Totale LEEGVERKOOP van onze 79 VRIJ ENTREE ELZENSTRAAT 51 NV 1500 m2 TOONZALEN en MAGAZIJNEN aan de Elzenstr. 51 50% korting 595.- 99.- >8 8 Showroommodellen )8 n SPECIALE I’lBl.l KATIE HOGE KORTINGEN OP ALLE ARTIKELEN 15-50% j«~69 Tips voor een goede vakantiegezondheid Hollandse jongens met zout bloed Bert en Jacques gaan op oude schoener de oceaan trotseren I- Souvenirs I ff I EEN ENORME HOEVEELHEID „MEUBELEN” WORDEN VOOR BODEMPRIJZEN VERKOCHT MARMEREN SALONTAFELS KSTEL ST 250 EIKEN STOELEN 15 tot 30% KORTING III EIKEN EETHOEKEN BELANGRIJKE MEDEDELING Het adres Het is nog steeds zo, dat meubelen kopen (kwaliteitsmeubelen) voor BETAALBARE PRIJZEN ook dit jaar alleen weer mogelijk gemaakt is door ons, u moet alleen wel even komen kijken. Profiteer ervan II BANKSTELLEN ISALONKASTEN (PALISSANDER - EIKEN) LUXE HANGLAMPEN SALONKAST MATRASSEN „De Beste” Tilburg MEUBELRAMA hamers van hooll hamers van hooll I- EIKEN EETHOEK juli 1972 - pagina 12 Woensdag 12 juli 1972 - pagina 7 DE TILBURGSE KOERIER Trouwen uitgesteld ten dienste eriën iftigin Redders in nood maten HYGIENE tijd nog sd in de t KOELEN DAMESPULLOVERS v.a. 6,95 v.a. 6,95 BIKINI’S SPORTAFDELING VERHITTEN SPORTAFDELING I I DE BELANGRIJKSTE REGELS J459? nu f 100,- korting Rechtstreeks uit onze groothandel per stukJöfT- nu met f 20,- korting per stoel netto Achterzijde Automobielbedrijf Holland B.V. 3P ZOOM C3 vermindert de kans dat het voedsel besmet wordt met ziekte-verwekkende bacteriën. Houd het besmettingsgevaar zo klein mogelijk door een goede hygiëne. jt het bezoek van buitenlan- t kantoor van Streek VW dat dezen >aard om een en ik maar toen e, ben ik ij konden s attribu- worden wat min- SKAI EIKEN DRALON (Alles is geprijsd) Alle soorten en maten „Eiken uitvoering” veel bergruimte lichtlijsten luxe bar 220 cm breed ïnigvul- enkele de aanwezigheid doodt de salmonellabacteriën en maakt in de meeste gevallen ook de bacteriële vergiften onwerkzaam. 14 cm dik doorgestikt zware damast Voorop j schoenei enige woelij Heuvelstr. 50 (Hoek Willem II str.) Enige Terschellingers, varen en schepen afwetc gevoelens van sympaL zoetwaterzeeman en wier; als redders in de nood. Wel met man en macht gewe ’Alma’ weer vaarklaar t bare voorzieningen werden getroffen en de eilandbewoners zorgden ervoor, captein Peter opnieuw zee kon kie ZO RIJDT U VEILIG NAAR UW VAKANTIEOORD rauw schone maakt. Kook op melk door dan wel f maakt, dat er geen massale vermei diging kan plaatsvinden van de bacteriën, waarvan nauwelijks te vermijden is. lange rit bent en Een goed gehakt en zorg voor heel ie handen als u gehakt aan- van het toilet vóór u gaat - Was keuker heet sop, spoel het n beekje het wa: dan zo op - Niet alle Frankrijl eens ’ea pompen of bij Dat water is niet ges ■"•oente buitenland aan de drinkwater, i gastheren, he ater(met of ze >ente en fruit in daar niet zeker Tk zou 12 augustus gaan trouwen, maar dat hebben we voorlopig even uitge steld. Och, na twee jaar verkering komt het op een paar maanden ook niet aan. Mijn verloofde gunt me dit avontuurtje wel.’ Elk jaar stijgt ders aan het Hart van Brabant. De buitenlanders kopen graag souvenirs. Inmiddels zijn door Streek VVV Hart van Brabant de bekende Hasseltse kapelbordjes en de Kruikezeikers, de twee enigste specifie ke Tilburgse souvenirs, al verkocht aan mensen van de hele wereld. rpakt vlees s op reis. Deze verp de houdbaarheid 1. Ongekoeld en in een ring is deze zelfs minder de zij rerpakt bevinden, salmonellabacte- ïmperaturen kans ligvuldigen omdat de ’concurrentie’ van andere in ontbreekt, levensmiddelen in blik zijn wel houdbaar. en een geheel vijf Amerikanen, Zwitser en dan de Iers, die uit rond zestig boord mochten stappen rde, dat zij zelf hun voedingskosten zouden I Heuvelstr. 50 (Hoek Willem II str.) Dank zij een grote brouwerij nog verschillende belangrijke ten, zoals een scheepsradio, aangeschaft, die de oversteek v der riskant moeten maken. In ruil voor leze ’sponsorine’ zullen de ’Alma’ i in het Caraibische gebied recla me maken voor het biermerk. Driedui zend liter bier ligt in het vooronder opgeslagen om straks in twintig Carai bische havens te worden uitgedeeld. ’Zo kunnen we ook nog eens laten zien, waarin een klein land groot kan zijn’, grinniken Bert Boelhouwer en Jacques Passenier, twee jongens die bewijzen, dat er altijd nog Nederlanders zijn met zout bloed in de aderen. die alles van eten, vatten sterke ithie op voor de erpen zich op ekenlang werd verkt om de oude te krijgen. Kost- avontuur geschrokken afweten en Peter zat bovendien nog zonder middelen. Maar wat gebeurde? n warme dagen ’s avonds de •or, of het nu losse melk is, flessemelk uit een aangebro ken fles. In de landen rond de Middellandse Zee is het verstandig om losse en gepasteuriseerde melk altijd vóór het gebruik te koken. De veestapels over onze grenzen zijn nl. niet gegarandeerd t.b.c.-vrij. - Eet geen onverpakt ijs, dat in een karretje langs de weg verkocht wordt; de salmonellabacteriën zijn er nog doller op dan u. En al vermeer deren deze bacteriën zich bij de lage temperatuur niet, hun aantal is al groot genoeg. Verpakt ijs en schepijs uit een schone, druk bezochte win kel leveren meestal geen bezwaar op. Neem geen vacuum verpakt vlees of vleeswaar mee op reis. Deze verpak king verlengt de houdbaarheid niet of weinig. Oi warme omgevii._ lang houdbaar dan de datum op verpakking aangeeft. Juist omdat zich in vacuüm verpakt bevinder hebben de ’giftige riën bij hogere ter om zich te vermeni daarbij c bacteriër met een beter schip nieuwe bemanning, een Engelsman, een twee Nederlande kandidaten aan t onder voorwaarde, aandeel in de vc_. betalen Bert Boelhouwer, een stevige bebaarde barman - hij drijft samen met zijn zwager in Hilversum een disco-bar - zag in dit grote zeilavontuur een bevredi ging van een vroeger verlangen, toen hij wat over de 'belevenissen van Colagrossi in de krant las. De Hilversummer, die na de ULO drie jaar als ’kwekeling’ de stap naar het onderwijzerschap aan het maken was maar onderweg strandde omdat de horeca-activiteiten in de discobar teveel tijd vroegen, heeft jaren lang gezeild. Zeven jaar zelfs, waarvan vier in een pittige Flying Dutchman. Bovendien deed hij wat zee-ervaring op, want vorig jaar was hij bemanningslid aan boord van een 26 meter lang jacht, dat voor een rijke Amerikaan naar Griekenland moest worden gevaren. Jacques Passenier heeft er zes jaar marine op zitten; hij kent de zee dus ook. De onderhoudsmonteur zal boven dien bij eventuele ongemakken belang rijke diensten als ’duiker’ kunnen bewij zen, want hij was in zijn marinetijd ook nog kikvorsman en werkte daarna nog een poosje bij een bergingsmaatschap- pij. ’Ik had wat geld bij elkaar gespa een reisje naar Amerika te makt had al een ticket besproken, ma ik over deze ’alma’ hoorde, oen ik direct naar Terschelling gereisd. Toen ik aangenomen werd heb ik dat ticket afbesteld. Als ik in California afmonster (het schip heeft Danapoint bij San Diego als eindbestemming, waar captain Peter er een drijvend restaurantje van wil maken) ga ik een poosje lekker door de V.S. zwerven.’ Toen Peter Colagrossi een goede maand terug al kort na het verlaten van het Deense vasteland, waar hij de oude schoener had gekocht, schpbreuk leed leek daarmee een Amerikaanse droom wreed verstoord. De noodlanding op Terschelling moest het einde betekenen van een onderneming, die eigenlijk al bij voorbaat tot mislukken gedoemd was, omdat de driemaster beslist niet voor een grote zeereis was uitgerust. Een volkomen onbevaren bemanning, waarvan sommigen zelfs nog nooit in een roeibootje op stil water hadden gezeten, liet het na dit eerste zoute Wie door en over de ’Alma’ dwaalt kan niet direct enthousiast zijn over het comfort, dat de bemanning ten dienste staat, maar de aanstaande zeezeilers vinden dat geen groot bezwaar. Bert zal samen met een collega voor kok spelen; hij heeft de beschikking over een klein keukentje, dat lichtelijk afgescheiden is van het middenruim waar alle oceaan- bedwingers hun hangmat hebben, de captain incluis want het lijkt democra tisch toe te gaan aan boord. Niets kan hem in de weg staan, want verkering «heeft Jacques niet. Dat is wat anders met Bert Boelhouwer. 4 stoelen tafel zwaar im. leerdoek bekleding korting H nuf 100,- Was uw handen goed na het gebruik ilèt, vóór u gaat koken en t eten. engerei en vaatwerk af in ook als u kampeert en niet in dat sprankelende e of heldere meertje, waarvan zater wel eens minder zuiver is het eerste gezicht lijkt, water is drinkwater! In ijk bijvoorbeeld, staat nogal ;au non potable’ op water- i kranen, ook in hotels. géén drinkwater, dus ook niet geschikt voor het wassen van groente en fruit. Twijfelt u in het buitenland aan de kwaliteit van het drinkwater, drink dan, net als uw gastheren, het goedkope mine raalwater (met of zonder prik). Was groente en fruit in zuiver water. Bent u daar niet zeker van, was ze dan in water dat tenminste 10 minuten gekookt heeft. Fruit dat daarvoor in aanmerking komt, kunt u beter schillen. - Gebruik schone handdoeken en laat geen vuile thee-, hand- en vaatdoe ken slingeren. Spoel ze na gebruik in een sopje uit en droog ze vlug, liefst in de zon. I— Houd medekampeerders, die buik pijn en/of diarree hebben, buiten de keuken en druk ze op het hart hun handen veel en goed te wassen, zeker na gebruik van het toilet. - Bewaar etensresten koel, want bacte riën vermeerderen zich bij lage tem peraturen niet of nauwelijks. Kam peert u en heeft u geen koelkast, bewaar dan geen restjes. Een koeltas is géén koelkast en kan er beslist niet voor gebruikt worden. Uw eten is betrouwbaar als u het snel aan de kook brengt (100° C) en het een kwartier laat doorkoken. Eet daarom bij warm weer of in een warm klimaat geen rauw of halfrauw vlees, dus geen tartaar of biefstuk. Onze Zuideuropese buren doen dit van huis uit al niet! Proef ook geen Voor Bert Boelhouwer (24) uit Hilversum en Jacques Passenier (23) uit Gouda is het water van de Nederlandse randmeren niet ruim genoeg. Zij kiezen voor een wijdere horizon, die eerst zal verdwijnen als de westkust van de Verenigde staten met het blote oog zichtbaar wordt. Vz'''-epgesteld natuurlijk, dat de bijna zeventig jaar oude driemast- c..er ALMA, eigendom van de Amerikaan Peter Colagrossi en reeds j malen in het nieuws vanwege minder fortuinlijke escapades op de ige baren de woeste krachten van de Atlantische Oceaan zal weerstaan. Velen, die de houten uit Denemarken afkomstige schoener hebben gezien, willen daar wel aan twijfelen, maar Bert en Jacques zien het allemaal wat zonniger. ’Het is geen wedstrijd zoals die van Gerard Dijkstra, dus als het al eens spant dan minderen we gewoon wat zeil. We komen er wel! Over een maand of vier, vijf, zullen we weten of dit optimisme gerechtvaardigd was. Zorg dat u, voordat u een lanj begint, voldoende uitgerust bvi uw maag niet leeg is. ontbijt betekent altijd een goed begin. Tijdens de rit vermindert, haast onmerkbaar, uw concentratiever mogen. Pauzeer daarom elke 2 uur teminste 10 minuten. Strek de benen en laat uw auto volstromen met frisse lucht. Eet een kleinigheid je, b.v. een vrucht of een boterham. Eet ’s middags en ’s avonds liefst op de gewone tijd. Een opkomend hongergevoel betekent dat uw con centratievermogen en dus uw reactievermogen afneemt. U wordt moe en nerveus, het gevaar voor ongevallen wordt groter. Vakantie, dat is lekker luieren voor ae één en voor de ander erop uit en de wereld verkennen. Voor de één, nu eens niet zelf je eten klaarmaken, voor de ander, fijn z’n eigen potje koken. Het enige vervelende dat ons allemaal in de zomer wel eens kan overkomen is zo’n lastig buikgriepje of een zgn. ’zomerdiarree’. Vooral als we vanwege het ’buitengebeuren’ wat minder op hygiëne letten, slaan de salmonella bacteriën, die meestal de oorzaak van de narigheid zijn, toe. Bij hoge (zuidelij ke) temperaturen vermeerderen deze bacteriën zich snel; de kans op voedsel vergiftiging is dan groot. Helaas ziet voedsel dat besmet is met salmonella bacteriën, er dikwijls normaal uit, ruikt goed en smaakt uitstekend! Houd daar rekening mee en wees vooral voorzich tig met vlees, kip, vis, melk, ijs, rauwe groente en water. Als u dan nog weet dat de salmonellabacterie zich bij Oo C niet meer vermeerdert en bij 80o doodgaat, liggen de maatregelen ter voorkoming van zo’n nare voedselver giftiging voor de hand.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1972 | | pagina 9