liirt
GRATIS T
KRrag
Het baasje
met’n
Hond en kat blij
met Kiddo
Kookkunst ABC
Daar strijden
actiegroepen voor
Archeologische
vondsten
op zomerzegels 1977
Geld verdienen
INTERNATIONALE
MEUBEL-PAASSHOW
buiten kijf lekker
MARBERT
COSMETICA
l.%-
SE
Donderdag 7 april 1977 pagina 11
DE TILBURGSE KOERIER
BEROEMD VEE
blijkt i
Zo
WAARDEN
in
la, Raalte, tel.
NADERE EMISSIEGEGEVENS:
De prijs per serie bedraagt 3,
f 49,— f 59,—
f 25,-
traat
f 6,50
5 voor f 8,50
van 7 april tot 16 april
3.000 m2 fabrieksruimte propvol
MEUFACO Meubelfabrieken
ALLÉÉN Kerkstraat 31(bij de grote oude kerk)
tel. 013-342039
te GOIRLE
ERS
2e paasdag geopend
van 10 uur tot 17 uur
Met honderden speciale AANBIEDINGEN
onvoorstelbaar goedkoop.
Heuvel 32 (boven boekhandel Pillot)
met roltrap naar boven.
Tel. 013-436119
mesteri
Je pr* J
staken.
engroep werken
ie groep wordt ni
:n kan met meer
d om te tratine-
:tte kaas het beste re-
VOORSTELLINGEN
KLEUREN
l
I
l
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
l
I
I
I
l
I
I
-I
'"I
1
I
I
I
I
I
I
I
I
1
I
I
I
I
of in ons filiaal
SWART’S MEUBELSHOP
TE TILBURG
jKatoenen bikini-slips
KOM ZIE EN OVERTUIG U.
verkrijgbaar bij
r uitdrogen, bijvoorbeeld
’oeuvres.
berei
[rijkst
I
I
I
I
I
I
I
I
f
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
(099 a.
f 39,— f 49,—
f 15,- f 20,—
f 10,— f 15,—
f 15,— f 20,—
van Gv
en de t
(lief
dit
/aste scho
en bestrooi
e rest van de
<om ook bij
en nieuwe
den hun weg von>
een ander rundve
Nederlandse Ant
alleen
tiet ge-
/75
DROGISTERIJ «15»
Gonkestraat 15
Tilburg-Tel.
013-42 04 12
f 39,—
f 59,-
f 15,-
f 15,-
f 20,—
«en profil» bestaande uit een helmkap en een
20 c De Thermen te Heerlen. Gedeelte van het Caldarium (heetwa-
;rbad),
ood, blaui
f- naleven (o.a. wetten voor de hi
honden en katten). Zij wil keuz
door middel lijkheden bevorderen, zodat
iingen en le- menten en patiënten de gele;
Voedselgroep van de «Aktie
Strohalm
De voedselgroep «Strohalm» zet zich
in voor een gezonde voeding voor ie
dereen. Ook zij gaan hierbij uit van zo
Beeldformaat 33 x 22 mm
Zegelformaat 36 x 25 mm
Tanding 14 l23/«
Papier zonder watermerk,
fosforescerend
Gomming Synthetische gom
Vellen van 10 x 10 100 zegels
Druktechniek rasterdiepdruk
Drukkerij Joh. Enschedé en
Zonen, Grafische Inrichting,
B.V. Haarlem.
Op 19 april 1977 zullen de Zomerze
gels weer verkrijgbaar zijn. Dit jaar
zijn op de serie van vier toeslagzegels
verschillende archeologische vond
sten uit de Romeinse tijd afgebeeld.
De ontwerpen zijn verzorgd door Wal
ter Nikkels uit Dordrecht, die eerder al
tekende voor de herdenkingszegels
Albert Schweitzer en Michiel de
Tevens een grote collectie B.H.-s, panty-broekjes, enz.
Naadloze B.H.’s deze week vanaf
Damesjaponnen
Damespakjes
Fantasieshirts
Blouses
Rokken
KINDEREN
Pakken
Jurkjes
Kieltjes streep
Rolkjes
Een leuk kado van Kiddo. Alleen deze maand een gratis T-shirt in
elke 3 kg draagzak Kiddo hondebrokken. Echt iets voor het
baasje. Zolang de voorraad strekt. Wees er daarom snel bij. Hond
en kat zijn trouwens ook blij met Kiddo. Want Kiddo smaakt buiten
kijf lekker, is natuurlijk van smaak en zeer licht verteerbaar. Kiddo
bevat bovendien extra veel vleeseiwitten en een evenwichtig
doseringspatroon aan vita
minen en mineralen. Er zijn
Kiddo krokante brokken én
een diner voor de hond en
brokjes voor de kat.
Allemaal volledige
voedingen. Probeer het eens
voor de variatie.
hoeden voor
paté, hors d’c
Aux fines herbes: bereid met verse
kruiden. De belangrijkste kruiden die
daarvoor worden gebruikt zijn: peter
selie, kervel, marjolein, bieslook, dra
gon en sjalot.
vaste schotel. Verdeel de s<
groente en bestrooi
rest van de gen
10 minuten sm<
ren onde
bovenin
C).
Scholfilets au gratin
400g scholfilets, peper, zout,
sap. 2 eetlepels boter of margarine. 25
g bloem, 3 dl melk100 g kaas, 2 eetle
pels paneermeel.
Bestrooi de vis me
rol de filets op.
houten prikker
met citroensap,
dempje water rr
f 15,-
Wilt u meer weten over Kiddo
bel dan even: Petfood Service
specialisten in de voeding van kleine huisdieren
(telefoon: 04130-66436).
Recepten voor 4 personen
Uien au gratin
1 kg uien, 1 teentje knoflook, l/2eetle-
pel boter of margarine, 2 dl bouillon, 2
VOOr al wat leeft» eetlepels boter of margarine, 3 eetle-
Belangengroep «Rechten voor al wat pels bloem, 2 dl melk. 100 g geraspte
leeft» is o.a. tegen intensieve veehou- kaas, kerrie, zout, peper.
t het enige the
zich bezighou
lijke problemen zoal'
vervoer, milieu en water
ccns hun aandacht. Zij
>elstellingen bekend door
1 lezingen, uitgaven zoals
oekje», «Gezin en mi- Maar liefst
:t aanwezig zijn op tentoon- vorig jaar
Zij willen dat milieuaqties
ieel zijn van de activiteiten
indere samenleving, waar
van de economie ten dienste staat aan
uv mens
Adre
030-1
Behs
er oc
«'■zond
morvan een overzicl
ven.
iet peper en zout en
Steek ze vast met een
ertje en besprenkel ze
p. Kook ze in een bo-
met zout in 10 minu-
Abricoteren: v
met warme abril
im het te laten git
vi óv teren.
Adellijk van toepassing op wild en
gevogelte. Het bestervingsproces
wordt hierbij op een koele plaats een
week lang voortgezet. Het vlees wordt
hierdoor malser en krijgt een typische
t. citroen- smaak en geur.
irgarine, 25 A l’Anglaise: bereid op Engelse wijze.
Voor groente en aardappelen betekent
dat in water gekookt, voor vlees en vis
betekent dit gegrilleerd.
Aspic: bouillon gestold tct gelei. Aspic
kunt u hakken of in figuurtjes snijden
en gebruiken als garnering. Hij kan
ook als omhullende laag gerechten be-
■en onnodige dier-
ien gedaan ten be-
:eutische industrie
;n.
tracht bestaande
tvoeren en te laten
de handel in
izemoge-
t consu
menten en patiënten de gelegenheid
hebben zelf hun keuze te bepalen. Ze
zoeken daarom naar gezonde alterna
tieven die zowel de mens als het dier
ten goede komen. Ten zeerste ageert
de belangengroep tegen de wantoe
standen en ethisch onverantwoorde
manier van handelen ten opzichte van
het dier dat niet kan demonstreren,
protesteren of s
In de belanger
vrijwilligers; de
subsidieerd.
Adres: Hogeweg
05720-1598.
ten net gaar. Maak intussen de saus.
Smelt de boter of margarine en roer de
bloem erdoor. Schenk de (liefst
debouil- warme) melk in gedeelten bij dit
irin±20 mengsel en breng het geheel steeds
een saus door roerend aan de kookRoer de helft van
margarine te de kaas door de/saus en maak hem op
_.„orte roeren, smaak met peper en zout,
rme) melk in ge- Leg de visfilets in een vuurvt
sel en breng het tel. Schenk de saus erop e
die met een mengsel van de i
kaas en paneermeel
•v v..vv. Laat er onder een voorverwarmde grill
>punt kerrie, of bovenin een hete oven een bruin
aak erdoor, korstje op komen.
in een vuur- Abricoteren: warm gebak bestrijken
over de met warme abrikozenjam of -moes.'
t met de om het te laten glanzen en de smaak te
t die in 5- verbeteren.
iruin kleu- Adellijk var
ide grill of gevogelte. I
graden WOrdt hierbij
derij. Verder teger
proeven die wordei
hoeve van de farmace
en oorlogsdoeleinde!
De belangengroep
wetten te doen uiti
nalever
dan naar KATEX, U weet wel in de Marengostraat 24, Tilburg bij
het Textielplein, (Ringbaan Oost) t.o. Huishoudschool.
Geweldige aanbieding in Voorjaar- en Zomermode
SENSATIONELE PRIJZEN
st 29 landen importeerden
Nederlands stamboekvee,
waarvan de zwartbonten naar 27 en de
roodbonten naar 11 verschillende lan-
mden. De blaarkoppen, ëe«
veeras, werden door de I
Lntillen afgenomen.
:ine Aarde», Munsel
)4116-4652.
van de wissel-
dier en de aarde
Au gratin is het bedekken van een ge- Maak
recht met kaas en paneermeel of met twee,
een kaassaus en geraspte kaas. Daarna look
wordt het onder een voorverwarmde margarim
grill of hoog in een hete oven lichtbruin Ion erbij,
gebakken. Deze nabewerking maakt
een gerecht veel calorierijker, maar de
kaas kan ten dele of helemaal het vlees
vervangen!
Natuurlijk speelt het vetgehalte van de
een belangrijke rol bij de hoe-
calorieën. 20+ kaas is vet-
minder calorie
40
ter1—
rood, blauw, rose en zwart
45 20 c Altaar van de inheemse godin Nehalennia en een stuk van een
zeekaart van de vindplaats, de Schaar van Colijnsplaat.
ïel, blauw en zwart
5 20 c Schip van Zwammerdam. Fragment van een van de opgegra
ven schepen, een stuurriem, en een maataanduiding.
rood, blauw en zwart
75 25 c Gezichtshelm
viziermasker
Dagelijks roepen berichten in de krant
ons op actie te voeren. Mensen ver
enigen zich tot activ- c.T
pen en trekken ten s
standen in de maatsc _.u
den, dat wij kennis moeten nemen van
wat er om ons heen gebeurt en zélf
moeten meewerken aan het verbete
ren van
Ook op
groep»»
natuL.
voedsel,
van t
veermk.
fókmetoden.
dige
als const
een zijdij
Want
schut
verwt
moge’
van t
door
waarde te scha.
Er is de laafste
derd op voedif
produkten is enorr
is meer geld om
hoever reikt onze
hebt u er weinig of
Dekennis van moëdt
is verouderd en wa>
ren?
Vindt u het b.v. nodig en natuurlijk dat
er verse spruitjes zijn in augustus,
verse spinazie in december en het hele
jaar door tomaten en komkommers?
Hoe belangrijk is het voor u, dat\i
kant-en-klare mayonaise kunt kopen
en pudding en vruchtenyoghurt?
Om de boodschap van actiegroepen
voedingsgebied op waarde te kunnen
schatten is het goed om wat te weten
van voedingsleer en warenkennis. Een
grotere kennis op dit-gebied kan even
tuele angst uit onwetendheid wegne
men. Eenvoudige voedingsleer vindt u
o.a. in de prisma-uitgave: «Gezonde
voeding, gezonde mensen» door prof.
dr.'C. den Hartog, f3,50. Eenvoudige
warenkennis staat in: «Eenvoudige
warenkennis» door W. H. de Groot,
uitg. Nijgh en Van Ditmar, f 9,
De huishouding en onze gezondheid
door Tonsbeek en Barthel - van der
Brugge, uitg. Nijgh en Van Ditmar,
f 18,90. Enkele motieven, achtergron
den en activiteiten van een aantal
actie- en belangengroepen vindt u
hieronder vermeld.
De Kleine Aarde
«De Kleine Aarde» is een educatief
centrum met een zgn. proefboerderij.
die voor 1/5 wordt gesubsidieerd door
de overheid (Ministeries van Volksge
zondheid en Wetenschar-L-’.-iJ,.
proefboerderij telt dertig vaste mede-
werkersi en daarnaast een aantal sta
giaires.
.d op veehouderijget
eert is wijd en zijd
lederlandse fokvee
-ui--jmd.
ld over.
/ee een
iiwd in
1 van de
;re samenle'
aie ten dienste
isen en niet andersom.
Oude Gracht 36, Utrecht, tel.
14314. De grootste afnemers van het zwart-
e genoemde actiegroepen zijn bonte stamboekvee zijn Roemenië,
groepen die strijden voor een Hongarije en Frankrijk. De belang-
I gebit. In de loop van dit jaar zal rijkste afnemers van het roodbonte ras
-;,ht worden gege- waren vorig jaar Frankrijk, België en
Brazilië.
ibied ,v„vuuv
J be; voor All
e bij Ruyter.
Het De Zomerzegels zullen verkrijgbaar
zijn tot en met 4 juni 1977. De geldig
heidstermijn voor de frankering is on
bepaald.
De mensen die hier werkzaam zijn
vinden dat het anders moet met de
- J:-- J - landbouw en techniek. Zij
it te bewijzen door metho-
middelen en werkwijzen te ge
bruiken die kunnen leiden tot een meer
verantwoord gebruik van grondstof
fen, energie en bodem.
Voorlichting geven zij ~:d
van cursussen, rondleidingen en
zingen. Ook publiceren zij o.a. artike
over land- en tuinbouw, conserveren
vï>n voedingsmiddelen, voedingstheo-
t en kruiden in een tijdschrift «De
Kleine Aarde». Dit verschijnt vier
keer per jaar. «De Kleine Aarde» pro
pageert het gebruik van op ecologisch*
verantwoorde wijze geproduceerd
voedsel en vindt vlees niet nodig als
het voedselpakket op de juiste wijze is
'eestal nog meerein sAaInengesleld^1
immers vrijwel on- Adr«s: ?e *5'^
ïmotionele motieven 7’ Boxteltel04
roepen zoals die Ecologie is de leer
i weergegeven op werking tussen mens,
waarop zij leven.
veel veran- Stichting Makrobio
De Stichting Makrobio werd in 1971
opgericht. Er zijn acht vaste mede
werkers. De Stichting omvat een win
kel. een eethuisje en een informatie-
:entrum. De medewerkers geven in-
i^rmatie en cursussen over o.a. vege
tarisme. gezondheidszorg en medita
tie.
Zij willen vooral mensen helpen die
van plan zijn over te stappen naar een
alternatieve en vegetarische voeding.
Het gebruik van dierlijke produkten Au gratin is het bedekken van een ge- Maak de uien schoon, snijd ze in
zoals melk en eieren wijzen zij niet af. recht met kaas en paneermeel of met tweeën. Fruit de klein gehakte knof-
Een informatieblad «Makrobio» ver- een kaassaus en geraspte kaas. Daarna look in een braadpan in de boter of
schijnt 10 keer per jaar. Adres: Graaf- wordt het onder een voorverwarmde margarine en doe de uien met de bouil-
'°P se weg 65. Nijmegen, tel. 080-230177. grill ofhoog in een hete oven lichtbruin Ion erbij. Kook de groente gaar in 20
Actieeroen «Lekker dier» gebakken. Deze nabewerking maakt ninuten. Maak intussen een saus door
een gerecht veel calorierijker, maar de de rest van de boter of margarine te
De actiegroep werkt met ca25 vrijwil- kaas kan ten de]e of helemaal het vlees smelten en de bioem erdoor te roeren,
ligers. De groep verzet zich tegen de vervangen! Schenk de (liefst warn
bio-industrie. Veel bedrijven (fokke- Natuurlijk speelt het vetgehalte van de deelten bij dit mengsel v..
rijen en mestenjen) zijn afgestemd op kaas een belangrijke rol bij de hoe- steeds roerend aan de kc
maximale produktie. Als hierbij alleen vee|heid calorieën. 20+ kaas is vet- gladde saus ontstaat. Voeg I
naar economische resultaten wordt arm en levert dus minder ca|orjeën. kookvocht van de uien toe
gekeken en niet gelet op plezierige le- maar sme|t njet gemakkelijk en geeft helft van de kaas, een mesp
vensomstandigheden voor de dieren, geen mooi resultaat. peper en zout naar smat
wordt gesproken van bio-industne 40+ kaas is wat vetter en kan met meer Schenk de uien af. doe ze ir
«Lekker dier» wil de consument SUCCes worden gebruikt om te tratine- vaste schotel. Verdeel de saus c
vooral op de bestaande wantoestan- ren terwjj| volvette kaas het beste re- groente en bestrooi het eerecht
den wijzen. Zij doen dit door middel su|taat ft rest van de geraspte kaas. Laatc
van brochures lezingen en uitgave wilt u echter een gerecht au gratin be- 10 minuten smelten en lichtbr
van een blad «Lekker dier»dat vier rejden dat njet a| te vet js gebruik dan ren onder een voorverwarmc
keer per jaar wordt uitgegeven. halfvolle melk voor de saus en Parme- bovenin een het^ oven 250
De groep spreekt zich met principled zaanse kaas {30+ kaas) of ,aat de saus
uit voor of tegen het vege arisme^ We b estrooi het ht a||een met
stellen zij zich op het standpunt dat kaaSs en/of paneerm^eL
vegetarisme eerhjker is tegenover
mens en dier.
Adres secretariaat: Van Aersseristr
200, Den Haag, tel. 070-556226.
■hapXtadl’K Belangengroepen ..Rechten
ausdo
’arine
roer
Ik in
jreng het
cook, zodat een
oeg 1 dl van het
i toe en roer de
it ker
voeren, ivicnscn ver-
ictie- of belangengroe- voeding, de 1;
strijde tegen mis- Probere." d'!
tschappij. Zij vin- den
den hen
gebeurt
i meewerken aan het v
i de maatschappij.
voedingsgebied zijn er actie-
spen. Zij leggen de nadruk op zo
uurlijk mogelijk geproduceerd
1 .el Zij zijn o.a. tegen het gebruik v.an
bestrijdingsmiddelen, conser-
liddelen en bepaalde mest- en
Evenmin als aan eenzij-
reclame van fabrikanten, heeft u
sument echter behoefte aan een
lige voorstelling van deze zaken.
it wie eenmaal «wakker is ge- "cl V<J
id», raakt meestal nog meer in Aa?ler
varring. Het is immers vrijwel on- dr„s
gelijk de vrij er
diverse actiegrc
de pers worden
rde te schatten.
(ste 25 jaar erg
-dingsgebied. het aantal
rm toegenomen en er
die te kopen. Maar
i kennis? Op school
if niets over geleerdeen
iéder en grootmoeder forr
/at kon u er zelf bijle-
«natuurhjk» mogelijk geproduceerd
voedsel. De groep wil eveneens dat de
mensen zich niet laten verleiden door
de reclame maar komen tot een be
wuste voedselkeuze. Zij vinden dat
voorlichting over de samenstelling van Wat Nederland
produkten noodzakelijk is. doet en presteert is wijd
In verband met het wereldvoedsel- kend Het Nederlandse
probleem achten zij het gebruik van voorbeeld is wereldberoem
minder vlees gewenst. vliegt letterlijk de hele werek
Voedsel is met het enige thema waar- Dat het Nederlandse stamboekve
mee Strohalm zich bezighoudt. Maat- de reputatie heeft opgeboui
schappelijke problemen zoals energie, het buiten|and blijkt uit de steeds toe
verkeer, vervoer, milieu en water nemende vraag. Zo heeft het aantal
hebben eveneens hun aandacht. Zij geëxporteerde stamboekdieren
maken hun doelstellingen bekend door 1976 dat van 1975 overschreden,
het geven van Ier-
«het voedselbon
lieu» en het-
stellingen.
een onderdn
voor een at
van
de n
Adres:
030-314
ïalve
>ok g
gezo
hien