lig
1
:n.
BLOEMENKIOSK STATION TILBURG
NEE RL AN DIA"
i
I
1
5
90011 corBp! I n (L,cKoü
Zondags geopend van 10 tot 16 uur
Voor de
Hiiishoudwenken
vrouw
EEN WINTERS WEEKMENU
AVONDMULO
10,-
TILBURGSE
SPOED-
13
BESTELDIENST
10°»°^
Komen „persoonlijke” bijou’s
in de mode?
Fa. W. de Kuijer
VAN RIJSWIJK
J, DOORAKKERS
DE SPECIAALZAAK VAN HET GOIRKE
i?/ --
Corsetterie KICKEN
C. VAN GORP-BOLSIUS I
Ik
i
z
gina 10
Vrijdag 21 januari 1966
DE TILBURGSE KOERIER
Pagina 11
Chi-
K
Met een modern machinepark
Mevrouw.
deskundig personeel
en
krijgt U het BETERE WERK B
Al Uw stoomgoederen zijn dezelfde week terug.
WEL BETER
CHEMISCH R El NIGINGS BED RIJ F
KORVELSEWEG 174-TILBURG.TELEFOON 21697
k S
WILT U IN SEPTEMBER NAAR DE
Rep.
in
van f. 142,50
een
HEUVt
uur
H.H. Duivenliefhebbers
klaar
WANDELBOSLAAN 35
TELEFOON 73265
VETBOLLEN en ONKRUID zaad voor hongerige vogels.
de Speciaalzaak van het Goirke
i'
WIJ LEVEREN U
!•».-
Elegant
chique
en
COUREUR: VIEUX met FRANSE ALLURE
225,00
NAAIMACHINEHANDEL
Toonkamer
Telefoon 24216
)N 26604
Smidspad 70.
SMIDSPAD 15 ^TELEFOON 7DAZ.7
SMIDSPAD 15
'TELEFOON 20647
Wij zijn
niet duurder
NU
ƒ110-
Waar komt die uitdrukking
vandaan
KOOP NU UW KOELKAST
met extra winterkorting
Deze VIEUX welke al ruim 7 jaar met groot succes wordt verkocht,
bevat zoveel PURE FRANSE COGNAC dat hij hierdoor tot de top-
produkten van de Nederlandse VIEUX behoort.
Verkrijgbaar bij de Wijn- en Gedistilleerdhandel.
volg dan eerst een vooropleiding (febr.-juli)
Inschrijving dagelijks van 7-9 uur
Instituut „STETYCOR”
L'
H I
21223
71630
JU bij-
i kleir
beschot
dat
Tel. 31232
N<
ST.
VOGELZADEN t
lage prijzen en prin
Duitse ZIG-ZAG
NAAIMACHINES
gekleed gaan zonder een passend
CORSET of B.H.
is niet mogelijk.
Ga dus eerst naar
SCHOENHANDEL
RUIMT WEER
DRASTISCH OP
B. P. Bagchus
1 wol-
N.É
-vïg.
Koestraat 98 - TILBURG Tel. 26826
tding
’gS
rach-
j is
BKOEDSCHOTELS in diverse
prijzen
Alles voor de ware liefhebber
Laag- I
dden- I
aider’ I
ands- I
Be- I
Per I
HEUVELRING 152
(bij Piusplem)
Tel. 04250-26328
tegen
ma kwaliteit
nog dikwijls
Het is echter
I die vetvlekkei
ine hoe-
»n kleine
altijd een paar
ij voor
rest jus of gesmol-
jarine, aardappelen -
of gegarneerde cho-
Volop TABAKSTELEN
(geen rommel)
Prima DUIVENVOER
DUIVENMANDEN
BESCHERM DE VOGELS
H.H. Vogelliefhebbers
pan
i blokjes
pan te-
se, zout
mengsel
ge-
óók
Hint u op ren.
ikte verse iets
runder- of kalfslapjes
boter of margariene,
zout (peperkorrels,
Brandt 130 uren
op één vulling.
Wij geven tot en met 31 januari 1966
op kledingstukken die droog chemisch
gereinigd moeten worden 20% KORTING
VOLAUTOMATISCH
HALF AUTOMATISCH
Wij hebben reeds een
ZIG-ZAG in koffer voor
565,00
465.00
Het nieuwe seizoen nadert!
Alle BROEDMATERIALEN
volop voorradig.
trekken. Een goede c
zo’n gekreukt
te hangen.
juist
>eken een
nargarine
DAMES-, HEREN- en KINDERSCHOENEN
Speciaal ook in
STEUNSCHOENEN
IOORDSTRAAT 73 TILBURG TEL. 26937
1T.-ANNAPLEIN 14 TILBURG TEL. 23692
Fa. W. de Kuijer
Min. Mutsaersstr. 5
Theresia en Smidspad 70
Tel. 31232
»ren. De
schil),
kaneel (6 a 8 groene ge-
s).
bakmeel met het t:-‘ 1“
In het midden een
Het vlees-c
maken en i
ven.
Noordstraat 28-30
TILBURG
FIRMA gil
KLAVERSTRAAT 9-15 ST JOSEPHSTRAAT 136 H
Ook verkrijgbaar bij onze wederverkopers! U
Deze 0BUTAGAS rol kachel
Ook voor uw tuin
berken vogelhuisje a 12,75.
koekepan warm doch niet bruin laten
worden. Zoveel beslag erin gieten, dat de
bodem juist bedekt is. De pannekoek aan j
beide kanten bruin- en gaarbakken. De
E'ZZxHX...„ do„ slerk
1
garine aan beide kanten even bakken en i .p „L„„
ze tussen de dubbelgeslagen pannekoe- X ?chvUV^nC11 -
S FuéZ^d'£v»n
r’r.r.fiifo Vore J 1 bleekmiddel en strooi daarvan
I daan, zodat het water niet kan weg
lopen, laten we wat water in de kuip
lopen, zodat het wolbleekmiddel in dit
water wordt opgelost. We laten dit enige
uren inwerken en dan zult u zien, dat de
bruine vlek of vlekken zijn verdwenen.
Hebt u bij de eerste keer niet voldoende
succes en is er nog iets van de plek
te zien, dan herhalen we de behande
ling. Het woJbleekmiddel is niet schade
lijk voor uw badkuip.
andere factoren. KRUIKENTIJ1
constant; hoe de mode op allerlei d‘e het s
mode persoonlijk toe. Zij weet altijd J-org o« winti
een uitzondering, een aparte ver- WBBr
onder wie vooral veel artiesten, kunnen
irheid komen, wenden zich, ter slaaP kc
ANDREW FUCHS. Om geer
ar, die met een ongekend scherp ‘Jee’t
bijous ontwerpt èn vervaardigt, de kruik
s in allerlei
i de
temperatuur voor
graden Celsius
jeschikle koele
i aan het bier
losje in flink
irbeeld in een
ie kraan.
wordt geschon-
>roblemen op. De gla-
It nooit met zeepsop
"i.
Appelpannekoeken
0,5 1 melk, 250
rijzend bakme
(liefst met r
garine, suiker, k.
confijte kersjes).
Het zelfrijzend bc
een kom zeven. I
KRUIKENTIJD
snel koud hebben, zien met c
iter naderen. Voor hen wordt
weer „kruikentijd’’, want anders
"“H ze in het koude bed niet in
romen.
geen wateroverlast in bed te krijgen,
ft iedereen de neiging de dop van
'ruik stevig vast te draaien, met als
gevolg, dat de volgende dag die dop
niet meer los te krijgen is.
Wanneer u de schroefdraad van de dop
Ook ontwerpt en eventjes met wat vaseline, insmeert,
shitterende avond- levert het toedraaien de volgende dag
geen problemen meer op.
In dat geval kunt u het
-“lossen, door het bewus
de douchecel of ba<
dadelijk nadat iemand
gebaad heeft. Er hangt
damp en die zorgt ook
van de kreuken.
LUCHTIGE PANNEKOEKEN
Wanneer men lekker luchtige pannekoe-
ken wil bakken, dan doet men aanvan
kelijk de dooiers van de eieren bij het
beslag. Het wit klopt men luchtig op
en dit wordt later aan het beslag toe
gevoegd. Het resultaat is verrukkelijk.
VETVLEKKEN IN ONZE BOEKEN veelal de waarde h
SS FEkh”x“
gelijks in hun boeken Weten te krijgen. he!mkap, die enigs;
Soms is 't ons 'n raadsel hoe 't ze lukt, kuiP. in het spras
deze dames hebben bovendien keurig ver- maar de vetvlekken zijn er en dan noemd, vandaar de
MESBEHANDELING
Wie zijn messen lang in goede conditie ligt,
wenst te houden, moet met een paar be- plaat
langrijke dingen rekening houden. De
messen moeten niet worden gebruikt
voor diverse huishoudelijke bezigheden,
zoals het snijden van papier, karton en
hout. Ze worden slechts gebruikt voor
de maaltijden. Voor die andere werkjes
houden we een speciaal mes ter beschik
king.
De messen worden snel bot, wanneer i
ermee snijden met metaal, aardewerk
plastic als ondergrond. Hout is hiervooi
het best geschikt. Niet alleen wor
de messen bij het gebruik van i
andere ondergrond snel bot, madr ze
schadigen dit materiaal ook.
Hebben uw messen een niet-metalen
handvat, dus bijvoorbeeld hout, hoorn
of kunststof, dan doen we er goed aan,
de messen bij het afwassen niet geheel
en al in ons sop onder te dompelen. Rei
nig het metaal zonder dat de heften nat
worden en reinig deze heften afzonder
lijk. U loopt dan de minste kans, dat
de handvatten loslaten.
Fluwelen kleding
Kreuken in fluwelen, of velours kledi-
zakken er moeilijk uit en zo’n kledingsu
raakt daardoor meteen veel van zijn r’
rie kwijt. Vocht echter doet de stof prac
tig glad trekken. Een goede oplossing
daarom zo’n gekreukt kledingstuk
's nachts buiten te hangen. Het vocht
dat ’s nachts neerslaat is juist voldoende
om de kreuken te verdrijven. Bij regen
achtig weer moeten we dat natuurlijk niet
doen, want anders is het kledingstuk vol
komen nat en dat is de bedoeling niet.
t probleem toch
iste kledingstuk
jadkamer te hangen,
daar gedouched of
dan nog zo’n dikke
voor 't verdwijnen
Huiishoudhandschoenen
Dames die graag keurig verzorgde han
den hebben, gebruiken meestal rubber
huishoudihandschoenen. Maar velen van
130 Ltr. tafelmodel van 298,— voor .278,—
170 Ltr. kastmodel van 425,— voor 395,—
305 Ltr. kastmodel van 775,voor 695,
5 JAAR SCHR. GARANTIE. Betaling 6, 12 of 18
maanden.
Weinig zaken zijn zó aan verandering onderhevig als het wterlijk van de moderne,
goedgeklede vrouw. Dat uiterlijk wisselt mèt de mode, de haardracht, het kleuren
schema van het seizoen, de make up en nog vele andere factor*»"
Toch blijft in al deze veranderingen één factor
gebied ook zij, de echt geklede vrouw past die
de zeer persoonlijke noot te vinden, die haar tot
schijning maakt. Hoe langer hoe meer vrouwen,
t.v.-sterren en anderen die geregeld in de openbaai
verkrijging van die „persoonlijke noot” tot ROBERT
Robert Andrew Fuchs is een jonge Haagse kunstenaar, die met een O!
ling na afkoeling keren en gar- voor mogelijkheden en een stel vaardige vingers bijous ontwerpt
iet partjes mandarijn en desge- en kleding voorziet van juist dat borduursel dat er iets bijzonders van r
reconfijte vruchtjes en geslagen Hij maakt colliers, oorhangers, armbanden, ringen, ceintuurs, corsages
vormen en kleuren, maar altijd zó dat ze passen bij de persoonlijkheid van
draagster èn bij de gelegenheid waarvoor ze moeten dienen. z:‘
-vervaardigt hij mode in de ruimste zin van het woord, van schitterer
250 g (plm. 3 kopjes) zelf- japonnen tot televisiepyjama’s en hoeden.
leel, 1 ei, wat zout, 4 appelen Verscheidene bekende coilegae-couturiers maken trouwens graag van zijn adviezen
rode schil), boter of mar- en bijou s gebruik om hun eigen ontwerpen op te luisteren. Enkele bijou's van Robert
i i /cao Andrew Fuchs waren onlangs te zien> in een les over het. kiezen van kleding, die
door de Stichting Teleac- in het kader Van de cursus „Kennis van Textiej" werd uit
zout in gezonden.
en kuil- Het adres van Robert Andrew Fuchs is: Hackfortstraat 92, Den Haag. Tel. (070)-609566.
sesrolletjes
'■agere, dunne r.
5 g, a 75 g t
igurken, peper,
stukje laurierblad).
“jes extra plat laten slaan en in
met zout en peper. Op ieder lap-
»en augurk plaatsen. Het lapje op
en met wit garen of touw vast-
2 eetlepels zoete soyasaus, 3 eetlepels
tomatenpuree, zout (peper).
De taugé in ruim water wassen en de vier appele
bovendrijvende doppen verwijderen. De appelsnippt
savooiekool snipperen. De uien, prei en °veri9<
knoflook schoonmaken en kleinsnijden. hot Mnlrhn
Het vlees zouten. De boter of margarine
bruin laten worden en h!—1- hr*
bruin bakken. Uien, prei en knot
toevoegen en even meebakken. De
van het vuur nemen, het vlees in
snijden en met de kool in de j
rugdoen. Soyasaus, tomatenpuree
en desgewenst peper door het n__.
en het geheel zachtjes laten sto-
*c minuten. Op het laatst de
WA mengen,
-groentemengsel op smaak af-
er drooggekookte rijst bij ge-
„EEN STUK IN ZIJN KRAAG HEBBEN"
Hiermee bedoelen we, dat iemand goed
dronken is. De uitdrukking is als volgt
te ontleden. Een stuk is een grote hoe
veelheid, in dit geval alcoholische
drank. Kraag betekent hier in de oud-
Nederlandse vorm „hals" of „keel". Dus
een grote hoeveelheid drank door zijn
keel hebben.
„Iets op de keper beschouwen"
Dat wil zeggen iets zeer nauwkeurig be
kijken. Het is 'n term uit de lakenhandel.
Wanneer men de fijnheid of grofheid van
een weefsel wil onderzoeken, drukt men
het wollige, harige, waarmee de grond
van het weefsel is bedekt, tegen de draad
in en iets terug, waardoor men de sche
ring en inslag van het weefsel kan zien.
De kettingschering wordt door de wevers
„keper" genoemd. Wanneer men iets op
de keper beschouwt, dan komt dit er dus
op neer, dat men het zeer nauwkeurig on
derzoekt en bekijkt.-
„Botje bij botje leggen".
Hieronder verstaat men dat elk zijn
deel in de gemeenschappelijke koster
draagt.
Voor de moderne hedendaagse mens is
dit eigenlijk een merkwaardige uitdruk
king, waarvan hij vermoedelijk de zin
niet begrijpt, want onder „botje" ver
staan wij tegenwoordig een kleine plat-
vis, of een beetje. Deze hebben met de
uitdrukking dan ook niets te maken. Uit
de verklaring blijkt reeds, dat de uit
drukking al heel oud moet zijn, want
een „botje" is een penning, een zilveren
muntstuk, dat gedurende de middeleeu
wen (tot ongeveer 1490) in verschillende
Nederlandse gewesten in omloop was en
-1-, a-aarde had van vier duiten. De
toonde een zittende leeuw
lekt was met een gesloten
ie enigszins leek op een vat of
lakgebruik „botte" ge
le naam „botje”.
tje maken en hierin het ei breken. Van
het midden uit roerende, het ei met het
bakmeel vermengen. Wanneer de massa
stijf wordt' de melk bij gedeelten toe
voegen tot een samenhangend beslag
is verkregen. Dit goed glad kloppen en
langzaam verder verdunnen met de rest
van de melk.
De appelen goed wassen, twee
vier appelen schillen en snippet
an.noicr,ir,pers door het beslag
arige appels met een boor
het klokhuis ontdoen en overdwat
Her'öf'maïgarine Plakken snijden,
hierin het vlees Voor de Pannekoel
ei en knoflook veelheid boter of m<
Geheel compleet
met tank,
drukregelaar,
eerste vulling gas
en slang.
ontvangt U
terug voor uw oude radio
bij aankoop van een luxe
radiocombinatie
vanaf 498,-.
Bet. in 6, 12 of 18 mnd.
Gebakken rolpens, rode kool met ba
naan, aardappelpuree - vanillevla.
Rijst met vlees en groenten op Chi
nese wijze - fruit - koffie.
Vleesrolletjes, prei, aardappelen
vruchtengriesmeelpudding.
Varkenskarbonade, spruitjes, aardap
pelen - yoghurt.
Visstamppot - vruchtensla.
Erwtensoep - brood - fruit.
Ham met witlof, 1
ten boter of margar
appelpannekoek of
coladevla.
er of margarine bruin laten wor-
en de rolletjes in plm. 10 minuten
aan alle kanten bruin- en gaarbakken.
Minder mals vlees 20 a 30 minuten
nastoven in de afgemaakte jus (met wat
peperkorrels en een stukje laurierblad).
Deze kruiden voor het opdoen verwij
deren en de jus op smaak afmaken.
door Vruchtengriesmeelpudding
JPeL 0,75 1 melk, 75 g (8 eetlepels) griesmeel,
en een klein stukje vanille, citroenschil, 3
eetlepels suiker, mespunt zout, 2 ba
nanen, 2 mandarijntjes, citroensap (ge-
confijte vruchtjes, slagroom).
De citroen goed afborstelen en er een
dun schilletje afsnijden. De melk met
het citroenschilletje, vanillestokje en zout
zachtjes laten trekken (plm. 5 minuten).
De mandarijnen en bananen schillen. De
mandarijnen in partjes verdelen en deze
doorsnijden, zonodig de pitten verwijde-
-"n. De bananen in schijfjes snijden en
iciS citroensap erover druppelen om ver
kleuren te voorkomen. Desgewenst wat
partjes mandarijn voor garnering achter
houden. De griesmeel en de suiker ver
mengen en in de kokende melk strooien.
De massa onder roeren door laten ko
ken tot hij gebonden is. De stukjes fruit
erdoor mengen, de pudding op smaak
afmaken en in 4 kieine of één grote met
water omgespoelde puddingvorm schen
ken.
De puddir-
neren me
wenst geconfijt- --a
room.
Zeer zeker hebt U al eens Uw kleding laten reinigen. MAAR HOE WERD DEZE GEREINIGD Wij vragen daarom even
Uw aandacht. Wanneer Uw kleding namelijk door ons wordt gereinigd, betekent dit dat Uw kleding werkelijk DROOG
CHEMISCH wordt gereinigd. Daarnaast wordt Uw kleding GEAPPRêTEERD met KERN-FIX waardoor vochtwerend, kreuk-
herstellend en motvrij.
Bier schenken
Velen van ons hebben
flesjes bier in huis, hetzij voor eigen ge
bruik, hetzij voor eventueel bezoek. Dat
bier moet op een koele donkere plaats
worden bewaard, waarbij we moeten ont
houden, dat de beste te:
het bier zo rond de tien
Hebben we geen gesc/
lts, dan doen we er goed a
voor het schenken een poos
koud water te zetten, bijvoorL
teiltje onder de stromende
De glazen waarin het bier wordt
ken, leveren soms pri
zen mogen namelijk
gewassen worden, maar slechts in warm
water, waaraan wat soda is toegevoegd.
Na het afwassen worden de glazen nage
spoeld met veel stromend water. Voordat
we het bier schenken spoelen we de gla
zen nog even met goed koud water om.
Zo geserveerd zal het bier in de beste
conditie zijn.
SCHOENEN
Wist u, dat u de gepoetste schoenen
eens extra kunt laten glimmen, wanneer
u ze nog eens napoetst met een oude
nylonkous! Gooi uw kapotte nylons dus
niet zomaar in de vuilnisbak!
in de nieuwste boeken.
geen groot probleem om
die vetvlekken te verwijderen. U legt 1
onder de bladzijde met de vlek een stuk I
vloeipapier. Op de vlek strooien we 1
zorgde lange, puntige nagels en die nagels talkp^er en 5aarover he€n leggen we
hebben dikwijls de onhebbelijke gewoon- weer een stuk vloeipapier. Dan’nemen 1
te na enige tijd dwars door de toppen I we een heet strijkijzer en drukken over
van de huishoudhandschoenen heen te het vloeipapier. Op die manier zal de I
irikken. Aan lekke handschoenen heeft I vlek beslist worden verwijderd. I
s huisvrouw niets, dus.weer nieuwe Afzakkende sokken
handschoenen kopen! De meeste mannen hébben er een ver- —-1
Om aan deze narigheid een einde te ma- schrikkelijke hekel aan, wanneer de rek I
ken, doet men er goed aan in de toppen uit de boorden van hun sokken is ver-
van de handschoenen plukjes wajten te dwenen en zij tijdens het dragen gaan 1
duwen. De nagels worden in die watten I afzakken. Meestal weigeren ze die sokken I
beschermd, maar tevens wordt voorko- verder no9 dragen, ook al mankeert er I
men, dat ze door de toppen heen prikken, verder niets aan. Een goede oplossing I
voor dit probleem is het gebruik van I
-• spoelelastiek, dat heel dun is. Dat elastiek 1
kan men met kleine rijgsteekjes door de I
boorden van de sokken werken en wel j
zo, dat er aan de buitenkant niets van is I
te zien. Op die manier zijn de sokken I
weer prima bruikbaar. Manlief, of grote 1
zonen, zullen u er dankbaar voor zijn. I
En, het is maar een weet!
roeren en het
In dit koude jaargetijde hebben we een ven) pjm 15
menu-hulp voor u samengesteld. De taugé erdoor
winter wordt, vaak ten onrechte, door -
menigeen puur als „kooltijd" gezien.
Als u het groentenassortiment, waaruit ïcll.
we ook in deze tijd van het jaar kunnen
kiezen, bekijkt is er geen reden tot kla- Vlee:ro!!ctj
gen. En ook als uw keuze op kool is ge- f magere, 1
vallen, hoeft u die zeker niet alleen op 75 9- a
de bekende manier klaar te maken. 4 augurken
Geeft u, zoals-in het menu staat aan- stukje la—
gegeven, bij rode kool eens banaan. De- De lapje
ze kan apart gebakken erbij gegeven ynjven 1
worden of in schijfjes gesneden op het je een
laatst door de warme groente worden rollen ei
gemengd. binden.
In het tweede menu vormt de vlees en De boter
groente op Chinese wijze een smake- den en
lijke combinatie met rijst. aa" a"“
De vleesrolletjes, van mooie, dunne
runder- of kalfslapjes, zijn nu eens niet
met gehakt, maar met een augurk ge
vuld.
Bij het toetje wordt de vanouds beken
de griesmeelpudding opgevrolijkt do'”’
de kleur van mandarijn of sinaasapj
Spruitjes bevatten veel vitamine C
zijn, wanneer het niet vriest, tegen een
redelijke prijs verkrijgbaar. U kunt ze
in plaats van gaarkoken, ook smoren of
bakken.
Variatie kunt u ook maken door de
re spruitjes vlak voor het opdoen te
strooien met geraspte kaas.
Vis kan apart gekookt, gestoofd of
bakken worden opgediend, maar kan 1
een smakelijk onderdeel vormen
een stamppot. Per persoon kunt
100 a 150 gram schoongemaakte ¥t___
of diepvriesvis of geweekte stokvis re
kenen, wat neerkomt op 200 a 250 g vis
met graat. In de stamppot kunnen b.v.
als groente uien, wortelen of diepvries
spinazie worden verwerkt.
Weinigen zullen een bordje heerlijk dam
pende erwtensoep met een sneetje
brood of dobbelsteentjes gebakken brood
koud laten worden en terecht. De
smaak is goed, evenals de combinatie
van het peulvruchten- en tarwe-eiwit!
De appelpannekoek is, bij gebruik van
mooie rode appelen, zeer feestelijk en
vormt een warme afsluiting van het laat
ste menu.
Recepten voor 4 personen.
Vlees en groente op Chinese wijze.
Plm. 250 g doorregen varkensvlees, 50
a 75 g boter of niuigttruinj 500;g uien,
1 prei, 500 g gro^pe óf gël«; s<R>iekool
(250 g taugé), 1 a 2 teentjes knoflook.
In het tweede bestuurders over-VO
niet te voor-
dergeÜjke vlekken hJbben ge-
zullen hebben ontdekt, dat ze p
ur- en bleekmiddel niet weg
teg"