brekel
n
lü!
I
S0
Het succes
ist!|
RPSTfllfNIN RIJlNIMNORIf!
van
H Pierre
Balmain
van
den
VIJFTIEN ZMM SCHOFMN MSSBL?
Surprises in de vorm van
I
SNACKS
EN HAPJES
PEPERDEN ZOUT
Te
iUden
teer
mode
voor mannen
y
EER
barst
Met chef-kok
Martin Willemsen
■K ...NBtmoivumnifBmi[poiHHffNsmisiiicfii!!i
0
0
2,50
EZ.af takn h"win;
DROGISTERIJ GUUS*
mber 1980 pagina 30
DE TILBURGSE KOERIER
Donderdag 27 november 1980 pagina 31
Heuvelstraat 98, Wagnerplein 20, Smidspad 69.
>uitse
5 A types
M 41774
geld.
395
1495
44.00
995
32.00
795
1290
1395
275
65.00
67.50
I
Heuvelstraat 2 - Tilburg
SCHOENEN VAN TERMEER., EN VOORAL NIETAff/VDER!
41
meter
erlading
dem
x 110 mm
zoals u van mij
doe u wat sug-
97.65
40.00
35.95
39.00
39.90
39.20
47.50
spoelde en
Iveerde en
soesjes (bij
11. Dikke plakken komkommer
1,5 cm) met een lepeltje uithollen.
een lekker
f «Tête de
IVOIRIE
BAI .MAIN
5
DROGISTERIJ PARFUMERIE
van eysden bv
HEUVELSTRAAT 57 - PALETPLEIN 18
D
d vóór 36Ah
n akku).
76.50
69.00
ur 81.65
1
1 voor 36Ah
aden akku).
per klant)
In 1953 droeg u volgens een foto nog een
snor.
«Dat klopt. Ik heb ook een kaal hoofd
gehad zoals een boedhistische mon
nik. Op die manier wilde ik mijn per-
heren-
tderge-
tg Mode agen-
57. 5049 AB
10. Vierkantjes of rondjes zwart
roggebrood dun besmeren met
Franse mosterd. Hierop plakje
komkommer en daarop e
blokje «boerenzult» of
Veau».
wij hier hebben.
ter in de midder
Once i
'g in onze
trouwen bet
op de toekomst.,
j steeds zelf?
van de ontwerper is de vast
spil te zijn waar omheen het
Mode...
«Het is
heen de verbeel
mensen datgene
manier van leve
ontwikkeling va
de uiterlijke
daarvan.»
De geur en lijnen van Pierre Bal
main worden in de Benelux uitge
bracht door Revlon.
tilburg, willem II straat 61,
breda, ginnekenstraat 45
o
Op 5 o
W W december vele
-- leuke pakjes o
voor weinig
uit andere landen nog moeilijk I
oktober 1945 zijn we geopend.
Deze vullen met: leverpaté, aan
roeren met een beetje madera,
cognac en room, garneren met
De start van het Huis Pierre Balmain
was dus een wonder...
«Dat is het nog steeds... een wonder.
Natuurlijk zijn wij sterker geworden.
een ongebakken kroket (kroket in
drieën of vieren snijden).
ia paar dunne njet te
bakken. Aan uw t
43.40
Vanaf heden verkrijgbaar bij de exclusieve parfumerie.
tegelijkertijd je exclu sieve
behouden. Ik ben door
heenHet feit dat het Huis na meet
dertig jaar nog steeds bestaat i:
beste bewijs dat i
hebben overwonner
mij wel beter kunnen ontp
omdat ik met problemen
fronteerd...»
om de
halen.
vordt
De exclusieve rechten voor l
mode en confectie zijn one
bracht bij F. Wilming Mode
turen. Debussylaan „J, 7,^-,
Tilburg. Tel. 013-550993.
Blue surf
after shave van 6,-
voor
Caresse
eau de toilette
van 17,95 voor
Moana schuimbad
fles van 500 cc van
17,95 voor
Moana koordzeep
van 8,95 voor
Brut 33 after shave
zeep samen in
n set nu
Fenjal crèmebad
van 19,15
voor
Badstuk Boldoot
rozenzeep van 3,75
8. Met de kaasmousse uit no. 7
kunt u ook vullen: gesj
ontpitte pruimen, gehah
ontpitte dadels, kleine s
uw bakker bestellen) of pittebak-
jes (kleine korstbakjes).
Drogisterij
Parfumerie
van eysden
9. Dikke plakken Salami aan
puntjes snijden. Beleggen met ra
dijsjes. Bestrooien met celeri -
zout. Met borrelprikker vast
zetten.
16. Een paar dunne niet te grote
flensjes bakken. Aan uw beslag
geen suiker toevoegen. Als de
flensjes zijn afgekoeld, besmeer ze
dan heel dun met «Hot ketchup».
Hierop een plakje pittige kaas en
een plakje gekookte achterham.
Nu netjes oprollen en in transjes
snijden. Met borrelprikkers vast
steken. U kunt op deze manier de
illen met bijv, zalm,
aangemaakt met wat mayonaise en
gekookt ei erdoor. Of met lever
paté, welke een beetje is aange-
pijntjes. Na tien a vijftien jaar volgt
een nieuwe crisis. Dan is het noodza-
lelijkere positie in te
volgende mijlpaal te
De doelstelling moet
ien en het verkoopvo-
t moeilijkste is je
af te stemmen en
prestige te
deze fasen
:erdan
is het
wij de problemen
:n. Misschien heb ik
tplooien, juist
n ben gecon-
ik geloof ik op zoek i
de om mijn haaruitval
In ieder geval was ik gefar
door het Verre Oosten. He*
>r mij een grote eer toen kor....
cit van Tjailand mij in 1960 tot
rermaker benoemde en ik al
;ren mocht ontwerpen, die ze
officiële bezoeken overal op
ld droeg. Dezelfde eer viel mij
van keizerin Nagako van Ja
pan. voor wie ik de kleding mocht ma
ken die zij droeg bij haar historische
bezoek aan de Verenigde Staten. Alles
werd hierbij ontworpen en ook alle
stoffen kwamen uit Frankrijk, maar de
ontwerpen werden uitgevoerd in onze
ateliers in Tokio. Dat is een typ'~'*-
voorbeeld van de manier waarop
vandaag werken.»
5. Gevulde vijgen. De vijgen in de
breedte doorsnijden. Een half
kuipje smeerkaas vermengen met
ragfijn gehakte ham en een paar
druppels witte port. Hiermee de
vijgen vullen en de twee helften
weer op elkaar zetten.
6. Koop ronde pompemickeltjes
(zwart roggebrood). Besmeer deze
nogal dik met kwark en leg hier
bovenop een plakje kiwi (deze wel
even dun afschillen).
Het was niet gemakkeiijk met u een af-
Savoye. spraak voor een interview te maken,
bezeten- Hct moest tussen twee reizen door. Rust
u wel eens?
«Ja, maar ik moet de zakengoden gun-
1 J;r stig stemmen met jaarlijks twee reizen
naar het Verre Oosten en één a twee
reizen naar de Verenigde Staten. Het
n pakje korstdeeg
(Diepgevroren te
ipermarkten en spe-
kunt deze lapjes in
vieren snijden. Beleggen met: bijv,
een bolletje gehakt, wat u zelf lek
ker hebt aangemaakt, of met een
p^ar mosselen of garnalen, of een
klein blokje kaas, omwikkeld met
gekookte ham of een stukje van
Pierre Balmain noemt het een wonder dat hij zijn bedrijf in 1945 van de grond heeft
gekregen. «De moeilijkheden waren enorm», zegt hij. «De oorlog was net voorbij,
maar de stoffen waren nog op de bon.»
De drie etages die hij aan de rue Franyois had gehuurd werden vrijwel onmiddellijk
door het ministerie van Economische Zaken gevorderd. «Het was eigenlijk gek
kenwerk om toen met iets nieuws te beginnen. Vooral omdat Parijs voor inkopers
te bereiken was. Toch is het ons gelukt. Op 12
80 jaar
vakbeweging in
Goirle
De Goirlese vakbeweging gaat op za
terdag 29 november haar tachtigjarig
bestaan herdenken en vieren.
Om 14.00 uur wordt er een eucharis
tieviering gehouden in de kerk van St.-
Jan, waarna de herdenking zal
plaatsvinden in café-restaurant 't
Centrum, Oranjeplein 2 in Goirle.
Daar zullen de jubilarissen worden ge
huldigd en zal het eerste vak-
bondsboekje over de geschiedenis van
de Goirlese vakbeweging worden aan
geboden. De receptie wordt van 18.00
tot 19.00 uur gehouden in’t Centrum.
U kleedt niet alleen gastvrouwen en
stewardessen, maar ook koninklijke
hoogheden?
«Hofleverancier... dat is één van de
vleiende titels die modejournalisten gebic
mij hebben gegeven. En inderdaad Lanj
mijn carrière begon met een konink
lijke hoogheid Prinses Marina van
Griekenland. In de week dat zij
trouwde met de Hertog van Kent,
werd ik aangetrokken door Molyneux
die haar bruidsjurk had ontworpen.
Een paar weken daarvoor was ik heel
verlegen de Haute Couture bin
nengestapt door voor 90 centimes drie
schetsen aan Robert Piquet te verko
pen.»
halve walnoot, een paar aman
delen of plakje gember.
12. Croissants Paysanne. Crois
sants (halve maanbroodjes) zijn bij
de meeste bakkers vers te koop.
De croissants doorsnijden. Een
beetje boter zalvig roeren en op
smaak brengen met: mosterd, pe
per en wat kummelpitjes. Met
deze boter de croissantshelften
besmeren. Beleg ze met dunne
plakjes Kernhemmer kaas en
daarop een plakje Ardenner of flensjes ook vul
ruwe boerenham.
13. Baguette «Belle Hélène». Vers
stokbrood in de lengte doorsnij
den. 100 g Monchou en 100 g
smeerkaas (20 plus). Deze twee
goed met elkaar vermengen en op
smaak brengen met peper uit de
molen, tikkeltje mosterd, een paar
druppeltjes Worschessaus en een
afgestreken theelepeltje kerrie
poeder. Een augurk en een halve
eetlepel gesnipperde ui er door
roeren. Besmeer beide helften
stokbrood royaal met deze vulling
en leg er een paar lekkere plakken
gekookte achterham tussen. Het
stokbrood aan brede «plakken»
snijden en serveren.
14. Hollandse haringhap.
Twee nieuwe haringen, een
goudreinet, een augurk, 3 pijpjes
bieslook, dat alles aan blokjes of
stukjes snijden. Dit aanmaken met
een eetlepel mayonaise en ’n
beetje room, een tikkeltje peper uit
de molen en een vingergreep tijm.
Deze haringsalade op sneetjes
Brabants roggebrood leggen en in
vieren snijden.
15. Koop eens een
kant en klaar. (L
koop in vele suf
ciaalzaken). U 1
Sint a.s. zaterdag
op Wagnerplein
Van 10.00 tot 13.30 uur zijn er schil-
derwedstrijden voor de jeugd tot 13
jaar, waarvoor gelegenheid is voor in-
schrijven van ’s morgens 9.45 uur.
Omstreeks 14.00 uur zal de Sint met 3
Pieten acte de presence geven op het
podium in hef winkelcentrum. Om
16.00 uur volgt de tweede trekking van
de winkelaktie.
De uitslag van de eerste trekking is
reeds bekend. Op de volgende num
mers vielen de prijzen148.801, kleu-
ren-T.V. - 35.644. fiets - 3902. kist
wijn.
De kadobonnen werden uitgeloot on-1
jsssasas-
Heuvelstraat 57, 36.700 - 33.300 - 21.364 -127.967.
roerd met wat madera en room.
Ik hoop dat ik u met deze tips,
buiten uw eigen kennis en fantasie
om, op weg geholpen heb om tij
dens de komende feestdagen het
een en ander op tafel te kunnen
brengen. Ik wens u veel sukses en
prettige avonden».
Tot zover het verhaal van Martin
Willemsen en aan hem onze dank.
1. Gehalveerde hard gekookte eie
ren.
Eigeel eruit halen, de witten met
water schoon spoelen. Dunne
plakjes rookvlees of gerookte os-
setong oprollen en in de halve eie
ren zetten. Doe in het midden een
half theelepeltje hot ketchup.
2. Hele kleine tomaatjes, kapje
eraf snijden, uithollen met een le
peltje. Onderin het tomaatje een
tikkeltje mayonaise. Verder op
vullen met Hollandse garnaaltjes,
garneren met een takje peterselie.
3. Kleine blokjes meloen, even
grote blokjes kaas (iets belegen),
gemberbolletjes (of plakjes). Aan
elkaar prikken met borrelprikkers.
4. Lekkere handperen (bijv.
Triomphe - Vienne) schillen, in de
lengte doorsnijden aan acht partjes
en ontkroosten. Wikkel om de
plakjes peer een half plakje Ar-
dennerham of niet te zoute magere
boérènham. Garneren met een
kersje of stukje ananas. Met bor-
rel^rikkers vaststeken.
Deze week in onze rubriek «Tus
sen peper ne zout» niet de uitge
breide recepten,
gewend bent. Ik
gesties en ideeën aan de hand voor
de komende feestdagen en de vele
gezellige avonden, vanaf Sint Ni-
colaas tot en met oud en nieuw.
Kleine snacks en hapjes die met
een beetje gevoel en liefde voor de
keuken gemakkelijk en snel te be
reiden zijn.
We beginnen met de kleine bor
relhapjes en voeren dit op tot de
wat grotere snacks.
reizen in Europa zelf gaat zo vlug dat
ik soms tijd heb om de zon in Marokko
op te zoeken. Daar werk ik het pret
tigst. Jaren geleden, in 1947. was ik de
eerste couturier die naar Australië'
ging. Ik dacht daar een nieuwe naam te
introduceren, maar tot mijn grote ver
rassing ontdekte ik, dat een wijk van
Sidney. Balmain heet. Die wijk was zo
genoemd naar een van mijn voor
ouders, de scheepsarts van kapitein
Cook. Dat was een mooi lesje in een
voud...»
Voor deze keer kunt u het peper- en
zoutsteiletje in de kast laten staan,
want voor de komende gezellige
avonden geen uitgebreide recepten.
Die zouden het risiko lopen te ver
pieteren, wanneer u niet van de ge
dichten en de surprises weg kunt
komen. Maar wel degelijk veel lek
kers van de hand van chef - kok
Martin Willemsen van de Koren
beurs. Aangepaste surprises in de
vorm van snel klaar te maken
snacks en hapjes, waar u, met ge
bruik van eigen kennis en fantasie
alle kanten mee op kunt.
7. Rauwe Franse celeri stelen ont
doen van harde schil en draden.
Dan aan stukken snijden van 4 a 5
centimeter. Even goed wassen.
Een stukje Gorgonzola (Italiaanse
kaas) en een stukje Roquefort (van
allebei evenveel) op een diep bord
met een vork fijn prakken. Toe
voegen: wat koffieroom, rode
port, paar druppels gembersiroop
en peper. Met deze kaasmousse
keurig de stukjes «celeri» vullen.
Garneren met ’n stukje bieslook.
We zijn in staat om ons te verdedigen
en we kunnen ook op alle fronten aan
vallen. Ondanks de ingrijpende wij-
zingingen in de maatschappelijke
structuur, bestaan wij nog steeds.
Meer dan vijfendertig jaar al en wij
hebben het volste vertrouwen dat daar
nog een groot aantal jaren bij zal ko
men. Het doet mij soms wel wat, als ik
bedenk dat het merk Pierre Balmain ih
de verste uithoeken van de wereld een
ibool is van kwaliteit en elegance
men met Parijs en met Frankrijk
associeert.»
ep Lange tijd heeft u geen prêt-a-porter
ik willen maken. Wanneer kwam u met
uw eerste boutique-collectie?
«In april 1968. In dat jaar heb ik ook
het uniform voor de gastvrouwen van
de Olympische Winterspelen in Gre
noble ontworpen.»
U heeft veel van dit soort uniformen
gemaakt. Komt dat door uw image van
Franse kwaliteit?
«Ik vond het een uitdaging waaraan ik
me met hart en ziel heb overgegeven.
_r Het probleem van de functionele ele- Veel luchtvaartmaatschappij.. !.Y
ik gance. Hoe los je dat op? In 1967 heb- ben ons aangeklopt. De grootste
>li. ben we het uniform voor de stewar- uitdaging was het uniform dat wij voor
dessen van de Mistral gemaakt. In deSingaporeAirlineshebbenontwor-
1974 een uniform voor de eerste vrouw pen Dat was een moderne versie van
die tot sub-prefect werd benoemd, de Kabaya Sarong.»
Bent u een beetje chauvinistisch?
«Ik geef toe dat ik het niet moeilijk
vind om er trots op te zijn dat ik een
Fransman ben. Ik kom uit Savoye. Dat
gebied is in 1860 Frans geworden.
Lang geleden heb ik voor een Franse
ambassadeur een stel sokophouders in
de nationale driekleur gemaakt. Sinds
die tijd worden die sok-ophouders
door duizenden mannen gedragen. Ze
worden ook in al mijn boutiques ver
kocht.»
Hoeveel boutiques heeft u?
«Wij hebben nu bijna 13 boutiques en
meer dan 7.000 exclusieve verkoop
punten. De boutiques beschouwen wij
als onze «pilot stores». Ze voeren een
assortiment dat uit mijn uiterst lu
xueuze produkten bestaat. Wij zijn
ons ervan bewust, dat de Parijse
klanten meer en meer kwaliteitspro-
dukten willen kopen die vlak tegen de
Haute Couture aanliggen.»
Heeft dit niet tot gevolg dat de Haute
Couture in de verre of nabije toekomst
plaats zal maken voor de luxe boutique-
collectie?
«Absoluut niet. Het is van wezenlijk
belang, dat de Haute Couture in het
mode-orgar\isme blijft bestaan. Maar
de Haute Couture van nu is wel niet
meer de Haute Couture van gisteren.
Hoewel het aantal klanten aanzienlijk
is afgenomen, vervult de Haute
Couture meer dan ooit de functie van
laboratorium en van vlag. Er zullen
altijd vrouwen zijn die Haute Couture
willen kopen, al zijn het niet steeds
dezelfde vrouwen. Wij hebben bij
voorbeeld een lijst van ongeveer
duizend vrouwen die zowel in Haute
Couture als in andere luxe produkten
zijn geïnteresseerd.»
Kan je tegenwoordig nog met Haute
Couture je brood verdienen?
«Nee en zeker niet met de 150 mensen
die wij hier hebben. Ons doel is prêt-a-
porter in de midden-prijsklasse te
ontwerpen. Once collecties zijn
tegenwoordig in onze nieuwe winkels een r,ivu„v
voor veel vrouwen bereikbaar. Wij kelijk een duidt
zijn voorbereid op de toekomst.» nemen
Ontwerpt u nog steeds zelf? kunnen
«De taak van de ontwerper is de vast- verbreed wc
beraden spil te zijn waar omheen het lurT|e vergroot. Het
Hoe is het u gelukt?
«Geluk heeft, denk ik. een belangrijke
rol gespeeld. Maar andere factoren
gaven de doorslag. Ik was bevriend
met de Amerikaanse schrijfster Ger
trude Stein. Zij schreef een artikel
over de opening van mijn bedrijf. Het
is het enige modeverhaal dat zij ooit
heeft geschreven, maar het deed het
voor de Angelsaksische pers. In ok
tober 1945 besteedde Time Magazine
aandacht aan mijn beste mannequin, syml
En tijdens mijn eerste bezoek aan New die r
York in 1946 werd ik ontvangen door
het New Yorkse modecentrum. Diep
in mijn hart geloof ik echter, dat ir.
mijn onmiddellijke succes te danken
heb aan het feit dat ik vlak na de som
bere oorlogsjaren met ideeën kwam op
het gebied van vrouwelijke elegance
die deden denken aan de jaren voor de
oorlog.
Hoe bent u begonnen?
«Vrijwel zonder geld, met een klein
bedrijfje met zestien medewerkers.
Wij zaten op de enige etage die niet
door het ministerie was gevorderd. Op
de dag van mijn eerste show had i'
bijna slaande ruzie met een hoge poli-
tie-officier die ons eruit wilde zetten.
Maar ik week geen duimbreed.»
In die tijd hadden de medewerkers van
Pierre Balmain ook vaak last van
stroomstoringen. Daarom gebruikten
ze acetyleenlampen om bij te werken.
Balmain: «Op een keer is een volledig
met de hand gemaakte tulen toilet in
brand gevlogen. Op de dag van de le
vering nog wel.. De klant zei de hele
bestelling af. Vijf jurken. Dat was een
ramp die ons op de rand van het faillis-
sement bracht.»
wat is dat?
de vorm die door de eeuwen
ddingskracht van de
*ne geeft waardoor hun
even wordt bepaald. De
van de kleding is één van
e verschijningsvormen
Leharstraat 104a tel 561687 Ak
Wagnerplein 49 tel 554766 BnI
schappijen heb- soonlijkheid onderstrepen, maar meer
nog was ik geloof ik op zoek naar een j..---
methode om mijn haaruitval tegen te hele ontwerp-gebeuren draait dat on- tactiek op de markt al
gaan. In ieder geval was ik gefas- der zijn naam plaatsvindt. Het is veel tegelijkertijd je exclus
cineerd door het Verre Oosten. Het opwindender het hoofd van een on- A
was voor mij een grote eer toen konin- dememing te blijven dan je naam aan
gin Sirikit van Tjailand mij in 1960 tot onafhankelijke licentiehouders te ver
haar kleermaker benoemde en ik al huren.»
haar kleren mocht ontwerpen, die ze U bent geboren onder het teken van de
op haar officiële bezoeken overal op Stier. Is dat op u van invloed geweest?
de wereld droeg. Dezelfde eer viel mij «Ik denk van wel. Men zegt dat men
te beurt van keizerin Nagako van Ja- sen die onder dit teken zijn geboren,
vooroplopers zijn. Maar ik heb het
uithoudingsvermogen van de mensen
van mijn geboortestreek
Sommigen noemen dat wel
heid.»
Hoe ziet u de toekomst?
episch «Die zie ik kalm onder ogen. Ieder
3p wij bedrijf wordt na vijfjaar met tegensla
gen geconfronteerd. De eerste groei-