60-70-80
X
DAL
i
I
h
lOOOen
II
Een feestelijke Paastafel
VAN
LET OP: HET ALLERDUURSTE KOSTUUM 108/
gulden goedkoper!!
voor
u
NIEUWBOUW PROVINCIALE
VOOR DE VROUW
CENTRALE KOMT IN TILBURG
,E
Duinen bijzonder in trek
)0N
Gevonden
CONFECTIEBEDRIJF
Bibliotheekcentrales in Brabant
hebben krachten gebundeld
De Loonse en Drunense
Jan van Ierland
Judo-toemooi
Vakantie in voor- of naseizoen
heeft vele voordelen
1.
la
NERGENS vindt u zo'n weergaloze collectie voor zulke FABELACHTIGE PRIJZEN
Zesde nationale onder wijs
tentoonstelling in Utrecht
met veel nieuws
voorwerpen
HERENKOSTUUMS Fabrieksprijzen
79,- 89,- 98
3 pagina 6
Donderdag 4 april 1968 - pagina 7
detilburgsekoerier
DE PRIJZEN:
I
TILBURG - Enschotsestraat 252-254 - Tel. 22576
DEN BOSCH - Verwerstraat 22
I
Mimosasoep
300.000 boeken
CATTY-TIP
IN VAKANTIETIJD
Nieuwbouw
s
VOOR 4 PERSONEN
el
Garnalentoast
trales
vincia'
)0 g gepelde garnalen,
/onaise, 1 hardgekookt
Garnalencocktail
7,75
140,-
MDJE
7,50
Fraaie nieuwe zaak
29,75
FIRMA D. MINK
9
gesloten
GEREKKEN,
corting
m en
Iwdenka
ITREVlRA)
juni
juli
september
augustus
STRUCTUURPLAN ONTWORPEN
MATEN v.a. 42 t.m. 60
*(aanbieding geldig tot Pasen)
'g variëren en
wilt.
lik), Maïs
of blik),
lardappeltjes
int en klaar)
op-
/ten,
jes of
De Sticht
aan een
zome
zijn:
trekken
naar het
ïmeente Loon
t natuurgebied
Je zaak
een irft-
is
n
ir
al
e
n
n
s,
e
>t
‘I
Van 17 t
a.s. wordt
6
en
4
ipt U met
NODIGT U UIT
in haar
BOUTIQUE
Bredaseweg 98 - Telefoon 26126
t.o. Wilgenstraat
mijddevakantiepiek.mijdo.
CO
2-
lo
'öJMk Mi! 8
<v i)ue>|eA ap phuDiaidaiiueif
26,—
32,50
geven een
TRICOTS
TRICOTS
hete melk
s schenken.
ongezoete
3 slagroom
‘oien.
wen
mooi
>ruik
ver-
lakje
/as-
school.
ater met bouillon-
1 hardgekookt ei,
of andere
sa onder
iresenteerd. I
isgewesten
irvan velen
tgen en
meng-
i door-
met de
i vorm(en) overdoen. De mas-
af en toe opkloppen (om de
30 minuten) laten bevriezen.
zordt
De
tam of
af en
Dit kan
van de
ir in het
op
ijs
- fysica-in-
die naast
- schoolin-
HELMOND - Noord-Koninginnewal 6a
BREDA - Nw. Ginnelcenstraat41
Wiener Mélange
Extra sterke, hete koffie en 1
(en suiker) tegelijk in een glas i
Hierop een schep geklopte,
slagroom scheppen. Over de
tenslotte wat cacaopoeder strooi
sl na aan de
ruik van een
inuten
EN
h«t Heike}
SO - 33449
:.m. 31-3-
ireau van
Waar blijven we
wanneer we op
Misschien trekt r
tiebungalow en
meenemen. Welli
lijk poes thuis
eigen, vertrouwt
hem daar door
relatie te laten
dan op uw beu
kunt bc
Kwaliteiten: zuiver scheerwol - terlenka - trevira.
Uitsluitend de allernieuwste kleuren en dessins Alle kostuums met waarborgetiket.
Menko - Terlenka regenjassen 39,50 - 49,- Colberts, zuiver scheerwol en Terlenka 49,- t.m. 69,-
Terlenka pantalons, roodmerk 18,50 - 25,- Wij durven hardop zeggen:
van het
ingere pe
len, die er-
ieganger
istaande
van de bekende dierenjournallst
Jan van Rheenen
TILBURG vorige week dinsdag is de nieuwe gemeenschap
pelijke Provinciale Bibliotheek Centrale voor Noord Brabant
van start gegaan. Dit betekende dat het werk dat ruim acht jaar
door een drietal bibliotheekcentrales in onze provincie werd ver
richt voortaan door één centrale wordt geregeld. Hierdoor wordt
het mogelijk de lectuurvoorziening in de ruim 100 betrokken
gemeenten nog meer uit te breiden en een nog groter aantal ge
meenten in het netwerk van deze bibliotheekcentrale te betrekken.
Een nieuw gebouw voor deze centrale wordt binnenkort aanbe
steed en hoopt men in het begin van 1969 te kunnen betrekken.
iting Recreatie wijst erop, dat
vakantie in de vóór- of na-
ler 7 pluspunten verbonden kunnen
gebruik in porties
handpeer uit blik
ie warme saus er over
provinciale bibliotheek-
id gebrachte samen-
..jke pro-
sluit de
met een
elijk ka-
'jzivuingen kunnen
e zoveel mogelijk
levensbeschouwing
i die gebieden.
Geopend: dinsdag t.m. zaterdag van 9-6 uur (Helmond ook vrijdagsavonds tot 9 uur)
en 's maandags v.a. 1 uur.
lesaus
i eetlepel) cacao, 15 g (2 eetle-
“sna, Va 1 melk, 40 g (4 eet-
..■Ker, zout.
naïzena aanmengen met
ide melk. De rest van de melk
zout aan de kook brenj
->ed roeren binden met ’t
o«ds nog even goed laten
en op smaak afmaken
Exclusieve
TRICOT JAPONNEN
2-delige en 3-delige
PAKJES
JUMPERS
Mogelijk ook kan poes uit loge
ren worden gestuurd bij vrienden
of kennissen. Maar dan de gast
heren wel op het hart drukken,
dat zij het dier vasthouden, want
anders bestaat de mogelijkheid
dat het verdwaalt. Tenslotte heb
ben we dan nog de dierenpen
sions.
;r plaats en onderdak
och gezellig
ïverkeer op de weg
Intdooien: Eerst de verpakking verwij
de kip bij normale keuken-
ratuur laten ontdooien. Het zakje
sver, hals, hart en maag eruit
I
in de periode van 24-3-1968 t.i
1968. Inlichtingen: hoofdbure
politie, Noordhoekring.
Diverse boekentassen; ball point (zwart);
zwarte damestas met inhoud; rode kin-
dertas; autohoes; mapje met 8 sleutels;
diverse etui’s met sleutels; pak sponzen;
filmrolletje; fietstas met inhoud; dames-
handschoen; dameshorloge; diverse ver
zekeringsbewijzen (bromfietsen); kinder-
vestje; damesmantelpakje; diverse da
mes- en herenportemonnees (met en
zonder inhoud); diverse dames-, heren
en kinderschoenen, gouden manchet
knoop; twee wieldoppen (auto’s); 2 kilo
gram gewicht.
dracht voor het vervaardigen van het
structuurplan gegeven. Duidelijk is hier
in naar voren gekomen dat aan de ran
den van het natuurgebied parkeerge
legenheden moeten komen om het
doorrijden van automobilisten in het
gebied te voorkomen.
De plan zal aan de stadsgewesten Waal
wijk, Den Bosch en Tilburg worden ge
presenteerd. In totaal omvatten deze
stadsgewesten bijna 500.000 mensen,
waarvan velen bezoeken aan dit natuur
gebied brengen.
combinatie van:
- halve handpeer uit blik -
1US.
o Loonse en Drunense
gevormd door de burge-
de gemeenten Loon op
"elvoirt en Udenhout,
lehoud
t Van
ie van
1. Ver-
VVV
De door de 3 pro
centrales tot stand gebrachte i
werking in de gemeenschappelijl
vinciale bibliotheekcentrale
gedachte in dat in gebieden
uitgesproken levensbeschouwel
rakter bibliotheekvoorziening—
worden getroffen die
aansluiten bij de le'
van de bevolking in
In de koelkast
Wanneer men een gebruiksaanwijzing
voor de bereiding van ijs bij de koelkast
heeft gekregen, deze opvolgen! De re-
gelknop tenminste een half uur voor
dat de „ijsvla” in de koelkast wc
gezet op de koudste stand draaien,
gevulde ijslaatjes in het vrieslichac
vriesvak zetten en het ijs onder
toe kloppen laten bevriezen. T’
2 tot 4 uur duren afhankelijk
samenstelling en de temperatuur
vrieslichaam. De regelknop daarna
de normale stand draaien en het
ongeveer een uur laten narijpen.
i met de poes,
vakantie gaan?
Hen trekt u in een vakan-
jalow en kunt u het dier
llicht is het moge-
te laten in zijn
vde omgeving en
een bevriende
n verzorgen, wie u
uw beurt dezelfde dienst
kunt bewijzen. Sommige dieren
raken dan echter toch uit hun
gewone doen, vooral als zij hun
tijdelijke verzorger niet kennen.
Om het werk zo efficiënt mogelijk te
kunnen verrichten was een nieuw ge
bouw nodig. Bij de plaats hiervan is
de keuze op Tilburg gevallen, dat cen
traal in Brabant ligt. Daarbij komt nog
dat Tilburg ook de School voor Biblio
theek en Documentatie krijgt, zodat het
personeel van de centrale dicht bij huis
volledig opgeleid kan worden. Het
Architektenbureau Ir. de Haan ont
wierp de nieuwbouw, die komt op de
hoek Statenlaan - Lage Witsiebaan. Be
gin volgend jaar hoopt men deze cen
trale in gebruik te kunnen nemen.
gevers - gymnastiektoestellen -
strumenten en scholenbouw,
de sectoren onderwijskunde -
richting - inrichting van praktijklokalen
- schooladministratie, een compleet
overzicht geven van hetgeen het onder
wijs van kleuterschool t/m wetenschap
pelijk onderwijs ten dienste staat.
Chocolade
20 g (3’A
pels) maïzer
lepels) suike
De cacao en mt
wat kouc
met iets
onder goed
sel. De saus
koken
suiker.
Het ijs vlak vóór j
verdelen; een halve
erop leggen en de w
heen schenken.
Trekpleister
In de gemeente Loon op Zand - waar
naast het natuurgebied De Efteling wel
de grote trekpleister is - komt nabij De
Roestelberg een nieuwe camping en zal
verder de voormalige „ijsbaan” een re-
creatieobject worden. Ook in de om
geving van Bos en Duin in Udenhout
komt een camping. Vooral de duinran
den omgeven door moerassen trekken
heel wat toeristen en recreanten naar
Udenhout. In Drunen waar de snipper-
verkaveling grote vormen heeft aan
genomen, wordt Camping De Klinkaert
belangrijk uitgebreid, ondermeer met
een caravanterrein.
Trok het natuurgebied de Loonse en
Drunense Duinen in 1959 op een top
dag 25.000 personen, dit aantal is thans
gegroeid tot 35-40.000. De vier betrok
ken gemeenten boekten ieder jaarlijks
100.000 overnachtingen. Cjjfers waar
uit blijkt dat dit Midden Brabantse na
tuurgebied bijzonder in trek is.
1. meer ruimte
2. gemakkelijker
3. rustiger en toch
4. minder vakanties
5. kleurrijker natuur
6. bestendiger weer
7. Vaak goedkoper.
DRUNEN Uit Tilburg
steeds meer „dagjes-mensen”
fraaie natuurgebied van de Loonse en
Drunense Duinen. Aan dit 7000 ha
tellende bos- en duingebied wordt ook
door de overheid de grootste aandacht
besteed. In opdracht van de Werkgroep
Loonse en Drunense Duinen vervaar
digde Ir. W. Thijssen, landbouwconsu-
lent van Staatsbosbeheer een structuur
plan over de openluchtrecreatie in dit
gebied. In dit plan zijn de vele moge
lijkheden voor het treffen van verbiijfs-
accommodatie en het aanleggen van
wegen, rijwielpaden en parkeerterrei
nen opgenomen.
De werkgroep
Duinen wordt g
meesters van c
Zand, Drunen, Hel
Ir. van Soest van de Ver. tot Be
van Natuurmonumenten, de heer
Opstal van de gemeentesecretarie
Loon op Zand en de heer H. J.
wiel, direkteur van de Streek
Midden Brabant uit Tilburg. Als eerste
heeft deze werkgroep zich gebogen
over het probleem van de verregaan
de snipperverkaveling. Door het op
stellen van verordeningen die in de
vier betrokken gemeenten door de ra
den zijn aangenomen wordt aan de
verkaveling een halt toegeroepen.
Dit is een c
vanille ijs -
chocoladesal
Vanille-ijs zonder room
voor een ijslaatje van 2*/« dl.
2'/i dl. melk, 50 g (5 eetlepels) suiker,
1 eidooier, 1 blaadje gelatine (vanille
suiker of -stokje).
voor een vorm van 1 liter
3/4 liter melk, 150 g (15 eetlepels) sui
ker, 2 eidooiers, 2 blaadjes gelatine
(vanillesuiker of -stokje).
De melk op een klein deel
kook brengen en, bij gebn
vanillestokje, dit 15 minuten zacht
jes laten trekken. De gelatine in ruim
koud water weken tot hij zacht is
5 minuten). De eidooier(s) met een deel
van de suiker schuimig roeren. De ach-
tergehouden melk erdoor roeren en
voorzichtig, onder roeren, de hete melk
erbij schenken. De massa in de pan te
rugschenken en voorzichtig onder roe
ren, laten binden niet laten doorko
ken. De rest van de suiker of de va
nillesuiker toevoegen, het vanillestokje
verwijderen. De gelatine uitknijpen en
van het vuur af in de ijsvla oplossen.
De vla laten afkoelen en in de ijslaatjes
Menu „met veel keukentijd”
♦Garnalencocktail, *Mimosasoep met
gehaktballetjes, ’Gevulde kip mandari-
no. Compote (uit blik), Maïskolven
(blik), Doperwten (diepvries of blik,
kropsla, Aardappelballetjes, *Poire
Belle Hélène, ‘Wiener Mélange.
De met aangegeven recepten zijn
verder uitgewerkt.
RECEPTEN
Bij de centrale zijn 65 personen in
vaste dienst en 60 personen in part-
time-dienst. Het merendeel van de
vaste krachten is gediplomeerd biblio
theekpersoneel.
Jaarlijks wordt door deze nieuwe cen
trale de oprichting van drie nieuwe
openbare bibliotheken en van 10 nieu
we uitleenposten bevorderd, totdat een
volledig netwerk van bibliotheekvoor
zieningen in de provincie Noord Bra
bant tot stand is gebracht. Het streven
is om te komen tot 80 openbare biblio
theken en 120 uitleenposten. De cen
trale heeft ruim 300.000 boeken in
hezit. In totaal werden over 1967 meer
dan 1.650.000 boeken uitgeleend en
gewisseld. De centrale (bibliotheken en
uitleenposten) heeft ruim 36.000 leden.
In 100 gemeenten
Door het samengaan van de drie pro
vinciale bibliotheekcentrales is de ge
meenschappelijke provinciale biblio
theekcentrale voor Noord Brabant de
grootste provinciale centrale in Neder
land geworden. De centrale verleent
reeds bibliotheekdiensten aan 46 open
bare bibliotheken over heel de provin
cie verdeeld en aan 60 uitleenposten
in kleinere gemeenten. Deze dienstver
lening houdt ondermeer in het leiding
geven aan de plaatselijke bibliotheek,
het beschikbaar stellen van volledig
ingewerkte boeken en het beschikbaar
stellen van gediplomeerd personeel.
Zondag 7 april a.s. aanvang 12 uur wor
den in de Studenten Sporthal, Academie-
laan 5, wederom de wedstrijden gehou
den om de JAN VAN IERLAND-
WISSELBEKER. Deze wedstrijden, die
in verband met het drukke wedstrijd-
seizoen dit jaar in april worden georga
niseerd (traditie was de maand mei om
dat deze grote judoër in mei jarig was
en op zijn verjaardag zo noodlottig om
het leven kwam) staan evenals vorig jaar
onder leiding van Sportschool v. Unen
m.m.v. Judoclub Tilburg. 24 teams heb
ben tót op heden ingeschreven, met o.a.
Sportschool Muilwijk die vorig jaar de
wisselbeker mee naar huis nam. Voorts
zijn er inschrijvingen van de Sportscho
len Hein Essink, Ratten, Goederaad, de
Graaf en vele andere, met daarnaast ook
nog vele judoclubs en verenigingen. Ge
zien de spontane deelname, beloven het
zeer interessante wedstrijden te worden.
Na afloop zal de vader van wijlen Jan
v. Ierland, evenals vorig jaar de grote
wisselbeker uitreiken.
150 g gekookte garnalen. 4 eetlepels
mayonaise, */t dl (3 eetlepels) slagroom,
sap van Vs citroen, Vs eetlepel tomaten
ketchup, worcestershiresaus, peper,
zout, enkele schijfjes citroen, peterselie.
De slagroom dik vloeibaar, maar niet
te stijf kloppen. Mayonaise, slagroom,
citroensap en tomatenketchup dooreen
mengen en het sausje op smaak maken
met enkele druppels worcestershiresaus,
zout en peper. De garnalen door de
saus mengen en in glazen of coupes
overdoen. De cocktail tot aan het ge
bruik wegzetten.Vlak voor het opdienen
zeer fijn gesneden peterselie over de
cocktail strooien en op de rand van het
glas of de coupe een uitgetand schijfje
citroen steken.
Menu „zó klaar”
Garnalentoostje, ‘Mimosasoep,
‘Diepvrieskip, Compote (uit blik), Maïs
(blik), Doperwten (diepvries c
Kropsla, Chips of Stro-aa
(kant en klaar), Ustaart (kar
Koffie.
De besturen van de katholieke biblio
theekcentrale voor Noord Brabant en
openbare christelijke provinciale biblio
theek centrale voor Noord Brabant en
Limburg en de algemene provinciale
bibliotheek centrale zuid voelden reeds
geruime tijd een drang tot samenwer
king. Ook van de zijde van de provin
ciale overheid werd een bundeling van
krachten toegejuicht. De gemeenschap
pelijke provinciale bibliotheek centrale
voor Noord Brabant gaat alle werk
zaamheden verrichten die tot nu toe
door de drie centrales afzonderlijk wer
den gedaan. Wel was er reeds sinds
1963 een samenwerkingsverband tussen
de christelijke en de algemene centrale.
500.000 personen
Om tot een juiste omzet van de nog
aan te leggen verblijfsaccommodatie te
komen werd aan Ir. Thijssen de op-
Menu „met meer keukentijd”
‘Garnalentoostje, ‘Mimosasoep, ‘Ge
garneerde kip, Compote (uit blik),
Maïs (blik), Doperwten (diepvries of
blik), Kropsla, Aardappelen, Ijstaart
(kant en klaar), Koffie met slagroom.
Met Pasen wordt de tafel feestelijk ge
dekt, klaar om er allerlei heerlijkheden
op uit te stallen. Het bedenken van een
feestmaal kost echter nog al eens wat
hoofdbrekens. Daarom hebben wij als
ruggesteuntje een paar menu’s naar
„keukentijd” samengesteld.
U kunt natuurlijk zelf nog
combineren waar u dat w
Aan de Korenbloemstraat 125 te Til
burg opende de firma D. Mink verle
den week onder grote belangstelling
zijn vernieuwde zaak in verf en be
hang. Het eerste gedeelte van de zaak
wordt in beslag genomen door de verf-
afdeling. De klanten zullen hier een
zeer uitgebreid assortiment verven
aantreffen van het merk Valspar. Ook
de bekende Sikkenslakken zijn in vele
kleuren voorradig. De heer Mink heeft
er bij de opzet van zijn nieuwe zaak
naar gestreefd zijn klanten een zo ruim
mogelijke service te bieden, zodat ook
de groep aanverwante artikelen erg
groot is. Vooral bij de doe-het-zelvers
zal het leveringsprogramma erg in de
smaak vallen en wat belangrijker is,
de klant krijgt een deskundige voorlich
ting, die niet even over de toonbank
wordt afgedaan. Samen met de klant
gaat de heer Mink het „Object” be
kijken, zodat hij een pasklaar advies
kan geven.
t/m 19 en van 22 t/m 24 april
rdt in de Julianahal te Utrecht
de zesde Nationale Onderwijs Tentoon
stelling gehouden.
De uitbreiding, die deze tentoonstelling
heeft ondergaan, alsmede het per 1 au
gustus a.s. van kracht worden van de
wet op het voortgezet onderwijs, geven
aan dit evenement een bijzondere bete
kenis, waardoor een zeer grote belang
stelling uit onderwijskringen wordt ver
wacht.
De uitbreiding heeft voornamelijk be
trekking op de groepen schoolboekuit-
Deze nemen uw poes, voor wie
u vooral tijdig dient te bespre
ken, alleen maar op als het dier
tenminste 1 maand tevoren is in
geënt tegen katteziekte. Inenting
tegen niesziekte is niet verplicht,
maar wel zeer gewenst.
De tentoonstelling wint aan betekenis
döor de vele demonstraties, die worden
gegeven o.m. op het gebied van talen
onderwijs - geprogrammeerde instructie
- technische vaardigheid en met speciale
leermiddelen t.b.v. de vakken natuur
kunde - scheikunde en biologie. Voor
het verwerken van administratieve ge
gevens - tekst-, examen- en enquêtefor
mulieren, het opstellen van lesroosters
en het reproduceren van opgaven staat
het onderwijs speciale apparatuur ter
beschikking, die op de tentoonstelling
uitgebreid aan bod komt.
Wat de sector voorlichting betreft, dient
in de eerste plaats de inzending genoemd
te worden van het Ministerie van Onder
wijs en Wetenschappen.
In dit jaar, waarin het Ministerie van O.
W. zijn 50-jarig jubileum viert, krijgt
ons onderwijssysteem een nieuwe stimu
lans door het van kracht worden van de
zgn. Mammoetwet. Aan de mogelijk
heden, die deze wet biedt, wordt bij
deze inzending alle aandacht besteed.
De Gemeente Utrecht verzorgt op de
Nationale Onderwijs Tentoonstelling
veruit de grootste inzending. Op ruim
900 m2 standruimte wordt door demon
stratie en exposities aandacht gevestigd
op de verschillende vormen van onder
wijs in deze gemeente.
Verdere voorlichtingsstands hebben be
trekking op o.m. verkeersopvoeding -
landbouwonderwijs - onderwijs aan ge
hoorgestoorden en spraakgebrekkigen -
handenarbeid.
De Nationale Onderwijs Tentoonstelling
wordt vergezeld door een omvangrijk
congres, waar een groot aantal actuele
onderwerpen op het gebied van het on
derwijs wordt behandeld.
De tentoonstelling omvat ruim 9.000 m2
netto standoppervlakte met ca. 200 deel
nemers. Op het buitenterrein worden
voorts spel- en klimmateriaal en een
aantal compleet ingerichte houten scho
len geëxposeerd.
dunne sneetjes wit brood of kant
klare toost, 100 g gepelde garnalen,
4 eetlepels mayonaise, 1 hardgekookt
ei (middelgroot), zout, peper, peterselie,
slabladeren of sterkers.
De garnalen met de mayonaise, zout en
peper in een kom mengen. De peterselie
fijnsnijden en erdoor roeren. De snee
tjes brood in een broodrooster of boi
de gasvlam aan beide kanten
bruin roosteren. Kort voor het gebr
de garnalensla over de 4 toostjes i
delen. De toost garneren met een plak
ei en peterselie. De sla of sterkers wi
sen, laten uitlekken en om de toost
heen schikken.
Evenals voorgaande jaren zal de Stich
ting Recreatie ook dit jaar een cam
pagne voeren ter bevordering van de
verlenging van het vakantieseizoen. De
propaganda hiervoor is evenwel niet
meer uitsluitend gericht op de maand
juni, maar ook op de nazomer.
Onder het motto „Mijd de vakantie-
piek. Neem vakantie in vóór- of na
zomer” wordt het publiek o.m. door
middel van affiches aangespoord om
zo mogelijk vakantie te nemer) vóór
juli of na half augustus, aangezien o.m.
in de tussenliggende periode de school
vakanties liggen en de grootste drukte
te verwachten is.
Paashartentaart (voor een springvorm
van 20 cm middellijn).
Voor het deeg: 250 g bloem, 150 g
(ruim 1 kopje) witte basterdsuiker, 150
g boter of margarine, 1 ei (middel
groot), zout, aardappelmeel.
Voor de vulling: 500 g abrikozen
uit blik, 1 zakje vanillesuiker, citroen
sap.
De bloem met de basterdsuiker en zout
samen zeven. De boter of margarine
in de bloem in kleine stukjes snijden.
Het ei loskloppen en op een klein ge
deelte na aan de massa toevoegen. Hier
van vlug een samenhangend deeg kne
den. Ongeveer 2/3 van het deeg in een
ingevette en met bloem bestoven vorm
uitdrukken zodat het 3 cm tegen
de rand opstaat. De bodem met een
beetje aardappelmeel bestrooien. De
rest van het deeg op een met bloem
bestoven aanrecht of keukentafel uitrol
len. Uit dit deeg eerst een ronde plak
steken en uit deze plak allerlei hartjes.
De abrikozen uit blik laten uitlekken
en over de bodem van de taart verde
len. De vanillesuiker en het citroensap
over de abrikozen strooien. Hierover-
heen het „deksel” van deeg met uitge
stoken hartjes aanbrengen. Het deeg
bestrijken met het achtergehouden ei.
De taart in een matig warme oven
175° C) in 3/4 uur gaarbakken. De
taart uit de oven nemen en na 5
minuten de vorm verwijderen.
1 liter bouillon of wat
blokjes of -tabletten, 1
peterselie, zout.
De bouillon op uw eigen manier be
reiden. De peterselie wassen en zeer
fijn snijden. De eidooier door een zeef
in de soep wrijven. De soep afmaken
met de fijngesneden peterselie en zout.
‘Voor de bereiding van mimosasoep
met gehaktballetjes 50 g gehakt met
wat geweekt brood, beschuit of paneer
meel, zout, peper en nootmuskaat aan
maken. Hiervan kleine gehaktballetjes
vormen en deze de laatste 10 minuten
in de soep meekoken.
Diepvrieskip, gegarneerde kip
Na het kopen van deze kip kunt u haar
Bewaren: In het vriesvak van de koel
kast: 3 dagen óf extra in papier ge
wikkeld op een koele plaats: 2
dagen.
OntdoGki
deren en
tempera
met let
halen.
Bereidingswijze:
1 kg braadkip, 100 g boter of marga
rine, ui, wortel, peterselie, zout, peper,
foelie en/of tijm, 1 eetlepel tomaten
puree.
De braadkip (vooral inwendig) zouten
en kruiden. De ui, wortel en peterselie
schoonmaken (wassen) en kleinsnijden.
De boter of margarine lichtbruin laten
worden en de ui een paar minuten frui
ten. De kip toevoegen en aan alle
kanten bruinbakken. De verse of ge
droogde kruiden toevoegen en een kop
je water bij de jus schenken. Het dek
sel op de pan doen en de warmte zo
regelen dat het vlees zachtjes blijft sud
deren. De borst van de kip boven hou
den en af en toe de kip met jus bedrui
pen (braadtijd ±1*4 uur).
Eventuele touwtjes verwijderen en de
kip in zijn geheel óf voorgesneden i
dienen en garneren met wat doperwt
maïs en chips of stro-aardappeltjt
aardappelballetjes.
Gevulde kip, mandarino
Bereidingswijze: zie diepvrieskip.
De kip voor het braden vullen met:
100 g gekookte aardappel (in blokjes
gesneden), 100 g gemengd, pittig ge
kruid gehakt en 50 g mandarijntjes (op
sap) (enkele mandarijntjes achterhou
den voor garnering).
De kip niet al te stijf vullen en aan
voor- en achterkant dichtnaaien. De
braadtijd 30 minuten langer rekenen
dan voor ongevulde kip.
Poire Belle Hélène
In het nieuwe gedeelte van de
kan men een keuze maken uit eei
gebreid assortiment behangen en muur-
bedekkingen. Ook voor het meest ex
clusieve kan worden gezorgd. De in
deling van de winkel is zeer doelmatig
gehouden en alles ademt een frisse
sfeer. De deskundigheid van de heer
Mink en zijn voortreffelijke artikelen
zullen zeker voor een goede klanten
binding zorgen.
Het streven naar verlenging
vakantieseizoen over een lanw
riode is in het belang van allen,
bij betrokken zijn: de vakantie
zelf kan profiteren van bovens
voordelen en in het algemeen van een
betere service wanneer het minder druk
is, terwijl de dienstverlenende sector
van het bedrijfsleven beter en rendabe»
Ier kan functioneren, hetgeen uiteinde
lijk ook de vakantieganger zelf ten goe
de komt.
Voor vakantiegangers, die door school
of collectief sluitend bedrijf gebonden
zijn aan het hoogseizoen is het be
zwaarlijk om hun vakantie in vóór- of
nazomer te besteden, maar wanneer
dat niet het geval is, zoals o.a. bij de
ouderen en de gezinnen zonder kinde
ren, is er alles voor te zeggen om buiten
de drukste periode op reis te gaan.