|B3
A
289
225
66
58
175
19
42
35
68
23
i
m
k.I
en
AARDBEIEN
TEGEN
AVEHA SLASAUS
TUINBONEN
UITERSTE
DAGPRIJS!
ANDIJVIE
SCHENKEL
BLOEMKOOL
ONTBIJTSPEK
GEROOKTE BACON
BERNARDUSPLEIN 24 TILBURG ('t Zand) gelegen tussen Reitse Hoevestraat
HAAGSE LEVERWORST
(Rooi Pannen) en Postelse Hoeflaan (Kerk De Goede Herder)
Vloeibaar brood is eeuwenoud
Een zomeravondbespiegeling
over
De oudste brouwerij
BOC
Gevonden
Super-kivaliteit vlees
toch voordelig!
EN TOCH DE
ALLERHOOGSTE KWALITEIT
’ZEK
SOI
AVEHA KANDIJKOEK
MALSE SLA
5
BOERENMETWORST
ST.-JOSEPH
voorwerpen
RIBCOTELETTEN
CONTRAFILET-ONDERHAAS
kunt U gaar bakken of braden als rosbief
500 gram van 3,25 voor
Bier is meer dan „champagne”
voor de man
van ons land
het pilske
3
5
rydag28j
Vrijdag 28 juni 1963
DE TILBUKGSK KOEHim
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
Gratis een Aveha bierglas bij aankoop van 6 pullen Aveha bier
Grote fles
van 74 voor
tot 30 juni
zie hiervoor de aanbiedingen
Onderstaande aanbiedingen gelden in al onze winkels:
I Wilhelm
TeL
I HAANTJES
I v.a.
I per kg.
in de Supermarkt.
2 flinke kroppen
100 gram
100 gram
100 gram
Te bereiken met buslijn 2.
VOLOP PARKEERGELEGENHEID
van 39 voor
100 gram
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
De oudste nog in bedrijf zijnde brouwe
rij van ons bind is ..De Sleutel” in
Dordrecht Willem Daniëlszoon, die in
1433 dit bedrijf oprichtte, had niet kun
nen denken, dat ruim vijfhonderd jaar
ME
Politie,
van
zo:
Een kijkje in de enorme „brouwsaaL"
dndré van "Hitst
BERNARDUSPLEIN 24
TILBURG
41
('t Zand)
te bereiken met buslijn 2
Bred
Hoef
Het is nu ondenkbaar, dat plaatsen als Amersfoort en Gouda elk ruim 350 brouwe
rijen hadden in de 14e en 15e eeuw. De populariteit van de volksdrank bier is in
de loop der eeuwen niets afgenomen. Weliswaar zijn we in het gebruik wat matiger
geworden. In de 17e eeuw dronk men in ons land gemiddeld 310 liter per jaar en
schatte men het biergebruik van kinderen onder de acht jaar op 155 liter. Nederland
is echter nog altijd een bierdrinkend land en er is dan ook alle reden om op deze
zomeravond eens een bespiegeling te wijden aan ons „PILSKE”.
z
z
450 gram van 68 voor
Maar dan
OFF. SER\
X
s
c
m
70
2
B
a
QC
E
5
x
C
S
to
x
UIT ONZE GROENTEAFDELING:
dagelijks aanvoer recht van de veilingen
c
s
70
B
Z
S
Deze week
Bovenstaande Super-aanbiedingen gelden
De zomer van 1963 is aangebroken en in veel Tilburgse huiskamers worden de
dorstigen gelest door 'n „PILSKE". De tijd dat men bier betitelde als „Champagne
voor de arme man” is voorbij.
Tot na de oorlog werd bier gewaardeerd als een drank, die thuis hoorde in de sfeer
van koetsierscognacjes, bierbuiken, brouwerspaarden en brandewijntjes met suiker.
Nauwelijks 15 jaar later, bewijzen bieraandelen op de beurs echter hun standing en
bestellen gasten in de meest exclusieve restaurants BIER bij het diner.
Wasserij
Bekend om zijn
KWALITEITSWERK
EN SNELLE SERVICE
Capucijnenstraat 152 - Tel. 21394
bereiden van
srst (mout), hop,
ntig procent van
is „gemeentepils” van het
ort, maar de rest moet het
Gevonden in de
met 22 juni 1963.
Inlichtingen
Lange Schijfs
Kinderbril met
dameshandschoe
handv'
schaat;
van 6
Verchi
handvat;
zwart bar_J
babyklerer.
en D.;
u«mesreger
•~?rkante
z
UJ
Q
ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT
ineken,
arouwe-
laarn aan
luktie
Heineken
tterdam.
e brouwt
1958 c
■drijf werd
lex is de
weid
■stroom
mderen
Marijke E
gezongen
haar leuke
party" zal
teenager-h
nieuwe pk
sie ,,'t Is
in goede
de plaat
de Nedei
saving my
Eieren met d
ei geen 100 c
Wilhelminapt
met pijpje erin. Voor een krachtige soep
500 gram van 2,05 voor
iets heerlijks 500 gram van 2,60 voor
n in Den
ig 10 ju
tten bier
Dit is
V W.’s 1200
VW.s 1500
Taunus 17 M
Taunus 17 M
Opeis 1500
Opeis 1700
Daffodil-7ÓO
Opel-Kadett
V W.-Busjes
V.W -Bestel
V W -Samba
Al onze lui
overwegend
Alle wagens
zekerd en V
Cu half milj
Gebr. Mallei
Stevezi. idsei
foon 24223.
Gebr. Malle
„Een interna
De meest uit
tie ter stede
modellen sta
Dit verwarmde beslag gaat vervol
naar de zg. klaringskuip Deze
ringskuip heeft een zeefbodem waarop
---leien van de korrel
t wort (dit ig de
is ontstaan.) fil.
der kranen door
wort loopt uit
srketel en wordt
okt. Tijdens
-1. Door
bie-
Het bleek echter s’
aan een extracapaci
toliter niet genoeg
gebouwd en er 1™
machines en de pi
voerd tot 1.500.000
m- En dan te bedenken, dat
*er’J van Heineken zich speciaal toek
de produktie van bier voor c'
provincies, terwijl de brouwe.„
sterdam het noorden bedient en
Rob de N
ontdekt er
met zijn e
staat mom
landse hit]
Regen" en
in België
een bijzon
Vlaamse
drukt het
„Onze te
naar mééi
Dorus hee
maakt. Op
dit grote si
kenningstu
Pres-progr<
n.l. „Me bi
de melodk
„Bij de nu
je zou kor
geworden.
E.P. verscl
beste van
van Dorus
Cor Steyr
Dezelfde i
heeft bljg
successen
week van 16 tot en
Hoofdbureau
fstraat.
t beige montuur; 2 witte
-oenen; Tafelmes met bruin
ivat; Zwarte rozenkrans; Paar rol-
Latsen met rubber wielen; Staaf ijzer
meter lang; Matje met penseU„,
iroomde hondenketting met rode
Chroom dameshorloge met
indje; Pakje inhoudende nieuwe
ren; Zwarte regenjas in pakje v.
Blauwe overall; Licht blauwe
anjas in hoes plastic; Bruine
«faal. nr(jze trui, wit blauw
-xT,_an overhemd met
..o Kraag; Rood plastic damesporte-
monnaie met koperen beugel; Kinderpor-
temonnaie in vorm van kattekop; Rood
plastic damesknipbeurs; Crèmekleu
rige kinderportemonnaie met 2 drukkers;
Herenportemonnaie; Halssnoer met wit
te kralen; Goudkleurige halsketting; Sier
speld, zilverkleurige vogel met marqu-
sietjes; Nieuwe rechter damesschoen,
wit, met briefje van V. en D. er in; Paar
bruine damesschoenen met platte hak;
Wit lederen kinderschoentje merk, Rio
BelloRing met 3 sleutels, waaraan em
bleem van Knechtel; Ring met 3 sleu
tels; Bos met 5 sleutel» waaronder 1
Ria Valk
langstellin
microfoon
trouw. Wi
horen in
Simon Sir
recente su
Cowboy C
ser. Ria I
teren in
-daarom een bottelarij erbij te gaan bou-
i wen. Zorgvuldig werd nagegaan waar
i de grootste bierstroom heenliep. Het zal
1433 mi neanjt opncnire, uau iuri »<*«- niemand verwonderen dat deze zuid-
nen denken, dat ruim vijfhonderd jaar waarts liep.
later zijn brouwerij deel zou uitmaken Zo kwam men tot de plaatsbepaling
van een wereldconcern. Sinds 1953 be- s-Hertogenbosch. Om een lang verhaal
hoort „De Sleutel” namelijk aan Heine- kort te maken, het werd niet alleen een
ken en hier komen we op een naam die bottelarij, het werd een complete brou-
in ons pilsrelaas” met ere mag wor- werij. Immers, het bierverbruik was zo
den genoemd. Het Heineken-concern is gestegen, de export zo toegenomen, dat
- - - - ....-.—Jzelfg dag.. en nachtploegen niet meer in
staat waren de dorstige kelen te laven.
Nederland vond het bier weer best en
wilde er graag nog 500.000 hectoliter per
jaap bijhebben.
ai gauw, dat Heineken
•aciteit van 500.000 hec-
..j had. Er werd weer
kwamen weer nieuwe
iroduktie werd opge-
hectoliter per jaar. y e
- -lat deze brouwerij dame_.„,
- •-11 toelegt op vierkante sJjaal;~Grij”2
de zuidelijke bewerkt; Satijnzijder
werij in Am' zwarte kraag; Rood I
de Rot-
gekweekte gerst. Een vastgestelde hoe
veelheid brouwgerst wordt afgewogen en
in de weekkuipen gestort, na eerst te
zijn gereinigd, om de kieming mogelijk
te maken. Deze kieming van de gerst
wordt na 8 tot 9 dagen gestopt, juist
voordat de spruit zichtbaar wordt. Het
doel van deze kieming is om stoffen te
doen ontstaan, die straks in de beslag-
kuip het zetmeel van de gerst omzetten
in moutsuiker. Om de kieming van de
gerst te stoppen, wordt deze vrij snel
door warme lucht verhit en gedroogd.
De brouwer noemt dit eesten. Het mout,
want zo heet nu de gerst, wordt vervol
gens opgeslagen in silo’r
De volgende bewerking
de mout. Het moutmeci
beslagkuip in, waar F"*
met verhit „brouwwatc
de onoplosbare zetme
moutsuiker.
silo’s.
king is het malen van
-neel gaat de roer, of
het wordt vermengd
vater”. Hierin wordt
leel omgezet
genoemd. Het Heineken-concern
de drie brouwerijen in Amsterdam,
lam en ’s-Hertogenbosch namelijk
otste brouwerijonderneming van
met
Rotterda
de groot
ons land
De stichter, Gerard Adriaan Heil
kocht in 1864 de Amsterdamse br
rij „De Hooiberg” en gaf zijn ns
het bier dat hij brouwde. Dat was
nelijk nogal goed, want de prodi
steeg steeds en In 1873 opende f’-!“
een tweede brouwerij in Rotte-
Van meer recente datum is de L
te ’s-Hertogenbosch, die in 1?
Z.K.H, prins Bernhard in bedr
gesteld. In dit gebouwencomple
modernste en best geoutilleerde brouwe
rij van Europa gevestigd.
Na de tweede wereldoorlog ging het
aanvankelijk niet zo best met het bier.
Misschien hadden we nog een nare na
smaak van het slappe aftreksel dat in
de bezettingstijd onder de naam bier
was verkocht, hoe het ook zij, het ver.
bruik daalde. Een gezamenlijke actie on
der de leus „Het bier is weer best”
veroorzaakte een revolutie in bierland.
Door de betere woongelegenheden, ra.
di0 en televisie nam het gebruik van
bier thuis enorm toe. Heineken besloot
terdamse brouwerij bijna alleen voor de
export werkt.
De totale brouwcapaciteit van Heineken
in Nederland bedraagt op het ogenblik
2.750.000 hectoliter of 275.000.000 liter of
(4 glazen is 1 liter) 1.100.000.000 glaas
jes bier. Voor elke Nederlander dus
plm. 90 glazen bier per jaar.
De brouwerij in ’s-Hertogenbosch is hetoc
paradepaardje van het Heineken-concern alle niet onopgeloste dele
waar zelfs buitenlandse brouwers zich (kaf e.d.j bezinken. Het
komen vergapen aan de revolutionaire -
produküemethoden. Revolutionair ja,
maar nog steeds een produktie volgens
de oude principes van de Babylonische
haremdames.
HET BROUWPROCES
De grondstoffen voor het
bier zijn nog altijd gerri
gist en... water.Negent.o
uw biertje i- -
zuiverste sooi-,
hem doen.
De mout verkrijgt men uit een speciaal
suikeroplossing die nu
treert bij het openen
zijn eigen kafdelen, Het
de lekkranen naar de biei-
hier d.m.v. stoom gekookt. Tijdens dit
koken wordt de hop toegevoegd. Door de
toevoeging van hop krijgt het bier zijn l
pittige smaak en vergroot de hop de i
houdbaarheid van bier. Het kokende
wort wordt afgekoeld tot ongeveer 6—8
graden C en naar de gistkelder gepompt.
Vervolgens wordt aan het wort gist toe-
gevoegd en deze pst zet de moutsuiker
om in koolzuur en alcohol.
Na ongeveer tien dagen ontstaat het zg.
jong bier. Alvorens het echter geschikt
is voor de consumptie moet het eerst
nog drie maanden nagisten (lageren).
In de reusachtige bottelarij te ’s-Herto-
genbosch hebben we ons gevoeld als een
kabouter. Enorme machines stuwden
met grote snelheid een onuitputtelijke
flessenstroom uit (96.000 flessen worden
hier per uur gevuld). Onze blikken trof-
fen ook de 18-000 blikjes Heineken bier.
die in dat ene uur eveneens met bier I
waren gevuld. Om dan nog maar niet I
te spreken van al die andere handelin- I
ijzer Ren- het wassen van de flessen, het pa«- I
e]en. teuriseren, etiketteren, verpakken in do- I
-zen en kisten. Laten we er maar over I
zwijgen, want in deze duizelingwekkende I
doenerij lijkt het wel of de wereld al- I
leen nog maar snakt naar Heineken bier. I
Wat de sluiting van de flessen betreft, I
„de kroonkurksluiting” kunnen wij wel I
zeggen dat dit de meest geschikte en i
meest zindelijke manier van sluiting is. I
In het kort is dit zo ongeveer de ge- I
scliiedenis van bier, het ontstaan van de I
Heineken’s Brouwerij en de werkwijze, I
die wordt gevolgd in de grootste en mo- I
dernste brouwerij van Europa, nl. de I
Heineken’s Brouwerij te ’s-Herto- I
genbosch. Dat de naam Heineken ook I
buiten Nederland een zeer goede klank I
heeft, blijkt wel uit het feit dat Heine- I
ken het meest geëxporteerde bier is.
TOPPRESTATIE
Door de Heineken-mensen (alleen
Bosch) werden op de warme dag
ni niet minder dan 102.000 kratter
naar de consument verzonden. L
2.448.000 flessen.
g
s
3
z
UJ
Z
w
O
9-
in