|B3 A 289 225 66 58 175 19 42 35 68 23 i m k.I en AARDBEIEN TEGEN AVEHA SLASAUS TUINBONEN UITERSTE DAGPRIJS! ANDIJVIE SCHENKEL BLOEMKOOL ONTBIJTSPEK GEROOKTE BACON BERNARDUSPLEIN 24 TILBURG ('t Zand) gelegen tussen Reitse Hoevestraat HAAGSE LEVERWORST (Rooi Pannen) en Postelse Hoeflaan (Kerk De Goede Herder) Vloeibaar brood is eeuwenoud Een zomeravondbespiegeling over De oudste brouwerij BOC Gevonden Super-kivaliteit vlees toch voordelig! EN TOCH DE ALLERHOOGSTE KWALITEIT ’ZEK SOI AVEHA KANDIJKOEK MALSE SLA 5 BOERENMETWORST ST.-JOSEPH voorwerpen RIBCOTELETTEN CONTRAFILET-ONDERHAAS kunt U gaar bakken of braden als rosbief 500 gram van 3,25 voor Bier is meer dan „champagne” voor de man van ons land het pilske 3 5 rydag28j Vrijdag 28 juni 1963 DE TILBUKGSK KOEHim ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT Gratis een Aveha bierglas bij aankoop van 6 pullen Aveha bier Grote fles van 74 voor tot 30 juni zie hiervoor de aanbiedingen Onderstaande aanbiedingen gelden in al onze winkels: I Wilhelm TeL I HAANTJES I v.a. I per kg. in de Supermarkt. 2 flinke kroppen 100 gram 100 gram 100 gram Te bereiken met buslijn 2. VOLOP PARKEERGELEGENHEID van 39 voor 100 gram ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT De oudste nog in bedrijf zijnde brouwe rij van ons bind is ..De Sleutel” in Dordrecht Willem Daniëlszoon, die in 1433 dit bedrijf oprichtte, had niet kun nen denken, dat ruim vijfhonderd jaar ME Politie, van zo: Een kijkje in de enorme „brouwsaaL" dndré van "Hitst BERNARDUSPLEIN 24 TILBURG 41 ('t Zand) te bereiken met buslijn 2 Bred Hoef Het is nu ondenkbaar, dat plaatsen als Amersfoort en Gouda elk ruim 350 brouwe rijen hadden in de 14e en 15e eeuw. De populariteit van de volksdrank bier is in de loop der eeuwen niets afgenomen. Weliswaar zijn we in het gebruik wat matiger geworden. In de 17e eeuw dronk men in ons land gemiddeld 310 liter per jaar en schatte men het biergebruik van kinderen onder de acht jaar op 155 liter. Nederland is echter nog altijd een bierdrinkend land en er is dan ook alle reden om op deze zomeravond eens een bespiegeling te wijden aan ons „PILSKE”. z z 450 gram van 68 voor Maar dan OFF. SER\ X s c m 70 2 B a QC E 5 x C S to x UIT ONZE GROENTEAFDELING: dagelijks aanvoer recht van de veilingen c s 70 B Z S Deze week Bovenstaande Super-aanbiedingen gelden De zomer van 1963 is aangebroken en in veel Tilburgse huiskamers worden de dorstigen gelest door 'n „PILSKE". De tijd dat men bier betitelde als „Champagne voor de arme man” is voorbij. Tot na de oorlog werd bier gewaardeerd als een drank, die thuis hoorde in de sfeer van koetsierscognacjes, bierbuiken, brouwerspaarden en brandewijntjes met suiker. Nauwelijks 15 jaar later, bewijzen bieraandelen op de beurs echter hun standing en bestellen gasten in de meest exclusieve restaurants BIER bij het diner. Wasserij Bekend om zijn KWALITEITSWERK EN SNELLE SERVICE Capucijnenstraat 152 - Tel. 21394 bereiden van srst (mout), hop, ntig procent van is „gemeentepils” van het ort, maar de rest moet het Gevonden in de met 22 juni 1963. Inlichtingen Lange Schijfs Kinderbril met dameshandschoe handv' schaat; van 6 Verchi handvat; zwart bar_J babyklerer. en D.; u«mesreger •~?rkante z UJ Q ANDRE VAN HILST - SUPERMARKT ineken, arouwe- laarn aan luktie Heineken tterdam. e brouwt 1958 c ■drijf werd lex is de weid ■stroom mderen Marijke E gezongen haar leuke party" zal teenager-h nieuwe pk sie ,,'t Is in goede de plaat de Nedei saving my Eieren met d ei geen 100 c Wilhelminapt met pijpje erin. Voor een krachtige soep 500 gram van 2,05 voor iets heerlijks 500 gram van 2,60 voor n in Den ig 10 ju tten bier Dit is V W.’s 1200 VW.s 1500 Taunus 17 M Taunus 17 M Opeis 1500 Opeis 1700 Daffodil-7ÓO Opel-Kadett V W.-Busjes V.W -Bestel V W -Samba Al onze lui overwegend Alle wagens zekerd en V Cu half milj Gebr. Mallei Stevezi. idsei foon 24223. Gebr. Malle „Een interna De meest uit tie ter stede modellen sta Dit verwarmde beslag gaat vervol naar de zg. klaringskuip Deze ringskuip heeft een zeefbodem waarop ---leien van de korrel t wort (dit ig de is ontstaan.) fil. der kranen door wort loopt uit srketel en wordt okt. Tijdens -1. Door bie- Het bleek echter s’ aan een extracapaci toliter niet genoeg gebouwd en er 1™ machines en de pi voerd tot 1.500.000 m- En dan te bedenken, dat *er’J van Heineken zich speciaal toek de produktie van bier voor c' provincies, terwijl de brouwe.„ sterdam het noorden bedient en Rob de N ontdekt er met zijn e staat mom landse hit] Regen" en in België een bijzon Vlaamse drukt het „Onze te naar mééi Dorus hee maakt. Op dit grote si kenningstu Pres-progr< n.l. „Me bi de melodk „Bij de nu je zou kor geworden. E.P. verscl beste van van Dorus Cor Steyr Dezelfde i heeft bljg successen week van 16 tot en Hoofdbureau fstraat. t beige montuur; 2 witte -oenen; Tafelmes met bruin ivat; Zwarte rozenkrans; Paar rol- Latsen met rubber wielen; Staaf ijzer meter lang; Matje met penseU„, iroomde hondenketting met rode Chroom dameshorloge met indje; Pakje inhoudende nieuwe ren; Zwarte regenjas in pakje v. Blauwe overall; Licht blauwe anjas in hoes plastic; Bruine «faal. nr(jze trui, wit blauw -xT,_an overhemd met ..o Kraag; Rood plastic damesporte- monnaie met koperen beugel; Kinderpor- temonnaie in vorm van kattekop; Rood plastic damesknipbeurs; Crèmekleu rige kinderportemonnaie met 2 drukkers; Herenportemonnaie; Halssnoer met wit te kralen; Goudkleurige halsketting; Sier speld, zilverkleurige vogel met marqu- sietjes; Nieuwe rechter damesschoen, wit, met briefje van V. en D. er in; Paar bruine damesschoenen met platte hak; Wit lederen kinderschoentje merk, Rio BelloRing met 3 sleutels, waaraan em bleem van Knechtel; Ring met 3 sleu tels; Bos met 5 sleutel» waaronder 1 Ria Valk langstellin microfoon trouw. Wi horen in Simon Sir recente su Cowboy C ser. Ria I teren in -daarom een bottelarij erbij te gaan bou- i wen. Zorgvuldig werd nagegaan waar i de grootste bierstroom heenliep. Het zal 1433 mi neanjt opncnire, uau iuri »<*«- niemand verwonderen dat deze zuid- nen denken, dat ruim vijfhonderd jaar waarts liep. later zijn brouwerij deel zou uitmaken Zo kwam men tot de plaatsbepaling van een wereldconcern. Sinds 1953 be- s-Hertogenbosch. Om een lang verhaal hoort „De Sleutel” namelijk aan Heine- kort te maken, het werd niet alleen een ken en hier komen we op een naam die bottelarij, het werd een complete brou- in ons pilsrelaas” met ere mag wor- werij. Immers, het bierverbruik was zo den genoemd. Het Heineken-concern is gestegen, de export zo toegenomen, dat - - - - ....-.—Jzelfg dag.. en nachtploegen niet meer in staat waren de dorstige kelen te laven. Nederland vond het bier weer best en wilde er graag nog 500.000 hectoliter per jaap bijhebben. ai gauw, dat Heineken •aciteit van 500.000 hec- ..j had. Er werd weer kwamen weer nieuwe iroduktie werd opge- hectoliter per jaar. y e - -lat deze brouwerij dame_.„, - •-11 toelegt op vierkante sJjaal;~Grij”2 de zuidelijke bewerkt; Satijnzijder werij in Am' zwarte kraag; Rood I de Rot- gekweekte gerst. Een vastgestelde hoe veelheid brouwgerst wordt afgewogen en in de weekkuipen gestort, na eerst te zijn gereinigd, om de kieming mogelijk te maken. Deze kieming van de gerst wordt na 8 tot 9 dagen gestopt, juist voordat de spruit zichtbaar wordt. Het doel van deze kieming is om stoffen te doen ontstaan, die straks in de beslag- kuip het zetmeel van de gerst omzetten in moutsuiker. Om de kieming van de gerst te stoppen, wordt deze vrij snel door warme lucht verhit en gedroogd. De brouwer noemt dit eesten. Het mout, want zo heet nu de gerst, wordt vervol gens opgeslagen in silo’r De volgende bewerking de mout. Het moutmeci beslagkuip in, waar F"* met verhit „brouwwatc de onoplosbare zetme moutsuiker. silo’s. king is het malen van -neel gaat de roer, of het wordt vermengd vater”. Hierin wordt leel omgezet genoemd. Het Heineken-concern de drie brouwerijen in Amsterdam, lam en ’s-Hertogenbosch namelijk otste brouwerijonderneming van met Rotterda de groot ons land De stichter, Gerard Adriaan Heil kocht in 1864 de Amsterdamse br rij „De Hooiberg” en gaf zijn ns het bier dat hij brouwde. Dat was nelijk nogal goed, want de prodi steeg steeds en In 1873 opende f’-!“ een tweede brouwerij in Rotte- Van meer recente datum is de L te ’s-Hertogenbosch, die in 1? Z.K.H, prins Bernhard in bedr gesteld. In dit gebouwencomple modernste en best geoutilleerde brouwe rij van Europa gevestigd. Na de tweede wereldoorlog ging het aanvankelijk niet zo best met het bier. Misschien hadden we nog een nare na smaak van het slappe aftreksel dat in de bezettingstijd onder de naam bier was verkocht, hoe het ook zij, het ver. bruik daalde. Een gezamenlijke actie on der de leus „Het bier is weer best” veroorzaakte een revolutie in bierland. Door de betere woongelegenheden, ra. di0 en televisie nam het gebruik van bier thuis enorm toe. Heineken besloot terdamse brouwerij bijna alleen voor de export werkt. De totale brouwcapaciteit van Heineken in Nederland bedraagt op het ogenblik 2.750.000 hectoliter of 275.000.000 liter of (4 glazen is 1 liter) 1.100.000.000 glaas jes bier. Voor elke Nederlander dus plm. 90 glazen bier per jaar. De brouwerij in ’s-Hertogenbosch is hetoc paradepaardje van het Heineken-concern alle niet onopgeloste dele waar zelfs buitenlandse brouwers zich (kaf e.d.j bezinken. Het komen vergapen aan de revolutionaire - produküemethoden. Revolutionair ja, maar nog steeds een produktie volgens de oude principes van de Babylonische haremdames. HET BROUWPROCES De grondstoffen voor het bier zijn nog altijd gerri gist en... water.Negent.o uw biertje i- - zuiverste sooi-, hem doen. De mout verkrijgt men uit een speciaal suikeroplossing die nu treert bij het openen zijn eigen kafdelen, Het de lekkranen naar de biei- hier d.m.v. stoom gekookt. Tijdens dit koken wordt de hop toegevoegd. Door de toevoeging van hop krijgt het bier zijn l pittige smaak en vergroot de hop de i houdbaarheid van bier. Het kokende wort wordt afgekoeld tot ongeveer 6—8 graden C en naar de gistkelder gepompt. Vervolgens wordt aan het wort gist toe- gevoegd en deze pst zet de moutsuiker om in koolzuur en alcohol. Na ongeveer tien dagen ontstaat het zg. jong bier. Alvorens het echter geschikt is voor de consumptie moet het eerst nog drie maanden nagisten (lageren). In de reusachtige bottelarij te ’s-Herto- genbosch hebben we ons gevoeld als een kabouter. Enorme machines stuwden met grote snelheid een onuitputtelijke flessenstroom uit (96.000 flessen worden hier per uur gevuld). Onze blikken trof- fen ook de 18-000 blikjes Heineken bier. die in dat ene uur eveneens met bier I waren gevuld. Om dan nog maar niet I te spreken van al die andere handelin- I ijzer Ren- het wassen van de flessen, het pa«- I e]en. teuriseren, etiketteren, verpakken in do- I -zen en kisten. Laten we er maar over I zwijgen, want in deze duizelingwekkende I doenerij lijkt het wel of de wereld al- I leen nog maar snakt naar Heineken bier. I Wat de sluiting van de flessen betreft, I „de kroonkurksluiting” kunnen wij wel I zeggen dat dit de meest geschikte en i meest zindelijke manier van sluiting is. I In het kort is dit zo ongeveer de ge- I scliiedenis van bier, het ontstaan van de I Heineken’s Brouwerij en de werkwijze, I die wordt gevolgd in de grootste en mo- I dernste brouwerij van Europa, nl. de I Heineken’s Brouwerij te ’s-Herto- I genbosch. Dat de naam Heineken ook I buiten Nederland een zeer goede klank I heeft, blijkt wel uit het feit dat Heine- I ken het meest geëxporteerde bier is. TOPPRESTATIE Door de Heineken-mensen (alleen Bosch) werden op de warme dag ni niet minder dan 102.000 kratter naar de consument verzonden. L 2.448.000 flessen. g s 3 z UJ Z w O 9- in

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1963 | | pagina 6