KOOP OP KORVEL 1! 12.000 gulden Wat zoekt U? KLEDING LEENAARTS’ n Lekkere vis KOLLAU 59, 50 SB s. VOOR DE VROUW I Een vlotte autocoat een degelijke winterjas UTO Een modern costuum? WINTERJAS AUTOCOAT JACK ’Agressie’ nieuwe reeks Studium Generale op Hogeschool r i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i i 7 I I l I I I i s 3 U ziet ze tegenwoordig* meer en meer Iggg Enu ziet er méér bij ons DETILBURGSE KOERIER 169 - pagina 10 Donderdag 30 oktober 1969 - pagina 11 ZATERDAG 1 NOVEMBER start onze grote ST.-NICOLAAS - KERSTACTIE aan prijzen met waaronder 6 HOOFDPRIJZEN van elk 1000,- KOM EN KOOP OP KORVEL KOM EN KOOP OP KORVEL KOM EN KOOP OP KORVEL KOM EN KOOP OP KORVEL KOM EN KOOP OP KORVEL KOM EN KOOP OP Bij de warme maaltijd Groente-vissoep Recepten voor 4 personen Visslaatje met zure room Manieren van opdoen van (vis)ragoüt: Als voorgerecht of bij de broodmaaltijd ALS GEGOTEN houd VOOR KLEDINGBEDRIJF :egen even \L te Voor Uw zoon een hippe 2-rij een met of zonder bontkraag Of liever een vlotte vuilaf binne d op HEEFT HET rtaan (en nog goedkoper ook.) Juliana van Stolbergstraat 14-16 - Tilburg - Tel. 20476 Piusplein 26 it" Telefoon 33080 >urg Ï.J x intelligente jongedame Sollicitaties te richten aan de Directie: GOIRKESTRAAT 89, TILBURG ADMINISTRATIEVE WERKZAAMHEDEN Het ligt in de bedoeling haar tevens op te leiden tot hulp-telefoniste 5S ont- tuk ui wassen, dun s-” ter of margarine wassen, in minder gaar- in de oven voorzien van een bruin korstje. jarine in een vuurvaste ti worden en de vis erin I I I I I I I I I I I I I -t St. Janstraat 11c (tegenover „De Kanonnier") Telefoon (01620) - 3638 OOSTERHOUT Tuinstraat 116 TILBURG de cul X o o x m ier, ien WEGENS OPHEFFING Te koop LEESBOEKEN tegen elk aannemelijk bod. WILHELMINAPARK 76 Zaterdag laatste dag z I s z o X de per glas) agressief recht’, ogleraar in de Rijksuniversi- In schelpen De visrago strooid met paneermeel, tjes boter of margarine en wor peper- naakte, ui en (Revilac - Histor) Behang Schoonmaak artikelen Gratis vakkundig advies is ons maatwerk en tegen de laagst mogelijke prijs. Ook speciaal uniformen vooralle instanties en bedrijven Profiteert van dit voordeel in maatkleding Als U zelf stof hebt, dan maken wij voor U een kostuum op korte termijn. (Maak even ’n afspraak.) MAATNEMEN OOK AAN HUIS. ragout moet dikker Per dl bouillon 15 g In pasteibakjes De pasteibakjes zonodig in de oven opwarmen en vullen met de hete ragout. ’Agressie elijke na- zenuwarts, )gie aan de ■maakte vis asl 150 g. rijst en een 1 l 150 g k 50 a 100 25 g bot De boter of marga schaal warm laten leggen. Zoveel kokende bouillon toe voegen tot de vis half onder staat. De vis bestrooien met paneermeel en gaar laten stoven in ongeveer 20 minuten. In een vuurvaste schaal. De hoeveelheid schoongemaakte vis per persoon be draagt dan 150 g. Hierbij aardappel puree of rijst en een frisse salade geven. ken, kleinsnijden ’arine fruiten. De oevoegen en de goed roeren steeds laten glad roeren, alvorens >n toe te voegen. gare wortel en vis toevoegen _3Üt op smaak afmaken met zout en gewassen en fijngesne- terselie. goüt wordt be- 4, waarop klon- -ordt daarna Textielfabrieken H. F. C. ENNEKING nv VRAAGT EEN Naar Schildersbedrijf C. LEMMERS Lovensestraat 103 Tel. 31274 voor Verf 250 g gare ontgrate vis (schelvis, wijting of kabeljauw), 2 kleine tomaten of 1 grote tomaat, stuk ui, 5 a 6 eetlepels zure room (azijn), peper, gedroogde venkel, zout, sla. De koude vis in stukken verdelen. De tomaten wassen, van de kroontjes doen en in stukjes snijden. Het sti schoonmaken en kleinsnijden. Van de zure room, eventueel wat azijn, Niet alleen van de dure, maar ook van de goedkopere vissoorten kunnen heer lijke visgerechten bereid worden. Wie ter afwisseling van gebakken of ge stoofde kabeljauw, schelvis of wijting, deze vissoorten eens verwerkt tot een apart voorgerechtje, een slaatje of een ragout, oogst beslist succes. Ook vis soep, die met een restje vis gemaakt wordt is een smakelijke afwisseling in het dagelijks menu. rdag 27 november 1969: ’Agres- cultuur’. Prof. dr. H. Fortmarn, aar in de cultuur- en godsdienst- ögie aan de Katholieke Universi- 'ijmegen. ïges van het Studium Generale toegankelijk voor belangstel len van buiten de hogeschool. Bijdragen tot het onderzoek naar agres siviteit zijn geleverd door de sociologie 5 psychologie, de paleontologie en ilturele antropologie. In de sociologie zuiver scheerwol Zet eens de eerste stap naar het tapijt van uw leven. Een wand-tot-wandtapijt van zuiver scheerwol. Wij laten u zien hoe elastisch scheerwol isna elke voetstap richt zich de wol-vezel automatisch weer op En zelf ziet u direct hoe briljant juist scheerwol de kleuren kan weergeven. Wat is scheerwol? Wol, direct van het schaap I Daarom is het zo sterk en slijtvastBovendien vuilafstotend, u hoeft het niet vaak te reinigen. Zet die eerste stap I Stap bij ons binnen en bewonder de keuze I WAND TOT WAND TAPIJTEN zijn leverbaar in de breedtes 366 - 380 -400 en 450 cm. Wij maken vrijblijvend voor U een begroting wij leggen Uw woonkamertapijt gratis! <4 100 a 150 g prei, boter of margarine, 1 1 vis- of kruidenbouillon, ongeveer 20 g aardappelmeel, rest gare ontgrate vis van 100 a 150 g, peper, zout, peterselie of bieslook. De prei schoonmaken, wassen, dun snij den en in weinig boter of margarine fruiten. De bouillon toevoegen en het geheel ongeveer 10 minuten zacht laten doorkoken tot de prei gaar is. De bouil lon binden met het aangemengde aard appelmeel en de stukken vis toevoegen. De soep op smaak afmaken met pepe zout en veel gewassen en kleingesnede peterselie of bieslook. De vis uit de bouillon nemen en het vocht binden met aangemengde bloem. De saus op smaak afmaken met noot muskaat, peper en zout. De saus apart opdoen. De vis voor het opdoen be sprenkelen met wat citroensap. Visragoüt Ongeveer 1/2 1 water, laurierblad, pe perkorrels, tijm, zout, peterselie, ui, Als croquet Deze ra2 gemaakt worden. Per bloem gebruiken. wortel 150 g kabeljauw- of schelvis filets, 50 a 100 g worteltjes, ongeveer 1/2 ui, 25 g boter of margarine, 25 g bloem, peper, zout, peterselie. Van het water met laurierblad, f korrels, tijm, zout en schoongem; gewassen en gesneden peterselie, wortel in ongeveer 1/2 uur een groente bouillon trekken. De bouillon zeven en de vis hierin gaarkoken in 6 a 8 minuten. De vis in grote stukken verdelen. De worteltjes schrappen, plakjes snijden en meer of koken. Het stuk ui schoonmake en in de boter of margai bloem in een keer toe bouillon in gedeelten onder g erbij schenken. De saus st doorkoken en opnieuw bouillor De stukjes g en de ragoi peper, i den pete echter hield men zich aanvankelijk slechts bezig met bovenpersoonlijke strukturen en niet met de individuen die samen die strukturen vormen, ge tuige bijvoorbeeld het werk van Durk- heim en White. Freud en zijn eerste leerlingen begon nen aan de andere kant en hadden uitsluitend belangstelling voor de agres siviteit als individueel-menselijke aan drift. Een heel ander aspect van het agressieprobleem komt aan de orde in studies van antropologische aard over de menselijke evolutie. Voor een verdere bestudering - en op lossing - van het vraagstuk der agressivi teit en van de oorlog blijft de grootste vraag, of wij erin zullen slagen een integratie te vinden van een sociologi- Agressie’ nieuwe reeks studium gene rale op hogeschool Zo oud als de menselijke agressiviteit is, zo jong is de bestudering ervan. Zij is pas gedurende een halve eeuw onder werp van systematische studie en of schoon onze kennis ervan aanzienlijk is gegroeid, zijn de praktische gevolgen ervan nog uiterst bescheiden. Het blijft een raadsel waarom wij veel meer geld over hebben voor de overmeestering van de natuur dan voor de bestudering van de mens zelf, die met die kennis en kunde zichzelf kan uitmoorden. peper, venkel, en zout een slasausje maken en dit vermengen met de stukjes vis, tomaat en ui. Het slaatje opdoen óp gewassen en uitgelekte slablaadjes. Gestoofde wijting Ongeveer 0,5 1 water, prei, selderij knol, ui, wortel, kruidnagel, peperkorrels, zout. Ongeveer 1 kg wijting, zout, 50 g boter of margarine, paneermeel, bloem, noot muskaat, peper, zout, citroensap. Van het water, kruidnagel, peperkor rels, zout en de schoongemaakte, ge wassen en gesneden prei, selderijknol, ui en wortel in ongeveer 1/2 uur een groentebouillon trekken. De vis schoonmaken, wassen, zouten en 10 a 20 minuten laten staan. De groen tebouillon zeven en aan de kook bren gen. Hout - Hout - Hout Partijen nieuw en gebruikt timmerhout, golfplaten, hard- en zachtboardplaten, hagelwitte tempextegels, wand- en vloertegels, diverse keuken- en voorgevelraamkozijnen, glazen schotten, keukendeuren, keukens enz. C. BRANDS Korte Hoefstraat 2 (zijstraat Hoefstr.) sche en psychologische beschouwings wijze: oorlog en agressie immers zijn verschijnselen die èn ’over onze hoof-1 den heengaan’ èn niettemin toch samenhangen met de ’mentaliteit’ van leiders en geleiden. Donderdag 30 oktober 1969: ’De evolutie van de agressieve auteur en figuur in de Nederlandse literatuur’. Prof. dr. A. Keersmakers, literair histo ricus, hoogleraar in Brussel. Donderdag 6 november 1969: als component van de menselijl tuur’. Dr. P.Th. Hugenholz, lector in de psychopatholoj Universiteit van Amsterdam. Woensdag 12 november 1969: ’Een agressief antwoord op Prof. dr. R.C. Kwant, hooj ethica en de logica aan de K teit Utrecht. Donderdag 20 november 1969: ’Agres sie, de onvermijdelijkheid van de in stincten’. Dr. D. Hillenius, conservator van het Zoölogisch Museum, Amster dam. Donderde sie en Cui hoogleraai psycholög teit te Niji De college zijn ook lende

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1969 | | pagina 11