EENNIEUWESTER IN ONZE KOLLEKTIE
TOPMARKT KOOPJE
1 literse fles Vieux 7,89
!e I
HEUVELSTRAAT 75
Frisse groentegerechten in het
voorjaar
Voedzame menu’s
zijn gauw klaar
Ss
aler:
In de Holsteinische Schweiz
Tilburg in zakformaat
9^*3^
Legermuseum
van Leiden
Nederland eet
steeds meer yoghurt
drijf
N.V.
METIEK
op Korvel
VOOR DIE PRIJS KOOPT U
HET ALLEEN BIJ
STADSNIEUWS
IN HET KORT
1969 - pagina 12
DE TILBURGSE KOERIER
Woensdag 14 mei 1969 - pagina 13
Slaapkamer
„ROSALINDE"
GEN:
Compleet met tollet (rechte spiegel) en 3 deurs keet
ra. 23030
VOOR DE VROUW
Spinazie-salade
VIS MET KERRIESAUS
ze
Groentecocktail
WINTERSOEP
Salade van appel, knolselderij en noten
TOERISTISCHE RUBRIEK
Gevulde slakrop
/erms
estiva
n en
ronde
COMPLETE
WONINGINRICHTING
KORVELSEWEG 141
TILBURG
TEL. 35736*
1967
1967
1965
1965
1964
I
i
j
VOOR JONGE MENSEN
Leuke tuniekpakken in jersey bonded en
linnen.
vele zonnige Ideuren
ST<
MI
KOESTRAAT 27
Naast Jacobs-Van Wees.
Récepten voor 4 personen.
Salade van knolselderij, wortel en papri
ka.
□ttKEVQMHMnnm
□gmoTOMma
□□mumummunn
TEL.21666
,;recht
door
celen met
jzieën,
i!
De
die
ken
Ier en
appel
enals ht
bruik
Tc
Ca
s brandweer 818 brand-
igen kreeg,
BBA 5,4 i
a
aanschaf
gunstige
aanbetaalt
250 a 300 g soepvlees, een soepbeen of
mergpijp, 1% 1 water, 1 laurierblad,
En vormen
tadgr cht,
eër
k .-.en altijd
<n de unieke
{en wij een
n
TOOFSCHOTEL
IET UIEN EN GEHAKT
i op een
Holstei-
haar
i overmoedige bui vroeg ik op de
vond van zijn verjaardag aan mijn
zoon (12 jaar): „Jan-Hendrik,
van mij voor je verjaardag
een r
lgt:2
spiegel 130,
:m br. 240,-
>.488.- Datsun
itsun 1000 luxe
30 stationwagon
.370,- mcl. BTW
Datsun 2000
j mot gescheiden
ver van
ligt de I
Zwit
bevolking 1C-.
/en met op de
31,voor Suv»
de derde pla
voor onderwijs, culti
en sport,
dat de totale uitgaven van de ge
meente in 1968 62 miljoen
bedroegen.
Het Bureau Voorlichting van de
gemeente houdt het allemaal
nauwkeurig bij!
citroensap. Voor de garnering een hard
gekookt ei en een tomaat.
De bladeren uit het hart van de slakrop
verwijderen, wassen, zonodig kleiner
verdelen en latep uitlekken. De rest van
de slakrop eveneens goed wassen en la
ten uitlekken.
De bloemkool schoonmaken, wassen en
raspen. De tomaten ontvellen en in stuk
jes snijden. Een slasausje maken van
yoghurt, slaolie, honing of suiker, peper,
zout, mosterd en citroensap. Het sla
sausje vermengen met de sla, tomaat en
bloemkool en de salade overdoen in de
slakrop en garneren met tomaat en ei.
Wanneer men zijn vakantie in het Slot
park van Eutin begint, krijgt men steeds
weer zin voor romantiek. Vermaard is
de prachtige allee aan de oever van het
grote Eutiner Meer. Het is begrijpelijk,
dat daar elk jaar ter ere van Carl Maria
von Weber, de vermaarde zoon van Eu
tin, een operafestival in de openlucht
wordt gehouden. In de oude stad vindt
men voorts het indrukwekkende slot,
waarin men een prachtige verzameling
porselein en schilderijen van Tischbein
kan bewonderen.
Bij eek wandeltocht door het nabij
gelegen Seeschaarwald wordt men ge-
I
Zondag: champignonsoep; kip, spruitjes,
aaardappelen; cracker met kaas
Maandag: gebakken nier, knolselderij, seofH
rijst en tomatensaus; yoghurt met ge- de Edï
raspte appel met kaneel en suiker
Dinsdag: lof in ham gerold, aardappel
puree, kaassaus; beschuit met vruch-
tencompóte
Woensdag: varkenslapje, rode kool
salade met appel, aardappelen; flens
jes
Donderdag: wintersoep* met toast of
soepstengels; sinaasappel
Vrijdag: vis met kerriesaus*, gesmoorde
witte kool, aardappelen; caramelvla
Zaterdag: stoofschotel met uien en ge
hakt*; rabarbermoes
komkommer, 1 tomaat, stukje bloem
kool van 100 gr., 1 ei, 5 eetlepels sla
saus, 1 eetlepel azijn, mosterd, selderij
zout, peper, peterselie, augurk, uitjes,
citroensap, paprikapoeder, sla.
De komkommer en tomaat schillen en
in stukjes snijden. De bloemkool schoon
maken, wassen en raspen. Het ei hard-
koken, pellen en in stukjes snijden. Een
slasausje maken van slasaus, azijn, mos
terd, selderijzout, peper, gewassen en
fijngehakte peterselie en in stukjes ge
sneden augurk en uitjes. De groenten
vermengen met het slasausje. De cocktail
op ’n blaadje sla in glazen coupes op
doen. De coupes garneren met ’n schijfje
citroen en paprikapoeder. In plaats van
bloemkool kan knolselderij gebruikt
worden.
Het yoghurtverbruik is vrijwel overal in
de wereld in opgaande lijn. Nederland
staat aan de top. De tweede en derde
plaats worden respectievelijk door Zwe
den en Noorwegen bezet.
In ons land, zo meldt Het Beste, werd in
1950 2,8 kilogram per hoofd gebruikt.
In 1968 steeg de yoghurtconsumptie tot
13,3 kilogram per hoofd. In Frankrijk
is de belangstelling voor dit produkt
eveneens toegenomen, zij het ten koste
van de kaas. De gemiddelde Fransman
eet tegenwoordig gemiddeld vijf kilo
gram yoghurt. In België en Luxemburg
is dit cijfer 1,9 kilogram.
In Groot-Brittannië at men vorig jaar
gemiddeld niet meer dan vijfhonderd
gram yoghurt. Het land staat daardoor
onder aan de ranglijst, alhoewel het ver
in vroeger jaren nog lager was.
Toch is men in de Verenigde Staten en
Canada nog minder ’’yoghurt-minded”
dan in het Verenigd Koninkrijk. Dat
neemt echter niet weg, dat de consump
tie van yoghurt in Amerika met vijf
honderd procent in tien en die in Canada
met vierhonderd vijftig procent in drie
jaar is gestegen.
De Russische bacterioloog Metchnikoff,
die in 1908 samen met Paul Ehrlich de
Nobelprijs voor de geneeskunde ontving
in verband met zijn onderzoekingen op
’t gebied van de witte bloedlichaampjes,
deed aan het begin van deze eeuw een
merkwaardige ontdekking. Hij las in een
rapport, dat in Bulgarije op elke duizend
sterfgevallen, vier personen ouder dan
honderd jaar waren. Bovendien bleken
dezen allen gedurende hun leven regel
matig yoghurt te hebben gegeten. Aan
gezien Metchnikoff op zoek was naar
een middel om vroegtijdig verouderen
tegen te gaan, kreeg de yoghurt zijn be
langstelling. Aan de geschiedenis, die dit
zuivelprodukt heeft doorgemaakt, is in
het genoemde nummer van Het Beste
een boeiend artikel gewijd, waaraan wij
de bovenstaande gegevens ontleenden.
Uit het betrokken overzicht blijkt bij
voorbeeld, dat gedurende vele decennia,
yoghurt geenszins als een lekkernij werd
beschouwd, doch als een geneesmiddel.
300 g gehakt, 2 beschuiten of 2 sne
den geweekt oud brood, 1 ei, 75 g boter
of margarine, 1 kg aardappelen, kg
dat de
melding
dat de BBA 5,4 miljoen passa
giers op de stadsdiensten te ver
werken kreeg,
dat het drukste verkeerspunt in
Tilburg voor wat betreft het
autoverkeer ligt aan de Ringbaan
Oost bij de Meijerijbaan, waar
per etmaal 32.362 voertuigen
passeren,
dat de gemeente een vaste schuld
heeft van 410 miljoen gulden,
,dat voor Openbare werken per
hoofd van de bevolking 105,
werd uitgegeven met op de twee
de plaats 81,voor sociale
zorg en op de derde plaats
67,voor onderwijs, cultuur
ui en peterselie erdoor roeren. De appe
len en de knolselderij schillen, raspen of
kleinsnijden, al of niet met behulp van
een rauwkostmolen. Ze direct vermen
gen met het slasausje of besprenkelen
met citroensap om bruin-worden te voor
komen. Tot slot de noten erdoor schep
pen.
>er»ten en de aardappelen bij de
n en het geheel nog 20
Het soepbeen verwijde-
;ruit nemen, kleinsnijden
schoonge-
roegen.
:t zout,
175 gr. (een halve kleine) knolselderij, 1
kleine winterwortel, 1 grote of 2 kleine
(groene) paprika’s, 1 uitje, 6 a 8 eetle
pels olie, 3 a 31/» eetlepel azijn, /2 eetle
pel basilicum, peper, zout.
Van de olie, azijn, basilicum, peper en
zout een slasausje maken. De paprika
van zaad e» zaadlijsten ontdoen, wassen
en in stukjes snijden. De knolselderij en
de winterwortel schoonmaken, wassen
en raspen of kleinsnijden, al of niet met
behulp van een rauwkostmolen. De knol
selderij met ’n beetje citroensap bespren
kelen of direct in het slasausje raspen
om bruin-worden te voorkomen. Het
uitje schoonmaken en heel fijn snijden.
De fijnverdeelde groenten met het sla
sausje vermengen.
kg gemengde soepgroenten (b.v. knol-:
selderij ,prei, wortel, spruitjes), Vz kg
aardappelen, 125 g (gebroken) rijst,
bosje peterselie of selderij, zout,
peper, aroma.
Het soepbeen en het soepvlees met zout,
peper en het laurierblad 1 uur zachtjes
laten trekken. De rijst wassen en 10 mi
nuten in de bouillon koken. De soep
groenten schoonmaken en fijnsnijden.
De aardappelen schillen en in blokjes
snijden.
De groenten en
bouillon voegen
minuten koken.
ren (het merg eruit nemen, ki
en door de soep mengen). De
maakte en gehakte peterselie toevc
De soep op smaak afmaken met
peper en aroma.
Wielerclub Pijnenburg organiseert op
zondag 18 mei voor de achtste maal de
Ronde van de Rooi Pannen. De aspi
ranten rijden 25 kilometer en starten
om 13.00 uur; de nieuwelingen rijden
50 kilometer en starten om 13.45 uur.
Het 110 man sterke amateur-renners-
veld begint aan zijn 100 kilometer om
15.30 uur.
Het parkoers loopt van de Reitse
Hoevenstraat via het Bernardusplein,
de Thomas van Aquinostraat en de
Gregoriusstraat weer naar de Reitse
Hoevenstraat.
Zet het voorjaar eens op tafel met een
fris groenteslaatje of een lekkere groen
tecocktail. Weet u dat veel groenten ge
schikt zijn om rauw verwerkt te worden?
Dat is bovendien nog voordelig, omdat
we slechts 100 a 150 gr. rauwe groente
per persoon nodig hebben, tegen ±250
gr. gekookte groente. De salades kunt u
geven als voorgerecht of bijv, met gesne
den koud vlees en een aardappelgerecht
als volledige maaltijd. Ook bij de brood
maaltijd smaakt een slaatje lekker. Als
u de groenten fijnsnijdt of raspt en goed
op smaak afmaakt, zult u vast en zeker
succes oogsten met uw rauwkost
In een handige zakuitgave heeft
het voorlichtingsbureau van de
gemeente Tilburg een overzicht
uitgegeven met de belangrijkste
kerncijfers over 1968.
WIST U
dat Tilburg op 31 december ’68
151.205 inwoners had en dat
29,2% van de bevolking jonger
is dan 15 jaar,
dat er in 1968 2767 geboortes
waren en 1187 meldingen van
overlijden,
dat er 1581 nieuwe woningen
geleed kwamen en er 2227 in
aanbouw waren,
dat er 1659 nieuwe huwelijken
werden gesloten,
dat er 41 kleuterscholen en 62
lagere scholen zijn,
dat er 53 textielbedrijven zijn en
49 metaalbedrijven,
dat de schouwburg 144.000 be
zoekers kreeg en de bioscopen
476.000,
in de week van 5 Lm. 11 mei 1969.
Inlichtingen: Hoofdbureau van Politie,
Noordhoekring te Tilburg.
1 herenbril, bruin montuur; herenzon-
1 herenbril, bruin montuur, herenzon
nebril, goudkleurig montuur; 1 geit;
doos met 40 pakjes boter; rode sigaret
tenkoker; koperen pot met bloemen; TL-
buis met batterijen; bromfietsslot met
sleutel; wollen deken; 1 cognackleurige
dameslhandschoen; 1 dameshorloge,
merk Plato; kentekenplaat HA-84-54;
bruine herenregenjas; 1 paar bruine he
renschoenen; wit Fablo overtiemd; 6
nachthemden, 1 laken en 2 slopen; grijze
poncho; gel zeiljack; bruine portemon
nee met rits, inhoud enige centen; brui
ne portemonnee, porto quick; groene
pukkel, inhoud o.a. zwart sjaaltje; rech
ter voetbalschoen; zwart lak kinder-
schoentje, rechts; gouden armband met
2 muntjes; trouwring met inscriptie
„Nel”; ribfluwelen tas met hengsel en
inhoud; rood kindertasje; beige skai tas,
van bouwvakker; aktentas.
J/« kilo spinazie, 1 (rode) appel, stukje
ui, 6 a 7 eetlepels olie, 3 a 3"/t eetlepel
azijn, 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker,
i/t theelepel paprikapoeder, theelepel
mosterdpoeder, peper.
De spinazie uitzoeken, wassen, goed la
ten uitlekken en fijnsnijden. Van die,
azijn, zout, suiker, paprikapoeder, mos
terdpoeder en peper een slasausje ma
ken. De appel heel goed wassen en ras
pen, evenals het stukje ui. De appel di
rect door het sausje roeren om bruin
worden te voorkomen. Tot slot de spina
zie met het sausje vermengen.
1 stevige slakrop, stukje bloemkool van
150 gr.. 2 tomaten, 3 eetlepels
yoghurt, 2 eetlepels slaolie, V, eetlepel
honing of suiker, peper, zout, mosterd,
In een
voorave
oudste ze
wat wil je
hebben?"
Ik had alles verwacht (een transistortje,
een paar voetbalschoenen tot een nieuwe
fiets toe), maar hij bedacht zich geen
seconde en zijn ogen stretaalden toen hij
vroeg: „Pap, (want zo heet ik thuis), mag
ik met u en mijn vriendjes naar het
Legermuseum?" Het was mij een raadsel
wat die jongen dóór in kon zien. Maar
als vader moet je ook eens een goede
beurt maken en dus zei ik: „top (dat be
tekent bij mijn zoon „akkoord”), dan
gaan we met z’n allen naar het Leger
museum."
„In Leiden", voegde mijn zoon er nog
aan toe.
Nu trof het dat Jan-Hendrik op een
woensdag jarig was, en dus hadden
hij en z’n vriendjes 's middags vrij van
school. Mijzelf kostte het een snipper
dag, maar ook een „Pap" moet weten
te geven en te nemen.
Die woensdagmiddag heb ik mijn wagen
vol geladen en wij op Leiden af. De jon
gens waren in een bovenste beste bui en
zongen hun kelen schor. Wie gaat er
nou naar een Legermuseum, dacht ik
bij mezelf. Ik moet achteraf eerlijk toe
geven, dat ik er mij een volkomen scheve
voorstelling van had gemaakt. Want,
dit museum zou je met evenveel recht
het museum van de Vaderlandse Ge
schiedenis kunnen noemen. Het heeft
een diepe indruk op me gemaakt, ook
al ben ik niet iemand, die bjj het horen
van het woord „leger" het volkslied gaat
neuriën.
Dat dit museum de jeugd zo aantrekt, is
heel begrijpelijk. Dag-in, dag uit wordt
de schooljeugd geconfronteerd met de
Vaderlandse Geschiedenis op papier,
maar in het Legermuseum beleef je de
geschiedenis van ons volk door de
eeuwen heen. De zeer artistiek vervaar
digde „poppen" zijn levensecht. De be
lichting is fantastisch.
De jongens troffen het wel die woens
dagmiddag. Een televisieploeg was juist
in volle actie in de „ridderzaal" van het
museum voor de opnamen van een tele-
visie-feuilleton voor de jeugd. Zjj kon
den nu met eigen ogen zien hoe zo’n op
name nu in zijn werk gaat.
En al zeg ik het zelf, als man op mijn
leeftijd heb ik als een schooljongen niet
alleen genoten, maar ook veel geleerd
van dit Legermuseum. Ik ben tot de
overtuiging gekomen, dat wil ons
volk zijn vrijheid behouden het als
één man constant paraat moet staan om
die vrijheid te verdedigen.
Het Legermuseum bewijst dit in zijn
boeiend en indringend beeld van de va
derlandse historie.
vruchtencompöte op de beschuiten
dit menu besluiten, kunt u zelf ma-
i van appelen en gedroogde vruchten
of u kunt vruchten uit blik nemen.
U laat de vruchten voorzichtig in water
met suiker tegen de kook aan gaar wor
den en voegt voor de smaak eventueel
na afloop wat citroensap toe. De uit sap
genomen vruchten laat u uitlekken alvo
rens u ze op een beschuit legt Het geheel
wordt bedekt met het sap, dat met een
beetje aardappelmeel is bijgebonden.
Tussen de Noordzee en de Oostzee, niet
n de Lübecker en de Kieler Bocht,
Holsteinische Schweiz, Holsteins
itserland, een van de aantrekkelijkste
merengewesten van Duitsland. Vele we
gen, te water en te land, lopen door de
streek. Afwisselend krijgt men er me
ren, weiden vol kleurige bloemen,
vruchtbare akkers en velden, die door
struikgewassen tegen de wind worden
beschermd, te aanschouwen.
De bezoekers wonen in boerendorpen en
gehuchten als Ascheberg, Bosau, Der
sau, Plönitz, Süsel, Schonwalde, in schil
derachtige stadjes als Eutin, Plön, Preet-
zen of in de mooie Kneippbadplaats Ma-
lente-Gremsmühlen. Alle vakantieoor
den zijn omgeven van meren. Het zijn
paradijzen voor hengelaars, voor liefheb
bers van de watersport en voor hen, die
gaarne kamperen.
Voor de kaas op de cracker die het eer
ste menu afsluit, kunt u een buitenland-
-Hollandse soort gebruiken. Behalve
—Jammer en de Goudse (smeer
kazen zijn er voor de liefhebbers ook
dessertkazen zoals mon chou, een zacht
romige kaas, blue fort, een schimmel-
kaas, en kernhemse kaas, een pittige
kaas met oranje korst.
Lof met ham, het gecombineerde vlees-
groentegerecht uit het derde menu,
maakt u door de hele lofstruikjes te om
wikkelen met 1 a 2 plakken ham (dikke
struikjes snijdt u in de lengte door).
U plaatst de rolletjes in een lage schotel
naast elkaar, doet er wat water bij en
een klontje boter en laat ze in de oven
of bovenop gaar worden.
2 goudreinetten of andere appelen, 200
gr. een halve) knolselderij, 50 a 75 gr.
gehakte noten, 8 a 10 eetlepels yoghurt,
1 eetlepel koffieroom, stukje ui, peter
selie, zout, citroensap, basterdsuiker.
Het stuk ui heel klein snijden, evenals
de gewassen peterselie. Van yoghurt,
koffieroom, citroensap, zout en suiker
een slasausje maken en de fijngesneden
Wij zochten naar een voordelige kamer, maar dan wel met alle goede eigenschappen van een
duurdere. Een kamer in witte polyester uitvoering die absoluut niet vergeelt en gemakkelijk
schoon te houden is. Een kamer ook, die stevig en solide in elkaar zit, met volle garantie te
verkopen is en waar u jarenlang plezier van kunt hebben.
Zo'n witte slaapkamer stelt anders wel iets hogere eisen aan uw fantasie dan een gewone
kamer. Het vraagt veel meer kleur, zowel van de wanden als van sprei en vloerbedekking.
Gaarne geven wij u hierbij advies en om u een beetje in de goede richting te helpen ontvangt
u bij aankoop van een slaapkamer gratis een reproduktie op paneel, naar eigen keus.
De I o s s e prijzen van deze kamer zijn als volgt: 2-persoons ledikant of lit-jumeau 125,
nachtkastje 55,toilet met rechte spiegel 130,toilet met 3-dlg. rondspiegel 180,
kasten op 192 cm hoog, 2-deurs 100 cm br. 240,3-deurs 150 cm br. f 340,4-deurs
200 cm br. 420,
695.
kg verse vis of 400 g visfilets of een
pak diepvriesvis, 1 ui, 1 laurierblad,
1 theelepel kerrie, 50 g boter of mar
garine, 40 g bloem, zout en melk.
Bij gebruik van verse vis deze schoon
maken en wassen en niet zout inwrijven;
diepvriesvis zonodig iets ontdooien en in
enkele grote stukken snijden. De ui
schoonmaken en snipperen. De boter of
margarine smelten en de ui erin verwar
men zonder hem bruin te laten worden.
De kerrie op het laatst erdoor roeren.
De vis in de pan leggen en zoveel water
erover schenken dat hij juist onderstaat.
Zout en een laurierblad toevoegen en de
vis tegen de kook aan gaar laten worden
in ongeveer 10 a 15 minuten. De vis uit
het kooknat nemen en warm houden. De
bloem aanmengen met een scheutje
melk en er onder roeren het kooknat
mee binden. Het laurierblad verwijderen
en de vis met de saus bedekken.
uien, zout, peper, nootmuskaat (2 eet
lepels geraspte kaas), paprikapoeder.
Het gehakt aanmaken met de beschuiten
of het brood (een ei), zout, peper en
nootmuskaat. Van het gehakt kleine
balletjes vormen en deze in een flinke
braadpan met 50 g boter of margarine
bruinbraden. De aardappelen en de uien
schoonmaken en in grove stukken snij
den. Een bodempje water bij het gehakt
gieten en hierin de uien en de aard
appelen in 20 minuten gaarkoken.
Het gerecht op smaak afmaken met een
klein kluitje boter of margarine, zout en
peper en desgewenst een paar lepels ge
raspte kaas. Eventueel voor de kleur
voor het opdienen nog wat paprikapoe
der over het gerecht strooien.
boeid door het riviertje Schwentine, de
stille begeleidster op de Vijf-Meren-
Tocht tot Kiel, de hoofdstad van het ge
west. Met een kano kan men van Eutin
uit vrijwel door de hele Holsteinische
Schweiz trekken: een heerlijke tocht.
Het gunstige uitgangspunt voor ’n rond
vaart door de meren is Malente-Grems-
mühlen. Wie daar geen Kneippkuur
moet maken kan toch van Malente ge
nieten: verzorgde wandelwegen, gezel
lige ontspanning, sport en steeds weer
water en bossen.
De Vijfmerentocht brengt de toerist
naar Plön, een oeroude stad. Men moet
de uitkijktoren op de Pamass dicht bij
Plön bestijgen om een indruk van de
veelzijdige schoonheid van de streek te
krijgen. De tocht per schip gaat voorts
voorbij Ascheberg met zijn knoestige
eiken en de kleine, rustige vakantieoor
den Bossau en Dersau. Te Preetz be
reikt men het einde van de Holsteiner
Schweiz. Preetz is een oud oord met
fraaie vakwerkhuizen en vele hunne-
bedden in zijn omgeving.
Geen „Zwitserland” zonder bergen. De
hoogste is hier de Bungsberg (168 m),
waar de Schwentine ontspringt dicht bij
het stille boerendorp Schonwalde. Geen
berg zonder uitkijktoren: hier heeft men
zelfs de keuze tussen de oude Elisabeth-
toren en de nieuwe Telefoontoren der
Posterijen. Daar staat men dan
hoogte van 53 meter boven de l._
nische Schweiz, maar tevens in
hart.