22^5 19 ce 14?5 IS?5 >A 1495 2495 1995 1495 PEPER SSENEN ZOUT VS B Lekker eten uit onze rubriek Met chef-kok Martin Willemsen ieo nen KET ’deo Zelf zaaien is pas echt tuinieren altijd lage prijzen u,. ivoor trediet L ••Boesschoten Denk mee over het bouwen aan een zuinige auto f riskte ij Tuincentrum 1 fêozefikcJe* FINDLATER5 SCOTCH RV jj^11 videoband b.v. Donderdag 5 februari 1981 pagina 11 DE TILBURGSE KOERIER i 1981 pagina 10 Video recorders VHS met slowmotion Betamax Uit voorraad leverbaar. iari 1981 F goed sr uit >m lepel aardappelmeel (mag een eenvoudi; an kon- lijd I enkel 2 bla; JjoIS. <^1, ,^1:^1 mjJIJL_-HI bond de nd topavond. aan onze Wilhelminapark 19 B j Tilburg Drambui 7 Lezing over de vrije school urg Iverhuur Aanbiedingen geldig van 5-2-81 t.m. 12-2-81 Grand Marnier Rouge baar gordijnen Floryn jonge jenever literfles Whisky Findlater’s Hoppe Vieux literfles Cognac Camus Celebration Campari literfles V2020 Philips Omkeerbare cassettes Brengt U eens een bezoek ikring in ar en el- ioor er- r afwis- VHS nieuwste model met draadloze afstands bediening 32 kanalen frontloader, stilstaand beeld enz. WIJN SHERRY BODEGA Komt U eens kijken naar op de i van tuele 5 en zaterdags vergelegen- JONGE GENEVER hoefstraat 145,tel.013-432163, ‘óraÉö'Jlarnifr? COGNAC - CamüS I CELEBRATION Lal 9nze e hun eptember itotron in mr) schijven) onder- lijdskate- lójaaren par st.) t, peper, beetje paprikapoeder el bloem Alleen geopend vrijdags van 10 tot 18 uur. Parket heid op eigen terrein. ZEER GROTE SORTERING WIJNEN Het Lips Autotron in Drunen organiseert tot en met half a[ wedstrijd Denk mee over het bouwen aan een zuinige a< Met deze wedstrijd worden publiek en professionals uitf“ geven op heden en toekomst van het bouwen aan een Zu.. De beste inzendingen van het publiek worden van half apri 1981 tussen de inzendingen van de professionals tentoonges Drunen. t af lal af te maken, de hete roux gieten en het ge urende aan de kook laten ko- eze kerriesc lekker door pr aan blokjes ie soep doen en pr smaak is. Vlak vo< ;ren, kunt u er g». Moeili. alleen Zaaien is z" kunnen wijzi tafel te kunr Ta ling geeft. Wat is er dankbaarder dan te tuin of in de vensterbank Om trots aan is nou groente uit eigen tuin Nationale wedstrijd :!f april 1981 een landelijke ;e auto jitgedaagd om hun visie te zuinige auto. “ril tot en met sej professionals tentoongesteld in het Aut sla, maar toch weer an- >sla. Houdt u van iets pit- imenas, een frissmakende kruidige witte wortel. In fïjna plakjes heerlijk bij een pilsje of als extra smaakmaker bij een groene sa lade. eenvoudig maken. Origineel U hebt a' anderen) elke dag 2 ten die TEL 013-421605 a? WHISKY PRODUCT OF SCOTLAND w waclkv. Veel uitsta tr smakeh, vjofdf worden diverse prijzen ing gesteld, waaronder )t Hfl 500,— t begin februt posteraktie. den onder andere ver- Middelbare en Tech- lederland. de poster is bijge- Besterdplein 33, tel. 43.48.57 Westermarkt 1, tel. 67.24.53 Don Sartostr. 1 (Pater v.d. Elzenpi.) Tel. 32.02.91 I Leharstraat 76a, I tel. 55.07.24 w -I aqua decor •SS Projectcentrum voor buitenlanders Voor ons is het abracadabra, voor de Turkse en Marokkaanse Tilburgers is het informatie over de start van een projektcentrum voor buitenlanders, a.s. zaterdag in de Noordstraat 111. Wij berichtten u daar vorige week over. Mocht u iemand in uw omgeving kennen die als buitenlandse werknemer belang heeft bij dat project centrum voor handvaardigheid, onderwijs en vorming, zou u hem of haar dan attent willen maken op deze berichten. EGITIM, KADIN1N BAGIM- iMALAR TILBURG MERKEZ 7 SUBAT 1981 GÜNÜNDEN ITIBAREN TÜRK. FASLI, YUNANLI KA- DINLAR ICIN NOORDSTRAAT 111 TILBURG ADRESINDE BIR. MER- KEZ PROJE BINASI ACILMISTIR. BU BINADA YABANCI KADINLARA GEREK KENDI LISANLARINDA GEREK HOLLANDACA LISANIYLA, EL ISLERI KENDINI GELIS- TIRMEK. EGITIM KONULARINDA KURSLAR DÜZENLENMISTIR. ILBURG SEHRINDE ILK DARAK BÖYLE BIR PROJE KURULMUS. BÖYLECE YABANCI KADINLARIN SORUNLARI ELE ALINMIST1R. :hoolonderwijs is ingericht hij ONUN ICIN YABANCI KADINLARIN BU HINAYA GELMELERI SO- t over de pedagogie van Rudolf RUNLARININ CÖZÜLMES1 BAKIMINDAN COK ÖNEMLIDIR. CU- wat de doelstellingen zijn. MARTESI GÜNÜ (7 SUBAT) SABAH SAAT 1 l’DEN AKSAM 4’E KADAR int u vragen stellen. BU BINA ACIKTIR. BUGÜNE HER ISTEYEN GELIP GÖRCHILIR. de gekruide kuikenborstjes zachtjes aan. Het is nl. zo, wanneer u iets bakt, wat bestrooid is met paprika, dan moet u dit nooit te heet doen, want dan wordt het product onherroepelijk bit ter. Als u beide kants aangebraden I koekepan en 1 -- braadpan. In i soep minstens de gesnipperc >r pruttelen. U houdt, de fijn ;j;s gesneden rundsvlees in de soep doen en proeven of de soep op smaak is. Vlak voor u de soep gaat serveren, kunt u er de room (of koffiemelk) aan toevoegen. Schep de «POTAGE A L’INDIENNE» in borden of koppen. De bananen in zéér dunne plakjes snijden en in de soep doen. Dit laatste klinkt u misschien wat vreemd in de oren, maar dat ’t lekker is..., dat weet ik zeker. rnkel in uw ter water, >mén. Het De te maken, hebt u jannetje nodig met iem. dit is nl. ge- loppen. werk: doe in deze goede oeder- ders als kr°psla. Houdt u v vanil- t,?s’ Probeer dan eens ramt •n pan frissmakende kruidige witte uizendingen worden beoordeeld >r een deskundige jury bestaande vertegenwoordigers van ANWB, Bovag, Renault, Rijkspolitie, Shell en TNO. Per kats ter bes< geldprijs Het' heeft er om gehangen deze maand, maar hier zijn we terug met onze culinaire heerlijkheden uit de keuken van chef-kok Martin Willemsen. Hij heeft het erg druk gehad. Onder meer met de jurering tijdens de Horeca-vakbeurs in de Rai. waar alle gerenommeerde koks streden om de Zilveren Koksmuts. Ook in Enschede was hij present tijdens een internationale culinaire wedstrijd, terwijl Zuid-Laren alweer zit te wachten op de komst van de heer Willemsen als voorzitter van de jury. Veel uitstapjes dus, maar tussendoor tijd voor de Til- burgse Koerier: een zéér smakelijk voorgerecht, een romig zacht soepje, een Supreme de Poulet als hoofdgerecht en een luchtig toefje na. santen van de borstjes heeft, haal ze dan uit de leg ze in een wat diepere i de braadboter doet u nu rde uien en als u er van ..jn gedrukte teentjes knof look. Vervolgens de paprikapoeder (afgestreken eetlepel) en de bloem er door roeren. Vervolgens het geheel afblussen met de bouillon, goed roeren met een garde, nu bij de gebonden paprikasaus de tomatenpuree doen en nog wat peper uit de molen en zout naar eigen smaak. Schep nu deze pap rikasaus op de kuikenfilets in de braadpan en laat deze op een laag pitje ongeveer 20 minuten gaar stoven. Terwijl het kippetje op staat, gaan we voor het bijbehorende garnituur zor gen en vast op gebruikelijke wijze de zuurkool koken. De rode en groene paprika doormidden snijden en ont doen van zaadjes. Vervolgens snijdt u ze aan niet te kleine blokjes, ook de handappelen en de ananas aan stukjes snijden. Een gedeelte van het ananas sap kunt u bij de paprikasaus gieten. Neem nu weer de koekepan, laat hierin een stukje boter uitbruisen. Eerst gaan de paprikablokjes in de pan. Als deze even zijn aange- sauteerd, kunnen de stukjes appel en ananas ook in de pan. Nog heel even verder braden (niet te lang, anders wordt de appel te gaar) en klaar is kees!!! De met boter opgestoofde zuurkool schept u op een ovenvaste schaal. Hier overheen strooit u de kum- melpitjes, dit geeft nl. een hele lek kere, aparte smaak. Leg nu op de zuurkool de gestoofde kuikeborstjes. De paprikasaus door een zeef passe ren als de saus wat te dik mocht zijn, dan nog wat bouillon toevoegen. Ver volgens al roerende de vodka (whisky) v.i de room toevoegen. Schep een beetje saus op het vlees en geef de rest er apart bij. Schep nu het aangebraden Geduld hoeft u er nauwelijks voor te hebben. Wel een plekje waar u het zaad kunt laten kiemen. Een lichtrijke plaats is noodzakelijk voor een goede groei van de kiemplantjes. U kunt bin nen in een zaaibakje zaaien, of buiten in de volle grond, als de soort het toe laat. garnituur (paprika - appel - ananas) Tegen de tijd dat u anders volwassen over de SUPRÈMES DE POULET planten voor uw kamer zou kopen, «1WAN REBROFF». Serveer er bij hebt u uw e|Sen Pr°dukt al klaar. En heerlijke bloemige aardappelen of ge- bovendien bent u er nog een stuk gratineerde aardappelpuree. voordeliger mee uit. Als u echt van de natuur houdt en dus SABAYON «TOSCANA» Van planten, dan is het iedere keer 4 verse eieren weers pannend om het gehele groei- 1 afgestreken eetlepel aardappelmeel proces van het zaadje tot plant mee te 3 dl witte wijn (“2g een eer^endlg wijntje zijn) 100 gram poedersuiker 1 zakje vanillesuiker 3 borrelglaasjes echte Kroatzbeere eventueel vanille-ijs om bij deze Sa bayon te serveren Om deze Sabayon 1 een diepe kom of pr een afgeronde bode makkelijker met klo We gaan als volgt te kom de 4 verse eieren met een j garde deze eieren schuimig slaat der toevoeging van 100 gram poec suiker en het kleine zakje v lesuiker. Ondertussen zet u een pan water op het vuur, waar uw kom met eieren precies in past, laat dit water aan de kook komen. Doe eerst bij de eieren (al roerende) de afgestreken eetlepel aardappelmeel, de witte wijn (landwijn) en de 3 borrels echte Kroatzbeere (deze bessendrank is in de meeste slijterijen wel te koop). Wanneer u er niet aan kunt komen, gebruik dan hiervoor in plaats een goede bessenjenever. Zet nu de kom met deze ingrediënten in de pan met bijna kokend water bain marie in keukentermen). Vooiai nu, zéér intensief met uw garde klop pen tot u een stevige, luchtige massa verkregen hebt. U moet onder het kloppen heel goed oppassen dat Sabayon niet te snel gaar wordt (dan werkt u te heet), dus tijdig de kom uit het warm waterbad halen en daarna nog heel even doorkloppen. Nu van 1 proeven of uw Sabayon naar uw zin op Qr smaak is. Het lekkerste is om dit ge- recht warm te serveren in grote On wijnglazen, die op de rand gegarneerd zijn met partje sinaasappel, of u ser veert deze bessensabayon met vanil le-ijs en een toefje slagroom, da^s lek ker. verhuur en verkoop TILBURG ’TE YABANCI KADINLAR ICIN P ÜZENLENEN MERKEZ PROJE BINASININ ACILISI EL ISLERI. KISILIGINI GECISTIRMEK, SIZLIGINI KAZANMASI, G1BI CALISM PROJE BINASINOA OLMAKTADIR. Wat is er leuker dan zelf uw eigen groenten, planten en bloemen te zaaien lijk Dat valt reuze mee. lederaan kan zaaien. Het gaat bijna vanzelf. U moet i af en toe wat helpen. zo leuk omdat het veel voldoenir rjjzen op een eigen produkt in de t u*inen zeggen Dit altijd sukses (bij uzelf en bij i) als u eens ies zaait watje niet dag ziet. Vooral die groéntesoor- die zo exclusief zijn dat de groenteman ze nauwelijks heeft, zijn de moeite waard. Als ze tenminste in ons klimaat kunnen groeien. Maar als u in Nederland het zaad kunt kopen zit dat wel goed. IJssla is ook ders als krop1 prijzen incl. b.t w te Hoogte Prijs 160 66- 160 126.— 160 202,- »ede service. Een klein half uurtje voor u de kuiken filets gaat braden, deze even (niet te royaal) béhandelen met peper, zout en volger paprikapoeder. Laat in een flinke en <je koekepan de boter uitschuimen (dus niet te heet laten worden), bak hierin zweten, nu de gesnipperde uitjes toe voegen, even mee laten pruttelen en vervolgens er de kerrie en bloem bij strooien. Deze z.g. «kerrie-roux» op een zéér laag pitje in enkele minuten, al roerende, gaar laten worden. Hierna de «roux» wat af laten koelen. Om de soep af te maken, de hete bouillon op de roux gieten en het ap- heel al roerend men. Laat dea tien minuten le kunt nu het i "indsvleesinde vi de soep op soep gaat server 'of koffiemelk) i ve «POTAGE J*nofkc Met dit initiatief hoopt het Autotron een bijdrage te leveren aan het be wustwordingsproces met betrekking tot de noodzaak van het bouwen van meer zuinige auto’s. Aan het meedenken over het bouwen aan een zuinige auto worden zes as- 8°™ pekten onderscheiden motor, brand- ^ud< stof, vormgeving, onderhoud, rijge drag en omgeving. Elk van de inzendingen mag op een of meer van deze aspekten betrekking hebben. De inzendinj één op één I dellen, gen en CANAPÉ AU SAUMON ET FILETS D’ANCHOIS Geroosterd brood met gestoomde zalm en ansjovisfilets 1 klein blikje zalm (250 gram) 8 sneetjes wit brood 2 eetlepels mayonaise 1 eetlepel tomatenketchup 1 lepel room snufje peper, zout en tijm paar druppels Worchester enkele pijpjes bieslook 2 hard gekookte eieren ansjovis Filets (in klein blikje of potje te koop) 1 ui klein kropje sla (of 2 kropjes rode sla). U begint met de mooie (rode) zalm een zeefje te laten uitlekken, dan zalm uit elkaar halen en ontdoen de donkere velletjes en eventi graten. Neem een diep bord, en prak daarop de zalm met behulp van een vork fijn. Vermeng deze zalm met de mayonaise, de ketchup, room, naar smaak zout, peper, tijm, Worchester saus toevoegen op het laatst de klein geknipte bieslook. Nu wegzetten in uw koeling tot het gebruik. Ondertussen de ansjovisfilets goed nakijken en de zichtbare graatjes er uit trekken. De ansjovisjes zijn in het al gemeen veel te zout, zet ze daarom een uurtje in een bakje met «melk». Zet de «rode» of gewone sla even in het water om op te trekken. Hierna uit laten lekken. Verdeel de sla nu over vier bordjes, maak van het witte brood I verse toast. Verdeel de aangemaakte I zalm over 8 sneetjes toast en netjes I met een mes bijsmeren, leg op ieder I sneetje 2 ansjovisjes, een paar plakjes hard gekookt ei en een paar zéér dun gesneden uienringen. Leg deze CA- NAPÉ’S AU SAUMON op de bordjes I en laat uw gasten genieten van een I eenvoudig maar zéér smakelijk voor gerecht. SUPRÈME DE POULET «IWAN REBROFF» Gebraden kuikenfilet (borst) met paprikasaus, appelen en ananas 4 mooie, panklare kuikenborstjes 140 g p. wat zout. 1 eetlepel 125 gram boter 2 teentjes knoflook 2 eetlepels gesnipperde uien 1 eetlepel paprikapoeder 3/4 liter bouillon 1/2 eetlepel tomatenpuree 1/2 theekopje room 1 borrelglaasje vodka (of whisky) Voor het garnituur: 1 kleine rode paprika 1 kleine groene paprika 2 handappelen (niet te zuv' 1 klein blikje ananas (4 scL. 750 gram zuurkool 1 theelepeltje kummelzaadjes voor 4 personen kookaardappelen Voor ouders, die er over denken hun kind aan te melden voor het nieuwe 1)en schooljaar van de Vrije School en voor l allen die belangstelling hebben voor ora dit onderwijs, organizeert de Vrije School Tilburg een lezing vrijdag 13 februari in de Spuul, Dr. Deelenlaan 6 om 20.15 uur onder de titel: «Vrije lt aw School, wat is dat precies?» De heer I .tk Cees van de Lnden houdt een praatje m voor ouders en belangstellenden. Cees van de Linden is lid van de bond van Vrije Scholen, het overkoepelend aan van deze beweging in Neder- d. Op deze avond zet hij uiteen hoe het Vrijeschoolonderwijs is ingericht; spreekt Steiner en Tevens kut POTAGE A L’INDIÈNNE EXOTIQUE» Zachte kerriesoep met banaan 2 liter water 500 gram soepvlees (of runderschenkel) 100 gram prei 100 gram wortel 100 gram ui enkele gekneusde peperbolletjes - ulaadjes foelie wat zout 1/4 blaadje laurier paar druppels aroma Om de soep af te maken: 50 gram boter 1(M) gram gerookt spek kleine ui 1 theelepeltje kerriepoeder 50 gram bloem paar eetlepels room 2 bananen Doe het vlees of schei soeppan met ongeveer 2 V2 lite zachtjes aan de kook laten kon opkomende schuim afscheppen, prei, ui, wortel aan stukjes snijden, goed wassen en bij in het potje doen, tevens de gekneusde peperbolletjes, foelie, wat zout, laurier en aroma toe voegen. Het geheel een paar uurtjes zacht laten trekken. Vervolgens er het vlees voorzichtig uitscheppen en de bouillon dooreen fijne zeef passeren, overtollige groenten kunt u nu weg doen. Als het vlees wat is afgekoeld, snijdt dit dan in kleine blokjes. Nu gaan we als volgt het kerriesoepje maken: doe de boter in een pan, even laten smelten. Het dun gesneden spek aan reepjes snijden en in de pan doen, al roerende, zachtjes en glazig aan- Gemakkelijk te telen, direkt in de volle grond te zaaien, is de courgette of ru- chetti, uitheems hier, maar toch een voudig op te kweken. De komkommer achtige vruchten kunnen in plakjes gestoofd worden en op smaak ge bracht als een gezone en lekkere groente gegeten worden. U legt er beslist eer mee in als uw groentetuin blijk geeft van een frisse kijk op wat er aan smakelijks en nieuws te zaaien valt. Het geeft u bo vendien de kans eens af te wijken van het oude vertrouwde patroon van groenten. Een beetje avonturen in uw tuin kan echt geen kwaad en het re sultaat zal u zeker tevreden stellen. Het is aan een ieder toegestaan om alleen of in school-, klas- of groepsverband mee te doen aan deze wedstrijd. Voor de beoordeling wordt een o scheid gemaakt naar de leeftijds gorieën jonger dan lójaaren 16 J. Ier. De inz door uit vag, 10. r kategorie igen kunnen bestaan uit ter beschikkir konstrukties, schaalmo- geldprijzen tot maquettes, opstellen, tekenin- Het publiek wordt foto’s. benaderd via een f De posters worden stuurd aan alle Middel nische scholen in Ned« Een exemplaar van c. sloten. Het spreekt voor zich dat wij gaarne bereid zijn U nadere informatie te ver schaffen.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1981 | | pagina 11