A 1 I j iBMi I 379,- fel Kalkoen vroeger een luxe op tafel was ndffiOLEN 'ïtlobqlette A. SPIJKERS ZN. I I ISHELlI iPlK i! x x HET „A-1”-PROGRAMMA ku/fcoenen en van hele industrie een MES NU uit voorraad leverbaar E.E.G. FRITES.... treinen vol GEBRUIKTE WAGENS Dokters ÏS ij Thans is opfokken, slachten distribueren Spanje legt beperking op chartervluchten ST.-JOSEPH 0 SHELL :n? X i t i x t X s O tegen de ont- ht dat er uit bij roze en voor die gashaard VAN IERLAND^ A.B.C. X Ford-initiatief garandeert goede gebruikte wagens I Wintersportavond j BS met modeshow SnreS de volgende berekening uit- In e gewerkt: ,o« kS.* ïert! 1 zondagsdienst wel onderdelen als arbeidsloon, waarbij overigens de gebruikelijke clausules gel den: voor grote reparaties, zoals het ver vangen van een complete motor of een motorrevisie is een aparte regeling van “i; rkr,'s- Vrijdag 3 december 1965 DE TILBLRGSE KOERIER Pagina 3 Pagina 2 ierijzi jes ge rijs van en- sr in tegen. KALKOENRECEPTEN h, of né ’t heren n bovendien. ten STOFFENHUIS toe? gewi oorko Dijk i Tel. 22346 Th. v. Aquinostr. 43 - Besterdring 139 .«t66-Tel. 20431 voor LEO XIII-STRAAT met pommes frites of aardap- TILBURG TELEFOON 21767 r i tel. 21173 12.00-12.30 hepen en iet melk tel. 24107 tel. 25251 Opbrengst St.-Nicolaascollecte 04247-250 SUPER VEILIG ,,n’ NAAM in gas”! haardolii Zorg dat ook U in het bezit komt van zo’n SPORTIEVE en DEGELIJKE bromfiets. Kragen Knopen Corsages Ceintuurs cede handelaar/ sur kan U deze Wasserij van een de beste brandstof voor uw oliehaard Bekend om zijn KWALITEITSWERK EN SNELLE SERVICE Capucijnenstraat 152 - Tel. 21394 AERS ese kerk) REISBUREAU RUYS CO. organiseert in samenwerking met HAMERS VAN HOOFF een wintersportavond met modeshow van ski- en après-ski- kleding, onder de titel: „KIES DEZE WINTER EEN PLAATS IN DE ZON" thee- >4 er- dat te- i te rielen leiden meer Dierenartsen C. J. v. d. Brink, Bosscheweg 510 Bogaard, r'~ - luxe bevolkii t hier ’N TETRAZI 1 pakket kalkoen boter 3 ee" no- peper 1 thee.^^. reeds 1 blikje chai wonder dat mfcu helt voer zó samen Men ht rekening uit- Apothekers Cloosterhuis, Heuvel 36 Sleddens, Korvelseweg 137 de kalk,jen in met idekt deze met dun- met garen vast- ..^stanji "'koen hier irderen me houden, tiaiiië optie- zouden kc volgen— -Nicolaascollecte ruim 922 gulden j voor uw centrale oliestook-installatie 4.4.4.4.4.' 4- 1 „Achter de schermen" een slachtkuiken? Deze vraa-" it bij u c kuiken: 1 foor een eendaags kuiken: slacht- vijfen veertig cent betaald. De- s komen in hokken waar zo'n ks rondlopen. Geen wonder dit aantal zo vlug moge! vork te ■*Cht komt wit, dan is de kalkoen gaar, b >nden vocht is deze nog niet gaar. Reker racht de braadtijd ca. 30 min. per pond. Ne- al- worden t grote omatisch en later ren van r voort - dieren 25.000 ki{ 4 a 6.000 ka 4.000 eS gaar met de kal- ten. te ge- Serveren n gaar is pelpurée. der mee Dr. Rijnders, Westermarkt 156 Dr. Perm, Spoorlaan 108 Dr. Bruisten, Burg. v. Meursstraat 53 Dr. v. d. Vaart, Tuinstraat 85 id van 1 op donderdag 9 december a.s. in de Studiozaal van de Stads schouwburg, Tilburg, aanvang 20.15 uur. Toegangsbewijzena ƒ1,50 zijn verkrijgbaar bij; RUYS CO., Reisagenten spoorban 12e, Tilburg HAMERS VAN HOOFF 5°’ ™bur9 „eresul-- *-andel in iiandel vaal "1 bekend. L de dupe van sr komt het •t zonder meer op de 1 een bepaalde cate- wagens de verkeensvei- ir wordt gebracht. a gebruikte larkt en do leel in 1 van jigen se op de Fri- toenen. Men moet mogelijke tijd een zo groot mo- 1 te behalen. De voor- hele zorg. Het is een jeworden dit mesten, aren van kalkoenen, alleen door enkele enen geslacht. Dit is nu s. Alleen reeds bij Fri- eweg 510 Goirleseweg 7a lli a.-dslede in een mnk hete oven mooi bruin laten worden en hierin de kalkoen vlug aan alle kanten bruin schroeien. Daarna tempert U de oven tot matig heet. Om het uitdrogen te voorkomen bedekt U de kalkoen r"-" aluminium folie. Het gebraad geregen bedruipen. Een half uur voor het g worden haalt U de folie er af om c toen een knappend bruin korstje en'“w<Mdt ven- Om le zien 01 de kaIkoen acht we- Prikt U met een vork in een dik g zetten trekt deze er weer uit en druk platte kant van de vork te stane gaatjes. Is he it wit, dan is de k Tandartsen Dijkstra, Korvelseweg 105 Spreekuurtijden: zat. én zon. en 17.30-18.00 uur. □OR gestelde eisen te o.a. gebruik ge ile reconditioning ge- tel. 73442 tel. 20283 tel. 26352 tel. 26834 1 cx^iiionstr Om niisx Prima service en snelle levering bij Ook voor vaste brandstoffen I I het aangewezen adres! BESTELADRESSEN: Hazelaarstraat 1O Tel. 32520-34494 W estermarkt 3 Tel. 72258 Insulindeplein 24 Tel. 262^724475 Kervelseweg 66 Tel. 20225 bewustelooi haantje ten ingepakt bedrijf zo'n 1 enorm hard g^— in Brabant is zo hoog als drie jaar l aan genoeg. Nu zijn die maximaal drie i heer Sprangers. weten, dat me len kan kopen. F bevat ondermeer coenborst." GOIRLE I Dr. Schrader, Tilburgseweg 21 I Goirie tel. een volautomatische kaptein mobylettei schotel leggen, waarover de saus gegoten po- wordt. sant De schotel garneren met gestoofde toma ten en peterselie en serveren met maca roni en sla. KALKOEN MET ZUURK( 1 pak kalkoen bouten gesneden kalkoen - zout, peper sinus ot seWerijzout, 50 g. war- steentjes gesneden - e danken, (zo vertelde °‘ket sap van 1 Sprangers uit Dongen, “e dobbelsteentjes 1 «iers van de Nederland- “,erJr Ford g wordt o._ speciale 1 n waarmee een gereedmaken mobielen wordt warm verwi, de kalkoi zijde, gej. vleugelpt ers met zo weinig vouwen korte tijd een dier De poten s. rn». gebo d het in br de kuikens geschikt zijn is voor een eld worden. 4 triemachine» J Wij zijn dol op patates frites! Jaarlijks eten wij er 22.500 ton van. Een hoeveel heid die gelijk is aan het gewicht dat in 2250 spoorwegwagons kan worden ver voerd. Een trein van 45 km lengte... Dit staat te lezen in een enquête die het Inlichtingenbureau voor Aardappelen on der ruim 1000 gezinnen Iheeft gehouden. Vooral de Nederlanders ten zuiden van de grote rivieren eten graag „frites", tweemaal zoveel als die van „boven de Moerdijk". Het vullen van de kalkoen: Van de vulling wordt een gedeelte in de nekholte gestopt, het vel er over heen ge trokken en dichtgenaaid met een dun touw of garen. De rest van de vulling wordt in de borstholte gestopt, vooral los en luchtig als brood gebruikt wordt daar door het braden en het vocht de vulling uitzet. Dichtnaaien en met hetzelfde ga ren de poten samen binden over het staartgedeelte zodat de poten dicht tegen p ae iirciFK.1 nun- het Schaam liggen. Vóór het opdienen dat het juiste ge- '"ordt h^‘^ren er uit ^trokken. Ook natuurlijk SoeP: Met het 009 °P verwerken laid voermengsel. eventuele kalkoenresten is het nuttig bouillon te trekken van de nek, lever en maag. steloos. Binnen het halt uur is het - met een strikje om zijn j 'rt. Het is een interesse pluimveeslachterij, waar u gewerkt wordt Verbruik in het zuiden van het land Dat kalkoenen niet alleen met Kerstmis dioch ook met Pasen geconsumeerd v den is vooral te danker - ons de heer Wim een van de grossiers van ..cuviwiiu se Diepvries Unie, die onder meer de Fri-Ki-priodukten distribueert in Limburg (Noord), Zeeland en Brabant) aan de „klein verpakking". Het komt veel voor dat winkeliers kalkoen bestellen, wan neer een klant deze wenst te hebben voor een etentje ter gelegenheid van een jubileum, verjaardag of op een ge zellig avondje. Het verbruik van kalkoen thans vijfmaal zo hccg leden. Toen had men bijna een hele week het malse kalkoenen, kilo wegen, aldus de „Van belang is het te thans ook kalkoen-delei verpakking hiervan b poten, dijen of kalkoen! Reeds twee jaar geleden is een specia le afdeling van Ford Amsterdam begon nen om de A-l-organisatie voor te be reiden en de dealers de voorlichting en opleiding te geven, die noodzakelijk is Keurig in het gelid hangt het ge slachte pluimvee aan de transport band. 1 had men fokprodukten kunnen m van prima kwaliteit. Een at in korte tijd gemest kon dat voor de huisvroüw han- Een kalkoen, die ook in zin verbruikt kon worden. j - werden in Amerika goed- rikaanse. De ach ook buiten de kerstdagen at gewerkt in de Europa importeerde deze kal- om gelijke tred __1 bij Fri-Ki (Boxmeer) de gro- -- lufaiveeslachterij, had men wel be- slling voor deze Amerikaanse kal- 1. Men importeerde ze. om aan de door voldoen. Hierbij maakt van een demonstratiewagen systeem voor het j —5ruikte automc 11 eerd. ^verstanden te voorkomen, dient te worden gezegd, dat ook gebruikte wagens van andere merken door de Forddealers in A-l-conditie kunnen wor den gebracht en verkocht. Tevens wil men er op wijzen, dat niet iedere gebruikte arkt en de wagen in A-l-conditie kan worden omringen- gebracht. Deze wagens zullen dan ook heeft de niet in het kader van Ihet Al-program- Sn»«m«Kioi ma worden opgenomen en kunnen dus ook niet met A-l-garantie worden ver kocht. De N V. Nederlandsche Fond Automo biel Fabriek hoopt met dit initiatief bij te dragen tot een gezonde sanering van de handel in gebruikte automobielen; een sanering, die niet alleen zal If tot tevreden klanten, maar ook tot verkeersveiligheid! kADT MEN KALKOEN. «u«Koen moet allereerst minstens uur ontdooid worden. Indien U hc heeft, in stromend koud water, nt vuul m water gebruiken. Nadat het pakje tjes maag, lever en de apart verpakte nek d'e vijderd is uit de lichaamsholte, kan kalkoen hoofdzakelijk aan de binnen- ie, gepeperd en gezouten worden. De 'junten worden naar achteren ge en over de rug samengebonden. i worden samen tegen het lichaam aan gebonden. Tijdens de bereiding dient het wel aanbeveling zowel in j als in braadslee de borstzijde van «c kalkoen naar boven gericht te houden. In de pan: Circa 200 g. boter of marga rine dampend heet laten worden. Wach ten tot het schuim blln" daarna het vlees - dicht schroeien tot de kleur mooi licht bruin is. Een half kopje water toevoegen nadat U de pan van het vuur hebt geno men. Het water iets laten indamnon de kalkoen op braden. De kalkoen en er een klontje bc water bijvoegen. joed gesloten ge HNI of poulet 30 g. 3 eetlepels bloem 1 ui -1 theelepel selderijzout 1 ui vandaag reeds 1 blikje champigons Pit kopje ge- aan te vi kalkoenen of kookte spaghetti, die voor het koken in door Ford ukken om in ja- stukjes van ca. 3 cm. gebroken is 50 g. Kortgeledf J- -JParmezaanse kaas paneermeel. Van de kalkoenbouten of -poulet 'n bouil- ko- Ion trekken met zout, selderijzout en de - - _.=2nde ui (duur minstens 2 d 3 uur). Maak een santjes wil slachten, gebonden saus (roux) van boter, bloem en dat de kisten op het warme bouillon. Zout en peper naar rijf aanwezig zijn, 'n smaak toevoegen (ca. 3 kopjes bouillon). -j._ Het vlees van de gekookte kalkoen in re pen snijden en met de champignons en de spaghetti door de saus mengen. Het geheel in een ingevette vuurvaste schotel gieten, bestrooien met Parmezaan- nden de haan- se kaas en paneermeel. de balustrade" Gratineren in een hete oven. srknemers doen niets an- 1 dag uit met een elek- SCJ^ snede over de slokdarm ka Wie at er enkele jaren geleden kalkoen? '1-- Het was een té luxe artikel voor het 1 merendeel van de bevolking. Alleen met dergelijke de Kerst kwam het hier of daar op ta- gevestigd f«L van Fri-Ki Was de prijs geen direct bezwaar, dan had men toch wel iets tegen het ge wicht. Men was de mening toegedaan, dat de kalkoenen groot en zwaar moes ten rijn. Gewichten van zeven tot elf ki lo was normaal. Hele zware kalkoenen L«.„lden zelfs wel eens twintig kilo- im. Er waren ook wel opfokbedrijven, Vroeger werden n oudsher zelfs. Toch waren het bij poelïeren kalkoe» een bedrijf koppels van veertig tot wel g kalkoenen, die dan in december Ki 1 gesftacht werden en werden verkocht als gehe vers. Was er een vermeerderingsbedrijf kalk ■izend van deze dieren had, dan it zeer veel. Het waren kalkoe- geboren wanen in april, mei of li. j De in snel tempo groeiende automobiel- markt heeft ook geresulteerd in een steeds levendiger handel in gebruikte wagens. Dat deze handel vaak tot ex cessen leidt, is alom bekend. Soms zijn alleen de klanten de dupe van een „oc- goede gebn casion"; nog meer komt het echter demonstreer voor, dat door het - - urvaste schotel doen weg brengen van de fijn gekruimelde gorie gebruikte t ligheid in gevaai Vier vaders voor honderd hennen Men had goed kon reeds aardige heer Moorman, directeur Boxmeer wees c... maitig fokmateriaé.. worden uit Amerika. ichtkuiken? Deze vraag KALKOEN CASSEROLE opgekomen. Voor een Kalkoenresten, in stukjes gesneden 1 legras betaalt men vijf blikje champignonsoep V» kopje room sndaags kuiken: slacht- of koffieroom 1 blikje doperwtjes 1 - fijn gehakte paprika (vers of conserven) lu n 2 theelepels citroensap 2 kopjes dus rijst 3 kopjes water zout 1 ui slijk 1 kopje cornflakes. De rijst met de ui gaar en droog koken, de ui er uit halen. De soep met de room vermengen en op 'n zacht vuur tot een gladde saus roeren. Hierdoor heen de kalkoenresten, paprika, roensap en de gekookte rijst mengen. een ingevette vuurvaste schotel d en bestrooien met d_ cornflakes. In een matige oven 20 minuten goed ver warmen. Serveren met gemengde sla. COOL of 1 in stukken 500 g. zuurkool */t theelepel dille 0 g. vet spek in dobbel en 1 kopje witte land- an 1 citroen. -vet spek uitbakken en rin de kort tevoren gezouten kalkoen bouten ca. 1 uur smoren (dus met deksel). Tijdens dit smoren zo nu en dan een scheutje wijn of een paar druppels ci troensap toevoegen. Daarna de zuurkool, die tevoren vermengd is met dille of sel derijzout, op de bouten leggen. De rest van de wijn of citroensap nu ook toevoe gen en het geheel zachtjes gaar stoven. Bij deze schotel aardappelpuree of rijst laar'qe- KALKOEN PROVENQALE kalkoen 1 kalkoen 250 g. gehakt, half kalfs, Nu zijn varkens 2 kopjes bouillon een 3 paar takjes selderij 500 g. kastanjes öii>' 1 teentje knoflook óf Ht theelepel knof- tien lo°kpoeder zout, peper aroma, een De paar druppels 1 mespunt kokskruiden eer 4 plakken vet spek. In de bouillon, die ook van blokjes ge maakt kan zijn, worden de geschilde kas tanjes half gaar gekookt met de selderij. Het gehakt aanmaken met de kokskrui den, peper, zout, aroma en knoflook. De afgekoelde kastanjes hier door men- gen en de kalkoen hiermee vullen. Dicht- ’s naaien en barderen met het vet spek (zie Henen het spek en de touw- j verwijderen. De vulling met gestoof de tomaten en peterselie om en om rond de kalkoen schikken. Serveren met fijne groenten en cranberry compote. IMPERIAL LONDEN TURKEY ei iicnaam 1 kalkoen 750 g. gehakt (half kalfs, idinq ver- kalis varkens) 1 kalfszwezerik 1 rel in pan bIikie truffels in kleine stukjes gesneden e van de 2 eieren zout- peper aroma, een paar druppels 2 glazen cognac 1 eetlepel bloem. Het gehakt aanmaken met de eieren, zout, ‘b]jnaweggëtrokken'"is, PJ.Pei’ aroma en cognac (geen melk), vlug aan alle kanten ^erdoor mengen de gesneden truffels, i j- -n-i.. De zwezerik blancheren en koken. De ge kookte zwezerik in het midden van de gehaktbal leggen. Met dit geheel de kal- n indampe'n en ^oetn v“,,en braden- rd vuur verder Het vet van de lus scheppen en een geu- u en dan keren "9e saus rnaken door de overgebleven of een scheutje ma0ere ius te binden met de bloem en af i wordt steeds te maken met een scheutje cognac. Ser- De kalkoen is veTen met gekookte aardappelen of rijst gewrichten ge- en ”ftl°f-sf°- ca. 25 min. per LA JOIE DE LA PRINCESSE 1 kalkoen 750 g. Bellefleuren of Jona thans 1 theelepel kaneel 'A thee lepel nootmuskaat suiker naar smaak kersen, mandarijnen, abrikozen en pruimen uit blik. De kalkoen vullen met de geschilde en in vieren gesneden appelen die bestrooid zijn met de kaneel en de nootmuskaat. Daarna dichtnaaien en in de oven braden. De appelvulling voorzichtig uit de gebra den kalkoen scheppen en met suiker be strooien. De kalkoen rondom garneren t de appelvulling en de andere vruch- periade dat voor verwerking hen acht weken haan zeven weken en twee dagen. Perfecte organisatie I Om die 365 werknemers werk te ver schaffen is een enorme organisatie lers men moet vJ- sten hoeveel kuikens, km slachtkippen men moet fokker. nuari het bedrijf lopende te h Er mag geen half uur stagnatie den omdat de machines stil men te staan. Wanneer men i week maandag haar*1" moet men zorgen, dl. -- vermeerderingsbedrijf aanwezig Bepaald aantal per kisit. Deze dan die maandag aangevoerd met trailers. De kisten komen op een 1 de band te staan, worden automi gewogen wanneer die vol zijn wanneer grijpvlugge handen c leiding van de tjes met de poten „aan de balustrade itige modellen hangen. Twee werknemers doen niets ders dan dag in trisch mes een snede over de slokdarm geven. Zodra de man met het mes de dieren aanraakt zijn die door de schok De opbrengst van de St.-f van vorige week bedroeg i I Het Spaanse ministerie van Luchtvaart heeft in een brief aan vertegenwoordi gers van buitenlandse luchtvaart-charter- maatschappijen medegedeeld, dat hun vliegtuigen in de toekomst in Spanje niet meer dan één bestemming mogen aandoen. Dit houdt in, aldus „De Telegraaf", dat vele o.a. Nederlandse chartervluchten voortaan al hun passagiers naar één plaats in Spanje moeten brengen en hun daar vliegbiljetten voor Spanjes eigen luchtvaartmaatschappij Iberia moeten verstrekken. Dit zal uiteraard de,kosten verhogen. Daar Spanje de tientallen op. dit land vliegende maatschappijen wel wat plotse ling met deze maatregel heeft overval len, heeft het ministerie van Luchtvaart laten doorschemeren, dat er mogelijk voor deze winter nog een compromisre geling kan worden getroffen. Een Nederlandse maatschappij (heeft b.v. reeds toestemming gekregen om toch twee vluchten die verschillende Spaanse vliegvelden aandoen, uit te voeren. Wat kost is wellicht eendaags 1 cent. Voor ras wordt ze kuikens aajuiicu uuuum 30.000 stuks rondlopen. Geer dat men dit aantal zo I ingepakt in -de diepvriescellen wil heb- -L in het werk stelt het voer zó samen te Hiei „Kies deze winter een plaats in de zon” De periode dat i is de titel van de wintersportavond voor verwerkim met modeshow die wordt gehouden donderdag 9 december in de Studiozaal van de Stadsschouwburg (aanvang kwart óver acht). Deze avond wordt georgani seerd door Sportafdeling Hamers-van Hooft (Heuvelstraat 50) en Ruys en Co., reisagenten (Spoorlaan 126). Op dezo avond zullen prachtige geluids- dig. Imme kleurenfilms worden vertoond terwijl weten hoe reisexperts van Ruys en Co. aanwezig zullen zijn om een antwoord te geven op al uw vragen. Hamers-van Hoof! zal u laten genieten van een grote show van ski-en après-ski- kleding. Charmante mannequins zuilen exclusieve modellen tonen die bij Ha mers-van Hooff te koop zijn. Het zijn geen massa-artikelen die geshowd wor den, doch warme sportieve kleding met motieven uit Polen en Lapland. Warme kleding en schoeisel is een vereiste op uw wintersportvakantie, het kan ook daar wel eens slecht weer zijn! Mevrouw Selten heeft de leiding- J- modeshow, waarop prachtijc ta zien zullen zijn. Kaarten voor deze wintersportavond zijn verkrijgbaar bij Hamers-Hooff èn bij Ruys en Co. IWARZWALDER TRUTHAHN kalkoen zout, peper P/t lepel kerrypoeder 250 g. boter bouillonblokje P/s kopje water 7l eetlepel bloem 1 kopje melk aroma, ?1OtOJtre een paar druppels een scheutje koffie- j melk. Keeds De boter smelten zonder deze te bruin te laten worden. Hierin de tevoren gezouten en met kerry ingewreven kalkoen ca. 1/t uur smoren (dus met deksel). De van het blokje ge maakte bouillon er bij voegen en de kal koen met de deksel op de pan gaar sto- Het vet van de jus schepen en water toe voegen. De bloem met melk aanmaken en hiermee de saus binden. Afwerken met koffiemelk. De kalkoen snijden en op een De toenemende omzetten van wagens op de Nederlandse ma ervaringen, die men in de ons de landen heeft opgedaan, N.V. Nederlandsche Ford Automobiel Fabriek te Amsterdam doen besluiten om ook het gebruikte-wagen-aspect ernstig vatten, net zoals dit is gedaan -- -rdorganisaties in andere landen. Kortgeleden is men in Amsterdam ge start met het opzetten van een orga nisatie voor A-l gebruikte wagens. „A-l", het synoniem voor „topconditie" zal voor de klant, die een gebruikte wa gen bij ’n officiële Forddealer koopt, een waarborg zijn voor de conditie en kwa liteit van de betreffende wagen. Het vertrouwen van een klant in een A-l- dealer wordt beschermd door de hoge eisen, die de Fordfabriek aan zijn A-l- dealers stelt en de schriftelijke garan tie die de dealer op iedere A-l-I door thermo - elec- trische beveiliging. Eén van de talloze voordelen die de Pelgrim-gashaard biedt! Iedere got installateu voordelen tonen ie braadslee bruin laten >en vlug aan i Daarna tempert Om het uitdro U de kalkt 1 gebraad uur voor 1 ~r af o~ i kon tal kot laten getemperd zo nu en boter of ee De pan wordt steeds len. De kalkoen is In Amerika 1 samensteller produkt, dat worden en dat voor de delbaar was. Een kalko het kleine gezin verbrui De kalkoenen werden koper en o men za Er koenen en te pluimve. langstell1-- koenen. ^impc irect bezwaai wel iets tegen li i was de mening toet -coenen groot en zwaar ten rijn. Gewichten van zevei to was normaal. Hele zwar behaalden zelfs gram. Er waren van zulk zestig ka “dlacht - vers. V.aj dat duiz- was dit nen, die zelfs juni hoopt men een bepaald ras gehe_. Nederland te kunnen betrekken. Een x dergelijke mesterijen van kalkoenen in Oisterwijk. Deskundic vuu l ri-Ki houden steeds toezicht „opfok" van de kalkoenen. Men immers in de kortst mogelijkt met minste voer een zo groot gelijk gewicht zien te behalen. De i selectie vergt een hele z hele industrie ge slachten en vervoer --0r -Jieren 1 iets anders. Boxmeer worden per week het iele jaar door zo'n 4.000 a 6.000 Ikoenen geslacht, die een gewicht heb- i ben van 2 a 3,5 kg. In Boxmeer heeft men 90 pet. bestemd voor export. De heer Moorman meende, dat in ons land het kalkoenverbruik danig gaat toene men, vooral wanneer men weet, hoe i zo'n vorstelijke kalkoen te bereiden, i Ook in de kalkoenindustrié wordt ge- bruik gemaakt van Kunstmatige Insemi natie. Men heeft vier vadens nodig op zo BRAz die honderd ihennen. De Nederlandse kal- De kalko koen kan wedijveren met de beste Ame- ~i- De achterstand is geheel weg- kalkoenindustrie, doch oj1 te houden, zullen nog vele experimenten moeten volgen. Het gaat er immers om een produkt op de markt te brengen, dat mals is, goed van gewicht en dat laag in prijs ligt. Daar om moeten de mesters met zo weinig mogelijk voer in een korte tijd eer opfokken dat goed van gewicht is. Uit- I schieters mogen niet voorkomen, want bij de slacht moeten de kalkoenen een i „opbouwmateriaal" en bepaald gewicht hebben. Verpakt ige resultaten behalen. De met opschrift en gewicht gaan de i, directeur van Fri-Ki kalkoenen de diepvriescellen in. Klaar 'ons erop, dat nog regel- 0111 °P ieder gewenst ogenblik op tafel riaal geïmporteerd moet te verschijnen om „mee te werken" aan lerika. Over enkele jaren een geslaagde feestdis. Enorm bedrijf V Wij werden in staat gesteld dit enorme pluimvee slachtbedrijf in werking te zien. Hier'vinden 365 mannen en vrou wen werk. Zoals bijna overal worden vele werknemers met bussen uit de om- wale' ^f^gen. ue pan w de kist wordt genomen om „de tour- fhnk hete oven moo‘ bru,n l( nee" te beginnen, het keurig verpakt in een doos ligt. De enorme venneerderingsbedirijve de kippen en haantjes staan onder durend toezicht van experts. De krijgen het juiste aantal uren Speciaal samengesteld voer dat automatische regelaars op bepaalde den jujgte hoeveellbeder toegediend. Het gaat er om in e ken tijd, graan in vlees om te zetten. Wat wordt er geslacht Al de produkten van de Fri-Ki war in Nederland bij de winkelier gebra via het distributie-apparaat van de I derlandse Diepvries Unie. Wat er zo lemaal geslacht wordt? 9.000 slachtkuikens per uur! 300.000 slach-tkuikens per week, lippen per week, lalkoenen per week. tamme konijnen (12 a 1300 gr. per stuk) per week. Het blijkt dat de fokbedlrijven een „indu- striekonijn" op de markt kun nen brengen, dat wicht heeft, door een bepae 4 i 4

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1965 | | pagina 3