30 APRIL
BRADERIE
HOBBY 81
Hill Weer 2 topevenementen van
organisatieburo vd heijden bv
Oudelangstr. 1, TILBURG S’013-420758
KONINGSPLEIN
VAN 10.00
TOT 19.00 uur
l®1
Wijn en kaas van de Jura
vervolmaken de Franse tafel
sv.:
SSESSS.
ziin de *<omt 'n de orn8eving van $t. Claude lijks i
van (°’a’ Septmoncel) terwijl tenslotte hevij
K.oe -d.e
.doch kaasl
3iede- z,->n’
6-7-8 juni
in de Pellikaanhal
te Tilburg
BRESSON
Een sprookje van de TL-lamp
besproken
Woensdag 29 april 1981 pagina 5
DE TILBURGSE KOERIER
april 1981 pagina 4
Brieven van lezers
FIZINGEN en vervoer.’
Taxi Tilburg. Tel.
De wijn en de krans!
Het «Lac de Bonlieu» in de Franse Jura.
over
een
Brillen
Verrekijkers
(escargots).
i het door de .JLe
laasberg ge-
Microscopen
Barometers
V’
van
n R. de
Telefoon 013-424333
prima kwaliteit,
KIF
reimachines,
Op alle dagen van 10.00 uur tot 18.00 uur
Alles op het gebied van
september, 7
Ook hier wéér marktkramen van Hopmans BV Tilburg
JUWELIERS - HORLOGERS
tnegarens
I Heuvelhof - Heuvelstraat 103
Telefoon 013-424333
Vakantie in
Frankrijk
Vakantie in de
Franse Jura (III)
De «Pont de Capucins»
(Kapucijnenbrug) in Arbois, Jura.
Inlichtingen worden u graag verstrekt door
ORGANISATIEBURO v.d. HEIJDEN b.v.
Tilburg 013-550509 of 420758
VIRALE
14
355215
lachinegarens, ij
VRIJE TIJD SPORT DOE-HET-ZELF
NAALDKUNST VERZAMELEN LITERATUUR,
enz., enz.
jde touringcar
Over welke
discussiëren,
land, zijn
cialiteiten
ENOLD
idrijfkettingen
/an de Jura r
'k varkens
is als
Duitsland
rknemers,
1% in een
al Turkse
- Longwy -
- Besan^on.
i meren
de vele
Wedstrijd «Kennis van Franse wijn»
P. de Leeuw,
Frans Lisztstraat 272,
4011 RH Tilburg
bereid
gelijk-
ier»
inde TL-lampen» van
run de heer Wim Kersten,
'erstaand, treft u een artikeltje
Commentaar op genoemd be-
d.w.z. een
jaar tijd. 1
werknemer
inten toeneming is toe
evol- gezinshereniging
In Italië en het Verenigd Koninkrijk is
het bevolkingsaantal gedaald omdat
r mensen emigreren. Maar
in Ierland, Nederland en vooral
Duitsland is het aantal buitenlandse
werknemers in meerdere of mindere
een rode
nare kwali
zijnen zijn er
roix d’Argis»
en buitenk
sprookje
van de TL-lampen»
Allereerst even een opmerking vooraf.
Als men spreekt van TL-buizen (of
lampen) dan bedoelt men in feite een
speciaal produkt van een grote gloei
lampenfabriek in het zuiden des lands.
Dat TL is een algemene naam gewor-
UW AUTO WASSEN,
en in de was zetten
i,00 in 5 minuten klaar,
>rf50,-.B.P. Autorettel
li Dirigentenlaan
iurg (Stokhasselt).
REN-CAMPING De
rioek heeft luxe 6-
:halets te huur, en
gelegenheid voor kam-
Nog seizoenplaatsen
g Rekr. team, semi
et zwembad, kin.
tennisbaan, speeltuin,
imte met intieme bar.
ette. Ruige Hoek 2-3,
i Maasbree (bij Venlo)
55-2360.
o~/en van
"ese bevolkip"
men de Lim-o
categorieën w-
"rankrijken I
jaar even\
ranten zodat
»1 op
--’V.
s
•f’
weekend in Beaune.
Bourgogne; een
personen naar E{
van de chapagne,
Franse wijn en 950
nen.
I wordt ii
ons, wijn ver
;t de Fransman c
vijze en bevestigt
lijk: «Wijn is
ptmoncel) terwij.
de geitekaas «Chevret» een voor
liefhebbers unieke lekkernij zal
naast dan nog de Mont d’Or, die
een roomachtige kaassoort is.
T meubelen van fa-
laar klant, showroort
e winkel. De Wijsjes,
straat 166.
:REN, alle soorten en
HEIDE 10 stuks f 8,- in
KLIMPLANTEN en
ANTSOENEN,
OMEN, ROZEN en
RUIT, LAANBOMEN,
rten HEESTERS, VASTE
EN, jonge CONIFE-
ANTEN, ABIES en Pl-
N, HAAGSTRUIKEN in
DROOG
AARDHOUT. Beuken en
ar zak f 7,-; 12 zakken 1
5, SPOORBIELS mooie
stuk 260cm lang. WIND
MEN zwaar geïmpregt
gevlochten 183x183 cnf
iverlapte 183 x 183 cniif
JHAARHEKKEN 250 cm
I cm hoog f 22,-; 250 cm’
80 cm hoog f25,- PA-
vele maten eiken tonnen
iccessoires KEIEN kin-
es) 10 x 10 cm f 0.-42 14 ic
O, 65; 14x21 cm f 0,75..
itrum en handelskweke-
3DEN-BRABANT». Ver-
nt gelegen in t hoekje,
bergseweg 3a,
>uvel. Tel. 04160-33155.
-I
Arbois - Etoile - Arlay
Zo zijn er de «Arbois»-wijnen die van
een uitstekende kwaliteit getuigen
al een eeuwenlange reput
Men kent er de rode, de
de exquise «gele» wijnen naast de
rosé, de mousserende wijnen en de
bleekrode die men «paillet» (of «vin de
paille») noemt. Een van de vooraari-
staande wijnbouwers en -leveranciers
in deze streek is Henri Maire die eige
naar is van een aantal «domeinen»
en om Arbois. Gouden onderscheidin
gen werden ontvangen voor verschil- 111C111 uc
lende wijnsoorten, zoals de «Rubis de ]4e en )5e eeuw <je
Domaine Montfort een rode wijn d Arlay resideerder
van een onvergelijkbare kwaliteit.
Rode, witte en rosé-wijnen zijn er van T2-
de «Domaine de la Croix d’Argis» die Kaas - Uit - t-VUlStje
bij kenners in binnen- en buitenland Nietalleende wijnen inde FranseJura
hoog op de verlanglijsten voorkomen, hebben een indrukwekkende omvang
Onder de slogan «Weet je wijntje»
houdt Cofravin, de stichting die in ons
land streeft naar een grotere bekend
heid van de Franse wijn, ook dit jaar
een nationale wedstrijd.
Deze vindt in eerste instantie plaats
via de slijters, maar voor het eerst doet
ook een aantal horeca-bedrijven mee.
In een brochure—’nGlasvol wijnwijs-
Grand Prix
itorkettingen
bruin
chniek
s verneweg 14
irg tel. 321316
Demografie:
migratie in Europa s,eet,ls
in Ierland,
De Commissie van de Europese Ge- Luuo,a,iu
meenschappen heeft onlangs een 1
aantal cijfers gepubliceerd die ons een mate toegenomen,
beeld geven van de migratie van de Eind juni 1980 waren er in T
‘p'rnntjnrn- Europese bevolking sinds 1977. Hier- 2.072.000 buitenlandse werk
tteland wellicht in bÜ kunnen de Lid-Staten grofweg in d.w.z. een stijging van 7.19
heropn met me- drie categorieën worden verdeeld, jaar tijd. Vooral het aantal
plateaus belvédè- België, Frankrijken Luxemburg tellen werknemers is toegenomen. Deze
«npittoreskestadjes. s*nds drie jaar evenveel immigranten toeneming is toe te schrijven aan de
als emigranten zodat hun bevol- gezinshereniging en bovendien heb-
kingsaantal op een stabiel niveau ben veel Turken in Duitsland óm asiel
blijft. gevraagd.
TWERK o.a. re
ties, schilderstukken,
rwerk, foto’s, di-
etsen en tekeningen,
tehspecialist, Besterd-
Tel. 431386.
i nt^detail Rijke dis
Zoals aan het begin van dit artikel al
vastgesteld: Frankrijk, en vooral de
Franse keuken heeft een wereldfaam.
In de talrijke restaurant, ook in de
Jura, krijgt men gelegenheid te óver
om daarmee kennis te maken en
daarom is het altijd aanbevelenswaar-
dig de menu-kaart te raadplegen.
Frankrijk kent eën keten van «Restau
rants de Tourisme» die naast de ge
wone kaartmogelijkheden een «menu
touristique» te bieden hebben. Of
schoon teruggaand in de geschiede-
heid uit Frankrijk is in gemakkelijk Er zijn aantrekkelijke prijzen te win-
en plezierig leesbare vorm een hele- nen, allemaal uiteraard in de Franse
boel informatie over Franse wijn- wijnsfeer: een rondreis voor 2 per-
gebieden verzameld. Wie dat aan- sonen door het Loire-gebied; een lang
dachtig doorleest, kan daarna met weekend in Beaune, het hart van
weinig moeite een aantal vragen Bourgogne; een weekendreis voor 2
beantwoorden. De lijst met antwoor- personen naar Epemay, het centrum
den kan worden ingeleverd bij de slij- van de chapagne, verder 47 kisten
ter of het horeca-bedrijf waar men de Franse wijn en 950 wijn-waardebon-
brochure heeft verkregen.
Het feit dat de Fransman
zo'n keer of tien méér wijn
de Hollander wil niet zeggen u«l
zelfs al is het aantal wijn-«kenners»
dan niet zó enorm groothet aantal
wijn - liefhebbers» niet groeiend zou
zijn. Al gaat de uitspraak «wat jenever
is voor de Hollander, is de wijn voor Chaz
de Fransman» dan wellicht niet hele- wijns
maal op immers, er zijn ook de ape-
ritiefs als «pastis» feit is dat het
drinken van wijn wel weg heeft van
een volksgebruik dat als het ware al
met de paplepel wordt ingegoten.
«Water verdeelt ons, wijn verenigt
ons», zegt de Fransman op «inne
mende» wijze en bevestigt nog eens zijn prodi
nadrukkelijk: «Wijn is vloeibare rancier is
vreugde!» warme, i
Wie zich buigt over de soorten en aanbevc'
kwaliteit van de wijnen in de Franse grote wijn -
Jura zal zonder enige aarzeling bij de tie: de «Et?-1
kennismaking dan wel zeker bij meer- namige dorpje
der «konfrontaties» beamen dat deze le Sounier. S[
edele landsprodukten niet alléén als is de mous
zodanig een culinair genot vormen, bovendien
doch dat zij óók een wonderlijke aan- met witte
vulling zijn op de gerechten die de
Franse keuken biedt. En ook dat ge
schiedt in een enorme variatie! In de
loop van de (wijn)geschiedenis heeft
(nen de Jura-wijnen weten onder te
verdelen in een viertal groepen.
-? streek, of over welk departement in Frankrijk men ook wil lezen of
jn, onwillekeurig komt men daarbij terecht op de eetgewoonten in dit
delicatessen zoals «sklakken» en «kikkerbillen maar ook op de spe-
als kaas- en wijnsoorten. Ook al heeft het éigen land of hebben
omliggende landen in het kader van hun produktiviteit ook kaas- en wijnsoor
ten, steeds weer wordt verwezen naar de produkten én hun kwaliteiten van het
Franse land, zéker door hen die regelmatig een wijntje tot zich plegen te nemen. En
dat geldt in grotere mate voor degenen die besloten hebben hun vakantie in
Frankrijk te gaan doorbrengen. Voor hen breekt daar een tijd aan van weldadig
«genip en «gepeuzeb en vooral als het wijn drinken betreft. Immers, zo luidt een
veelvuldig door liefhebbers gebezigde uitdrukking Wijn smaakt nergens zo goed
als in de streek zelf»! Welnu, omdat in verschillende artikelen in deze (vakantie-
reeks de aandacht wordt gevestigd op de Franse Jura die deel uitmaakt van de
Franche - Comté kan met een gerust hart worden aangekondigd dat zowel de
wijn- als kaasliefhebber in deze streek van het Franse land voor opmerkelijke
verrassingen zal komen te staan!
«La Domaine du Sobief» levert e
tintelende rosé terwijl een exclusie
gemiddeld «Arbois-Blanc-Sec» (een witte w
drinkt dan dus) afkomstig is van de Domaine
«en dat Grange Grillard. Beroemde gele wij
nen ook van Henri Maire zijn
verkrijgbaar als een «onnavolgbare»
Chateau - Chalon, terwijl overigens
een andere wijnbouwer Michel
^'lazeranS eveneens deze gele
wijnsoort op de markt brengt via het
«Chaffïn»-etiket, waarvan ook de
rode, witte en rosé-wijnen deel uit
maken. Wijn-Caves van beide wijn- r°ya<
boeren zijn te vinden in het centrum
van Arbois in welke plaats men ook de
naam Jacques Foret zal aantreffen die
óók bekroonde rode en witte wijnen in
Juktie kent en bovendien leve-
is van «mac-vin», een soort
ingedikte wijn die als likeur
zolen wordt. Ook de «derde»
vijn is van de nodige importan-
«Ztoile»-wijnen uit het gelijk-
Jorpje ten noorden van Lons -
...v>Specialiteit van dit gebied
"r>usserende wijn waarbij men
u.en een naar
itte wijnen.
grote groep «Cóte
welke benaming al.
deze streek zijn verzar
de belangrijkste uit die g
stig uit Poligny
in die kategorii
rode, witte en mousserende
Vermeldenswaard overigens
wijnen van «Chateau d’Arlay»
- de Arlay-domeinen waarvan I-
it getuigen en Laguiche momenteel eigenaar is,
Katie hebben. een a<je|lijke voorgeschi
nis hebben: rode, witte en gele wijn
alsook rosé zijn van deze landgoede
ren afkomstig. Als interessan.
geldt hier het feit dat het Huis van
Oranje met dit kasteel historische
banden heeft. De Nederlandse vorstin
3,gc- draagt nog steeds de titel «Barones
ln van Arlay» terwijl in de grote salon
1 ,n" van het kasteel een portret hangt van1
Willem de Zwijger, ten teken dat in de
15e eeuw de Oranjes in Chateau
'en.
aangenomen. Ook de Franse kaas
soorten zoals de traditionele hoog
aangeschreven brie, bresse-bleu en
camembert vormen een belangrijke
export-produkt, afgezien uiteraard
van het feit dat deze in dit land zelf ook
royaal worden geconsumeerd. Het is
uiers een goede traditie dat na zowel
de middag- als avondmaaltijd het gerechten
kaasplankje wordt gepresenteerd duiven 1
waaruit de liefhebber een keuze kan groene
maken. En behalve die eerder ge- als dat van
noemde «traditionele» kaassoorten «Hotel des Cascade
heeft de Franse Jura aanvullende spe- (langs de route naar
cialiteiten te bieden die bijzonder die «spécialités réj
smakelijk zijn: De Gryère (of de
«Comté») een tamelijk grote, ronde
«gatenkaas» terwijl ook een van
iets mindere kwaliteit getuigende
«Crème de Gryère» wordt geprodu
ceerd. Er is voorts de «Cancoillotte»,
een meestal thuis bereide kaas die
warm wordt gegeten en wordt
met ei en knoflook. Naar het
namige plaatsje in de «Morbie
noemd; het is een halfzachte kaas
?engezt r
ikelen over de Jura in het al-
gemeen, de bezienswaardigheden. De
nis de bevolking van de Jura op het fransen jura heeft ook zijn culinair"
menu voornamelijk varkensvlees speciaiiteiten zoals zijn wijnen, a.
kende en zowel hoofdkaas als cote- kaassoorten, de maaltijden. Daarover
letten daarop voorkwamen, is er thans di, derde artikel vakantie in de
ruime keuze in ook rundvlees-en kalfs- Franse Jura>> Straks gaal u dat alles
vlees - specialiteiten al dan met met ze(f «proeven» en ondervinden. U zult
truffels bereid. Wild of gevogelte zijn entoesiast naar Nederland terugke-
op veel menukaarten voorkomende ren. immers, u leefde metterdaad «als
gerechten (hazepeper. ragout van God in Frankrijk».
duiven of snip, gestoomde hoen. Goede reis en veel plezier toegewenst
groene kwartel e.d.). Een restaurant
als dat van Madame Richerateaux van
«Hotel des Cascades» in Bonlieu
ir Genève) serveert
_rêgionales» waaron
der zich ook de forel (truite meunière)
en de fondue jurassien bevinden. Ge
garneerd zuurkool (Choucroute)
staat steevast op de kaart alsook de
kit.:
En r
Nederlander Charles Schaasberg ge
leide «Hotel du Lac» prijken uiteraard
at genre lekkernijen doch kan de
.rlandse gast «tekst en uitleg»
^rijgen over de samenstelling van de
gerechten die misschien wel eens
vreemd aandoen doch van een exquise
kwaliteit zijn terwijl de menu’s dage-
aan een bijzondere variatie onder-
ig zijn.
Wje wil nog ontkennen dat de Franse
Jura alles biedt om te leven «als God in
Frankrijk»?
-j’■nee rd zuurkool
itaat steevast op de
ukkerbilletjes en slakken i
op een menukaart van
’ïderk
e wijn waarbij men
im heeft opgebouwd
«La douce France»! Mogelijk hebt u
inmiddels uw keus bepaald voor een
vakantie. Mogelijk ook hebt u gekozen
voor een van de tal
vincies op het platt
een streek met veel be
i, watervallen, plat
skleine dorpen enK-v
dlicht is die keus gevallen op de
anse Jura die deel uitmaakt van de
anche - Comté, en die overloopt in
de Zwitserse Jura. Ter hoogte dus van
Genève, op zo’n negenhonderd kilo
meter afstand van de stad Rotterdam,
te bereiken via de autosnelwegen (via
Parijs tot de afslag Chalons - sur
SaónelSud) of de meer landelijke we
gen via Luik - Bastogne -
Noncy - Metz - Epinal -
Naar een van de campings aan
of in de bossen; of in een van
hotelletjes die de Jura rijk is. In uw blad van 16 april (of was het al den, net als «asperientje» of het feit
In het voorseizoen (tot 15 juni) of het een week eerder?stond een artikel dat men bij onze zuiderburen ieder
naseizoen (na 15 augustus); of uiter- «Het sprookje van de TL-lampen» van foto-toestel een «kodak» noemt. De
aard in dat seizoen zelf. Met uw gezin de hand van de heer Wim Kersten. benaming moet in feite zijn «fluore-
of met een gezelschap. U las al in eer- Hier onderstaand, treft u een artikeltje scente buis»Als men spreekt van TL-
der artikelen over de Jura in het al- oon als kommentaar op genoemd be- buizen dan zegt men/ eigenlijk«T»-
meen, de bezienswaardigheden. De richtje. Lamp-buis.
ansen Jura heeft ook zijn culinaire «£en sprookje Over een Inderdaad is het een sprookje, dat een
«cialiteiten zoals zijn wijnen, de d FL meer stroom zou gebruiken bij het
>orten, de maaltijden. Daarover Sprookje aan (in)schakelen. Ofschoon (en hier
lit derde artikel «vakantie in de van de TL-lampen» wordt het misschien te technisch) de
buis bij het inschakelen pas start, als
de spanning en stroomsterkte ver
hoogd worden. Daartoe dient de
starter, die eigenlijk, als de buis een
maal brandt, weggenomen kan wor
den Vandaar dat handige fabrikanten
de ornamenten zo hebben gemaakt,
dat het uit nemen van de starter alleen
dan kan geschieden, als de buis ver
wijderd wordt.
Maar die verhoogde stroomopname
kan inderdaad worden verwaarloosd.
Maartoch hebben buis en starter
van het herhaaldelijk in- en uitscha
kelen veel te lijden en wordt inderdaad
de levensduur van beide verkort. Ook
al meent de «Consumentengids» van
november 1979 van niet. Bij een test
van de «Consumentenbond» waren
«Osrambuizen» na 20.000'branduren
en 8 keer schakelen per etmaql nog
steeds brandende. Persoonlijk heb ik
ervaren dat fluorecentiebuizen, \in ge
bruik op een vrachtschip en dan nog
wel in de machinekamer, maar dan
kontinu brandende, na 25.000 brand
uren nog volkomen goed waren. In het
algemeen dient men dus wel dé, regel
in acht te nemen «Plaats geen
fluorescentieverlichting in ruimten,
waar veel geschakeld moet wórden,
b.v. toiletten».
En wat beslist geen sprookje is, is het
feit dat een buis van 40 Watt meer licht
geeft, dan een gloeilamp van 100
Watt. En wat zeker geen sprookjé is, is
het feit, datfluorescentiebuizen goed,
zeer goed schoon moeten worden ge
houden, omdat anders een deel van de
lichtopbrengst verloren gaat. En als er
belangstelling bestaat over het ver
schil tussen inductieve en capaditieve
ornamenten, dan wil ik daar nog wel
iets over schrijven.
zelf «proeven» t
entoesiast naai
ren. Immers, u
God in Frankr
Goede reis en v