liirt GRATIS T KRrag Het baasje met’n Hond en kat blij met Kiddo Kookkunst ABC Daar strijden actiegroepen voor Archeologische vondsten op zomerzegels 1977 Geld verdienen INTERNATIONALE MEUBEL-PAASSHOW buiten kijf lekker MARBERT COSMETICA l.%- SE Donderdag 7 april 1977 pagina 11 DE TILBURGSE KOERIER BEROEMD VEE blijkt i Zo WAARDEN in la, Raalte, tel. NADERE EMISSIEGEGEVENS: De prijs per serie bedraagt 3, f 49,— f 59,— f 25,- traat f 6,50 5 voor f 8,50 van 7 april tot 16 april 3.000 m2 fabrieksruimte propvol MEUFACO Meubelfabrieken ALLÉÉN Kerkstraat 31(bij de grote oude kerk) tel. 013-342039 te GOIRLE ERS 2e paasdag geopend van 10 uur tot 17 uur Met honderden speciale AANBIEDINGEN onvoorstelbaar goedkoop. Heuvel 32 (boven boekhandel Pillot) met roltrap naar boven. Tel. 013-436119 mesteri Je pr* J staken. engroep werken ie groep wordt ni :n kan met meer d om te tratine- :tte kaas het beste re- VOORSTELLINGEN KLEUREN l I l I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I l I I I l I I -I '"I 1 I I I I I I I I 1 I I I I of in ons filiaal SWART’S MEUBELSHOP TE TILBURG jKatoenen bikini-slips KOM ZIE EN OVERTUIG U. verkrijgbaar bij r uitdrogen, bijvoorbeeld ’oeuvres. berei [rijkst I I I I I I I I f I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I (099 a. f 39,— f 49,— f 15,- f 20,— f 10,— f 15,— f 15,— f 20,— van Gv en de t (lief dit /aste scho en bestrooi e rest van de <om ook bij en nieuwe den hun weg von> een ander rundve Nederlandse Ant alleen tiet ge- /75 DROGISTERIJ «15» Gonkestraat 15 Tilburg-Tel. 013-42 04 12 f 39,— f 59,- f 15,- f 15,- f 20,— «en profil» bestaande uit een helmkap en een 20 c De Thermen te Heerlen. Gedeelte van het Caldarium (heetwa- ;rbad), ood, blaui f- naleven (o.a. wetten voor de hi honden en katten). Zij wil keuz door middel lijkheden bevorderen, zodat iingen en le- menten en patiënten de gele; Voedselgroep van de «Aktie Strohalm De voedselgroep «Strohalm» zet zich in voor een gezonde voeding voor ie dereen. Ook zij gaan hierbij uit van zo Beeldformaat 33 x 22 mm Zegelformaat 36 x 25 mm Tanding 14 l23/« Papier zonder watermerk, fosforescerend Gomming Synthetische gom Vellen van 10 x 10 100 zegels Druktechniek rasterdiepdruk Drukkerij Joh. Enschedé en Zonen, Grafische Inrichting, B.V. Haarlem. Op 19 april 1977 zullen de Zomerze gels weer verkrijgbaar zijn. Dit jaar zijn op de serie van vier toeslagzegels verschillende archeologische vond sten uit de Romeinse tijd afgebeeld. De ontwerpen zijn verzorgd door Wal ter Nikkels uit Dordrecht, die eerder al tekende voor de herdenkingszegels Albert Schweitzer en Michiel de Tevens een grote collectie B.H.-s, panty-broekjes, enz. Naadloze B.H.’s deze week vanaf Damesjaponnen Damespakjes Fantasieshirts Blouses Rokken KINDEREN Pakken Jurkjes Kieltjes streep Rolkjes Een leuk kado van Kiddo. Alleen deze maand een gratis T-shirt in elke 3 kg draagzak Kiddo hondebrokken. Echt iets voor het baasje. Zolang de voorraad strekt. Wees er daarom snel bij. Hond en kat zijn trouwens ook blij met Kiddo. Want Kiddo smaakt buiten kijf lekker, is natuurlijk van smaak en zeer licht verteerbaar. Kiddo bevat bovendien extra veel vleeseiwitten en een evenwichtig doseringspatroon aan vita minen en mineralen. Er zijn Kiddo krokante brokken én een diner voor de hond en brokjes voor de kat. Allemaal volledige voedingen. Probeer het eens voor de variatie. hoeden voor paté, hors d’c Aux fines herbes: bereid met verse kruiden. De belangrijkste kruiden die daarvoor worden gebruikt zijn: peter selie, kervel, marjolein, bieslook, dra gon en sjalot. vaste schotel. Verdeel de s< groente en bestrooi rest van de gen 10 minuten sm< ren onde bovenin C). Scholfilets au gratin 400g scholfilets, peper, zout, sap. 2 eetlepels boter of margarine. 25 g bloem, 3 dl melk100 g kaas, 2 eetle pels paneermeel. Bestrooi de vis me rol de filets op. houten prikker met citroensap, dempje water rr f 15,- Wilt u meer weten over Kiddo bel dan even: Petfood Service specialisten in de voeding van kleine huisdieren (telefoon: 04130-66436). Recepten voor 4 personen Uien au gratin 1 kg uien, 1 teentje knoflook, l/2eetle- pel boter of margarine, 2 dl bouillon, 2 VOOr al wat leeft» eetlepels boter of margarine, 3 eetle- Belangengroep «Rechten voor al wat pels bloem, 2 dl melk. 100 g geraspte leeft» is o.a. tegen intensieve veehou- kaas, kerrie, zout, peper. t het enige the zich bezighou lijke problemen zoal' vervoer, milieu en water ccns hun aandacht. Zij >elstellingen bekend door 1 lezingen, uitgaven zoals oekje», «Gezin en mi- Maar liefst :t aanwezig zijn op tentoon- vorig jaar Zij willen dat milieuaqties ieel zijn van de activiteiten indere samenleving, waar van de economie ten dienste staat aan uv mens Adre 030-1 Behs er oc «'■zond morvan een overzicl ven. iet peper en zout en Steek ze vast met een ertje en besprenkel ze p. Kook ze in een bo- met zout in 10 minu- Abricoteren: v met warme abril im het te laten git vi óv teren. Adellijk van toepassing op wild en gevogelte. Het bestervingsproces wordt hierbij op een koele plaats een week lang voortgezet. Het vlees wordt hierdoor malser en krijgt een typische t. citroen- smaak en geur. irgarine, 25 A l’Anglaise: bereid op Engelse wijze. Voor groente en aardappelen betekent dat in water gekookt, voor vlees en vis betekent dit gegrilleerd. Aspic: bouillon gestold tct gelei. Aspic kunt u hakken of in figuurtjes snijden en gebruiken als garnering. Hij kan ook als omhullende laag gerechten be- ■en onnodige dier- ien gedaan ten be- :eutische industrie ;n. tracht bestaande tvoeren en te laten de handel in izemoge- t consu menten en patiënten de gelegenheid hebben zelf hun keuze te bepalen. Ze zoeken daarom naar gezonde alterna tieven die zowel de mens als het dier ten goede komen. Ten zeerste ageert de belangengroep tegen de wantoe standen en ethisch onverantwoorde manier van handelen ten opzichte van het dier dat niet kan demonstreren, protesteren of s In de belanger vrijwilligers; de subsidieerd. Adres: Hogeweg 05720-1598. ten net gaar. Maak intussen de saus. Smelt de boter of margarine en roer de bloem erdoor. Schenk de (liefst debouil- warme) melk in gedeelten bij dit irin±20 mengsel en breng het geheel steeds een saus door roerend aan de kookRoer de helft van margarine te de kaas door de/saus en maak hem op _.„orte roeren, smaak met peper en zout, rme) melk in ge- Leg de visfilets in een vuurvt sel en breng het tel. Schenk de saus erop e die met een mengsel van de i kaas en paneermeel •v v..vv. Laat er onder een voorverwarmde grill >punt kerrie, of bovenin een hete oven een bruin aak erdoor, korstje op komen. in een vuur- Abricoteren: warm gebak bestrijken over de met warme abrikozenjam of -moes.' t met de om het te laten glanzen en de smaak te t die in 5- verbeteren. iruin kleu- Adellijk var ide grill of gevogelte. I graden WOrdt hierbij derij. Verder teger proeven die wordei hoeve van de farmace en oorlogsdoeleinde! De belangengroep wetten te doen uiti nalever dan naar KATEX, U weet wel in de Marengostraat 24, Tilburg bij het Textielplein, (Ringbaan Oost) t.o. Huishoudschool. Geweldige aanbieding in Voorjaar- en Zomermode SENSATIONELE PRIJZEN st 29 landen importeerden Nederlands stamboekvee, waarvan de zwartbonten naar 27 en de roodbonten naar 11 verschillende lan- mden. De blaarkoppen, ëe« veeras, werden door de I Lntillen afgenomen. :ine Aarde», Munsel )4116-4652. van de wissel- dier en de aarde Au gratin is het bedekken van een ge- Maak recht met kaas en paneermeel of met twee, een kaassaus en geraspte kaas. Daarna look wordt het onder een voorverwarmde margarim grill of hoog in een hete oven lichtbruin Ion erbij, gebakken. Deze nabewerking maakt een gerecht veel calorierijker, maar de kaas kan ten dele of helemaal het vlees vervangen! Natuurlijk speelt het vetgehalte van de een belangrijke rol bij de hoe- calorieën. 20+ kaas is vet- minder calorie 40 ter1— rood, blauw, rose en zwart 45 20 c Altaar van de inheemse godin Nehalennia en een stuk van een zeekaart van de vindplaats, de Schaar van Colijnsplaat. ïel, blauw en zwart 5 20 c Schip van Zwammerdam. Fragment van een van de opgegra ven schepen, een stuurriem, en een maataanduiding. rood, blauw en zwart 75 25 c Gezichtshelm viziermasker Dagelijks roepen berichten in de krant ons op actie te voeren. Mensen ver enigen zich tot activ- c.T pen en trekken ten s standen in de maatsc _.u den, dat wij kennis moeten nemen van wat er om ons heen gebeurt en zélf moeten meewerken aan het verbete ren van Ook op groep»» natuL. voedsel, van t veermk. fókmetoden. dige als const een zijdij Want schut verwt moge’ van t door waarde te scha. Er is de laafste derd op voedif produkten is enorr is meer geld om hoever reikt onze hebt u er weinig of Dekennis van moëdt is verouderd en wa> ren? Vindt u het b.v. nodig en natuurlijk dat er verse spruitjes zijn in augustus, verse spinazie in december en het hele jaar door tomaten en komkommers? Hoe belangrijk is het voor u, dat\i kant-en-klare mayonaise kunt kopen en pudding en vruchtenyoghurt? Om de boodschap van actiegroepen voedingsgebied op waarde te kunnen schatten is het goed om wat te weten van voedingsleer en warenkennis. Een grotere kennis op dit-gebied kan even tuele angst uit onwetendheid wegne men. Eenvoudige voedingsleer vindt u o.a. in de prisma-uitgave: «Gezonde voeding, gezonde mensen» door prof. dr.'C. den Hartog, f3,50. Eenvoudige warenkennis staat in: «Eenvoudige warenkennis» door W. H. de Groot, uitg. Nijgh en Van Ditmar, f 9, De huishouding en onze gezondheid door Tonsbeek en Barthel - van der Brugge, uitg. Nijgh en Van Ditmar, f 18,90. Enkele motieven, achtergron den en activiteiten van een aantal actie- en belangengroepen vindt u hieronder vermeld. De Kleine Aarde «De Kleine Aarde» is een educatief centrum met een zgn. proefboerderij. die voor 1/5 wordt gesubsidieerd door de overheid (Ministeries van Volksge zondheid en Wetenschar-L-’.-iJ,. proefboerderij telt dertig vaste mede- werkersi en daarnaast een aantal sta giaires. .d op veehouderijget eert is wijd en zijd lederlandse fokvee -ui--jmd. ld over. /ee een iiwd in 1 van de ;re samenle' aie ten dienste isen en niet andersom. Oude Gracht 36, Utrecht, tel. 14314. De grootste afnemers van het zwart- e genoemde actiegroepen zijn bonte stamboekvee zijn Roemenië, groepen die strijden voor een Hongarije en Frankrijk. De belang- I gebit. In de loop van dit jaar zal rijkste afnemers van het roodbonte ras -;,ht worden gege- waren vorig jaar Frankrijk, België en Brazilië. ibied ,v„vuuv J be; voor All e bij Ruyter. Het De Zomerzegels zullen verkrijgbaar zijn tot en met 4 juni 1977. De geldig heidstermijn voor de frankering is on bepaald. De mensen die hier werkzaam zijn vinden dat het anders moet met de - J:-- J - landbouw en techniek. Zij it te bewijzen door metho- middelen en werkwijzen te ge bruiken die kunnen leiden tot een meer verantwoord gebruik van grondstof fen, energie en bodem. Voorlichting geven zij ~:d van cursussen, rondleidingen en zingen. Ook publiceren zij o.a. artike over land- en tuinbouw, conserveren vï>n voedingsmiddelen, voedingstheo- t en kruiden in een tijdschrift «De Kleine Aarde». Dit verschijnt vier keer per jaar. «De Kleine Aarde» pro pageert het gebruik van op ecologisch* verantwoorde wijze geproduceerd voedsel en vindt vlees niet nodig als het voedselpakket op de juiste wijze is 'eestal nog meerein sAaInengesleld^1 immers vrijwel on- Adr«s: ?e *5'^ ïmotionele motieven 7’ Boxteltel04 roepen zoals die Ecologie is de leer i weergegeven op werking tussen mens, waarop zij leven. veel veran- Stichting Makrobio De Stichting Makrobio werd in 1971 opgericht. Er zijn acht vaste mede werkers. De Stichting omvat een win kel. een eethuisje en een informatie- :entrum. De medewerkers geven in- i^rmatie en cursussen over o.a. vege tarisme. gezondheidszorg en medita tie. Zij willen vooral mensen helpen die van plan zijn over te stappen naar een alternatieve en vegetarische voeding. Het gebruik van dierlijke produkten Au gratin is het bedekken van een ge- Maak de uien schoon, snijd ze in zoals melk en eieren wijzen zij niet af. recht met kaas en paneermeel of met tweeën. Fruit de klein gehakte knof- Een informatieblad «Makrobio» ver- een kaassaus en geraspte kaas. Daarna look in een braadpan in de boter of schijnt 10 keer per jaar. Adres: Graaf- wordt het onder een voorverwarmde margarine en doe de uien met de bouil- '°P se weg 65. Nijmegen, tel. 080-230177. grill ofhoog in een hete oven lichtbruin Ion erbij. Kook de groente gaar in 20 Actieeroen «Lekker dier» gebakken. Deze nabewerking maakt ninuten. Maak intussen een saus door een gerecht veel calorierijker, maar de de rest van de boter of margarine te De actiegroep werkt met ca25 vrijwil- kaas kan ten de]e of helemaal het vlees smelten en de bioem erdoor te roeren, ligers. De groep verzet zich tegen de vervangen! Schenk de (liefst warn bio-industrie. Veel bedrijven (fokke- Natuurlijk speelt het vetgehalte van de deelten bij dit mengsel v.. rijen en mestenjen) zijn afgestemd op kaas een belangrijke rol bij de hoe- steeds roerend aan de kc maximale produktie. Als hierbij alleen vee|heid calorieën. 20+ kaas is vet- gladde saus ontstaat. Voeg I naar economische resultaten wordt arm en levert dus minder ca|orjeën. kookvocht van de uien toe gekeken en niet gelet op plezierige le- maar sme|t njet gemakkelijk en geeft helft van de kaas, een mesp vensomstandigheden voor de dieren, geen mooi resultaat. peper en zout naar smat wordt gesproken van bio-industne 40+ kaas is wat vetter en kan met meer Schenk de uien af. doe ze ir «Lekker dier» wil de consument SUCCes worden gebruikt om te tratine- vaste schotel. Verdeel de saus c vooral op de bestaande wantoestan- ren terwjj| volvette kaas het beste re- groente en bestrooi het eerecht den wijzen. Zij doen dit door middel su|taat ft rest van de geraspte kaas. Laatc van brochures lezingen en uitgave wilt u echter een gerecht au gratin be- 10 minuten smelten en lichtbr van een blad «Lekker dier»dat vier rejden dat njet a| te vet js gebruik dan ren onder een voorverwarmc keer per jaar wordt uitgegeven. halfvolle melk voor de saus en Parme- bovenin een het^ oven 250 De groep spreekt zich met principled zaanse kaas {30+ kaas) of ,aat de saus uit voor of tegen het vege arisme^ We b estrooi het ht a||een met stellen zij zich op het standpunt dat kaaSs en/of paneerm^eL vegetarisme eerhjker is tegenover mens en dier. Adres secretariaat: Van Aersseristr 200, Den Haag, tel. 070-556226. ■hapXtadl’K Belangengroepen ..Rechten ausdo ’arine roer Ik in jreng het cook, zodat een oeg 1 dl van het i toe en roer de it ker voeren, ivicnscn ver- ictie- of belangengroe- voeding, de 1; strijde tegen mis- Probere." d'! tschappij. Zij vin- den den hen gebeurt i meewerken aan het v i de maatschappij. voedingsgebied zijn er actie- spen. Zij leggen de nadruk op zo uurlijk mogelijk geproduceerd 1 .el Zij zijn o.a. tegen het gebruik v.an bestrijdingsmiddelen, conser- liddelen en bepaalde mest- en Evenmin als aan eenzij- reclame van fabrikanten, heeft u sument echter behoefte aan een lige voorstelling van deze zaken. it wie eenmaal «wakker is ge- "cl V<J id», raakt meestal nog meer in Aa?ler varring. Het is immers vrijwel on- dr„s gelijk de vrij er diverse actiegrc de pers worden rde te schatten. (ste 25 jaar erg -dingsgebied. het aantal rm toegenomen en er die te kopen. Maar i kennis? Op school if niets over geleerdeen iéder en grootmoeder forr /at kon u er zelf bijle- «natuurhjk» mogelijk geproduceerd voedsel. De groep wil eveneens dat de mensen zich niet laten verleiden door de reclame maar komen tot een be wuste voedselkeuze. Zij vinden dat voorlichting over de samenstelling van Wat Nederland produkten noodzakelijk is. doet en presteert is wijd In verband met het wereldvoedsel- kend Het Nederlandse probleem achten zij het gebruik van voorbeeld is wereldberoem minder vlees gewenst. vliegt letterlijk de hele werek Voedsel is met het enige thema waar- Dat het Nederlandse stamboekve mee Strohalm zich bezighoudt. Maat- de reputatie heeft opgeboui schappelijke problemen zoals energie, het buiten|and blijkt uit de steeds toe verkeer, vervoer, milieu en water nemende vraag. Zo heeft het aantal hebben eveneens hun aandacht. Zij geëxporteerde stamboekdieren maken hun doelstellingen bekend door 1976 dat van 1975 overschreden, het geven van Ier- «het voedselbon lieu» en het- stellingen. een onderdn voor een at van de n Adres: 030-314 ïalve >ok g gezo hien

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1977 | | pagina 11