EN JEN. Wildstand in de wereld nog altijd goed voor zeer gevarieerd kerstmenu Kerst en e nieuw j aars-menu als metgezel bij het kerstdiner (F i KOOZODT) Goede wijnen bieden onbeperkte mogelijkheden MJOEP STRAATMAN 1 <lf ötóU. JOEP STRAATMAN EX'SK cember 1978 pagina 12 DE TILBURGSE KOERIER Donderdag 21 december 1978 pagina 13 51 enketchup prikapoeder ?e- Neem vijf pittig gezette kopjes koffie, in In elke kop een eetlepel cognac gieten. w|Jn< ekenc nade enten ït |~CÖTE RÖTIEl ts de al, TS. CHUSCLAN koestraat 89 tel. 013-432175 tilburg Appellation Contrölee n Cötes-du-Rhone village Kerst kaas, een r Door snel Zeker de transport komende feestdagen overal vandaan eel tijd ekker s Traditionele smaak Uit buitenland exclusieve damesmode kaasadviezen: in samenwerking met Kaas Party-Shop. fLIRAC] jgg| |tavel|- WB den hetl te vei de tra stellir IcoüDRiËüj- [Chateau GRILLET] i van stueus, et. Ligt Heen bin- Echter, ar uit te crozes hermitage! 11hermitage! iet koud water de kook. We en voegen er opwindend avontuur teeds weer gemaakt iger; dat it gefab- den, maar in wat wijde band gezien, ook al de zichten in de biologie en kwam de wildstand in weer op een peil dat ir. c houden kan worden. MONTEUMM v\soBRtsV'v,*A" -raÏRANNE J'OA'X SfiGURCT ge- op het andere prak echten. Let 1 Neem een luder, d zijn irois du père Noël» ding met advokaatsaus m zijn L... de belang end, waar- dat een .oon water hij gegeten "ekar ing van een viscocktail llende vissoorten geno- |st. JOSEPH |A -!= CORNAS |St PERAYp Ier Eur door de .u- en de ekologie, i.i onze dagen it in evenwicht ge- tyon fau 17 Paris 1 i .1 ^y^ JBEAUMES de VENISEj |CHATEAUNEUF-du-PAPE| ir het uiterste zuiden 1. Naast elkaar treft U van GIGONDAS en JF - du - PAPE. glazen, lepels cocktailsaus het glas met een partje hard-ge- “eterselie en zet op n schijfje ci- ctail op met 5 Dit feestelijke kerstmenu S werd samengesteld door: A.J.M. SMULDERS Wandelboslaan 66 -1 chef-kok restaurant Modern a Heuvel 39, Tilburg Kaas wordt op velerlei manieren bruikt op de eerste plaats brooder kan dikwijls een wenst u prettig kerstfeest en een voorspoedig 1979 j deze diners de nadruk in op de rode wijnen en illen wij, in verband met de en in andere gebieden, Uw en ge- ling van end uit- e langer «itische llerlei 1 Een is de aan dikk lepeltje n pen. De rest van dienen in een sauskom. Gar..w. uv schaal met ’n fris blaadje krop-'- kele plakjes citroen en tornar. JV.- veer er aardappelkroketjes en kleine spruitjes bij. een stuk gesneden prei, wortels en de in vieren gesneden uiten aan toe. En kele peperkorrels kneuzen en deze met enkele blaadjes foelie er eveneens papje aan toevoegen. Laat dit alles enkele kook 1 uren zachtjes trekken tot de soepkip het papje gaar is. Haal de kip eruit en haal het zacht vu, vlees van het karkas. S’-" J!* kleine stukjes om ze later als gami in de soep te kunnen gebrui Bloemkool snijden roosjes en koken ze met fijn ges jonge wortels en verse erwtjes De bieslook snijden we en we h de peterselie goed fijn. De tc ontdoen we van de schil, en eveneens halen we i Snij de partjes hierna ik. De kippebouillon passerer dooreen neteldoek en bren op smaak. De fijn gesr groenten doen we erbij het opdienen voegen we er met peterselie aan toe. T?- soep een mandje met knapper brood. erden be meten, ofschoon ze wel worden inge- is meer belangstel es daarnaar is zo groot, dat moet bestellen, want de s jacht kan er op geen in tegemoet komen. Toch md betrekkelijk veel is erg groot, lande- geschat op veertigdui- dieren worden hoe lan- minder schuw en richten 1 schade aan aan aanplan- ..ngen, parken en bossen. Groter kan het bestand binnenslands niet worden, wat het jaarlijkse afschot ruim maakt. Konijn en kwartel Een gefokte wildsoort, die in ons land bijzonder geliefd is, is tam konijn. Er zijn tientallen manieren om een konijn smakelijk en op een originele manier met Kerstmis op tafel te brengen, zij vormen een belangrijk onderdeel van de omzet van de poeliers. Ook in het algemeen kan worder zegd, dat de manier van bereiding allerlei wildsoorten voortduren^ gebreider wordt. Er komen hoe hoe meer kookboeken met exou recepten, die het opdissen van all wildsoorten aantrekkelijk maken. E van de meest geliefde soorten is kwartel, een kleine patrijs, die in grote aantallen gefokt wordt, ook in ons land, en waarvoor vooral de Italiaanse keuken een groot aantal recepten le vert. mi wij ons bij een eenvoudige wijn “Chocolat Bavar~:~ J- Chocoladepudding met 1 liter melk 5 eieren 100 gram cacao 200 gram suiker 30 gram gelatine 200 gram walnoten 4 dl slagroom 1 dl rum 50 gram chocolade hulstblaadjes n 1 --- gM '1 teel als gev ,1 kleine oogster Cocktail aux Fruits du Mer Viscocktail Ingrediënten voor vijf personen 1 klein blikje krab 1 klein blikje zalm IV2 ons garnalen IV2 ons gekookte mosselen Blaadjes kropsla Halve citroen Peterselie Een ei Cocktailsaus Voor de bereiding kunnen verschillc, men worden. Vul met de vissoorten de schep er een paar over en gameer blaadje kropsla, een kookt ei, een takje petc de rand van het glas een troen, en dien de cockt, warme toast en boter. voor druivenkuituur. Beschut door het gebergte krijgen de druiven volop kans te rijpen en men kan wel zeggen dat - vooral in de zonniger jaren - de druiven hier als het ware rijp «ge roosterd» worden. Deze lichte «brulé - smaak» is een kenmerk van de goede Rhone - wijnen. Te uwer informatie willen wij hierbij de bekendste wijnen uit dit gebied voor U vermelden. Beginnen wij met de CÓTES DU THÓNE. Dit is de meest eenvoudige „ezien de bevol- s land, onze bos et voldoende wild ie vraag van het maar door de 'ijkheden en de eringsmetoden over de hele wereld wild naar igevoerd. Een nog maar aan- toekomst een zullen krijger in speciale par- ilanden houdt ..acht vestigen op wijnen in een nog redelijke prijsklasse die kwalita tief meer aandacht verdienen dan ze momenteel nog genieten. Wij bedoelen de Rhone - wijnen Voorop willen wij stellen dat het uuci Rhone - gebied uitgestrekt is en men hier zeer uiteenlopende kwaliteiten C al- aantreft. Wijnen van een koöperatieve doc} wij- of van een serieus huis verschillen als dag en nacht. Betaal liever iets meer voor zekerheid. Het Rhóne - dal ligt uitermate gunstig gesneden nerkorrels k~ cie blaadjes fo /oegen. Laat dit alles enkele zachtjes trekken tot de soepkip is. Haal de kip eruit en haal het Snij dit aan r als garnituur o liken, er dan we aan kleine eiwitte jsneden pen ,es gaar, eiwit t hakken met tomaten van de v schil, snijden ze eveneens door de zaadjes eruit. Giet de pudding in kleine reepjesze koud worden i ‘ren we hierna lengen ze goed meden kip en j en vlak voor de bieslook e. Serveer bij de knappend stok- ffö» PERZISCHE TAPIJTEN d®nk|t al z'in 9«®chte cliënten voor het door U in hem gestelde vertrouwen in het p Daarom wenst hij U prettige feestdagen en een zeer voorspoedig 1978 Elzassers Ze zijn verkrijgbaar in zeer uiteenlo pende typen. Elegant en fris (prachtig bij forel zo ’n RIESLING) of rond en vol met een zeer aromatisch bouquet zoals een GEWUERZTRAMINER. Ze bezitten een heel eigen karakter, volkomen afwijkend van Duitse wij nen, witte Bordeaux of witte Bourgogne. De moeite waard ze eens te proberen. hoofdzaak c daarom will hoge prijzei soort genomen men een geheel a boterham krijgt, lunchpakketten, ook J- - cJ, dus ide _r-veede plaats vuistje» of als snack. ker wordt «kaas als gezellighe De dagen worden langer, in de komst zal er korter geU r Het aantal gezellige avondjes met vrienden of bekenden neem Een «party» met een l komt meerdere keren Kaas is daarvoor als I noemen. Je legt wat soorten een broodplankje of in een mi toast of stokbrood erbij, wat n erop, een paar flesjes wijn erbij klaar is Kees. Gemak dient de mens. De vrouw des huizes wordt verlost van urenlang piekeren wat klaar te maken en staat niet meer in de keuken, maar kan meegenieten. Al met al een opwindend avontuur, zeker met de komende feestdagen, maar ook bij uw steeds terugkomende feestjes. praktisch onbeperkt. Hebt U nog mooie, oude wijnen in hui HET moment om ervan te genieten. Behoort U niet tot de gelukkigen die over een wijnvoorraad beschikken en moet U nog wijnen kopen, dan onzerzijds de volgende adviezen. 1 van irnas en St.-Peray - CORNAS is een krachtige, warme ju met grote charme, afkomstig van beste druivensoort hier verbouwd, Syrah, niet voor niets reeds bekend jernd in dokumenten tijdens de V. -PERAY levert excellente witte len. Ook deze wijnen zijn in de ge- enis reeds lang genoemd. Plu- heeft er over geschreven, en 1 zegt dat het de lievelingswijn was Richard Wagner. in wij nu naar het uiterste zuiden vanhetRhónedal. hier de gebieden v CHATEAUNEU1 Gigondas Onbekend maakt onbemind. Hier te lande ten onrechte weinig bekend, doch zéér de moeite waard om nader te ontdekken. Een warme, rijke wijn, prachtig van kleur. Een wijn tegenstellingen, wild en majesti grote finesse en krachtig bouquet. in het oude prinsdom Oranje, alleen daarom zou de wijn al een extra bin ding met ons moeten hebben. Echter, zonder meer een wijn om naar uit te zien en eens te proberen. Chateauneuf - du - Pape hoeven wij praktisch niet meer te noemen, deze naam is over en overbekend. Helaas «werkt dit nietaltijd gunstig voorde kwa liteit. De vraag is groot en de wijnen die men onder deze benaming levert, blijven vaak onder het peil van het geen men mag verwachten. Een echte CHATEAUNEUF - du - PAPE uit een goed gebied en afkomstig van een be trouwbaar huis kan echter iets prach tigs zijn, puur fluweel en een ideale partner bij wild. Bij iedere aankoop moet U de vraag stellen of de wijn werkelijk authentiek is, afkomstig van een betrouwbaar huis en of het een goed jaar betreft. Uw vaste leverancier zal U zeker alle gewenste inlichtingen willen geven. Wat U ook kiest, wij hopen dat U er oprecht van zult genieten en mèt ons van mening zult zijn dat wijn een EDEL PRODUKT is. JF tavel Zeer grote bossen en jachtvelden wer den gereserveerd voor het vermaak van adelijke heren, maar die jaagden dan ook vaak weer zonder enig begrip voor evenwicht in de natuur. In de negen tiende eeuw was het dan ook met de wildstand in West-Europa droevig ge steld; enerzijds konden de boeren hun velden niet afdoende beschermen tegen schadelijk wild, anderzijds was door het jagen op speciaal geliefd wild het p met het bestand van die speciale soorten vrijwel finaal afgelopen: hazelhoen, korhoen, houtsnip waren aan het eind l van de negentiende eeuw grote zeld zaamheden en zjjn dit nu nog. Pas in de twintigste eeuw pakte de sa il menleving het beheer van de wild stand pas systematisch aan, en parallel daaraan groeide geleidelijkaan ook de belangstelling van het publiek weer voor het eten van wild. Daartegenin werd de ontwikkeling van de wild stand ook weer bemoeilijkt in onze eeuw door de enorme bevolkingsgroei en de ontginningen van woeste gron- Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 2 wijnhandel G. Van Bitsen b.v. 1 Korvelseweg 45 Tilburg 1 Wij schrijven december 1978 en Kerstmis staat al weer voor de deur. Een romantische «Witte Kerst» hebben wij niet in de hand, doch voor een feestelijk maal kan alom wel worden gezorgd. Het is een traditie geworden - leest U maar de boeken van Dickens hoe het tóen reeds was - om met Kerstmis familie en vrienden uit te nodigen aan een feestelijke dis. Naar oude gewoonte kan men zijn gasten kalkoen of wild voorzetten; de eren zetten zich misschien aan een fondue of barbecue, doch onge ld zal men bij deze gelegenheid een glas wijn willen drinken. een ruime keuze ontbreekt het zeker niet, maar het is zaak de juiste echt te kiezen. cue moetei Consommé Marlène Heldere kippensoep met groen Ingrediënten voor de bouillon 1 soepkip 1 prei 2 uien 1 wortel Enkele blaadjes foelie Enkele peperkorrels Garnituur voor de soep: 1 klein bloemkooltje 200 gram wortels 200 gram erwtjes 11 Bosje bieslook I Bosje Peterselie 400 gram tomaten en soepkip zetten we me Op en brengen hem aan h schuimen het vuil eraf Een van de vaste verschijnselen op de kerstdis is een stuk wildbraad, en de ons land is hierin nog geen richting te laatste jaren verheugt dit onderdeel van het menu zich in een stijgende bepalen. Op de duur zal het mogelijk belangstelling; steeds meer mensen doen rond de kerstdagen een beroep op ?*-in om vr'jwel elke wildsoort te fok- de poeliers en deze bedrijven stellen zich dan ook hoe langer hoe meer in op ve^eren^ C Were d ges acht te het verlangen van het publiek naar meer wild en gevogelte. Uiteraard eren’ richten zij zich ook op meer omzetten gedurende de rest van het jaar, maar tijdens de feestdagen aan het eind van het jaar is de vraag toch veruit het grootse en daarom worden in deze branche dan ook topdagen gemaakt. Roer de eierdooiers glad en daar door heen de suiker en cacaopoederMaak melk een ‘Ik aan de latine door les op een muur iaut Je dooiers Jon8er' 1 af en giet twiKel< rheen. De Aan c ;r opklop- wijn bij het juiste gerecht te kiezen. voor U vermelden. Nog zuidelijker treft U CROZES Roer de Voor een vondue of barbecue moeten wij ons bij een eenvoudige wijn Beginnen wij met de CÓTES DU HERMITAGE en HERMITAGE. De mpositie houden. Keuze in overvloed tussen eenvoudige landwijnen, wijnen uit de RHONE. Dit is de meest eenvoudige HERMITAGE groeit op een grimmige De helft Midi of een zeer eenvoudige Bordeaux. Een mooie Bourgogne of hoge wÜn’ doch kan van een «oed Jaar rotsbodem. De wijnen zijn krachtig, en deze Bordeaux is hier niet op zijn plaats zeer aantrekkelijk zijn. Een stapje ho- doch toch elegant met het sterke ka- n wildgevogel.. 4i„«^ÏSoEsTlï “eb'En’ónSta.‘"cROZES^E^ ns, dan is dit akkers aan strenge regels onderwor- MITAGE, wèl van dezelfde druiven pen zijn, hebben het recht verworven soort, komt van een vriendelijker bo- Villages» toe te voegen aan de bena- dem, en dit weerspiegelt zich in de ming CÓTES DU RHÓNE. Boven- wijn. Wèl hetzelfde karakter, doch dien kan men hier nog een bepaalde minder streng. Men zou kunnen zeg- CRU hebben, wat nog meer zekerheid gen een charmante jongere zuster van voor een goede kwaliteit waarborgt, een strenge, karaktervolle broer. Immers, de eigenaar van zo 'n Cru Nog iets zuidelijker treffen wij het ge- heeft er alle belang bij dat zijn wijn een bied - kwaliteitspeil handhaaft. Zulk een Com wijn is b.v. 1977 CÓTES DU RHÓNE De CORNAS is eu. «u» VILLAGES «Colombine» - A.C. wijn met grote charme Mise Maison Léon Revol. de beste druivensoor, U ziet, de toevoeging VILLAGES, de de Syrah, niet voor niets Cru COLOMBINE, het zeer goede en vernoemd in dokun jaar 1977 en de naam van een be- KAREL de V. trouwbaar Huis. ST.-F Dit gebied heeft echter veel meer te wijne bieden. Laten wij beginnen bij het schieder meest noordelijke deel. Hier vinden tarcus I wij allereerst de men Cóte Rotie van Een der beste wijnen uit dit gebied, Gaar prachtig vol en fruitig, met een zeer grote finesse en een rijk bouquet, een wijn die weliswaar hoog in prijs ligt (toch altijd nog lager dan de Bourgogne), doch deze prijs zeker meer dan waard is. Voor de goede orde willen wij nog noemen de hier vlak bijliggende wijn- irden van de CHATEAU GRIL LET, met een zéér kleine opbrengst doch zeldzaam mooi, een rariteit, bijna niet te verkrijgen en daarom ook zeer kostbaar en de CONDRIEU, een prachtige, frisse witte wijn, eveneens zeer schaars. heen de suiker en cacaopoec er met een klein scheutje van. De rest van de melk -brengen en met de gelatir het papje roeren. Breng alles _r zacht vuurtje aan de kook; maar laat het niet koken daar anders de dooiers gaan schiften. Koel de massa el er dan een scheutje rum doorheer r'~ iden met een beetje suiker i en ook de slagroom, itten door de hangende komj i de helft van de slagroom. I walnoten fijnhakken en ns door de pudding roeren. L g in de vormen en laat z.v iKuud worden in de koelkast. Bij het storten de vorm even in heet water dompelen en hem op een schaal zet ten. Giet er wat advokaatsaus omheen en spuit enkele rozetten slagroom op de rand van de schaal en op de bava rois. Gameer de rozetten met halve walnoten en enkele rode kaarsjes en de hulstblaadjes. Inderdaad, kaas is en blijft steeds weer soort genomen worden, waardoor nieuw. Dat hij van melk gemaakt men een geheel andere smaak op de ’•i.6 W°r wordt, dat wist u beslist al langer; dat boterham krijgt. Men name voor md gebruik om in hij met de grootste zorg wordt gefab- lunchpakketten, ook van de school- leciale visschotel riceerd, opgeslagen gedurende vaak gaande jeugd, dus ideaal te noemen, en zalm zijn hier maanden van rijpen en keren. Alles bij Op de tweede plaats «kaas uit het elkaar genomen is er veel tijd en vuistje» of als snack. Steeds belangrij- moeite besteed, om een lekker stuk ker wordt «kaas als gezelligheid», kaas op de toonbank van de speciaal- De dagen worden langer, in de toe- zaken te krijgen. Het is verheugend, komst zal er korter geslapen worden, dat in deze tijd een stuk kaas, vers Het aantal gezellige avondjes thuis irpers afgesneden waarde klant bij staat, hoe met vrienden of bekenden neemt toe. vijt te langer hoe meer wordt gewaardeerd. Een «party» met een huis vol gasten twa- Overigens, zo toevallig is dat ook weer komt meerdere keren per jaar voor, dan nietkaas is een «levend» artikel, Kaas is daarvoor als hapje ideaal te waaraan alle zorg moet worden be- noemen. Je legt wat soorten op bijv, steed. Met name de boerenkaas, dus een broodplankje of in een mand, wat :ht nog ouderwets gemaakt op de toast of stokbrood erbij, wat mesjes -.j door de boerin «komt er erop, een paar flesjes wijn erbij en steeds meer in». Cocktailsaus 1/4 D.L. slagroom 1/4 D.L. mayonaise Halve citroen Scheutje tomatenketchup Theelepeltje paprikapoeder Een paar peperkorrels Snuifje zout Scheutje sherry Scheutje cognac De room in een schaal half opkloppen, voeg er een zelfde hoeveelheid mayo naise aan toe en roer dit door elkaar. Pers een halve citroen uit en doe het sap erbij, met een scheutje tomaten ketchup, een theelepeltje paprika poeder, wat gemalen peperkorrels uit de molen, wat zout. Klop dit goed door elkaar en doe er dan een scheutje sherry en cognac doorheen. In Tilburg is de smaak van het publiek iropeesver- n°g wat meer orthodox en traditio- le betere in- neel. De restaurants geven min of meer de toon aan, op het partikuliere kerstmenu prijken voornamelijk de traditionele soorten: hazen, konijnen, fazanten, parelhoenders die bij ons dus al heel veel worden gefokt en vooral natuurlijk kalkoenen, die nog nauwelijks als wild worden be schouwd. Wilde zwijnen won trekkelijk zelden gegeten, ofscl Het blijkt nu, dat, gezien de be vol- uit het buitenland kingsdichtheid in ons land, onze bos- voerd. Voor reeën sen en velden lang niet voldoende wild ling; de vraag opleveren om aan de vraag van het men tijdig m< publiek te voldoen, maar door de binnenlandse snelle transportmogelijkheden en de stukken na aar voortreffelijke konserveringsmetoden levert Nederlar kan van over de hele wereld wild naar reeën; het bestand ons land worden aangevoerd. Een lijk wordt het ontwikkeling, die zich nog maar aan- zend stuks. De i dient, maar die in de toekomst een ger hoe r*2_'1 grote vlucht belooft te zullen krijgen, vaak veel sc..< is het fokken van wild in speciale par- tingen, parkc ken; voor derde wereldlanden houdt dit goede mogelijkheden in, maar in Tenslotte dient nog verwezen 1 naar het toenemer.J kerstdiner een spe< /erwerken. Forel er traditionele vissen maar c stelling voor karper is stijgen^ bij wel bedacht moet worden, karper een tijdlang in schoor moet zwemmen vooraleer hij t wordt om de grondsmaak, die I uit het wild meestal hebben kwi,. raken. Ook om zijn graten zoetx tervissen hebben meer graten zeevissen durven veel mensen er niet goed aan. Het ziet er dus naar uit, dat ook dit jaar echt nog de vraag naar wild, gevogelte en vis boerderij weer zal toenemen, en dat mensen, die met Kerstmis zich hieraan willen ver gasten niet beter kunnen doen dan tij dig de poelier in de arm nemen en niet tot het laatste moment te wachten. «Le Roulade De Porc Farcie au Sauce Madeira» Gevulde varkensrollade met madeira- saus 1 kg varkensrollade gevuld met gehakt 100 gram boter 1 flinke ui 1 grote wortel Een stukje prei 6 blaadjes foelie 1 blaadje laurier 1 lepeltje tomatenpuree Halve eetlepel bloem 1 dl maderawijn Een gevulde varkensrollade met ma- kook derasaus is geen alledaags gerecht. De halve slager bij wie u de rollade bestelt, kan er een fijne rollade van maken. De ge vulde rollade krijgt u kant en klaar in in elke kop een eetlepel cognac gie„... de keuken. Breng de oven op een tem- Hete koffie toevoegen. Afdekken met peratuur van 200 graden. Breng de luchtig opgeslagen gezoete slagroom, boter m een braadsleetje op braad- Reken hierbij per kop op ’/4 koffie en temperatuur. Bak de rollade aan alle i/4 slagroom. Bestuif de slagroom kanten mooi bruin. Schuif het sleetje tenslotte met wat kaneel, dan in de oven en laat hem daarin plm. 20 minuten tot een half uur braden. Hierna de saus op de volgende manier af te maken. Snipper een uitje fijn, een worteltje aan stukjes en een prei aan reepjes. Fruit dit in de braadboter met de fijn gebroken peperkorrels, een blaadje laurier en de foelie. Zet dit goed aan tot het gaat kleuren en schep de bloem er bij met de tomatenpuree. Roer ook dit flink aan op het vuur. Blus het geheel met een vierde liter water of bouillon en een scheut ma- "X dera. Laat het geheel even zachtjes P.H.L.Van den Hoven doorkoken en passeer het door een fijne zeef. Bij het opdienen het vlees aan dikke plakken snijden en er een lepeltje maderasaus over heen schep- de saus apart op- iskom. Gameer de opsla, en- laat. Ser- Avocat Sauce Advokaatsaus Halve liter melk 30 gram patentbloem 100 gram suiker 2 eieren vanillestokjes Halve liter advokaat Roer de suiker en de bloem dooreen met een beetje melk. Breng de rest van de melk aan de kook met een vanil lestokje dat in de lengte doormidden is gesneden. Giet de kokende melk bij de bloem en suiker en breng dit aan de ook. Laat de saus afkoelen en roer de ..«.ve liter advokaat er doorheen. Pousse Café Napoli vijf]' Rode Doet fiet praktisch uitstekend bij alle vleesgerechten. Let U echter wel op de jaren. Neem een 1970-er, ’71-er, ’73-er of ouder, doch van een topjaar b.v. 1975 zijn alleen de courantere wijnen reeds goed op dronk. Een GRAND CRU CLASSE - zeer hoog in prijs - zal U zonder meer nog teleur stellen. De wijn is nog lang niet klaar. Bedenk dat wijnen uit de MÉDOC l! tijd zeer langzaam zijn, en dat de wij nen uit BOURG, BLAYE, POME- ROL en SAINT-EMILION altijd veel vlugger in ontwikkeling zijn. Rode Bourgogne Gelukkig degene die nog over een voorraadje BOURGOGNE - WIJ NEN beschikt. Ze zijn ideaal bij wild, doch helaas liggen de prijzen momen- - als gevolg van een paar zéér m - zeer hoog. Dit geldt eveneens voor de WITTE BOURGOGNE. Droog, fijn ge nuanceerd met fraai bouquet, vormen ze een prachtige omlijsting voor een heerlijk visgerecht. Voor hem of haar die iets goeds willen hebben, doch toch niet zó veel wil be steden zijn er echter mogelijkheden genoeg. Voor de witte wijnen zouden wij U eens attent willen maken op de Wat zuidelijker treft U het dorp SAINT-JOSEPH met omliggende ak kers. De wijnen zijn zacht en rond, tóch krachtig en tamelijk vlug op dronk. De prijs is, gezien de kwaliteit, zeer redelijk. Nog zuidelijker HERMITAGE ei HERMITAGE groeit op een grimmig rotsbodem. De wijnen zijn krachtij doch toch elegant met het sterke k< J ij aan de bodem schijne en, waarvan ue neooen onttrokn.vn. egels onderwor- MITAGE, wèl van des recht verworven soort, komt van een Vi aan de bena- dem, en dit weerspie' )NE. Boven- wijn. nog een bepaalde mind meer zeker' teit waarbor

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1978 | | pagina 13