22^5
19
ce
14?5
IS?5
>A
1495
2495
1995
1495
PEPER SSENEN ZOUT
VS
B
Lekker eten uit onze rubriek
Met chef-kok
Martin Willemsen
ieo
nen
KET
’deo
Zelf zaaien is pas
echt tuinieren
altijd lage
prijzen
u,.
ivoor
trediet
L
••Boesschoten
Denk mee over het bouwen
aan een zuinige auto
f riskte ij
Tuincentrum 1
fêozefikcJe*
FINDLATER5
SCOTCH
RV
jj^11
videoband
b.v.
Donderdag 5 februari 1981 pagina 11
DE TILBURGSE KOERIER
i 1981 pagina 10
Video recorders
VHS met slowmotion
Betamax
Uit voorraad leverbaar.
iari 1981
F
goed
sr uit
>m
lepel aardappelmeel
(mag een eenvoudi;
an kon-
lijd
I enkel
2 bla;
JjoIS. <^1, ,^1:^1 mjJIJL_-HI
bond
de nd
topavond.
aan onze
Wilhelminapark 19 B
j
Tilburg
Drambui
7
Lezing over
de vrije school
urg
Iverhuur
Aanbiedingen geldig
van 5-2-81
t.m. 12-2-81
Grand
Marnier
Rouge
baar
gordijnen
Floryn
jonge jenever
literfles
Whisky
Findlater’s
Hoppe
Vieux
literfles
Cognac
Camus
Celebration
Campari
literfles
V2020 Philips
Omkeerbare cassettes
Brengt U
eens een
bezoek
ikring in
ar en el-
ioor er-
r afwis-
VHS nieuwste model
met draadloze afstands
bediening
32 kanalen
frontloader,
stilstaand beeld enz.
WIJN
SHERRY BODEGA
Komt U eens kijken
naar
op
de
i van
tuele
5 en zaterdags
vergelegen-
JONGE
GENEVER
hoefstraat 145,tel.013-432163,
‘óraÉö'Jlarnifr?
COGNAC -
CamüS
I CELEBRATION
Lal
9nze
e
hun
eptember
itotron in
mr)
schijven)
onder-
lijdskate-
lójaaren
par
st.)
t, peper, beetje paprikapoeder
el bloem
Alleen geopend vrijdags
van 10 tot 18 uur. Parket
heid op eigen terrein.
ZEER GROTE
SORTERING
WIJNEN
Het Lips Autotron in Drunen organiseert tot en met half a[
wedstrijd Denk mee over het bouwen aan een zuinige a<
Met deze wedstrijd worden publiek en professionals uitf“
geven op heden en toekomst van het bouwen aan een Zu..
De beste inzendingen van het publiek worden van half apri
1981 tussen de inzendingen van de professionals tentoonges
Drunen.
t af lal
af te maken, de hete
roux gieten en het ge
urende aan de kook laten ko-
eze kerriesc
lekker door pr
aan blokjes
ie soep doen en pr
smaak is. Vlak vo<
;ren, kunt u er g».
Moeili.
alleen
Zaaien is z"
kunnen wijzi
tafel te kunr
Ta
ling geeft. Wat is er dankbaarder dan te
tuin of in de vensterbank Om trots aan
is nou groente uit eigen tuin
Nationale wedstrijd
:!f april 1981 een landelijke
;e auto
jitgedaagd om hun visie te
zuinige auto.
“ril tot en met sej
professionals tentoongesteld in het Aut
sla, maar toch weer an-
>sla. Houdt u van iets pit-
imenas, een
frissmakende kruidige witte wortel. In
fïjna plakjes heerlijk bij een pilsje of als
extra smaakmaker bij een groene sa
lade.
eenvoudig maken.
Origineel
U hebt a'
anderen)
elke dag 2
ten die
TEL 013-421605 a?
WHISKY
PRODUCT OF SCOTLAND
w waclkv.
Veel uitsta
tr smakeh,
vjofdf
worden diverse prijzen
ing gesteld, waaronder
)t Hfl 500,—
t begin februt
posteraktie.
den onder andere ver-
Middelbare en Tech-
lederland.
de poster is bijge-
Besterdplein 33, tel. 43.48.57
Westermarkt 1, tel. 67.24.53
Don Sartostr. 1
(Pater v.d. Elzenpi.)
Tel. 32.02.91 I
Leharstraat 76a, I
tel. 55.07.24
w -I
aqua decor
•SS
Projectcentrum voor buitenlanders
Voor ons is het abracadabra, voor de Turkse en Marokkaanse Tilburgers is het
informatie over de start van een projektcentrum voor buitenlanders, a.s. zaterdag
in de Noordstraat 111. Wij berichtten u daar vorige week over. Mocht u iemand in
uw omgeving kennen die als buitenlandse werknemer belang heeft bij dat project
centrum voor handvaardigheid, onderwijs en vorming, zou u hem of haar dan
attent willen maken op deze berichten.
EGITIM, KADIN1N BAGIM-
iMALAR TILBURG MERKEZ
7 SUBAT 1981 GÜNÜNDEN ITIBAREN TÜRK. FASLI, YUNANLI KA-
DINLAR ICIN NOORDSTRAAT 111 TILBURG ADRESINDE BIR. MER-
KEZ PROJE BINASI ACILMISTIR.
BU BINADA YABANCI KADINLARA GEREK KENDI LISANLARINDA
GEREK HOLLANDACA LISANIYLA, EL ISLERI KENDINI GELIS-
TIRMEK. EGITIM KONULARINDA KURSLAR DÜZENLENMISTIR.
ILBURG SEHRINDE ILK DARAK BÖYLE BIR PROJE KURULMUS.
BÖYLECE YABANCI KADINLARIN SORUNLARI ELE ALINMIST1R.
:hoolonderwijs is ingericht hij ONUN ICIN YABANCI KADINLARIN BU HINAYA GELMELERI SO-
t over de pedagogie van Rudolf RUNLARININ CÖZÜLMES1 BAKIMINDAN COK ÖNEMLIDIR. CU-
wat de doelstellingen zijn. MARTESI GÜNÜ (7 SUBAT) SABAH SAAT 1 l’DEN AKSAM 4’E KADAR
int u vragen stellen. BU BINA ACIKTIR. BUGÜNE HER ISTEYEN GELIP GÖRCHILIR.
de gekruide kuikenborstjes zachtjes
aan. Het is nl. zo, wanneer u iets bakt,
wat bestrooid is met paprika, dan moet
u dit nooit te heet doen, want dan
wordt het product onherroepelijk bit
ter.
Als u beide kants
aangebraden I
koekepan en 1
-- braadpan. In i
soep minstens de gesnipperc
>r pruttelen. U houdt, de fijn
;j;s gesneden
rundsvlees in de soep doen en proeven
of de soep op smaak is. Vlak voor u de
soep gaat serveren, kunt u er de room
(of koffiemelk) aan toevoegen. Schep
de «POTAGE A L’INDIENNE» in
borden of koppen. De bananen in zéér
dunne plakjes snijden en in de soep
doen. Dit laatste klinkt u misschien
wat vreemd in de oren, maar dat ’t
lekker is..., dat weet ik zeker.
rnkel in uw
ter water,
>mén. Het
De
te maken, hebt u
jannetje nodig met
iem. dit is nl. ge-
loppen.
werk: doe in deze
goede
oeder- ders als kr°psla. Houdt u v
vanil- t,?s’ Probeer dan eens ramt
•n pan frissmakende kruidige witte
uizendingen worden beoordeeld
>r een deskundige jury bestaande
vertegenwoordigers van ANWB,
Bovag, Renault, Rijkspolitie, Shell en
TNO.
Per kats
ter bes<
geldprijs
Het' heeft er om gehangen deze maand, maar hier zijn we terug met onze
culinaire heerlijkheden uit de keuken van chef-kok Martin Willemsen. Hij heeft
het erg druk gehad. Onder meer met de jurering tijdens de Horeca-vakbeurs in de
Rai. waar alle gerenommeerde koks streden om de Zilveren Koksmuts. Ook in
Enschede was hij present tijdens een internationale culinaire wedstrijd, terwijl
Zuid-Laren alweer zit te wachten op de komst van de heer Willemsen als
voorzitter van de jury. Veel uitstapjes dus, maar tussendoor tijd voor de Til-
burgse Koerier: een zéér smakelijk voorgerecht, een romig zacht soepje, een
Supreme de Poulet als hoofdgerecht en een luchtig toefje na.
santen van de borstjes
heeft, haal ze dan uit de
leg ze in een wat diepere
i de braadboter doet u nu
rde uien en als u er van
..jn gedrukte teentjes knof
look. Vervolgens de paprikapoeder
(afgestreken eetlepel) en de bloem er
door roeren. Vervolgens het geheel
afblussen met de bouillon, goed roeren
met een garde, nu bij de gebonden
paprikasaus de tomatenpuree doen en
nog wat peper uit de molen en zout
naar eigen smaak. Schep nu deze pap
rikasaus op de kuikenfilets in de
braadpan en laat deze op een laag pitje
ongeveer 20 minuten gaar stoven.
Terwijl het kippetje op staat, gaan we
voor het bijbehorende garnituur zor
gen en vast op gebruikelijke wijze de
zuurkool koken. De rode en groene
paprika doormidden snijden en ont
doen van zaadjes. Vervolgens snijdt u
ze aan niet te kleine blokjes, ook de
handappelen en de ananas aan stukjes
snijden. Een gedeelte van het ananas
sap kunt u bij de paprikasaus
gieten. Neem nu weer de koekepan,
laat hierin een stukje boter uitbruisen.
Eerst gaan de paprikablokjes in de
pan. Als deze even zijn aange-
sauteerd, kunnen de stukjes appel en
ananas ook in de pan. Nog heel even
verder braden (niet te lang, anders
wordt de appel te gaar) en klaar is
kees!!!
De met boter opgestoofde zuurkool
schept u op een ovenvaste schaal.
Hier overheen strooit u de kum-
melpitjes, dit geeft nl. een hele lek
kere, aparte smaak. Leg nu op de
zuurkool de gestoofde kuikeborstjes.
De paprikasaus door een zeef passe
ren als de saus wat te dik mocht zijn,
dan nog wat bouillon toevoegen. Ver
volgens al roerende de vodka (whisky)
v.i de room toevoegen. Schep een
beetje saus op het vlees en geef de rest
er apart bij. Schep nu het aangebraden
Geduld hoeft u er nauwelijks voor te
hebben. Wel een plekje waar u het
zaad kunt laten kiemen. Een lichtrijke
plaats is noodzakelijk voor een goede
groei van de kiemplantjes. U kunt bin
nen in een zaaibakje zaaien, of buiten
in de volle grond, als de soort het toe
laat.
garnituur (paprika - appel - ananas) Tegen de tijd dat u anders volwassen
over de SUPRÈMES DE POULET planten voor uw kamer zou kopen,
«1WAN REBROFF». Serveer er bij hebt u uw e|Sen Pr°dukt al klaar. En
heerlijke bloemige aardappelen of ge- bovendien bent u er nog een stuk
gratineerde aardappelpuree. voordeliger mee uit.
Als u echt van de natuur houdt en dus
SABAYON «TOSCANA» Van planten, dan is het iedere keer
4 verse eieren weers pannend om het gehele groei-
1 afgestreken eetlepel aardappelmeel proces van het zaadje tot plant mee te
3 dl witte wijn (“2g een eer^endlg
wijntje zijn)
100 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
3 borrelglaasjes echte Kroatzbeere
eventueel vanille-ijs om bij deze Sa
bayon te serveren
Om deze Sabayon 1
een diepe kom of pr
een afgeronde bode
makkelijker met klo
We gaan als volgt te
kom de 4 verse eieren met een j
garde deze eieren schuimig slaat
der toevoeging van 100 gram poec
suiker en het kleine zakje v
lesuiker. Ondertussen zet u een pan
water op het vuur, waar uw kom met
eieren precies in past, laat dit water
aan de kook komen. Doe eerst bij de
eieren (al roerende) de afgestreken
eetlepel aardappelmeel, de witte wijn
(landwijn) en de 3 borrels echte
Kroatzbeere (deze bessendrank is in
de meeste slijterijen wel te koop).
Wanneer u er niet aan kunt komen,
gebruik dan hiervoor in plaats een
goede bessenjenever.
Zet nu de kom met deze ingrediënten
in de pan met bijna kokend water
bain marie in keukentermen). Vooiai
nu, zéér intensief met uw garde klop
pen tot u een stevige, luchtige massa
verkregen hebt. U moet onder het
kloppen heel goed oppassen dat
Sabayon niet te snel gaar wordt (dan
werkt u te heet), dus tijdig de kom uit
het warm waterbad halen en daarna
nog heel even doorkloppen. Nu van 1
proeven of uw Sabayon naar uw zin op Qr
smaak is. Het lekkerste is om dit ge-
recht warm te serveren in grote On
wijnglazen, die op de rand gegarneerd
zijn met partje sinaasappel, of u ser
veert deze bessensabayon met vanil
le-ijs en een toefje slagroom, da^s lek
ker.
verhuur en verkoop
TILBURG ’TE YABANCI KADINLAR ICIN P ÜZENLENEN MERKEZ
PROJE BINASININ ACILISI
EL ISLERI. KISILIGINI GECISTIRMEK,
SIZLIGINI KAZANMASI, G1BI CALISM
PROJE BINASINOA OLMAKTADIR.
Wat is er leuker dan zelf uw eigen groenten, planten en bloemen te zaaien
lijk Dat valt reuze mee. lederaan kan zaaien. Het gaat bijna vanzelf. U moet
i af en toe wat helpen.
zo leuk omdat het veel voldoenir
rjjzen op een eigen produkt in de t
u*inen zeggen Dit
altijd sukses (bij uzelf en bij
i) als u eens ies zaait watje niet
dag ziet. Vooral die groéntesoor-
die zo exclusief zijn dat de
groenteman ze nauwelijks heeft, zijn
de moeite waard. Als ze tenminste in
ons klimaat kunnen groeien. Maar als
u in Nederland het zaad kunt kopen zit
dat wel goed.
IJssla is ook
ders als krop1
prijzen incl. b.t w
te Hoogte Prijs
160 66-
160 126.—
160 202,-
»ede service.
Een klein half uurtje voor u de kuiken
filets gaat braden, deze even (niet te
royaal) béhandelen met peper, zout en volger
paprikapoeder. Laat in een flinke en <je
koekepan de boter uitschuimen (dus
niet te heet laten worden), bak hierin
zweten, nu de gesnipperde uitjes toe
voegen, even mee laten pruttelen en
vervolgens er de kerrie en bloem bij
strooien. Deze z.g. «kerrie-roux» op
een zéér laag pitje in enkele minuten,
al roerende, gaar laten worden. Hierna
de «roux» wat af laten koelen.
Om de soep af te maken, de hete
bouillon op de roux gieten en het ap-
heel al roerend
men. Laat dea
tien minuten le
kunt nu het i
"indsvleesinde
vi de soep op
soep gaat server
'of koffiemelk) i
ve «POTAGE
J*nofkc
Met dit initiatief hoopt het Autotron
een bijdrage te leveren aan het be
wustwordingsproces met betrekking
tot de noodzaak van het bouwen van
meer zuinige auto’s.
Aan het meedenken over het bouwen
aan een zuinige auto worden zes as- 8°™
pekten onderscheiden motor, brand- ^ud<
stof, vormgeving, onderhoud, rijge
drag en omgeving.
Elk van de inzendingen mag op een of
meer van deze aspekten betrekking
hebben.
De inzendinj
één op één I
dellen,
gen en
CANAPÉ AU SAUMON ET FILETS
D’ANCHOIS
Geroosterd brood met gestoomde
zalm en ansjovisfilets
1 klein blikje zalm (250 gram)
8 sneetjes wit brood
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel tomatenketchup
1 lepel room
snufje peper, zout en tijm
paar druppels Worchester
enkele pijpjes bieslook
2 hard gekookte eieren
ansjovis Filets (in klein blikje of potje te
koop)
1 ui
klein kropje sla (of 2 kropjes rode sla).
U begint met de mooie (rode) zalm
een zeefje te laten uitlekken, dan
zalm uit elkaar halen en ontdoen
de donkere velletjes en eventi
graten. Neem een diep bord, en prak
daarop de zalm met behulp van een
vork fijn. Vermeng deze zalm met de
mayonaise, de ketchup, room, naar
smaak zout, peper, tijm, Worchester
saus toevoegen op het laatst de klein
geknipte bieslook. Nu wegzetten in
uw koeling tot het gebruik.
Ondertussen de ansjovisfilets goed
nakijken en de zichtbare graatjes er uit
trekken. De ansjovisjes zijn in het al
gemeen veel te zout, zet ze daarom
een uurtje in een bakje met «melk».
Zet de «rode» of gewone sla even in
het water om op te trekken. Hierna uit
laten lekken. Verdeel de sla nu over
vier bordjes, maak van het witte brood
I verse toast. Verdeel de aangemaakte
I zalm over 8 sneetjes toast en netjes
I met een mes bijsmeren, leg op ieder
I sneetje 2 ansjovisjes, een paar plakjes
hard gekookt ei en een paar zéér dun
gesneden uienringen. Leg deze CA-
NAPÉ’S AU SAUMON op de bordjes
I en laat uw gasten genieten van een
I eenvoudig maar zéér smakelijk voor
gerecht.
SUPRÈME DE POULET
«IWAN REBROFF»
Gebraden kuikenfilet (borst) met
paprikasaus, appelen en ananas
4 mooie, panklare kuikenborstjes
140 g p.
wat zout.
1 eetlepel
125 gram boter
2 teentjes knoflook
2 eetlepels gesnipperde uien
1 eetlepel paprikapoeder
3/4 liter bouillon
1/2 eetlepel tomatenpuree
1/2 theekopje room
1 borrelglaasje vodka (of whisky)
Voor het garnituur:
1 kleine rode paprika
1 kleine groene paprika
2 handappelen (niet te zuv'
1 klein blikje ananas (4 scL.
750 gram zuurkool
1 theelepeltje kummelzaadjes
voor 4 personen kookaardappelen
Voor ouders, die er over denken hun
kind aan te melden voor het nieuwe
1)en schooljaar van de Vrije School en voor
l allen die belangstelling hebben voor
ora dit onderwijs, organizeert de Vrije
School Tilburg een lezing vrijdag 13
februari in de Spuul, Dr. Deelenlaan 6
om 20.15 uur onder de titel: «Vrije
lt aw School, wat is dat precies?» De heer
I .tk Cees van de Lnden houdt een praatje
m voor ouders en belangstellenden.
Cees van de Linden is lid van de bond
van Vrije Scholen, het overkoepelend
aan van deze beweging in Neder-
d.
Op deze avond zet hij uiteen hoe het
Vrijeschoolonderwijs is ingericht;
spreekt
Steiner en
Tevens kut
POTAGE A L’INDIÈNNE
EXOTIQUE»
Zachte kerriesoep met banaan
2 liter water
500 gram soepvlees (of runderschenkel)
100 gram prei
100 gram wortel
100 gram ui
enkele gekneusde peperbolletjes
- ulaadjes foelie
wat zout
1/4 blaadje laurier
paar druppels aroma
Om de soep af te maken:
50 gram boter
1(M) gram gerookt spek
kleine ui
1 theelepeltje kerriepoeder
50 gram bloem
paar eetlepels room
2 bananen
Doe het vlees of schei
soeppan met ongeveer 2 V2 lite
zachtjes aan de kook laten kon
opkomende schuim afscheppen,
prei, ui, wortel aan stukjes snijden,
goed wassen en bij in het potje doen,
tevens de gekneusde peperbolletjes,
foelie, wat zout, laurier en aroma toe
voegen. Het geheel een paar uurtjes
zacht laten trekken. Vervolgens er het
vlees voorzichtig uitscheppen en de
bouillon dooreen fijne zeef passeren,
overtollige groenten kunt u nu weg
doen. Als het vlees wat is afgekoeld,
snijdt dit dan in kleine blokjes.
Nu gaan we als volgt het kerriesoepje
maken: doe de boter in een pan, even
laten smelten. Het dun gesneden spek
aan reepjes snijden en in de pan doen,
al roerende, zachtjes en glazig aan-
Gemakkelijk te telen, direkt in de volle
grond te zaaien, is de courgette of ru-
chetti, uitheems hier, maar toch een
voudig op te kweken. De komkommer
achtige vruchten kunnen in plakjes
gestoofd worden en op smaak ge
bracht als een gezone en lekkere
groente gegeten worden.
U legt er beslist eer mee in als uw
groentetuin blijk geeft van een frisse
kijk op wat er aan smakelijks en
nieuws te zaaien valt. Het geeft u bo
vendien de kans eens af te wijken van
het oude vertrouwde patroon van
groenten. Een beetje avonturen in uw
tuin kan echt geen kwaad en het re
sultaat zal u zeker tevreden stellen.
Het is aan een ieder toegestaan om
alleen of in school-, klas- of
groepsverband mee te doen aan deze
wedstrijd.
Voor de beoordeling wordt een o
scheid gemaakt naar de leeftijds
gorieën jonger dan lójaaren 16 J.
Ier.
De inz
door
uit
vag,
10.
r kategorie
igen kunnen bestaan uit ter beschikkir
konstrukties, schaalmo- geldprijzen tot
maquettes, opstellen, tekenin- Het publiek wordt
foto’s. benaderd via een f
De posters worden
stuurd aan alle Middel
nische scholen in Ned«
Een exemplaar van c.
sloten.
Het spreekt voor zich dat wij gaarne
bereid zijn U nadere informatie te ver
schaffen.