Meurs
meups winkels
JAARWISSELING
- WEEKRECLAME
i
Interessant experiment in Engeland
inken
:tie
HEIJNE
Gevonden
dvert
SFEER IN HUIS
voorwerpen
Voor het Kerstfeest
i
SBSMïïS
MELK IS EEN VAN DE MEEST VOLLEDIGE Rf)TVD HF
VOEDINGSMIDDELEN ivjiiuy uu
DE PRIJSWINNAARS
ïrtentie in ons vorige
Jve d
Itijder
be-
DE PRIJZENPOT
Tapira
tleuren
14
I 17 DEC.
IG
DASSEN
VESTEN en
van
estelijke
BREDASE WEG 24
TEL. 24272
sgante coupe
<G
Tel 21394 - Capucijnenstr. 152
49 ct 250 gram 10 extra Meursjes
60 ct. 250 gram 10 extra Meursjes
22732
i 70 Ct. 250 gram IO extra Meursjes
Het „Spoorboekje”
Banketkransen
is ouder dan de
spoorwegen
60 ct. 250 gram 10 extra Meursjes
144,-
85 ct. 250 gram 10 extra Meursjes
95 Ct. 250 gram IO extra Meursjes
de Heuvel
STANDPLAATS OP DE MARKT
■dekking
woning?
Aminda's
Kerst wieners
Mecca's
60 ct. 100 gram 5 extra Meursjes
145 ct. 250 gram 15 extra Meursjes
verschillende
modellen.
Uw wasgoed bij
Wasserij Joseph*
SNEL EN GOED....
ZOALS HET MOET!
AUeenhouderstraat 121 bij Ringbaan W.
Telefoon 30728.
f 7,90
12,50
Haal met Kerstmis en Nieuwjaar
met
PHILIPS TELEVISIE EN RADIO
Maak
en l
■t have
vormt
;sse.
•ede
ze r king
pl.m. -
plaat
losse
warei
j de
nogmaals 3 m<
en en weer 1
hei
Gevonden in de week van 4 tot en met
Reclame wafels
kransjes
ngte. 1
inder
andere g"
leze result!
i belangrijk
in het bijzondi
Wij raden iede
groep kreeg, a-!UI’ ha»r
•de dagelijkse ste liter
In vertrouwen kopen
Is prettig kopen
Dus voor Uw
TROUW- en
VERLOVINGSRINGEN
Ges. kransjes
(de Heer)
Glacé kransjes
Mocca nougat I
Edel-assorti J
Hazelnootballen
I
ind komt de melk gestan-
in de handel, hetgeen
dat een deel van het
tan wordt onttrokken, o.a.
terbereiding. Gestandaar-
lelk bevat vele van de
in de dagelijkse voeding
'r te komen, nl. ei~-“-~
aydraten en verse!
Glacé I
Noot kransjes
Choc, kransjes
Rozalientjes
Stengels
Vruchtenkoekjes
Nougaline kransjes 85 ct. 250 gram 10 extra Meursjes
2 voor 55 ct. 10 extra Meursjes
50 ct. 250 gram 10 extra Meursjes
20-DELIGE GROEPEN vanaf 4.95. ITALIAANSE
GROEPEN, zeer mooi 9.75, 12.75. RUBBER
GROEPEN 15.90, 22.50. STALLEN 2.25, 3.75 5.95.
Pracht sortering KERSTBALLEN vanaf 10 cent.
KERSTKAARSJES 20 st. 20 ct. ENGELENHAAR
12-18 p. pakje. SNEEUW 15 ct. p. pakje MOS 10
ct. per pakje.
EVERS-GAILLARD
Besterdplein 1
K. TER LINDEN
BUURTSTRAAT 7 - TEL. 25972
bij Wilhelminapark
40 jaar vakkennis Uw garantie
MÜE^*:*^-**-****^'**^**********
ing voor op-
ndhouding van de
s. Kalk- en fosfor-
voor de opbouw en
het beender-
:offen is melk
dit voor de
11 kinde-
je moe-
~en,
een
ie voeding
LIJST VAN VAKATURES y
Bij het Gewestelijk Arbeidsbureau lichaam op
is momenteel vraag naar: betonüm- "et ei™Wel
merlieden, metselaars, timmerlieden screent eei
•goud- en zilversmid, centerdraaiers,
gereedschapmakers, universeel frai-
sers, kotteraars, constructie- en
machine bankwerkers, automonteurs,
revisiemonteurs, electromonteurs,
overledersnijders, sohoenfabrieks-
arbeiders, wevers, ringspinnei
katoenkrassers, twerners, ma
houtbewerkers meubelmakers, is> mue
steenfabneksarbeiders, jongere on- ren en aanstaan,
geschoolde krachten, jeugdige krach- ders veel melk dril
ten voor diverse bedrijven. gebruiken. Wij kunn
Bij de Afd. Vrouwen is vraag naar: dat het zonder het
naaisters, konfectiestiksters, hand ninke protie meik 0
werksters voor konfektiebedrijf. voldoende kalkzouter
strijksters, controleuses, wasserij- Op nemen.
personeel, schoenstiksters, speel
sters, stopsters en pluisters voor
binnenwerk, inpaksters, onge
schoolde krachten voor diverse be
drijven. steno-typiste, typistes, kan
toorbedienden, werksters, dagmeis
jes en dienstboden.
Inlichtingen omtrent bovenstaan
de vacatures dagelijks van 8.30
tot 12.30 uur bij het Gewestelijk Ar
beidsbureau. Wilhelminapark 21.
gaf men één groep een halve liter
melk per dag meer, een andere wat
Wie ons de tekst van de onzinad-
vertentie voor dinsdagavond 10 uur
stuurt, dingt mee naar een prijs ter
waarde van 20.Dit bedrag mag
worden besteed bij de zaak die
deze week de onzinadvertentie plaat
ste. Uw inzending behoeft dus deze
maal niet de zaak van uw keuze te
vermelden. Veel sukses. Oplossingen
ge- per briefkaart aan Jac. v. Campen-
Het straat 42.
De onzinadvert™ti; c"
nummer luidde
DE ENIGE ECHTE
Eet eens een gouden fazant. Hoewel
moeilijk verteerbaar is het een
kostbare lekkernij. Maak hem
klaar in botersaus en bestrooi
hem daarna met havermout.
Warm geserveerd vormt hij een
verfrissende delicatesse. Onbe
perkt houdbaar, goede gouden
geldbelegging. Vraag een proef
vlucht. Jansen Pietersen Co.,
Hendrik van Lleropstraat 26.
De prijs ter waarde van 20 gaat
eiwitten, naar de heer H. J. van Heeswijk,
Jhillende Galjoenstraat 120 te Tilburg, die dit
bedrag wenst te besteden bij de firma
B. van lerlant, Vondelplein 3. Pro
ficiat.
linker damesglacé. Grijze rechter heren-
liiffliL
De melk neemt in onze voeding ongevutamineerd
een grote plaats in die verdient ze! een andere boter
Want melk is wel één van de meest
volledige voedingsmiddelen die wij
kennen. Dat blijkt al uit het feit, dat me i
van nature bestemd is om als vrij- lende
wel enig voedsel te dienen voor jon- bij
ge dieren in de eerste weken of exti
maanden van hun bestaan. Ze moet
dus praktisch alle nodige voedings
stoffen bevatten.
Hoe belangrijk melk is, blijkt on
der meer uit proeven, die een dokter
In Engeland heeft genomen bij een
aantal kostschooljongens van 7 tot
11 jaar. Deze kinderen werden ver
deeld in groepen. Elke g
behalve de gewone goede dagelijkse
maaltijden, een rantsoen van een be
paald voedingsmiddel extra. Zo
Nu de Duitse Spoorwegen hun 125-
ste verjaardag vieren, is het wel in
teressant er aan te herinneren, dat
het „spoorboekje” eigenlijk al veel
ouder is. In 1513 heeft Sebastian
Brant, die van 1458 tot 1521 leefde
en hoogleraar aan de universiteit
van Straatsburg was, al een boekje
geschreven, waarin de richtingen van
alle reiswegen van die tijd met de
ifstanden tussen de voornaamste oor-
i warei aangeduid. Martin Zeiler,
die Brant opvolgde, schreef in 1851
de eerste betrouwbare reisgids over
Duitsland. Hij bevat vele inlichtingen
over het land en zijn bevolking en
zelfs over zijn bibliotheken. Deze
gidsen waren ook reeds met kaarten,
-de voornaamste pleister-
i waren aangeduid, ge
ïllustreerd.
Voor meubels in alle soorten en prijzen,
zal men U in Tilburg naar ROOZEN
verwijzen.
De betaling, als U ’t nog niet weet,
regelt hij soepel en uiterst discreet.
Dat wil hij U ook heel graag eens
bewijzen!
onze voeding worden verwerkt. Men
drinkt ze „puur”, in koffie of cho-
tensappen e.d., of men mteen-k arae
tensappen e.d., of men maakt er een
voudige of fijnere voor- en nagerech
ten van. Maar ook kan melk heel
goed, verwerkt worden in groente-
sausjes, soepen en stamppotten; de
ze worden daardoor veel smakeli;
ker. Als drank bij de broodmaaltij
den is melk nog van bijzonder be
lang, omdat de melkeiwitten de tar-
weeiwitten van het brood waardevol
ler maken. Men kan dus we! zeg
gen. dat melk bij iedere maaitij een
rol kan spelen.
in de andere rich-
uitrollen en opvou-
bewerking nog
Iet deeg pl.m. uur,
koele plaats laten
deeg uitrollen tot een recht
hoekige lap van pl.m. 1/3 cm dikte en
deze in vierkantjes snijden van plm.
10 bij 10 cm.
De appels boren en schillen en
het deeg enige da- Op jeder deeglapje een appel plaat-
sen. De boogopeningen vullen met
een mengsel van suiker en kaneel.
De punten van het deeg naar het
midden vouwen, de zijkanten iets uit
trekken en ook naar het midden
brengen. De randen van het deeg
nat maken en op elkaar drukken. De
bollen op een koele plaats tenminste
een kwartiertje laten rusten.
De bakplaat nat maken en de ap
pelbollen met de hechtplaatsen naar
beneden op de plaat zetten. Vlak
vóór ’t in de oven gaat, het gebak be
strijken met losgeklopt ei. De appel-
- bollen in ’n hete oven (200-220° C) in
tukjes snij- 2o d 30 mjnuten gaarbakken. De ap
en luchtig peibollen warm of koud opdienen.
Appelbolllen
(plm. 8 stuks met boter bereid
plm. 2,10; met margarine plm.
1,90)
Desgewenst kan
elij- gen tevoren gems
Itij- moet dan goed afgedekt op een koele
plaats bewaard worden.
200 g (2,5 kopje) bloem, 180 g (bij
na 4,5 pakje) boter of margarine,
zout, 1 dl water, 8 stevige, niet te
grote appels (b.v. Bellefleur, Manks
Codlin), plm. 4 eetlepels suiker, plm.
3 theelepels kaneel, losgeklopt ei.
Uitgaan van zeer harde boter of
margarine en koud water en werken
in een koude omgeving. De bloem
met het z>ut in een kom zeven. Een
gedeelte achterhouden. De boter of
margarine op de gezeefde bloem leg
gen en met 2 messen in stukjes snij
den. Het water erbij doen e
door de massa scheppen. Lc,
recht en de deegrol met bloem
stuiven en het deeg uitrollen tot een
lap van pl.m. 1/3 cm dikte. De lap
deeg in de lengte en in de breedte
in drieën vouwen,
ting leggen, weer
wen en deze
eens herhalen. Het
afgedekt op een 1
opstijven.
Het deeg nogmaals 3 maal uitpeilen
en opvouwen en weer laten rusten.
Dit nog eens herhalen. Het deeg
wordt dus 3x3 maal uitgerold en
vouwen en met 2 keer rusten
Behalve
voor zieke
moeders het
stekend. Maa
volwassenen
ter melk pei
luxe.
In ons lan<
daardiseerd
wil zeggen,
melkvet eraan wordt
voor de boterbereidii
diseerde melk beva
stoffen, die
behoren voor
vetten, koolhy
vitamines en voedingszouten.
Om met de eiwitten te beginnen
dezelfde stoffen, waaraan ook vlees,
vis en eieren rijk zijn)de eiwitten
de melk zijn van hoge waarde,
worden gemakkelijk in het
-opgenomen en verteerd. Wat
'gehalte betreft kan een melk
en vleesloze maaltijd waar-
maken.
Eiwitten zijn van belar
bouw en instandhouding
lichaamsweefsels,
zouten zijn nodig
het instandhouden van
iziieks- gegtei. ook aan deze stoff
“ne”’ rÜk- Het is duidelijk, dat
mach, opgroeiende jeugd bijzonder
“keJS’ rijk is; daarom moeten vooral
ren en ook aanstaande en jonge
inken of pap
o-..v ..„.men zelfs zeggei
naarj dat het zonder het gebruik van ee
hand fliKke protie melk onmogelijk is
ia rn kalkzouten met de
op te nemen.
Tenslotte voorziet melk nog in een
deel van onze vitamine-behoefte
melk bevat veel vitamine A. en B..
Gewenst geachte hoeveelheid melk
per dag voor:
kinderen van 110 jaar: liter;
kinderen van 1020 jaar: liter;
volwassenen: liter;
aangaande en jonge moeders: 1 li
ter (desgewenst meer).
Tussen los-verkochte en gepasteuri
seerde en gesteriliseerde flessenmelk
is vrijwel geen verschil in voedings
waarde. Gecondenseerde melk in fles
of blik bevat de voedingsstoffen uit
de melk in meer geconcentreerde
vorm. Aan koffiemelk is gewoonlrjk
extra vet toegevoegd. Wat het gehal
te aan eiwitten, voedingszouten en
vitamines betreft, komt 4 dl gecon
denseerde melk of koffiemelk over
een met bijna 1 liter melk. Alle melk
zowel los-verkochte als flessenmelk,
dient zo koel mogelijk bewaard te
worden, vooral niet in het zon
licht, daar dit een nadelige invloed
heeft op de smaak.
Voor het gebruik dient men
melk te koken. Mochten in de
ziektekiemen aanwezig zijn, dan
den deze hierdoor gedood.
Op velerlei manieren kan melk in
serde margarine, weer
tou ouucic uoter, een vierde suiker,
een vijfde waterkers. Telkens na 1.
2 en 3 jaar werd de gewichtstoena-
van de jongens uit de verschil
de groepen vergeleken. En hier-
bleek steeds, dat de groep, die
tra melk kreeg, het meest was aan
gekomen, zowel in gewicht als in
lengte. Bovendien waren deze jongens
minder vaak ziek geweest dan die
uit andere groepen.
Deze resultaten bewijzen wel wat
een belangrijk voedingsmiddel melk,
der voor kinderen, is.
lere moeder dan ook
r kinderen elke dag tenmin-
sr melk laten drinken!
b voor kinderen is speciaal
jen en aanstaande en jonge
u~t drinken van melk uit-
faar ook voor de overige
i is het gebruik van li-
sr dag geen overbodige