.1.098, Een overzicht van methoden die worden gebruikt om voedsel te bewaren GRANDIOZE STEREOSTUNT 5 DEC. ^^C^SS^^Nburg IE f f 600,— korting PLUS gratis waardebon van HONDERD GULDEN 1 198,— muziekhuis TOSHIBA «3 in 1» kombinatie Als u vanavond per auto gaat winkelen moet u misschien 10 minuten lopen II HAMERS» Donderdag 24 november 1977 pagina 21 ier 1977 pagina 20 DE TILBURGSE KOERIER $L*t* Spn 12.0 29, nacht en tel. Vanzelfsprekend verlenen wij op deze uniek kombinatie een vol jaar schriftelijke garantie. 'M' lires Voorlichting door de Raad van Arbeid 8 013- GORKESTRAAT 51 TILBURG TEL 424128 f Alles in leer voor HEUVELSTRAAT 50 TILBURG TELEFOON 013 - 423287 Adviesprijs f 1.698, Deze exclusieve St.-NIkolaas-aanbleding bieden wij NU aan voor de sensationele prijs van - waarde coop van Sleddens, 426834. v. Rijl, 555933, k- Badjassen - kamerjassen in katoenen- en syn thetische velours met en zonder capuchon Prijzen 89, JULIANA VAN STOLBERGSTRAAT 7 en 25, TILBURG. TEL. 013 420986. woensdag- tting in het t G.A.K., tel. 3ti rg. ’0.00 lat 54. juten Ge- r; de ■■disarti loende r lien enig )m 5 GEREF. KERK VRIJGE Aula Prins Bernhardschool. straat 4. Diensten: ’s zondags 14.30 uur. 27 november Ie gevallen gedurende :nde men zich tot zijn Bovendien als extra surprise ontvangt U van ons een waardebon ter van EEN HONDERD GULDEN die U In onze zaak kunt besteden voor aankc grammofoonplaten en/of cassettes. ■tmu. ZONWERINGEN BV Voor prijsbewuste mensen. ^■2*] SHOWROOM WVF Kapelstraat 93 Tel. 013-04423 i van af- .30-14.00 istraatl. Corel- Fransman erg veel ;rking n.l. 1 /ordt het p* Celsius verh bijna nic •k Platenspeler met snaaraandrijving en MD - element Radio AM-FM (FM stereo) 2x15 Watt. RMS Cassetterecorder met memory-toets Geheel uitgevoerd in zeer exclusief mat zilver en schitterende doorzichtige stofkap met zilverkleurige luidsprekerboxen. et maken tussen 13.3< «p Bellinist tfortkerk, Hiertoe hield een Raad van Arbeic middag van 2 kantoorgebouv bekendste voor- en gelei. Om wordt fruit of ookt. Hiermee APOTHEKERS 25 november Korvelseweg 127, tel. Musiccenter SM 3100 -BRABANT hulpverlening: igerschap 5 ouder, tel. repetitie 3 uur(op voor de ge- oekje Jesus, 'sven». ;em Ceder- 9.45 en maandag, dins- 14.00-17.00 ;-i ,.00 uur. lag: l0.00-ll.30 0-20.30 uur. op werkdagen ook I-21 uur. Op zon- en 10.00 tot Zaterdag 26 november Hooft, Tilburgseweg 116 C, tel. 341765. Waarom de bus niet gepakt? Stopt bijna voor de winkel. Uitstappen waar n opstappen waar U het beste uitkomt. De bus is op zijn best in hartje parkeerdeuk neemt de BBA voor zijn rekening. Tenslotte stapt U vlak bij Br uit. Winkelen zonder ergernis voor en na. Pak de BBA. )EDERS> Otten, Slot -681290, Jden- n ambtenaar van de :id elke v tot 4 uur zitt iw van het FIOM MIDDEN-1 Regionaal buro voor hun bij ongewenste zwanj aan de alleenstaande Goirle, Tilburgseweg 184, 434616. Tilburg, Bisschop Zwijsenstraat 14a, spreekuur iedere werkdag van 9-10 u. Natuurlijk kende men wel enkele ma nieren om voedsel te bewaren, b.v. inmaak in zout of zuur, maar dit had ook zijn nadelen. Door gebrek aan va riatie en slechte aanvoer van verse groente en fluitsoorten, die vitamine C bevatten was b.v. scheurbuik vooral in het voorjaar een veel voorkomende «ebreksziekte. uv.dkkig is ten goede y onbekende ziekt i Nederl U wilt en stad. De p' \huis weer Beauty-cases Koffers Reisnecessai Toiletetui Manicure-etui Naai-etui Kleerhangers Schoenpoetsetuis Rijbewijs - autopapieren - paspoort - etuis Damesportemonnaies Damesportefeuilles Paraplu's enz. enz. LEDERWAREN doorgaar baar. Bij een dert er bijna niets aan 1 de voedingswaarde var Het koelsysteem wordt o.a. groente, fruit, aard-; eieren, vlees en vis. I wordt water aan ten door het eerst ;zen en dan het ijs te laten ipen zonder dat het ijs smelt, dukten worden luchtdicht ver- bewaartijd van dergelijke ar- wel 2 5 jaar bedragen, tethode wordt slechts voor lingsmiddelen toegepast, o.a. voor (instant)koffie en soeppoe ders. Ook de medische wetenschap •naakt gebruikt van deze bewaarme- tten zijn wel dan gesterili- >rganismen t kookpunt verhitten. I toegepast TANDARTSEN Zaterdag 26 november Nevejan, Spoorlaan 378, tel. 425548. reekuren: zaterdag en zondag van -.00 tot 12.30 en van 17.30 tot 18.00 uur. u .o-27 de Ady COC WERKGROEP HOMOFILIE TILBURG Opvang en informatie voor homofie len, tel. 013-556547 bgg 551609 - 04242-4560 of Postbus 1263. - le en 3e zondag van de maand uur in Checkpoint istr. 100 KERKDIENST Ned. Hervormde Gereformeerde ver- «EL1M», Min. Mutsaertstraat 22 (nabij Theresiakerk), diensten zon- ,dag 10 u. en namiddag 15 u. Bijbelle zing 's maandags om de 14 dagen. Inl. tel. 671745, b.g.g. tel. 670586. 'icolas ders. Ooi nieuwe maakt o_'_. Mikken thode. ,d ver- Bestralen: 1 rijke stralir MAATSCHAPPELIJK WERK TILBURG - GOIRLE Hebt u vragen, moeilijkheden, twijfels over uitkering geld werk huis school ouderdom of hebt u vragen of onzekerheden over uzelf man vrouw kinderen ouders buren Wilt u daarover met iemand praten Op elke werkdag staan we telefonisch en per soonlijk voor u klaar van 9.00 tot 12.30 uur, Noordstraat 80 te Tilburg. Kom gerust eens langs of bel ons even (013-43.32.31 tst. 23). MONTFORTPAROCHIF Gegevens pastores Simon Kuyten, Leo Verbrakel, Bellinistraat 141, tel. 550510; Peter Denneman, Bellinistraat 1, tel. 550510. Gelegenheid tot het spraken dagelijks ti en 19.00-19.30 uur op Kerkruimte Montfc listraat 231, tel. 553262. Eucharistievieringen zijn door-de- week om 9.00 uur; in-het-weekend zaterdags om 19.00 uur, zondags om 9:30, 10.30, 11.45 en 18.00 uur. Wanneer U voor een van de vieringen tijdens het weekend per auto gehaaid en weer thuisgebracht wilt worden, bel dan voor zaterdags 14.00 uur r 550026. En het komt gratis voor kaar! Tijdens de viering van zondags 10.30 uur is erkresj in de kleine koffiekamer Sekretariaat van het kerkbestuur Di rigentenlaan 8; sekretariaat van de Stuurgroep Componistenlaan 35. Door de vrijwillige deelname aan de gezinsbijdrage wordt al het werk fi nancieel mogelijk gemaakt, (postgiro 1433050; rabobanknr. 151213011) Mededelingen ïl van energie- tet produkt be- tnkelijk van de v - van aard- len; ook kun- o-organismen -taakt, b.v. in :stralen van t als zonder iteel be- Sedert begin januari 1976 konden in- Reitseplein 15, te Tilburg. woners van Tilburg en omgeving elke Van deze gelegenheid om door een week persoonlijk informatie krijgen persoonlijk contact een betere en over de sociale verzekeringswetten snellere informatie te verkrijgen werd die door de Raad van Arbeid werden door zeer veel personen gebruik ge- uitgevoerd. 'maakt, zodat het nogal eens voor kwam dat bezoekers wat lang moesten wachten. Om nu het publiek nog beter van dienst te kunnen zijn heeft de Raad van Arbeid besloten een tweede spreekuur te gaan houden. Met ingang van 30 november a.s. wordt nu wekelijks spreekuur ge houden op woensdagmiddag van 2 tot 4 uur in het kantoorgebouw van het G.A.K., Reitseplein 15 te Tilburg en op elke vrijdagmorgen van 10 tot 12 uur in het kantoorgebouw van het Ziekenfonds Midden-Brabant, Pieter Vreedeplein 40 te Tilburg. Men kan dan inlichtingen verkrijgen over de Kinderbijslagwetten, de Al gemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene Weduwen en Wezenwet (AWW) en over de afkoopsommen krachtens de Invaliditeitswet (ren- tekaart). De Raad van Arbeid alsook het G.A.K. en het Ziekenfonds Midden- Brabant hopen hiermede een stap in de goede richting te hebben gezet om de uitvoering van de sociale verzekering dichter bij het publiek te brengen, te meer omdat over deze materie nogal eens misverstanden ontstaan door on bekendheid. v. Rijl, Beethovenlaan 240, tel. 555933, korte dienst. Kerssemakers, Wilhelminapark tel. 426632, lange dienst. KORTE DIENST: geopend van 17.30- feestdagen geopend van 17.30 uur. LANGE DIENST: dag e geopend. DIERENARTSEN v.d. Brink, tel. 432867 Timmermans, Nieuwe Bosscheweg 105, tel. 435568. v. Riel, Postelse Hoefl. 43, tel. 674590. Bakx, Broekhovenseweg 77, tel. 674590. Rasenberg, Bosscheweg 110, 331648. HULP NODIG? Bel 0011 voor brandweer, G.G.D. en politie. Autohulpdienst buiten werkuren, tel 423722. weekend 26-27 nov. eerste end van de Advent. Tijdens weekenden voor Kerstmis wille de figuren belichten die een rol - in het verhaal van Kerstmis. Dit end staat Zacharias centraal. dags om 10.30 uur is er een exper mentele viering rond deze zelfde per soon. Het experi-koor verzorgt dan de zang. Voorganger is Peter Denneman. Gelijktijdig aan deze viering is er weer eniging «1 een kindernevendienst. Wat betreft de 22 (nabij overige vieringen zal Leo Verbakel de verkondiging verzorgen. —maandag 28 nov. (op bel. 141) bij eenkomst van de overleggroep voor experimentele vieringen. Dinsdag 29 nov. om 10.00 uur bij- 1 eenkomst voor de zieken-thuis-groep op Beethovenlaan 277; om 20.00 uur 1 repetitie voor het gemengd koor; om Elke le en 3e s 20.00 uur bijeenkomst voor de Bijbel- vanaf 20.00 groep op Massenetlaan 24; om 20.15 Charlie, Molens uur bijeenkomst voor de overleggroep voor kindergezinsvieringen (bel. 141) en jongerenviering (koffiekamer). Woensdag 30 nov. om 18.30 uur re petitie voor het kinderkoor; om 20.30 uur bijeenkomst voor groep 2 van de cursus «langs de weg van de stilte» —Donderdag 1 dec. van 19.00-20.00 uur gelegenheid tot het inleveren van de zakjes voor de gezinsbijdrage; om 20.00 uur vergadering voor de stuurgroep; 20.00 uur houden we weer een doopgesprek voor de ouders die het komend weekend hun kind willen laten dopen. Opgave hiervoor is nog mogelijk. Vrijdag 2 dec. om 19.30 uur r voor het kinderkoor; om 20.001 Bel. 141) bijeenkomst v? spreksgroep rond het boek weg naar hoopvol samenley A.A. Anonieme Alcoholisten, 013-681268, postbus 10027 Tilbi Bijeenkomsten elke donderdag 2C uur in «De Waaikant», Heikestraat A.A. werkgroep Tilburg - Centrum. Elke donderdag 8 uur - 10 uur Hulp centrale S.O.S., Spoorlaan 320, tel. 320892. Postbus 227. ACTIE MOEDERS VOOR MOF™ Mevr. A.A.M. Schalken - Cu, Loevesteinstr. 110, tel. 013-( Tilburg, Berkel - Enschot en U< hout. Mevr. De Bont-Rondema, Burg. Mortelplein 113, tel. 674969, Tilburg. Mevr. Wolfs - v. Dommelen, Orion- straat 12, Dongen, tel. 3490. Mevr. Kuijsters-Verschuren, Hoog- eindeseweg 48, Goirle. tel. 013-341955 en Hilvarenbeek, Riel. Mevr. Zr. Leeuwekuyl - Ter Haar, Ecliptica 70, Loon op Zand, tel. 04166-1753. Voor Oisterwijk, Haaren en Moerges tel, mej. Zr. H. Th. Snellen, Schee- persdijk 66. Oisterwijk, t. 04242-2098. Stichting Bijstand Buitenlandse Werknemers .Midden-Brabant», Goirlestraat 105, Tilburg. Spreekuur: woensdagochtend 10.00^ 11.30, donderdagavond 19.00-20.00 u. STICHTING BIJSTAND BUITENLANDSE WERKNEMERS MIDDEN-BRABANT» Stichting Buitenlandse Werknemers «Midden-Brabant» Tivolistraat 136- 138 Tilburg, telefoon 013-426467/ 426956/435726 naar Openingstijden Balie: maa >r el- dag, donderdagen vrijdag: uur; woensdag: 10.00-17.0 Spreekuren: woensda°‘ uur; donderdag: 19.00-iv.. INSPRAAKTEAM TILBURG Inspraak bestemmingsplan Tivoli Binnenkort wordt gestart met de voorbereidingen voor een nieuw bestem mingsplan voor het gebied dat wordt omsloten door de spoorbaan, Heuvel ring, Heuvel, St.-Josephstraat en Prof. Dondersstraat. Het gaat daarbij o.a. om de toekomst van het terrein van Cash en Carry en de braakliggende terreinen aan de Spoorlaan. Met dit plan zal geprobeerd worden de woon- funktie van de binnenstad te versterken en een bijdrage te leveren aan de oplossing van het parkeerprobleem Om buurtbewoners, belanghebbenden en belangstellenden nader te infor meren wordt op woensdag 30 november a.s. om 20 uur in het Hotel De Lindeboom, Heuvelring 126, een informatiebijeenkomst gehouden. Op die bijeenkomst zal ook een inspraakgroep worden samengesteld die gaat mee denken over de toekomst van het gebied. Iedereen is van harte welkom I Inspraakteam Tilburg, Stadhuisplein 360, tel. 32.85.33. Duizenden jaren geleden leefden onze voorouders van de jacht en van wat ze vonden op het veld of in de bossen. Was er niet meer voldoende voedsel, dan trokken ze verder naar betere oorden. Veel later kwamen ze tot het inzicht dat ze ook zelf bepaalde gewassen konden verbouwen. Ze hoefden dan ook niet meer te trekken. Was er een dan kon een gedeelte ervan worden bewaard voor minder Alleen leverde het bewaren problemen op. Er werd veel «eten door knaagdieren en insekten. Bovendien waren de i ongeschikt en vochtig, zodat er vaak een groot deel van de week- de 4 len we 1 spelen "zon- N.V.S.H. Afdeling Tilburg, Teiefoni- neri scheHulpdienst, die tot 24.00 uur be- ‘p reikbaar is. Tel. 013-333375. DOKTERS WEEKENDDIENST Zaterdag 26 november Bij spoedeisende gevallen gedurende het weekend wende men zich tot zijn EIGEN huisarts!!! Zondag 2 Bij spoedeisende het weekend wer. EIGEN huisarts Goirlese huisartsen Bezoek de dienstdoende arts op zater dag of zondag indien enigszins moge lijk om 12 uur of om 5 uur op zijn PRAKTIJKadres. :ren om voedsel i -naak in zout of zi k zijn nadelen. Doorgebr tie en slechte aanvoer iitsoorten, die i b.v. sche u- ir een vee,w gebreksziekte. Gelukkig is er in de loop der tijden veel orga ten goede veranderd. Scheurbuik is jjet een onbekende ziekte geworden.ze- seer, ker in Nederland. We kunnen elke dag over verse aardappelen, groente en fruit beschikken, zelfs ’s winters. Het bewaren van voedsel is al lang geen probleem meer. Voedselbederf als ge volg van ongedierte kan makkelijk worden bestreden door goede hy en verbeterde opslag. Om voed bederf door gisten, schimmels of bac teriën (ook wel micro-organismen ge noemd) tegen te gaan zijn er verschil lende bewaar- en conserveermetho- den ontwikkeld. Deze worden hieron der in het kort behandeld. Drogen: Dit is een van de oudste me- Ilcl thoden. Het vochtgehalte van het ten voedsel daalt met als gevolg dat de j00 bacteriën zich niet kunnen ontwikke len. Het voedsel wordt vaster; het ver liest aan gewicht en de kleur wordt donkerder. Ook de geur en de smaak veranderen. Een groot nadeel van deze methode is het verlies aan vita mine C. Gedroogde vruchten en groente bevattten n.l. geen vitamine C meer. Roken: Het roken van voedingsmidde len gebeurt op twee manieren: warm en koud; warmgerookte produkten b.v. bokking zijn slechts enkele dagen houdbaar. Koudgerookte produkten b.v. ham of rookvlees zijn langer houdbaar. Vroeger werd het vlees thuis in de schoorsteen boven open vuur gerookt. Tegenwoordig gebeurt het roken in de fabriek. De smaakver- andering die door hét roken optreedt wordt algemeen gewaardeerd. Zouten: Het produkt wordt in het zout gelegd, met zout ingewreven of inge spoten. Deze methode is al erg oud en wordt nog steeds toegepast. Net zóals bij het drogen wordt door het zou vocht aan het voedsel onttrokken. zouten produkten worden vaster; duurzaamheid ligt tussen 1 a 6 maan den, afhankelijk van het produkt en de hoeveelheid zout die is gebruikt. In groente die met zout is ingemaakt is alle vitamine C verloren gegaan. Een uitzondering hierop is zuurkool, die tot de vitamine C rijke groentesoorten kan worden gerekend. Inmaak in suiker: De l beelden hiervan zijn jam en gelei. Om jam of gelei te maken, wordt fruit of sap met veel suiker gekookt. Hiermee vangt men twee vliegen in één klap: door de hoge temperatuur gaan de micro-organismen dood. De grote hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat ze zich niet opnieuw kunnen ontwikke len. Deze produkten hebben alleen ca lorische waarde. Rozebotteljam vormt hierop een uitzondering, deze jam kan nog veel vitamine C bevatten. Inmaak in alcohol: Deze manier van inmaak wordt het meest gebruikt bij vruchten. Men gebruikt sterk alcoho lische vloeistoffen zoals b.v. brande wijn, cognac of rum. Meestal wordt ook nog wat suiker toegevoegd voor de smaak. Ook deze heerlijkheden le veren alleen calorieën. Uileggen in het zuur: Om vlees, vis of groente langer te bewaren kan men ze ook koken en in het zuur leggen. Geur en smaak veranderen door deze me thode sterk. Vleeswaren en vis, wor den in tegenstelling tot groente, met verdunde azijn ingelegd anders gaat er teveel smaak verloren. De eerstge noemde produkten zijn daarom be perkt houdbaar n.l. 11/2 a 2 maanden. Inkuiien: Aardappelen en bepaalde groentesoorten kunnen ook in een af gedekte kuil worden bewaard. Zo’n kuil wordt bekleed met stro om te voorkomen dat de produkten vochtig worden. Omdat aardappelen in het voorjaar gaan spruiten, moeten ze worden omgeschept. Dit kost erg veel Diepvriezen: Dit is geen vinding van de laatste jaren. De Eskimo’s kennen deze methode al heel lang. De produk ten worden zo snel mogelijk bevroren tot een temperatuur van 40 graden goede oogst, dan kon een gedeelte ervan worden bewaard voor minder plsius en een tempera- goede tijden. Alleen leverde het bewaren problemen op. Er werd veel nUrïrin^" n bliivpn wpI voedsel opgegeten door knaagdieren en insekten. Bovendien waren de z/kunnen zich bij deze lage tempera- bewaarplaatsen ongeschikt en vochtig, zodat er vaak een groot deel van de tuur niet vermenigvuldigen. De diep- oogst verloren ging door bederf zoals b.v. schimmel en rot. Een goede gevroren produkten zijn tamelijk lang manier van bewaren werd steeds belangrijker, te meer daar de bevolking houdbaar n.l. van drie maanden tot toenamende vraag naar voedsel groter werd. Daarnaast gingen velen zich een jaar. Net als gesteriliseerde vestigen in steden en dorpen. Men was wat zijn voedsel betreft aangewezen groente en vruchten bevatten ze nog op de boerenbedrijven in de omgeving. Het vervoer van platteland naar ee.n van bet oorsPronl<el*jke vita- stad verliep gebrekkig en dikwijls kwam het voedsel niet bepaald vers aan. De temper dingsmiddelen tijd. Bij vorst kan men de voorraad 01°C. Hierdoor niet aanspreken, omdat bij openen van de kuil de aardappelen en groen*?” bevriezen. Deze bewaarmethode wordt vrijwel nooit meer gebruikt. De grootste opslag van dit produkt ge schiedt in moderne koelhuizen. Steriliseren: Het produkt wordt verhit boven het kookpunt. Alle micro- janismen worden hierdoor gedood, let produkt wordt steriel. Gesterili seerde produkten verpakt zodat er nr. riën bij kunnen komen. Kleur en smaak van het anderen. Tijdens het het vitamine C gehalt - steriliseerde J lygiene Verpakl.l..o _w„ °.eASe!’ houdbaar. Al in 1808 kreeg de Fransman Nic Appert toestemming om de nie conserveermethode van het inblikken thode. toe te passen. Het voedsel werd ver- Bestralen: Door middel warmd in een blik met een klein gaatje, rijke straling wordt hei Dat gaatje werd dichtgesoldeerd als straalt. Dit kan, afhanl„.v het blik nog heet was. Door het verhit- stralingsdosis, het spruiten t worden de micro-organismen ge- appelen en uien afremmen; dood en de lucht uit het blik verdre- nen insekten en micro-or ven. De blikken die Appert voor het onwerkzaam worden gemaal eerst gebruikte noemen we ook wel kip of in champignons. Bes* conservenblikken (conserver is het een produkt kan zowel met Franse woord voor bewaren). De heer verpakking plaatsvinden. Momenteel Weck, de eerste fabrikant van in- zijn in Nederland echter geen be- maakglazen en sterilisatieketels, straalde voedingsmiddelen te koop, maakte het huishoudelijk steriliseren Het onderzoek gaat nog steeds door, mogelijk. In de huishouding wordt ste- Chemische middelen: Voedingsmidde- riliseren daarom nog dikwijls naar de len kunnen ook langer houdbaar wor- heer Weck, «wecken» genoemd. den gemaakt door ze te behandelen Tegenwoordig wordt eerst de lucht uit met chemische scheikundige) mid- hetblikgezogen; vervolgens wordt het delen. Zo zijn er middelen die worden blik dichtgemaakt en tenslotte gesteri- toegevoegd als voorraadbescher- liseerd. mingsmiddel, bijvoorbeeld tegen het Bij industriële sterilisatie worden spruiten van aardappelen, tegen insec- blikken of flessen onder druk verhit in ten vraat in graan of tegen beschimme- een autoclaaf. Hierbij worden tempe- ling van citrus-fruit. Deze middelen raturen tot 120° C bereikt. Dit heeft het worden in het algemeen tot de be voordeel dat de sterilisatietijd kan strijdingsmiddelen gerekend. De toe worden teruggebracht tot ongeveer 15 passing ervan en de nog toelaatbare min. residuen (resten) ervan worden gere- Pasteuriseren: De Fransman Louis geld krachtens de Bestrijdingsmidde- Pasteur kwam niet zo erg veel later lenwet. met een nieuwe bewerking n.l. het Stoffen die aan het bereide voedings- pasteuriseren. Hierbij wordt het pro- middel worden toegevoegd om het dukt tot 70 a 90 graden Celsius verhit, voedingsmiddel te beschermen tegen Door pasteuriseren gaat er bijna niets rans-worden of microbieel bederf (dus van de smaak en kleur verloren. Ge- anti-oxydanten of conserveermidde- pasteuriseerde produkten zijn wel len als sulfiet, benzoëzuur, sorbine- minder lang houdbaar dan gesterili- zuur e.d.) rekent men tot de zoge- seerde. Niet alle micro-organismen naamde voedingsmiddelenadditieven, gaan n.l. dood, omdat het kookpunt De toelating daarvan wordt via een niet wordt bereikt bij het verhitten, systeem van positieve lijsten geregeld Deze methode wordt vooral toegepast krachtens de Warenwet. Het toezicht op melk en melkprodukten. zowel op residuën van bestrijdings middelen als op de voedingsmidde lenadditieven wordt uitgeoefend door de Keuringsdiensten van Waren. Alle conserveermethoden hebben als doel voedingsmiddelen langer houd baar te maken. Grote delen van de jaarlijkse oogsten kunnen daardoor lang worden bewaard, zodat men meer variatie in het menu kan aanbrengen. Een nadeel is b.v. het verlies aan vi tamine C in groente- en fruitconser- ven. Dit verlies treedt het sterkst op bij drogen, zouten en inmaak in zout en zuur. Het vitamine C verlies kan ech ter worden aangevuld door het eten van een portie extra fruit, vooral ci trusfruit zoals sinaasappels en grape fruit, of rauwkost bij de maaltijd. Het regelmatig gebruik van verse produk ten is onder alle omstandigheden aan te bevelen. iratuur van de voe- „..igsmiddelen wordt verlaagd tot 01°C. Hierdoor voorkomt men dat micro-organismen zich al te snel ver genten menigvuldigen. Gekoelde produkten :thode zijn doorgaans enkele weken houd- t meer gebruikt. De baar. Bij een korte bewaartijd veran- m dit produkt ge- dert er bijna niets aan het uiterlijk en koelhuizen. de voedingswaarde van het produkt. }dukt wordt verhit Het koelsysteem wordt toegepast op cro- o.a. groente, fruit, aardappelen, boter, int. hier steriel. Gesterili- Vriesdrogen: Hierbij i n worden luchtdicht het produkt onttrokke niet opnieuw bacte- te bevries verdamp'* produkt ver- De produ. steriliseren gaat pakt. De l gehalte achteruit. Ge- tikelen kan y iseerde produkten in gesloten Deze dure met ikking zijn vrijwel onbeperkt enkele voedii

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1977 | | pagina 21