EENNIEUWESTER IN ONZE KOLLEKTIE TOPMARKT KOOPJE 1 literse fles Vieux 7,89 !e I HEUVELSTRAAT 75 Frisse groentegerechten in het voorjaar Voedzame menu’s zijn gauw klaar Ss aler: In de Holsteinische Schweiz Tilburg in zakformaat 9^*3^ Legermuseum van Leiden Nederland eet steeds meer yoghurt drijf N.V. METIEK op Korvel VOOR DIE PRIJS KOOPT U HET ALLEEN BIJ STADSNIEUWS IN HET KORT 1969 - pagina 12 DE TILBURGSE KOERIER Woensdag 14 mei 1969 - pagina 13 Slaapkamer „ROSALINDE" GEN: Compleet met tollet (rechte spiegel) en 3 deurs keet ra. 23030 VOOR DE VROUW Spinazie-salade VIS MET KERRIESAUS ze Groentecocktail WINTERSOEP Salade van appel, knolselderij en noten TOERISTISCHE RUBRIEK Gevulde slakrop /erms estiva n en ronde COMPLETE WONINGINRICHTING KORVELSEWEG 141 TILBURG TEL. 35736* 1967 1967 1965 1965 1964 I i j VOOR JONGE MENSEN Leuke tuniekpakken in jersey bonded en linnen. vele zonnige Ideuren ST< MI KOESTRAAT 27 Naast Jacobs-Van Wees. Récepten voor 4 personen. Salade van knolselderij, wortel en papri ka. □ttKEVQMHMnnm □gmoTOMma □□mumummunn TEL.21666 ,;recht door celen met jzieën, i! De die ken Ier en appel enals ht bruik Tc Ca s brandweer 818 brand- igen kreeg, BBA 5,4 i a aanschaf gunstige aanbetaalt 250 a 300 g soepvlees, een soepbeen of mergpijp, 1% 1 water, 1 laurierblad, En vormen tadgr cht, eër k .-.en altijd <n de unieke {en wij een n TOOFSCHOTEL IET UIEN EN GEHAKT i op een Holstei- haar i overmoedige bui vroeg ik op de vond van zijn verjaardag aan mijn zoon (12 jaar): „Jan-Hendrik, van mij voor je verjaardag een r lgt:2 spiegel 130, :m br. 240,- >.488.- Datsun itsun 1000 luxe 30 stationwagon .370,- mcl. BTW Datsun 2000 j mot gescheiden ver van ligt de I Zwit bevolking 1C-. /en met op de 31,voor Suv» de derde pla voor onderwijs, culti en sport, dat de totale uitgaven van de ge meente in 1968 62 miljoen bedroegen. Het Bureau Voorlichting van de gemeente houdt het allemaal nauwkeurig bij! citroensap. Voor de garnering een hard gekookt ei en een tomaat. De bladeren uit het hart van de slakrop verwijderen, wassen, zonodig kleiner verdelen en latep uitlekken. De rest van de slakrop eveneens goed wassen en la ten uitlekken. De bloemkool schoonmaken, wassen en raspen. De tomaten ontvellen en in stuk jes snijden. Een slasausje maken van yoghurt, slaolie, honing of suiker, peper, zout, mosterd en citroensap. Het sla sausje vermengen met de sla, tomaat en bloemkool en de salade overdoen in de slakrop en garneren met tomaat en ei. Wanneer men zijn vakantie in het Slot park van Eutin begint, krijgt men steeds weer zin voor romantiek. Vermaard is de prachtige allee aan de oever van het grote Eutiner Meer. Het is begrijpelijk, dat daar elk jaar ter ere van Carl Maria von Weber, de vermaarde zoon van Eu tin, een operafestival in de openlucht wordt gehouden. In de oude stad vindt men voorts het indrukwekkende slot, waarin men een prachtige verzameling porselein en schilderijen van Tischbein kan bewonderen. Bij eek wandeltocht door het nabij gelegen Seeschaarwald wordt men ge- I Zondag: champignonsoep; kip, spruitjes, aaardappelen; cracker met kaas Maandag: gebakken nier, knolselderij, seofH rijst en tomatensaus; yoghurt met ge- de Edï raspte appel met kaneel en suiker Dinsdag: lof in ham gerold, aardappel puree, kaassaus; beschuit met vruch- tencompóte Woensdag: varkenslapje, rode kool salade met appel, aardappelen; flens jes Donderdag: wintersoep* met toast of soepstengels; sinaasappel Vrijdag: vis met kerriesaus*, gesmoorde witte kool, aardappelen; caramelvla Zaterdag: stoofschotel met uien en ge hakt*; rabarbermoes komkommer, 1 tomaat, stukje bloem kool van 100 gr., 1 ei, 5 eetlepels sla saus, 1 eetlepel azijn, mosterd, selderij zout, peper, peterselie, augurk, uitjes, citroensap, paprikapoeder, sla. De komkommer en tomaat schillen en in stukjes snijden. De bloemkool schoon maken, wassen en raspen. Het ei hard- koken, pellen en in stukjes snijden. Een slasausje maken van slasaus, azijn, mos terd, selderijzout, peper, gewassen en fijngehakte peterselie en in stukjes ge sneden augurk en uitjes. De groenten vermengen met het slasausje. De cocktail op ’n blaadje sla in glazen coupes op doen. De coupes garneren met ’n schijfje citroen en paprikapoeder. In plaats van bloemkool kan knolselderij gebruikt worden. Het yoghurtverbruik is vrijwel overal in de wereld in opgaande lijn. Nederland staat aan de top. De tweede en derde plaats worden respectievelijk door Zwe den en Noorwegen bezet. In ons land, zo meldt Het Beste, werd in 1950 2,8 kilogram per hoofd gebruikt. In 1968 steeg de yoghurtconsumptie tot 13,3 kilogram per hoofd. In Frankrijk is de belangstelling voor dit produkt eveneens toegenomen, zij het ten koste van de kaas. De gemiddelde Fransman eet tegenwoordig gemiddeld vijf kilo gram yoghurt. In België en Luxemburg is dit cijfer 1,9 kilogram. In Groot-Brittannië at men vorig jaar gemiddeld niet meer dan vijfhonderd gram yoghurt. Het land staat daardoor onder aan de ranglijst, alhoewel het ver in vroeger jaren nog lager was. Toch is men in de Verenigde Staten en Canada nog minder ’’yoghurt-minded” dan in het Verenigd Koninkrijk. Dat neemt echter niet weg, dat de consump tie van yoghurt in Amerika met vijf honderd procent in tien en die in Canada met vierhonderd vijftig procent in drie jaar is gestegen. De Russische bacterioloog Metchnikoff, die in 1908 samen met Paul Ehrlich de Nobelprijs voor de geneeskunde ontving in verband met zijn onderzoekingen op ’t gebied van de witte bloedlichaampjes, deed aan het begin van deze eeuw een merkwaardige ontdekking. Hij las in een rapport, dat in Bulgarije op elke duizend sterfgevallen, vier personen ouder dan honderd jaar waren. Bovendien bleken dezen allen gedurende hun leven regel matig yoghurt te hebben gegeten. Aan gezien Metchnikoff op zoek was naar een middel om vroegtijdig verouderen tegen te gaan, kreeg de yoghurt zijn be langstelling. Aan de geschiedenis, die dit zuivelprodukt heeft doorgemaakt, is in het genoemde nummer van Het Beste een boeiend artikel gewijd, waaraan wij de bovenstaande gegevens ontleenden. Uit het betrokken overzicht blijkt bij voorbeeld, dat gedurende vele decennia, yoghurt geenszins als een lekkernij werd beschouwd, doch als een geneesmiddel. 300 g gehakt, 2 beschuiten of 2 sne den geweekt oud brood, 1 ei, 75 g boter of margarine, 1 kg aardappelen, kg dat de melding dat de BBA 5,4 miljoen passa giers op de stadsdiensten te ver werken kreeg, dat het drukste verkeerspunt in Tilburg voor wat betreft het autoverkeer ligt aan de Ringbaan Oost bij de Meijerijbaan, waar per etmaal 32.362 voertuigen passeren, dat de gemeente een vaste schuld heeft van 410 miljoen gulden, ,dat voor Openbare werken per hoofd van de bevolking 105, werd uitgegeven met op de twee de plaats 81,voor sociale zorg en op de derde plaats 67,voor onderwijs, cultuur ui en peterselie erdoor roeren. De appe len en de knolselderij schillen, raspen of kleinsnijden, al of niet met behulp van een rauwkostmolen. Ze direct vermen gen met het slasausje of besprenkelen met citroensap om bruin-worden te voor komen. Tot slot de noten erdoor schep pen. >er»ten en de aardappelen bij de n en het geheel nog 20 Het soepbeen verwijde- ;ruit nemen, kleinsnijden schoonge- roegen. :t zout, 175 gr. (een halve kleine) knolselderij, 1 kleine winterwortel, 1 grote of 2 kleine (groene) paprika’s, 1 uitje, 6 a 8 eetle pels olie, 3 a 31/» eetlepel azijn, /2 eetle pel basilicum, peper, zout. Van de olie, azijn, basilicum, peper en zout een slasausje maken. De paprika van zaad e» zaadlijsten ontdoen, wassen en in stukjes snijden. De knolselderij en de winterwortel schoonmaken, wassen en raspen of kleinsnijden, al of niet met behulp van een rauwkostmolen. De knol selderij met ’n beetje citroensap bespren kelen of direct in het slasausje raspen om bruin-worden te voorkomen. Het uitje schoonmaken en heel fijn snijden. De fijnverdeelde groenten met het sla sausje vermengen. kg gemengde soepgroenten (b.v. knol-: selderij ,prei, wortel, spruitjes), Vz kg aardappelen, 125 g (gebroken) rijst, bosje peterselie of selderij, zout, peper, aroma. Het soepbeen en het soepvlees met zout, peper en het laurierblad 1 uur zachtjes laten trekken. De rijst wassen en 10 mi nuten in de bouillon koken. De soep groenten schoonmaken en fijnsnijden. De aardappelen schillen en in blokjes snijden. De groenten en bouillon voegen minuten koken. ren (het merg eruit nemen, ki en door de soep mengen). De maakte en gehakte peterselie toevc De soep op smaak afmaken met peper en aroma. Wielerclub Pijnenburg organiseert op zondag 18 mei voor de achtste maal de Ronde van de Rooi Pannen. De aspi ranten rijden 25 kilometer en starten om 13.00 uur; de nieuwelingen rijden 50 kilometer en starten om 13.45 uur. Het 110 man sterke amateur-renners- veld begint aan zijn 100 kilometer om 15.30 uur. Het parkoers loopt van de Reitse Hoevenstraat via het Bernardusplein, de Thomas van Aquinostraat en de Gregoriusstraat weer naar de Reitse Hoevenstraat. Zet het voorjaar eens op tafel met een fris groenteslaatje of een lekkere groen tecocktail. Weet u dat veel groenten ge schikt zijn om rauw verwerkt te worden? Dat is bovendien nog voordelig, omdat we slechts 100 a 150 gr. rauwe groente per persoon nodig hebben, tegen ±250 gr. gekookte groente. De salades kunt u geven als voorgerecht of bijv, met gesne den koud vlees en een aardappelgerecht als volledige maaltijd. Ook bij de brood maaltijd smaakt een slaatje lekker. Als u de groenten fijnsnijdt of raspt en goed op smaak afmaakt, zult u vast en zeker succes oogsten met uw rauwkost In een handige zakuitgave heeft het voorlichtingsbureau van de gemeente Tilburg een overzicht uitgegeven met de belangrijkste kerncijfers over 1968. WIST U dat Tilburg op 31 december ’68 151.205 inwoners had en dat 29,2% van de bevolking jonger is dan 15 jaar, dat er in 1968 2767 geboortes waren en 1187 meldingen van overlijden, dat er 1581 nieuwe woningen geleed kwamen en er 2227 in aanbouw waren, dat er 1659 nieuwe huwelijken werden gesloten, dat er 41 kleuterscholen en 62 lagere scholen zijn, dat er 53 textielbedrijven zijn en 49 metaalbedrijven, dat de schouwburg 144.000 be zoekers kreeg en de bioscopen 476.000, in de week van 5 Lm. 11 mei 1969. Inlichtingen: Hoofdbureau van Politie, Noordhoekring te Tilburg. 1 herenbril, bruin montuur; herenzon- 1 herenbril, bruin montuur, herenzon nebril, goudkleurig montuur; 1 geit; doos met 40 pakjes boter; rode sigaret tenkoker; koperen pot met bloemen; TL- buis met batterijen; bromfietsslot met sleutel; wollen deken; 1 cognackleurige dameslhandschoen; 1 dameshorloge, merk Plato; kentekenplaat HA-84-54; bruine herenregenjas; 1 paar bruine he renschoenen; wit Fablo overtiemd; 6 nachthemden, 1 laken en 2 slopen; grijze poncho; gel zeiljack; bruine portemon nee met rits, inhoud enige centen; brui ne portemonnee, porto quick; groene pukkel, inhoud o.a. zwart sjaaltje; rech ter voetbalschoen; zwart lak kinder- schoentje, rechts; gouden armband met 2 muntjes; trouwring met inscriptie „Nel”; ribfluwelen tas met hengsel en inhoud; rood kindertasje; beige skai tas, van bouwvakker; aktentas. J/« kilo spinazie, 1 (rode) appel, stukje ui, 6 a 7 eetlepels olie, 3 a 3"/t eetlepel azijn, 1 theelepel zout, 1 theelepel suiker, i/t theelepel paprikapoeder, theelepel mosterdpoeder, peper. De spinazie uitzoeken, wassen, goed la ten uitlekken en fijnsnijden. Van die, azijn, zout, suiker, paprikapoeder, mos terdpoeder en peper een slasausje ma ken. De appel heel goed wassen en ras pen, evenals het stukje ui. De appel di rect door het sausje roeren om bruin worden te voorkomen. Tot slot de spina zie met het sausje vermengen. 1 stevige slakrop, stukje bloemkool van 150 gr.. 2 tomaten, 3 eetlepels yoghurt, 2 eetlepels slaolie, V, eetlepel honing of suiker, peper, zout, mosterd, In een voorave oudste ze wat wil je hebben?" Ik had alles verwacht (een transistortje, een paar voetbalschoenen tot een nieuwe fiets toe), maar hij bedacht zich geen seconde en zijn ogen stretaalden toen hij vroeg: „Pap, (want zo heet ik thuis), mag ik met u en mijn vriendjes naar het Legermuseum?" Het was mij een raadsel wat die jongen dóór in kon zien. Maar als vader moet je ook eens een goede beurt maken en dus zei ik: „top (dat be tekent bij mijn zoon „akkoord”), dan gaan we met z’n allen naar het Leger museum." „In Leiden", voegde mijn zoon er nog aan toe. Nu trof het dat Jan-Hendrik op een woensdag jarig was, en dus hadden hij en z’n vriendjes 's middags vrij van school. Mijzelf kostte het een snipper dag, maar ook een „Pap" moet weten te geven en te nemen. Die woensdagmiddag heb ik mijn wagen vol geladen en wij op Leiden af. De jon gens waren in een bovenste beste bui en zongen hun kelen schor. Wie gaat er nou naar een Legermuseum, dacht ik bij mezelf. Ik moet achteraf eerlijk toe geven, dat ik er mij een volkomen scheve voorstelling van had gemaakt. Want, dit museum zou je met evenveel recht het museum van de Vaderlandse Ge schiedenis kunnen noemen. Het heeft een diepe indruk op me gemaakt, ook al ben ik niet iemand, die bjj het horen van het woord „leger" het volkslied gaat neuriën. Dat dit museum de jeugd zo aantrekt, is heel begrijpelijk. Dag-in, dag uit wordt de schooljeugd geconfronteerd met de Vaderlandse Geschiedenis op papier, maar in het Legermuseum beleef je de geschiedenis van ons volk door de eeuwen heen. De zeer artistiek vervaar digde „poppen" zijn levensecht. De be lichting is fantastisch. De jongens troffen het wel die woens dagmiddag. Een televisieploeg was juist in volle actie in de „ridderzaal" van het museum voor de opnamen van een tele- visie-feuilleton voor de jeugd. Zjj kon den nu met eigen ogen zien hoe zo’n op name nu in zijn werk gaat. En al zeg ik het zelf, als man op mijn leeftijd heb ik als een schooljongen niet alleen genoten, maar ook veel geleerd van dit Legermuseum. Ik ben tot de overtuiging gekomen, dat wil ons volk zijn vrijheid behouden het als één man constant paraat moet staan om die vrijheid te verdedigen. Het Legermuseum bewijst dit in zijn boeiend en indringend beeld van de va derlandse historie. vruchtencompöte op de beschuiten dit menu besluiten, kunt u zelf ma- i van appelen en gedroogde vruchten of u kunt vruchten uit blik nemen. U laat de vruchten voorzichtig in water met suiker tegen de kook aan gaar wor den en voegt voor de smaak eventueel na afloop wat citroensap toe. De uit sap genomen vruchten laat u uitlekken alvo rens u ze op een beschuit legt Het geheel wordt bedekt met het sap, dat met een beetje aardappelmeel is bijgebonden. Tussen de Noordzee en de Oostzee, niet n de Lübecker en de Kieler Bocht, Holsteinische Schweiz, Holsteins itserland, een van de aantrekkelijkste merengewesten van Duitsland. Vele we gen, te water en te land, lopen door de streek. Afwisselend krijgt men er me ren, weiden vol kleurige bloemen, vruchtbare akkers en velden, die door struikgewassen tegen de wind worden beschermd, te aanschouwen. De bezoekers wonen in boerendorpen en gehuchten als Ascheberg, Bosau, Der sau, Plönitz, Süsel, Schonwalde, in schil derachtige stadjes als Eutin, Plön, Preet- zen of in de mooie Kneippbadplaats Ma- lente-Gremsmühlen. Alle vakantieoor den zijn omgeven van meren. Het zijn paradijzen voor hengelaars, voor liefheb bers van de watersport en voor hen, die gaarne kamperen. Voor de kaas op de cracker die het eer ste menu afsluit, kunt u een buitenland- -Hollandse soort gebruiken. Behalve —Jammer en de Goudse (smeer kazen zijn er voor de liefhebbers ook dessertkazen zoals mon chou, een zacht romige kaas, blue fort, een schimmel- kaas, en kernhemse kaas, een pittige kaas met oranje korst. Lof met ham, het gecombineerde vlees- groentegerecht uit het derde menu, maakt u door de hele lofstruikjes te om wikkelen met 1 a 2 plakken ham (dikke struikjes snijdt u in de lengte door). U plaatst de rolletjes in een lage schotel naast elkaar, doet er wat water bij en een klontje boter en laat ze in de oven of bovenop gaar worden. 2 goudreinetten of andere appelen, 200 gr. een halve) knolselderij, 50 a 75 gr. gehakte noten, 8 a 10 eetlepels yoghurt, 1 eetlepel koffieroom, stukje ui, peter selie, zout, citroensap, basterdsuiker. Het stuk ui heel klein snijden, evenals de gewassen peterselie. Van yoghurt, koffieroom, citroensap, zout en suiker een slasausje maken en de fijngesneden Wij zochten naar een voordelige kamer, maar dan wel met alle goede eigenschappen van een duurdere. Een kamer in witte polyester uitvoering die absoluut niet vergeelt en gemakkelijk schoon te houden is. Een kamer ook, die stevig en solide in elkaar zit, met volle garantie te verkopen is en waar u jarenlang plezier van kunt hebben. Zo'n witte slaapkamer stelt anders wel iets hogere eisen aan uw fantasie dan een gewone kamer. Het vraagt veel meer kleur, zowel van de wanden als van sprei en vloerbedekking. Gaarne geven wij u hierbij advies en om u een beetje in de goede richting te helpen ontvangt u bij aankoop van een slaapkamer gratis een reproduktie op paneel, naar eigen keus. De I o s s e prijzen van deze kamer zijn als volgt: 2-persoons ledikant of lit-jumeau 125, nachtkastje 55,toilet met rechte spiegel 130,toilet met 3-dlg. rondspiegel 180, kasten op 192 cm hoog, 2-deurs 100 cm br. 240,3-deurs 150 cm br. f 340,4-deurs 200 cm br. 420, 695. kg verse vis of 400 g visfilets of een pak diepvriesvis, 1 ui, 1 laurierblad, 1 theelepel kerrie, 50 g boter of mar garine, 40 g bloem, zout en melk. Bij gebruik van verse vis deze schoon maken en wassen en niet zout inwrijven; diepvriesvis zonodig iets ontdooien en in enkele grote stukken snijden. De ui schoonmaken en snipperen. De boter of margarine smelten en de ui erin verwar men zonder hem bruin te laten worden. De kerrie op het laatst erdoor roeren. De vis in de pan leggen en zoveel water erover schenken dat hij juist onderstaat. Zout en een laurierblad toevoegen en de vis tegen de kook aan gaar laten worden in ongeveer 10 a 15 minuten. De vis uit het kooknat nemen en warm houden. De bloem aanmengen met een scheutje melk en er onder roeren het kooknat mee binden. Het laurierblad verwijderen en de vis met de saus bedekken. uien, zout, peper, nootmuskaat (2 eet lepels geraspte kaas), paprikapoeder. Het gehakt aanmaken met de beschuiten of het brood (een ei), zout, peper en nootmuskaat. Van het gehakt kleine balletjes vormen en deze in een flinke braadpan met 50 g boter of margarine bruinbraden. De aardappelen en de uien schoonmaken en in grove stukken snij den. Een bodempje water bij het gehakt gieten en hierin de uien en de aard appelen in 20 minuten gaarkoken. Het gerecht op smaak afmaken met een klein kluitje boter of margarine, zout en peper en desgewenst een paar lepels ge raspte kaas. Eventueel voor de kleur voor het opdienen nog wat paprikapoe der over het gerecht strooien. boeid door het riviertje Schwentine, de stille begeleidster op de Vijf-Meren- Tocht tot Kiel, de hoofdstad van het ge west. Met een kano kan men van Eutin uit vrijwel door de hele Holsteinische Schweiz trekken: een heerlijke tocht. Het gunstige uitgangspunt voor ’n rond vaart door de meren is Malente-Grems- mühlen. Wie daar geen Kneippkuur moet maken kan toch van Malente ge nieten: verzorgde wandelwegen, gezel lige ontspanning, sport en steeds weer water en bossen. De Vijfmerentocht brengt de toerist naar Plön, een oeroude stad. Men moet de uitkijktoren op de Pamass dicht bij Plön bestijgen om een indruk van de veelzijdige schoonheid van de streek te krijgen. De tocht per schip gaat voorts voorbij Ascheberg met zijn knoestige eiken en de kleine, rustige vakantieoor den Bossau en Dersau. Te Preetz be reikt men het einde van de Holsteiner Schweiz. Preetz is een oud oord met fraaie vakwerkhuizen en vele hunne- bedden in zijn omgeving. Geen „Zwitserland” zonder bergen. De hoogste is hier de Bungsberg (168 m), waar de Schwentine ontspringt dicht bij het stille boerendorp Schonwalde. Geen berg zonder uitkijktoren: hier heeft men zelfs de keuze tussen de oude Elisabeth- toren en de nieuwe Telefoontoren der Posterijen. Daar staat men dan hoogte van 53 meter boven de l._ nische Schweiz, maar tevens in hart.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1969 | | pagina 13