Een vorstelijk
maal, bereid door
chefkok Martin
Willemsen
KREIDLER
|®|noud
1199
229r
:sse
VAN LOON
JAC. OPPENHEIMSTRAAT 19
TEL. 685926
V
-» 119
Tussen peper en zout
2.495.
2.869,-
naar Heuvelring
Metimpo Keukens verhuisde
3
BRESSON
De sterrenhemel in mei
6®
Donderdag 24 april 1980 pagjnó^27
DE TILBURGSE KOERIER
980 pagina 26
Inruil*
PER-
inruil
voor
Ker-
nootmuskaat
Efficient en veilig koken
jve
gezien!
Klassiek kostuum
Irie mo-
PEUSE
fa ties aan:
trie
West
osterhout
TILBURG
/raagd:
E
zorging.
derzoek
vóór 1
Directie.
voor al-
op een
kantoor
Staande
klokken
keuze uit meer
dan 50
ABANT
LBURG
rkzaam-
e direc-
en met
telefoon
INATIE
kantoor
ielgrote
rabant),
ijke ter-
>nd-
en
Enschotsestraat 252
Boschstraat 13
KREIDLER
SERVICE
Zie onze zaaiwedstrijd
pagina 7.
Model RM
2795,-
300,-
ich
et
Model RM
met schijfrem.
3269,-
400,-
JUWELIERS - HORLOGERS
^Verlegen om geld?^
Snel 013-674998
gebeld
Ook 1e en 2e hypotheken (intermedair)
J. VAN NUNEN
Burgemeester v.d. Mortelplein 124,
Tilburg
(ook 's avonds)
Tilburg
Breda:
Waalwijk: Grotestraat 161
toma-
sneden
toevoegen.
Voor de li
len geniet
Martin V.
renbeurs
geschreven
renbeurs»
"erechter
>r elk wat
In Kreidler
is perfectie «Standaard»
iholing
behoev
enkele
perioden
OFFENBACHSTRAAT 80
TEL. 551143
BOSSCHEWEG 271
TEL. 354158
•“^(jfolie;
atjes;
er bouillon (misschien nog over van
Heuvelhof - Heuvelstraat 103 I
INITUUR:
lie;
iprika’s (1 rode 1 gele);
i (uit blik, want vers is nog
spoelen.
i. Snijc
t partjes, t
*Cone asset
iet ’n natte
ijeschil met
RIJWIELEN f -
BROMFIETSEN
in welke
staat uw oude
bromfiets ook is.
van gror
irg roten
/ereist
De sterrenhemel in mei rond 23 uur. De posities van de planeten gelden voor het
midden van de maand.
Tuincentrum
L TEL 013-421605 a?
nu de soep in koppen leg op de soep de
ronde brood croutons, en strooi er de Part,
mezaanse kaas op. Zet de koppen nu in er-
hete oven,
kaas mooi g
potage «T
verse ker
moeite m
om te mc
keukens, ais een dochteronderneming
van de ijzerhandel Mercx, die tegen
woordig op het industrieterrein is ge
vestigd.
van de drie en t
twinkelt! Vergi
ten.
Saturnus meer naar links (oostelijk)
van Mars en Jupiter is iets licht
zwakker dan Mars en ongeveer even
?ulus. Deze drie planeten
zijn vrij
jaar. Die
een in deze tijd van
maar kort,
iet maar drie
iet einde van
helemaal niet meer,
sch donker als de zon
graden onder de horizon
is in mei maar even het
bovendien de enige die
gissing is dus uitgeslo-
Mars en Jupiter treft u nog aan in het
sterrenbeeld Leeuw. Jupiter als een
witte «ster» en Mars oranje. In het
begin van de maand staan Mars en Ju
piter beide zeer dicht bij de ster Regu-
lus. Regulus is de zwakste lichtpunt
iu de zetten,
maak Plaat:
en het vuur, strooi er twee
ervol- lepeltjes Kerrie-poeder over heen, en twee naasapr^.
afgestreken eetlepels bloem. Met een nasjes, waa
houten lepel goed doorroeren, en al doende varois over
bouillon toevoegen, tot U de juiste vormpjes c, --rr
sausdikte heeft verkregen. Zet nu de ananasjes weg op een gekoelde
Giet nu deze saus even over in een wat plaats of in de koelkast (P.S. Het beste is,
ruimere pan, om nog even lekker te kunnen deze bavarois daags van te voren te ma-
j-'Jeren. Nu de oven op klein zetten ken).
enfilets warm houden. Ondertus- De geschaafde amandelen in een droog
sen, de verse Paprika’s in de lengte door koekepannetje op het vuur bruineren of V
snijden, en ontdoen van de pitjes, snijd de kunt ze ven in een hek-oven plaatsen. Maar
paprika 's in dunne reepjes en vervolgens in let dan op, want ze zijn zéér vlug aan de te
kleine blokjes. De rauwe gewassen cham- donkere ka'
nkant pignons in dunne plakjes snijden,
lesje) Maak in de koekepan de twee eetlepels
olijfolie heet, en bak daarin de gesneden
champignons en blokjes paprf
b.uin. Bestrooien met ’n beetje zr
~-r. Vervolgens de uitgelekte mc
Jv ^kepan erbij doen en
op he
e ven in een hel
-t op, want ze z.
donkere kant.
Vlak voor U deze gevulde ananasjes gaat
serveren, garneren we deze met halve
e gesneden plakjes sinaasappel, de gehalveerde
orika licht- aardbeien, en met de gebruineerde aman-
■zoutenpe- delen.
maïskorrels Veel kookplezier en succes gewenst door:
het geheel Martin Willems.
ker te kunnen
v klein zetten
i. Onder
sma- VOOR HET GARNITUUR:
nnige Stukje winterwortel en prei;
4 stevige tomaten;
4 sneetjes brood
50 g Parmezaanse kaas;
Paar takjes verse kervel.
Pantalon
Tekeningen
Metimpo keukens’ka n U drie Duitse
topmerken leveren (Beckermann,
Gruco en Hauenschild) waarin aan
deze eisen altijd wordt voldaan. De
keuze is verder geheel aan de klant.
Metimpo levert aanbouwkeukens en
dat betekent dat er zelfs in hele kleine
ruimtes een keuken gerealiseerd kan
worden. Bij Metimpo wordt precies
voor U uitgerekend en getekend wat en
wel en wat er niet kan. Duidelijk en
overzichtelijk voor wie vertrouwd is
met bouwtekeningen en een vooraan
gezicht voor wie het écht voor zich wil
zien. Dat maakt het beslissen een stuk
makkelijker. Metimpo kan dan verder
ook de volledige installatie van Uw
keuken verzorgen met inbegrip van
gas, water en licht. Als U een weekje
met vakantie gaat staat de nieuwe
keuken er kant en klaar als U terug
komt.
Wegens de bijzondere gebeurtenissen poTAGE „BEATRIX.
welke W£_aÜ!".Va_n Z° m?ge Verse tomatensoep «Speciaal»
Benodigheden voor 4 a 6 personen:
Voor de Bouillon:
1 runder schenkelt;
’n Paar kalfsknoot
uw Slager);
100 g ui 100 g porei 100 g wortel.
VOOR DE SOEP:
30 g boter;
100 g plakjes gerookt ontbijtspek;
1/2 grote ui
On.S °P Paar blaadjes Maggi-plant (of blad seldery);
inderdaad Vingergreep grove peper;
noeten blij- j/2 laurier-blaadje; 1 kruidnageltje;
k ook deze 1 Stukje foeli;
m iets lekkers en 600 g soeptomaten;
U op papier te 2 I bouillon paar druppels aroma.
Kreidler bromfietsen worden gebouwd
door perfectionisten die zich al meer
dan 25 |aar specialiseren In 50-cc mo-
tor-technlek.
Als resultaat van voortdurende re
search In laboratoria en testritten op
race-clrcuits overval ter wereld onder
barre omstandigheden, kan de kriti
sche bromfietsrijder vandaag een
keuze maken uit een serie weergaloos
fraaie en doordachte Kreidler model-
t"* «£«rw.cs\
KLEIN BEEK1 V
CEBHEUS
X .CASSIOPEIA X*/’
TWSUJNCCH
Zoals u vorige week hebt kunnen lezen, start de Tilburgse Koerier deze week met
een nieuwe culinaire rubriek: «Tussen peper en zout». Elke maand zal chefkok
Martin Willemsen van Restaurant «De Korenbeurs» onze lezers in de gelegenheid
stellen om mee te genieten van een keur van gerechten, speciaal samengesteld
de Tilburgse Koerier onder het motto: «Voor elk wat wils».
Deze week, hoe kan het ook anders, koninklijke recepten. U kunt aanzitten aan een
vorstelijke tafel, gedekt door Martin Willemsen. Vrijdag vertrekt hij, samen met
de kinderen, naar Soestdijk om in de keuken assistentie te verlenen. Wij wensen
hem veel sukses toe voor de komende feestdagen en wij hopen dat ook u zult
genieten van de recepten die Martin Willemsen met veel plezier heeft geschreven.
Aan hem het woord.
goed warm laten worden. Schep nu dit gar
nituur, langs de rand van ’n grote oven
vaste schaal en leg in het midden de warm
gehouden gebraden kuiken filet. De kerzie-
saus door een zeef laten lopen, en afma
ken, door er ’n borrel glaasje rum 'n
beetje siroop van de perziken en de room
aan toe te voegen. Schep 'n gedeelte van de
kerzie-saus over de kip, en de rest apart in
'n sauskom. Snijd van de halve perziken
mooie waaiers (of in plakjes) en leg deze op
de filets. De kiwi’s dun afschillen, aan
plalges snijden en er de schaal netjes mee
garneren. Ik weet zeker dat U nu ’n heer
lijke en kleurrijke schotel heeft verkregen!
ANANAS GARCIE
■PRINCE WILLEM ALEXANDER»
Halve verse ananasjes gevuld met sinaasap
pel Bavarois, (door de ananasjes wordt dit
dessert misschien ’n beetje duur, maar
och... kom... voor één keer!).
BENODIGDHEDEN VOOR
SONEN:
2 kleine ananasjes;
2 D.l. vers sinaasappelsap;
1 D.L witte w(jn;
4 eieren;
15 g gelantine-poeder:
150 g suiker;
2 d.l. slagroom;
1 borrel Grand Marmer (gele);
orangeade;
appel, (om aan plakjes te snijden);
'ie amandelen;
eien.
U begint met 'n goed scherp mes (of brood
zaag), de ananasjes in de lengte doormid
den te snyden.
Nu langs de schil de ananasjes zo diep
mogelyk in snijden, zodat U niet behulp
Chinese ruitjes van groenten in de torna- van een soeplepel het vruchtvlees - -
tensoep. Ook het aan blokjes gesneden makkelyk uit kunt steken. Het
schenkelvlees, aan de soep toevoegen, goed uit de ananas scheppen, zoc
Laat de soep weer op serveerbare tem- mooie en niet stuk-gestoken ananas-l
Itje van 500 g- Per“'““r k°men. De sneetjes brood rond heb!. Het^?.nas:vLees aan kl“"‘’
^l^.p:Z,Va,üppen nilnm ''a'"
^n. of even onder de grill, tot de Om nu de 'maasaplel Bavarois te mc
uoi goudgeel is gekleurd, garneer de ^aan we als vo gt te werk:
.BEATRIX, met ’n paar blaadjes »e ^aasappelen eerst goed me
ervel. Dit soepje kost wel ’n beetje doek a^en’ daarna erde oran^
maar het is echt de moeite waard rasl! afrasPen-
Vervolgens de sinaasappelen uitpersen
totdat U twee d.l. sap heeft verkregen in
clusief het sap van die ananas. Hierbij doet
U de D.l. witte wijn. Dit vocht in een pan
netje zachtjes aan de kook laten komen met
toevoeging van de .SINAASAP
PELRASP». Dit ongeveer 10 minuten laten
trekken. Daarna door 'n fijne zeef passe-
Terwijl het vruchtensap op het vuurtje
staat, gaan we de rauwe eiwitten scheiden
van de dooiers. De dooiers doen we in een
diepe kom. Hierbij doen we 75 g suiker. Zet
deze kom in of op 'n pannetje met kokend
water, (au bein-Marie). Met behulp van
een garde de eieren zo luchtig mogelijk
kloppen, (goed oppassen dat deze sub
stantie niet gaar gaat worden). Al klop
pende er de gelantine-poeder met beetjes
aan toevoegen. Als dit nu zeer goed ver
mengd is er de gezeefde vruchtensap (deze
moet wel van de kook af zijn) door roeren.
Zet nu deze kan in een bak met ijskoud
water om af te koelen. Regelmatig door
roeren, totdat op 'n gegeven moment de
substantie hangend of mollig begint te
worden.
Terwijl a
moet L' -
suiker
goed Sin
kloppc~
50 g suiker
hangend b
In mei 1980 is ’s avonds nog steeds de planeet Venus te zien. Aan de westelijke
horizon is het na de Maan de meest opvallende lichtpunt. Bekeken met een
verrekijker lukt het u misschien Venus sikkelvormig te zien. Met een teleskoop is
dat uiteraard beter waar te nemen. Venus vertoont schijngestalten net als de
Maan, omdat hij dichter bij de zon staat dan de aarde. Daardoor zien we hem
soms, afhankelijk van de plaats in zijn baan, van opzij belicht.
welke wij allen van zo nabij moge
willen meemaken, betreffende de
troonwisseling van Koningin Juliana
en onze nieuwe Koningin Beatrix,
vond ik het leuk om de nu volgende
recepten zo’n beetje in de oranje kleur
en sfeer te schrijven. De recepten lij
ken wat ingewikkeld maar met goede
wil en culinaire inzet zal het best luk
ken.
Hopelijk begrijpt U dat de recepturen
van gerechten, zoals deze dc
het paleis bereid worden, i
«het geheim van de kok» m<
ven. Desalniettemin heb ik
keer weer getracht om 1
aantrekkelijks voor U op
zetten. Ik wens U alvast vanuit de
«koningsstad» een prettige, een s
kelijke maar vooral ook een zonnige
koninginnendag toe
En dan nu de recepten:
Bouché .Diplomate»
Pasteibakje gevuld met zalm, moes en gar-
Voor 4 personen beeft U het volgende nodig:
4 verse pasteibakjes (normale maat);
1 blikje rode zalm (250 g);
2 hardgekookte eieren;
30 g boter;
1 eetlepel mayonaise;
1 afgestreken eetlepel tomaten Ketchup;
Paar takjes gehakte peterselie blaadjes;
Peper zout snufje t(jm;
Paar druppels Worchester saus;
5 pijpjes Bieslook;
Sap van 1/4 citroen.
Voor de garnering:
100 g grote rose garnalen;
1 hard gekookt ei;
1 klein bakje tuinkers;
2 stevige tomaatjes;
1/2 citroen.
U begint met de mooie rode zalm op ’n
zeefje te laten uitlekken, ontdoen van vel
letjes en graten. Vervolgens de zalm en de
hard gekookte eieren, door 'n roerzeef of
molentje draaien.
In 'n kan de zachte boter, met 'n garde 'n
beetje op kloppen, met toevoeging van de
mayonaise en tomaten Ketchup. Roer door soeP
deze massa nu de doorgedraaide (of fijn breng
geprakte) zalm en eieren. misse
Breng deze zalmmoes op
peper uit de molen, snuj
enkele druppels Wocheste
troensap.
Als laatste er de fijngehakte peterselie en
de klein geknipte bieslook door r^r»n
Vlak voor U gaat eten,
even in een niet te hete oven plaatsen zodat
ze warm en krokant kunnen worden. Ver
volgens de pasteitjes vullen mei uc cu --
gemaakte zalm-moes (met behulp van 'n .KNAPPEN!
spuitzak of 'n eetlepel). Als garnering de meteen koud
grote garnalen over de randen van de pas- De vier stevige tomaten aan
feitjes hangen, en in het midden legt U 'n niette diep inkruisen, (met n scherf
plakje ei, met daar op 'n klein plukje peter- dat 10 ,eUen ,n het kokende watt
selie. Zet nu deze .Diplomaten.-pasteitjes Pelen- en koud joelen. Vervolgen
op een passende schotel, eromheen legt U velletjes aftrekken. Snijd nu alle gepel
de gewassen tuinkers, de aan partjes ge- tomaten in acht partjes, en wip er het za
sneden en wat halve citroen tomaat. uit Doe deze .Concassee s» net dts
.v.n.v. Meel.
t.n.v.
Giropas
(kinder)
iwuuv uanger met ma-
Gouden vijfje met ket-
Zwarte handschoen
zilverklerugig met
erop. Wieldop Mercedes. Parkiet
n (tam). Bromfietsplaat met refl.
3.-872. Bromfietsmapje t.n.v.
ebe Mahmut. Pasfoto’s jongen
eisje, foto Primeur. Overgooier
L Lila. Leren jack kort bruin.
bruine winterjas wol met autosl.
Diverse sleutels zoals Citroen,
les, etc. Diverse honden en
Diverse rijwielen.
I De showroom moest toen ook gedeeld
I worden met de andere produkten van
I de ijzerhandel, zodat er maar plaats
I was voor twee keukens. Dat werd op-
I gevoerd naar 6, 13 en uiteindelijk 22.
I Daarmee was de top wel bereikt. De
I ijzerhandel ging verhuizen en zo-
I doende was Metimpo ook gedwongen
I naar een andere ruimte uit te zien. Die
I werd tenslotte gevonden aan de
I Heuvelring. In de uitgekiend inge-
I richte showroom zijn daar nu keukens
I in vele soorten en maten te zien. Van
L klassiek tot modern. Maar allemaal
even efficient. «Een goede keuken
moet»volgens de heer Hulsbos «in de
eerste plaats het gemak van de vrouw
dienen, die daarin moet werken. Alles
moet makkelijk te bereiken en te be
dienen zijn. Dat betekent dat laden,
schuiven en kasten allemaal even
soepel moeten werken. Op de tweede
plaats moet een keuken natuurlijk al
tijd veilig zijn. Zo wordt een kookplaat
bijv, altijd zo opgesteld dat klqine kin
deren niet ineens een pan van het
kookstel kunnen trekken. Bovendien
moet er in een keuken altijd voldoende
bergruimte aanwezig zijn.»
Donderdag 17 april opende Metimpo keukens de deuren van de nieuwe behuizing.
Centraal gelegen in het hart van Tilburg heeft men daar nu beschikking over een
ultramoderne showroom, waar de laatste nieuwsjes op keukengebied te vinden
UQD^D^PtQUUUDUL_!L,i zijn. Het was de eerste verhuizing van het bedrijf dat sinds de oprichting ruim
nrtHrlTVQNlilliLMlI ir~ir~lf~ dertien jaar geleden, was gevestigd aan de Nieuwlandstraat. Wie over de Heuvel-
n[ÏE2SöinH0HEÖ]ESO~ rins rÜd,‘ richtin8 N.s.-plein moet maar eens goed naar rechts kijken, wanneer hij
ongeveer ter hoogte van de oude AMRO-bank is. Net daarvoor op nummer 94 zit
l—U—JI—Jl _JL_1L JLJLXJl IL—ft—ILJI_1L 1 voortaan Metimpo. Alsje het een keer gezien hebt kunjeje niet meer voorstellen dat
Inlichtingen: hoofdbur. van politie, het er ooit anders heeft uitgezien.
Noorhoekring.
Diverse nog niet afgehaalde voorwer- In 1957 begonnen de heren A.J. Huls
pen. Bruine portemonaie met geld bos en P. Bekkers samen met Metimpo
t.n.v. E ter Beek, bruine portemonaie
met rits en drukker en geld en sleutels.
Gereedschapstas zwart bruin (electr.
ger.), militaire papieren t.i
Tas met 2 identiteitspap.
bouwmakers en Staeke.
t.n.v.PB. Eijpen. Horloge
merk Dukla. Ronde han,~'
donnabeeldje. Ggl
tinkje uit 1912. Z
dames. Wieldop
G.S. erop. Wieldof
groen (tam).
S.W.B.-872.
Kurtcet
en meis
maat J
Beige I
Audi.
•Mercedf
katten. 1
.wijde ren.
„st’nbraadr.
!en smelten, de aa..
leden ontbijtspek bij de boter doen,
\t aanzweten, vervol,
-geneden ui, prei, -
.t (of selderij) toevoegen.
de genoemde kruiden kunt
nLaat deze ingrediënten zacl
ttelen. Vervolgens de soeptomaten
kken snijden en in de pan doen. Zet nu Pan 1
vuur op HOOG» en al roerende met 'n plaat
dc t::cc liter bouillon er Na I
steeds met beetjes bij scheppen. Laat dit om ze ui
ongeveer20 minuten zachtjes koken, nu de zetten.
sn»r, even proeven, en zo nodig op smaak Plaats nu de pan met de sjalotjes
■ngen met 'n paar druppels aroma en het vuur, strooi er twee af gestreken
misschien nog wat peper en zout. Vervol- lepeltjes Kerrie-poeder over heen, en
s op smaak met: wat Sehs de tomatensoep door ’n fijne zeef afgestreken eetlepels bloem. Met
-nufje zout en tijm, drukken, en even naast aanzetten. houtenlepel goed doorroer
hester saus en het ei- Terwijl het soepje stond te trekken hebt U bouillon toevoegen, tot
als volgt het garnituur gesneuc,,. „c,^1,,-
groene gedeelte van de f -
>ok door roeren. J‘s snijden, en vervolgens deze zt-rj-.
t, de pastei-bakjes schuine stukjes snyden. (dus de vorm
iven plaatsen zodat Chineese ruitjes); dit doet U ook zo met
n worden. Ver- wortel. Deze twee groenten heel even in ’n
met de zojuist beetje kokend water waar in ’n snufje zout
behulp van ’n .KNAPPEND GAAR» afkoken, en hierna
meteen koud spoelen (blancheren).
De vier stevige tomaten aan de ov
trpme.^,
iter dom-
,ens er de chan
-pelde bruin
,Ki zaad per. Vervol,
de in de koekt
- liefhebbers onder U, die vaker wil-
lieten van de recepten van chefkok
Willemsen van Restaurant «De Ko-
verwijzen wij naar het door hem
i «Groot Seizoenen Kookboek,
verrukkelijke recepten van een chefkok».
helder als Regulus. Deze drie i
(Mars, Jupiter en Saturnus)
wel de gehele nacht zichtbt
nacht is in onze streke 2
het jaar overigens
Astronomisch gezien is het
uur echt donkeren tegen hti
de maand zelfs k:1-1
Het is astronomisch uvimvi
meer dan 18
Staat en dat
geval.
De maan is 7 mei in Laatste Kwartier,
14 mei is Nieuwe Maan (hij is dan dus
onzichtbaar), 21 mei is Eerste Kwar
tier en 29 mei Volle Maan. 17 mei pas
seert de maan de planeet Venus aan de
hemel, 21 mei Jupiter en 22 mei ont
moet hij Mars, nog een dag later Sa-
tumus.
Ogen in de ruimte
Van 3 tot en met 18 mei 1980 wordt er
in Naarden in het gebouw het Groot
Arsenaal een grote ruimtevaart- en
sterrenkunde-expositie georganiseerd
met als titel «Ogen in de Ruimte».
Veel organisaties in Nederland, die
zich professioneel bezig houden met
deze onderwerpen, zoals ESTEC en
de laboratoria voor ruimte-onderzoek
zijn vertegenwoordigd. Ook instel
lingen op het gebied van de ama-
teurbeoefening van sterrenkunde kunt
u verwachten. Tevens zullen er enkele
prominente sprekers een voordracht
houden: drs. Chr. Titulaer over
ruimtevaart nu en in de toekomst (2
mei, Grote Kerk), prof. S. Hempenius
over aardobservatie vanuit de ruimte
(7 mei), dr. W. Ockels over Spacelab
(9 mei), prof. L. Lindner over me
teorieten (13 mei) en prof. dr. H. van
der Laan over radiosterrenkunde in
Nederland (16 mei). Misschien een
idee voor een dagje uit
Meer informatie over de aktiviteiten
op het gebied van de ruimtevaart en
sterrenkunde in Nederland kunt u
aanvragen bij Stichting De Koepel,
Nachtegaalstraat 82 bis, 3581 AN
Utrecht.
1 borrci ei
1 borrel o
1 sinaasaf
25 g geschaafde
8 verse aardbeie
fint met 'n f
'e ananc
lyden.
'jk in
soeplepel het vruchtvlees er ge-
'jk uit kunt steken. Het vruchtvlees
foed uit de ananas scheppen, zodat U 4
■nooie en niet stuk-gestoken ananas-bakjes
hebt. Het ananas-vlees aan kleine stukjes
snijden. BEHALVE de binttenste harde
stronk (de ziel) deze is slecht, en niet te
eten. Het vruchtvlees op 'n zeefje u
t laten lekken, en het sap opvangen!
Bavarois te maken
SUPRÈME DE POULET
«LA REINE JULIANA»
Gebraden kuikenfïlet Kerry saus, perziken
en kiwi’s.
4 mooie panklare kuiken filets 150 g per
stuk);
Wat zout peper
rie-poeder
Beetje f
5 eetlepels
4 sjalotj—
Doe de schenkel en de kalfsknookjes in de l'2 Uter
pan met ongeveer 3 l koud water. Laat dit “e soeP>»
zachtjes aan de kook komen. Het opko- 1,2 koPJe room 1/2 borrel 8laasJe rum'
mende schuim goed afscheppen. De aan vnnB
stukjes gesneden prei ui wortel en
wat zout toevoegen. Laat deze bouillon 2 e®tlePels olyfoh
minstens 1 1/2 tot 2 uur trekken. Als de 2 ",et te grotB PaI
schenkel gaar is, deze er uitscheppen en J5® 8 champignons;
koud laten worden. De verkregen bouillon 4 halve perziken (u.
door 'n zeer fijne zeef of door ’n doek laten "«et mogelyk);
lopen. De overgebleven knookjes en 2
groenten kunt U verwijderen. 1 bükJe maïskorrels (1/2 1).
Doe in een pan (liefst’n braadpan) de bo- ’n Halfuurtje voor U dit gerecht gaat eten, -
ter, deze laten smelten, de aan zeepjes de kuikenfilets met ’n beetje zout, peper, Terwijl de pudding koud staat te worden
gesneden ontbijtspek by de boter doen, en nootmuskaat, bestrooien en met 'n weinig moet U de slagroom stijf kloppen met 25 g
zacht aanzweten, vervolgens de aan stuk- Kerzie-poeder en bloem inwrijven, zodat suiker en de eiwitten moet U in een zéér
jes gesneden ui, prei, blaadjes Maggi- de kruiden lekker in het vlees kunnen trek- k^ed schoongemaakte kom luchtig en stijf
plant (of selderij) toevoegen. ken. kloppen onder regelmatige toevoeging van
Ook de genoemde kruiden kunt U er bij Maak in een koekepan de olyfolie heet. De 50 g suiker. Als nu de Bavarois echt goed
doen. Laat deze ingrediënten zachtjes mee kuikenfilets aan beide kanten goud-bruin hangend begint te worden, dan pas, moet
pruttelen. Vervolgens de soeptomaten in aanbraden, de sjalotjes klein snijden, inde U de geklopte slagroom er door roeren, en
stukken snijden en in de pan doen. Zet nu Ptm erbij doen en het geheel in de oven vervolgensdë öpgeslagen luchtige eiwitten
het vuur op. HOOG» en al roerende met n plaatsen met een temperatuur van 175 g. er voorzichtig door spatelen. (met 'n
houten lepel, de twee liter bouillon er Na 15 minuten zyn de filets gaar genoeg houten lepel). Nu er het borrelglaasje
met beetjes bij scheppen. Laat dit om ze uit de pan te nemen en ze ven opzij te Grand-Marnier en de orangeade (of cura-
;er20 minuten zachtjes koken, nu de zetten. cao) voorzichtig bijgieten. Ook het zeer fijn
proeven, en zo nodig op smaak Plaats nu de pan met de sjalotjes weer op gesneden ananas vruchtvlees door spute-
let 'n paar druppels aroma —en het vuur, strooi er twee afgestreken THEE- len- Schep nu deze heerlijke luchtige si-
'hien nog wat peper en zout. Vervol- lepeltjes Kerrie-poeder over heen, en twee naasappel Bavarois inde uitgeholde ano
de tomatensoep door 'n fijne zeef af ge streken eetlepels bloem. Met een nasjes, waarschijnlijk heeft U nog wat Ba-
aanzetten. houten lepel goed doorroeren, en al doende varois over. Dat kunt U dan in pudding
trekken hebt U bouillon toevoegen, tot U de juiste vormpjes of kommetjes scheppen.
leden: het licht- sausdikte heeft verkregen. Z.et nu de ananasjes weg op een gekoelde
prei in lange reep-
vervolgens deze zeepjes in - - r - -
t snyden. (dus de vorm van door sudder
s); dit doet U ook zo met de en de kuiken
-jkoken, en „m,»»
telen (blancheren).
rvenkant
Sport
Noord
Kostuum I
3-delig 1
composé