Wild eten met de feestdagen:
ruime keuze uit
verscheiden aanbod
en nieuwjaarsmenu
Kerst
Jaaraanduidingen zeggen
niet alles van de wijn
Zalmen zwemmen verder de Maas op
GOEDE VOORLICHTING NODIG
Ook de
streek
Tecklenburg al vijf
is
generaties in het vak
belangrijk
Hildegard von Bingen een
meesteres in kookcultuur
I4l,
1978
MELS
Batiste Pertois
te nLÖJKtiSc KOcTtiüK
payuia
Cramant
PREMIER CRU
-jarig
Dit menu werd samengesteld door de heer
stblaadjes
Les Avocado farcaient
citroensap bij,
door, U voelt
'wel'
i zijr
is en gevogelte
telling van het
een schotel op
J
A.J.M. Smulders, Wandelboslaan 66,
Chef Kok Rest. Modern, Heuvel 39.
>onnen
agen
Dit artikel werd samengesteld door
Wijnhandel Van Bilsen
we
i er
1 halfuur
cant te br
l, TILBURG
»n in dezelfde handel en het-
ailie oorspronkelijk afkomstig
ïwezen tot in de vijftiende eeuw. Maar dit is
i we ons tot het heden.
Tussen haak
jaarlijks ver
sneuvelen in
nog geruime
voorzichtige
gram bleek selderij
gram tomaten
blikje tomatenpuree
van een
vachten.
zijn dat
geboden
Kwartels
Konijnen en hazen zijn er daarentegen
1 meer dan verleden jaar, de zomer
.SLINGWLJNSTOK
i echte wetenschapsvrouw,
studeerde en onderzocht.
Les Avocado farcaient
'die Consommé Madrilène
Faisan a la Normande
Clafoutis aux cerises du Père Noël
Pousse Coffee Fantaisie
druiven, d._
dere Cham"
uit ht,
iven. De
RIEf
Zij was een
die zelf bes
Niet alleen
maar ze kwee
kruidentuin. Z_
altijd rauw gebn
beveelt ze peter
CHAMPAG
BLANC DB BLANCS
nehad hebbe
ue aanvoer
)ot, maar beha!
t daarvoor ir
io, wat afwijkt
’anten worden
uit Schotlar'
Donderdag 22 december 1977 pagina z»
Wie herten, reeën of wilde zwijnenvlees
wil hebben, is te laat: de aanvoer is dit
jaar gering geweest, en wat er komt is
allemaal besteld. Dit wil niet zeggen,
dat de wildstand wat betreft deze dieren
er in ons land minder gunstig voorstaat,
maar de poeliers moeten het voor hun
aanvoer nu eenmaal niet alleen van de
binnenlandse afschot hebben.
rij nu zouden noemer
tedische wetenschap, kennis van stenen en mi
haar.
s op gazor
ind van de st
•■daas nog altijc
trouwen in de
amen. Wat daar
i dit grote wild is
Niet voor alle gebieden^^
Vindt men een wijn van een groot jaar
aangeboden tegen een abnormaal lage
prijs, dan kan men er vrijwel zei-
zijn dat al of nie
ding in het spel
strengere controle nodig zijn, doch
hiervoor zou een waar
tenaren nodig zijn.
„..aenwateren
nAriblik wordt I
„_n gekweekt,
rijzig wordt.
,j..e Tilburger,
willen bestel-
1 aan, want de
^stelling onbe-
’rote steden in het i
J is echter de vraag 1
srs wat groter, en daar
i ook lucratiever, al zijn
g voornamelijk buitenlanders,
ize vis bestelleh.
dit in tegenstelling tot de an-
ampagnes die worden verkre-
het sap van witte én blauwe
blauwe druiven maken de
wijn robuust en de witte druiven geven
er de elegance en het fijne parfum aan.
DE BLANC DE BLANCS drinkt
id runderbotten
runderschenkel
liter water
bosje selderij
1 ui
1 wortel
je tijm
Ie peperkorrels
2 kruidnagels
een blaadje laurier
een teentje knoflook
zout
200 i
200
een 1
de boter.
‘ten, klop de
v.itig op, voeg
smolten boter,
daardoor zeer makkelijk en g
iedere gelegenheid een zekere
Misschien een overbodig
wing, doch wilt U geen
ondervinden van de v
feestdis, laat U dan bij
hoorlijk voorlichten.
Duidelijk is, over het algemeen, dat de
handel in wild, vis en gevogelte zich in
stijgende belangstelling van het publiek
verheugt, en daarom is een advies aan
het publiek, met de feestdagen, wel op
zijn plaats: wie iets speciaals wil heb
ben, doet er wijs aan meteen telefonisch
te informeren of het te krijgen is, over
morgen is er een groot risiko, dat de
winkel voor heel wat soorten Nee moet
verkopen.
geeft aan
e charme,
dige waarschu-
m teleurstel!
wijn aan
ij aankoop be-
Het blijkt dat de natuur zich sneller
weet te herstellen dan milieube-
hoeders vrezen. Zo werd enkele jaren
geleden een vangbeperking voor zee-
tong opgelegd, wat nu al duidelijk gun
stige gevolgen blijkt te hebben: kleine
tongen zijn er alweer volop. Een vis,
waar nog veel over zal uitgaan is de
Chinese goudkarper, voor wie hem
j klaar weet te maken een van de sma
kelijkste vissen. Men overweegt dit
dier in de Nederlandse binnenwater""
uit te zetten; op het ogent
deze vis nog in kwekerijen
waardoor hij bijzonder prij
Voor de nog uitzonderlijke
die een goudkarper zou
len is er geen aardigheid
kleine afzet maakt de best
taalbaar. In de gro
T westen van het land
M naar goudkarper
is de handel dan
i het nog
die deze
Faisan a la Normande
2 panklare fazanten
125 gram boter
zout
vers gemalen zwarte peper
750 gram goudrenetten of cox orange
geschild, geboord en in plakken
2 dl slagroom
1 dl calvados
Verwarm de oven tot 200 graden.
Gebruik de helft van de boter.
Om een cakeblikje in te vette
eieren met de suiker luchtij
okend er dc bloem bÜ, de gesr
>nij ze me|L kirsch en zout.
laagje van dit beslag in het
en laat dit in de oven heel
Jen.
ap, enkele terughou-
rering en daarop de
n de room erbij
erder braden tot
hem hal-
Rijpen noodzakelijk
Een fout die ook vaak gemaakt wordt
is, dat men denkt dat een wijn van een
groot jaar direct aangenaam om te
drinken is. Dit is weliswaar vaak het
geval met kleinere wijnen die
niettemin door wat langer liggen tóch
aanmerkelijk aan finesse winnen
doch dit gaat zeker niet op voor
hogere wijnen. Deze zijn nog strot
men kan de grote kwaliteiten wel reeds
bespeuren, doch de wijnen zijn nog
«dicht» en laten nog weinig zien van
de fijne nuancering die eerst met de
jaren kan komen. De zogenaamde
GRANDS CRUS CLASSÉS van 1975
zijn zelfs nog niet gebotteld en zouden
thans gedronken de doorsnee
wijndrinker zelfs bepaald onaange
naam smaken.
Ook moet men niet uit het oog ver
liezen dat goed of slecht zelden voor
alle landen, en zelfs niet voor alle ge
bieden van één land, opgaat. Nemen
wij b.v. het jaar 1975 voor Frankrijk.
De dagbladen hebben er vol van ge
staan. Een uitzonderlijk mooi jaar, een
echte uitschieter! Jawel, dat gold voor
de BORDEAUX, de LOIRE-WIJ-
NEN en de MIDI. In de
BOURGOGNE was het uitgesproken
slecht, evenals dit met de RHONE-
WIJNEN het geval was. De BEAU
JOLAIS was redelijk, de ELZAS
middelmatig goed.
Aangezien de belangstelling voor wijn toeneemt geven de
kranten steeds meer informatie over de diverse oogstjaren.
Slecht en goed wordt breed uitgemeten en van het nodige
commentaar voorzien. Welke waarde moet met hechten aan
dergelijke informatie.
In grote lijnen zijn deze berichten juist, doch men moet ze
toch met een korreltje zout nemen. Ieder jaar heeft altijd zijn
uitzonderingen, zowel de goede als de slechte.
Bovendien is de instelling van de eigenaar van een wijngaard gen
van zeer groot belang. Iemand die zijn goede naam het be- drub
langrijkste vindt, zal goede en minder geslaagde jaren streng
gescheiden houden en zal nooit coupages verkopen onder een
etiket met een jaar van goede reputatie. Hij zal zelfs de wijnen
verkregen van jonge wijnstokken, die minder karakter verto
nen dan de oudere, apart houden en deze verkopen lager
geklasseerd dan waarop zij wettelijk recht hebben.
Dit is een kwestie van beroepseer en beroepstrots.
de Heuvel gingen we, zoals elk jaar, vragen, wat dit jaar vooral gevraagd
wordt, en wat er te krijgen is. Dit bedrijf is hier wel erg goed thuis, want
het is al de vijfde generatie, die zich in de familie wijdt aan de handel in vis,
wild en gevogelte. Het is een typisch middenstandsbedrijf, dat van geen
filialen wil weten. Maar het is wel een heel uitgebreide familie, waarin
telkens kinderen in een andere plaats voor zichzelf beginnen. In heel wat
plaatsen in Nederland zitten Tecklenburgen
zelfde geldt voor Duitsland, vanwaar de fami
is, en kan worden teruggev
allemaal historie, beperken
Vreemd wild
Van groot belang voor het kerstmenu
zijn ook d kalkoenen en het publiek
heeft dan ook een voorliefde voor kal
koenfilets; dit zijn repen borstvlees
dat door het fileren zowat dezelfde
structuur krijgt als kalfsoesters. Veel
mensen vinden ze lekkerder dan
kalfsvlees, en ze zijn een heel stuk
goedkoper. Deze filets zijn er volop.
We vroegen natuurlijk ook, of er nog
heel aparte wildsoorten aan de markt
komen en dit is inderdaad het geval.
ngen
de slagroor
chestersaus, dilL
bieslook.
Met dit mengsel de avocado’s vullen.
Leg per persoon een halve gevulde
avocado op een klein bordje.
Als garnering gebruikt u de olijven, ei,
peterselie, tomaat en sla.
Dit gerecht serveren met toast en bo
ter.
Zalmen
Vis wordt eveneens een gewild artikel
voor de feesttafel, maar de klanten be
perken zich toch voornamelijk tot de
bekende soorten. Een gelukkige om
standigheid is, dat met name het
Maaswater de laatste tijd schoner
wordt, de zalmen, die tot voor kort
niet verder kwamen dan de Biesbos,
zwemmen nu veel hoger de Maas op
en als deze ontwikkeling zich doorzet
komt in het verschiet, dat de zalmvis
serij op de binnenwateren weer inte
ressant zal worden. Overigens zijn in
Noorwegen grote zalmkwekerijen, die
grote hoeveelheden zalm van voor
treffelijke kwaliteit opleveren.
Consommé Madrilène
Een ponc
onkruid en helpen in ok- J *cbl-if r
et plukken van de druiven. 11
maar eens proberen, zo’n a
trende Rheingauer, U1
;n varkenshaasje in 7?
bij zwezerik, bij kalfs- 1 ta ,je
bij een Cordon Bleu of
T i natuurlijk bij een
feestelijk gerecht met ham. En wijd’
dan een dronk aan die heel bijzondere
vrouw, die in die tijd een weten
schappelijke carrière heeft opge
bouwd, waarvan wij nu nog plezier
hebben.
Giet een k
cakeblik en laat
even stevig wordt
Leg de kersen erop
den voor de game.,
rest van het beslag.
Laat het gerecht een halfuurtje bak
ken. Wordt de bovenkant te bruin, legt
u er dan een vel folie op; daarna uit de
oven halen en af laten koelen. De slag
room opkloppen met wat suiker. De
cake in plakken snijden. Het ijs in vie
ren delen en op de cake leggen. Daarna
een rozet slagroom er op spuiten en
gameren met de kersen en chocolade
hulstblaadjes.
is erg gunstig geweest voor deze die
ren, die er dus kennelijk meer plezier
van gehad hebben dan de mensen.
Ook de aanvoer van waterwild is
talve voor eenden be-
in Tilburg weinig
JLt van andere steden.
Fazanten worden dit jaar veel inge
voerd uit Schotland, Engeland en Ier
land, wat vanwege de lage koers van
het Pond Sterling voor poeliers aan
trekkelijk is. Een vogel, die hoe langer
hoe meer geliefd wordt is de kwartel.
proces, dat bij kleiner wild al een heel
eind is gevorderd. Reeën worden ook
steeds meer mensenschuw, zij weiden
soms op gazons in flatwijken, die aan rnuol zacni V1
de rand van de steden liggen, maar er hppf,
zijn helaas nog altijd stropers, die dit
vertrouwen in de mens wreed be
schamen. Wat daarvan zij de aanbod
van dit grote wild is schaars.
500 gram runderbotten met schenkel Clafoutis aux cerises
in een pan doen, en ze net onder water
zetten. Daarna op een groot vuur snel au ere JNOei
aan de kook brengen. 50 gram boter
Als het kookt het vocht eraf gieten, en 4 eieren
de 1,5 liter koud water in de pan doen. 100 gram suiker
Breng het vervolgens weer aan de 100 gram bloem
kook, en schuim het vuil eraf dat is 2 eetlepels gesmolten boter
losgekomen door de eiwitten. 3 dl melk
Hierna de aromatische bestanddelen 2 eetlepels kirsch
toevoegen, enkele stelen van de sel- zout
derij, een in vieren gesneden ui een een blik kersen zonder pit
wortel, takje tijm en de kruiden. 400 gram vanille-ijs
Laat dit enkele uren zachtjes trekken 1/8 slagroom
zonder dat het kookt, dit om de bouil- 4
Ion mooi helder te houden.
Intussen koken we de bleekselderij,
ook wel Franse selderij genoemd, gaar
in water met wat zout; ook kan men
hier een blikje selderij voor gebruiken.
De tomaten 25 seconden in kol
water leggen, en daarna pellen. Snij ze
doormidden en haal de zaadjes eruit.
Heeft de bouillon de tijd gehad om te
trekken, passeer ze dan door een doek
of zeer fijne zeef.
Doe er de tomatenpuree bij en breng
de bouillon met zout en soeparoma
goed op smaak. Als garnituur doen v
de reepjes gesneden bleekselderij
bij de tomaten en het fijn gesneden
vlees van de schenkel. De blaadjes van
de selderij goed fijn hakken en deze er
het laatste moment doorheen strooien.
Opdienen met ovenwarm stokbrood.
Wilt U dus met de feestdagen een
wijn hebben die werkelijk op dronk is, ber
kies dan bij voorkeur een ouder jaar.
Bij de Bordeaux kan dit b.v. al een
1973er zijn, een jaar dat lichte, vlug
drinkbare wijnen heeft voortgebracht.
Ook 1971, 1970, 1967 en 1966 komen
hiervoor in aanmerking. 1966 kan men
zelfs tot de «grote» jaren rekenen,
waarvan de hogere wijnen nog lang de
ikjes zij erbij gezegd, dat er
sr over de duizend reeën
..i het snelverkeer; het zal
ime tijd duren vooraleer de
ige overstekers zich bij deze
Pousse coffee fantaisie
Vier pittig gezette kopjes koffie.
Neem per persoon een koffieglas.
Vul dit voor 3/4 met koffie en suiker.
Onmiddellijk een likeur toevoegen.
U kunt naar smaak kiezen uit Franse
cognac, Crème de cacao of Grand
Marnier.
top niet hebben bereikt.
Witte wijnen en BEAUJOLAIS ma
ken natuurlijk een uitzondering. De
wijnen moet men bij voorkeur jo
drinken.
2 avocado’s
200 gram crab
4 eetlepels mayonaise
4 eetlepels slagroom
Het sap van een halve citroen
snufje zout
peper
Een paar druppels worchestersaus
mespuntje dille
bieslook
4 olijven
1 hard gekookt ei
een takje peterselie
1 tomaat en een paar blaadjes sla
De avocado’s met koud water wassen
en vlak voor het opdienen doorsnij
den, omdat avocado’s snel verkleu
ren.
De pitten eruit lepelen en ook het
vruchtvlees eruit halen tot op onge
veer een halve centimeter van de schil
Het vruchtvlees in stukjes snijden en
vermengen met de crab, de mayo
naise, de slagroom, citroen en wor-
ille, zout, peper en
Verwarm de oven tot 175 graden.
De fazanten zouten en peperen.
Smelt de helft van de boter in een
braadpan, leg dc fazanten erin en
braad deze aan elle kanten bruin.
Bak in een andere pan in de resterende
boter de appelen goudbruin.
Leg een laag appelplakken in een
diepe pan, daarop de fazanten met de
borst naar beneden en daaromheen de
rest van de appelen.
Giet een derde deel van J-
en laat dit in de oven veru« v
de fazanten gaar zijn. Keer
verwege om.
Neem de pan uit de oven, giet de rest
van de room en de calvados over de
fazanten.
Dek de pan af en laat hem nog 5 minu
ten in de oven staan.
Breng de fazanten in
tafel.
Serveer er aardappelkroketjes en
spruitjes bij.
Veel mensen denken nog, dat dit een
zangvogel is, die, met name in Italië in
slagnetten wordt gevangen. Dit is niet
het geval; een kwartel is een kleine
patrijssoort wel héél wat kleiner
die in broedstoven wordt gemest, en
die wel bijna evenveel eieren legt als
een kip. De dieren zijn in tijd van vier
weken volwassen en presenteren dan
mooi zacht vlees, dat een aparte fijne
Nooit blindelings
Een wijnbouwer die financieel zwak
staat moet echter trachten zijn minder
goede wijnen óók te verkopen en wel
tegen een zo hoog mogelijke prijs.
Hoewel dit wettelijk natuurlijk niet
geoorloofd is, maakt men dan vaak ge
bruik van de reputatie van een goed
jaar door wijnen van minder geslaagde
jaren, al dan niet versneden, te verkopen
onder en etiket met een jaar van goede
reputatie. Deze wijnen worden natuur
lijk tegen lagere prijzen aangeboden en
een leek is licht geneigd op een derge
lijke aanbieding in te gaan. Een vaste
regel voor de Nederlandse Wijnhande
laar moet dus zijn: ALTIJD ALLEEN
OP PROEVEN TE KOPEN, DE GE
KOCHTE PARTIJ STRENG TE Welkom
KEU*EN ÖF DEZE vnnrr 'nnx Met OUDEJAARSAVOND zo dicht
DFI INCSOPDFCOFD^ROEPVAN bij 'S het wellicht nutti8 U attent te
DELINGS OP DE GOEDE ROEP VAN maken op een mousserende wijn om
EEN JAAR AF TE GAAN. het NIEUWE JAAR fe, estelijk te ver
welkomen. Zo’n lichte, sprankelende
wijn geeft nu eenmaal een zekere al
lure aan de stap van OUD naar
NIEUW.
Een dergelijke wijn is voor iedere beurs
betaalbaar en voor iedere smaak te vin
den. Men kan reeds een zeer voordel’*'
ten er vrijwel zeker van Luxemburg hebben (c...
iet opzettelijke mislei- v"Jwel alle tamelijk zoet vallen), een
:1 is. Er zou een veel “Mousseux» of «Sekt» in een mid-
denpnjsklasse, die bovendien verknjg-
>dig zijn, doch baar zyn in demj.sej. (Zoet) tot uitge-
leger van amb- sproken droog (Brut) en een «Cham
pagne», die in zeer uiteenlopende prijs
klassen kan vallen en die men kan be
komen van zoet tot zeer droog. Van zeer
goede wijnjaren kan met de BRUT met
een jaartal (millésime) krijgen.
Een liefhebber van Champagne zouden
wij willen wijzen op de «BLANC DES
BLANCS» Dit is een Champagne sa
mengesteld uit het sap van louter witte
Met de winterse feestdagen hebben de poeliers het, gelijk bekend, bijzon
der druk, de mensen eten dan veel wild. Maar de laatste jaren begint het
i aan patroon toch wel enigszins te veranderen; ook op andere tijden in het jaar
rme. neemt de belangstelling voor wild op tafel toe, waarmee de bedrijven zich Ook
schu- Op een Wat meer regelmatige afzet kunnen instellen. Intussen ligt de gfoot
?lhng hoofdzaak toch nog wel altijd rond Kerstmis. Bij de Fa J. Tecklenburg op anjm(
u dp HpiivpI oinopn up znak pik iaar. vrappn. wat dit iaar vnnral ppvraapd i
1976 daarentegen is een topjaar in de
^BORDEAUX erëdelükOisEMenUeft Er ziJn’ zola”g als, er,cvn kookcultuur bestaat, altijd twee trouwe gezellen
in 1976 beslist wel aardige Bor- voor een 8oe° stuk vlees geweest, kruiden en wijn. Kruiden om het vlees
deauxwijnen, doch deze bezitten toch mee te bereiden en wijn om erbij te drinken maar ook om het mee te
lang niet het aantrekkelijke fruit en de bereiden. In de loop der eeuwen hebben vele vindingrijke geesten bijge
diepte van de 1975ers, ze zijn een- dragen tot onze kookcultuur, beroemde koks vooral, wier namen nog 1
voudig magerder van bouw en zullen altijd met ere genoemd worden. En dan moet zeker de naam genoemd ei
dus nooit zelfs niet najaren opleg— worden van een heel bijzondere uit de middeleeuwen: Hildegard von
het fluwelige krijgen wat wij van een Bingen. Deze abdis van een klooster in de omgeving van Rüdesheim in
1975er Bordeaux kunnen verwachten. Duitsland heeft geleefd van 1098 tot 1179 en is dus voor die tijd stokoud
meni'i^ 1976^r za^ voorden ^angeb^de'n geworden. Het moet een geweldige vrouw geweest zijn. Zij had grote
onder het jaar 1975. 8 belangstelling voor wat wij nu zouden noemen de exacte wetenschappen:
natuurkunde, biologie, medische wetenschap, kennis van stenen en mine
ralen, alles interesseerde I
De vele wildparken waar exotische
dieren gehouden worden beginnen een
bestand te krijgen dat geleidelijkaan
vruchtbaarder wordt doordat men de
voortplantingsgewoonten beter leert
kennen. De tijd is dan ook niet ver
meer af, dat kan worden verwacht, dat
wildparken niet meer uitsluitend be
zienswaardigheid zijn, maar zich ook
gaan toeleggen op het fokken van
slachtwild. Langs deze weg zal op de
duur vrijwel elke wildsoort van de we
reld in de poelierswinkels te bestellen
zijn. Maar zo ver is het nog niet, en de
heer Van Tecklenburg wilde dan ook
nog geen wild opnoemen, dat daar
voor in aanmerking zou komen. In be
ginsel zijn alle planteneters en allese-
ters geschikt, en doorgaans ook sma
kelijk voedsel voor de mens.
i Ion van een lamspootje met kruiderij,
zeef djt voeg er wat cjtroensap bij,
ïrzocht. kiOp er een eierdooier U
wilde planten en kruiden, zich een ander mens
weekte ook alles in haar Tja, en dan de wijn. Want het was deze
i. Zo zegt zij, dat peterselie wijze abdis, die in de 12e eeuw de zeer
*:bruikt moet worden en nobeleRieslingwijnstokindeRheingau
beveelt ze peterselie aan bij ziekten liet aanplanten in de wijngaard van
met koorts. Wij weten nu, dat dit in- haar abdij. En dit was geniaal. Want
fectieziekten zijn en dat daarvoor in- daar op de flauwe hellingen van de
de derdaad het vitamine A en C, dat veel Rheingau is het de Riesling, die wijnen
>er, in rauwe peterselie voorkomst, zeer geeft die de allerhoogste toppen kun-
heilzaam is. nen reiken. In die grond en dat klimaat
Watermunt acht zij zeer goed, als het zou geen andere wijnstok dat kunnen
te zamen met vlees gekookt wordt, presteren. Hildegard moet het gewe-
Volgens haar is dat heilzaam voor de ten hebben of anders intuïtief voor-
maag. voeld. Nog altijd groeien de Riesling-
Mierikswortel vindt zij een zeer goed wijnstokken in de wijngaard van haar
kruid en zij acht mierikswortel goed abdij, de nonnetjes binden de ranken
voor het hart. Daarentegen moeten op, wieden onkruid en helpen in ok-
volgens haar magere mensen er maar tober met het r 1
liever niet van eten. Helaas is mierik in u moet het maar eei
Nederland nog altijd niet erg bekend prachtige mild geurt
- men moest het eens wat meer pro- bijvoorbeeld bij een
beren, bijvoorbeeld bij gekookte ham roomsaus, bij zwe
of kasselerrib. fricandeau, bij een
Ook over vlees weet ze wel iets te varkensoesters. En
vertellen: lamsvlees vindt zij erg ge- feestelijk gerecht m
schikt om in de zomer te eten en
bouillon van lamsvlees is volgens haar
zeer goed voor wie zich wat zwak en
pips voelt. Is het met U niet zoals het
wezen moet? Trek een lekkere bouil-
drot
jw, die in die tijd
tppelijke carrière
wd, waarvan wij r11
M'
Fl
>g