r. JVC i I o Aspergesde koningin van de voorj aarsgroenten I '^audio-video 5 5 Pfi'ER IA ZOUT de Uitvinders Lekker eten uit onze rubriek Met chef-kok Martin Willemsen 1.299r 599r d THEO TUERLINGS Nieuw in schoenen.l oet BRESSON V oorj aarsconcert Egerlander Asterius RLRS SERUICE TILBURG Ril 3 3 Termeer 299r 3 s Niet goed..? Geld terug! 30% KORTING Donderdag 23 april 1981 pagina 15 pril 1981 pagina 14 1 mei ‘i jaar garantie (of Cointreau) 12.30 Brillen kabeljauw- Verrekijkers Microscopen Barometers jpermolen de >jes Nu inleg IADEN n ris ontwerp Ook uw adres voor glasreparaties .9 links Centaurusweg 71, 5015 TC Tilburg. Tel. 555955 Gerards gasfornuizen] Gerards diversen ArOAPOATOA, n s maandags geslote 09 JUWELIERS - HORLOGERS op onze nieuwe voorjaarskollektie wegens OPHEFFINGSUITVERKOOP Sleepasperges met ham en mosterdsaus meteen Aan hei Gegratineerde schotel met verse asperges TISde uit de e an uw TOPKLASSE HIFI Bruidsjaponnen reeds va. f 75,- Avondkleding HALVE PRIJS damesmode - bruidsboetiek Heuvelstraat 77 - TILBURG hierin tuten is ILARIA - ZWEM- iTIES - MET BOXEN Dus kompleet 1698,- ThE/inwpjinE isolerende beglazing voor meer wooncomfort Als 1 i‘z- >k, voter zout, vanil- IL 11'. bil .t.11 'ts W.i-rit r pk in 211. SniitLpad l.'C Koelbox bruto- inhoud 37 ttr. In de zon, v caravan, n, koel dra-!;; mee- neemprijs «Gentse» warme appelschotel met gele room .00 uur. «Dixie one seven», ^eper t zout ken sr ;ft de spectacu- msdroom 20.30 u. lapier of alu- bij elkaar te op. Na 15 uw as- Als U 'enaeer :n maar ges., dressing c aanmaker smaak na; Vervolger grote plat; aangemaa Tilburgse Dansers in «Ted Show» ing: lidenazijn Hollandse «asperges» salade 2 kuikenfilets 300 gram) mi gekookte ham (dikke plak- I 1, voor de meteen heerlijk drankje. Gerards Ismetasf :r royaal Isausovei met plakjes i erselie en hier ■aag nu prijs op >or levering en plaatsing van Alle aanbiedingen zijn geldig tot en met dinsdag 5 mei 1981, zolang de voorraad strekt e diepe ovenvaste tal insmeren met spergesendaar ■de kabeljauw- juist bestrooi :n kaas. kip) in de asperges (of 1 hebben enkele wedstrijdparen van Dansschool Boutkan -opnamen voor de laatste -Ted Show» in dit seizoen. Na hun ;n presentator Ted de Braak en en kwaliteit van deze paren da ibouters wel en gidsen ïtten, vanaf »p kum- lepel mos- eid van de Geen voorjaar in de lucht, dan toch in ieder geval het voorjaar op taf“l nog tot aar rintig juni, 1-oindo i Restanten najaarsmode voor de HALVE PRIJS of MINDER in alle maten - kleine en héle grote Koop nu om er straks van te genieten! Bosch koel/ vrieskombinatie Getest! De resultaten staan in de konsumenten- gids van februari 1981. Energieverbruik slechts 1,4 kWh per 24 uur. Advies prijs Lfi88^ heden voor 4 personen; gefileerde kabeljauw verse asperges Wat doet het ons toch goed als we het zonnetje weer zien schijnen en wetende dat hierdoor dan ook die heer'"1 «verse groenten» weer te voorschijn Gasfornuis Met plezier koken, braden en bakken. Want dit fornuis beloont u konstant met de heerlijkste gerechten.' Adviesprijs ZMr' s schillen en afkoken begin van deze rubriel heb. De schillen t— isperges op een zee. In dit kookvc 5 minuten Hiervan kr :re aspergesm; :ns al e, de Deze ,a"ë.z itjes goed Ha kOme stereocassettedeck 3-wegs luidsprekersysteem *2R audiotack I Heuvelhof - Heuvelstraat 103 I Telefoon 013-424333 i neènergie. Door kom- ietechnieken met be- së SEE rmingsinstallatle wor- ■Bestërdring 87-89, Tilburg, 013-431489 Winkelcentrum DE HOVEL’ Goirle kgjvcjvcjvcjvcjvcjvcjvcjyjvcjl Voor 4 personen hebt l nodig: l'/z kg asperges 12 plakken gekookte achterham Voor de saus: 25 gram boter 1 eetlepel gesnipperde ui 25 gram bloem 1/2 liter kookvocht van de asperges 2 eierdooiers 4 eetlepels room peper, zout, vingergreep melzaadjes, afgestreken eetlep terd (naargelang de pittigheiu mosterd) 4 hardgekookte eieren paar takjes peterselie 2 tomaten voor 4 personen nieuwe aardappeltjes •Voor de bereiding van deze schotel begint U met de asperges te schillen en daarna te koken op de wijze zoals we in het begin van deze rubriek hebben behandeld. Als de asperges wat afge koeld zijn leg ze dan in een zeef of vergiet en laat ze goed uitlekken (kookvocht bewaren). U kunt ze het beste doormidden snijden en verdèlen zater in twaalf gelijke hoopjes. Rol nu elk ïden bosje asperges in een mooie stevige oen? plak ham en leg ze naast elkaar in één lufjè (of twee) overvaste diepe schotel, die 5 royaal is ingesmeerd met boter. De ikken schotel in een matige oven warm houden. Nu gaan we de saus maken. De boter in een pannetje niet te heet laten, hierin gaat de gesnipperde ui. Al roerend met een lepel de uitjes glazig aanzweten, dus... niet bruin laten wordenVervolgens er de bloem bij doen. Laat deze roux op een laag pitje in enkele minuten gaar worden. Hierna deze roux wat laten afkoelen. Breng het kookvocht van de asperges aan de kook en schep deze met regel maat bij'de roux. Natuurlijk met een garde de saus mooi glad roeren. Ter wijl de saus staat te pruttelen de twee eierdooiers aanroeren met room. De saus op smaak brengén met peper uit de molen, misschien wat zout en mosterd naar eigen inzichten smaak, ’n vingergreep kummel geeft de saus ’n hele aparte smaak. Nu moet U al goed roerende er de aange- maakte eierdooiers bijgieten. De saus mag nu niet meer koken. Vergeet niet om ondertussen de lekkere aardap peltjes te koken en daarna wat op te stoven met wat boter. Neem nu de warm gehouden schotels met asperges uit de oven en schep er royaal de zo juist gemaakte mosterdsaus overheen. Garneer de schotel met plakjes ge kookte ei, takjes peterselie en hier en daar 'n plakje tomaat. Als nagerecht: schillen, gaat ’t.met een zogenaamde dunschiller. Neem de asperge vast aan over de kop en houdt uw hand net buiten de salac rand van de tafelzodat de asperge plat op de tafel kan liggen, om hierdoor het snelle breken te voorkomen. Schil nu met het mesje van de kop naar de ach terkant, steeds de asperge draaien, zodat hij helemaal rondom van de taaie schil ontdaan is. Er is nl. niets erger en onsmakelijker dan wanneer men lekker eens asperges wil eten (want goedkoop zijn ze nog niet) en je zit steeds met die harde schillen in de mond. Dus... de asperges heel goed schillen, dan hebt U al voor 80% ’n fijne maaltijd. Het alleronderste stukje moet U er nog wel even afsnijden Om ze te koken: U in het bezit bent van een grote 1, is het gezelligste om de asperges z’n geheel te koken (uiteindelijk heten ze ook eigenlijk sleep- of slierasperges). Als uw pan te klein is, snijdt U ze gewoon doormidden. Bestrijk de bodem royaal met boter, dan strooit U er wat zout in naar eigen smaak, ’n beetje peper, wat nootmus kaat en ’n tikkeltje suiker. Leg nu de gewassen asperges netjes in de pan. Doe er water op tot de bovenste laag asperges net niet onderstaan. Leg hier bovenop ’n stuk vetvrij papier of alu miniumfolie (om ze netjes bij e" houden) en leg er een deksel op minuten zachtjes koken zijn u perges ’t lekkerste van smaak. ze zo heel lang laat koken wordei echt niet lekkerder van, alleen gaarder en moeilijker te serveren. Nu enkele gezellige recepten: Ouderwetse kinderspelen Op koninginnedag donderdag 30 april zal er in de Hasseltstraat wederom een brade rie gehouden worden. Tijdens de braderie, die van 12 u. tot 18 u. duurt, kunnen alle kinderen tot en met 10 jaar deelnemen aan ouderwetse kinderspelen, zoals onder meer: hoepelen, steltlopen, jo-jo, bussen lopen en zelfs op een vliegende Hollander rijden. Als aan alle spelletjes meegespeeld wordt, hebben deze kinderen kans op wen leuke prijs. De prijswinnaars en -winnares sen zullen de week na koninginnedag ver meld staan in de Tilburgse Koerier. De jonge, maar ook andere waaghalzen kun nen proberen de meiboom te beklimmen. L Deze zal vol lekkernijen hangen, waarmee zij zichzelf mogen belonen. Voor de al- lerkleinsten is er een grabbelton. Al deze aktiviteiten staan bij de Kasteelhoeve en worden georganiseerd door de stichting programmacommissie Oud-Tilburg. JVC AUDIO-RACK A-S3 geïntregeerde versterker. 22 W -Fv>“5ï™pll stereo demodulator L-Al I platenspeler met snaaraandrijving en automatische _aKf^2ste. _sm^ Nu gaan we de gele room maken: Breng dè twee' dl melk aan de kool hierna van het vuur nemen en de bots er in doen, alsook een snufje ze" Vervolgens er de suiker en Vam lesuiker bij doen. Even roeren tot deze opgelost is en dan met behulp van de garde er de bloem door roeren. Doe dit wel beetje voor beetje. U moet echt heftig roeren, anders krijgt u onher roepelijk klontjes. Terwijl deze kompositie nog goed warm is er de eieren een voor een bij doen en weer goed roeren. Als de gele room klaar is moet u deze uitgieten over de schotel met appelen enz. Hierna in de oven plaatsen die ongeveer 170 graden heet is. Deze heerlijke appelschotel zo warm moge lijk serveren. Limburgse aspergesoep 500 gram asperges 1/2 liter bouillon (van l’/z liter kookvocht vai schil) 40 gram boter 40 gram bloem peper - zout - nootmuskaat - snufje tijm - kerrie 1 dl melk (of wat koffiemelk) 50 gram verse kervel 150 gram gekookte achterham 6 sneetjes brood (voor Croutonnetjes) (’n suksesschotel van een Belgische kollega) 5 niet te grote appelen 4 eetlepels aarbeienjam 1 citroen 1 borrel Grand Marnier 1 klein doosje aarbeien Voor de gele room: 2 dl melk snufje zout 60 gram boter 50 gram bloem 50 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker 3 eieren 20 a 25 minuten in de oven van 170 graden Om dit dessert te maken begint U als volgt: De appeltjes met behulp van een ap pelboor ontdoen van de kroost. Hierna de appeltjes schillen en in dikke plakke snijden (in de vorm van kerstkransjes). Leg deze plakken dak pansgewijs in een goed met boter inge smeerde ovenvaste schotel. Doe de aardbeienjam (of gelei) in een bakje en roer dit aan met het sap van de citroen en met de borrel Grand Marnier. Smeerdït mengsel nu uit over de appelschijven. De aardbeien wassen, ontdoen van hun kroostjes en in plakjes snijden en verdeel deze plakjes over de gehele schotel. kabouivi pen: pannekoekbakken en verkenners: kamp opzeLw. 15.00 u. Verzameling fossielen halfedel stenen- etc... van de h. Frans de Bruin, vanaf 15.00 u. Prijsuitreiking van Jeu de Boules, vaf 20.00 u. Flip en Ja, Bedrijf - Een sf lair optreden met «De wen van een grafheuvel», 7 Proggramma Koninginnedag - Goirle Laat de «filet» :veer 10 mint De vis in het rvv/vlen de vissaus maken: een pannetje laten smel- behulp van een houten doorheen roeren. Op zg. «roux» in en- ir laten worden, ten. Doe 3 dl vis- t van de as- dit aan de :ze ivtit minuten gaar Hierna af laten koek bouillon en 3 dl kookvocht perges bij elkaar en laat kook komen. Al roerende met een garde dit vocht bij de. roux scheppen en de saus zachtjes aan de kook laten komen. Wat kruiden betreft zal er niet veel meer aan toegevoegd behoeven te worden, maar U moet natuurlijk zelf nog wel even proeven Roer de eierdooiers (rauw) aan met de 4 eetlepels room en laat dit mengsel langzaam bij de vissaus lopen. Wel ;d roeren om de schifting te voor- iKwnien. Doe nu bij de saus de gehakte verse peterselie met kervel. De asperges en de gepocheerde vis moet U even wat uit laten lekken op de zeef, alvorens U de schotel af gaat maken. Neem nu een of twee j:‘ schalen. Deze royaai n boter. Leg onderin de asp bovenop de gepocheerdeN filet. Schep hier overheen deze naakte kruidenvtèsaus en 1 __?t geheel met de gemaler. Hierna ongeveer 20 minuten in een hete oven, en U zult deze verukkelijke schotel prachtig bruin gekorst uw gasten voor kunnen zetten. Serveer hierbij: verse aardappelpuree of kleine nieuwe aardappeltjes. Ook bij deze schot beginnen met he de asperges. Hie maal met U l Hierna gaan ander soort zachtjes kok ruime par.. j: waarin de wortel, u., gemalen f tijm. Laat min.). De visfil verdelen en in Extra voordeel Meer dan 100.000 appa raten levert Gerard de Lange per jaar. Logisch dat er dan wel ’ns iets licht beschadigd wordt Verkocht worden deze tegen extreem lage prijzen. Informeer hier naar in ieder Gerard de Lange filiaal. tafel. En dat kan voorlopig nog tot aan de langste dag. Eenentwintig juni, het begin van de zomer, het einde van de aspergetijd. Maar tot dan, bij voorbeeld met koninginnedag of met moederdag of voor zomaar tus- sendoor een feestelijk diner met de Heel voorjaarskoningin onder de groenten: de asperges. Ze zijn er al vroeg dit jaar en onze chef-kok van Restaurant de Korenbeurs, Martin de goed uitgelekte asperges. Snijdt -wer de helft en leg ze gekruist op de Jt.!ade. Garneer deze «asperges sa lade» met de aan partjes gesneden hard gekookte eieren en plakjes to maat. Serveer hierbij: geroosterd brood en boter. In het kader van 1 ubilerende Kon. Ver. Soc. Harmonie Asterius en het 25-jarig bestaan va mband zal de Egerlanderkapel zondag 26 april a.s. een groots voorjaarsconcert geven, IN HET HOTEL CAFE REST. KLEIN SPEIJC K in Oisterwijk, aanvang 12.00 uur. Het repertoire van deze kapel bestaat uit Egerlander, James Last en Zuidamerikaanse muziek. Dit is de eerste reeks van festiviteiten die Asterius dit jaar nog te wachten staat. Deze Egerlanderkapel bestaat nu 6 jaar en heeft tijdens deze jaren vele binnen- en buitenlandse optredens gehad. komen. Een van deze groenten heeft vandaag in mijn rubriek de voorkeur, en dat zijn «DE ASPERGES». De asperges zijn nu nog behoorlijk aan de «prijs» maar daar komt wel veran dering in. Desalniettemin kon ik niet nalaten om de lezers die zo van deze «groentenhouden bij te staan, bij het bereiden van deze heerlijke schotels. :1 even de «technièk» over het schillen en koken van de asperges. Als U de asperges kersvers van uw groenteleverancier heeft (dit kunt U neSlau.am ue iwrt.meure, wwrui, zien,aan de moo*e witte °f .™ma^- Willemsen, heeft zijn recepten et tige kleur en aan de stevigheid kunt U x j deze meteen schillen. Maar als de as- op a ges em perges wat «taai» zijn (dan zijn ze al’n ;m tiet woord. paar jagen uit de grond) is het aan te bevelen om de asperges een paar uur in een bak met koud water te leggen. zo doende nemen ze dan weer vocfit erlijke op en worden ze weer lekker stevig, schijn Het makkelijkste om de asperges te De asperges schillen en afkoken zoals ik aan het begin van deze rubriek om schreven heb. De schillen bewaren. bouillon leggen Hierna de asperges op een zeef uit la- pocheren. Met onges^. ten lekken. In dit kookvocht de goed je kabeljauw zeker gaar gewassen schillen 5 minuten zachtjes kookvocht af laten koele door laten koken. Hiervan krijgt U nl jsju gaan we - ’n hele lekkere aspergesmaak j)e boter in Hierna op een vergiet de schillen uit Jen- nu behul laten lekken. Dit kookvocht met de 'epe erde bloem d< gezeefde kuikenbouillon (overge- een laag pi je deze houden van het voorgerecht) vermen- e e minu en ga< gen. Laat nu in een pan de boter smel ten. Hieraan de boter toevoegen. Met een houten lepel roeren, laat deze zo genaamde «roux» op 'n zeer laag pitje in enkele minuten gaar worden. Nu deze roux laten afkoelen. De bouillon 2 liter) aan de kook brengen. Zet de roux weer op het gas. Doe hierbij eerst 4 wat peper, zout, ’n mespuntje noot- muskaat en 'n tikkeltje kerrie (dit laatste voor de kleur). Vervolger goed roerende met een garde, bouillon bij de roux scheppen. I gebonden soep tien minuten zacht door laten koken. Ondertussen de verse kervel klein hakken, de ge kookte ham aan hele kleine stukjes snijden en de asperges aan stukjes van 2 cm. Nu de soep even passeren (door een zeef laten lopen). Aan de soep toe voegen: 1 dl melk of wat room, de kervel, de ham en défaspergestukjes. De aspergesoep nu niét meer laten ko ken. De sneetjes (oud) brood aan dob- 1 e 'r belsteentjes snijden en in de hete fri- gem£ tuur, of in een pannetje met hete boter Heier goudbruin bakken. Geef deze warme Ier croutons bij de overheerlijke verse as pergesoep! jtel kunt U het beste iet schillen en koken van lierboven heb ik dit hele- besproken. 1 we de kabeljauw (of een t visfilet) pocheren jken). Neem een nogal pan, die hierin een laagje wa* 11 de gewassen en klein gesnedvu ui, prei, sap van één citroe peper, zout en een snu at dit eventjes koken niet in 4 gelijke stul vu in de pan met groente- 200 grar ken) 500 gram aardappelen 1/2 komkommer 1/2 klein bloemkooltje 400 gram) 1 kg asperges 4 eieren klein kropje sla paar tomaten Voor de dressii 4 eetlepels krui 2 eetlepels sla-olie 1 eetlepel gesnipperde uitjes 6 pijpjes bieslook peper - zout - mosterd paar druppeltjes worchestersaus Voor dit voorgerecht begint U als volgt: Daags van tevoren. Zet een liter op met een klein stukje wortel-prei-ui, 'n bouillonblokje, n paar gestampte peperbolletjes en 1/4 laurierblaadje, dit even laten koken ^n vervolgens er de kuikenfilets in gaar pocheren 15 minuten). De kuiken filets in de bouillon af laten koelen. (De bouillon bewaren voor verwer king in het recept: Limburgse asperge soep). Ook moet U de verse asperges afko ken zoals ik hierboven heb omschre ven. Laat ook de asperges in het kookvocht afkoelen. De aardappelen moet U zo afkoken, dat ze nog hard genoeg zijn om er kleine blokjes van te snijden. Van de bloemkoolstronk snijdt U de roosjes (de bloem) af. Ook deze even afkoken in wat water met zout. Let er wel op, vooral niet te gaar. De plakken ham snijdt U ook in gelijke blokjes. De komkommer in de lengte doorsnijden (eerst met een natte doek goed afvegen) en met behulp van een lepel er de zaad uitkrabben. Vervol gens snijdt U de halve komkommers aan dunne plakjes. Neem nu een diepe kom. Hierin gaan de aan stukjes gesneden kuikenfilet, de ham, de aardappelen, de kom kommer en de bloemkool. Alles voor zichtig door elkaar hutselen. Voor de tweede maal hebben enkele wedstrijdparen van Dansschool Boutkan Voor de dressing: meegewerkt aan de TV-opnamen voor de laatste «Ted Show» in dit seizoen. Na hun Vermeng de olie met de azijn. Roeren eerste TV-debuut waren presentator Ted de Braak en producer Jürgen Koen zo met de garde, de genoemde kruiden tevreden over de inzet en kwaliteit van deze paren dat ze meteen weer werden toevoegen, de gesnipperde ui en de. verzocht mee te willen werken aan de show die op zaterdag 25 april a.s. zal worden klein gesnipperde bieslook. Met deze uitgezonden. dressing de zo juist gemaakte salade Ook het nieuwe TV-seizoen zullen paren van Dansschool Boutkan op TV te zien aanmaken. Nu even proeven of de ^ijn. smaak naar uw zin is Op de foto de huidige wedstrijdploeg die het nieuwe seizoen met maar liefst 10 Vervolgens de gewassen sla op een paren zal worden uitgebreid. grote platte schotel leggen. Hierop de laakte groentesalade. Neem nu 10.00 - 11.00 uur:, concert van ac- cordeonver «Fortissimo» en het «Gemengd Koor», in verpleeg huis St.-Elisabeth. 10.30 - 11.30 uur: poppenkast in het Molenpark. Bij slecht weer in de Heemschuur. - 18.00 uur: fotogezel- ligheidsrit door Midden - Bra bant. Start en finish bij het Jan van Besouwhuis. Aldaar in schrijven vanaf 12.30. 14.00 - 16.00 uur: spellennamiddag voor de kinderen van 6-12 jaar. 14.00 - 17.00 uur: sportinstuif in «De Haspel» en inde «Frankenhal.» vanaf 19.30 uur: oranje - bingo voor de bejaarden in «De Schakel». 19.30-20.30 uur: zaalvoetbal in «De Haspel.» vanaf 20.00 uur: Disco - avond voor de jeugd vanaf 14 jaar in wijk centrum «De Wildacker.» Benodigdheden voor 4 600 gram l'/2 kg 1/2 ui 100 gram wortel 100 gram prei 1 citroen paar slagen uit de pepe: zout en een snufje tijm Voor de saus: 25 gram boter 25 gram bloem 3 dl visbouillon 3 dl kookvocht van de asperges 2 eierdooiers 4 eetlepels room, 2 eetlepels gehakte peterselie met wat verse kervel, 100 gram gemalen gruyèrekaas (of em- mertaler). Voor 4 personen aardappelen voor pu ree. Programma Koninginnedag 30 april a.s. In- en rondom boerderij Denissen, Gen. Eisenhowerweg te Berkel - En- schot. Aanvang 15.00 uu Jazz - Band 16.00-19.00 u. Jeu de Boules, vanaf 15.00 uur. Vliegers maken, vanaf 15.00 uur. Vliegers oplaten, vanaf 17.00 uur. Poppenkastspeler: Richard Boes, 16.30-17.30. I Scoutweg m.m.v. nan I1I. coel kaï

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1981 | | pagina 15