Totale LEEGVERKOOP van onze
79
VRIJ ENTREE
ELZENSTRAAT 51
NV
1500 m2 TOONZALEN en MAGAZIJNEN aan de Elzenstr. 51
50% korting
595.-
99.-
>8
8
Showroommodellen
)8
n
SPECIALE I’lBl.l KATIE
HOGE KORTINGEN OP ALLE ARTIKELEN 15-50%
j«~69
Tips voor een goede
vakantiegezondheid
Hollandse jongens met zout bloed
Bert en Jacques gaan op oude
schoener de oceaan trotseren
I-
Souvenirs
I
ff
I
EEN ENORME HOEVEELHEID „MEUBELEN” WORDEN VOOR BODEMPRIJZEN VERKOCHT
MARMEREN
SALONTAFELS
KSTEL
ST
250 EIKEN STOELEN
15 tot 30% KORTING
III EIKEN EETHOEKEN
BELANGRIJKE MEDEDELING
Het adres
Het is nog steeds zo, dat meubelen kopen
(kwaliteitsmeubelen) voor BETAALBARE
PRIJZEN ook dit jaar alleen weer mogelijk
gemaakt is door ons, u moet alleen
wel even komen kijken. Profiteer ervan
II BANKSTELLEN
ISALONKASTEN
(PALISSANDER - EIKEN)
LUXE HANGLAMPEN
SALONKAST
MATRASSEN
„De Beste”
Tilburg
MEUBELRAMA
hamers van hooll
hamers van hooll
I-
EIKEN
EETHOEK
juli 1972 - pagina 12
Woensdag 12 juli 1972 - pagina 7
DE TILBURGSE KOERIER
Trouwen uitgesteld
ten dienste
eriën
iftigin
Redders in nood
maten
HYGIENE
tijd nog
sd in de t
KOELEN
DAMESPULLOVERS v.a. 6,95
v.a. 6,95
BIKINI’S
SPORTAFDELING
VERHITTEN
SPORTAFDELING
I
I
DE BELANGRIJKSTE REGELS
J459? nu
f 100,- korting
Rechtstreeks uit onze groothandel
per stukJöfT- nu met f 20,- korting per stoel netto
Achterzijde Automobielbedrijf Holland B.V.
3P ZOOM
C3
vermindert de kans dat het voedsel
besmet wordt met ziekte-verwekkende
bacteriën.
Houd het besmettingsgevaar zo klein
mogelijk door een goede hygiëne.
jt het bezoek van buitenlan-
t kantoor van Streek VW
dat
dezen
>aard om
een en ik
maar toen
e, ben ik
ij konden
s attribu-
worden
wat min-
SKAI EIKEN DRALON
(Alles is geprijsd)
Alle soorten en maten
„Eiken uitvoering”
veel bergruimte
lichtlijsten luxe bar 220 cm breed
ïnigvul-
enkele
de aanwezigheid
doodt de salmonellabacteriën en maakt
in de meeste gevallen ook de bacteriële
vergiften onwerkzaam.
14 cm dik doorgestikt
zware damast
Voorop j
schoenei
enige
woelij
Heuvelstr. 50 (Hoek Willem II str.)
Enige Terschellingers,
varen en schepen afwetc
gevoelens van sympaL
zoetwaterzeeman en wier;
als redders in de nood. Wel
met man en macht gewe
’Alma’ weer vaarklaar t
bare voorzieningen werden getroffen en
de eilandbewoners zorgden ervoor,
captein Peter opnieuw zee kon kie
ZO RIJDT U VEILIG NAAR UW
VAKANTIEOORD
rauw
schone
maakt.
Kook op
melk door
dan wel f
maakt, dat er geen massale vermei
diging kan plaatsvinden van de
bacteriën, waarvan
nauwelijks te vermijden is.
lange rit
bent en
Een goed
gehakt en zorg voor heel
ie handen als u gehakt aan-
van het toilet
vóór u gaat
- Was keuker
heet sop,
spoel het n
beekje
het wa:
dan zo op
- Niet alle
Frankrijl
eens ’ea
pompen of bij
Dat water is
niet ges
■"•oente
buitenland aan de
drinkwater, i
gastheren, he
ater(met of ze
>ente en fruit in
daar niet zeker
Tk zou 12 augustus gaan trouwen, maar
dat hebben we voorlopig even uitge
steld. Och, na twee jaar verkering komt
het op een paar maanden ook niet aan.
Mijn verloofde gunt me dit avontuurtje
wel.’
Elk jaar stijgt
ders aan het
Hart van Brabant. De buitenlanders
kopen graag souvenirs. Inmiddels zijn
door Streek VVV Hart van Brabant de
bekende Hasseltse kapelbordjes en de
Kruikezeikers, de twee enigste specifie
ke Tilburgse souvenirs, al verkocht aan
mensen van de hele wereld.
rpakt vlees
s op reis. Deze verp
de houdbaarheid 1.
Ongekoeld en in een
ring is deze zelfs minder
de
zij
rerpakt bevinden,
salmonellabacte-
ïmperaturen kans
ligvuldigen omdat
de ’concurrentie’ van andere
in ontbreekt, levensmiddelen
in blik zijn wel houdbaar.
en een geheel
vijf Amerikanen,
Zwitser en dan de
Iers, die uit rond zestig
boord mochten stappen
rde, dat zij zelf hun
voedingskosten zouden
I Heuvelstr. 50 (Hoek Willem II str.)
Dank zij een grote brouwerij
nog verschillende belangrijke
ten, zoals een scheepsradio,
aangeschaft, die de oversteek v
der riskant moeten maken. In ruil voor
leze ’sponsorine’ zullen de ’Alma’
i in het Caraibische gebied recla
me maken voor het biermerk. Driedui
zend liter bier ligt in het vooronder
opgeslagen om straks in twintig Carai
bische havens te worden uitgedeeld.
’Zo kunnen we ook nog eens laten zien,
waarin een klein land groot kan zijn’,
grinniken Bert Boelhouwer en Jacques
Passenier, twee jongens die bewijzen,
dat er altijd nog Nederlanders zijn met
zout bloed in de aderen.
die alles van
eten, vatten sterke
ithie op voor de
erpen zich op
ekenlang werd
verkt om de oude
te krijgen. Kost-
avontuur geschrokken afweten en Peter
zat bovendien nog zonder middelen.
Maar wat gebeurde?
n warme dagen ’s avonds de
•or, of het nu losse melk is,
flessemelk uit een aangebro
ken fles. In de landen rond de
Middellandse Zee is het verstandig
om losse en gepasteuriseerde melk
altijd vóór het gebruik te koken. De
veestapels over onze grenzen zijn nl.
niet gegarandeerd t.b.c.-vrij.
- Eet geen onverpakt ijs, dat in een
karretje langs de weg verkocht
wordt; de salmonellabacteriën zijn er
nog doller op dan u. En al vermeer
deren deze bacteriën zich bij de lage
temperatuur niet, hun aantal is al
groot genoeg. Verpakt ijs en schepijs
uit een schone, druk bezochte win
kel leveren meestal geen bezwaar op.
Neem geen vacuum verpakt vlees of
vleeswaar mee op reis. Deze verpak
king verlengt de houdbaarheid niet
of weinig. Oi
warme omgevii._
lang houdbaar dan de datum op
verpakking aangeeft. Juist omdat
zich in vacuüm verpakt bevinder
hebben de ’giftige
riën bij hogere ter
om zich te vermeni
daarbij c
bacteriër
met een beter schip
nieuwe bemanning,
een Engelsman, een
twee Nederlande
kandidaten aan t
onder voorwaarde,
aandeel in de vc_.
betalen
Bert Boelhouwer, een stevige bebaarde
barman - hij drijft samen met zijn
zwager in Hilversum een disco-bar - zag
in dit grote zeilavontuur een bevredi
ging van een vroeger verlangen, toen hij
wat over de 'belevenissen van Colagrossi
in de krant las. De Hilversummer, die
na de ULO drie jaar als ’kwekeling’ de
stap naar het onderwijzerschap aan het
maken was maar onderweg strandde
omdat de horeca-activiteiten in de
discobar teveel tijd vroegen, heeft jaren
lang gezeild. Zeven jaar zelfs, waarvan
vier in een pittige Flying Dutchman.
Bovendien deed hij wat zee-ervaring op,
want vorig jaar was hij bemanningslid
aan boord van een 26 meter lang jacht,
dat voor een rijke Amerikaan naar
Griekenland moest worden gevaren.
Jacques Passenier heeft er zes jaar
marine op zitten; hij kent de zee dus
ook. De onderhoudsmonteur zal boven
dien bij eventuele ongemakken belang
rijke diensten als ’duiker’ kunnen bewij
zen, want hij was in zijn marinetijd ook
nog kikvorsman en werkte daarna nog
een poosje bij een bergingsmaatschap-
pij.
’Ik had wat geld bij elkaar gespa
een reisje naar Amerika te makt
had al een ticket besproken, ma
ik over deze ’alma’ hoorde, oen ik
direct naar Terschelling gereisd. Toen ik
aangenomen werd heb ik dat ticket
afbesteld. Als ik in California afmonster
(het schip heeft Danapoint bij San
Diego als eindbestemming, waar captain
Peter er een drijvend restaurantje van
wil maken) ga ik een poosje lekker door
de V.S. zwerven.’
Toen Peter Colagrossi een goede maand
terug al kort na het verlaten van het
Deense vasteland, waar hij de oude
schoener had gekocht, schpbreuk leed
leek daarmee een Amerikaanse droom
wreed verstoord. De noodlanding op
Terschelling moest het einde betekenen
van een onderneming, die eigenlijk al
bij voorbaat tot mislukken gedoemd
was, omdat de driemaster beslist niet
voor een grote zeereis was uitgerust.
Een volkomen onbevaren bemanning,
waarvan sommigen zelfs nog nooit in
een roeibootje op stil water hadden
gezeten, liet het na dit eerste zoute
Wie door en over de ’Alma’ dwaalt kan
niet direct enthousiast zijn over het
comfort, dat de bemanning ten dienste
staat, maar de aanstaande zeezeilers
vinden dat geen groot bezwaar. Bert zal
samen met een collega voor kok spelen;
hij heeft de beschikking over een klein
keukentje, dat lichtelijk afgescheiden is
van het middenruim waar alle oceaan-
bedwingers hun hangmat hebben, de
captain incluis want het lijkt democra
tisch toe te gaan aan boord.
Niets kan hem in de weg staan, want
verkering «heeft Jacques niet. Dat is wat
anders met Bert Boelhouwer.
4 stoelen tafel
zwaar im. leerdoek bekleding
korting H
nuf 100,-
Was uw handen goed na het gebruik
ilèt, vóór u gaat koken en
t eten.
engerei en vaatwerk af in
ook als u kampeert en
niet in dat sprankelende
e of heldere meertje, waarvan
zater wel eens minder zuiver is
het eerste gezicht lijkt,
water is drinkwater! In
ijk bijvoorbeeld, staat nogal
;au non potable’ op water-
i kranen, ook in hotels.
géén drinkwater, dus
ook niet geschikt voor het wassen
van groente en fruit. Twijfelt u in
het buitenland aan de kwaliteit van
het drinkwater, drink dan, net als
uw gastheren, het goedkope mine
raalwater (met of zonder prik).
Was groente en fruit in zuiver water.
Bent u daar niet zeker van, was ze
dan in water dat tenminste 10
minuten gekookt heeft. Fruit dat
daarvoor in aanmerking komt, kunt
u beter schillen.
- Gebruik schone handdoeken en laat
geen vuile thee-, hand- en vaatdoe
ken slingeren. Spoel ze na gebruik in
een sopje uit en droog ze vlug, liefst
in de zon.
I— Houd medekampeerders, die buik
pijn en/of diarree hebben, buiten de
keuken en druk ze op het hart hun
handen veel en goed te wassen, zeker
na gebruik van het toilet.
- Bewaar etensresten koel, want bacte
riën vermeerderen zich bij lage tem
peraturen niet of nauwelijks. Kam
peert u en heeft u geen koelkast,
bewaar dan geen restjes. Een koeltas
is géén koelkast en kan er beslist niet
voor gebruikt worden.
Uw eten is betrouwbaar als u het
snel aan de kook brengt (100° C) en
het een kwartier laat doorkoken. Eet
daarom bij warm weer of in een
warm klimaat geen rauw of halfrauw
vlees, dus geen tartaar of biefstuk.
Onze Zuideuropese buren doen dit
van huis uit al niet! Proef ook geen
Voor Bert Boelhouwer (24) uit Hilversum en Jacques Passenier (23) uit
Gouda is het water van de Nederlandse randmeren niet ruim genoeg.
Zij kiezen voor een wijdere horizon, die eerst zal verdwijnen als de
westkust van de Verenigde staten met het blote oog zichtbaar wordt.
Vz'''-epgesteld natuurlijk, dat de bijna zeventig jaar oude driemast-
c..er ALMA, eigendom van de Amerikaan Peter Colagrossi en reeds
j malen in het nieuws vanwege minder fortuinlijke escapades op de
ige baren de woeste krachten van de Atlantische Oceaan zal
weerstaan. Velen, die de houten uit Denemarken afkomstige schoener
hebben gezien, willen daar wel aan twijfelen, maar Bert en Jacques zien
het allemaal wat zonniger. ’Het is geen wedstrijd zoals die van Gerard
Dijkstra, dus als het al eens spant dan minderen we gewoon wat zeil.
We komen er wel! Over een maand of vier, vijf, zullen we weten of
dit optimisme gerechtvaardigd was.
Zorg dat u, voordat u een lanj
begint, voldoende uitgerust bvi
uw maag niet leeg is.
ontbijt betekent altijd een goed
begin.
Tijdens de rit vermindert, haast
onmerkbaar, uw concentratiever
mogen. Pauzeer daarom elke 2 uur
teminste 10 minuten. Strek de
benen en laat uw auto volstromen
met frisse lucht. Eet een kleinigheid
je, b.v. een vrucht of een boterham.
Eet ’s middags en ’s avonds liefst op
de gewone tijd. Een opkomend
hongergevoel betekent dat uw con
centratievermogen en dus uw
reactievermogen afneemt. U wordt
moe en nerveus, het gevaar voor
ongevallen wordt groter.
Vakantie, dat is lekker luieren voor ae
één en voor de ander erop uit en de
wereld verkennen. Voor de één, nu eens
niet zelf je eten klaarmaken, voor de
ander, fijn z’n eigen potje koken.
Het enige vervelende dat ons allemaal in
de zomer wel eens kan overkomen is
zo’n lastig buikgriepje of een zgn.
’zomerdiarree’. Vooral als we vanwege
het ’buitengebeuren’ wat minder op
hygiëne letten, slaan de salmonella
bacteriën, die meestal de oorzaak van
de narigheid zijn, toe. Bij hoge (zuidelij
ke) temperaturen vermeerderen deze
bacteriën zich snel; de kans op voedsel
vergiftiging is dan groot. Helaas ziet
voedsel dat besmet is met salmonella
bacteriën, er dikwijls normaal uit, ruikt
goed en smaakt uitstekend! Houd daar
rekening mee en wees vooral voorzich
tig met vlees, kip, vis, melk, ijs, rauwe
groente en water. Als u dan nog weet
dat de salmonellabacterie zich bij Oo C
niet meer vermeerdert en bij 80o
doodgaat, liggen de maatregelen ter
voorkoming van zo’n nare voedselver
giftiging voor de hand.