ZIJ BESTAAT...!!! M 0. P 1 SKISCHOEN pepertussenen zout Het zeejuweeltje I «DE MOSSEL» WINTERSPORT AANBJEMN6 T B.V. NOUD VAN LOON B Voor. Met chef-kok Martin Willemsen Ook nieuwere flats en eensgezinswoningen splitsen Meer wit in het interieur men tilburg heuvel 43 5038 CS tel.013-682991 1 I ®renm' BRESSON 1 de beste encyclopedie naar... - (OS boekhandel gianotten b.v. m s itober 1980 pagina 34 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 30 oktober 1980 pagina 35 Blouses /ordt Tuins Pantalons k Mata Hary Staatssekretaris Brokx Denkcursiefje De TLENZEN mde prijsvc iken alleen; interieurs met een NEA’ kontaktlenzen G. Witlox TING iat 5 ENSTR.) Totale interieurkonceptie Waarom 2,25 3,50 ■GEN GOLDEN TEAM “I ik pen U Wilhelminapark 100-101 Tilburg Peter Morgan Lady Morgan Staande klokken keuze uit meer dan 50 BRUIDSMODÉ BONNETTERIE Stuur mij het informatiepakket over de grote Nederlandse algemene encyclopedieën Naam dres I Woonplaats en postkode DatumHandtekening hoog ïd be- erbij selen ngen hem mten gezin: leenten lendaaj .BAROMETERS THERMOMETERS HYGROMETERS KIJKERS roon d .leed >r ir. Er is zeggen een tend ;nd in line i ik deze Brokx 1 -e Or- ule ge- ens bij JUWELIERS - HORLOGERS pticien HANS BERTENS narlM M - 7* 423711 depakket wilt ar de onder- ler postzegel te serveren is in besmeerd met ise. teen met wol gevoerd, van 259,-voor -220. i het jaar I gauw Hen I B.V. -BURG »n opzoeken verbanden te kunnen 3,50 ARKT» *nt u dat irbenys' voel? Het volgende gerecht kan dienen als voorgerecht, maar ook voor een gezellig tussendoortje Salade de Moules a la Jacqueli (Heerlijke mosselsalade zoals thuis voorgeschoteld krtfg) gebi roomwit noemt op. Ze maken daarbij veelvuldig gebruik van allerlei hul[ middelen en technieken, van speci laksoorten, om hun kleur wit een bepaald aksentje, een tintje mee te ge ven. irecht maken we eens een keer Bocales de Moules «Dyonnaise» mos bij vragen of wensen kunt u chef-kok Martin Wil- i op het nummer van de Korenbeurs. Nordica Laser het kunststof skischoen, leren bmnenschoen, paulvermee tuinstaat 34 50381X2 tilburg tel.013-322930 :er weten: Ik zie er d uit. Als het moet. t ik vanmorgen een angrijke relatie vangen, van idag een interview staan aan een •visieteam - en tavond met mijn uu) naar een iaardag. Allemaal tder mij te kleden. Jac. Oppenheimstraat 19 (Westermarkt) Tilburg 013-685926 City Center. Heuvelstraat Tilburg 013-320280 zonnig. Wit laat spreken, laat deko- en tot hun recht ko- :reert ruimte en is stijl- iem en jong, is wit een Benodigdheden IV2 kg mosselen 4 eetlepels hot tomatenketchup 1 afgestreken theelepeltje paprika poeder Heuvelhof - Heuvelstraat 103 Telefoon 013-424333 Ja, maar welke is dat dan van die zes grote Neder landse algemene encyclopedieën Want u heeft natuurlijk wel een grote keuze, maar ook een boel problemen omdat tenslotte iedere uitgever zijn encyclopedie de beste vindt. Is de beste soms de meeste woor als «verantwoorde studiet teert gespecialiseerd induitseen Scandinavische meubelen wit peperbolletjes ►en tijm O 2,85 2,50 7,50 anaf15,00 Koestraat 138 na 4 november Besterdring 151A Van 1 november t.e.m. 15 november a.s. houden wij een ENCYCLOP^1 Een expositie encyclopedic Loop er Een bet ngen pende had Deze d< de ar den, doen van 1 smaak». Dan voor niets Begin nu r eventueel 1 den en goe kruiden op vuur aan g. :1de r Tijde ie raad geven? met moeilijk. «ij vertellen u alles «heden. 1 eetlepel 1/2 citroe U begint met zoals hierbove mossele wat af k halen. Roer mayonaise enkele van de dikte Breng de saus op kummel, tijm, peper, worchestersaus en een 1 uit het gemberpotje. De hele kleine stukjes knipper gehakte peterselie door de ren. Klop nu de slagroom (natuurlijk zonder suiker) en spatel kookt deze voorzichtig en luchtig door de saus. Schep in de (vier) cocktailglazen eerst ’n beetje van deze saus. Verdeel de mosselen over de glazen en vul ze verder weer met de mosterdcocktail- saus. Zet op de randen een plakje of partje citroen en gameer deze verder af met een takje peterselie of met een stukje tomaat of plakje ei en een selschelp staat ook leuk. Serveer bij vers geroosterd brood en boter. Wit rukt op in het interieur een nieuwe trend in aantocht, de kenners. Zij baseren dat op nieuwe generatie smaakmake witte kollekties van toonaange vende binnenhuisarchitekten en meubelontwerpers in binnen-, maar vooral buitenland (met name uit Ita lië). De vakhandel de inkopers heeft de afgelopen maanden via vak beurzen en huisshows )bij de fi brikanten thuis hiervan ken kunnen nemen. Ook op de begin si tember gehouden Meubelinkoi dagen de nationale vakbeurs voor de detailhandel in meubelen, vormde wit heel duidelijk de boventoon. Meubelen, de wandbekleding, de vloerbedekking, de slaap- er mer, eigenlijk de komplete inrichting is en blijft sterk leverschynselen en tren tg de kop opsteken. Sor Leuke reakties op de afgelopen recepten waren de reden om Martin Willemsen nog wat eerder in huis te halen dan de gebruikelijke één keer per maand. Het kwam in de tijd goed uit, hoewel er, zo laat hij weten, toch heelwat uurtjes werk zitten in het bedenken en nauwkeurig uitschrijven van de recepten. Dat uitschrijven is een vak op zichzelf, maar met zoveel ervaring en met een veel gebruikt kookboek achter zijn naam, is het hem vanzelfsprekend ook deze week weer gelukt om u iets exquis voor te toveren. Overigens, 1 lemsen gerust bellen Wit is... schoon, fris, (andere) kleuren s ratieve voorwerpen men. Wit sugger vol. Wit is mode JPOSITIE isitie van alle grote Nederlandse ,_Jieën eens binnen en vergelijk zelf eens >etere gelegenheid krijgt u niet I In deze rubriek begint Martin Wil lemsen zijn verhaal, «op verzoek enkele gezellige en niet te moeilijke recepten voor de bereiding van het «zeeju weeltje» de mossel. Om gewoon goed mosselen te eten hebt u nodig voor 4 personen 3 a 4 kg verse rauwe mosselen 1/2 liter water 1 citroen 1 glas witte wijn (indien toevallig open) 1 dikke ui Mannendag Op zaterdag 15 november wordt er in het KWJ - gebouw, Korte Tuinstraat 7, een MANNENDAG gehouden. Deze dag begint om half twee en gaat door tot twaalf uur. Het mid dagprogramma bestaat uit een man nenfilm, gespreksgroepen, en infor matiestands. De laatste, voor mannen die eens wat meer van manneneman cipatie willen afweten. Het avond, - programma begint met een voorstelling van het kabaret «Strooizand» uit Amersfoort. Ook zal Jan Smeets van Proloog enkele liedjes zingen. Aan het eind van de avond is er een groot feest Mannen die mee willen helpen bij de voorbereiding van deze mannendag, kunnen zich opgeven in het man nencafé, dat elke dinsdagavond ge houden wordt op het adres: Molen straat 100. (Tel. 430924). Als voorger keer Bocale (mosselencocktail terdsausje) Benodigdheden ongeveer 60 a 70 mosselen .aten 5 eetlepels mayonaise 1 tel- 1 eetlepel Franse mosterd aktie paar eetlepels kookvocht van de mos- toch selen s om 1 vingergreep kummelpitjes elijke T vingergreep gemalen tym - peper 1/2 eetlepel gehakte peterselie 3 pijpjes bieslook 1/2 kopje slagroom 2,50 kleur Eigenlijk niet. Het witste wit is leeg, blanco, niet aantrekkelijk. Ont werpers weten dat maar al te goed. De kollekties, waarvoor zij tekenen, heb- k wit dat kleur heeft 2,85 leubelnin 'akbeurs .Jen, vormc '- boventoe leding, de ;n eetka- j -rwoniiig- T-o-lijft sterk onderhevig aan modeverschijnselen en trends, die plotseling de kop opsteken. Soms vol komen onverklaarbaar. Meestal lokt de ene trend de volgende uit. Ruim acht jaar geleden bijvoorbeeld was wit ook helemaal in De .r reaktie Méér aandacht voor donker eiken in het interieur. En dan is er, na een aantal donkere jaren, ineens weer wit in het huis... Niet alleen bij zit- of wandmeubelen, maar net zo r goed bij vloerbekledekking of gor dijnen. paar druppels worchestersaus 1 eetlepel gembersiroop 'troen (voor partjes) gint met de mosselen te koken hierboven is omschreven. De slen uit het kookvoef* 1- 1 laten koelen en ;rondertuss 5 aan ir** lepels (t ie mosselen, totdat u de gewenste paar van de saus verkregen hebt. 2 zur smaak met wat 1 ZUi paar druppels 1/2 n eetlepel siroop bieslook aan :n en met de ie saus roe- >m bijna stijf ker) ichtij Wat kan Gianotten voor u doen Boekhandel Gianotten biedt u een totaalover zicht van alle Nederlandse encyclopedieën en de^te’vfndt u'lu™ ‘,,n levert deze uit voorraad. oorde studiebegeleider» presen- Boekhandel Gianotten biedt u vrijblijvend de mogelijkheid om van de verschillende en- >er t.e.m. 15 november a.s. houden e”n d8' gen mee naar huis te nemen. Dit alles hoeft echter nietu kunt om te begin nen ons gratis informatiepakket aanvragen met de speciaal voor Boekhandel Gianotten sa mengestelde brochure «De aanschaf van een encyclopedie» Kortom samen met u weten wij wel wat de beste encyclopedie voor u is Indien u inderdaad eerst het Informatiepakket wilt aanvragen, dan hoeft u alleen maar staande bon in een enveloppe, zonde te zenden naar BOEKHANDEL GIANOTTENI Antwoordnr. 145, 5000 WB TILE Waarom een encyclopedie aanschaf fen Om snel feiten te kunnen r,r Om inzicht te krijgen en ven leggen Of om vragen van uw kinderen zinnig te kun nen beantwoorden Als hulp bij hun huiswerk Omdat u een kompleet naslagwerk wilt hebben over de geschiedenis, de natuur of de genees kunde Als verantwoorde aanschaf die misschien ook nog wel fiskaal aftrekbaar is Profiteer nu nog voor het eind van van het prijsvoordeel. Dat kan al een paar honderd gulden schel U bepaalt welke de beste is j Iedere encyclopedie is verschillend en heeft zijn Adr eigen toepassingsmogelijkheden. Maar alleen uu~ weet waarom u een encyclopedie wilt aanschaf- fen. U bepaalt dus uiteindelijk welke voor u de j beste is I - Trend naar nge- een bijdrage in de verhuis- en herin vol- richtingskosten worden gegeven van maximaal f 3.500,- in de steden Am sterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en maximaal f 3.000,- in allé overige gemeenten. Als vóór splitsing een aantal woningen enige tijd leegstaat, ontvangen de woningkorpo- raties daarvoor geen huur. Deze huurderving kan voor een deel worden opgenomen in de stichtingskosten van de nieuwe wooneenheden. Het is trouwens opvallend dat de toonaangevende binnenhuisarchitek ten, in samenwerking met ontwerper® zich steeds meer koncentreren op I._. kreëren van komplete interieurs. wil zeggen meer aandacht voor overkoepelend, allesomvattend ont werp in plaats van de aandacht vooral te richten op de afzonderlijke be standdelen (een ledikant, een fauteuil, een kast). Nee. tegenwoordig gaat het in de wereld van de designers om de tot in alle details doorgezette totaalkonceptie van het interieur. Die redenering is begrijpelijk. Heel veel mensen, die ergens voor het eerst op visite gaan, zullen achteraf nauwelijks meer kunnen zeggen wat voor meubelen daar precies in huis ston den, hoe de kleur van de vloerbedek king of de gordijnen was, wat voor meubelen daar precies in huis ston den, hoe de kleur van de vloerbedek king of de gordijnen was, wat voor een behangetje er op de'muur zat... En toch heeft men veelal wel een totaal indruk van dat interieur overge houden. Dat het er gezellig was. Dat het huis sfeerademde. Dat het er saai of dat het er rommelig was. De meeste mensen ondergaan als het ware het interieur in zijn geheel, zonder dat de details hen bij blijven. De witte trend het overweger witte interieur is duidelijk aantocht. :ven. 1 n.»ocht scheppen, paar slagen uit de pepermolen ;n uit de schelpen 3 eetlepels dragonazijn ssen in een kom de 5 eetlepels kookvocht van de mossels met Franse mosterd en 2 eetlepels olijf- of slaolie (afgekoeld) kookvocht 3 sjalotjes j r pijpjes bieslook «dre augurken ure appel i/z rode, 1/2 groene paprika klein stukje komkommer 150 g) snufje zout tikkeltje suiker mespuntje mosterd Voor garnering 2 tomaten, 2 hard ge- \te eieren, 1 klein doosje tuinkers (cresson). U begint als volgt de verse mosselen op de inmiddels bekende manier ko- 5 ken. Daarna uit het kookvocht schep pen, af laten koelen en daarna de mos selen uit de schelpen halen. Terwijl ze helemaal afkoelen gaan we als volgt de iet een dressing hiervoor maken doe in een n mos- flinke kom de hot ketchup. Roer hier- ;r hier- door het paprikapoeder, de gedraaide peper, snufje zout, tikkeltje suiker en mespuntje mosterd. Roer dit alles met een garde goed door elkaar. Vervol gens toevoegen dedragon-ofkruiden- azijn, het kookvocht of de olijfolie. Nu even proeven of uw dressing op smaak is. Snijd nu de augurken, de appel, de paprika’s en de komkommer in kleine blokjes en roer deze met be hulp van een houten lepel door elkaar. Ook de kleingekookte bieslook toe voegen. Vervolgens er voorzichtig de gekookte mosselen doorheen spate- len (zodat de mosselen mooi heel blij ven). Dresseer de mosselsalade in het midden van een flinke schaal. Leg er omheen de in koud water afgespoelde «cresson» en gameer de schotel ver der met de plakjes of partjes tomaat en hardgekookt ei. Erg lekker om hierbij 1 bruin boerenbrood, dur hot - curry mayonais Ook een mosselensoepje is best wel eens de moeite van het serveren waard. We doen dit nu op Zeeuwse wijze Potage de moules Zeelandaise Benodigdheden hiervoor 1 kg mosselen 75 g boter 60 g bloem kookvocht van de mosselen kopje melk peper, zout, snufje tijm, paar druppels aroma 1 glas witte wyn 100 g garnalen 150 g champignons 200 g prei 3 eetlepels (koffie)room 1 rauwe eierdooier De mosselen koken zoals eerder hier boven omschreven, alleen moet u bij het koken wat meer water gebruiken, omdat we nogal wat kookvocht nodig hebben om de soep te maken. Begin nu met ’n pan op te zetten met de boter, deze laten smelten en bloem toe voegen. Laat deze blanke «Roux» op 'n laag pitje en al roerende in enkele minuten gaar worden. Deze «Roux» nu laten afkoelen. Breng het mosselenkookvocht (min stens één liter) aan de kook en roer dit met een garde bij de «Roux»Het vuur hoog zetten. Als de crèmesoep begint te koken er de melk aan toevoegen. De dikte van deze soep kunt u zelf bepa len, door er de witte wijn en nog wat kookvocht aan toe te voegen. Breng het soepje op smaak met peper, zout, tijm en aroma. Nu de prei ragfijn snijden en wassen. De champignons wassen en aan dunne plakjes snijden. Deze groenten (rauw dus) in het crèmesoepje doen, alles nog zekere gevoel over uiterlijk ligt loten In 'n berrys' blazer, vegingsvrijheid en fekte pasvorm in samen. Zuiver in donkerblauw of art. t bijpassende mei pantalon. passieve goede complete Een jeugdherinnering. De moeder van een groot gezin stierf. Naast de zorg voor haar gezin was zij tevens werk zaam in het goedlopend bedrijf van haar man. Ze had niet hoeven te ster ven, zo voelden we het als jonge~ reeds aan. Zoals er verteld werd, ze kunnen gered worden door een blindedarmoperatie, ook in die dagen zovele jaren geleden al een een voudige ingreep. Ze wilde echter niet geopereerd worden. Dit weigeren van de operatie werd, volgens het inzicht van ons als buitenstaanders, de oor zaak van haar dood. Het was schok kend en moeilijk te plaatsen. Een aantal jaren dparna waren we in onze studie bezig met de normale beoordeling van menselijke daden. Dit voorbeeld uit mijn jeugd kwam er let terlijk ter sprake. Niemand was ver plicht, zo werd gesteld, een middel te aanvaarden dat buiten de gewone middelen lag tot genezing en redding. Als voorbeeld werd zelfs een operatie als boven vermeld aangehaald. De weigering van die vrouw heeft dus ge kund, als zij meende daartoe gerech tigd te zijn; zij kan er haar redenen voor hebben, het was haar beslissing. Het is een voorbeeld van passieve euthanasie oorzaak dood door iets achtc door iets niet te doet lijdelijk iets lijdel ren, lijdelijk toe zien. De passieve euthanasie is dus blijk- wijn: baar een reeds lang aanvaard begin- met sel. Paus Pius XII heeft dit in zijn da- chestersaus, paar gen nog eens duidelijk gesteld. Men hoeft echt niets meer te doen om een leven, dat duidelijk ten dode is, node loos te verlengen met alle pijn en el lende vandien. Men mag zich rustig beperken tot de bestrijding van die pijn en ellende en meer niet. We herinne ren ons allen nog wel, hoeveel moeite en middelen men besteedde om Franco en Tito nog maar door te later leven, hernieuwde operaties en te kens andere experimenten. De real‘:~ van iedereen was Dat kan t nietGeef een mens de jeans rustig te sterven. Het is een duidel aanvaarding van de dood. even ’n paar minuten door laten ko ken, zodat de groenten niet te gaar worden. Vervolgens er de ontschelpte mosselen en de garnalen door roeren. In 'n kopje de eierdooier aanroeren met de room en deze langzaam en al roerend bij het Zeeuwse mosselen soepje gieten. Let wel op, want het soepje mag u nu niet meer laten koken. Serveer hierbij bruin boerenbrood of tarwebrood. rukt op in 1 ieuwe trend in at s. Zij baser generatie kollekties van binnenhuisarchit mbelontwerpers oral buitenland 1 citr 1 gla 1 dii 250 g prei stukje knolselderie 200 g wortel paar takjes selderie paar peterseliestelen beetje zout 8 gekneusde p 2 vingergreper 50 g boter Vóór u de mosselen gaat koken, eerst even kontroleren of er geen dode, ga- J* of slijkmosselen tussen zitten. dan verwijderen, want als ze met mdere mosselen meegekookt wor- dan kunt u naderhand alles weg jen, omdat ze niet meer te eten zijn in het «zand» en de «onaangename zijn moeite en kosten i geweest. met het water, citroensap, wijn, de aan stukjes gesne- _oed gewassen groenten en op te zetten. Laat dit op 1 1 de kook komen. De goec handelde mosselen in de pan l__.„ doen. Tijdens het koken de mosselen regelmatig omscheppen of omschud den. Na ongeveer tien minuten goed doorkoken zijn de mosselen serveer- baar. Schep ze meteen in een hele grote schaal, of als u tegen echte huiselijke gezelligheid kunt, zet dan gewoon de pan op tafel met aan iedere persoon r er haar redenen een diep bord, zodat hij of zij zichzelf is haar beslissing, kan bedienen. Serveer hierbij lekker eld van passieve vers stokbrood of pommes frites en ak te zijn van de natuurlijk enkele sausjes, zoals bijv. iterwege te laten, mayonaise, vermengd met wat toma- >en. Passief is ten, gehakte uitjes en bieslook. Pic- delijk laten gebeu- calilly, ’n beetje verdund met wat kookvocht van de mosselen of wat wijnazijn. Of mayonaise aanroeren t mosterd, ’n paar druppels wor- —istersaus, paar gehakte zilveruitjes (of Amsterdamse uitjes), beetje kum mel en ’n scheutje room. Zoals reeds eerder toegezegd aan de 'T' eede Kamer zal de staatssekretaris uvwoners van bepaalde woonge- niet meer uitsluiten van indi- huusubsidie als de stich- gskosten van deze woongebouwen 3 hoog zijn in verhouding tot de kwa liteit. Bewoners van wie het inkomen te laag is voor de huurprijs kunnen in v elk geval in aanmerking komen voor individuele huursubsidie. Bij de plan- beoordeling zal echter strenger wor den gelet op de hoogte van de stich tingskosten om de daaruit voortvloei ende huren in de hand te houden. Het zal in de toekomst mogelijk zijn voor initiatiefnemers om een duur en een goedkoop projekt onder bepaalde voorwaarden in één administratief projekt onder te brengen, waardoor bij alle nieuw te vormen wooneenheden een redelijke verhouding ontstaat tus sen huurprijs en woonwaarde. De staatssekretaris benadrukt in zijn cirkulaire nogmaals de noodzaak de -"-vorming bij wooneenheden voor alleenstaanden en tweepersoonshuis houdens zorgvuldig te bewaken. dood Als nieuwere etagewoningen of eenj zinshuizen in gemeenten niet meer v„.- doen aan de hedendaagse wooneisen voor gezinnen kunnen deze met subsi die van het rijk worden verbouwd of gesplitst voor de huisvesting van alleen staanden en tweepersoonshuishoudens. Dit schrijft staatssekretaris (Volkshuisvesting en Ruimtelijke dening) in een cirkulaire aan alle meenten. De staatssekretaris verruimt daarmee de mogelijkheid etagewoningen, die niet meer zo geschikt zijn voor gezins- bewoningen te splitsen voor alleen- Twee staanden en tweepersoonshuishou- bewo dens. Splitsen van oudere etagewo- bouwen ningen houdt zijn voorkeur, maar het viduele is hem gebleken dat in bepaalde ge- tin8s meenten ook nieuwere flats en zelfs bc eengezinswoningen in aanmerking kunnen komen voor verbouwing of splitsing. Voorwaarde is wel dat de woningen in bezit zijn van gemeenten, woningkorporaties of door de staats sekretaris toegelaten niet-winstbeo- gende instellingen. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat verbouwen of splitsen van een en kele etagewoning naar verhouding hoge kosten met zich meebrengt en veel hinder veroorzaakt voor de om wonenden. De staatssekretaris dringt er dan ook op aan te streven naar een planmatige aanpak bij woningsplit- sing. In de meeste gevallen zullen echter niet alle boven elkaar gelegen etagewoningen gelijktijdig vrijkomen voor verbouwing. Aan de zitter huurders die hun woning vrijmal voor het verbouwen of splitsen kan moei ital ja ■‘"ze studie beoordeling 'ld ui

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1980 | | pagina 35