brekel n lü! I S0 Het succes ist!| RPSTfllfNIN RIJlNIMNORIf! van H Pierre Balmain van den VIJFTIEN ZMM SCHOFMN MSSBL? Surprises in de vorm van I SNACKS EN HAPJES PEPERDEN ZOUT Te iUden teer mode voor mannen y EER barst Met chef-kok Martin Willemsen ■K ...NBtmoivumnifBmi[poiHHffNsmisiiicfii!!i 0 0 2,50 EZ.af takn h"win; DROGISTERIJ GUUS* mber 1980 pagina 30 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 27 november 1980 pagina 31 Heuvelstraat 98, Wagnerplein 20, Smidspad 69. >uitse 5 A types M 41774 geld. 395 1495 44.00 995 32.00 795 1290 1395 275 65.00 67.50 I Heuvelstraat 2 - Tilburg SCHOENEN VAN TERMEER., EN VOORAL NIETAff/VDER! 41 meter erlading dem x 110 mm zoals u van mij doe u wat sug- 97.65 40.00 35.95 39.00 39.90 39.20 47.50 spoelde en Iveerde en soesjes (bij 11. Dikke plakken komkommer 1,5 cm) met een lepeltje uithollen. een lekker f «Tête de IVOIRIE BAI .MAIN 5 DROGISTERIJ PARFUMERIE van eysden bv HEUVELSTRAAT 57 - PALETPLEIN 18 D d vóór 36Ah n akku). 76.50 69.00 ur 81.65 1 1 voor 36Ah aden akku). per klant) In 1953 droeg u volgens een foto nog een snor. «Dat klopt. Ik heb ook een kaal hoofd gehad zoals een boedhistische mon nik. Op die manier wilde ik mijn per- heren- tderge- tg Mode agen- 57. 5049 AB 10. Vierkantjes of rondjes zwart roggebrood dun besmeren met Franse mosterd. Hierop plakje komkommer en daarop e blokje «boerenzult» of Veau». wij hier hebben. ter in de midder Once i 'g in onze trouwen bet op de toekomst., j steeds zelf? van de ontwerper is de vast spil te zijn waar omheen het Mode... «Het is heen de verbeel mensen datgene manier van leve ontwikkeling va de uiterlijke daarvan.» De geur en lijnen van Pierre Bal main worden in de Benelux uitge bracht door Revlon. tilburg, willem II straat 61, breda, ginnekenstraat 45 o Op 5 o W W december vele -- leuke pakjes o voor weinig uit andere landen nog moeilijk I oktober 1945 zijn we geopend. Deze vullen met: leverpaté, aan roeren met een beetje madera, cognac en room, garneren met De start van het Huis Pierre Balmain was dus een wonder... «Dat is het nog steeds... een wonder. Natuurlijk zijn wij sterker geworden. een ongebakken kroket (kroket in drieën of vieren snijden). ia paar dunne njet te bakken. Aan uw t 43.40 Vanaf heden verkrijgbaar bij de exclusieve parfumerie. tegelijkertijd je exclu sieve behouden. Ik ben door heenHet feit dat het Huis na meet dertig jaar nog steeds bestaat i: beste bewijs dat i hebben overwonner mij wel beter kunnen ontp omdat ik met problemen fronteerd...» om de halen. vordt De exclusieve rechten voor l mode en confectie zijn one bracht bij F. Wilming Mode turen. Debussylaan „J, 7,^-, Tilburg. Tel. 013-550993. Blue surf after shave van 6,- voor Caresse eau de toilette van 17,95 voor Moana schuimbad fles van 500 cc van 17,95 voor Moana koordzeep van 8,95 voor Brut 33 after shave zeep samen in n set nu Fenjal crèmebad van 19,15 voor Badstuk Boldoot rozenzeep van 3,75 8. Met de kaasmousse uit no. 7 kunt u ook vullen: gesj ontpitte pruimen, gehah ontpitte dadels, kleine s uw bakker bestellen) of pittebak- jes (kleine korstbakjes). Drogisterij Parfumerie van eysden 9. Dikke plakken Salami aan puntjes snijden. Beleggen met ra dijsjes. Bestrooien met celeri - zout. Met borrelprikker vast zetten. 16. Een paar dunne niet te grote flensjes bakken. Aan uw beslag geen suiker toevoegen. Als de flensjes zijn afgekoeld, besmeer ze dan heel dun met «Hot ketchup». Hierop een plakje pittige kaas en een plakje gekookte achterham. Nu netjes oprollen en in transjes snijden. Met borrelprikkers vast steken. U kunt op deze manier de illen met bijv, zalm, aangemaakt met wat mayonaise en gekookt ei erdoor. Of met lever paté, welke een beetje is aange- pijntjes. Na tien a vijftien jaar volgt een nieuwe crisis. Dan is het noodza- lelijkere positie in te volgende mijlpaal te De doelstelling moet ien en het verkoopvo- t moeilijkste is je af te stemmen en prestige te deze fasen :erdan is het wij de problemen :n. Misschien heb ik tplooien, juist n ben gecon- ik geloof ik op zoek i de om mijn haaruitval In ieder geval was ik gefar door het Verre Oosten. He* >r mij een grote eer toen kor.... cit van Tjailand mij in 1960 tot rermaker benoemde en ik al ;ren mocht ontwerpen, die ze officiële bezoeken overal op ld droeg. Dezelfde eer viel mij van keizerin Nagako van Ja pan. voor wie ik de kleding mocht ma ken die zij droeg bij haar historische bezoek aan de Verenigde Staten. Alles werd hierbij ontworpen en ook alle stoffen kwamen uit Frankrijk, maar de ontwerpen werden uitgevoerd in onze ateliers in Tokio. Dat is een typ'~'*- voorbeeld van de manier waarop vandaag werken.» 5. Gevulde vijgen. De vijgen in de breedte doorsnijden. Een half kuipje smeerkaas vermengen met ragfijn gehakte ham en een paar druppels witte port. Hiermee de vijgen vullen en de twee helften weer op elkaar zetten. 6. Koop ronde pompemickeltjes (zwart roggebrood). Besmeer deze nogal dik met kwark en leg hier bovenop een plakje kiwi (deze wel even dun afschillen). Het was niet gemakkeiijk met u een af- Savoye. spraak voor een interview te maken, bezeten- Hct moest tussen twee reizen door. Rust u wel eens? «Ja, maar ik moet de zakengoden gun- 1 J;r stig stemmen met jaarlijks twee reizen naar het Verre Oosten en één a twee reizen naar de Verenigde Staten. Het n pakje korstdeeg (Diepgevroren te ipermarkten en spe- kunt deze lapjes in vieren snijden. Beleggen met: bijv, een bolletje gehakt, wat u zelf lek ker hebt aangemaakt, of met een p^ar mosselen of garnalen, of een klein blokje kaas, omwikkeld met gekookte ham of een stukje van Pierre Balmain noemt het een wonder dat hij zijn bedrijf in 1945 van de grond heeft gekregen. «De moeilijkheden waren enorm», zegt hij. «De oorlog was net voorbij, maar de stoffen waren nog op de bon.» De drie etages die hij aan de rue Franyois had gehuurd werden vrijwel onmiddellijk door het ministerie van Economische Zaken gevorderd. «Het was eigenlijk gek kenwerk om toen met iets nieuws te beginnen. Vooral omdat Parijs voor inkopers te bereiken was. Toch is het ons gelukt. Op 12 80 jaar vakbeweging in Goirle De Goirlese vakbeweging gaat op za terdag 29 november haar tachtigjarig bestaan herdenken en vieren. Om 14.00 uur wordt er een eucharis tieviering gehouden in de kerk van St.- Jan, waarna de herdenking zal plaatsvinden in café-restaurant 't Centrum, Oranjeplein 2 in Goirle. Daar zullen de jubilarissen worden ge huldigd en zal het eerste vak- bondsboekje over de geschiedenis van de Goirlese vakbeweging worden aan geboden. De receptie wordt van 18.00 tot 19.00 uur gehouden in’t Centrum. U kleedt niet alleen gastvrouwen en stewardessen, maar ook koninklijke hoogheden? «Hofleverancier... dat is één van de vleiende titels die modejournalisten gebic mij hebben gegeven. En inderdaad Lanj mijn carrière begon met een konink lijke hoogheid Prinses Marina van Griekenland. In de week dat zij trouwde met de Hertog van Kent, werd ik aangetrokken door Molyneux die haar bruidsjurk had ontworpen. Een paar weken daarvoor was ik heel verlegen de Haute Couture bin nengestapt door voor 90 centimes drie schetsen aan Robert Piquet te verko pen.» halve walnoot, een paar aman delen of plakje gember. 12. Croissants Paysanne. Crois sants (halve maanbroodjes) zijn bij de meeste bakkers vers te koop. De croissants doorsnijden. Een beetje boter zalvig roeren en op smaak brengen met: mosterd, pe per en wat kummelpitjes. Met deze boter de croissantshelften besmeren. Beleg ze met dunne plakjes Kernhemmer kaas en daarop een plakje Ardenner of flensjes ook vul ruwe boerenham. 13. Baguette «Belle Hélène». Vers stokbrood in de lengte doorsnij den. 100 g Monchou en 100 g smeerkaas (20 plus). Deze twee goed met elkaar vermengen en op smaak brengen met peper uit de molen, tikkeltje mosterd, een paar druppeltjes Worschessaus en een afgestreken theelepeltje kerrie poeder. Een augurk en een halve eetlepel gesnipperde ui er door roeren. Besmeer beide helften stokbrood royaal met deze vulling en leg er een paar lekkere plakken gekookte achterham tussen. Het stokbrood aan brede «plakken» snijden en serveren. 14. Hollandse haringhap. Twee nieuwe haringen, een goudreinet, een augurk, 3 pijpjes bieslook, dat alles aan blokjes of stukjes snijden. Dit aanmaken met een eetlepel mayonaise en ’n beetje room, een tikkeltje peper uit de molen en een vingergreep tijm. Deze haringsalade op sneetjes Brabants roggebrood leggen en in vieren snijden. 15. Koop eens een kant en klaar. (L koop in vele suf ciaalzaken). U 1 Sint a.s. zaterdag op Wagnerplein Van 10.00 tot 13.30 uur zijn er schil- derwedstrijden voor de jeugd tot 13 jaar, waarvoor gelegenheid is voor in- schrijven van ’s morgens 9.45 uur. Omstreeks 14.00 uur zal de Sint met 3 Pieten acte de presence geven op het podium in hef winkelcentrum. Om 16.00 uur volgt de tweede trekking van de winkelaktie. De uitslag van de eerste trekking is reeds bekend. Op de volgende num mers vielen de prijzen148.801, kleu- ren-T.V. - 35.644. fiets - 3902. kist wijn. De kadobonnen werden uitgeloot on-1 jsssasas- Heuvelstraat 57, 36.700 - 33.300 - 21.364 -127.967. roerd met wat madera en room. Ik hoop dat ik u met deze tips, buiten uw eigen kennis en fantasie om, op weg geholpen heb om tij dens de komende feestdagen het een en ander op tafel te kunnen brengen. Ik wens u veel sukses en prettige avonden». Tot zover het verhaal van Martin Willemsen en aan hem onze dank. 1. Gehalveerde hard gekookte eie ren. Eigeel eruit halen, de witten met water schoon spoelen. Dunne plakjes rookvlees of gerookte os- setong oprollen en in de halve eie ren zetten. Doe in het midden een half theelepeltje hot ketchup. 2. Hele kleine tomaatjes, kapje eraf snijden, uithollen met een le peltje. Onderin het tomaatje een tikkeltje mayonaise. Verder op vullen met Hollandse garnaaltjes, garneren met een takje peterselie. 3. Kleine blokjes meloen, even grote blokjes kaas (iets belegen), gemberbolletjes (of plakjes). Aan elkaar prikken met borrelprikkers. 4. Lekkere handperen (bijv. Triomphe - Vienne) schillen, in de lengte doorsnijden aan acht partjes en ontkroosten. Wikkel om de plakjes peer een half plakje Ar- dennerham of niet te zoute magere boérènham. Garneren met een kersje of stukje ananas. Met bor- rel^rikkers vaststeken. Deze week in onze rubriek «Tus sen peper ne zout» niet de uitge breide recepten, gewend bent. Ik gesties en ideeën aan de hand voor de komende feestdagen en de vele gezellige avonden, vanaf Sint Ni- colaas tot en met oud en nieuw. Kleine snacks en hapjes die met een beetje gevoel en liefde voor de keuken gemakkelijk en snel te be reiden zijn. We beginnen met de kleine bor relhapjes en voeren dit op tot de wat grotere snacks. reizen in Europa zelf gaat zo vlug dat ik soms tijd heb om de zon in Marokko op te zoeken. Daar werk ik het pret tigst. Jaren geleden, in 1947. was ik de eerste couturier die naar Australië' ging. Ik dacht daar een nieuwe naam te introduceren, maar tot mijn grote ver rassing ontdekte ik, dat een wijk van Sidney. Balmain heet. Die wijk was zo genoemd naar een van mijn voor ouders, de scheepsarts van kapitein Cook. Dat was een mooi lesje in een voud...» Voor deze keer kunt u het peper- en zoutsteiletje in de kast laten staan, want voor de komende gezellige avonden geen uitgebreide recepten. Die zouden het risiko lopen te ver pieteren, wanneer u niet van de ge dichten en de surprises weg kunt komen. Maar wel degelijk veel lek kers van de hand van chef - kok Martin Willemsen van de Koren beurs. Aangepaste surprises in de vorm van snel klaar te maken snacks en hapjes, waar u, met ge bruik van eigen kennis en fantasie alle kanten mee op kunt. 7. Rauwe Franse celeri stelen ont doen van harde schil en draden. Dan aan stukken snijden van 4 a 5 centimeter. Even goed wassen. Een stukje Gorgonzola (Italiaanse kaas) en een stukje Roquefort (van allebei evenveel) op een diep bord met een vork fijn prakken. Toe voegen: wat koffieroom, rode port, paar druppels gembersiroop en peper. Met deze kaasmousse keurig de stukjes «celeri» vullen. Garneren met ’n stukje bieslook. We zijn in staat om ons te verdedigen en we kunnen ook op alle fronten aan vallen. Ondanks de ingrijpende wij- zingingen in de maatschappelijke structuur, bestaan wij nog steeds. Meer dan vijfendertig jaar al en wij hebben het volste vertrouwen dat daar nog een groot aantal jaren bij zal ko men. Het doet mij soms wel wat, als ik bedenk dat het merk Pierre Balmain ih de verste uithoeken van de wereld een ibool is van kwaliteit en elegance men met Parijs en met Frankrijk associeert.» ep Lange tijd heeft u geen prêt-a-porter ik willen maken. Wanneer kwam u met uw eerste boutique-collectie? «In april 1968. In dat jaar heb ik ook het uniform voor de gastvrouwen van de Olympische Winterspelen in Gre noble ontworpen.» U heeft veel van dit soort uniformen gemaakt. Komt dat door uw image van Franse kwaliteit? «Ik vond het een uitdaging waaraan ik me met hart en ziel heb overgegeven. _r Het probleem van de functionele ele- Veel luchtvaartmaatschappij.. !.Y ik gance. Hoe los je dat op? In 1967 heb- ben ons aangeklopt. De grootste >li. ben we het uniform voor de stewar- uitdaging was het uniform dat wij voor dessen van de Mistral gemaakt. In deSingaporeAirlineshebbenontwor- 1974 een uniform voor de eerste vrouw pen Dat was een moderne versie van die tot sub-prefect werd benoemd, de Kabaya Sarong.» Bent u een beetje chauvinistisch? «Ik geef toe dat ik het niet moeilijk vind om er trots op te zijn dat ik een Fransman ben. Ik kom uit Savoye. Dat gebied is in 1860 Frans geworden. Lang geleden heb ik voor een Franse ambassadeur een stel sokophouders in de nationale driekleur gemaakt. Sinds die tijd worden die sok-ophouders door duizenden mannen gedragen. Ze worden ook in al mijn boutiques ver kocht.» Hoeveel boutiques heeft u? «Wij hebben nu bijna 13 boutiques en meer dan 7.000 exclusieve verkoop punten. De boutiques beschouwen wij als onze «pilot stores». Ze voeren een assortiment dat uit mijn uiterst lu xueuze produkten bestaat. Wij zijn ons ervan bewust, dat de Parijse klanten meer en meer kwaliteitspro- dukten willen kopen die vlak tegen de Haute Couture aanliggen.» Heeft dit niet tot gevolg dat de Haute Couture in de verre of nabije toekomst plaats zal maken voor de luxe boutique- collectie? «Absoluut niet. Het is van wezenlijk belang, dat de Haute Couture in het mode-orgar\isme blijft bestaan. Maar de Haute Couture van nu is wel niet meer de Haute Couture van gisteren. Hoewel het aantal klanten aanzienlijk is afgenomen, vervult de Haute Couture meer dan ooit de functie van laboratorium en van vlag. Er zullen altijd vrouwen zijn die Haute Couture willen kopen, al zijn het niet steeds dezelfde vrouwen. Wij hebben bij voorbeeld een lijst van ongeveer duizend vrouwen die zowel in Haute Couture als in andere luxe produkten zijn geïnteresseerd.» Kan je tegenwoordig nog met Haute Couture je brood verdienen? «Nee en zeker niet met de 150 mensen die wij hier hebben. Ons doel is prêt-a- porter in de midden-prijsklasse te ontwerpen. Once collecties zijn tegenwoordig in onze nieuwe winkels een r,ivu„v voor veel vrouwen bereikbaar. Wij kelijk een duidt zijn voorbereid op de toekomst.» nemen Ontwerpt u nog steeds zelf? kunnen «De taak van de ontwerper is de vast- verbreed wc beraden spil te zijn waar omheen het lurT|e vergroot. Het Hoe is het u gelukt? «Geluk heeft, denk ik. een belangrijke rol gespeeld. Maar andere factoren gaven de doorslag. Ik was bevriend met de Amerikaanse schrijfster Ger trude Stein. Zij schreef een artikel over de opening van mijn bedrijf. Het is het enige modeverhaal dat zij ooit heeft geschreven, maar het deed het voor de Angelsaksische pers. In ok tober 1945 besteedde Time Magazine aandacht aan mijn beste mannequin, syml En tijdens mijn eerste bezoek aan New die r York in 1946 werd ik ontvangen door het New Yorkse modecentrum. Diep in mijn hart geloof ik echter, dat ir. mijn onmiddellijke succes te danken heb aan het feit dat ik vlak na de som bere oorlogsjaren met ideeën kwam op het gebied van vrouwelijke elegance die deden denken aan de jaren voor de oorlog. Hoe bent u begonnen? «Vrijwel zonder geld, met een klein bedrijfje met zestien medewerkers. Wij zaten op de enige etage die niet door het ministerie was gevorderd. Op de dag van mijn eerste show had i' bijna slaande ruzie met een hoge poli- tie-officier die ons eruit wilde zetten. Maar ik week geen duimbreed.» In die tijd hadden de medewerkers van Pierre Balmain ook vaak last van stroomstoringen. Daarom gebruikten ze acetyleenlampen om bij te werken. Balmain: «Op een keer is een volledig met de hand gemaakte tulen toilet in brand gevlogen. Op de dag van de le vering nog wel.. De klant zei de hele bestelling af. Vijf jurken. Dat was een ramp die ons op de rand van het faillis- sement bracht.» wat is dat? de vorm die door de eeuwen ddingskracht van de *ne geeft waardoor hun even wordt bepaald. De van de kleding is één van e verschijningsvormen Leharstraat 104a tel 561687 Ak Wagnerplein 49 tel 554766 BnI schappijen heb- soonlijkheid onderstrepen, maar meer nog was ik geloof ik op zoek naar een j..--- methode om mijn haaruitval tegen te hele ontwerp-gebeuren draait dat on- tactiek op de markt al gaan. In ieder geval was ik gefas- der zijn naam plaatsvindt. Het is veel tegelijkertijd je exclus cineerd door het Verre Oosten. Het opwindender het hoofd van een on- A was voor mij een grote eer toen konin- dememing te blijven dan je naam aan gin Sirikit van Tjailand mij in 1960 tot onafhankelijke licentiehouders te ver haar kleermaker benoemde en ik al huren.» haar kleren mocht ontwerpen, die ze U bent geboren onder het teken van de op haar officiële bezoeken overal op Stier. Is dat op u van invloed geweest? de wereld droeg. Dezelfde eer viel mij «Ik denk van wel. Men zegt dat men te beurt van keizerin Nagako van Ja- sen die onder dit teken zijn geboren, vooroplopers zijn. Maar ik heb het uithoudingsvermogen van de mensen van mijn geboortestreek Sommigen noemen dat wel heid.» Hoe ziet u de toekomst? episch «Die zie ik kalm onder ogen. Ieder 3p wij bedrijf wordt na vijfjaar met tegensla gen geconfronteerd. De eerste groei-

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1980 | | pagina 31