KOOP OP KORVEL
1!
12.000 gulden
Wat zoekt U?
KLEDING
LEENAARTS’
n
Lekkere vis
KOLLAU
59,
50
SB
s.
VOOR DE VROUW
I
Een vlotte autocoat
een degelijke winterjas
UTO
Een modern costuum?
WINTERJAS
AUTOCOAT
JACK
’Agressie’ nieuwe reeks Studium
Generale op Hogeschool
r
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
i
7
I
I
l
I
I
I
i
s
3
U ziet ze tegenwoordig* meer en meer
Iggg
Enu ziet er méér bij ons
DETILBURGSE KOERIER
169 - pagina 10
Donderdag 30 oktober 1969 - pagina 11
ZATERDAG 1 NOVEMBER
start onze grote
ST.-NICOLAAS - KERSTACTIE
aan prijzen
met
waaronder 6 HOOFDPRIJZEN van elk 1000,-
KOM EN KOOP OP KORVEL
KOM EN KOOP OP KORVEL
KOM EN KOOP OP KORVEL
KOM EN KOOP OP KORVEL
KOM EN KOOP OP KORVEL
KOM EN KOOP OP
Bij de warme maaltijd
Groente-vissoep
Recepten voor 4 personen
Visslaatje met zure room
Manieren van opdoen van (vis)ragoüt:
Als voorgerecht of bij de broodmaaltijd
ALS GEGOTEN
houd
VOOR
KLEDINGBEDRIJF
:egen
even
\L te
Voor Uw zoon een hippe 2-rij
een
met of zonder bontkraag
Of liever een vlotte
vuilaf
binne
d op
HEEFT HET
rtaan
(en nog goedkoper ook.)
Juliana van Stolbergstraat 14-16 - Tilburg - Tel. 20476
Piusplein 26
it"
Telefoon 33080
>urg
Ï.J
x
intelligente
jongedame
Sollicitaties te richten aan de Directie:
GOIRKESTRAAT 89, TILBURG
ADMINISTRATIEVE WERKZAAMHEDEN
Het ligt in de bedoeling haar tevens op te leiden tot
hulp-telefoniste
5S ont-
tuk ui
wassen, dun s-”
ter of margarine
wassen, in
minder gaar-
in de oven voorzien van een bruin
korstje.
jarine in een vuurvaste
ti worden en de vis erin
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
-t
St. Janstraat 11c (tegenover „De Kanonnier")
Telefoon (01620) - 3638 OOSTERHOUT
Tuinstraat 116
TILBURG
de
cul
X
o
o
x
m
ier,
ien
WEGENS OPHEFFING
Te koop
LEESBOEKEN
tegen elk aannemelijk bod.
WILHELMINAPARK 76
Zaterdag laatste dag
z
I
s
z
o
X
de
per glas)
agressief recht’,
ogleraar in de
Rijksuniversi-
In schelpen De visrago
strooid met paneermeel,
tjes boter of margarine en wor
peper-
naakte,
ui en
(Revilac - Histor)
Behang
Schoonmaak
artikelen
Gratis vakkundig advies
is ons maatwerk en tegen de laagst mogelijke prijs.
Ook speciaal uniformen vooralle instanties en bedrijven
Profiteert van dit voordeel
in maatkleding
Als U zelf stof hebt, dan maken wij voor U een
kostuum op korte termijn. (Maak even ’n afspraak.)
MAATNEMEN OOK AAN HUIS.
ragout moet dikker
Per dl bouillon 15 g
In pasteibakjes De pasteibakjes zonodig
in de oven opwarmen en vullen met de
hete ragout.
’Agressie
elijke na-
zenuwarts,
)gie aan de
■maakte vis
asl 150 g.
rijst en een 1
l 150 g k
50 a 100
25 g bot
De boter of marga
schaal warm laten
leggen. Zoveel kokende bouillon toe
voegen tot de vis half onder staat. De
vis bestrooien met paneermeel en gaar
laten stoven in ongeveer 20 minuten.
In een vuurvaste schaal. De hoeveelheid
schoongemaakte vis per persoon be
draagt dan 150 g. Hierbij aardappel
puree of rijst en een frisse salade geven.
ken, kleinsnijden
’arine fruiten. De
oevoegen en de
goed roeren
steeds laten
glad roeren, alvorens
>n toe te voegen.
gare wortel en vis toevoegen
_3Üt op smaak afmaken met
zout en gewassen en fijngesne-
terselie.
goüt wordt be-
4, waarop klon-
-ordt daarna
Textielfabrieken
H. F. C. ENNEKING nv
VRAAGT EEN
Naar
Schildersbedrijf
C. LEMMERS
Lovensestraat 103
Tel. 31274
voor
Verf
250 g gare ontgrate vis (schelvis, wijting
of kabeljauw), 2 kleine tomaten of 1
grote tomaat, stuk ui, 5 a 6 eetlepels
zure room (azijn), peper, gedroogde
venkel, zout, sla.
De koude vis in stukken verdelen. De
tomaten wassen, van de kroontjes
doen en in stukjes snijden. Het sti
schoonmaken en kleinsnijden.
Van de zure room, eventueel wat azijn,
Niet alleen van de dure, maar ook van
de goedkopere vissoorten kunnen heer
lijke visgerechten bereid worden. Wie
ter afwisseling van gebakken of ge
stoofde kabeljauw, schelvis of wijting,
deze vissoorten eens verwerkt tot een
apart voorgerechtje, een slaatje of een
ragout, oogst beslist succes. Ook vis
soep, die met een restje vis gemaakt
wordt is een smakelijke afwisseling in
het dagelijks menu.
rdag 27 november 1969: ’Agres-
cultuur’. Prof. dr. H. Fortmarn,
aar in de cultuur- en godsdienst-
ögie aan de Katholieke Universi-
'ijmegen.
ïges van het Studium Generale
toegankelijk voor belangstel
len van buiten de hogeschool.
Bijdragen tot het onderzoek naar agres
siviteit zijn geleverd door de sociologie
5 psychologie, de paleontologie en
ilturele antropologie. In de sociologie
zuiver
scheerwol
Zet eens de eerste stap naar het tapijt van uw leven. Een wand-tot-wandtapijt van zuiver scheerwol. Wij laten
u zien hoe elastisch scheerwol isna elke voetstap richt zich de wol-vezel automatisch weer op En zelf ziet
u direct hoe briljant juist scheerwol de kleuren kan weergeven. Wat is scheerwol? Wol, direct van het schaap I
Daarom is het zo sterk en slijtvastBovendien vuilafstotend, u hoeft het niet vaak te reinigen. Zet die eerste stap I
Stap bij ons binnen en bewonder de keuze I
WAND TOT WAND TAPIJTEN zijn leverbaar in de breedtes 366 - 380 -400 en 450 cm.
Wij maken vrijblijvend voor U een begroting wij leggen Uw woonkamertapijt gratis!
<4
100 a 150 g prei, boter of margarine, 1
1 vis- of kruidenbouillon, ongeveer 20 g
aardappelmeel, rest gare ontgrate vis
van 100 a 150 g, peper, zout, peterselie
of bieslook.
De prei schoonmaken, wassen, dun snij
den en in weinig boter of margarine
fruiten. De bouillon toevoegen en het
geheel ongeveer 10 minuten zacht laten
doorkoken tot de prei gaar is. De bouil
lon binden met het aangemengde aard
appelmeel en de stukken vis toevoegen.
De soep op smaak afmaken met pepe
zout en veel gewassen en kleingesnede
peterselie of bieslook.
De vis uit de bouillon nemen en het
vocht binden met aangemengde bloem.
De saus op smaak afmaken met noot
muskaat, peper en zout. De saus apart
opdoen. De vis voor het opdoen be
sprenkelen met wat citroensap.
Visragoüt
Ongeveer 1/2 1 water, laurierblad, pe
perkorrels, tijm, zout, peterselie, ui,
Als croquet Deze ra2
gemaakt worden. Per
bloem gebruiken.
wortel 150 g kabeljauw- of schelvis
filets, 50 a 100 g worteltjes, ongeveer
1/2 ui, 25 g boter of margarine, 25 g
bloem, peper, zout, peterselie.
Van het water met laurierblad, f
korrels, tijm, zout en schoongem;
gewassen en gesneden peterselie,
wortel in ongeveer 1/2 uur een groente
bouillon trekken.
De bouillon zeven en de vis hierin
gaarkoken in 6 a 8 minuten. De vis in
grote stukken verdelen.
De worteltjes schrappen,
plakjes snijden en meer of
koken.
Het stuk ui schoonmake
en in de boter of margai
bloem in een keer toe
bouillon in gedeelten onder g
erbij schenken. De saus st
doorkoken en
opnieuw bouillor
De stukjes g
en de ragoi
peper, i
den pete
echter hield men zich aanvankelijk
slechts bezig met bovenpersoonlijke
strukturen en niet met de individuen
die samen die strukturen vormen, ge
tuige bijvoorbeeld het werk van Durk-
heim en White.
Freud en zijn eerste leerlingen begon
nen aan de andere kant en hadden
uitsluitend belangstelling voor de agres
siviteit als individueel-menselijke aan
drift. Een heel ander aspect van het
agressieprobleem komt aan de orde in
studies van antropologische aard over
de menselijke evolutie.
Voor een verdere bestudering - en op
lossing - van het vraagstuk der agressivi
teit en van de oorlog blijft de grootste
vraag, of wij erin zullen slagen een
integratie te vinden van een sociologi-
Agressie’ nieuwe reeks studium gene
rale op hogeschool
Zo oud als de menselijke agressiviteit is,
zo jong is de bestudering ervan. Zij is
pas gedurende een halve eeuw onder
werp van systematische studie en of
schoon onze kennis ervan aanzienlijk is
gegroeid, zijn de praktische gevolgen
ervan nog uiterst bescheiden. Het blijft
een raadsel waarom wij veel meer geld
over hebben voor de overmeestering
van de natuur dan voor de bestudering
van de mens zelf, die met die kennis en
kunde zichzelf kan uitmoorden.
peper, venkel, en zout een slasausje
maken en dit vermengen met de stukjes
vis, tomaat en ui. Het slaatje opdoen óp
gewassen en uitgelekte slablaadjes.
Gestoofde wijting
Ongeveer 0,5 1 water, prei, selderij knol,
ui, wortel, kruidnagel, peperkorrels,
zout.
Ongeveer 1 kg wijting, zout, 50 g boter
of margarine, paneermeel, bloem, noot
muskaat, peper, zout, citroensap.
Van het water, kruidnagel, peperkor
rels, zout en de schoongemaakte, ge
wassen en gesneden prei, selderijknol,
ui en wortel in ongeveer 1/2 uur een
groentebouillon trekken.
De vis schoonmaken, wassen, zouten en
10 a 20 minuten laten staan. De groen
tebouillon zeven en aan de kook bren
gen.
Hout - Hout - Hout
Partijen nieuw en
gebruikt timmerhout,
golfplaten, hard- en
zachtboardplaten,
hagelwitte tempextegels,
wand- en vloertegels,
diverse keuken- en
voorgevelraamkozijnen,
glazen schotten,
keukendeuren, keukens
enz.
C. BRANDS
Korte Hoefstraat 2
(zijstraat Hoefstr.)
sche en psychologische beschouwings
wijze: oorlog en agressie immers zijn
verschijnselen die èn ’over onze hoof-1
den heengaan’ èn niettemin toch
samenhangen met de ’mentaliteit’ van
leiders en geleiden.
Donderdag 30 oktober 1969: ’De
evolutie van de agressieve auteur en
figuur in de Nederlandse literatuur’.
Prof. dr. A. Keersmakers, literair histo
ricus, hoogleraar in Brussel.
Donderdag 6 november 1969:
als component van de menselijl
tuur’. Dr. P.Th. Hugenholz,
lector in de psychopatholoj
Universiteit van Amsterdam.
Woensdag 12 november 1969: ’Een
agressief antwoord op
Prof. dr. R.C. Kwant, hooj
ethica en de logica aan de K
teit Utrecht.
Donderdag 20 november 1969: ’Agres
sie, de onvermijdelijkheid van de in
stincten’. Dr. D. Hillenius, conservator
van het Zoölogisch Museum, Amster
dam.
Donderde
sie en Cui
hoogleraai
psycholög
teit te Niji
De college
zijn ook
lende