A
1
I
j iBMi I
379,-
fel
Kalkoen
vroeger een luxe op tafel
was
ndffiOLEN
'ïtlobqlette
A. SPIJKERS ZN.
I
I
ISHELlI
iPlK
i!
x
x
HET „A-1”-PROGRAMMA
ku/fcoenen
en
van
hele industrie
een
MES
NU uit voorraad leverbaar
E.E.G.
FRITES....
treinen vol
GEBRUIKTE WAGENS
Dokters
ÏS
ij
Thans is opfokken, slachten
distribueren
Spanje legt
beperking op
chartervluchten
ST.-JOSEPH
0
SHELL
:n?
X
i
t
i
x
t
X
s
O
tegen de ont-
ht dat er uit
bij roze
en voor
die gashaard
VAN IERLAND^ A.B.C.
X
Ford-initiatief garandeert goede gebruikte wagens
I
Wintersportavond j BS
met modeshow SnreS de volgende berekening uit- In e
gewerkt:
,o« kS.* ïert! 1 zondagsdienst
wel onderdelen als arbeidsloon, waarbij
overigens de gebruikelijke clausules gel
den: voor grote reparaties, zoals het ver
vangen van een complete motor of een
motorrevisie is een aparte regeling van
“i; rkr,'s-
Vrijdag 3 december 1965
DE TILBLRGSE KOERIER
Pagina 3
Pagina 2
ierijzi
jes ge
rijs van en-
sr
in
tegen.
KALKOENRECEPTEN
h, of né ’t
heren
n bovendien.
ten
STOFFENHUIS
toe?
gewi
oorko
Dijk i
Tel. 22346
Th. v. Aquinostr. 43 - Besterdring 139
.«t66-Tel. 20431
voor
LEO XIII-STRAAT
met pommes frites of aardap-
TILBURG
TELEFOON 21767
r
i
tel. 21173
12.00-12.30
hepen en
iet melk
tel. 24107
tel. 25251
Opbrengst St.-Nicolaascollecte
04247-250
SUPER VEILIG
,,n’ NAAM in gas”!
haardolii
Zorg dat ook U in het bezit komt van zo’n
SPORTIEVE en DEGELIJKE bromfiets.
Kragen
Knopen
Corsages
Ceintuurs
cede handelaar/
sur kan U deze
Wasserij
van
een
de beste
brandstof
voor uw
oliehaard
Bekend om zijn
KWALITEITSWERK
EN SNELLE SERVICE
Capucijnenstraat 152 - Tel. 21394
AERS
ese kerk)
REISBUREAU RUYS CO.
organiseert in samenwerking met
HAMERS VAN HOOFF
een wintersportavond met modeshow van ski- en après-ski-
kleding, onder de titel:
„KIES DEZE WINTER EEN PLAATS IN DE ZON"
thee-
>4
er-
dat
te-
i te
rielen
leiden
meer
Dierenartsen
C. J. v. d. Brink,
Bosscheweg 510
Bogaard, r'~ -
luxe
bevolkii
t hier
’N TETRAZI
1 pakket kalkoen
boter 3 ee"
no- peper 1 thee.^^.
reeds 1 blikje chai
wonder dat mfcu
helt voer zó samen
Men ht
rekening uit-
Apothekers
Cloosterhuis, Heuvel 36
Sleddens, Korvelseweg 137
de kalk,jen in met
idekt deze met dun-
met garen vast-
..^stanji
"'koen hier
irderen me
houden,
tiaiiië optie-
zouden kc
volgen—
-Nicolaascollecte
ruim 922 gulden j
voor uw centrale
oliestook-installatie
4.4.4.4.4.'
4-
1
„Achter de schermen"
een slachtkuiken? Deze vraa-"
it bij u c
kuiken: 1
foor een eendaags kuiken: slacht-
vijfen veertig cent betaald. De-
s komen in hokken waar zo'n
ks rondlopen. Geen wonder
dit aantal zo vlug moge!
vork te
■*Cht komt wit, dan is de kalkoen gaar, b
>nden vocht is deze nog niet gaar. Reker
racht de braadtijd ca. 30 min. per pond.
Ne-
al-
worden
t grote
omatisch
en later
ren van
r voort -
dieren
25.000 ki{
4 a 6.000 ka
4.000
eS
gaar met
de kal- ten.
te ge- Serveren
n gaar is pelpurée.
der mee
Dr. Rijnders, Westermarkt 156
Dr. Perm, Spoorlaan 108
Dr. Bruisten,
Burg. v. Meursstraat 53
Dr. v. d. Vaart, Tuinstraat 85
id van 1
op donderdag 9 december a.s. in de Studiozaal van de Stads
schouwburg, Tilburg, aanvang 20.15 uur.
Toegangsbewijzena ƒ1,50 zijn verkrijgbaar bij;
RUYS CO., Reisagenten spoorban 12e, Tilburg
HAMERS VAN HOOFF 5°’ ™bur9
„eresul--
*-andel in
iiandel vaal
"1 bekend. L
de dupe van
sr komt het
•t zonder meer op de
1 een bepaalde cate-
wagens de verkeensvei-
ir wordt gebracht.
a gebruikte
larkt en do
leel in
1 van
jigen se
op de Fri-
toenen. Men moet
mogelijke tijd
een zo groot mo-
1 te behalen. De voor-
hele zorg. Het is een
jeworden dit mesten,
aren van kalkoenen,
alleen door enkele
enen geslacht. Dit is nu
s. Alleen reeds bij Fri-
eweg 510
Goirleseweg 7a
lli
a.-dslede in een
mnk hete oven mooi bruin laten worden
en hierin de kalkoen vlug aan alle kanten
bruin schroeien. Daarna tempert U de
oven tot matig heet. Om het uitdrogen te
voorkomen bedekt U de kalkoen r"-"
aluminium folie. Het gebraad geregen
bedruipen. Een half uur voor het g
worden haalt U de folie er af om c
toen een knappend bruin korstje
en'“w<Mdt ven- Om le zien 01 de kaIkoen
acht we- Prikt U met een vork in een dik g
zetten trekt deze er weer uit en druk
platte kant van de vork te
stane gaatjes. Is he
it wit, dan is de k
Tandartsen
Dijkstra, Korvelseweg 105
Spreekuurtijden: zat. én zon.
en 17.30-18.00 uur.
□OR
gestelde eisen te
o.a. gebruik ge
ile reconditioning
ge-
tel. 73442
tel. 20283
tel. 26352
tel. 26834 1
cx^iiionstr
Om niisx
Prima service en snelle levering bij
Ook voor vaste brandstoffen I
I het aangewezen adres!
BESTELADRESSEN:
Hazelaarstraat 1O Tel. 32520-34494
W estermarkt 3 Tel. 72258
Insulindeplein 24 Tel. 262^724475
Kervelseweg 66 Tel. 20225
bewustelooi
haantje
ten ingepakt
bedrijf zo'n 1
enorm hard g^—
in Brabant is
zo hoog als drie jaar
l aan
genoeg. Nu zijn
die maximaal drie
i heer Sprangers.
weten, dat me
len kan kopen. F
bevat ondermeer
coenborst."
GOIRLE
I Dr. Schrader, Tilburgseweg 21
I Goirie tel.
een volautomatische kaptein mobylettei
schotel leggen, waarover de saus gegoten
po- wordt.
sant De schotel garneren met gestoofde toma
ten en peterselie en serveren met maca
roni en sla.
KALKOEN MET ZUURK(
1 pak kalkoen bouten
gesneden kalkoen -
zout, peper
sinus ot seWerijzout, 50 g.
war- steentjes gesneden -
e danken, (zo vertelde °‘ket sap van
1 Sprangers uit Dongen, “e dobbelsteentjes 1
«iers van de Nederland- “,erJr
Ford g
wordt o._
speciale 1
n waarmee een
gereedmaken
mobielen wordt
warm
verwi,
de kalkoi
zijde, gej.
vleugelpt
ers met zo weinig vouwen
korte tijd een dier De poten
s. rn». gebo
d het
in br
de kuikens geschikt zijn
is voor een
eld worden. 4
triemachine» J
Wij zijn dol op patates frites! Jaarlijks
eten wij er 22.500 ton van. Een hoeveel
heid die gelijk is aan het gewicht dat in
2250 spoorwegwagons kan worden ver
voerd. Een trein van 45 km lengte...
Dit staat te lezen in een enquête die het
Inlichtingenbureau voor Aardappelen on
der ruim 1000 gezinnen Iheeft gehouden.
Vooral de Nederlanders ten zuiden van
de grote rivieren eten graag „frites",
tweemaal zoveel als die van „boven de
Moerdijk".
Het vullen van de kalkoen:
Van de vulling wordt een gedeelte in de
nekholte gestopt, het vel er over heen ge
trokken en dichtgenaaid met een dun
touw of garen. De rest van de vulling
wordt in de borstholte gestopt, vooral los
en luchtig als brood gebruikt wordt daar
door het braden en het vocht de vulling
uitzet. Dichtnaaien en met hetzelfde ga
ren de poten samen binden over het
staartgedeelte zodat de poten dicht tegen
p ae iirciFK.1 nun- het Schaam liggen. Vóór het opdienen
dat het juiste ge- '"ordt h^‘^ren er uit ^trokken.
Ook natuurlijk SoeP: Met het 009 °P verwerken
laid voermengsel. eventuele kalkoenresten is het nuttig
bouillon te trekken van de nek, lever en
maag.
steloos. Binnen het halt uur is het
- met een strikje om zijn j
'rt. Het is een interesse
pluimveeslachterij, waar
u gewerkt wordt
Verbruik in het
zuiden van het land
Dat kalkoenen niet alleen met Kerstmis
dioch ook met Pasen geconsumeerd v
den is vooral te danker -
ons de heer Wim
een van de grossiers van ..cuviwiiu
se Diepvries Unie, die onder meer de
Fri-Ki-priodukten distribueert in Limburg
(Noord), Zeeland en Brabant) aan de
„klein verpakking". Het komt veel voor
dat winkeliers kalkoen bestellen, wan
neer een klant deze wenst te hebben
voor een etentje ter gelegenheid van
een jubileum, verjaardag of op een ge
zellig avondje.
Het verbruik van kalkoen
thans vijfmaal zo hccg
leden. Toen had men
bijna een hele week
het malse kalkoenen,
kilo wegen, aldus de
„Van belang is het te
thans ook kalkoen-delei
verpakking hiervan b
poten, dijen of kalkoen!
Reeds twee jaar geleden is een specia
le afdeling van Ford Amsterdam begon
nen om de A-l-organisatie voor te be
reiden en de dealers de voorlichting en
opleiding te geven, die noodzakelijk is
Keurig in het gelid hangt het ge
slachte pluimvee aan de transport
band.
1 had men fokprodukten kunnen
m van prima kwaliteit. Een
at in korte tijd gemest kon
dat voor de huisvroüw han-
Een kalkoen, die ook in
zin verbruikt kon worden. j
- werden in Amerika goed- rikaanse. De ach
ook buiten de kerstdagen at gewerkt in de
Europa importeerde deze kal- om gelijke tred
__1 bij Fri-Ki (Boxmeer) de gro- --
lufaiveeslachterij, had men wel be-
slling voor deze Amerikaanse kal-
1. Men importeerde ze.
om aan de door
voldoen. Hierbij
maakt van een
demonstratiewagen
systeem voor het
j —5ruikte automc
11 eerd.
^verstanden te voorkomen, dient
te worden gezegd, dat ook gebruikte
wagens van andere merken door de
Forddealers in A-l-conditie kunnen wor
den gebracht en verkocht. Tevens wil men
er op wijzen, dat niet iedere gebruikte
arkt en de wagen in A-l-conditie kan worden
omringen- gebracht. Deze wagens zullen dan ook
heeft de niet in het kader van Ihet Al-program-
Sn»«m«Kioi ma worden opgenomen en kunnen dus
ook niet met A-l-garantie worden ver
kocht.
De N V. Nederlandsche Fond Automo
biel Fabriek hoopt met dit initiatief bij
te dragen tot een gezonde sanering van
de handel in gebruikte automobielen;
een sanering, die niet alleen zal If
tot tevreden klanten, maar ook tot
verkeersveiligheid!
kADT MEN KALKOEN.
«u«Koen moet allereerst minstens
uur ontdooid worden. Indien U hc
heeft, in stromend koud water, nt vuul
m water gebruiken. Nadat het pakje tjes
maag, lever en de apart verpakte nek d'e
vijderd is uit de lichaamsholte, kan
kalkoen hoofdzakelijk aan de binnen-
ie, gepeperd en gezouten worden. De
'junten worden naar achteren ge
en over de rug samengebonden.
i worden samen tegen het lichaam
aan gebonden. Tijdens de bereiding
dient het wel aanbeveling zowel in j
als in braadslee de borstzijde van «c
kalkoen naar boven gericht te houden.
In de pan: Circa 200 g. boter of marga
rine dampend heet laten worden. Wach
ten tot het schuim blln"
daarna het vlees -
dicht schroeien tot de kleur mooi licht
bruin is. Een half kopje water toevoegen
nadat U de pan van het vuur hebt geno
men. Het water iets laten indamnon
de kalkoen op
braden. De kalkoen
en er een klontje bc
water bijvoegen.
joed gesloten ge
HNI
of poulet 30 g.
3 eetlepels bloem 1 ui
-1 theelepel selderijzout 1 ui
vandaag reeds 1 blikje champigons Pit kopje ge- aan te vi
kalkoenen of kookte spaghetti, die voor het koken in door Ford
ukken om in ja- stukjes van ca. 3 cm. gebroken is 50 g. Kortgeledf
J- -JParmezaanse kaas paneermeel.
Van de kalkoenbouten of -poulet 'n bouil-
ko- Ion trekken met zout, selderijzout en de
- - _.=2nde ui (duur minstens 2 d 3 uur). Maak een
santjes wil slachten, gebonden saus (roux) van boter, bloem en
dat de kisten op het warme bouillon. Zout en peper naar
rijf aanwezig zijn, 'n smaak toevoegen (ca. 3 kopjes bouillon).
-j._ Het vlees van de gekookte kalkoen in re
pen snijden en met de champignons en
de spaghetti door de saus mengen.
Het geheel in een ingevette vuurvaste
schotel gieten, bestrooien met Parmezaan-
nden de haan- se kaas en paneermeel.
de balustrade" Gratineren in een hete oven.
srknemers doen niets an-
1 dag uit met een elek- SCJ^
snede over de slokdarm ka
Wie at er enkele jaren geleden kalkoen? '1--
Het was een té luxe artikel voor het 1
merendeel van de bevolking. Alleen met dergelijke
de Kerst kwam het hier of daar op ta- gevestigd
f«L van Fri-Ki
Was de prijs geen direct bezwaar, dan
had men toch wel iets tegen het ge
wicht. Men was de mening toegedaan,
dat de kalkoenen groot en zwaar moes
ten rijn. Gewichten van zeven tot elf ki
lo was normaal. Hele zware kalkoenen
L«.„lden zelfs wel eens twintig kilo-
im. Er waren ook wel opfokbedrijven, Vroeger werden
n oudsher zelfs. Toch waren het bij poelïeren kalkoe»
een bedrijf koppels van veertig tot wel
g kalkoenen, die dan in december Ki 1
gesftacht werden en werden verkocht als gehe
vers. Was er een vermeerderingsbedrijf kalk
■izend van deze dieren had, dan
it zeer veel. Het waren kalkoe-
geboren wanen in april, mei of
li.
j De in snel tempo groeiende automobiel-
markt heeft ook geresulteerd in een
steeds levendiger handel in gebruikte
wagens. Dat deze handel vaak tot ex
cessen leidt, is alom bekend. Soms zijn
alleen de klanten de dupe van een „oc- goede gebn
casion"; nog meer komt het echter demonstreer
voor, dat door het - -
urvaste schotel doen weg brengen van
de fijn gekruimelde gorie gebruikte t
ligheid in gevaai
Vier vaders
voor honderd hennen
Men had goed
kon reeds aardige
heer Moorman, directeur
Boxmeer wees c...
maitig fokmateriaé..
worden uit Amerika.
ichtkuiken? Deze vraag KALKOEN CASSEROLE
opgekomen. Voor een Kalkoenresten, in stukjes gesneden 1
legras betaalt men vijf blikje champignonsoep V» kopje room
sndaags kuiken: slacht- of koffieroom 1 blikje doperwtjes 1
- fijn gehakte paprika (vers of conserven)
lu n 2 theelepels citroensap 2 kopjes
dus rijst 3 kopjes water zout 1 ui
slijk 1 kopje cornflakes.
De rijst met de ui gaar en droog koken,
de ui er uit halen.
De soep met de room vermengen en op 'n
zacht vuur tot een gladde saus roeren.
Hierdoor heen de kalkoenresten, paprika,
roensap en de gekookte rijst mengen.
een ingevette vuurvaste schotel d
en bestrooien met d_
cornflakes.
In een matige oven 20 minuten goed ver
warmen.
Serveren met gemengde sla.
COOL
of 1 in stukken
500 g. zuurkool
*/t theelepel dille
0 g. vet spek in dobbel
en 1 kopje witte land-
an 1 citroen.
-vet spek uitbakken en
rin de kort tevoren gezouten kalkoen
bouten ca. 1 uur smoren (dus met deksel).
Tijdens dit smoren zo nu en dan een
scheutje wijn of een paar druppels ci
troensap toevoegen. Daarna de zuurkool,
die tevoren vermengd is met dille of sel
derijzout, op de bouten leggen. De rest
van de wijn of citroensap nu ook toevoe
gen en het geheel zachtjes gaar stoven.
Bij deze schotel aardappelpuree of rijst
laar'qe- KALKOEN PROVENQALE
kalkoen 1 kalkoen 250 g. gehakt, half kalfs,
Nu zijn varkens 2 kopjes bouillon een
3 paar takjes selderij 500 g. kastanjes
öii>' 1 teentje knoflook óf Ht theelepel knof-
tien lo°kpoeder zout, peper aroma, een
De paar druppels 1 mespunt kokskruiden
eer 4 plakken vet spek.
In de bouillon, die ook van blokjes ge
maakt kan zijn, worden de geschilde kas
tanjes half gaar gekookt met de selderij.
Het gehakt aanmaken met de kokskrui
den, peper, zout, aroma en knoflook.
De afgekoelde kastanjes hier door men-
gen en de kalkoen hiermee vullen. Dicht-
’s naaien en barderen met het vet spek (zie
Henen het spek en de touw-
j verwijderen. De vulling met gestoof
de tomaten en peterselie om en om rond
de kalkoen schikken.
Serveren met fijne groenten en cranberry
compote.
IMPERIAL LONDEN TURKEY
ei iicnaam 1 kalkoen 750 g. gehakt (half kalfs,
idinq ver- kalis varkens) 1 kalfszwezerik 1
rel in pan bIikie truffels in kleine stukjes gesneden
e van de 2 eieren zout- peper aroma, een
paar druppels 2 glazen cognac 1
eetlepel bloem.
Het gehakt aanmaken met de eieren, zout,
‘b]jnaweggëtrokken'"is, PJ.Pei’ aroma en cognac (geen melk),
vlug aan alle kanten ^erdoor mengen de gesneden truffels, i
j- -n-i.. De zwezerik blancheren en koken. De ge
kookte zwezerik in het midden van de
gehaktbal leggen. Met dit geheel de kal-
n indampe'n en ^oetn v“,,en braden-
rd vuur verder Het vet van de lus scheppen en een geu-
u en dan keren "9e saus rnaken door de overgebleven
of een scheutje ma0ere ius te binden met de bloem en af
i wordt steeds te maken met een scheutje cognac. Ser-
De kalkoen is veTen met gekookte aardappelen of rijst
gewrichten ge- en ”ftl°f-sf°-
ca. 25 min. per LA JOIE DE LA PRINCESSE
1 kalkoen 750 g. Bellefleuren of Jona
thans 1 theelepel kaneel 'A thee
lepel nootmuskaat suiker naar smaak
kersen, mandarijnen, abrikozen en
pruimen uit blik.
De kalkoen vullen met de geschilde en in
vieren gesneden appelen die bestrooid
zijn met de kaneel en de nootmuskaat.
Daarna dichtnaaien en in de oven braden.
De appelvulling voorzichtig uit de gebra
den kalkoen scheppen en met suiker be
strooien. De kalkoen rondom garneren
t de appelvulling en de andere vruch-
periade dat
voor verwerking
hen acht weken
haan zeven weken en twee dagen.
Perfecte organisatie I
Om die 365 werknemers werk te ver
schaffen is een enorme organisatie
lers men moet vJ-
sten hoeveel kuikens, km
slachtkippen men moet fokker.
nuari het bedrijf lopende te h
Er mag geen half uur stagnatie
den omdat de machines stil
men te staan. Wanneer men i
week maandag haar*1"
moet men zorgen, dl. --
vermeerderingsbedrijf aanwezig
Bepaald aantal per kisit. Deze
dan die maandag aangevoerd met
trailers. De kisten komen op een 1
de band te staan, worden automi
gewogen wanneer die vol zijn
wanneer grijpvlugge handen c
leiding van de tjes met de poten „aan de balustrade
itige modellen hangen. Twee werknemers doen niets
ders dan dag in
trisch mes een snede over de slokdarm
geven. Zodra de man met het mes de
dieren aanraakt zijn die door de schok
De opbrengst van de St.-f
van vorige week bedroeg i
I Het Spaanse ministerie van Luchtvaart
heeft in een brief aan vertegenwoordi
gers van buitenlandse luchtvaart-charter-
maatschappijen medegedeeld, dat hun
vliegtuigen in de toekomst in Spanje
niet meer dan één bestemming mogen
aandoen.
Dit houdt in, aldus „De Telegraaf", dat
vele o.a. Nederlandse chartervluchten
voortaan al hun passagiers naar één
plaats in Spanje moeten brengen en hun
daar vliegbiljetten voor Spanjes eigen
luchtvaartmaatschappij Iberia moeten
verstrekken. Dit zal uiteraard de,kosten
verhogen.
Daar Spanje de tientallen op. dit land
vliegende maatschappijen wel wat plotse
ling met deze maatregel heeft overval
len, heeft het ministerie van Luchtvaart
laten doorschemeren, dat er mogelijk
voor deze winter nog een compromisre
geling kan worden getroffen.
Een Nederlandse maatschappij (heeft b.v.
reeds toestemming gekregen om toch
twee vluchten die verschillende Spaanse
vliegvelden aandoen, uit te voeren.
Wat kost
is wellicht
eendaags 1
cent. Voor
ras wordt
ze kuikens aajuiicu uuuum
30.000 stuks rondlopen. Geer
dat men dit aantal zo
I ingepakt in -de diepvriescellen wil heb-
-L in het werk stelt het voer zó samen te Hiei
„Kies deze winter een plaats in de zon” De periode dat i
is de titel van de wintersportavond voor verwerkim
met modeshow die wordt gehouden
donderdag 9 december in de Studiozaal
van de Stadsschouwburg (aanvang kwart
óver acht). Deze avond wordt georgani
seerd door Sportafdeling Hamers-van
Hooft (Heuvelstraat 50) en Ruys en Co.,
reisagenten (Spoorlaan 126).
Op dezo avond zullen prachtige geluids- dig. Imme
kleurenfilms worden vertoond terwijl weten hoe
reisexperts van Ruys en Co. aanwezig
zullen zijn om een antwoord te geven
op al uw vragen.
Hamers-van Hoof! zal u laten genieten
van een grote show van ski-en après-ski-
kleding. Charmante mannequins zuilen
exclusieve modellen tonen die bij Ha
mers-van Hooff te koop zijn. Het zijn
geen massa-artikelen die geshowd wor
den, doch warme sportieve kleding met
motieven uit Polen en Lapland. Warme
kleding en schoeisel is een vereiste op
uw wintersportvakantie, het kan ook
daar wel eens slecht weer zijn!
Mevrouw Selten heeft de leiding- J-
modeshow, waarop prachtijc
ta zien zullen zijn.
Kaarten voor deze wintersportavond zijn
verkrijgbaar bij Hamers-Hooff èn bij
Ruys en Co.
IWARZWALDER TRUTHAHN
kalkoen zout, peper P/t
lepel kerrypoeder 250 g. boter
bouillonblokje P/s kopje water 7l
eetlepel bloem 1 kopje melk aroma, ?1OtOJtre
een paar druppels een scheutje koffie- j
melk. Keeds
De boter smelten zonder deze te bruin
te laten worden.
Hierin de tevoren gezouten en met kerry
ingewreven kalkoen ca. 1/t uur smoren
(dus met deksel). De van het blokje ge
maakte bouillon er bij voegen en de kal
koen met de deksel op de pan gaar sto-
Het vet van de jus schepen en water toe
voegen. De bloem met melk aanmaken
en hiermee de saus binden. Afwerken met
koffiemelk. De kalkoen snijden en op een
De toenemende omzetten van
wagens op de Nederlandse ma
ervaringen, die men in de ons
de landen heeft opgedaan,
N.V. Nederlandsche Ford Automobiel
Fabriek te Amsterdam doen besluiten om
ook het gebruikte-wagen-aspect ernstig
vatten, net zoals dit is gedaan
-- -rdorganisaties in andere landen.
Kortgeleden is men in Amsterdam ge
start met het opzetten van een orga
nisatie voor A-l gebruikte wagens.
„A-l", het synoniem voor „topconditie"
zal voor de klant, die een gebruikte wa
gen bij ’n officiële Forddealer koopt, een
waarborg zijn voor de conditie en kwa
liteit van de betreffende wagen.
Het vertrouwen van een klant in een A-l-
dealer wordt beschermd door de hoge
eisen, die de Fordfabriek aan zijn A-l-
dealers stelt en de schriftelijke garan
tie die de dealer op iedere A-l-I
door thermo - elec-
trische beveiliging. Eén
van de talloze voordelen
die de Pelgrim-gashaard
biedt!
Iedere got
installateu
voordelen tonen
ie braadslee
bruin laten
>en vlug aan i
Daarna tempert
Om het uitdro
U de kalkt
1 gebraad
uur voor 1
~r af o~
i kon
tal kot
laten
getemperd
zo nu en
boter of ee
De pan wordt steeds
len. De kalkoen is
In Amerika 1
samensteller
produkt, dat
worden en dat voor de
delbaar was. Een kalko
het kleine gezin verbrui
De kalkoenen werden
koper en o
men za Er
koenen en
te pluimve.
langstell1--
koenen.
^impc
irect bezwaai
wel iets tegen li
i was de mening toet
-coenen groot en zwaar
ten rijn. Gewichten van zevei
to was normaal. Hele zwar
behaalden zelfs
gram. Er waren
van
zulk
zestig ka
“dlacht -
vers. V.aj
dat duiz-
was dit
nen, die
zelfs juni
hoopt men een bepaald ras gehe_.
Nederland te kunnen betrekken. Een x
dergelijke mesterijen van kalkoenen
in Oisterwijk. Deskundic
vuu l ri-Ki houden steeds toezicht
„opfok" van de kalkoenen. Men
immers in de kortst mogelijkt
met minste voer een zo groot
gelijk gewicht zien te behalen. De i
selectie vergt een hele z
hele industrie ge
slachten en vervoer
--0r
-Jieren
1 iets anders.
Boxmeer worden per week het
iele jaar door zo'n 4.000 a 6.000
Ikoenen geslacht, die een gewicht heb-
i ben van 2 a 3,5 kg. In Boxmeer heeft
men 90 pet. bestemd voor export. De
heer Moorman meende, dat in ons land
het kalkoenverbruik danig gaat toene
men, vooral wanneer men weet, hoe
i zo'n vorstelijke kalkoen te bereiden,
i Ook in de kalkoenindustrié wordt ge-
bruik gemaakt van Kunstmatige Insemi
natie. Men heeft vier vadens nodig op zo BRAz
die honderd ihennen. De Nederlandse kal- De kalko
koen kan wedijveren met de beste Ame-
~i- De achterstand is geheel weg-
kalkoenindustrie, doch
oj1 te houden, zullen nog
vele experimenten moeten volgen. Het
gaat er immers om een produkt op de
markt te brengen, dat mals is, goed van
gewicht en dat laag in prijs ligt. Daar
om moeten de mesters met zo weinig
mogelijk voer in een korte tijd eer
opfokken dat goed van gewicht is. Uit-
I schieters mogen niet voorkomen, want
bij de slacht moeten de kalkoenen een
i „opbouwmateriaal" en bepaald gewicht hebben. Verpakt
ige resultaten behalen. De met opschrift en gewicht gaan de
i, directeur van Fri-Ki kalkoenen de diepvriescellen in. Klaar
'ons erop, dat nog regel- 0111 °P ieder gewenst ogenblik op tafel
riaal geïmporteerd moet te verschijnen om „mee te werken" aan
lerika. Over enkele jaren een geslaagde feestdis.
Enorm bedrijf
V Wij werden in staat gesteld dit enorme
pluimvee slachtbedrijf in werking te
zien. Hier'vinden 365 mannen en vrou
wen werk. Zoals bijna overal worden
vele werknemers met bussen uit de om- wale' ^f^gen. ue pan w
de kist wordt genomen om „de tour- fhnk hete oven moo‘ bru,n l(
nee" te beginnen, het keurig verpakt in
een doos ligt.
De enorme venneerderingsbedirijve
de kippen en haantjes staan onder
durend toezicht van experts. De
krijgen het juiste aantal uren
Speciaal samengesteld voer dat
automatische regelaars op bepaalde
den jujgte hoeveellbeder
toegediend. Het gaat er om in e
ken tijd, graan in vlees om te zetten.
Wat wordt er geslacht
Al de produkten van de Fri-Ki war
in Nederland bij de winkelier gebra
via het distributie-apparaat van de I
derlandse Diepvries Unie. Wat er zo
lemaal geslacht wordt?
9.000 slachtkuikens per uur!
300.000 slach-tkuikens per week,
lippen per week,
lalkoenen per week.
tamme konijnen (12 a 1300 gr.
per stuk) per week. Het blijkt
dat de fokbedlrijven een „indu-
striekonijn" op de markt kun
nen brengen, dat
wicht heeft,
door een bepae
4 i 4