30 APRIL BRADERIE HOBBY 81 Hill Weer 2 topevenementen van organisatieburo vd heijden bv Oudelangstr. 1, TILBURG S’013-420758 KONINGSPLEIN VAN 10.00 TOT 19.00 uur l®1 Wijn en kaas van de Jura vervolmaken de Franse tafel sv.: SSESSS. ziin de *<omt 'n de orn8eving van $t. Claude lijks i van (°’a’ Septmoncel) terwijl tenslotte hevij K.oe -d.e .doch kaasl 3iede- z,->n’ 6-7-8 juni in de Pellikaanhal te Tilburg BRESSON Een sprookje van de TL-lamp besproken Woensdag 29 april 1981 pagina 5 DE TILBURGSE KOERIER april 1981 pagina 4 Brieven van lezers FIZINGEN en vervoer.’ Taxi Tilburg. Tel. De wijn en de krans! Het «Lac de Bonlieu» in de Franse Jura. over een Brillen Verrekijkers (escargots). i het door de .JLe laasberg ge- Microscopen Barometers V’ van n R. de Telefoon 013-424333 prima kwaliteit, KIF reimachines, Op alle dagen van 10.00 uur tot 18.00 uur Alles op het gebied van september, 7 Ook hier wéér marktkramen van Hopmans BV Tilburg JUWELIERS - HORLOGERS tnegarens I Heuvelhof - Heuvelstraat 103 Telefoon 013-424333 Vakantie in Frankrijk Vakantie in de Franse Jura (III) De «Pont de Capucins» (Kapucijnenbrug) in Arbois, Jura. Inlichtingen worden u graag verstrekt door ORGANISATIEBURO v.d. HEIJDEN b.v. Tilburg 013-550509 of 420758 VIRALE 14 355215 lachinegarens, ij VRIJE TIJD SPORT DOE-HET-ZELF NAALDKUNST VERZAMELEN LITERATUUR, enz., enz. jde touringcar Over welke discussiëren, land, zijn cialiteiten ENOLD idrijfkettingen /an de Jura r 'k varkens is als Duitsland rknemers, 1% in een al Turkse - Longwy - - Besan^on. i meren de vele Wedstrijd «Kennis van Franse wijn» P. de Leeuw, Frans Lisztstraat 272, 4011 RH Tilburg bereid gelijk- ier» inde TL-lampen» van run de heer Wim Kersten, 'erstaand, treft u een artikeltje Commentaar op genoemd be- d.w.z. een jaar tijd. 1 werknemer inten toeneming is toe evol- gezinshereniging In Italië en het Verenigd Koninkrijk is het bevolkingsaantal gedaald omdat r mensen emigreren. Maar in Ierland, Nederland en vooral Duitsland is het aantal buitenlandse werknemers in meerdere of mindere een rode nare kwali zijnen zijn er roix d’Argis» en buitenk sprookje van de TL-lampen» Allereerst even een opmerking vooraf. Als men spreekt van TL-buizen (of lampen) dan bedoelt men in feite een speciaal produkt van een grote gloei lampenfabriek in het zuiden des lands. Dat TL is een algemene naam gewor- UW AUTO WASSEN, en in de was zetten i,00 in 5 minuten klaar, >rf50,-.B.P. Autorettel li Dirigentenlaan iurg (Stokhasselt). REN-CAMPING De rioek heeft luxe 6- :halets te huur, en gelegenheid voor kam- Nog seizoenplaatsen g Rekr. team, semi et zwembad, kin. tennisbaan, speeltuin, imte met intieme bar. ette. Ruige Hoek 2-3, i Maasbree (bij Venlo) 55-2360. o~/en van "ese bevolkip" men de Lim-o categorieën w- "rankrijken I jaar even\ ranten zodat »1 op --’V. s •f’ weekend in Beaune. Bourgogne; een personen naar E{ van de chapagne, Franse wijn en 950 nen. I wordt ii ons, wijn ver ;t de Fransman c vijze en bevestigt lijk: «Wijn is ptmoncel) terwij. de geitekaas «Chevret» een voor liefhebbers unieke lekkernij zal naast dan nog de Mont d’Or, die een roomachtige kaassoort is. T meubelen van fa- laar klant, showroort e winkel. De Wijsjes, straat 166. :REN, alle soorten en HEIDE 10 stuks f 8,- in KLIMPLANTEN en ANTSOENEN, OMEN, ROZEN en RUIT, LAANBOMEN, rten HEESTERS, VASTE EN, jonge CONIFE- ANTEN, ABIES en Pl- N, HAAGSTRUIKEN in DROOG AARDHOUT. Beuken en ar zak f 7,-; 12 zakken 1 5, SPOORBIELS mooie stuk 260cm lang. WIND MEN zwaar geïmpregt gevlochten 183x183 cnf iverlapte 183 x 183 cniif JHAARHEKKEN 250 cm I cm hoog f 22,-; 250 cm’ 80 cm hoog f25,- PA- vele maten eiken tonnen iccessoires KEIEN kin- es) 10 x 10 cm f 0.-42 14 ic O, 65; 14x21 cm f 0,75.. itrum en handelskweke- 3DEN-BRABANT». Ver- nt gelegen in t hoekje, bergseweg 3a, >uvel. Tel. 04160-33155. -I Arbois - Etoile - Arlay Zo zijn er de «Arbois»-wijnen die van een uitstekende kwaliteit getuigen al een eeuwenlange reput Men kent er de rode, de de exquise «gele» wijnen naast de rosé, de mousserende wijnen en de bleekrode die men «paillet» (of «vin de paille») noemt. Een van de vooraari- staande wijnbouwers en -leveranciers in deze streek is Henri Maire die eige naar is van een aantal «domeinen» en om Arbois. Gouden onderscheidin gen werden ontvangen voor verschil- 111C111 uc lende wijnsoorten, zoals de «Rubis de ]4e en )5e eeuw <je Domaine Montfort een rode wijn d Arlay resideerder van een onvergelijkbare kwaliteit. Rode, witte en rosé-wijnen zijn er van T2- de «Domaine de la Croix d’Argis» die Kaas - Uit - t-VUlStje bij kenners in binnen- en buitenland Nietalleende wijnen inde FranseJura hoog op de verlanglijsten voorkomen, hebben een indrukwekkende omvang Onder de slogan «Weet je wijntje» houdt Cofravin, de stichting die in ons land streeft naar een grotere bekend heid van de Franse wijn, ook dit jaar een nationale wedstrijd. Deze vindt in eerste instantie plaats via de slijters, maar voor het eerst doet ook een aantal horeca-bedrijven mee. In een brochure—’nGlasvol wijnwijs- Grand Prix itorkettingen bruin chniek s verneweg 14 irg tel. 321316 Demografie: migratie in Europa s,eet,ls in Ierland, De Commissie van de Europese Ge- Luuo,a,iu meenschappen heeft onlangs een 1 aantal cijfers gepubliceerd die ons een mate toegenomen, beeld geven van de migratie van de Eind juni 1980 waren er in T ‘p'rnntjnrn- Europese bevolking sinds 1977. Hier- 2.072.000 buitenlandse werk tteland wellicht in bÜ kunnen de Lid-Staten grofweg in d.w.z. een stijging van 7.19 heropn met me- drie categorieën worden verdeeld, jaar tijd. Vooral het aantal plateaus belvédè- België, Frankrijken Luxemburg tellen werknemers is toegenomen. Deze «npittoreskestadjes. s*nds drie jaar evenveel immigranten toeneming is toe te schrijven aan de als emigranten zodat hun bevol- gezinshereniging en bovendien heb- kingsaantal op een stabiel niveau ben veel Turken in Duitsland óm asiel blijft. gevraagd. TWERK o.a. re ties, schilderstukken, rwerk, foto’s, di- etsen en tekeningen, tehspecialist, Besterd- Tel. 431386. i nt^detail Rijke dis Zoals aan het begin van dit artikel al vastgesteld: Frankrijk, en vooral de Franse keuken heeft een wereldfaam. In de talrijke restaurant, ook in de Jura, krijgt men gelegenheid te óver om daarmee kennis te maken en daarom is het altijd aanbevelenswaar- dig de menu-kaart te raadplegen. Frankrijk kent eën keten van «Restau rants de Tourisme» die naast de ge wone kaartmogelijkheden een «menu touristique» te bieden hebben. Of schoon teruggaand in de geschiede- heid uit Frankrijk is in gemakkelijk Er zijn aantrekkelijke prijzen te win- en plezierig leesbare vorm een hele- nen, allemaal uiteraard in de Franse boel informatie over Franse wijn- wijnsfeer: een rondreis voor 2 per- gebieden verzameld. Wie dat aan- sonen door het Loire-gebied; een lang dachtig doorleest, kan daarna met weekend in Beaune, het hart van weinig moeite een aantal vragen Bourgogne; een weekendreis voor 2 beantwoorden. De lijst met antwoor- personen naar Epemay, het centrum den kan worden ingeleverd bij de slij- van de chapagne, verder 47 kisten ter of het horeca-bedrijf waar men de Franse wijn en 950 wijn-waardebon- brochure heeft verkregen. Het feit dat de Fransman zo'n keer of tien méér wijn de Hollander wil niet zeggen u«l zelfs al is het aantal wijn-«kenners» dan niet zó enorm groothet aantal wijn - liefhebbers» niet groeiend zou zijn. Al gaat de uitspraak «wat jenever is voor de Hollander, is de wijn voor Chaz de Fransman» dan wellicht niet hele- wijns maal op immers, er zijn ook de ape- ritiefs als «pastis» feit is dat het drinken van wijn wel weg heeft van een volksgebruik dat als het ware al met de paplepel wordt ingegoten. «Water verdeelt ons, wijn verenigt ons», zegt de Fransman op «inne mende» wijze en bevestigt nog eens zijn prodi nadrukkelijk: «Wijn is vloeibare rancier is vreugde!» warme, i Wie zich buigt over de soorten en aanbevc' kwaliteit van de wijnen in de Franse grote wijn - Jura zal zonder enige aarzeling bij de tie: de «Et?-1 kennismaking dan wel zeker bij meer- namige dorpje der «konfrontaties» beamen dat deze le Sounier. S[ edele landsprodukten niet alléén als is de mous zodanig een culinair genot vormen, bovendien doch dat zij óók een wonderlijke aan- met witte vulling zijn op de gerechten die de Franse keuken biedt. En ook dat ge schiedt in een enorme variatie! In de loop van de (wijn)geschiedenis heeft (nen de Jura-wijnen weten onder te verdelen in een viertal groepen. -? streek, of over welk departement in Frankrijk men ook wil lezen of jn, onwillekeurig komt men daarbij terecht op de eetgewoonten in dit delicatessen zoals «sklakken» en «kikkerbillen maar ook op de spe- als kaas- en wijnsoorten. Ook al heeft het éigen land of hebben omliggende landen in het kader van hun produktiviteit ook kaas- en wijnsoor ten, steeds weer wordt verwezen naar de produkten én hun kwaliteiten van het Franse land, zéker door hen die regelmatig een wijntje tot zich plegen te nemen. En dat geldt in grotere mate voor degenen die besloten hebben hun vakantie in Frankrijk te gaan doorbrengen. Voor hen breekt daar een tijd aan van weldadig «genip en «gepeuzeb en vooral als het wijn drinken betreft. Immers, zo luidt een veelvuldig door liefhebbers gebezigde uitdrukking Wijn smaakt nergens zo goed als in de streek zelf»! Welnu, omdat in verschillende artikelen in deze (vakantie- reeks de aandacht wordt gevestigd op de Franse Jura die deel uitmaakt van de Franche - Comté kan met een gerust hart worden aangekondigd dat zowel de wijn- als kaasliefhebber in deze streek van het Franse land voor opmerkelijke verrassingen zal komen te staan! «La Domaine du Sobief» levert e tintelende rosé terwijl een exclusie gemiddeld «Arbois-Blanc-Sec» (een witte w drinkt dan dus) afkomstig is van de Domaine «en dat Grange Grillard. Beroemde gele wij nen ook van Henri Maire zijn verkrijgbaar als een «onnavolgbare» Chateau - Chalon, terwijl overigens een andere wijnbouwer Michel ^'lazeranS eveneens deze gele wijnsoort op de markt brengt via het «Chaffïn»-etiket, waarvan ook de rode, witte en rosé-wijnen deel uit maken. Wijn-Caves van beide wijn- r°ya< boeren zijn te vinden in het centrum van Arbois in welke plaats men ook de naam Jacques Foret zal aantreffen die óók bekroonde rode en witte wijnen in Juktie kent en bovendien leve- is van «mac-vin», een soort ingedikte wijn die als likeur zolen wordt. Ook de «derde» vijn is van de nodige importan- «Ztoile»-wijnen uit het gelijk- Jorpje ten noorden van Lons - ...v>Specialiteit van dit gebied "r>usserende wijn waarbij men u.en een naar itte wijnen. grote groep «Cóte welke benaming al. deze streek zijn verzar de belangrijkste uit die g stig uit Poligny in die kategorii rode, witte en mousserende Vermeldenswaard overigens wijnen van «Chateau d’Arlay» - de Arlay-domeinen waarvan I- it getuigen en Laguiche momenteel eigenaar is, Katie hebben. een a<je|lijke voorgeschi nis hebben: rode, witte en gele wijn alsook rosé zijn van deze landgoede ren afkomstig. Als interessan. geldt hier het feit dat het Huis van Oranje met dit kasteel historische banden heeft. De Nederlandse vorstin 3,gc- draagt nog steeds de titel «Barones ln van Arlay» terwijl in de grote salon 1 ,n" van het kasteel een portret hangt van1 Willem de Zwijger, ten teken dat in de 15e eeuw de Oranjes in Chateau 'en. aangenomen. Ook de Franse kaas soorten zoals de traditionele hoog aangeschreven brie, bresse-bleu en camembert vormen een belangrijke export-produkt, afgezien uiteraard van het feit dat deze in dit land zelf ook royaal worden geconsumeerd. Het is uiers een goede traditie dat na zowel de middag- als avondmaaltijd het gerechten kaasplankje wordt gepresenteerd duiven 1 waaruit de liefhebber een keuze kan groene maken. En behalve die eerder ge- als dat van noemde «traditionele» kaassoorten «Hotel des Cascade heeft de Franse Jura aanvullende spe- (langs de route naar cialiteiten te bieden die bijzonder die «spécialités réj smakelijk zijn: De Gryère (of de «Comté») een tamelijk grote, ronde «gatenkaas» terwijl ook een van iets mindere kwaliteit getuigende «Crème de Gryère» wordt geprodu ceerd. Er is voorts de «Cancoillotte», een meestal thuis bereide kaas die warm wordt gegeten en wordt met ei en knoflook. Naar het namige plaatsje in de «Morbie noemd; het is een halfzachte kaas ?engezt r ikelen over de Jura in het al- gemeen, de bezienswaardigheden. De nis de bevolking van de Jura op het fransen jura heeft ook zijn culinair" menu voornamelijk varkensvlees speciaiiteiten zoals zijn wijnen, a. kende en zowel hoofdkaas als cote- kaassoorten, de maaltijden. Daarover letten daarop voorkwamen, is er thans di, derde artikel vakantie in de ruime keuze in ook rundvlees-en kalfs- Franse Jura>> Straks gaal u dat alles vlees - specialiteiten al dan met met ze(f «proeven» en ondervinden. U zult truffels bereid. Wild of gevogelte zijn entoesiast naar Nederland terugke- op veel menukaarten voorkomende ren. immers, u leefde metterdaad «als gerechten (hazepeper. ragout van God in Frankrijk». duiven of snip, gestoomde hoen. Goede reis en veel plezier toegewenst groene kwartel e.d.). Een restaurant als dat van Madame Richerateaux van «Hotel des Cascades» in Bonlieu ir Genève) serveert _rêgionales» waaron der zich ook de forel (truite meunière) en de fondue jurassien bevinden. Ge garneerd zuurkool (Choucroute) staat steevast op de kaart alsook de kit.: En r Nederlander Charles Schaasberg ge leide «Hotel du Lac» prijken uiteraard at genre lekkernijen doch kan de .rlandse gast «tekst en uitleg» ^rijgen over de samenstelling van de gerechten die misschien wel eens vreemd aandoen doch van een exquise kwaliteit zijn terwijl de menu’s dage- aan een bijzondere variatie onder- ig zijn. Wje wil nog ontkennen dat de Franse Jura alles biedt om te leven «als God in Frankrijk»? -j’■nee rd zuurkool itaat steevast op de ukkerbilletjes en slakken i op een menukaart van ’ïderk e wijn waarbij men im heeft opgebouwd «La douce France»! Mogelijk hebt u inmiddels uw keus bepaald voor een vakantie. Mogelijk ook hebt u gekozen voor een van de tal vincies op het platt een streek met veel be i, watervallen, plat skleine dorpen enK-v dlicht is die keus gevallen op de anse Jura die deel uitmaakt van de anche - Comté, en die overloopt in de Zwitserse Jura. Ter hoogte dus van Genève, op zo’n negenhonderd kilo meter afstand van de stad Rotterdam, te bereiken via de autosnelwegen (via Parijs tot de afslag Chalons - sur SaónelSud) of de meer landelijke we gen via Luik - Bastogne - Noncy - Metz - Epinal - Naar een van de campings aan of in de bossen; of in een van hotelletjes die de Jura rijk is. In uw blad van 16 april (of was het al den, net als «asperientje» of het feit In het voorseizoen (tot 15 juni) of het een week eerder?stond een artikel dat men bij onze zuiderburen ieder naseizoen (na 15 augustus); of uiter- «Het sprookje van de TL-lampen» van foto-toestel een «kodak» noemt. De aard in dat seizoen zelf. Met uw gezin de hand van de heer Wim Kersten. benaming moet in feite zijn «fluore- of met een gezelschap. U las al in eer- Hier onderstaand, treft u een artikeltje scente buis»Als men spreekt van TL- der artikelen over de Jura in het al- oon als kommentaar op genoemd be- buizen dan zegt men/ eigenlijk«T»- meen, de bezienswaardigheden. De richtje. Lamp-buis. ansen Jura heeft ook zijn culinaire «£en sprookje Over een Inderdaad is het een sprookje, dat een «cialiteiten zoals zijn wijnen, de d FL meer stroom zou gebruiken bij het >orten, de maaltijden. Daarover Sprookje aan (in)schakelen. Ofschoon (en hier lit derde artikel «vakantie in de van de TL-lampen» wordt het misschien te technisch) de buis bij het inschakelen pas start, als de spanning en stroomsterkte ver hoogd worden. Daartoe dient de starter, die eigenlijk, als de buis een maal brandt, weggenomen kan wor den Vandaar dat handige fabrikanten de ornamenten zo hebben gemaakt, dat het uit nemen van de starter alleen dan kan geschieden, als de buis ver wijderd wordt. Maar die verhoogde stroomopname kan inderdaad worden verwaarloosd. Maartoch hebben buis en starter van het herhaaldelijk in- en uitscha kelen veel te lijden en wordt inderdaad de levensduur van beide verkort. Ook al meent de «Consumentengids» van november 1979 van niet. Bij een test van de «Consumentenbond» waren «Osrambuizen» na 20.000'branduren en 8 keer schakelen per etmaql nog steeds brandende. Persoonlijk heb ik ervaren dat fluorecentiebuizen, \in ge bruik op een vrachtschip en dan nog wel in de machinekamer, maar dan kontinu brandende, na 25.000 brand uren nog volkomen goed waren. In het algemeen dient men dus wel dé, regel in acht te nemen «Plaats geen fluorescentieverlichting in ruimten, waar veel geschakeld moet wórden, b.v. toiletten». En wat beslist geen sprookje is, is het feit dat een buis van 40 Watt meer licht geeft, dan een gloeilamp van 100 Watt. En wat zeker geen sprookjé is, is het feit, datfluorescentiebuizen goed, zeer goed schoon moeten worden ge houden, omdat anders een deel van de lichtopbrengst verloren gaat. En als er belangstelling bestaat over het ver schil tussen inductieve en capaditieve ornamenten, dan wil ik daar nog wel iets over schrijven. zelf «proeven» t entoesiast naai ren. Immers, u God in Frankr Goede reis en v

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1981 | | pagina 5