Meurs meups winkels JAARWISSELING - WEEKRECLAME i Interessant experiment in Engeland inken :tie HEIJNE Gevonden dvert SFEER IN HUIS voorwerpen Voor het Kerstfeest i SBSMïïS MELK IS EEN VAN DE MEEST VOLLEDIGE Rf)TVD HF VOEDINGSMIDDELEN ivjiiuy uu DE PRIJSWINNAARS ïrtentie in ons vorige Jve d Itijder be- DE PRIJZENPOT Tapira tleuren 14 I 17 DEC. IG DASSEN VESTEN en van estelijke BREDASE WEG 24 TEL. 24272 sgante coupe <G Tel 21394 - Capucijnenstr. 152 49 ct 250 gram 10 extra Meursjes 60 ct. 250 gram 10 extra Meursjes 22732 i 70 Ct. 250 gram IO extra Meursjes Het „Spoorboekje” Banketkransen is ouder dan de spoorwegen 60 ct. 250 gram 10 extra Meursjes 144,- 85 ct. 250 gram 10 extra Meursjes 95 Ct. 250 gram IO extra Meursjes de Heuvel STANDPLAATS OP DE MARKT ■dekking woning? Aminda's Kerst wieners Mecca's 60 ct. 100 gram 5 extra Meursjes 145 ct. 250 gram 15 extra Meursjes verschillende modellen. Uw wasgoed bij Wasserij Joseph* SNEL EN GOED.... ZOALS HET MOET! AUeenhouderstraat 121 bij Ringbaan W. Telefoon 30728. f 7,90 12,50 Haal met Kerstmis en Nieuwjaar met PHILIPS TELEVISIE EN RADIO Maak en l ■t have vormt ;sse. •ede ze r king pl.m. - plaat losse warei j de nogmaals 3 m< en en weer 1 hei Gevonden in de week van 4 tot en met Reclame wafels kransjes ngte. 1 inder andere g" leze result! i belangrijk in het bijzondi Wij raden iede groep kreeg, a-!UI’ ha»r •de dagelijkse ste liter In vertrouwen kopen Is prettig kopen Dus voor Uw TROUW- en VERLOVINGSRINGEN Ges. kransjes (de Heer) Glacé kransjes Mocca nougat I Edel-assorti J Hazelnootballen I ind komt de melk gestan- in de handel, hetgeen dat een deel van het tan wordt onttrokken, o.a. terbereiding. Gestandaar- lelk bevat vele van de in de dagelijkse voeding 'r te komen, nl. ei~-“-~ aydraten en verse! Glacé I Noot kransjes Choc, kransjes Rozalientjes Stengels Vruchtenkoekjes Nougaline kransjes 85 ct. 250 gram 10 extra Meursjes 2 voor 55 ct. 10 extra Meursjes 50 ct. 250 gram 10 extra Meursjes 20-DELIGE GROEPEN vanaf 4.95. ITALIAANSE GROEPEN, zeer mooi 9.75, 12.75. RUBBER GROEPEN 15.90, 22.50. STALLEN 2.25, 3.75 5.95. Pracht sortering KERSTBALLEN vanaf 10 cent. KERSTKAARSJES 20 st. 20 ct. ENGELENHAAR 12-18 p. pakje. SNEEUW 15 ct. p. pakje MOS 10 ct. per pakje. EVERS-GAILLARD Besterdplein 1 K. TER LINDEN BUURTSTRAAT 7 - TEL. 25972 bij Wilhelminapark 40 jaar vakkennis Uw garantie MÜE^*:*^-**-****^'**^********** ing voor op- ndhouding van de s. Kalk- en fosfor- voor de opbouw en het beender- :offen is melk dit voor de 11 kinde- je moe- ~en, een ie voeding LIJST VAN VAKATURES y Bij het Gewestelijk Arbeidsbureau lichaam op is momenteel vraag naar: betonüm- "et ei™Wel merlieden, metselaars, timmerlieden screent eei •goud- en zilversmid, centerdraaiers, gereedschapmakers, universeel frai- sers, kotteraars, constructie- en machine bankwerkers, automonteurs, revisiemonteurs, electromonteurs, overledersnijders, sohoenfabrieks- arbeiders, wevers, ringspinnei katoenkrassers, twerners, ma houtbewerkers meubelmakers, is> mue steenfabneksarbeiders, jongere on- ren en aanstaan, geschoolde krachten, jeugdige krach- ders veel melk dril ten voor diverse bedrijven. gebruiken. Wij kunn Bij de Afd. Vrouwen is vraag naar: dat het zonder het naaisters, konfectiestiksters, hand ninke protie meik 0 werksters voor konfektiebedrijf. voldoende kalkzouter strijksters, controleuses, wasserij- Op nemen. personeel, schoenstiksters, speel sters, stopsters en pluisters voor binnenwerk, inpaksters, onge schoolde krachten voor diverse be drijven. steno-typiste, typistes, kan toorbedienden, werksters, dagmeis jes en dienstboden. Inlichtingen omtrent bovenstaan de vacatures dagelijks van 8.30 tot 12.30 uur bij het Gewestelijk Ar beidsbureau. Wilhelminapark 21. gaf men één groep een halve liter melk per dag meer, een andere wat Wie ons de tekst van de onzinad- vertentie voor dinsdagavond 10 uur stuurt, dingt mee naar een prijs ter waarde van 20.Dit bedrag mag worden besteed bij de zaak die deze week de onzinadvertentie plaat ste. Uw inzending behoeft dus deze maal niet de zaak van uw keuze te vermelden. Veel sukses. Oplossingen ge- per briefkaart aan Jac. v. Campen- Het straat 42. De onzinadvert™ti; c" nummer luidde DE ENIGE ECHTE Eet eens een gouden fazant. Hoewel moeilijk verteerbaar is het een kostbare lekkernij. Maak hem klaar in botersaus en bestrooi hem daarna met havermout. Warm geserveerd vormt hij een verfrissende delicatesse. Onbe perkt houdbaar, goede gouden geldbelegging. Vraag een proef vlucht. Jansen Pietersen Co., Hendrik van Lleropstraat 26. De prijs ter waarde van 20 gaat eiwitten, naar de heer H. J. van Heeswijk, Jhillende Galjoenstraat 120 te Tilburg, die dit bedrag wenst te besteden bij de firma B. van lerlant, Vondelplein 3. Pro ficiat. linker damesglacé. Grijze rechter heren- liiffliL De melk neemt in onze voeding ongevutamineerd een grote plaats in die verdient ze! een andere boter Want melk is wel één van de meest volledige voedingsmiddelen die wij kennen. Dat blijkt al uit het feit, dat me i van nature bestemd is om als vrij- lende wel enig voedsel te dienen voor jon- bij ge dieren in de eerste weken of exti maanden van hun bestaan. Ze moet dus praktisch alle nodige voedings stoffen bevatten. Hoe belangrijk melk is, blijkt on der meer uit proeven, die een dokter In Engeland heeft genomen bij een aantal kostschooljongens van 7 tot 11 jaar. Deze kinderen werden ver deeld in groepen. Elke g behalve de gewone goede dagelijkse maaltijden, een rantsoen van een be paald voedingsmiddel extra. Zo Nu de Duitse Spoorwegen hun 125- ste verjaardag vieren, is het wel in teressant er aan te herinneren, dat het „spoorboekje” eigenlijk al veel ouder is. In 1513 heeft Sebastian Brant, die van 1458 tot 1521 leefde en hoogleraar aan de universiteit van Straatsburg was, al een boekje geschreven, waarin de richtingen van alle reiswegen van die tijd met de ifstanden tussen de voornaamste oor- i warei aangeduid. Martin Zeiler, die Brant opvolgde, schreef in 1851 de eerste betrouwbare reisgids over Duitsland. Hij bevat vele inlichtingen over het land en zijn bevolking en zelfs over zijn bibliotheken. Deze gidsen waren ook reeds met kaarten, -de voornaamste pleister- i waren aangeduid, ge ïllustreerd. Voor meubels in alle soorten en prijzen, zal men U in Tilburg naar ROOZEN verwijzen. De betaling, als U ’t nog niet weet, regelt hij soepel en uiterst discreet. Dat wil hij U ook heel graag eens bewijzen! onze voeding worden verwerkt. Men drinkt ze „puur”, in koffie of cho- tensappen e.d., of men mteen-k arae tensappen e.d., of men maakt er een voudige of fijnere voor- en nagerech ten van. Maar ook kan melk heel goed, verwerkt worden in groente- sausjes, soepen en stamppotten; de ze worden daardoor veel smakeli; ker. Als drank bij de broodmaaltij den is melk nog van bijzonder be lang, omdat de melkeiwitten de tar- weeiwitten van het brood waardevol ler maken. Men kan dus we! zeg gen. dat melk bij iedere maaitij een rol kan spelen. in de andere rich- uitrollen en opvou- bewerking nog Iet deeg pl.m. uur, koele plaats laten deeg uitrollen tot een recht hoekige lap van pl.m. 1/3 cm dikte en deze in vierkantjes snijden van plm. 10 bij 10 cm. De appels boren en schillen en het deeg enige da- Op jeder deeglapje een appel plaat- sen. De boogopeningen vullen met een mengsel van suiker en kaneel. De punten van het deeg naar het midden vouwen, de zijkanten iets uit trekken en ook naar het midden brengen. De randen van het deeg nat maken en op elkaar drukken. De bollen op een koele plaats tenminste een kwartiertje laten rusten. De bakplaat nat maken en de ap pelbollen met de hechtplaatsen naar beneden op de plaat zetten. Vlak vóór ’t in de oven gaat, het gebak be strijken met losgeklopt ei. De appel- - bollen in ’n hete oven (200-220° C) in tukjes snij- 2o d 30 mjnuten gaarbakken. De ap en luchtig peibollen warm of koud opdienen. Appelbolllen (plm. 8 stuks met boter bereid plm. 2,10; met margarine plm. 1,90) Desgewenst kan elij- gen tevoren gems Itij- moet dan goed afgedekt op een koele plaats bewaard worden. 200 g (2,5 kopje) bloem, 180 g (bij na 4,5 pakje) boter of margarine, zout, 1 dl water, 8 stevige, niet te grote appels (b.v. Bellefleur, Manks Codlin), plm. 4 eetlepels suiker, plm. 3 theelepels kaneel, losgeklopt ei. Uitgaan van zeer harde boter of margarine en koud water en werken in een koude omgeving. De bloem met het z>ut in een kom zeven. Een gedeelte achterhouden. De boter of margarine op de gezeefde bloem leg gen en met 2 messen in stukjes snij den. Het water erbij doen e door de massa scheppen. Lc, recht en de deegrol met bloem stuiven en het deeg uitrollen tot een lap van pl.m. 1/3 cm dikte. De lap deeg in de lengte en in de breedte in drieën vouwen, ting leggen, weer wen en deze eens herhalen. Het afgedekt op een 1 opstijven. Het deeg nogmaals 3 maal uitpeilen en opvouwen en weer laten rusten. Dit nog eens herhalen. Het deeg wordt dus 3x3 maal uitgerold en vouwen en met 2 keer rusten Behalve voor zieke moeders het stekend. Maa volwassenen ter melk pei luxe. In ons lan< daardiseerd wil zeggen, melkvet eraan wordt voor de boterbereidii diseerde melk beva stoffen, die behoren voor vetten, koolhy vitamines en voedingszouten. Om met de eiwitten te beginnen dezelfde stoffen, waaraan ook vlees, vis en eieren rijk zijn)de eiwitten de melk zijn van hoge waarde, worden gemakkelijk in het -opgenomen en verteerd. Wat 'gehalte betreft kan een melk en vleesloze maaltijd waar- maken. Eiwitten zijn van belar bouw en instandhouding lichaamsweefsels, zouten zijn nodig het instandhouden van iziieks- gegtei. ook aan deze stoff “ne”’ rÜk- Het is duidelijk, dat mach, opgroeiende jeugd bijzonder “keJS’ rijk is; daarom moeten vooral ren en ook aanstaande en jonge inken of pap o-..v ..„.men zelfs zeggei naarj dat het zonder het gebruik van ee hand fliKke protie melk onmogelijk is ia rn kalkzouten met de op te nemen. Tenslotte voorziet melk nog in een deel van onze vitamine-behoefte melk bevat veel vitamine A. en B.. Gewenst geachte hoeveelheid melk per dag voor: kinderen van 110 jaar: liter; kinderen van 1020 jaar: liter; volwassenen: liter; aangaande en jonge moeders: 1 li ter (desgewenst meer). Tussen los-verkochte en gepasteuri seerde en gesteriliseerde flessenmelk is vrijwel geen verschil in voedings waarde. Gecondenseerde melk in fles of blik bevat de voedingsstoffen uit de melk in meer geconcentreerde vorm. Aan koffiemelk is gewoonlrjk extra vet toegevoegd. Wat het gehal te aan eiwitten, voedingszouten en vitamines betreft, komt 4 dl gecon denseerde melk of koffiemelk over een met bijna 1 liter melk. Alle melk zowel los-verkochte als flessenmelk, dient zo koel mogelijk bewaard te worden, vooral niet in het zon licht, daar dit een nadelige invloed heeft op de smaak. Voor het gebruik dient men melk te koken. Mochten in de ziektekiemen aanwezig zijn, dan den deze hierdoor gedood. Op velerlei manieren kan melk in serde margarine, weer tou ouucic uoter, een vierde suiker, een vijfde waterkers. Telkens na 1. 2 en 3 jaar werd de gewichtstoena- van de jongens uit de verschil de groepen vergeleken. En hier- bleek steeds, dat de groep, die tra melk kreeg, het meest was aan gekomen, zowel in gewicht als in lengte. Bovendien waren deze jongens minder vaak ziek geweest dan die uit andere groepen. Deze resultaten bewijzen wel wat een belangrijk voedingsmiddel melk, der voor kinderen, is. lere moeder dan ook r kinderen elke dag tenmin- sr melk laten drinken! b voor kinderen is speciaal jen en aanstaande en jonge u~t drinken van melk uit- faar ook voor de overige i is het gebruik van li- sr dag geen overbodige

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1960 | | pagina 5