f
I
J
/er
apijt
J
37.
I
39.
I
aart 1981 pagina 10
2498,
PEPER US N
ENZOIT
ROSSMEISL
Lekker eten uit onze rubriek
er meter
Met chef-kok
Martin Willemsen
Caravan-cursus van
Veilig Verkeer Nederland
le
smalfilmfestival
BRESSON^
ROSSMEISL VIDEOCENTRUM
Muziekhuis
MELIS
THEO TUERLINGS
Baanlozensentrum
Donderdag 26 maart 1981 pagina 11
rbouwen.
Brillen
I Verrekijkers I
I Microscopen
Barometers
A Shell butagas
|B Shell propagas
r
I 1T i
(dunne
;en aparte
Tevens uit voorraad leverbaar:
op ee
doet
Donderdagmorgen 10.00 uur start de
Haast u! De eerstf
JUWELIERS - HORLOGERS
VAN GORP-BOLSIUSBV.
?2'3&
Jul. van Stolbergstraat 7 - Tel. 013-323049
12 x voorkeuzetoetsen
Timerinstelling
Ëen kijkje in onze
EIGEN TECHNISCHE DIENST =1
Alle bekende merken
uit voorraad leverbaar.
Sharp VC 7300
VHS-systeem
Relaisgestuurd (tiptoetsen)
Frontloader met motorinleg
>gen per com-
Inemen. Men
Voltstraat 43 - Postbus 3075
Tilburg - Tel 013-43 5930 J
Eigen technische video-dienst
013-420986
Oude Kerkstraat 4
(zijstraat Biss. Zwijssenstraat)
10 TOT 50% KORTING
ALLES MOET WEG
Veel extra koopjes
CARAVANS en onderdelen
Damesmode - Bruidsboetiek
Heuvelstraat 77, Tilburg
;en
a-
zater-
jaar
i: ll
'ang
jrof
vol-
n<?‘ 'k
openingstijden
MAANDAG 13.00 - 18.00 UUR
DINSDAG T M. VRIJDAG 9.00 - 18.00 UUR
ZATERDAG 9.00-17.00 UUR
DONDERDAG KOOPAVOND
maak vrijblijvend afspraak voor demonstratie breimachine
alle soorten breimachinegarens op cones zeer voordelig.
NEVEDA
SCHEEPJES
DURABLE
DMC
WEVITI
•LOUET
ers (cresson),
vinaigrette),
Het
dat
bezitters
aanmelder
Heuvelhof - Heuvelstraat
Telefoon 013-424333
U terecht
Volkstraat
er te leren omj
van de
voor het
v- en pral
OPHEFFINGS
UITVERKOOP
(met bestemming van de K.v.K.)
laast u! De eerste keus - de beste!
j
ipers, in de
.15 uur.
beetjes bij de
nsap. Hierna het
je toevoegen, als-
t, mosterd en het
Een paar druppeltjes
it u er ook nog bij
SHARP TYPE 6300 en TYPE 7700
(met draadloze afstandsbediening)
een j
roept
niette
ie
suiker -
■h“ s
3562^
Adviespriis^898^
--braden, er de aan blo!
uvmwdeengroer
K'~g enkele mint
geheel op smaak
per, zout en een snt
De sneedjes ■geroosi
gen met de «Oest—’
fon». Garneer de
sla, plakjes
selie.
oester-
weg te
?ns de «zwammen»
<oud water goed af-
imen aan
:n. Snijd nu de
De ui en de
rdag 2 april:
id Ver van Huisvrouwen heeft
irsie naar Helmond, om 9.00
trek vanaf het station in
jk.
de tilburgse koerier
Wij hebben steeds de nieuwtjes in huis
alles volop in voorraad
Deskundig advies
Gezellige leeshoek
Prima service
Korvelseweg 15-21, 5025 JB TILBURG
Telefoon 013-421187 - 432742
prei wassen
i Doe nu in
klontje boter,
I Eerst gaat het
Nieuwprijs
f359.-
per meter.
azijn,
i citroen,
Ook voor al uw
inlijstwerk kunt U bij
ons terecht. Ruime
keuze, snel klaar.
e eerste keer
intie te gaan.
inaren die
aan hun
e ge
stuk
lerie de Ganzerik van
>erg, schilderijen en
mag dan ook geen wonder heten
jaarlijks een zestigtal caravan-
zich voor de VVN-cursus
in. Onder hen zijn mensen die
iging Mie Katoen or-
een dansdag Vlaamse
sdansen, o.l.v. Belgische danr
r op zondag 12 april .xv.
Jan v. Besouwhuis te Goir'
10.00-16.30 uur. Tel. 013-36251
V.O.P. 25 JAAR
Volgend jaar april bestaat
oudste zomeravond-voet'
gingen, namelijk V.O.P. 0
Plezier) 25 jaar.
Zoals gezegd bestaat de vereniging
volgend jaar 25 jaar en dit feit wil men
op gepaste wijze vieren. Voor het ver
krijgen van wat financiële armslag or
ganiseert de feestkommissie op 10 mei
a.s. een rommelmarkt in de parochie
zaal aan de Vredeman de Vriesstr
Als u kast- of zolderopruiming houdt
haalt men graag bruikbare 2e-hands
spullen, die u weg wilt doen, op. Belt u
dan nr. 671386.
Het begin werd gemaakt door enkele
personeelsleden van het Centraal
Ziekenfonds. Na enkele jaren wilden
die lui ook wel georganiseerd tegen
een balletje trappen en men ging
('ss'.-zle-- 7
On te si£ 1 Ve,r<|>
Po r l tr n/i J J u r e I m a s1
Inen jaa z !ea /c
13c»» /oze»
(4// s/r
-n /ttn a cn/
fae//er/z
Dealer vanAKAI - TELEFUNKEN - GRAETZ - ITT -
PHILIPS - SHARP - FISHER - SONY - WEGA -
MITSUBISHI - HITACHI - PANASONIC.
grette. Gegarandeerd een
combinatie.
Deze week heb ik ook voor u een zeer
vitaminerijk en speciaal voorgerecht. 501
vig
Wij leveren de gehele collectie van o.a.
traat. Het Baanlozensentrum organiseert op
loudt vrijdagmorgen 10 uur een infor-
matieochtend over het belastingstel
sel, met name over de inkomstenbe
lasting. Iedereen die vragen hierover
heeft, krijgt gelegenheid om die te
stellen.
Verder wil het sentrum de mensen
hulp bieden bij het invullen van het
aangifteformulier.
Voor meer informatie kunt U
op het Baanlozensentrum, Vc
18.
agenda-Oisterwijk
dag 26 maart:
itèn, in de Schuur,
20.30 uur.
Oesterzwammen
«Braban^on»
500 gram oesterzwammen,
100 gram mager gerookt spek
plakjes),
50 gram ui,
150 gram prei, klontje boter,
1 kleine rode en groene paprika,
peper uit de molen,
zout, snufje tijm
8 sneedjes brood om te roosteren
U begint met de stelen van de
zwammen tot aan de deksel
snijden. Vervolgens
onder stromend kot
spoelen. Hierna de zwamt
blokjes of reepjes snijden,
plakjes spek aan reepjes,
prei wassen en fijn snijden.
(i een flinke koekepan het
dit uit laten bruisen,
gesneden spek in de
I pan, met een vork losroeren. Dan de
gesneden ui en prei toevoegen. Op
hoog vuur, lekker aanzetten. Vervol-
gens de gesneden oesterzwammen er
bij in de pan doen. Als dit geheel is
aangebraden, er de aan blokjes gesne
den rode en groene paprika er bij doen.
Nog enkele minuten op hoog vuur en
het geheel op smaak brengen met pe-
I ner. zout en een snufje tijm.
roos te rd brood beleg-
>vxvsterzwammen Braban
der de borden met blaadjes
tomaat en ’n takje peter
heerlijke schuimig kloppen en al roerende bij de
moes doen. Laat nu de rabarber wat
afkoelen. Vervolgens de eiwitten met
59 gram suiker en de vanillesuiker ste
vig opkloppen en voorzichtig door de
wat afgekoelde rabarber spatelen.
Hierna de advocaat er beetje voor
beetje doorroeren. Schep nu deze ra
barber in passende glazen of compóte-
schaaltjes, en garneer ze met r-
aardbeien. Geef er een
suikerwafel of lange vinger t
Heel veel kookplezier en tot
gende keer, Martin Willemsen, cl
kok Restaurant de Korenbeurs.
Voorgerecht
1 pomelo dit is een vrucht, die er uitziet
als een grapefruit. Alleen is die twee
maal zo groot, spits van model en zoeter
van smaak). 0
3 tangarina’s,
2 temples (deze twee vruchtensoorten
zien er uit als sinaasappelen. Maar in
feite is het een kruising tussen de si
naasappel- en grapefruitboom).
4 afgestreken eetlepels suiker,
2 borrelglaasjes sherry,
1 borrelglas witte port (of vermouth)
paar klontjes boter.
Van alle vruchten de schillen afsnijden
aan het vruchtvlees. Dan de partjes
ees» tussen de vliesjes uitsnijden.
gaat het gemakkelijkst met een
klein, scherp, puntig mesje. Bij de
pomelo is het wel extra oppassen met
het uitsnijden, want deze vliesjes zijn
erg hard en taai. Verdeel nu het ge
mengde vruchtvlees in 4 of 6 oven
vaste stenen bakjes of schaaltjes. Ver
deel de sherry en witte port over de
bakjes en schep er nu de lepels suil
overheen. Leg er hier en daar
klontje boter op. Zet nu vlak voor
opdienen de bakjes in een hete oven of
onder de grill. Dit voorgerecht warm
serveren. Niet moeilijk en erg lekker
'p de terreinc
izerne. Het theoriege-
- -‘van
w J en
sergeants voor praktijklessen teke
nen.
De cursussen worden altijd op za
dagmorgen gegeven en voor dit j
zijn de volgende data vastgesteld:
en 25 april en 9, 16 en 23 mei. Aanvar
van de lessen om 9 uur en na een uur
drie kan de deelnemer zich een i
leerd caravanrijder noemen. Uit
varing kan men stellen dat de deelne
mers zeer tevreden zijn over de cur
sus. De organisatoren stellen dan ook
dat men helemaal met de caravan
overweg moet kunnen. Een grote
hulpvaardigheid kan worden, verwacht
van de instructeurs die er zelfs de han
den niet voor omdraaien om na afloop
ook nog enige privélessen te geven aan
hen die het rijden met een caravan wel
heel erg moeilijk valt.
Maximaal 2 personen mog
binatie aan de cursus deeh
moet de eigen combinatie van auto en
caravan meebrengen en elke instruc
teur heeft 2 combinaties onder zi
hoede. De prijs van een cursus b
draagt 65 gulden en opgeven is mog
lijk bij de secretaris van Veilig Verke
Nederland afdeling Tilburg, de heer
Jan Peters, Wilhelminapark 116, Til
burg. tel. 013-431927 ev. 425163.
:n in de Zomeravondkompe-
midige B.Z.A. In de jaren ’60
;s men daar duchtig zijn partijtje
mee in de le klasse, waarna er, qua
prestatie, wat magere jaren volgden.
Vorig seizoen bracht weer promotie
en is men terug in de 2e klasse.
de boter
Wentel de
.orde bloem
ioor het beslag gehe
de boter mooi
ïven ze niet te
oro ene] gaar.
iroog
i lek-
een paar
lekkere
bij.
ot de vol-
chef-
meespeler
een van de tide, de hl
etbalvereni- b‘,es
(Voor Ons
Rauwe
spinazie-salade
600 gram verse spinazie (deze is i
duur, maar hiervoor is het e
moeite waard).
10 pijpjes bieslook,
1 doosje fijne tuinker
Voor de dressing: (vil
3 eetlepels olie,
3 eetlepels aa”
sap van een
1 kleine ui,
peper, zout, mosterd, tikkeltje suiker.
Rabarbertoetjetoe
500 gram mooie jonge rabarber
2 eieren
<elijk g(j gram suiker
als u zakje vanillesuiker
1 eetlepel custardpoeder (of banket-
bakkersroompoeder
5 eetlepels advocaat
Als garnering paar aardbeien, wafel of
lange vinger
De rabarber behoeft nu eigenlijk nog
niet geschild te worden. Wel even in
koud water wassen en dan in stukjes
snijden van ongeveer 2 cm. In de pan
een bodempje water aan de kook
brengen. Doe hierin de rabarber en al
roerende (met houten lepel) tot niet te
gare moes koken.
Roer de custardpoeder aan met een
beetje water tot een vloeibaar papje en
hiermee de rabarbermoes binden.
Nu de eiwitten scheiden van de dooi
ers. De eierdooiers met 50 gram suiker
s nog wel
echt de
De Tilburgse Amateur Smalfilmklub
(T. A.S.) organiseert in samenwerking
met de Ned. Orgn. van Amateurfil-
mers (N.O.V.A.) op zondag 29 maart
a.s. hun eerst «Hart van Brabantfesti-
val».
Vertoond worden amateurfilms in di
verse genres, zoals speel - vakantie -
teken? en trucfïlms. In totaal worden 26
films vertoond van amateurs uit het
«ehele land. Het festival wordt ge-
jden in het wijkcentrum De Ype-
laer, Corellistraat 10 te Tilburg. Aan
vang 10.00 u.
Voor de kleintjes worden in et
zaal kinderfilms vertoond.
De T. A.S. nodigt iedere smalfilmer en
we als volgt:
zoveel i
Deze
van plan zijn om voor de
met een caravan op vakarn.v
Maar er zijn ook caravaneiger
na jarenlange ervaring wat
kennis bij willen spijkeren of die
woon door schade en schande een sWn.
wijzer zijn gewprden. De lessen wor
den gegeven op de terreinen van de
Kromhout Kazerr.c. Het theeri:
van de Boom, deelte is in handen van Luitenant i
’meester van de VVN afdeling Opstal, terwijl beroepskorporaal
houdt de kennis van caravan- -i
in veel gevallen op bij het feit
de trekhaak goedgekeurd moet
zijn. Daarnaast mag iedereen met een
aanhangwagen of caravan rijden, maar
velen zijn niet op de hoogte van de
eventuele moeilijkheden die daaruit
voort kunnen komen. In theorie en
praktijk ontbreekt in veel gevallen de
nodige kennis en de caravan-cursus
van VVN kan daar zeker wat aan
doen.
Zo blijkt de caravanbezitter vaak niet
op de hoogte te zijn van allerlei wet-
telijke bepalingen die er zijn met be
trekking tot de mobiele vacantiewo-
ning. In veel landen gelden ook nog
eens totaal andere regels met alle
eventuele nare gevolgen van dien. Het
rijden op zich is dikwijls ook geen
koud kunstje. Door een foutieve bela
ding kan de caravan gaan zwieren. De
caravan in een klein hoekje op de
camping maneuvreren lijkt eenvoudig
maar kan heel wat hoofdbrekens kos
ten.
Oesterzwammen Brabazon, een vroege spinaziesalade
en rabarbertoetjetoe
Als leek heb ik me deze winter al herhaalde keren afgevraagd hoe ik de jool van de
kool op mijn bord zou kunnen verwisselen voor een ander plezierig en smakelijk
recept. Ik weet hetje moet de opbrengsten van het land nemen zoals de Heer ze je
gegund heeft, maar elke nieuwkomer die het rijtje weet te doorbreken van bloem-,
spits-, rode-, groene-, witte-, boeren-, spruit-, zuur- en andere bordkool, zou me
welkom zijn.
Natuurlijk valt er met enige kreativiteit en wat extra moeite met de koolsoorten nog
wel te toveren. Maar het is ook wel plezierig om de grens van de seizoenen een keer
te overschrijden met een «vroege» spinaziesalade. Of om je eigen vergissing af te
straffen door te ontdekken dat oesterzwammen weliswaar minder aantrekke*"'-
mogen ogen, maar dan toch minstens zo aantrekkelijk mogen smaken. Zeker a
ze aanmaakt naar de receptuur van onze chef-kok Martin Willemsen. Daarom aan
hem de pen.
Deze week is het mijn bedoeling u iets te
I vertellen en een paar recepten te geven
I over de «Oesterzwam De oesterzwam
is in feite een heel aparte grote padde-
stoel. De kleur is grijs en de zwam heeft
een plat golvend bovenblad. Bij het eten
van deze paddestoel ontdekt u, dat deze
een typisch andere smaak heeft dan bij
voorbeeld de gewone champignon. Ge
garandeerd is het nog voor vele lezers
product dat een beetje angst op-
_>t om dit te bereiden. Maar desal
niettemin vind ik het leuk om u te ver
klappen, hoe ik deze oesterzwammen
bereid heb voor een paar gezellige gas
ten die ik thuis op bezoek kreeg. Nadat
ze het hapje verorberd hadden, vroegen
ze natuurlijk het recept. «Lees dan de
volgende week de Koerier maar. Nu ik
hoor dat het jullie als proefkonijntjes
goed gesmaakt heeft...!»
Het volgend recept is bedoeld als ee
klein hapje tussendoor of voor ’s
vonds:
VVV
Donderde
Kienen, de Knuistei
Hoogstraat 33 om 2G
Vrijdag 27 maart:
Disco Penthouse in de Levenkerk om
20.00 uur. Alcoholvrij!!!
Kienen, de Döllekesraoi
Sanny Bar, 10-12 om 20.1
Zaterdag 28 maart:
20.00 uur draaiavond in Folkkafé het
Vloeike.
Disco Trappaf vanaf 20.00 uur vanaf
18 jaar.
Zondag 29 maart:
Draaiavond vanaf 20.00 uur in de ze-
lenop vende hemel,
/ergiet Disco Trappaf vaóaf 15 t.m. 17 jaar
vanaf 19.00 uur.
Kienen, Mirliton Harmonie Wij Ma
ken Het Zelf, in de Sanny Bar om
20.15 uur.
Dansen in de Weyenbergh vanaf 20.30
uur.
Dinsdag 31 maart:
Jazz in de Gulle Ark vanaf 20.00 uur
m.m.v. Ons Genoegen.
Woensdag 1 april:
De Ned Ver van Huisvrouwen heeft
bridgen in Kleyn Speuck om 13.45
uur.
Donderde
De NeG
een excur
uur vertr
Oisterwijk
Gehele week:
Expositie in Gak
Nicolaas Wijnbe
grafiek
Geopend: donderdag t.m. zondag
14.00 - 18.00 uur en na telefonische
afspraak.
«Beignets» van
oesterzwammen
Voor 4 personen, geserveerd als
hoofdgerecht.
600 gram oesterzwammen
Voor het beslag:
1 dl melk,
2 eieren,
100 gram bloem,
1 eetlepel gehakte peterselie,
1 kleine ui,
beetje peper en zout,
30 gram geraspte oude kaas,
boter
U begint met de stelen van de oester
zwammen te snijden. Nu de zwammen
onder koud stromend water schoon-
spoelen en op een doek leggen om te
drogen. Nu de zwammen kruiden met
een heel klein beetje peper en zout.
Laat even zo liggen
Ondertussen als volgt het beslag ma
ken: doe in een kom de melk en de
eieren. Met een garde de eieren in de
melk los kloppenNu in één keer er de
bloem bij doen en ferm kloppen, zo dat
u een stevig beslag hebt. Verder er met
een houten lepel het ragfijn gesneden
uitje en gehakte peterselie en de ge
raspte kaas doorroeren.
Laat in een grote koekepan
niet te bruin worden. V'
oesterzwammen losjes door
en haal ze voorzichtig do
en bak ze zachtjes in d<
bruin aan. Lang behoeven ze
oaKken, want ze zijn erg snel a
Aanbevelenswaard is om hierbij dr
gekookte rijst te serveren en een
kere pittige tomatensaus.
Als lekkere verse j
eens een rauwe spit
geven. Deze maken r
De spinazieblaadjes zoveel mogelijk
van de steeltjes halen. Deze blaadjes
in ruim water zetten (ong. 10 minu
ten). Daarna er voorzichtig uithalen en
op een vergiet uit laten lekken. Hierna
doet u de blaadjes in een slakom.
Voor de vinaigrette
Roer de olie met kleine
azijn en het citroens™
ragfijn gesneden uitje
ook wat peper, zout,
tikkeltje suiker.
Worchestersaus kunt
doen.
Knip de bieslook klein en strooi deze
over de spinazie. Ook de «cresson»
boven aan de steeltjes afknippen
de spinazie doen. Vervolgens ove
u de spinazie-salade met de vinai-
verhuur van
Prima knoopwol kaardmolens
100% wol zowel spinnewielen
gevold als ongevold
wij reserveren voor u
dus wol bijhalen wanneer
u wenst, zonder kleurverschil
VANAF 18 MAART
T./M. 25 MAART 1981
Inl. hoofdbur. v. politie,
Noordhoekring
Portemonaie, zwart, foto's, sleutel, vend.
:n- pas. Vermetten-Leenders; portemonaie,
:r- zwart met geldportemonaie, bruin met
geld; horloge/heren, Dorfmann, broek,
blauw, kinderbroek, sterretjes gebor
duurd; pleisters, 3 dozen, 12x24, 30
djes; sporttas met badschuim en
sportbroekjejack, groen, meet 164;
jack, beige met binnenvoering; kunst
schaatsen in witte pl. tas. rode sokken;
koker, rood met posters; adressen
boekje; tas Evro-uitzendburo, t.n.v. A.
Rublo, Eindhoven; fototoestel Minolta,
t.n.v. Maude, Nijmegen; helm, integraal,
merk Norton; radio-cassetterekorder
merk Poppy CR222; trui, overgooier,
knot, wol; paspoort t.n.v. Vesters Til
burg; postidentiteitskaart t.n.v. M. v.d.
Sande, Tilburgfietsslot ASA nr. 638905
A; plastic tas met nachthemd, peper
munt, leesboekjesplastic tas met groen VLAAMSE DANSDAG
1 ah^S“go“Te- Volk,d.„s««re„i8i„g Mie Katten
vlochten; herenhandschoen, rechter, gamseert een dansdag Vlaan
gebreid, tussen de vingers bruin; arm- Volkse
bandje, inschr. «Kurt 3-1-76»rijbewijs leider
t.n.v. M. Melis, Tilburg; diverse sleutel- jan v.
bossen; diverse rijwielen; diverse hon- lo.oO-]
den en katten.
dgische dans-
ril 1981 in het
irle, van
2508.
In de maanden april en mei biedt de
afdeling Tilburg van Veilig Verkeer
Nederland aan caravanbezitters de
mogelijkheid om met de mobiele va-
cantiewoning beter te leren omgaan.
Öp het terrein van de Kromhout-
kazerne worden voor het vijfde jaar in
successie theorie- en praktijklessen
gegeven.
Volgens de heer W.
penningmeester van de V
Tilburg, houdt de kennis-
rijders ir
dat
op bij b
igekeurd