60-70-80 X DAL i I h lOOOen II Een feestelijke Paastafel VAN LET OP: HET ALLERDUURSTE KOSTUUM 108/ gulden goedkoper!! voor u NIEUWBOUW PROVINCIALE VOOR DE VROUW CENTRALE KOMT IN TILBURG ,E Duinen bijzonder in trek )0N Gevonden CONFECTIEBEDRIJF Bibliotheekcentrales in Brabant hebben krachten gebundeld De Loonse en Drunense Jan van Ierland Judo-toemooi Vakantie in voor- of naseizoen heeft vele voordelen 1. la NERGENS vindt u zo'n weergaloze collectie voor zulke FABELACHTIGE PRIJZEN Zesde nationale onder wijs tentoonstelling in Utrecht met veel nieuws voorwerpen HERENKOSTUUMS Fabrieksprijzen 79,- 89,- 98 3 pagina 6 Donderdag 4 april 1968 - pagina 7 detilburgsekoerier DE PRIJZEN: I TILBURG - Enschotsestraat 252-254 - Tel. 22576 DEN BOSCH - Verwerstraat 22 I Mimosasoep 300.000 boeken CATTY-TIP IN VAKANTIETIJD Nieuwbouw s VOOR 4 PERSONEN el Garnalentoast trales vincia' )0 g gepelde garnalen, /onaise, 1 hardgekookt Garnalencocktail 7,75 140,- MDJE 7,50 Fraaie nieuwe zaak 29,75 FIRMA D. MINK 9 gesloten GEREKKEN, corting m en Iwdenka ITREVlRA) juni juli september augustus STRUCTUURPLAN ONTWORPEN MATEN v.a. 42 t.m. 60 *(aanbieding geldig tot Pasen) 'g variëren en wilt. lik), Maïs of blik), lardappeltjes int en klaar) op- /ten, jes of De Sticht aan een zome zijn: trekken naar het ïmeente Loon t natuurgebied Je zaak een irft- is n ir al e n n s, e >t ‘I Van 17 t a.s. wordt 6 en 4 ipt U met NODIGT U UIT in haar BOUTIQUE Bredaseweg 98 - Telefoon 26126 t.o. Wilgenstraat mijddevakantiepiek.mijdo. CO 2- lo 'öJMk Mi! 8 <v i)ue>|eA ap phuDiaidaiiueif 26,— 32,50 geven een TRICOTS TRICOTS hete melk s schenken. ongezoete 3 slagroom ‘oien. wen mooi >ruik ver- lakje /as- school. ater met bouillon- 1 hardgekookt ei, of andere sa onder iresenteerd. I isgewesten irvan velen tgen en meng- i door- met de i vorm(en) overdoen. De mas- af en toe opkloppen (om de 30 minuten) laten bevriezen. zordt De tam of af en Dit kan van de ir in het op ijs - fysica-in- die naast - schoolin- HELMOND - Noord-Koninginnewal 6a BREDA - Nw. Ginnelcenstraat41 Wiener Mélange Extra sterke, hete koffie en 1 (en suiker) tegelijk in een glas i Hierop een schep geklopte, slagroom scheppen. Over de tenslotte wat cacaopoeder strooi sl na aan de ruik van een inuten EN h«t Heike} SO - 33449 :.m. 31-3- ireau van Waar blijven we wanneer we op Misschien trekt r tiebungalow en meenemen. Welli lijk poes thuis eigen, vertrouwt hem daar door relatie te laten dan op uw beu kunt bc Kwaliteiten: zuiver scheerwol - terlenka - trevira. Uitsluitend de allernieuwste kleuren en dessins Alle kostuums met waarborgetiket. Menko - Terlenka regenjassen 39,50 - 49,- Colberts, zuiver scheerwol en Terlenka 49,- t.m. 69,- Terlenka pantalons, roodmerk 18,50 - 25,- Wij durven hardop zeggen: van het ingere pe len, die er- ieganger istaande van de bekende dierenjournallst Jan van Rheenen TILBURG vorige week dinsdag is de nieuwe gemeenschap pelijke Provinciale Bibliotheek Centrale voor Noord Brabant van start gegaan. Dit betekende dat het werk dat ruim acht jaar door een drietal bibliotheekcentrales in onze provincie werd ver richt voortaan door één centrale wordt geregeld. Hierdoor wordt het mogelijk de lectuurvoorziening in de ruim 100 betrokken gemeenten nog meer uit te breiden en een nog groter aantal ge meenten in het netwerk van deze bibliotheekcentrale te betrekken. Een nieuw gebouw voor deze centrale wordt binnenkort aanbe steed en hoopt men in het begin van 1969 te kunnen betrekken. iting Recreatie wijst erop, dat vakantie in de vóór- of na- ler 7 pluspunten verbonden kunnen gebruik in porties handpeer uit blik ie warme saus er over provinciale bibliotheek- id gebrachte samen- ..jke pro- sluit de met een elijk ka- 'jzivuingen kunnen e zoveel mogelijk levensbeschouwing i die gebieden. Geopend: dinsdag t.m. zaterdag van 9-6 uur (Helmond ook vrijdagsavonds tot 9 uur) en 's maandags v.a. 1 uur. lesaus i eetlepel) cacao, 15 g (2 eetle- “sna, Va 1 melk, 40 g (4 eet- ..■Ker, zout. naïzena aanmengen met ide melk. De rest van de melk zout aan de kook brenj ->ed roeren binden met ’t o«ds nog even goed laten en op smaak afmaken Exclusieve TRICOT JAPONNEN 2-delige en 3-delige PAKJES JUMPERS Mogelijk ook kan poes uit loge ren worden gestuurd bij vrienden of kennissen. Maar dan de gast heren wel op het hart drukken, dat zij het dier vasthouden, want anders bestaat de mogelijkheid dat het verdwaalt. Tenslotte heb ben we dan nog de dierenpen sions. ;r plaats en onderdak och gezellig ïverkeer op de weg Intdooien: Eerst de verpakking verwij de kip bij normale keuken- ratuur laten ontdooien. Het zakje sver, hals, hart en maag eruit I in de periode van 24-3-1968 t.i 1968. Inlichtingen: hoofdbure politie, Noordhoekring. Diverse boekentassen; ball point (zwart); zwarte damestas met inhoud; rode kin- dertas; autohoes; mapje met 8 sleutels; diverse etui’s met sleutels; pak sponzen; filmrolletje; fietstas met inhoud; dames- handschoen; dameshorloge; diverse ver zekeringsbewijzen (bromfietsen); kinder- vestje; damesmantelpakje; diverse da mes- en herenportemonnees (met en zonder inhoud); diverse dames-, heren en kinderschoenen, gouden manchet knoop; twee wieldoppen (auto’s); 2 kilo gram gewicht. dracht voor het vervaardigen van het structuurplan gegeven. Duidelijk is hier in naar voren gekomen dat aan de ran den van het natuurgebied parkeerge legenheden moeten komen om het doorrijden van automobilisten in het gebied te voorkomen. De plan zal aan de stadsgewesten Waal wijk, Den Bosch en Tilburg worden ge presenteerd. In totaal omvatten deze stadsgewesten bijna 500.000 mensen, waarvan velen bezoeken aan dit natuur gebied brengen. combinatie van: - halve handpeer uit blik - 1US. o Loonse en Drunense gevormd door de burge- de gemeenten Loon op "elvoirt en Udenhout, lehoud t Van ie van 1. Ver- VVV De door de 3 pro centrales tot stand gebrachte i werking in de gemeenschappelijl vinciale bibliotheekcentrale gedachte in dat in gebieden uitgesproken levensbeschouwel rakter bibliotheekvoorziening— worden getroffen die aansluiten bij de le' van de bevolking in In de koelkast Wanneer men een gebruiksaanwijzing voor de bereiding van ijs bij de koelkast heeft gekregen, deze opvolgen! De re- gelknop tenminste een half uur voor dat de „ijsvla” in de koelkast wc gezet op de koudste stand draaien, gevulde ijslaatjes in het vrieslichac vriesvak zetten en het ijs onder toe kloppen laten bevriezen. T’ 2 tot 4 uur duren afhankelijk samenstelling en de temperatuur vrieslichaam. De regelknop daarna de normale stand draaien en het ongeveer een uur laten narijpen. i met de poes, vakantie gaan? Hen trekt u in een vakan- jalow en kunt u het dier llicht is het moge- te laten in zijn vde omgeving en een bevriende n verzorgen, wie u uw beurt dezelfde dienst kunt bewijzen. Sommige dieren raken dan echter toch uit hun gewone doen, vooral als zij hun tijdelijke verzorger niet kennen. Om het werk zo efficiënt mogelijk te kunnen verrichten was een nieuw ge bouw nodig. Bij de plaats hiervan is de keuze op Tilburg gevallen, dat cen traal in Brabant ligt. Daarbij komt nog dat Tilburg ook de School voor Biblio theek en Documentatie krijgt, zodat het personeel van de centrale dicht bij huis volledig opgeleid kan worden. Het Architektenbureau Ir. de Haan ont wierp de nieuwbouw, die komt op de hoek Statenlaan - Lage Witsiebaan. Be gin volgend jaar hoopt men deze cen trale in gebruik te kunnen nemen. gevers - gymnastiektoestellen - strumenten en scholenbouw, de sectoren onderwijskunde - richting - inrichting van praktijklokalen - schooladministratie, een compleet overzicht geven van hetgeen het onder wijs van kleuterschool t/m wetenschap pelijk onderwijs ten dienste staat. Chocolade 20 g (3’A pels) maïzer lepels) suike De cacao en mt wat kouc met iets onder goed sel. De saus koken suiker. Het ijs vlak vóór j verdelen; een halve erop leggen en de w heen schenken. Trekpleister In de gemeente Loon op Zand - waar naast het natuurgebied De Efteling wel de grote trekpleister is - komt nabij De Roestelberg een nieuwe camping en zal verder de voormalige „ijsbaan” een re- creatieobject worden. Ook in de om geving van Bos en Duin in Udenhout komt een camping. Vooral de duinran den omgeven door moerassen trekken heel wat toeristen en recreanten naar Udenhout. In Drunen waar de snipper- verkaveling grote vormen heeft aan genomen, wordt Camping De Klinkaert belangrijk uitgebreid, ondermeer met een caravanterrein. Trok het natuurgebied de Loonse en Drunense Duinen in 1959 op een top dag 25.000 personen, dit aantal is thans gegroeid tot 35-40.000. De vier betrok ken gemeenten boekten ieder jaarlijks 100.000 overnachtingen. Cjjfers waar uit blijkt dat dit Midden Brabantse na tuurgebied bijzonder in trek is. 1. meer ruimte 2. gemakkelijker 3. rustiger en toch 4. minder vakanties 5. kleurrijker natuur 6. bestendiger weer 7. Vaak goedkoper. DRUNEN Uit Tilburg steeds meer „dagjes-mensen” fraaie natuurgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Aan dit 7000 ha tellende bos- en duingebied wordt ook door de overheid de grootste aandacht besteed. In opdracht van de Werkgroep Loonse en Drunense Duinen vervaar digde Ir. W. Thijssen, landbouwconsu- lent van Staatsbosbeheer een structuur plan over de openluchtrecreatie in dit gebied. In dit plan zijn de vele moge lijkheden voor het treffen van verbiijfs- accommodatie en het aanleggen van wegen, rijwielpaden en parkeerterrei nen opgenomen. De werkgroep Duinen wordt g meesters van c Zand, Drunen, Hel Ir. van Soest van de Ver. tot Be van Natuurmonumenten, de heer Opstal van de gemeentesecretarie Loon op Zand en de heer H. J. wiel, direkteur van de Streek Midden Brabant uit Tilburg. Als eerste heeft deze werkgroep zich gebogen over het probleem van de verregaan de snipperverkaveling. Door het op stellen van verordeningen die in de vier betrokken gemeenten door de ra den zijn aangenomen wordt aan de verkaveling een halt toegeroepen. Dit is een c vanille ijs - chocoladesal Vanille-ijs zonder room voor een ijslaatje van 2*/« dl. 2'/i dl. melk, 50 g (5 eetlepels) suiker, 1 eidooier, 1 blaadje gelatine (vanille suiker of -stokje). voor een vorm van 1 liter 3/4 liter melk, 150 g (15 eetlepels) sui ker, 2 eidooiers, 2 blaadjes gelatine (vanillesuiker of -stokje). De melk op een klein deel kook brengen en, bij gebn vanillestokje, dit 15 minuten zacht jes laten trekken. De gelatine in ruim koud water weken tot hij zacht is 5 minuten). De eidooier(s) met een deel van de suiker schuimig roeren. De ach- tergehouden melk erdoor roeren en voorzichtig, onder roeren, de hete melk erbij schenken. De massa in de pan te rugschenken en voorzichtig onder roe ren, laten binden niet laten doorko ken. De rest van de suiker of de va nillesuiker toevoegen, het vanillestokje verwijderen. De gelatine uitknijpen en van het vuur af in de ijsvla oplossen. De vla laten afkoelen en in de ijslaatjes Menu „met veel keukentijd” ♦Garnalencocktail, *Mimosasoep met gehaktballetjes, ’Gevulde kip mandari- no. Compote (uit blik), Maïskolven (blik), Doperwten (diepvries of blik, kropsla, Aardappelballetjes, *Poire Belle Hélène, ‘Wiener Mélange. De met aangegeven recepten zijn verder uitgewerkt. RECEPTEN Bij de centrale zijn 65 personen in vaste dienst en 60 personen in part- time-dienst. Het merendeel van de vaste krachten is gediplomeerd biblio theekpersoneel. Jaarlijks wordt door deze nieuwe cen trale de oprichting van drie nieuwe openbare bibliotheken en van 10 nieu we uitleenposten bevorderd, totdat een volledig netwerk van bibliotheekvoor zieningen in de provincie Noord Bra bant tot stand is gebracht. Het streven is om te komen tot 80 openbare biblio theken en 120 uitleenposten. De cen trale heeft ruim 300.000 boeken in hezit. In totaal werden over 1967 meer dan 1.650.000 boeken uitgeleend en gewisseld. De centrale (bibliotheken en uitleenposten) heeft ruim 36.000 leden. In 100 gemeenten Door het samengaan van de drie pro vinciale bibliotheekcentrales is de ge meenschappelijke provinciale biblio theekcentrale voor Noord Brabant de grootste provinciale centrale in Neder land geworden. De centrale verleent reeds bibliotheekdiensten aan 46 open bare bibliotheken over heel de provin cie verdeeld en aan 60 uitleenposten in kleinere gemeenten. Deze dienstver lening houdt ondermeer in het leiding geven aan de plaatselijke bibliotheek, het beschikbaar stellen van volledig ingewerkte boeken en het beschikbaar stellen van gediplomeerd personeel. Zondag 7 april a.s. aanvang 12 uur wor den in de Studenten Sporthal, Academie- laan 5, wederom de wedstrijden gehou den om de JAN VAN IERLAND- WISSELBEKER. Deze wedstrijden, die in verband met het drukke wedstrijd- seizoen dit jaar in april worden georga niseerd (traditie was de maand mei om dat deze grote judoër in mei jarig was en op zijn verjaardag zo noodlottig om het leven kwam) staan evenals vorig jaar onder leiding van Sportschool v. Unen m.m.v. Judoclub Tilburg. 24 teams heb ben tót op heden ingeschreven, met o.a. Sportschool Muilwijk die vorig jaar de wisselbeker mee naar huis nam. Voorts zijn er inschrijvingen van de Sportscho len Hein Essink, Ratten, Goederaad, de Graaf en vele andere, met daarnaast ook nog vele judoclubs en verenigingen. Ge zien de spontane deelname, beloven het zeer interessante wedstrijden te worden. Na afloop zal de vader van wijlen Jan v. Ierland, evenals vorig jaar de grote wisselbeker uitreiken. 150 g gekookte garnalen. 4 eetlepels mayonaise, */t dl (3 eetlepels) slagroom, sap van Vs citroen, Vs eetlepel tomaten ketchup, worcestershiresaus, peper, zout, enkele schijfjes citroen, peterselie. De slagroom dik vloeibaar, maar niet te stijf kloppen. Mayonaise, slagroom, citroensap en tomatenketchup dooreen mengen en het sausje op smaak maken met enkele druppels worcestershiresaus, zout en peper. De garnalen door de saus mengen en in glazen of coupes overdoen. De cocktail tot aan het ge bruik wegzetten.Vlak voor het opdienen zeer fijn gesneden peterselie over de cocktail strooien en op de rand van het glas of de coupe een uitgetand schijfje citroen steken. Menu „zó klaar” Garnalentoostje, ‘Mimosasoep, ‘Diepvrieskip, Compote (uit blik), Maïs (blik), Doperwten (diepvries c Kropsla, Chips of Stro-aa (kant en klaar), Ustaart (kar Koffie. De besturen van de katholieke biblio theekcentrale voor Noord Brabant en openbare christelijke provinciale biblio theek centrale voor Noord Brabant en Limburg en de algemene provinciale bibliotheek centrale zuid voelden reeds geruime tijd een drang tot samenwer king. Ook van de zijde van de provin ciale overheid werd een bundeling van krachten toegejuicht. De gemeenschap pelijke provinciale bibliotheek centrale voor Noord Brabant gaat alle werk zaamheden verrichten die tot nu toe door de drie centrales afzonderlijk wer den gedaan. Wel was er reeds sinds 1963 een samenwerkingsverband tussen de christelijke en de algemene centrale. 500.000 personen Om tot een juiste omzet van de nog aan te leggen verblijfsaccommodatie te komen werd aan Ir. Thijssen de op- Menu „met meer keukentijd” ‘Garnalentoostje, ‘Mimosasoep, ‘Ge garneerde kip, Compote (uit blik), Maïs (blik), Doperwten (diepvries of blik), Kropsla, Aardappelen, Ijstaart (kant en klaar), Koffie met slagroom. Met Pasen wordt de tafel feestelijk ge dekt, klaar om er allerlei heerlijkheden op uit te stallen. Het bedenken van een feestmaal kost echter nog al eens wat hoofdbrekens. Daarom hebben wij als ruggesteuntje een paar menu’s naar „keukentijd” samengesteld. U kunt natuurlijk zelf nog combineren waar u dat w Aan de Korenbloemstraat 125 te Til burg opende de firma D. Mink verle den week onder grote belangstelling zijn vernieuwde zaak in verf en be hang. Het eerste gedeelte van de zaak wordt in beslag genomen door de verf- afdeling. De klanten zullen hier een zeer uitgebreid assortiment verven aantreffen van het merk Valspar. Ook de bekende Sikkenslakken zijn in vele kleuren voorradig. De heer Mink heeft er bij de opzet van zijn nieuwe zaak naar gestreefd zijn klanten een zo ruim mogelijke service te bieden, zodat ook de groep aanverwante artikelen erg groot is. Vooral bij de doe-het-zelvers zal het leveringsprogramma erg in de smaak vallen en wat belangrijker is, de klant krijgt een deskundige voorlich ting, die niet even over de toonbank wordt afgedaan. Samen met de klant gaat de heer Mink het „Object” be kijken, zodat hij een pasklaar advies kan geven. t/m 19 en van 22 t/m 24 april rdt in de Julianahal te Utrecht de zesde Nationale Onderwijs Tentoon stelling gehouden. De uitbreiding, die deze tentoonstelling heeft ondergaan, alsmede het per 1 au gustus a.s. van kracht worden van de wet op het voortgezet onderwijs, geven aan dit evenement een bijzondere bete kenis, waardoor een zeer grote belang stelling uit onderwijskringen wordt ver wacht. De uitbreiding heeft voornamelijk be trekking op de groepen schoolboekuit- Deze nemen uw poes, voor wie u vooral tijdig dient te bespre ken, alleen maar op als het dier tenminste 1 maand tevoren is in geënt tegen katteziekte. Inenting tegen niesziekte is niet verplicht, maar wel zeer gewenst. De tentoonstelling wint aan betekenis döor de vele demonstraties, die worden gegeven o.m. op het gebied van talen onderwijs - geprogrammeerde instructie - technische vaardigheid en met speciale leermiddelen t.b.v. de vakken natuur kunde - scheikunde en biologie. Voor het verwerken van administratieve ge gevens - tekst-, examen- en enquêtefor mulieren, het opstellen van lesroosters en het reproduceren van opgaven staat het onderwijs speciale apparatuur ter beschikking, die op de tentoonstelling uitgebreid aan bod komt. Wat de sector voorlichting betreft, dient in de eerste plaats de inzending genoemd te worden van het Ministerie van Onder wijs en Wetenschappen. In dit jaar, waarin het Ministerie van O. W. zijn 50-jarig jubileum viert, krijgt ons onderwijssysteem een nieuwe stimu lans door het van kracht worden van de zgn. Mammoetwet. Aan de mogelijk heden, die deze wet biedt, wordt bij deze inzending alle aandacht besteed. De Gemeente Utrecht verzorgt op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling veruit de grootste inzending. Op ruim 900 m2 standruimte wordt door demon stratie en exposities aandacht gevestigd op de verschillende vormen van onder wijs in deze gemeente. Verdere voorlichtingsstands hebben be trekking op o.m. verkeersopvoeding - landbouwonderwijs - onderwijs aan ge hoorgestoorden en spraakgebrekkigen - handenarbeid. De Nationale Onderwijs Tentoonstelling wordt vergezeld door een omvangrijk congres, waar een groot aantal actuele onderwerpen op het gebied van het on derwijs wordt behandeld. De tentoonstelling omvat ruim 9.000 m2 netto standoppervlakte met ca. 200 deel nemers. Op het buitenterrein worden voorts spel- en klimmateriaal en een aantal compleet ingerichte houten scho len geëxposeerd. dunne sneetjes wit brood of kant klare toost, 100 g gepelde garnalen, 4 eetlepels mayonaise, 1 hardgekookt ei (middelgroot), zout, peper, peterselie, slabladeren of sterkers. De garnalen met de mayonaise, zout en peper in een kom mengen. De peterselie fijnsnijden en erdoor roeren. De snee tjes brood in een broodrooster of boi de gasvlam aan beide kanten bruin roosteren. Kort voor het gebr de garnalensla over de 4 toostjes i delen. De toost garneren met een plak ei en peterselie. De sla of sterkers wi sen, laten uitlekken en om de toost heen schikken. Evenals voorgaande jaren zal de Stich ting Recreatie ook dit jaar een cam pagne voeren ter bevordering van de verlenging van het vakantieseizoen. De propaganda hiervoor is evenwel niet meer uitsluitend gericht op de maand juni, maar ook op de nazomer. Onder het motto „Mijd de vakantie- piek. Neem vakantie in vóór- of na zomer” wordt het publiek o.m. door middel van affiches aangespoord om zo mogelijk vakantie te nemer) vóór juli of na half augustus, aangezien o.m. in de tussenliggende periode de school vakanties liggen en de grootste drukte te verwachten is. Paashartentaart (voor een springvorm van 20 cm middellijn). Voor het deeg: 250 g bloem, 150 g (ruim 1 kopje) witte basterdsuiker, 150 g boter of margarine, 1 ei (middel groot), zout, aardappelmeel. Voor de vulling: 500 g abrikozen uit blik, 1 zakje vanillesuiker, citroen sap. De bloem met de basterdsuiker en zout samen zeven. De boter of margarine in de bloem in kleine stukjes snijden. Het ei loskloppen en op een klein ge deelte na aan de massa toevoegen. Hier van vlug een samenhangend deeg kne den. Ongeveer 2/3 van het deeg in een ingevette en met bloem bestoven vorm uitdrukken zodat het 3 cm tegen de rand opstaat. De bodem met een beetje aardappelmeel bestrooien. De rest van het deeg op een met bloem bestoven aanrecht of keukentafel uitrol len. Uit dit deeg eerst een ronde plak steken en uit deze plak allerlei hartjes. De abrikozen uit blik laten uitlekken en over de bodem van de taart verde len. De vanillesuiker en het citroensap over de abrikozen strooien. Hierover- heen het „deksel” van deeg met uitge stoken hartjes aanbrengen. Het deeg bestrijken met het achtergehouden ei. De taart in een matig warme oven 175° C) in 3/4 uur gaarbakken. De taart uit de oven nemen en na 5 minuten de vorm verwijderen. 1 liter bouillon of wat blokjes of -tabletten, 1 peterselie, zout. De bouillon op uw eigen manier be reiden. De peterselie wassen en zeer fijn snijden. De eidooier door een zeef in de soep wrijven. De soep afmaken met de fijngesneden peterselie en zout. ‘Voor de bereiding van mimosasoep met gehaktballetjes 50 g gehakt met wat geweekt brood, beschuit of paneer meel, zout, peper en nootmuskaat aan maken. Hiervan kleine gehaktballetjes vormen en deze de laatste 10 minuten in de soep meekoken. Diepvrieskip, gegarneerde kip Na het kopen van deze kip kunt u haar Bewaren: In het vriesvak van de koel kast: 3 dagen óf extra in papier ge wikkeld op een koele plaats: 2 dagen. OntdoGki deren en tempera met let halen. Bereidingswijze: 1 kg braadkip, 100 g boter of marga rine, ui, wortel, peterselie, zout, peper, foelie en/of tijm, 1 eetlepel tomaten puree. De braadkip (vooral inwendig) zouten en kruiden. De ui, wortel en peterselie schoonmaken (wassen) en kleinsnijden. De boter of margarine lichtbruin laten worden en de ui een paar minuten frui ten. De kip toevoegen en aan alle kanten bruinbakken. De verse of ge droogde kruiden toevoegen en een kop je water bij de jus schenken. Het dek sel op de pan doen en de warmte zo regelen dat het vlees zachtjes blijft sud deren. De borst van de kip boven hou den en af en toe de kip met jus bedrui pen (braadtijd ±1*4 uur). Eventuele touwtjes verwijderen en de kip in zijn geheel óf voorgesneden i dienen en garneren met wat doperwt maïs en chips of stro-aardappeltjt aardappelballetjes. Gevulde kip, mandarino Bereidingswijze: zie diepvrieskip. De kip voor het braden vullen met: 100 g gekookte aardappel (in blokjes gesneden), 100 g gemengd, pittig ge kruid gehakt en 50 g mandarijntjes (op sap) (enkele mandarijntjes achterhou den voor garnering). De kip niet al te stijf vullen en aan voor- en achterkant dichtnaaien. De braadtijd 30 minuten langer rekenen dan voor ongevulde kip. Poire Belle Hélène In het nieuwe gedeelte van de kan men een keuze maken uit eei gebreid assortiment behangen en muur- bedekkingen. Ook voor het meest ex clusieve kan worden gezorgd. De in deling van de winkel is zeer doelmatig gehouden en alles ademt een frisse sfeer. De deskundigheid van de heer Mink en zijn voortreffelijke artikelen zullen zeker voor een goede klanten binding zorgen. Het streven naar verlenging vakantieseizoen over een lanw riode is in het belang van allen, bij betrokken zijn: de vakantie zelf kan profiteren van bovens voordelen en in het algemeen van een betere service wanneer het minder druk is, terwijl de dienstverlenende sector van het bedrijfsleven beter en rendabe» Ier kan functioneren, hetgeen uiteinde lijk ook de vakantieganger zelf ten goe de komt. Voor vakantiegangers, die door school of collectief sluitend bedrijf gebonden zijn aan het hoogseizoen is het be zwaarlijk om hun vakantie in vóór- of nazomer te besteden, maar wanneer dat niet het geval is, zoals o.a. bij de ouderen en de gezinnen zonder kinde ren, is er alles voor te zeggen om buiten de drukste periode op reis te gaan.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1968 | | pagina 7