Een vorstelijk maal, bereid door chefkok Martin Willemsen KREIDLER |®|noud 1199 229r :sse VAN LOON JAC. OPPENHEIMSTRAAT 19 TEL. 685926 V -» 119 Tussen peper en zout 2.495. 2.869,- naar Heuvelring Metimpo Keukens verhuisde 3 BRESSON De sterrenhemel in mei 6® Donderdag 24 april 1980 pagjnó^27 DE TILBURGSE KOERIER 980 pagina 26 Inruil* PER- inruil voor Ker- nootmuskaat Efficient en veilig koken jve gezien! Klassiek kostuum Irie mo- PEUSE fa ties aan: trie West osterhout TILBURG /raagd: E zorging. derzoek vóór 1 Directie. voor al- op een kantoor Staande klokken keuze uit meer dan 50 ABANT LBURG rkzaam- e direc- en met telefoon INATIE kantoor ielgrote rabant), ijke ter- >nd- en Enschotsestraat 252 Boschstraat 13 KREIDLER SERVICE Zie onze zaaiwedstrijd pagina 7. Model RM 2795,- 300,- ich et Model RM met schijfrem. 3269,- 400,- JUWELIERS - HORLOGERS ^Verlegen om geld?^ Snel 013-674998 gebeld Ook 1e en 2e hypotheken (intermedair) J. VAN NUNEN Burgemeester v.d. Mortelplein 124, Tilburg (ook 's avonds) Tilburg Breda: Waalwijk: Grotestraat 161 toma- sneden toevoegen. Voor de li len geniet Martin V. renbeurs geschreven renbeurs» "erechter >r elk wat In Kreidler is perfectie «Standaard» iholing behoev enkele perioden OFFENBACHSTRAAT 80 TEL. 551143 BOSSCHEWEG 271 TEL. 354158 •“^(jfolie; atjes; er bouillon (misschien nog over van Heuvelhof - Heuvelstraat 103 I INITUUR: lie; iprika’s (1 rode 1 gele); i (uit blik, want vers is nog spoelen. i. Snijc t partjes, t *Cone asset iet ’n natte ijeschil met RIJWIELEN f - BROMFIETSEN in welke staat uw oude bromfiets ook is. van gror irg roten /ereist De sterrenhemel in mei rond 23 uur. De posities van de planeten gelden voor het midden van de maand. Tuincentrum L TEL 013-421605 a? nu de soep in koppen leg op de soep de ronde brood croutons, en strooi er de Part, mezaanse kaas op. Zet de koppen nu in er- hete oven, kaas mooi g potage «T verse ker moeite m om te mc keukens, ais een dochteronderneming van de ijzerhandel Mercx, die tegen woordig op het industrieterrein is ge vestigd. van de drie en t twinkelt! Vergi ten. Saturnus meer naar links (oostelijk) van Mars en Jupiter is iets licht zwakker dan Mars en ongeveer even ?ulus. Deze drie planeten zijn vrij jaar. Die een in deze tijd van maar kort, iet maar drie iet einde van helemaal niet meer, sch donker als de zon graden onder de horizon is in mei maar even het bovendien de enige die gissing is dus uitgeslo- Mars en Jupiter treft u nog aan in het sterrenbeeld Leeuw. Jupiter als een witte «ster» en Mars oranje. In het begin van de maand staan Mars en Ju piter beide zeer dicht bij de ster Regu- lus. Regulus is de zwakste lichtpunt iu de zetten, maak Plaat: en het vuur, strooi er twee ervol- lepeltjes Kerrie-poeder over heen, en twee naasapr^. afgestreken eetlepels bloem. Met een nasjes, waa houten lepel goed doorroeren, en al doende varois over bouillon toevoegen, tot U de juiste vormpjes c, --rr sausdikte heeft verkregen. Zet nu de ananasjes weg op een gekoelde Giet nu deze saus even over in een wat plaats of in de koelkast (P.S. Het beste is, ruimere pan, om nog even lekker te kunnen deze bavarois daags van te voren te ma- j-'Jeren. Nu de oven op klein zetten ken). enfilets warm houden. Ondertus- De geschaafde amandelen in een droog sen, de verse Paprika’s in de lengte door koekepannetje op het vuur bruineren of V snijden, en ontdoen van de pitjes, snijd de kunt ze ven in een hek-oven plaatsen. Maar paprika 's in dunne reepjes en vervolgens in let dan op, want ze zijn zéér vlug aan de te kleine blokjes. De rauwe gewassen cham- donkere ka' nkant pignons in dunne plakjes snijden, lesje) Maak in de koekepan de twee eetlepels olijfolie heet, en bak daarin de gesneden champignons en blokjes paprf b.uin. Bestrooien met ’n beetje zr ~-r. Vervolgens de uitgelekte mc Jv ^kepan erbij doen en op he e ven in een hel -t op, want ze z. donkere kant. Vlak voor U deze gevulde ananasjes gaat serveren, garneren we deze met halve e gesneden plakjes sinaasappel, de gehalveerde orika licht- aardbeien, en met de gebruineerde aman- ■zoutenpe- delen. maïskorrels Veel kookplezier en succes gewenst door: het geheel Martin Willems. ker te kunnen v klein zetten i. Onder sma- VOOR HET GARNITUUR: nnige Stukje winterwortel en prei; 4 stevige tomaten; 4 sneetjes brood 50 g Parmezaanse kaas; Paar takjes verse kervel. Pantalon Tekeningen Metimpo keukens’ka n U drie Duitse topmerken leveren (Beckermann, Gruco en Hauenschild) waarin aan deze eisen altijd wordt voldaan. De keuze is verder geheel aan de klant. Metimpo levert aanbouwkeukens en dat betekent dat er zelfs in hele kleine ruimtes een keuken gerealiseerd kan worden. Bij Metimpo wordt precies voor U uitgerekend en getekend wat en wel en wat er niet kan. Duidelijk en overzichtelijk voor wie vertrouwd is met bouwtekeningen en een vooraan gezicht voor wie het écht voor zich wil zien. Dat maakt het beslissen een stuk makkelijker. Metimpo kan dan verder ook de volledige installatie van Uw keuken verzorgen met inbegrip van gas, water en licht. Als U een weekje met vakantie gaat staat de nieuwe keuken er kant en klaar als U terug komt. Wegens de bijzondere gebeurtenissen poTAGE „BEATRIX. welke W£_aÜ!".Va_n Z° m?ge Verse tomatensoep «Speciaal» Benodigheden voor 4 a 6 personen: Voor de Bouillon: 1 runder schenkelt; ’n Paar kalfsknoot uw Slager); 100 g ui 100 g porei 100 g wortel. VOOR DE SOEP: 30 g boter; 100 g plakjes gerookt ontbijtspek; 1/2 grote ui On.S °P Paar blaadjes Maggi-plant (of blad seldery); inderdaad Vingergreep grove peper; noeten blij- j/2 laurier-blaadje; 1 kruidnageltje; k ook deze 1 Stukje foeli; m iets lekkers en 600 g soeptomaten; U op papier te 2 I bouillon paar druppels aroma. Kreidler bromfietsen worden gebouwd door perfectionisten die zich al meer dan 25 |aar specialiseren In 50-cc mo- tor-technlek. Als resultaat van voortdurende re search In laboratoria en testritten op race-clrcuits overval ter wereld onder barre omstandigheden, kan de kriti sche bromfietsrijder vandaag een keuze maken uit een serie weergaloos fraaie en doordachte Kreidler model- t"* «£«rw.cs\ KLEIN BEEK1 V CEBHEUS X .CASSIOPEIA X*/’ TWSUJNCCH Zoals u vorige week hebt kunnen lezen, start de Tilburgse Koerier deze week met een nieuwe culinaire rubriek: «Tussen peper en zout». Elke maand zal chefkok Martin Willemsen van Restaurant «De Korenbeurs» onze lezers in de gelegenheid stellen om mee te genieten van een keur van gerechten, speciaal samengesteld de Tilburgse Koerier onder het motto: «Voor elk wat wils». Deze week, hoe kan het ook anders, koninklijke recepten. U kunt aanzitten aan een vorstelijke tafel, gedekt door Martin Willemsen. Vrijdag vertrekt hij, samen met de kinderen, naar Soestdijk om in de keuken assistentie te verlenen. Wij wensen hem veel sukses toe voor de komende feestdagen en wij hopen dat ook u zult genieten van de recepten die Martin Willemsen met veel plezier heeft geschreven. Aan hem het woord. goed warm laten worden. Schep nu dit gar nituur, langs de rand van ’n grote oven vaste schaal en leg in het midden de warm gehouden gebraden kuiken filet. De kerzie- saus door een zeef laten lopen, en afma ken, door er ’n borrel glaasje rum 'n beetje siroop van de perziken en de room aan toe te voegen. Schep 'n gedeelte van de kerzie-saus over de kip, en de rest apart in 'n sauskom. Snijd van de halve perziken mooie waaiers (of in plakjes) en leg deze op de filets. De kiwi’s dun afschillen, aan plalges snijden en er de schaal netjes mee garneren. Ik weet zeker dat U nu ’n heer lijke en kleurrijke schotel heeft verkregen! ANANAS GARCIE ■PRINCE WILLEM ALEXANDER» Halve verse ananasjes gevuld met sinaasap pel Bavarois, (door de ananasjes wordt dit dessert misschien ’n beetje duur, maar och... kom... voor één keer!). BENODIGDHEDEN VOOR SONEN: 2 kleine ananasjes; 2 D.l. vers sinaasappelsap; 1 D.L witte w(jn; 4 eieren; 15 g gelantine-poeder: 150 g suiker; 2 d.l. slagroom; 1 borrel Grand Marmer (gele); orangeade; appel, (om aan plakjes te snijden); 'ie amandelen; eien. U begint met 'n goed scherp mes (of brood zaag), de ananasjes in de lengte doormid den te snyden. Nu langs de schil de ananasjes zo diep mogelyk in snijden, zodat U niet behulp Chinese ruitjes van groenten in de torna- van een soeplepel het vruchtvlees - - tensoep. Ook het aan blokjes gesneden makkelyk uit kunt steken. Het schenkelvlees, aan de soep toevoegen, goed uit de ananas scheppen, zoc Laat de soep weer op serveerbare tem- mooie en niet stuk-gestoken ananas-l Itje van 500 g- Per“'““r k°men. De sneetjes brood rond heb!. Het^?.nas:vLees aan kl“"‘’ ^l^.p:Z,Va,üppen nilnm ''a'" ^n. of even onder de grill, tot de Om nu de 'maasaplel Bavarois te mc uoi goudgeel is gekleurd, garneer de ^aan we als vo gt te werk: .BEATRIX, met ’n paar blaadjes »e ^aasappelen eerst goed me ervel. Dit soepje kost wel ’n beetje doek a^en’ daarna erde oran^ maar het is echt de moeite waard rasl! afrasPen- Vervolgens de sinaasappelen uitpersen totdat U twee d.l. sap heeft verkregen in clusief het sap van die ananas. Hierbij doet U de D.l. witte wijn. Dit vocht in een pan netje zachtjes aan de kook laten komen met toevoeging van de .SINAASAP PELRASP». Dit ongeveer 10 minuten laten trekken. Daarna door 'n fijne zeef passe- Terwijl het vruchtensap op het vuurtje staat, gaan we de rauwe eiwitten scheiden van de dooiers. De dooiers doen we in een diepe kom. Hierbij doen we 75 g suiker. Zet deze kom in of op 'n pannetje met kokend water, (au bein-Marie). Met behulp van een garde de eieren zo luchtig mogelijk kloppen, (goed oppassen dat deze sub stantie niet gaar gaat worden). Al klop pende er de gelantine-poeder met beetjes aan toevoegen. Als dit nu zeer goed ver mengd is er de gezeefde vruchtensap (deze moet wel van de kook af zijn) door roeren. Zet nu deze kan in een bak met ijskoud water om af te koelen. Regelmatig door roeren, totdat op 'n gegeven moment de substantie hangend of mollig begint te worden. Terwijl a moet L' - suiker goed Sin kloppc~ 50 g suiker hangend b In mei 1980 is ’s avonds nog steeds de planeet Venus te zien. Aan de westelijke horizon is het na de Maan de meest opvallende lichtpunt. Bekeken met een verrekijker lukt het u misschien Venus sikkelvormig te zien. Met een teleskoop is dat uiteraard beter waar te nemen. Venus vertoont schijngestalten net als de Maan, omdat hij dichter bij de zon staat dan de aarde. Daardoor zien we hem soms, afhankelijk van de plaats in zijn baan, van opzij belicht. welke wij allen van zo nabij moge willen meemaken, betreffende de troonwisseling van Koningin Juliana en onze nieuwe Koningin Beatrix, vond ik het leuk om de nu volgende recepten zo’n beetje in de oranje kleur en sfeer te schrijven. De recepten lij ken wat ingewikkeld maar met goede wil en culinaire inzet zal het best luk ken. Hopelijk begrijpt U dat de recepturen van gerechten, zoals deze dc het paleis bereid worden, i «het geheim van de kok» m< ven. Desalniettemin heb ik keer weer getracht om 1 aantrekkelijks voor U op zetten. Ik wens U alvast vanuit de «koningsstad» een prettige, een s kelijke maar vooral ook een zonnige koninginnendag toe En dan nu de recepten: Bouché .Diplomate» Pasteibakje gevuld met zalm, moes en gar- Voor 4 personen beeft U het volgende nodig: 4 verse pasteibakjes (normale maat); 1 blikje rode zalm (250 g); 2 hardgekookte eieren; 30 g boter; 1 eetlepel mayonaise; 1 afgestreken eetlepel tomaten Ketchup; Paar takjes gehakte peterselie blaadjes; Peper zout snufje t(jm; Paar druppels Worchester saus; 5 pijpjes Bieslook; Sap van 1/4 citroen. Voor de garnering: 100 g grote rose garnalen; 1 hard gekookt ei; 1 klein bakje tuinkers; 2 stevige tomaatjes; 1/2 citroen. U begint met de mooie rode zalm op ’n zeefje te laten uitlekken, ontdoen van vel letjes en graten. Vervolgens de zalm en de hard gekookte eieren, door 'n roerzeef of molentje draaien. In 'n kan de zachte boter, met 'n garde 'n beetje op kloppen, met toevoeging van de mayonaise en tomaten Ketchup. Roer door soeP deze massa nu de doorgedraaide (of fijn breng geprakte) zalm en eieren. misse Breng deze zalmmoes op peper uit de molen, snuj enkele druppels Wocheste troensap. Als laatste er de fijngehakte peterselie en de klein geknipte bieslook door r^r»n Vlak voor U gaat eten, even in een niet te hete oven plaatsen zodat ze warm en krokant kunnen worden. Ver volgens de pasteitjes vullen mei uc cu -- gemaakte zalm-moes (met behulp van 'n .KNAPPEN! spuitzak of 'n eetlepel). Als garnering de meteen koud grote garnalen over de randen van de pas- De vier stevige tomaten aan feitjes hangen, en in het midden legt U 'n niette diep inkruisen, (met n scherf plakje ei, met daar op 'n klein plukje peter- dat 10 ,eUen ,n het kokende watt selie. Zet nu deze .Diplomaten.-pasteitjes Pelen- en koud joelen. Vervolgen op een passende schotel, eromheen legt U velletjes aftrekken. Snijd nu alle gepel de gewassen tuinkers, de aan partjes ge- tomaten in acht partjes, en wip er het za sneden en wat halve citroen tomaat. uit Doe deze .Concassee s» net dts .v.n.v. Meel. t.n.v. Giropas (kinder) iwuuv uanger met ma- Gouden vijfje met ket- Zwarte handschoen zilverklerugig met erop. Wieldop Mercedes. Parkiet n (tam). Bromfietsplaat met refl. 3.-872. Bromfietsmapje t.n.v. ebe Mahmut. Pasfoto’s jongen eisje, foto Primeur. Overgooier L Lila. Leren jack kort bruin. bruine winterjas wol met autosl. Diverse sleutels zoals Citroen, les, etc. Diverse honden en Diverse rijwielen. I De showroom moest toen ook gedeeld I worden met de andere produkten van I de ijzerhandel, zodat er maar plaats I was voor twee keukens. Dat werd op- I gevoerd naar 6, 13 en uiteindelijk 22. I Daarmee was de top wel bereikt. De I ijzerhandel ging verhuizen en zo- I doende was Metimpo ook gedwongen I naar een andere ruimte uit te zien. Die I werd tenslotte gevonden aan de I Heuvelring. In de uitgekiend inge- I richte showroom zijn daar nu keukens I in vele soorten en maten te zien. Van L klassiek tot modern. Maar allemaal even efficient. «Een goede keuken moet»volgens de heer Hulsbos «in de eerste plaats het gemak van de vrouw dienen, die daarin moet werken. Alles moet makkelijk te bereiken en te be dienen zijn. Dat betekent dat laden, schuiven en kasten allemaal even soepel moeten werken. Op de tweede plaats moet een keuken natuurlijk al tijd veilig zijn. Zo wordt een kookplaat bijv, altijd zo opgesteld dat klqine kin deren niet ineens een pan van het kookstel kunnen trekken. Bovendien moet er in een keuken altijd voldoende bergruimte aanwezig zijn.» Donderdag 17 april opende Metimpo keukens de deuren van de nieuwe behuizing. Centraal gelegen in het hart van Tilburg heeft men daar nu beschikking over een ultramoderne showroom, waar de laatste nieuwsjes op keukengebied te vinden UQD^D^PtQUUUDUL_!L,i zijn. Het was de eerste verhuizing van het bedrijf dat sinds de oprichting ruim nrtHrlTVQNlilliLMlI ir~ir~lf~ dertien jaar geleden, was gevestigd aan de Nieuwlandstraat. Wie over de Heuvel- n[ÏE2SöinH0HEÖ]ESO~ rins rÜd,‘ richtin8 N.s.-plein moet maar eens goed naar rechts kijken, wanneer hij ongeveer ter hoogte van de oude AMRO-bank is. Net daarvoor op nummer 94 zit l—U—JI—Jl _JL_1L JLJLXJl IL—ft—ILJI_1L 1 voortaan Metimpo. Alsje het een keer gezien hebt kunjeje niet meer voorstellen dat Inlichtingen: hoofdbur. van politie, het er ooit anders heeft uitgezien. Noorhoekring. Diverse nog niet afgehaalde voorwer- In 1957 begonnen de heren A.J. Huls pen. Bruine portemonaie met geld bos en P. Bekkers samen met Metimpo t.n.v. E ter Beek, bruine portemonaie met rits en drukker en geld en sleutels. Gereedschapstas zwart bruin (electr. ger.), militaire papieren t.i Tas met 2 identiteitspap. bouwmakers en Staeke. t.n.v.PB. Eijpen. Horloge merk Dukla. Ronde han,~' donnabeeldje. Ggl tinkje uit 1912. Z dames. Wieldop G.S. erop. Wieldof groen (tam). S.W.B.-872. Kurtcet en meis maat J Beige I Audi. •Mercedf katten. 1 .wijde ren. „st’nbraadr. !en smelten, de aa.. leden ontbijtspek bij de boter doen, \t aanzweten, vervol, -geneden ui, prei, - .t (of selderij) toevoegen. de genoemde kruiden kunt nLaat deze ingrediënten zacl ttelen. Vervolgens de soeptomaten kken snijden en in de pan doen. Zet nu Pan 1 vuur op HOOG» en al roerende met 'n plaat dc t::cc liter bouillon er Na I steeds met beetjes bij scheppen. Laat dit om ze ui ongeveer20 minuten zachtjes koken, nu de zetten. sn»r, even proeven, en zo nodig op smaak Plaats nu de pan met de sjalotjes ■ngen met 'n paar druppels aroma en het vuur, strooi er twee af gestreken misschien nog wat peper en zout. Vervol- lepeltjes Kerrie-poeder over heen, en s op smaak met: wat Sehs de tomatensoep door ’n fijne zeef afgestreken eetlepels bloem. Met -nufje zout en tijm, drukken, en even naast aanzetten. houtenlepel goed doorroer hester saus en het ei- Terwijl het soepje stond te trekken hebt U bouillon toevoegen, tot als volgt het garnituur gesneuc,,. „c,^1,,- groene gedeelte van de f - >ok door roeren. J‘s snijden, en vervolgens deze zt-rj-. t, de pastei-bakjes schuine stukjes snyden. (dus de vorm iven plaatsen zodat Chineese ruitjes); dit doet U ook zo met n worden. Ver- wortel. Deze twee groenten heel even in ’n met de zojuist beetje kokend water waar in ’n snufje zout behulp van ’n .KNAPPEND GAAR» afkoken, en hierna meteen koud spoelen (blancheren). De vier stevige tomaten aan de ov trpme.^, iter dom- ,ens er de chan -pelde bruin ,Ki zaad per. Vervol, de in de koekt - liefhebbers onder U, die vaker wil- lieten van de recepten van chefkok Willemsen van Restaurant «De Ko- verwijzen wij naar het door hem i «Groot Seizoenen Kookboek, verrukkelijke recepten van een chefkok». helder als Regulus. Deze drie i (Mars, Jupiter en Saturnus) wel de gehele nacht zichtbt nacht is in onze streke 2 het jaar overigens Astronomisch gezien is het uur echt donkeren tegen hti de maand zelfs k:1-1 Het is astronomisch uvimvi meer dan 18 Staat en dat geval. De maan is 7 mei in Laatste Kwartier, 14 mei is Nieuwe Maan (hij is dan dus onzichtbaar), 21 mei is Eerste Kwar tier en 29 mei Volle Maan. 17 mei pas seert de maan de planeet Venus aan de hemel, 21 mei Jupiter en 22 mei ont moet hij Mars, nog een dag later Sa- tumus. Ogen in de ruimte Van 3 tot en met 18 mei 1980 wordt er in Naarden in het gebouw het Groot Arsenaal een grote ruimtevaart- en sterrenkunde-expositie georganiseerd met als titel «Ogen in de Ruimte». Veel organisaties in Nederland, die zich professioneel bezig houden met deze onderwerpen, zoals ESTEC en de laboratoria voor ruimte-onderzoek zijn vertegenwoordigd. Ook instel lingen op het gebied van de ama- teurbeoefening van sterrenkunde kunt u verwachten. Tevens zullen er enkele prominente sprekers een voordracht houden: drs. Chr. Titulaer over ruimtevaart nu en in de toekomst (2 mei, Grote Kerk), prof. S. Hempenius over aardobservatie vanuit de ruimte (7 mei), dr. W. Ockels over Spacelab (9 mei), prof. L. Lindner over me teorieten (13 mei) en prof. dr. H. van der Laan over radiosterrenkunde in Nederland (16 mei). Misschien een idee voor een dagje uit Meer informatie over de aktiviteiten op het gebied van de ruimtevaart en sterrenkunde in Nederland kunt u aanvragen bij Stichting De Koepel, Nachtegaalstraat 82 bis, 3581 AN Utrecht. 1 borrci ei 1 borrel o 1 sinaasaf 25 g geschaafde 8 verse aardbeie fint met 'n f 'e ananc lyden. 'jk in soeplepel het vruchtvlees er ge- 'jk uit kunt steken. Het vruchtvlees foed uit de ananas scheppen, zodat U 4 ■nooie en niet stuk-gestoken ananas-bakjes hebt. Het ananas-vlees aan kleine stukjes snijden. BEHALVE de binttenste harde stronk (de ziel) deze is slecht, en niet te eten. Het vruchtvlees op 'n zeefje u t laten lekken, en het sap opvangen! Bavarois te maken SUPRÈME DE POULET «LA REINE JULIANA» Gebraden kuikenfïlet Kerry saus, perziken en kiwi’s. 4 mooie panklare kuiken filets 150 g per stuk); Wat zout peper rie-poeder Beetje f 5 eetlepels 4 sjalotj— Doe de schenkel en de kalfsknookjes in de l'2 Uter pan met ongeveer 3 l koud water. Laat dit “e soeP>» zachtjes aan de kook komen. Het opko- 1,2 koPJe room 1/2 borrel 8laasJe rum' mende schuim goed afscheppen. De aan vnnB stukjes gesneden prei ui wortel en wat zout toevoegen. Laat deze bouillon 2 e®tlePels olyfoh minstens 1 1/2 tot 2 uur trekken. Als de 2 ",et te grotB PaI schenkel gaar is, deze er uitscheppen en J5® 8 champignons; koud laten worden. De verkregen bouillon 4 halve perziken (u. door 'n zeer fijne zeef of door ’n doek laten "«et mogelyk); lopen. De overgebleven knookjes en 2 groenten kunt U verwijderen. 1 bükJe maïskorrels (1/2 1). Doe in een pan (liefst’n braadpan) de bo- ’n Halfuurtje voor U dit gerecht gaat eten, - ter, deze laten smelten, de aan zeepjes de kuikenfilets met ’n beetje zout, peper, Terwijl de pudding koud staat te worden gesneden ontbijtspek by de boter doen, en nootmuskaat, bestrooien en met 'n weinig moet U de slagroom stijf kloppen met 25 g zacht aanzweten, vervolgens de aan stuk- Kerzie-poeder en bloem inwrijven, zodat suiker en de eiwitten moet U in een zéér jes gesneden ui, prei, blaadjes Maggi- de kruiden lekker in het vlees kunnen trek- k^ed schoongemaakte kom luchtig en stijf plant (of selderij) toevoegen. ken. kloppen onder regelmatige toevoeging van Ook de genoemde kruiden kunt U er bij Maak in een koekepan de olyfolie heet. De 50 g suiker. Als nu de Bavarois echt goed doen. Laat deze ingrediënten zachtjes mee kuikenfilets aan beide kanten goud-bruin hangend begint te worden, dan pas, moet pruttelen. Vervolgens de soeptomaten in aanbraden, de sjalotjes klein snijden, inde U de geklopte slagroom er door roeren, en stukken snijden en in de pan doen. Zet nu Ptm erbij doen en het geheel in de oven vervolgensdë öpgeslagen luchtige eiwitten het vuur op. HOOG» en al roerende met n plaatsen met een temperatuur van 175 g. er voorzichtig door spatelen. (met 'n houten lepel, de twee liter bouillon er Na 15 minuten zyn de filets gaar genoeg houten lepel). Nu er het borrelglaasje met beetjes bij scheppen. Laat dit om ze uit de pan te nemen en ze ven opzij te Grand-Marnier en de orangeade (of cura- ;er20 minuten zachtjes koken, nu de zetten. cao) voorzichtig bijgieten. Ook het zeer fijn proeven, en zo nodig op smaak Plaats nu de pan met de sjalotjes weer op gesneden ananas vruchtvlees door spute- let 'n paar druppels aroma —en het vuur, strooi er twee afgestreken THEE- len- Schep nu deze heerlijke luchtige si- 'hien nog wat peper en zout. Vervol- lepeltjes Kerrie-poeder over heen, en twee naasappel Bavarois inde uitgeholde ano de tomatensoep door 'n fijne zeef af ge streken eetlepels bloem. Met een nasjes, waarschijnlijk heeft U nog wat Ba- aanzetten. houten lepel goed doorroeren, en al doende varois over. Dat kunt U dan in pudding trekken hebt U bouillon toevoegen, tot U de juiste vormpjes of kommetjes scheppen. leden: het licht- sausdikte heeft verkregen. Z.et nu de ananasjes weg op een gekoelde prei in lange reep- vervolgens deze zeepjes in - - r - - t snyden. (dus de vorm van door sudder s); dit doet U ook zo met de en de kuiken -jkoken, en „m,»» telen (blancheren). rvenkant Sport Noord Kostuum I 3-delig 1 composé

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1980 | | pagina 27