f I J /er apijt J 37. I 39. I aart 1981 pagina 10 2498, PEPER US N ENZOIT ROSSMEISL Lekker eten uit onze rubriek er meter Met chef-kok Martin Willemsen Caravan-cursus van Veilig Verkeer Nederland le smalfilmfestival BRESSON^ ROSSMEISL VIDEOCENTRUM Muziekhuis MELIS THEO TUERLINGS Baanlozensentrum Donderdag 26 maart 1981 pagina 11 rbouwen. Brillen I Verrekijkers I I Microscopen Barometers A Shell butagas |B Shell propagas r I 1T i (dunne ;en aparte Tevens uit voorraad leverbaar: op ee doet Donderdagmorgen 10.00 uur start de Haast u! De eerstf JUWELIERS - HORLOGERS VAN GORP-BOLSIUSBV. ?2'3& Jul. van Stolbergstraat 7 - Tel. 013-323049 12 x voorkeuzetoetsen Timerinstelling Ëen kijkje in onze EIGEN TECHNISCHE DIENST =1 Alle bekende merken uit voorraad leverbaar. Sharp VC 7300 VHS-systeem Relaisgestuurd (tiptoetsen) Frontloader met motorinleg >gen per com- Inemen. Men Voltstraat 43 - Postbus 3075 Tilburg - Tel 013-43 5930 J Eigen technische video-dienst 013-420986 Oude Kerkstraat 4 (zijstraat Biss. Zwijssenstraat) 10 TOT 50% KORTING ALLES MOET WEG Veel extra koopjes CARAVANS en onderdelen Damesmode - Bruidsboetiek Heuvelstraat 77, Tilburg ;en a- zater- jaar i: ll 'ang jrof vol- n<?‘ 'k openingstijden MAANDAG 13.00 - 18.00 UUR DINSDAG T M. VRIJDAG 9.00 - 18.00 UUR ZATERDAG 9.00-17.00 UUR DONDERDAG KOOPAVOND maak vrijblijvend afspraak voor demonstratie breimachine alle soorten breimachinegarens op cones zeer voordelig. NEVEDA SCHEEPJES DURABLE DMC WEVITI •LOUET ers (cresson), vinaigrette), Het dat bezitters aanmelder Heuvelhof - Heuvelstraat Telefoon 013-424333 U terecht Volkstraat er te leren omj van de voor het v- en pral OPHEFFINGS UITVERKOOP (met bestemming van de K.v.K.) laast u! De eerste keus - de beste! j ipers, in de .15 uur. beetjes bij de nsap. Hierna het je toevoegen, als- t, mosterd en het Een paar druppeltjes it u er ook nog bij SHARP TYPE 6300 en TYPE 7700 (met draadloze afstandsbediening) een j roept niette ie suiker - ■h“ s 3562^ Adviespriis^898^ --braden, er de aan blo! uvmwdeengroer K'~g enkele mint geheel op smaak per, zout en een snt De sneedjes ■geroosi gen met de «Oest—’ fon». Garneer de sla, plakjes selie. oester- weg te ?ns de «zwammen» <oud water goed af- imen aan :n. Snijd nu de De ui en de rdag 2 april: id Ver van Huisvrouwen heeft irsie naar Helmond, om 9.00 trek vanaf het station in jk. de tilburgse koerier Wij hebben steeds de nieuwtjes in huis alles volop in voorraad Deskundig advies Gezellige leeshoek Prima service Korvelseweg 15-21, 5025 JB TILBURG Telefoon 013-421187 - 432742 prei wassen i Doe nu in klontje boter, I Eerst gaat het Nieuwprijs f359.- per meter. azijn, i citroen, Ook voor al uw inlijstwerk kunt U bij ons terecht. Ruime keuze, snel klaar. e eerste keer intie te gaan. inaren die aan hun e ge stuk lerie de Ganzerik van >erg, schilderijen en mag dan ook geen wonder heten jaarlijks een zestigtal caravan- zich voor de VVN-cursus in. Onder hen zijn mensen die iging Mie Katoen or- een dansdag Vlaamse sdansen, o.l.v. Belgische danr r op zondag 12 april .xv. Jan v. Besouwhuis te Goir' 10.00-16.30 uur. Tel. 013-36251 V.O.P. 25 JAAR Volgend jaar april bestaat oudste zomeravond-voet' gingen, namelijk V.O.P. 0 Plezier) 25 jaar. Zoals gezegd bestaat de vereniging volgend jaar 25 jaar en dit feit wil men op gepaste wijze vieren. Voor het ver krijgen van wat financiële armslag or ganiseert de feestkommissie op 10 mei a.s. een rommelmarkt in de parochie zaal aan de Vredeman de Vriesstr Als u kast- of zolderopruiming houdt haalt men graag bruikbare 2e-hands spullen, die u weg wilt doen, op. Belt u dan nr. 671386. Het begin werd gemaakt door enkele personeelsleden van het Centraal Ziekenfonds. Na enkele jaren wilden die lui ook wel georganiseerd tegen een balletje trappen en men ging ('ss'.-zle-- 7 On te si£ 1 Ve,r<|> Po r l tr n/i J J u r e I m a s1 Inen jaa z !ea /c 13c»» /oze» (4// s/r -n /ttn a cn/ fae//er/z Dealer vanAKAI - TELEFUNKEN - GRAETZ - ITT - PHILIPS - SHARP - FISHER - SONY - WEGA - MITSUBISHI - HITACHI - PANASONIC. grette. Gegarandeerd een combinatie. Deze week heb ik ook voor u een zeer vitaminerijk en speciaal voorgerecht. 501 vig Wij leveren de gehele collectie van o.a. traat. Het Baanlozensentrum organiseert op loudt vrijdagmorgen 10 uur een infor- matieochtend over het belastingstel sel, met name over de inkomstenbe lasting. Iedereen die vragen hierover heeft, krijgt gelegenheid om die te stellen. Verder wil het sentrum de mensen hulp bieden bij het invullen van het aangifteformulier. Voor meer informatie kunt U op het Baanlozensentrum, Vc 18. agenda-Oisterwijk dag 26 maart: itèn, in de Schuur, 20.30 uur. Oesterzwammen «Braban^on» 500 gram oesterzwammen, 100 gram mager gerookt spek plakjes), 50 gram ui, 150 gram prei, klontje boter, 1 kleine rode en groene paprika, peper uit de molen, zout, snufje tijm 8 sneedjes brood om te roosteren U begint met de stelen van de zwammen tot aan de deksel snijden. Vervolgens onder stromend kot spoelen. Hierna de zwamt blokjes of reepjes snijden, plakjes spek aan reepjes, prei wassen en fijn snijden. (i een flinke koekepan het dit uit laten bruisen, gesneden spek in de I pan, met een vork losroeren. Dan de gesneden ui en prei toevoegen. Op hoog vuur, lekker aanzetten. Vervol- gens de gesneden oesterzwammen er bij in de pan doen. Als dit geheel is aangebraden, er de aan blokjes gesne den rode en groene paprika er bij doen. Nog enkele minuten op hoog vuur en het geheel op smaak brengen met pe- I ner. zout en een snufje tijm. roos te rd brood beleg- >vxvsterzwammen Braban der de borden met blaadjes tomaat en ’n takje peter heerlijke schuimig kloppen en al roerende bij de moes doen. Laat nu de rabarber wat afkoelen. Vervolgens de eiwitten met 59 gram suiker en de vanillesuiker ste vig opkloppen en voorzichtig door de wat afgekoelde rabarber spatelen. Hierna de advocaat er beetje voor beetje doorroeren. Schep nu deze ra barber in passende glazen of compóte- schaaltjes, en garneer ze met r- aardbeien. Geef er een suikerwafel of lange vinger t Heel veel kookplezier en tot gende keer, Martin Willemsen, cl kok Restaurant de Korenbeurs. Voorgerecht 1 pomelo dit is een vrucht, die er uitziet als een grapefruit. Alleen is die twee maal zo groot, spits van model en zoeter van smaak). 0 3 tangarina’s, 2 temples (deze twee vruchtensoorten zien er uit als sinaasappelen. Maar in feite is het een kruising tussen de si naasappel- en grapefruitboom). 4 afgestreken eetlepels suiker, 2 borrelglaasjes sherry, 1 borrelglas witte port (of vermouth) paar klontjes boter. Van alle vruchten de schillen afsnijden aan het vruchtvlees. Dan de partjes ees» tussen de vliesjes uitsnijden. gaat het gemakkelijkst met een klein, scherp, puntig mesje. Bij de pomelo is het wel extra oppassen met het uitsnijden, want deze vliesjes zijn erg hard en taai. Verdeel nu het ge mengde vruchtvlees in 4 of 6 oven vaste stenen bakjes of schaaltjes. Ver deel de sherry en witte port over de bakjes en schep er nu de lepels suil overheen. Leg er hier en daar klontje boter op. Zet nu vlak voor opdienen de bakjes in een hete oven of onder de grill. Dit voorgerecht warm serveren. Niet moeilijk en erg lekker 'p de terreinc izerne. Het theoriege- - -‘van w J en sergeants voor praktijklessen teke nen. De cursussen worden altijd op za dagmorgen gegeven en voor dit j zijn de volgende data vastgesteld: en 25 april en 9, 16 en 23 mei. Aanvar van de lessen om 9 uur en na een uur drie kan de deelnemer zich een i leerd caravanrijder noemen. Uit varing kan men stellen dat de deelne mers zeer tevreden zijn over de cur sus. De organisatoren stellen dan ook dat men helemaal met de caravan overweg moet kunnen. Een grote hulpvaardigheid kan worden, verwacht van de instructeurs die er zelfs de han den niet voor omdraaien om na afloop ook nog enige privélessen te geven aan hen die het rijden met een caravan wel heel erg moeilijk valt. Maximaal 2 personen mog binatie aan de cursus deeh moet de eigen combinatie van auto en caravan meebrengen en elke instruc teur heeft 2 combinaties onder zi hoede. De prijs van een cursus b draagt 65 gulden en opgeven is mog lijk bij de secretaris van Veilig Verke Nederland afdeling Tilburg, de heer Jan Peters, Wilhelminapark 116, Til burg. tel. 013-431927 ev. 425163. :n in de Zomeravondkompe- midige B.Z.A. In de jaren ’60 ;s men daar duchtig zijn partijtje mee in de le klasse, waarna er, qua prestatie, wat magere jaren volgden. Vorig seizoen bracht weer promotie en is men terug in de 2e klasse. de boter Wentel de .orde bloem ioor het beslag gehe de boter mooi ïven ze niet te oro ene] gaar. iroog i lek- een paar lekkere bij. ot de vol- chef- meespeler een van de tide, de hl etbalvereni- b‘,es (Voor Ons Rauwe spinazie-salade 600 gram verse spinazie (deze is i duur, maar hiervoor is het e moeite waard). 10 pijpjes bieslook, 1 doosje fijne tuinker Voor de dressing: (vil 3 eetlepels olie, 3 eetlepels aa” sap van een 1 kleine ui, peper, zout, mosterd, tikkeltje suiker. Rabarbertoetjetoe 500 gram mooie jonge rabarber 2 eieren <elijk g(j gram suiker als u zakje vanillesuiker 1 eetlepel custardpoeder (of banket- bakkersroompoeder 5 eetlepels advocaat Als garnering paar aardbeien, wafel of lange vinger De rabarber behoeft nu eigenlijk nog niet geschild te worden. Wel even in koud water wassen en dan in stukjes snijden van ongeveer 2 cm. In de pan een bodempje water aan de kook brengen. Doe hierin de rabarber en al roerende (met houten lepel) tot niet te gare moes koken. Roer de custardpoeder aan met een beetje water tot een vloeibaar papje en hiermee de rabarbermoes binden. Nu de eiwitten scheiden van de dooi ers. De eierdooiers met 50 gram suiker s nog wel echt de De Tilburgse Amateur Smalfilmklub (T. A.S.) organiseert in samenwerking met de Ned. Orgn. van Amateurfil- mers (N.O.V.A.) op zondag 29 maart a.s. hun eerst «Hart van Brabantfesti- val». Vertoond worden amateurfilms in di verse genres, zoals speel - vakantie - teken? en trucfïlms. In totaal worden 26 films vertoond van amateurs uit het «ehele land. Het festival wordt ge- jden in het wijkcentrum De Ype- laer, Corellistraat 10 te Tilburg. Aan vang 10.00 u. Voor de kleintjes worden in et zaal kinderfilms vertoond. De T. A.S. nodigt iedere smalfilmer en we als volgt: zoveel i Deze van plan zijn om voor de met een caravan op vakarn.v Maar er zijn ook caravaneiger na jarenlange ervaring wat kennis bij willen spijkeren of die woon door schade en schande een sWn. wijzer zijn gewprden. De lessen wor den gegeven op de terreinen van de Kromhout Kazerr.c. Het theeri: van de Boom, deelte is in handen van Luitenant i ’meester van de VVN afdeling Opstal, terwijl beroepskorporaal houdt de kennis van caravan- -i in veel gevallen op bij het feit de trekhaak goedgekeurd moet zijn. Daarnaast mag iedereen met een aanhangwagen of caravan rijden, maar velen zijn niet op de hoogte van de eventuele moeilijkheden die daaruit voort kunnen komen. In theorie en praktijk ontbreekt in veel gevallen de nodige kennis en de caravan-cursus van VVN kan daar zeker wat aan doen. Zo blijkt de caravanbezitter vaak niet op de hoogte te zijn van allerlei wet- telijke bepalingen die er zijn met be trekking tot de mobiele vacantiewo- ning. In veel landen gelden ook nog eens totaal andere regels met alle eventuele nare gevolgen van dien. Het rijden op zich is dikwijls ook geen koud kunstje. Door een foutieve bela ding kan de caravan gaan zwieren. De caravan in een klein hoekje op de camping maneuvreren lijkt eenvoudig maar kan heel wat hoofdbrekens kos ten. Oesterzwammen Brabazon, een vroege spinaziesalade en rabarbertoetjetoe Als leek heb ik me deze winter al herhaalde keren afgevraagd hoe ik de jool van de kool op mijn bord zou kunnen verwisselen voor een ander plezierig en smakelijk recept. Ik weet hetje moet de opbrengsten van het land nemen zoals de Heer ze je gegund heeft, maar elke nieuwkomer die het rijtje weet te doorbreken van bloem-, spits-, rode-, groene-, witte-, boeren-, spruit-, zuur- en andere bordkool, zou me welkom zijn. Natuurlijk valt er met enige kreativiteit en wat extra moeite met de koolsoorten nog wel te toveren. Maar het is ook wel plezierig om de grens van de seizoenen een keer te overschrijden met een «vroege» spinaziesalade. Of om je eigen vergissing af te straffen door te ontdekken dat oesterzwammen weliswaar minder aantrekke*"'- mogen ogen, maar dan toch minstens zo aantrekkelijk mogen smaken. Zeker a ze aanmaakt naar de receptuur van onze chef-kok Martin Willemsen. Daarom aan hem de pen. Deze week is het mijn bedoeling u iets te I vertellen en een paar recepten te geven I over de «Oesterzwam De oesterzwam is in feite een heel aparte grote padde- stoel. De kleur is grijs en de zwam heeft een plat golvend bovenblad. Bij het eten van deze paddestoel ontdekt u, dat deze een typisch andere smaak heeft dan bij voorbeeld de gewone champignon. Ge garandeerd is het nog voor vele lezers product dat een beetje angst op- _>t om dit te bereiden. Maar desal niettemin vind ik het leuk om u te ver klappen, hoe ik deze oesterzwammen bereid heb voor een paar gezellige gas ten die ik thuis op bezoek kreeg. Nadat ze het hapje verorberd hadden, vroegen ze natuurlijk het recept. «Lees dan de volgende week de Koerier maar. Nu ik hoor dat het jullie als proefkonijntjes goed gesmaakt heeft...!» Het volgend recept is bedoeld als ee klein hapje tussendoor of voor ’s vonds: VVV Donderde Kienen, de Knuistei Hoogstraat 33 om 2G Vrijdag 27 maart: Disco Penthouse in de Levenkerk om 20.00 uur. Alcoholvrij!!! Kienen, de Döllekesraoi Sanny Bar, 10-12 om 20.1 Zaterdag 28 maart: 20.00 uur draaiavond in Folkkafé het Vloeike. Disco Trappaf vanaf 20.00 uur vanaf 18 jaar. Zondag 29 maart: Draaiavond vanaf 20.00 uur in de ze- lenop vende hemel, /ergiet Disco Trappaf vaóaf 15 t.m. 17 jaar vanaf 19.00 uur. Kienen, Mirliton Harmonie Wij Ma ken Het Zelf, in de Sanny Bar om 20.15 uur. Dansen in de Weyenbergh vanaf 20.30 uur. Dinsdag 31 maart: Jazz in de Gulle Ark vanaf 20.00 uur m.m.v. Ons Genoegen. Woensdag 1 april: De Ned Ver van Huisvrouwen heeft bridgen in Kleyn Speuck om 13.45 uur. Donderde De NeG een excur uur vertr Oisterwijk Gehele week: Expositie in Gak Nicolaas Wijnbe grafiek Geopend: donderdag t.m. zondag 14.00 - 18.00 uur en na telefonische afspraak. «Beignets» van oesterzwammen Voor 4 personen, geserveerd als hoofdgerecht. 600 gram oesterzwammen Voor het beslag: 1 dl melk, 2 eieren, 100 gram bloem, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 kleine ui, beetje peper en zout, 30 gram geraspte oude kaas, boter U begint met de stelen van de oester zwammen te snijden. Nu de zwammen onder koud stromend water schoon- spoelen en op een doek leggen om te drogen. Nu de zwammen kruiden met een heel klein beetje peper en zout. Laat even zo liggen Ondertussen als volgt het beslag ma ken: doe in een kom de melk en de eieren. Met een garde de eieren in de melk los kloppenNu in één keer er de bloem bij doen en ferm kloppen, zo dat u een stevig beslag hebt. Verder er met een houten lepel het ragfijn gesneden uitje en gehakte peterselie en de ge raspte kaas doorroeren. Laat in een grote koekepan niet te bruin worden. V' oesterzwammen losjes door en haal ze voorzichtig do en bak ze zachtjes in d< bruin aan. Lang behoeven ze oaKken, want ze zijn erg snel a Aanbevelenswaard is om hierbij dr gekookte rijst te serveren en een kere pittige tomatensaus. Als lekkere verse j eens een rauwe spit geven. Deze maken r De spinazieblaadjes zoveel mogelijk van de steeltjes halen. Deze blaadjes in ruim water zetten (ong. 10 minu ten). Daarna er voorzichtig uithalen en op een vergiet uit laten lekken. Hierna doet u de blaadjes in een slakom. Voor de vinaigrette Roer de olie met kleine azijn en het citroens™ ragfijn gesneden uitje ook wat peper, zout, tikkeltje suiker. Worchestersaus kunt doen. Knip de bieslook klein en strooi deze over de spinazie. Ook de «cresson» boven aan de steeltjes afknippen de spinazie doen. Vervolgens ove u de spinazie-salade met de vinai- verhuur van Prima knoopwol kaardmolens 100% wol zowel spinnewielen gevold als ongevold wij reserveren voor u dus wol bijhalen wanneer u wenst, zonder kleurverschil VANAF 18 MAART T./M. 25 MAART 1981 Inl. hoofdbur. v. politie, Noordhoekring Portemonaie, zwart, foto's, sleutel, vend. :n- pas. Vermetten-Leenders; portemonaie, :r- zwart met geldportemonaie, bruin met geld; horloge/heren, Dorfmann, broek, blauw, kinderbroek, sterretjes gebor duurd; pleisters, 3 dozen, 12x24, 30 djes; sporttas met badschuim en sportbroekjejack, groen, meet 164; jack, beige met binnenvoering; kunst schaatsen in witte pl. tas. rode sokken; koker, rood met posters; adressen boekje; tas Evro-uitzendburo, t.n.v. A. Rublo, Eindhoven; fototoestel Minolta, t.n.v. Maude, Nijmegen; helm, integraal, merk Norton; radio-cassetterekorder merk Poppy CR222; trui, overgooier, knot, wol; paspoort t.n.v. Vesters Til burg; postidentiteitskaart t.n.v. M. v.d. Sande, Tilburgfietsslot ASA nr. 638905 A; plastic tas met nachthemd, peper munt, leesboekjesplastic tas met groen VLAAMSE DANSDAG 1 ah^S“go“Te- Volk,d.„s««re„i8i„g Mie Katten vlochten; herenhandschoen, rechter, gamseert een dansdag Vlaan gebreid, tussen de vingers bruin; arm- Volkse bandje, inschr. «Kurt 3-1-76»rijbewijs leider t.n.v. M. Melis, Tilburg; diverse sleutel- jan v. bossen; diverse rijwielen; diverse hon- lo.oO-] den en katten. dgische dans- ril 1981 in het irle, van 2508. In de maanden april en mei biedt de afdeling Tilburg van Veilig Verkeer Nederland aan caravanbezitters de mogelijkheid om met de mobiele va- cantiewoning beter te leren omgaan. Öp het terrein van de Kromhout- kazerne worden voor het vijfde jaar in successie theorie- en praktijklessen gegeven. Volgens de heer W. penningmeester van de V Tilburg, houdt de kennis- rijders ir dat op bij b igekeurd

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1981 | | pagina 11