lig 1 :n. BLOEMENKIOSK STATION TILBURG NEE RL AN DIA" i I 1 5 90011 corBp! I n (L,cKoü Zondags geopend van 10 tot 16 uur Voor de Hiiishoudwenken vrouw EEN WINTERS WEEKMENU AVONDMULO 10,- TILBURGSE SPOED- 13 BESTELDIENST 10°»°^ Komen „persoonlijke” bijou’s in de mode? Fa. W. de Kuijer VAN RIJSWIJK J, DOORAKKERS DE SPECIAALZAAK VAN HET GOIRKE i?/ -- Corsetterie KICKEN C. VAN GORP-BOLSIUS I Ik i z gina 10 Vrijdag 21 januari 1966 DE TILBURGSE KOERIER Pagina 11 Chi- K Met een modern machinepark Mevrouw. deskundig personeel en krijgt U het BETERE WERK B Al Uw stoomgoederen zijn dezelfde week terug. WEL BETER CHEMISCH R El NIGINGS BED RIJ F KORVELSEWEG 174-TILBURG.TELEFOON 21697 k S WILT U IN SEPTEMBER NAAR DE Rep. in van f. 142,50 een HEUVt uur H.H. Duivenliefhebbers klaar WANDELBOSLAAN 35 TELEFOON 73265 VETBOLLEN en ONKRUID zaad voor hongerige vogels. de Speciaalzaak van het Goirke i' WIJ LEVEREN U !•».- Elegant chique en COUREUR: VIEUX met FRANSE ALLURE 225,00 NAAIMACHINEHANDEL Toonkamer Telefoon 24216 )N 26604 Smidspad 70. SMIDSPAD 15 ^TELEFOON 7DAZ.7 SMIDSPAD 15 'TELEFOON 20647 Wij zijn niet duurder NU ƒ110- Waar komt die uitdrukking vandaan KOOP NU UW KOELKAST met extra winterkorting Deze VIEUX welke al ruim 7 jaar met groot succes wordt verkocht, bevat zoveel PURE FRANSE COGNAC dat hij hierdoor tot de top- produkten van de Nederlandse VIEUX behoort. Verkrijgbaar bij de Wijn- en Gedistilleerdhandel. volg dan eerst een vooropleiding (febr.-juli) Inschrijving dagelijks van 7-9 uur Instituut „STETYCOR” L' H I 21223 71630 JU bij- i kleir beschot dat Tel. 31232 N< ST. VOGELZADEN t lage prijzen en prin Duitse ZIG-ZAG NAAIMACHINES gekleed gaan zonder een passend CORSET of B.H. is niet mogelijk. Ga dus eerst naar SCHOENHANDEL RUIMT WEER DRASTISCH OP B. P. Bagchus 1 wol- N.É -vïg. Koestraat 98 - TILBURG Tel. 26826 tding ’gS rach- j is BKOEDSCHOTELS in diverse prijzen Alles voor de ware liefhebber Laag- I dden- I aider’ I ands- I Be- I Per I HEUVELRING 152 (bij Piusplem) Tel. 04250-26328 tegen ma kwaliteit nog dikwijls Het is echter I die vetvlekkei ine hoe- »n kleine altijd een paar ij voor rest jus of gesmol- jarine, aardappelen - of gegarneerde cho- Volop TABAKSTELEN (geen rommel) Prima DUIVENVOER DUIVENMANDEN BESCHERM DE VOGELS H.H. Vogelliefhebbers pan i blokjes pan te- se, zout mengsel ge- óók Hint u op ren. ikte verse iets runder- of kalfslapjes boter of margariene, zout (peperkorrels, Brandt 130 uren op één vulling. Wij geven tot en met 31 januari 1966 op kledingstukken die droog chemisch gereinigd moeten worden 20% KORTING VOLAUTOMATISCH HALF AUTOMATISCH Wij hebben reeds een ZIG-ZAG in koffer voor 565,00 465.00 Het nieuwe seizoen nadert! Alle BROEDMATERIALEN volop voorradig. trekken. Een goede c zo’n gekreukt te hangen. juist >eken een nargarine DAMES-, HEREN- en KINDERSCHOENEN Speciaal ook in STEUNSCHOENEN IOORDSTRAAT 73 TILBURG TEL. 26937 1T.-ANNAPLEIN 14 TILBURG TEL. 23692 Fa. W. de Kuijer Min. Mutsaersstr. 5 Theresia en Smidspad 70 Tel. 31232 »ren. De schil), kaneel (6 a 8 groene ge- s). bakmeel met het t:-‘ 1“ In het midden een Het vlees-c maken en i ven. Noordstraat 28-30 TILBURG FIRMA gil KLAVERSTRAAT 9-15 ST JOSEPHSTRAAT 136 H Ook verkrijgbaar bij onze wederverkopers! U Deze 0BUTAGAS rol kachel Ook voor uw tuin berken vogelhuisje a 12,75. koekepan warm doch niet bruin laten worden. Zoveel beslag erin gieten, dat de bodem juist bedekt is. De pannekoek aan j beide kanten bruin- en gaarbakken. De E'ZZxHX...„ do„ slerk 1 garine aan beide kanten even bakken en i .p „L„„ ze tussen de dubbelgeslagen pannekoe- X ?chvUV^nC11 - S FuéZ^d'£v»n r’r.r.fiifo Vore J 1 bleekmiddel en strooi daarvan I daan, zodat het water niet kan weg lopen, laten we wat water in de kuip lopen, zodat het wolbleekmiddel in dit water wordt opgelost. We laten dit enige uren inwerken en dan zult u zien, dat de bruine vlek of vlekken zijn verdwenen. Hebt u bij de eerste keer niet voldoende succes en is er nog iets van de plek te zien, dan herhalen we de behande ling. Het woJbleekmiddel is niet schade lijk voor uw badkuip. andere factoren. KRUIKENTIJ1 constant; hoe de mode op allerlei d‘e het s mode persoonlijk toe. Zij weet altijd J-org o« winti een uitzondering, een aparte ver- WBBr onder wie vooral veel artiesten, kunnen irheid komen, wenden zich, ter slaaP kc ANDREW FUCHS. Om geer ar, die met een ongekend scherp ‘Jee’t bijous ontwerpt èn vervaardigt, de kruik s in allerlei i de temperatuur voor graden Celsius jeschikle koele i aan het bier losje in flink irbeeld in een ie kraan. wordt geschon- >roblemen op. De gla- It nooit met zeepsop "i. Appelpannekoeken 0,5 1 melk, 250 rijzend bakme (liefst met r garine, suiker, k. confijte kersjes). Het zelfrijzend bc een kom zeven. I KRUIKENTIJD snel koud hebben, zien met c iter naderen. Voor hen wordt weer „kruikentijd’’, want anders "“H ze in het koude bed niet in romen. geen wateroverlast in bed te krijgen, ft iedereen de neiging de dop van 'ruik stevig vast te draaien, met als gevolg, dat de volgende dag die dop niet meer los te krijgen is. Wanneer u de schroefdraad van de dop Ook ontwerpt en eventjes met wat vaseline, insmeert, shitterende avond- levert het toedraaien de volgende dag geen problemen meer op. In dat geval kunt u het -“lossen, door het bewus de douchecel of ba< dadelijk nadat iemand gebaad heeft. Er hangt damp en die zorgt ook van de kreuken. LUCHTIGE PANNEKOEKEN Wanneer men lekker luchtige pannekoe- ken wil bakken, dan doet men aanvan kelijk de dooiers van de eieren bij het beslag. Het wit klopt men luchtig op en dit wordt later aan het beslag toe gevoegd. Het resultaat is verrukkelijk. VETVLEKKEN IN ONZE BOEKEN veelal de waarde h SS FEkh”x“ gelijks in hun boeken Weten te krijgen. he!mkap, die enigs; Soms is 't ons 'n raadsel hoe 't ze lukt, kuiP. in het spras deze dames hebben bovendien keurig ver- maar de vetvlekken zijn er en dan noemd, vandaar de MESBEHANDELING Wie zijn messen lang in goede conditie ligt, wenst te houden, moet met een paar be- plaat langrijke dingen rekening houden. De messen moeten niet worden gebruikt voor diverse huishoudelijke bezigheden, zoals het snijden van papier, karton en hout. Ze worden slechts gebruikt voor de maaltijden. Voor die andere werkjes houden we een speciaal mes ter beschik king. De messen worden snel bot, wanneer i ermee snijden met metaal, aardewerk plastic als ondergrond. Hout is hiervooi het best geschikt. Niet alleen wor de messen bij het gebruik van i andere ondergrond snel bot, madr ze schadigen dit materiaal ook. Hebben uw messen een niet-metalen handvat, dus bijvoorbeeld hout, hoorn of kunststof, dan doen we er goed aan, de messen bij het afwassen niet geheel en al in ons sop onder te dompelen. Rei nig het metaal zonder dat de heften nat worden en reinig deze heften afzonder lijk. U loopt dan de minste kans, dat de handvatten loslaten. Fluwelen kleding Kreuken in fluwelen, of velours kledi- zakken er moeilijk uit en zo’n kledingsu raakt daardoor meteen veel van zijn r’ rie kwijt. Vocht echter doet de stof prac tig glad trekken. Een goede oplossing daarom zo’n gekreukt kledingstuk 's nachts buiten te hangen. Het vocht dat ’s nachts neerslaat is juist voldoende om de kreuken te verdrijven. Bij regen achtig weer moeten we dat natuurlijk niet doen, want anders is het kledingstuk vol komen nat en dat is de bedoeling niet. t probleem toch iste kledingstuk jadkamer te hangen, daar gedouched of dan nog zo’n dikke voor 't verdwijnen Huiishoudhandschoenen Dames die graag keurig verzorgde han den hebben, gebruiken meestal rubber huishoudihandschoenen. Maar velen van 130 Ltr. tafelmodel van 298,— voor .278,— 170 Ltr. kastmodel van 425,— voor 395,— 305 Ltr. kastmodel van 775,voor 695, 5 JAAR SCHR. GARANTIE. Betaling 6, 12 of 18 maanden. Weinig zaken zijn zó aan verandering onderhevig als het wterlijk van de moderne, goedgeklede vrouw. Dat uiterlijk wisselt mèt de mode, de haardracht, het kleuren schema van het seizoen, de make up en nog vele andere factor*»" Toch blijft in al deze veranderingen één factor gebied ook zij, de echt geklede vrouw past die de zeer persoonlijke noot te vinden, die haar tot schijning maakt. Hoe langer hoe meer vrouwen, t.v.-sterren en anderen die geregeld in de openbaai verkrijging van die „persoonlijke noot” tot ROBERT Robert Andrew Fuchs is een jonge Haagse kunstenaar, die met een O! ling na afkoeling keren en gar- voor mogelijkheden en een stel vaardige vingers bijous ontwerpt iet partjes mandarijn en desge- en kleding voorziet van juist dat borduursel dat er iets bijzonders van r reconfijte vruchtjes en geslagen Hij maakt colliers, oorhangers, armbanden, ringen, ceintuurs, corsages vormen en kleuren, maar altijd zó dat ze passen bij de persoonlijkheid van draagster èn bij de gelegenheid waarvoor ze moeten dienen. z:‘ -vervaardigt hij mode in de ruimste zin van het woord, van schitterer 250 g (plm. 3 kopjes) zelf- japonnen tot televisiepyjama’s en hoeden. leel, 1 ei, wat zout, 4 appelen Verscheidene bekende coilegae-couturiers maken trouwens graag van zijn adviezen rode schil), boter of mar- en bijou s gebruik om hun eigen ontwerpen op te luisteren. Enkele bijou's van Robert i i /cao Andrew Fuchs waren onlangs te zien> in een les over het. kiezen van kleding, die door de Stichting Teleac- in het kader Van de cursus „Kennis van Textiej" werd uit zout in gezonden. en kuil- Het adres van Robert Andrew Fuchs is: Hackfortstraat 92, Den Haag. Tel. (070)-609566. sesrolletjes '■agere, dunne r. 5 g, a 75 g t igurken, peper, stukje laurierblad). “jes extra plat laten slaan en in met zout en peper. Op ieder lap- »en augurk plaatsen. Het lapje op en met wit garen of touw vast- 2 eetlepels zoete soyasaus, 3 eetlepels tomatenpuree, zout (peper). De taugé in ruim water wassen en de vier appele bovendrijvende doppen verwijderen. De appelsnippt savooiekool snipperen. De uien, prei en °veri9< knoflook schoonmaken en kleinsnijden. hot Mnlrhn Het vlees zouten. De boter of margarine bruin laten worden en h!—1- hr* bruin bakken. Uien, prei en knot toevoegen en even meebakken. De van het vuur nemen, het vlees in snijden en met de kool in de j rugdoen. Soyasaus, tomatenpuree en desgewenst peper door het n__. en het geheel zachtjes laten sto- *c minuten. Op het laatst de WA mengen, -groentemengsel op smaak af- er drooggekookte rijst bij ge- „EEN STUK IN ZIJN KRAAG HEBBEN" Hiermee bedoelen we, dat iemand goed dronken is. De uitdrukking is als volgt te ontleden. Een stuk is een grote hoe veelheid, in dit geval alcoholische drank. Kraag betekent hier in de oud- Nederlandse vorm „hals" of „keel". Dus een grote hoeveelheid drank door zijn keel hebben. „Iets op de keper beschouwen" Dat wil zeggen iets zeer nauwkeurig be kijken. Het is 'n term uit de lakenhandel. Wanneer men de fijnheid of grofheid van een weefsel wil onderzoeken, drukt men het wollige, harige, waarmee de grond van het weefsel is bedekt, tegen de draad in en iets terug, waardoor men de sche ring en inslag van het weefsel kan zien. De kettingschering wordt door de wevers „keper" genoemd. Wanneer men iets op de keper beschouwt, dan komt dit er dus op neer, dat men het zeer nauwkeurig on derzoekt en bekijkt.- „Botje bij botje leggen". Hieronder verstaat men dat elk zijn deel in de gemeenschappelijke koster draagt. Voor de moderne hedendaagse mens is dit eigenlijk een merkwaardige uitdruk king, waarvan hij vermoedelijk de zin niet begrijpt, want onder „botje" ver staan wij tegenwoordig een kleine plat- vis, of een beetje. Deze hebben met de uitdrukking dan ook niets te maken. Uit de verklaring blijkt reeds, dat de uit drukking al heel oud moet zijn, want een „botje" is een penning, een zilveren muntstuk, dat gedurende de middeleeu wen (tot ongeveer 1490) in verschillende Nederlandse gewesten in omloop was en -1-, a-aarde had van vier duiten. De toonde een zittende leeuw lekt was met een gesloten ie enigszins leek op een vat of lakgebruik „botte" ge le naam „botje”. tje maken en hierin het ei breken. Van het midden uit roerende, het ei met het bakmeel vermengen. Wanneer de massa stijf wordt' de melk bij gedeelten toe voegen tot een samenhangend beslag is verkregen. Dit goed glad kloppen en langzaam verder verdunnen met de rest van de melk. De appelen goed wassen, twee vier appelen schillen en snippet an.noicr,ir,pers door het beslag arige appels met een boor het klokhuis ontdoen en overdwat Her'öf'maïgarine Plakken snijden, hierin het vlees Voor de Pannekoel ei en knoflook veelheid boter of m< Geheel compleet met tank, drukregelaar, eerste vulling gas en slang. ontvangt U terug voor uw oude radio bij aankoop van een luxe radiocombinatie vanaf 498,-. Bet. in 6, 12 of 18 mnd. Gebakken rolpens, rode kool met ba naan, aardappelpuree - vanillevla. Rijst met vlees en groenten op Chi nese wijze - fruit - koffie. Vleesrolletjes, prei, aardappelen vruchtengriesmeelpudding. Varkenskarbonade, spruitjes, aardap pelen - yoghurt. Visstamppot - vruchtensla. Erwtensoep - brood - fruit. Ham met witlof, 1 ten boter of margar appelpannekoek of coladevla. er of margarine bruin laten wor- en de rolletjes in plm. 10 minuten aan alle kanten bruin- en gaarbakken. Minder mals vlees 20 a 30 minuten nastoven in de afgemaakte jus (met wat peperkorrels en een stukje laurierblad). Deze kruiden voor het opdoen verwij deren en de jus op smaak afmaken. door Vruchtengriesmeelpudding JPeL 0,75 1 melk, 75 g (8 eetlepels) griesmeel, en een klein stukje vanille, citroenschil, 3 eetlepels suiker, mespunt zout, 2 ba nanen, 2 mandarijntjes, citroensap (ge- confijte vruchtjes, slagroom). De citroen goed afborstelen en er een dun schilletje afsnijden. De melk met het citroenschilletje, vanillestokje en zout zachtjes laten trekken (plm. 5 minuten). De mandarijnen en bananen schillen. De mandarijnen in partjes verdelen en deze doorsnijden, zonodig de pitten verwijde- -"n. De bananen in schijfjes snijden en iciS citroensap erover druppelen om ver kleuren te voorkomen. Desgewenst wat partjes mandarijn voor garnering achter houden. De griesmeel en de suiker ver mengen en in de kokende melk strooien. De massa onder roeren door laten ko ken tot hij gebonden is. De stukjes fruit erdoor mengen, de pudding op smaak afmaken en in 4 kieine of één grote met water omgespoelde puddingvorm schen ken. De puddir- neren me wenst geconfijt- --a room. Zeer zeker hebt U al eens Uw kleding laten reinigen. MAAR HOE WERD DEZE GEREINIGD Wij vragen daarom even Uw aandacht. Wanneer Uw kleding namelijk door ons wordt gereinigd, betekent dit dat Uw kleding werkelijk DROOG CHEMISCH wordt gereinigd. Daarnaast wordt Uw kleding GEAPPRêTEERD met KERN-FIX waardoor vochtwerend, kreuk- herstellend en motvrij. Bier schenken Velen van ons hebben flesjes bier in huis, hetzij voor eigen ge bruik, hetzij voor eventueel bezoek. Dat bier moet op een koele donkere plaats worden bewaard, waarbij we moeten ont houden, dat de beste te: het bier zo rond de tien Hebben we geen gesc/ lts, dan doen we er goed a voor het schenken een poos koud water te zetten, bijvoorL teiltje onder de stromende De glazen waarin het bier wordt ken, leveren soms pri zen mogen namelijk gewassen worden, maar slechts in warm water, waaraan wat soda is toegevoegd. Na het afwassen worden de glazen nage spoeld met veel stromend water. Voordat we het bier schenken spoelen we de gla zen nog even met goed koud water om. Zo geserveerd zal het bier in de beste conditie zijn. SCHOENEN Wist u, dat u de gepoetste schoenen eens extra kunt laten glimmen, wanneer u ze nog eens napoetst met een oude nylonkous! Gooi uw kapotte nylons dus niet zomaar in de vuilnisbak! in de nieuwste boeken. geen groot probleem om die vetvlekken te verwijderen. U legt 1 onder de bladzijde met de vlek een stuk I vloeipapier. Op de vlek strooien we 1 zorgde lange, puntige nagels en die nagels talkp^er en 5aarover he€n leggen we hebben dikwijls de onhebbelijke gewoon- weer een stuk vloeipapier. Dan’nemen 1 te na enige tijd dwars door de toppen I we een heet strijkijzer en drukken over van de huishoudhandschoenen heen te het vloeipapier. Op die manier zal de I irikken. Aan lekke handschoenen heeft I vlek beslist worden verwijderd. I s huisvrouw niets, dus.weer nieuwe Afzakkende sokken handschoenen kopen! De meeste mannen hébben er een ver- —-1 Om aan deze narigheid een einde te ma- schrikkelijke hekel aan, wanneer de rek I ken, doet men er goed aan in de toppen uit de boorden van hun sokken is ver- van de handschoenen plukjes wajten te dwenen en zij tijdens het dragen gaan 1 duwen. De nagels worden in die watten I afzakken. Meestal weigeren ze die sokken I beschermd, maar tevens wordt voorko- verder no9 dragen, ook al mankeert er I men, dat ze door de toppen heen prikken, verder niets aan. Een goede oplossing I voor dit probleem is het gebruik van I -• spoelelastiek, dat heel dun is. Dat elastiek 1 kan men met kleine rijgsteekjes door de I boorden van de sokken werken en wel j zo, dat er aan de buitenkant niets van is I te zien. Op die manier zijn de sokken I weer prima bruikbaar. Manlief, of grote 1 zonen, zullen u er dankbaar voor zijn. I En, het is maar een weet! roeren en het In dit koude jaargetijde hebben we een ven) pjm 15 menu-hulp voor u samengesteld. De taugé erdoor winter wordt, vaak ten onrechte, door - menigeen puur als „kooltijd" gezien. Als u het groentenassortiment, waaruit ïcll. we ook in deze tijd van het jaar kunnen kiezen, bekijkt is er geen reden tot kla- Vlee:ro!!ctj gen. En ook als uw keuze op kool is ge- f magere, 1 vallen, hoeft u die zeker niet alleen op 75 9- a de bekende manier klaar te maken. 4 augurken Geeft u, zoals-in het menu staat aan- stukje la— gegeven, bij rode kool eens banaan. De- De lapje ze kan apart gebakken erbij gegeven ynjven 1 worden of in schijfjes gesneden op het je een laatst door de warme groente worden rollen ei gemengd. binden. In het tweede menu vormt de vlees en De boter groente op Chinese wijze een smake- den en lijke combinatie met rijst. aa" a"“ De vleesrolletjes, van mooie, dunne runder- of kalfslapjes, zijn nu eens niet met gehakt, maar met een augurk ge vuld. Bij het toetje wordt de vanouds beken de griesmeelpudding opgevrolijkt do'”’ de kleur van mandarijn of sinaasapj Spruitjes bevatten veel vitamine C zijn, wanneer het niet vriest, tegen een redelijke prijs verkrijgbaar. U kunt ze in plaats van gaarkoken, ook smoren of bakken. Variatie kunt u ook maken door de re spruitjes vlak voor het opdoen te strooien met geraspte kaas. Vis kan apart gekookt, gestoofd of bakken worden opgediend, maar kan 1 een smakelijk onderdeel vormen een stamppot. Per persoon kunt 100 a 150 gram schoongemaakte ¥t___ of diepvriesvis of geweekte stokvis re kenen, wat neerkomt op 200 a 250 g vis met graat. In de stamppot kunnen b.v. als groente uien, wortelen of diepvries spinazie worden verwerkt. Weinigen zullen een bordje heerlijk dam pende erwtensoep met een sneetje brood of dobbelsteentjes gebakken brood koud laten worden en terecht. De smaak is goed, evenals de combinatie van het peulvruchten- en tarwe-eiwit! De appelpannekoek is, bij gebruik van mooie rode appelen, zeer feestelijk en vormt een warme afsluiting van het laat ste menu. Recepten voor 4 personen. Vlees en groente op Chinese wijze. Plm. 250 g doorregen varkensvlees, 50 a 75 g boter of niuigttruinj 500;g uien, 1 prei, 500 g gro^pe óf gël«; s<R>iekool (250 g taugé), 1 a 2 teentjes knoflook. In het tweede bestuurders over-VO niet te voor- dergeÜjke vlekken hJbben ge- zullen hebben ontdekt, dat ze p ur- en bleekmiddel niet weg teg"

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1966 | | pagina 11