.1.098,
Een overzicht van methoden
die worden gebruikt
om voedsel te bewaren
GRANDIOZE
STEREOSTUNT
5
DEC.
^^C^SS^^Nburg
IE
f
f 600,— korting
PLUS gratis waardebon
van HONDERD GULDEN
1
198,—
muziekhuis
TOSHIBA
«3 in 1»
kombinatie
Als u vanavond
per auto gaat winkelen moet u
misschien 10 minuten lopen
II HAMERS»
Donderdag 24 november 1977 pagina 21
ier 1977 pagina 20
DE TILBURGSE KOERIER
$L*t*
Spn
12.0
29,
nacht
en
tel.
Vanzelfsprekend verlenen wij op deze uniek kombinatie een vol jaar schriftelijke garantie.
'M'
lires
Voorlichting door de
Raad van Arbeid
8
013-
GORKESTRAAT 51 TILBURG TEL 424128
f
Alles in leer
voor
HEUVELSTRAAT 50
TILBURG
TELEFOON 013 - 423287
Adviesprijs f 1.698,
Deze exclusieve St.-NIkolaas-aanbleding
bieden wij NU aan voor de sensationele prijs van
- waarde
coop van
Sleddens,
426834.
v. Rijl,
555933, k-
Badjassen -
kamerjassen
in katoenen- en syn
thetische velours met
en zonder capuchon
Prijzen 89,
JULIANA VAN STOLBERGSTRAAT 7 en 25, TILBURG. TEL. 013 420986.
woensdag-
tting in het
t G.A.K.,
tel.
3ti rg.
’0.00
lat 54.
juten
Ge-
r; de
■■disarti
loende r
lien enig
)m 5
GEREF. KERK VRIJGE
Aula Prins Bernhardschool.
straat 4. Diensten: ’s zondags
14.30 uur.
27 november
Ie gevallen gedurende
:nde men zich tot zijn
Bovendien als extra surprise ontvangt U van ons een waardebon ter
van EEN HONDERD GULDEN die U In onze zaak kunt besteden voor aankc
grammofoonplaten en/of cassettes.
■tmu. ZONWERINGEN BV
Voor prijsbewuste mensen.
^■2*] SHOWROOM
WVF Kapelstraat 93 Tel. 013-04423
i van af-
.30-14.00
istraatl.
Corel-
Fransman
erg veel
;rking n.l. 1
/ordt het p*
Celsius verh
bijna nic
•k Platenspeler met snaaraandrijving en MD - element
Radio AM-FM (FM stereo) 2x15 Watt. RMS
Cassetterecorder met memory-toets
Geheel uitgevoerd in zeer exclusief mat zilver en schitterende doorzichtige stofkap
met zilverkleurige luidsprekerboxen.
et maken
tussen 13.3<
«p Bellinist
tfortkerk,
Hiertoe hield een
Raad van Arbeic
middag van 2
kantoorgebouv
bekendste voor-
en gelei. Om
wordt fruit of
ookt. Hiermee
APOTHEKERS
25 november
Korvelseweg 127, tel.
Musiccenter SM 3100
-BRABANT
hulpverlening:
igerschap
5 ouder,
tel.
repetitie
3 uur(op
voor de ge-
oekje Jesus,
'sven».
;em
Ceder-
9.45 en
maandag, dins-
14.00-17.00
;-i ,.00 uur.
lag: l0.00-ll.30
0-20.30 uur.
op werkdagen ook
I-21 uur. Op zon- en
10.00 tot
Zaterdag 26 november
Hooft, Tilburgseweg 116 C, tel.
341765.
Waarom de bus niet gepakt? Stopt bijna voor de winkel. Uitstappen waar
n opstappen waar U het beste uitkomt. De bus is op zijn best in hartje
parkeerdeuk neemt de BBA voor zijn rekening. Tenslotte stapt U vlak bij
Br uit. Winkelen zonder ergernis voor en na. Pak de BBA.
)EDERS>
Otten, Slot
-681290,
Jden-
n ambtenaar van de
:id elke v
tot 4 uur zitt
iw van het
FIOM MIDDEN-1
Regionaal buro voor hun
bij ongewenste zwanj
aan de alleenstaande
Goirle, Tilburgseweg 184,
434616.
Tilburg, Bisschop Zwijsenstraat 14a,
spreekuur iedere werkdag van 9-10 u.
Natuurlijk kende men wel enkele ma
nieren om voedsel te bewaren, b.v.
inmaak in zout of zuur, maar dit had
ook zijn nadelen. Door gebrek aan va
riatie en slechte aanvoer van verse
groente en fluitsoorten, die vitamine C
bevatten was b.v. scheurbuik vooral
in het voorjaar een veel voorkomende
«ebreksziekte.
uv.dkkig is
ten goede y
onbekende ziekt
i Nederl
U wilt en
stad. De p'
\huis weer
Beauty-cases
Koffers
Reisnecessai
Toiletetui
Manicure-etui
Naai-etui
Kleerhangers
Schoenpoetsetuis
Rijbewijs - autopapieren -
paspoort - etuis
Damesportemonnaies
Damesportefeuilles
Paraplu's
enz. enz.
LEDERWAREN
doorgaar
baar. Bij een
dert er bijna niets aan 1
de voedingswaarde var
Het koelsysteem wordt
o.a. groente, fruit, aard-;
eieren, vlees en vis.
I wordt water aan
ten door het eerst
;zen en dan het ijs te laten
ipen zonder dat het ijs smelt,
dukten worden luchtdicht ver-
bewaartijd van dergelijke ar-
wel 2 5 jaar bedragen,
tethode wordt slechts voor
lingsmiddelen toegepast,
o.a. voor (instant)koffie en soeppoe
ders. Ook de medische wetenschap
•naakt gebruikt van deze bewaarme-
tten zijn wel
dan gesterili-
>rganismen
t kookpunt
verhitten.
I toegepast
TANDARTSEN
Zaterdag 26 november
Nevejan, Spoorlaan 378, tel. 425548.
reekuren: zaterdag en zondag van
-.00 tot 12.30 en van 17.30 tot 18.00
uur.
u .o-27
de Ady
COC WERKGROEP
HOMOFILIE TILBURG
Opvang en informatie voor homofie
len, tel. 013-556547 bgg 551609 -
04242-4560 of Postbus 1263.
- le en 3e zondag van de maand
uur in Checkpoint
istr. 100
KERKDIENST
Ned. Hervormde Gereformeerde ver-
«EL1M», Min. Mutsaertstraat
22 (nabij Theresiakerk), diensten zon-
,dag 10 u. en namiddag 15 u. Bijbelle
zing 's maandags om de 14 dagen. Inl.
tel. 671745, b.g.g. tel. 670586.
'icolas ders. Ooi
nieuwe maakt o_'_.
Mikken thode.
,d ver- Bestralen: 1
rijke stralir
MAATSCHAPPELIJK WERK
TILBURG - GOIRLE
Hebt u vragen, moeilijkheden, twijfels
over uitkering geld werk huis
school ouderdom of hebt u vragen of
onzekerheden over uzelf man vrouw
kinderen ouders buren
Wilt u daarover met iemand praten Op
elke werkdag staan we telefonisch en per
soonlijk voor u klaar van 9.00 tot 12.30 uur,
Noordstraat 80 te Tilburg. Kom gerust
eens langs of bel ons even (013-43.32.31 tst.
23).
MONTFORTPAROCHIF
Gegevens pastores Simon Kuyten,
Leo Verbrakel, Bellinistraat 141, tel.
550510; Peter Denneman, Bellinistraat
1, tel. 550510.
Gelegenheid tot het
spraken dagelijks ti
en 19.00-19.30 uur op
Kerkruimte Montfc
listraat 231, tel. 553262.
Eucharistievieringen zijn door-de-
week om 9.00 uur; in-het-weekend
zaterdags om 19.00 uur, zondags om
9:30, 10.30, 11.45 en 18.00 uur.
Wanneer U voor een van de vieringen
tijdens het weekend per auto gehaaid
en weer thuisgebracht wilt worden,
bel dan voor zaterdags 14.00 uur r
550026. En het komt gratis voor
kaar!
Tijdens de viering van zondags 10.30
uur is erkresj in de kleine koffiekamer
Sekretariaat van het kerkbestuur Di
rigentenlaan 8; sekretariaat van de
Stuurgroep Componistenlaan 35.
Door de vrijwillige deelname aan de
gezinsbijdrage wordt al het werk fi
nancieel mogelijk gemaakt, (postgiro
1433050; rabobanknr. 151213011)
Mededelingen
ïl van energie-
tet produkt be-
tnkelijk van de v
- van aard-
len; ook kun-
o-organismen
-taakt, b.v. in
:stralen van
t als zonder
iteel
be-
Sedert begin januari 1976 konden in- Reitseplein 15, te Tilburg.
woners van Tilburg en omgeving elke Van deze gelegenheid om door een
week persoonlijk informatie krijgen persoonlijk contact een betere en
over de sociale verzekeringswetten snellere informatie te verkrijgen werd
die door de Raad van Arbeid werden door zeer veel personen gebruik ge-
uitgevoerd. 'maakt, zodat het nogal eens voor
kwam dat bezoekers wat lang moesten
wachten. Om nu het publiek nog beter
van dienst te kunnen zijn heeft de
Raad van Arbeid besloten een tweede
spreekuur te gaan houden.
Met ingang van 30 november a.s.
wordt nu wekelijks spreekuur ge
houden op woensdagmiddag van 2 tot 4
uur in het kantoorgebouw van het
G.A.K., Reitseplein 15 te Tilburg en
op elke vrijdagmorgen van 10 tot 12
uur in het kantoorgebouw van het
Ziekenfonds Midden-Brabant, Pieter
Vreedeplein 40 te Tilburg.
Men kan dan inlichtingen verkrijgen
over de Kinderbijslagwetten, de Al
gemene Ouderdomswet (AOW), de
Algemene Weduwen en Wezenwet
(AWW) en over de afkoopsommen
krachtens de Invaliditeitswet (ren-
tekaart).
De Raad van Arbeid alsook het
G.A.K. en het Ziekenfonds Midden-
Brabant hopen hiermede een stap in de
goede richting te hebben gezet om de
uitvoering van de sociale verzekering
dichter bij het publiek te brengen, te
meer omdat over deze materie nogal
eens misverstanden ontstaan door on
bekendheid.
v. Rijl, Beethovenlaan 240, tel.
555933, korte dienst.
Kerssemakers, Wilhelminapark
tel. 426632, lange dienst.
KORTE DIENST:
geopend van 17.30-
feestdagen geopend van
17.30 uur.
LANGE DIENST: dag e
geopend.
DIERENARTSEN
v.d. Brink, tel. 432867
Timmermans, Nieuwe Bosscheweg
105, tel. 435568.
v. Riel, Postelse Hoefl. 43, tel. 674590.
Bakx, Broekhovenseweg 77, tel.
674590.
Rasenberg, Bosscheweg 110,
331648.
HULP NODIG?
Bel 0011 voor brandweer, G.G.D. en
politie.
Autohulpdienst buiten werkuren, tel
423722.
weekend 26-27 nov. eerste
end van de Advent. Tijdens
weekenden voor Kerstmis wille
de figuren belichten die een rol -
in het verhaal van Kerstmis. Dit
end staat Zacharias centraal.
dags om 10.30 uur is er een exper
mentele viering rond deze zelfde per
soon. Het experi-koor verzorgt dan de
zang. Voorganger is Peter Denneman.
Gelijktijdig aan deze viering is er weer eniging «1
een kindernevendienst. Wat betreft de 22 (nabij
overige vieringen zal Leo Verbakel de
verkondiging verzorgen.
—maandag 28 nov. (op bel. 141) bij
eenkomst van de overleggroep voor
experimentele vieringen.
Dinsdag 29 nov. om 10.00 uur bij- 1
eenkomst voor de zieken-thuis-groep
op Beethovenlaan 277; om 20.00 uur 1
repetitie voor het gemengd koor; om Elke le en 3e s
20.00 uur bijeenkomst voor de Bijbel- vanaf 20.00
groep op Massenetlaan 24; om 20.15 Charlie, Molens
uur bijeenkomst voor de overleggroep
voor kindergezinsvieringen (bel. 141)
en jongerenviering (koffiekamer).
Woensdag 30 nov. om 18.30 uur re
petitie voor het kinderkoor; om 20.30
uur bijeenkomst voor groep 2 van de
cursus «langs de weg van de stilte»
—Donderdag 1 dec. van 19.00-20.00
uur gelegenheid tot het inleveren van
de zakjes voor de gezinsbijdrage; om
20.00 uur vergadering voor de
stuurgroep; 20.00 uur houden we weer
een doopgesprek voor de ouders die
het komend weekend hun kind willen
laten dopen. Opgave hiervoor is nog
mogelijk.
Vrijdag 2 dec. om 19.30 uur r
voor het kinderkoor; om 20.001
Bel. 141) bijeenkomst v?
spreksgroep rond het boek
weg naar hoopvol samenley
A.A. Anonieme Alcoholisten,
013-681268, postbus 10027 Tilbi
Bijeenkomsten elke donderdag 2C
uur in «De Waaikant», Heikestraat
A.A. werkgroep Tilburg - Centrum.
Elke donderdag 8 uur - 10 uur Hulp
centrale S.O.S., Spoorlaan 320, tel.
320892. Postbus 227.
ACTIE
MOEDERS VOOR MOF™
Mevr. A.A.M. Schalken - Cu,
Loevesteinstr. 110, tel. 013-(
Tilburg, Berkel - Enschot en U<
hout.
Mevr. De Bont-Rondema, Burg.
Mortelplein 113, tel. 674969, Tilburg.
Mevr. Wolfs - v. Dommelen, Orion-
straat 12, Dongen, tel. 3490.
Mevr. Kuijsters-Verschuren, Hoog-
eindeseweg 48, Goirle. tel. 013-341955
en Hilvarenbeek, Riel.
Mevr. Zr. Leeuwekuyl - Ter Haar,
Ecliptica 70, Loon op Zand, tel.
04166-1753.
Voor Oisterwijk, Haaren en Moerges
tel, mej. Zr. H. Th. Snellen, Schee-
persdijk 66. Oisterwijk, t. 04242-2098.
Stichting Bijstand Buitenlandse
Werknemers .Midden-Brabant»,
Goirlestraat 105, Tilburg.
Spreekuur: woensdagochtend 10.00^
11.30, donderdagavond 19.00-20.00 u.
STICHTING BIJSTAND
BUITENLANDSE WERKNEMERS
MIDDEN-BRABANT»
Stichting Buitenlandse Werknemers
«Midden-Brabant» Tivolistraat 136-
138 Tilburg, telefoon 013-426467/
426956/435726
naar Openingstijden Balie: maa
>r el- dag, donderdagen vrijdag:
uur; woensdag: 10.00-17.0
Spreekuren: woensda°‘
uur; donderdag: 19.00-iv..
INSPRAAKTEAM TILBURG
Inspraak bestemmingsplan Tivoli
Binnenkort wordt gestart met de voorbereidingen voor een nieuw bestem
mingsplan voor het gebied dat wordt omsloten door de spoorbaan, Heuvel
ring, Heuvel, St.-Josephstraat en Prof. Dondersstraat. Het gaat daarbij o.a.
om de toekomst van het terrein van Cash en Carry en de braakliggende
terreinen aan de Spoorlaan. Met dit plan zal geprobeerd worden de woon-
funktie van de binnenstad te versterken en een bijdrage te leveren aan de
oplossing van het parkeerprobleem
Om buurtbewoners, belanghebbenden en belangstellenden nader te infor
meren wordt op woensdag 30 november a.s. om 20 uur in het Hotel De
Lindeboom, Heuvelring 126, een informatiebijeenkomst gehouden. Op die
bijeenkomst zal ook een inspraakgroep worden samengesteld die gaat mee
denken over de toekomst van het gebied.
Iedereen is van harte welkom I
Inspraakteam Tilburg, Stadhuisplein 360, tel. 32.85.33.
Duizenden jaren geleden leefden onze voorouders van de jacht en van wat
ze vonden op het veld of in de bossen. Was er niet meer voldoende voedsel,
dan trokken ze verder naar betere oorden.
Veel later kwamen ze tot het inzicht dat ze ook zelf bepaalde gewassen
konden verbouwen. Ze hoefden dan ook niet meer te trekken. Was er een
dan kon een gedeelte ervan worden bewaard voor minder
Alleen leverde het bewaren problemen op. Er werd veel
«eten door knaagdieren en insekten. Bovendien waren de
i ongeschikt en vochtig, zodat er vaak een groot deel van de
week-
de 4
len we
1 spelen
"zon- N.V.S.H. Afdeling Tilburg, Teiefoni-
neri scheHulpdienst, die tot 24.00 uur be-
‘p reikbaar is. Tel. 013-333375.
DOKTERS
WEEKENDDIENST
Zaterdag 26 november
Bij spoedeisende gevallen gedurende
het weekend wende men zich tot zijn
EIGEN huisarts!!!
Zondag 2
Bij spoedeisende
het weekend wer.
EIGEN huisarts
Goirlese huisartsen
Bezoek de dienstdoende arts op zater
dag of zondag indien enigszins moge
lijk om 12 uur of om 5 uur op zijn
PRAKTIJKadres.
:ren om voedsel i
-naak in zout of zi
k zijn nadelen. Doorgebr
tie en slechte aanvoer
iitsoorten, die
i b.v. sche u-
ir een vee,w
gebreksziekte.
Gelukkig is er in de loop der tijden veel orga
ten goede veranderd. Scheurbuik is jjet
een onbekende ziekte geworden.ze- seer,
ker in Nederland. We kunnen elke dag
over verse aardappelen, groente en
fruit beschikken, zelfs ’s winters. Het
bewaren van voedsel is al lang geen
probleem meer. Voedselbederf als ge
volg van ongedierte kan makkelijk
worden bestreden door goede hy
en verbeterde opslag. Om voed
bederf door gisten, schimmels of bac
teriën (ook wel micro-organismen ge
noemd) tegen te gaan zijn er verschil
lende bewaar- en conserveermetho-
den ontwikkeld. Deze worden hieron
der in het kort behandeld.
Drogen: Dit is een van de oudste me- Ilcl
thoden. Het vochtgehalte van het ten
voedsel daalt met als gevolg dat de j00
bacteriën zich niet kunnen ontwikke
len. Het voedsel wordt vaster; het ver
liest aan gewicht en de kleur wordt
donkerder. Ook de geur en de smaak
veranderen. Een groot nadeel van
deze methode is het verlies aan vita
mine C. Gedroogde vruchten en
groente bevattten n.l. geen vitamine C
meer.
Roken: Het roken van voedingsmidde
len gebeurt op twee manieren: warm
en koud; warmgerookte produkten
b.v. bokking zijn slechts enkele dagen
houdbaar. Koudgerookte produkten
b.v. ham of rookvlees zijn langer
houdbaar. Vroeger werd het vlees
thuis in de schoorsteen boven open
vuur gerookt. Tegenwoordig gebeurt
het roken in de fabriek. De smaakver-
andering die door hét roken optreedt
wordt algemeen gewaardeerd.
Zouten: Het produkt wordt in het zout
gelegd, met zout ingewreven of inge
spoten. Deze methode is al erg oud en
wordt nog steeds toegepast. Net zóals
bij het drogen wordt door het zou
vocht aan het voedsel onttrokken.
zouten produkten worden vaster;
duurzaamheid ligt tussen 1 a 6 maan
den, afhankelijk van het produkt en de
hoeveelheid zout die is gebruikt. In
groente die met zout is ingemaakt is
alle vitamine C verloren gegaan. Een
uitzondering hierop is zuurkool, die
tot de vitamine C rijke groentesoorten
kan worden gerekend.
Inmaak in suiker: De l
beelden hiervan zijn jam en gelei. Om
jam of gelei te maken, wordt fruit of
sap met veel suiker gekookt. Hiermee
vangt men twee vliegen in één klap:
door de hoge temperatuur gaan de
micro-organismen dood. De grote
hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat ze
zich niet opnieuw kunnen ontwikke
len. Deze produkten hebben alleen ca
lorische waarde. Rozebotteljam vormt
hierop een uitzondering, deze jam kan
nog veel vitamine C bevatten.
Inmaak in alcohol: Deze manier van
inmaak wordt het meest gebruikt bij
vruchten. Men gebruikt sterk alcoho
lische vloeistoffen zoals b.v. brande
wijn, cognac of rum. Meestal wordt
ook nog wat suiker toegevoegd voor
de smaak. Ook deze heerlijkheden le
veren alleen calorieën.
Uileggen in het zuur: Om vlees, vis of
groente langer te bewaren kan men ze
ook koken en in het zuur leggen. Geur
en smaak veranderen door deze me
thode sterk. Vleeswaren en vis, wor
den in tegenstelling tot groente, met
verdunde azijn ingelegd anders gaat er
teveel smaak verloren. De eerstge
noemde produkten zijn daarom be
perkt houdbaar n.l. 11/2 a 2 maanden.
Inkuiien: Aardappelen en bepaalde
groentesoorten kunnen ook in een af
gedekte kuil worden bewaard. Zo’n
kuil wordt bekleed met stro om te
voorkomen dat de produkten vochtig
worden. Omdat aardappelen in het
voorjaar gaan spruiten, moeten ze
worden omgeschept. Dit kost erg veel
Diepvriezen: Dit is geen vinding van
de laatste jaren. De Eskimo’s kennen
deze methode al heel lang. De produk
ten worden zo snel mogelijk bevroren
tot een temperatuur van 40 graden
goede oogst, dan kon een gedeelte ervan worden bewaard voor minder plsius en een tempera-
goede tijden. Alleen leverde het bewaren problemen op. Er werd veel nUrïrin^" n bliivpn wpI
voedsel opgegeten door knaagdieren en insekten. Bovendien waren de z/kunnen zich bij deze lage tempera-
bewaarplaatsen ongeschikt en vochtig, zodat er vaak een groot deel van de tuur niet vermenigvuldigen. De diep-
oogst verloren ging door bederf zoals b.v. schimmel en rot. Een goede gevroren produkten zijn tamelijk lang
manier van bewaren werd steeds belangrijker, te meer daar de bevolking houdbaar n.l. van drie maanden tot
toenamende vraag naar voedsel groter werd. Daarnaast gingen velen zich een jaar. Net als gesteriliseerde
vestigen in steden en dorpen. Men was wat zijn voedsel betreft aangewezen groente en vruchten bevatten ze nog
op de boerenbedrijven in de omgeving. Het vervoer van platteland naar ee.n van bet oorsPronl<el*jke vita-
stad verliep gebrekkig en dikwijls kwam het voedsel niet bepaald vers aan. De temper
dingsmiddelen
tijd. Bij vorst kan men de voorraad 01°C. Hierdoor
niet aanspreken, omdat bij openen van
de kuil de aardappelen en groen*?”
bevriezen. Deze bewaarmethode
wordt vrijwel nooit meer gebruikt. De
grootste opslag van dit produkt ge
schiedt in moderne koelhuizen.
Steriliseren: Het produkt wordt verhit
boven het kookpunt. Alle micro-
janismen worden hierdoor gedood,
let produkt wordt steriel. Gesterili
seerde produkten
verpakt zodat er nr.
riën bij kunnen komen.
Kleur en smaak van het
anderen. Tijdens het
het vitamine C gehalt
- steriliseerde J
lygiene Verpakl.l..o _w„
°.eASe!’ houdbaar.
Al in 1808 kreeg de Fransman Nic
Appert toestemming om de nie
conserveermethode van het inblikken thode.
toe te passen. Het voedsel werd ver- Bestralen: Door middel
warmd in een blik met een klein gaatje, rijke straling wordt hei
Dat gaatje werd dichtgesoldeerd als straalt. Dit kan, afhanl„.v
het blik nog heet was. Door het verhit- stralingsdosis, het spruiten
t worden de micro-organismen ge- appelen en uien afremmen;
dood en de lucht uit het blik verdre- nen insekten en micro-or
ven. De blikken die Appert voor het onwerkzaam worden gemaal
eerst gebruikte noemen we ook wel kip of in champignons. Bes*
conservenblikken (conserver is het een produkt kan zowel met
Franse woord voor bewaren). De heer verpakking plaatsvinden. Momenteel
Weck, de eerste fabrikant van in- zijn in Nederland echter geen be-
maakglazen en sterilisatieketels, straalde voedingsmiddelen te koop,
maakte het huishoudelijk steriliseren Het onderzoek gaat nog steeds door,
mogelijk. In de huishouding wordt ste- Chemische middelen: Voedingsmidde-
riliseren daarom nog dikwijls naar de len kunnen ook langer houdbaar wor-
heer Weck, «wecken» genoemd. den gemaakt door ze te behandelen
Tegenwoordig wordt eerst de lucht uit met chemische scheikundige) mid-
hetblikgezogen; vervolgens wordt het delen. Zo zijn er middelen die worden
blik dichtgemaakt en tenslotte gesteri- toegevoegd als voorraadbescher-
liseerd. mingsmiddel, bijvoorbeeld tegen het
Bij industriële sterilisatie worden spruiten van aardappelen, tegen insec-
blikken of flessen onder druk verhit in ten vraat in graan of tegen beschimme-
een autoclaaf. Hierbij worden tempe- ling van citrus-fruit. Deze middelen
raturen tot 120° C bereikt. Dit heeft het worden in het algemeen tot de be
voordeel dat de sterilisatietijd kan strijdingsmiddelen gerekend. De toe
worden teruggebracht tot ongeveer 15 passing ervan en de nog toelaatbare
min. residuen (resten) ervan worden gere-
Pasteuriseren: De Fransman Louis geld krachtens de Bestrijdingsmidde-
Pasteur kwam niet zo erg veel later lenwet.
met een nieuwe bewerking n.l. het Stoffen die aan het bereide voedings-
pasteuriseren. Hierbij wordt het pro- middel worden toegevoegd om het
dukt tot 70 a 90 graden Celsius verhit, voedingsmiddel te beschermen tegen
Door pasteuriseren gaat er bijna niets rans-worden of microbieel bederf (dus
van de smaak en kleur verloren. Ge- anti-oxydanten of conserveermidde-
pasteuriseerde produkten zijn wel len als sulfiet, benzoëzuur, sorbine-
minder lang houdbaar dan gesterili- zuur e.d.) rekent men tot de zoge-
seerde. Niet alle micro-organismen naamde voedingsmiddelenadditieven,
gaan n.l. dood, omdat het kookpunt De toelating daarvan wordt via een
niet wordt bereikt bij het verhitten, systeem van positieve lijsten geregeld
Deze methode wordt vooral toegepast krachtens de Warenwet. Het toezicht
op melk en melkprodukten. zowel op residuën van bestrijdings
middelen als op de voedingsmidde
lenadditieven wordt uitgeoefend door
de Keuringsdiensten van Waren.
Alle conserveermethoden hebben als
doel voedingsmiddelen langer houd
baar te maken. Grote delen van de
jaarlijkse oogsten kunnen daardoor
lang worden bewaard, zodat men meer
variatie in het menu kan aanbrengen.
Een nadeel is b.v. het verlies aan vi
tamine C in groente- en fruitconser-
ven. Dit verlies treedt het sterkst op bij
drogen, zouten en inmaak in zout en
zuur. Het vitamine C verlies kan ech
ter worden aangevuld door het eten
van een portie extra fruit, vooral ci
trusfruit zoals sinaasappels en grape
fruit, of rauwkost bij de maaltijd. Het
regelmatig gebruik van verse produk
ten is onder alle omstandigheden aan
te bevelen.
iratuur van de voe-
„..igsmiddelen wordt verlaagd tot
01°C. Hierdoor voorkomt men dat
micro-organismen zich al te snel ver
genten menigvuldigen. Gekoelde produkten
:thode zijn doorgaans enkele weken houd-
t meer gebruikt. De baar. Bij een korte bewaartijd veran-
m dit produkt ge- dert er bijna niets aan het uiterlijk en
koelhuizen. de voedingswaarde van het produkt.
}dukt wordt verhit Het koelsysteem wordt toegepast op
cro- o.a. groente, fruit, aardappelen, boter,
int.
hier
steriel. Gesterili- Vriesdrogen: Hierbij i
n worden luchtdicht het produkt onttrokke
niet opnieuw bacte- te bevries
verdamp'*
produkt ver- De produ.
steriliseren gaat pakt. De l
gehalte achteruit. Ge- tikelen kan y
iseerde produkten in gesloten Deze dure met
ikking zijn vrijwel onbeperkt enkele voedii