zal nog vijf jaar
/eten of deze wensen
zijn. «Het zal ons al-
g zijn», zullen de ken-
goede wijn zeggen, «als
kunnen bezatten...
Als garnituur
aardappelpuree en als de portemonee het
toelaat peultje met worteltjes of verse as
perges.
De varkenstongetjes ’n nacht van te voren
in water met wat zout schoon laten trek-
ling van de ken.
weer! Iets Neemnu’np;
doe hienn de
wortel, ui e..
stampte peper
aan de kook I
Maak nu uw haringsalade luchtig aan (dus are^|^an
géén kneedwerk van maken) met het »,s y het witte vel gemakkelijk Van de
Neem'nu een platte leg er in het ‘°^es kunt trekken’ zijn M prccies gaar
midden de haringsalade op. De zéér voor- Nu de t0 tjes uit de 50^,, halen> -n
ztchUg gewassen veldsla er omheen rang- beetje af |aten koelen om M vervolgens met r»
met partjes tomaat en hardgekookte eieren. 7” «"n Sug8es,ie
- ovenvaste schotel en houd dit in een niet te
merna in de koehng (afgedektwegzetten, hete oven warm
zodat U deze heerlijke haringsalade «ma- A|s volg
;t gaan we nu het s
demoisellefris kunt serveren met knap- in« e*n je war
perend geroosterd brood of n paar sneetjes Hierjn de zachtjes
tarwebrood. volgens er de kerrie er
Een heerlijke salade dte als hoofdmaaltyd vo/ en a, roerende
genuttigd kan worden.
Mandarijnen
«Bavarois» taart
gegarneerd met aardappelen
5 rauwe eierdooiers
40 gram suiker
5 dl sinaasappelsap
5 blaadjes gelantine
2'/z dl slagroom
40 gram suiker
fijn gesneden sinaasappelschil
2 borrelglaasjes crème mandarinelikeur (of
mandarine Napoleon
200 gram lange vingers
een taart springvorm vetvrij papier
1 blikje mandarijntjes
1 doosje mooie aardbeien
eventueel nog wat slagroom
U moet beginnen met de gelantine-blaadjes
in koud water te weken.
Nu de rauwe eierdooiers in een kom, voeg
40 gram suiker toe dit boven ’n pan met «jö AX vooÏTilbÜr
^pXeWn3met l^hulp7^7en garde'.'Trk is rijwielhandel Spijl
dertussen het sinaasappelsap (mag uit de Jultanapark 56 te Tilburg
Aenodigdhed
4 haringen
nieuwe
2 handappelen Golden Delicious
300 g gekookte aardappelen.
300 g gekookte bietjes,
2 eetlepels gesnipperde ui,
6 pijpjes bieslook,
3 eetlepels kwark (1/2 kopje opgeklopte
slagroom inag ook
1 eetlepel mayonaise,
mespuntje mosterd,
1 citroen, peper, zout, t
Voor garnering
2 hardgekookte eieren,
2 tomaten,
IOO gram veldsla (dit zjjn kleine groene
blaadjes, en lijkt op spinazie
U begint als volgt
De aardappelen moet U vooral niet te gaar
afkoken, zodat U er mooie dobbelsteentjes
van kunt snijden. De gekookte bietjes en
I appelen ook op dezelfde maat blokjes snij
den. De schoongemaakte haringen nog
.1 eens extra goed nakijken of er wel alle
1 graatjes uit zijn, snij dan de haringfilets aan
reepjes.
Nu alle ingrediënten losjes door elkaar
mengen alsmede de gesnipperde uitjes en
dé klein geknipte bieslook.
Nu even apart het sausje mak"
roerdekwa
aan met de 1
de citroen,
snufje tijm
opgeklopte
se, de moster
bosje radijs (peper, zout, 1 lepel olie, 2 lepels
azijn, snuifje suiker)
klein potje zilveruitjes,
1 klein doosje tuinkers
100 gram geraspte belegen kaas.
U begint metL
kokend v-
Hierna or.
een vergiet uit laten lekken.
De kuikenfilets in 'n beetje wa
bouillonblokje en wat zout, ir.
minuten gaar pocheren.
De paprika’s doormidden snijden, ontdoen
van pitjes, vervolgens aan ragdunne reep
jes snijden. Ook de reeds afgekoelde
kuikenfilets, de gekookte ham, en de
augurken aan reepjes snijden. De sjalotten U ovi
fynsnipperen en de verse (gewassen) Mijn
tuinkruiden «hakken». J-
Nu alle ingrediënten door elkaar hutselen
en daarna aanmaken met het volgende
sausje.
Doe de slagroom in een kommetje, kerrie- g.
poeder toevoegen en opkloppen, nu er de cHOOISCIlOiei
mayonaise bij doen en het glaasje port canadiènne
^±^=12s„nuod;
Neem nu de vleesschotel, beleg deze met ^rkeiKmenjes
de gewassen kropsla, nu er de macaroni- Fam Do,er
salade in het midden opleggen. De schoon- u“" - k
azijn, peper, zout, suiker (dit ’n halfuurtje
van te voren doenHiermee de zijkanten .^"enuuree
p«pw uli d, molen. .nuQ, rozem.r|)n. zou.,
»n“n ft m2- 1 »lerb»k seUoomte (te ill
ronisalade met de geraspte kaas. catessenzaken te koop)
Serveer deze kleurrijke schotel met vers XLme beleeen kaas
«nkbmnd of <mnrm.br.in. j™»™
Als groenten serveert U hierbijverse sr.y-
of^percieboontjes of ’n lekkere gemengde GeZelÜgheidSrit
De kippelevertjes even goed nakijken of er AMSC Aurora
geen galletjes (groen en bitter) meer inzit-
ten. De overtollige peesjes wegsnijden.
De niertjes ’n nacht in het water zetten
waarin ’n beetje zout (om zuiver te ti A
kenHierna de niertjes in de lengte door- en aaamaast een routeoescnnjvmgsnt met
snijden en alle vetkanaaltjes eruit verwijde- een A-en B-klasse. kend.*.s-
ren dan in grove blokjes snijden. gezei|igheidsrit is bestemd voor ieder- De wijngaarden van de Gemeenschap
Neem nu een grote koekepan of braadpan. een, die interesse heeft om eens zo’n rit te van de Negen (zonder Griekenland)
Hierin de boter bruin laten worden en rijden, en is zeer eenvoudig gehouden. De beslaan in totaal een oppervlakte van
hierin de kippelevertjes en de niertjes lek- uitzetters van deze rit hebben hun best ge- 2.700.000 hectare. Van deze wijngaar-
ker bruin aanbraden. De halve in ringen daan, om een rit uit te zetten over goed den brengt 27% kwaliteitswijnen en
de direl'e °m|!evin! 69* lafeï«™n ’“"i06m
knollik erbij en vcAlnen. er de Molm produceen wijn voorde vervaardiging
doorheen roeren. Dit alles in enkele minu- De start en inschrijving zjjn op de dag van van «een devies»zoals cognac en ar-
ten op een laag pitje gaar laten worden. de rit in café-rest. Aurora, Kerkstraat 43 te magnac. Er wordt overigens veelmeer
Hierna de bouillon en de witte wijn toe- Dongen, van 13.00 uur tot 14.00 uur. rode dan witte wijn geproduceerd,
voegen. Als dit potje kookt, moet U het op De A-klasse is een routebeschrijvingsrit, pas jn 1970 kon wijn vrij binnen de wijn
smaak brengen met de tomatenpuree, pe- bestemd voor zeer ervaren deelnemers, die grenzen van de Europese Ge- Geme
per uit de molen, snu^e rozemarijn, zout en zullen rijden op het BRR-TRR reglement meenschap worden verhandeld. Na prograr
worchestersaus. 1981 van de NRF '^vanlangdurige en moeizame discussies technis-
^d^dg,v0^reV^erw4at S„d^eB^ kwamende^
zijn de niertjes en levertjes zeker gaar ge- ders, die ook op het NRR-TRR reglement van de EG tenslotte overeen de ta-
noeg. 1981 van de NRF zullen rijden. Deze nt is nefmuren af te breken. De gevolgen
n ongeveer 40 km lang. van dit besluit lieten niet lang op zich
n Zo spoedig mogelijk na binnenkomst van wachten: in enkele jaren tijd verdub
de laatste deelnemer, zal met de pnjsr belde het handelsverkeer en begon het
jrrels en de tomatenpartjes uitreiking begonnen worden, zodat u met verbruik toe te nemen in gebieden
of onder de grill mooi bruin 16730.