i
Hoe kunt U bezuinigen?
n
o
o
o
o
o
n
u
o
o
o
n
|O
o
n
II
II
II
II
II
lo
n
lo
Jo
7
d?
0
o
o
o
'II
II
Ria van Dijk
I JAPONNEN
WOij kMen kef qdd I
CASPAR RUITEN
Kook zuinig
dag 2.30, 4.30, 6.45 en 9.00 uur.
Bij aankc
50 cent
100
32 cent
d. Sande Zn.
A.
U
Verzekeringen op allerlei gebied
Veertig jaar KLM
Luchtvaart-ienioonsiel-
ling in Rotterdam
ver-
CHEMISCH REINIGEN
snten niet
NEERLANDIA
tot
een
ten, gedroog-
>rikozen) 12-
Tel. 21694
ER NOG EENS
Tuerlings-van Mierlo
36,—
DROGISTERIJ
ƒ51-
220 X 122 X
12
6
8
10
Limt
van 18 mm
brui
ken
Waar en hoe
zal ik het
bewaren
Korvelteweg 185-Telefoon 22474
Bijkant.: Emchotseitr. 195 Tel. 20431
CHICAGO THEATER: Zij die van het
leven hielden (18 jr) zaterdag en zon-
MIDI THEATER: Helden van de woes
tijn (14 jr), zaterdag 3.00, 6.45 en
9.00 uur, zondag 4.00, 6.45 en 9.00
uur. Zondagmiddag 2.00 uur Fietsen-
duivels (a.l.)
CENTRUM BOVENZAAL; Ik Beschul
dig (a.l.) zaterdag en zondag 3.00,
6.45 en 9.00 uur.
Voor elke smaak een
grote keus.
orst
f.hts
1ENSDAG:
,50
13 cent
blik
gemc
zen.
raad
be-
foor-
>t is
BOSSCHE WEG 508 TEE. 22315
blik
vis-
al-
WOI
ƒ2,5
slechts
ird
ie,
in
voor-
steeds
koken
weinig
dat
swaar-
cl en
Be
r een
maak
Logboeken, foto’s vliegtuigmodellen,
plaquettes en strafregels.
KOESTRAAT 180 TELEF. 23116
Exclusieve dessins en
modellen.
gehakt
slechts
en vacan-
een ruime
45.75
46,10
37,50
HARMONIE THEATER: Pijn en gein
in de kazerne zaterdag 2.30, 7.00 en
9.30, zondag: 4.00, 6.45 en 9.30. Zon
dagmiddag 2.00 matinee.
Haal Uw meubelplaat bij:
A. C. DEKKERS
v/h J. DEKKERS ZOON
HENDRIK DE KEIJSERSTR. 1
NASI GORENG KANT EN KLAAR
EN IEDERE DAG VERS
Voor meet
200 gram Prima
voor aankoop van
auto, motor, scooter
of bromfiets
en U betaalt ons
per maand terug
12,00,
20,00
MEUBELPLATEN
Op maat per ms
POPULIEREN
16,00 van 18 mm
LIMBA
21,00
OKOUMÊ
17,00 van 18 mm 15,0015 mm
BEUKEN
22,40 van 18 mm
EIKEN
28,00 van 18 mm
DENKT EROM,
OOK KOMT
REGEN
JAS nu waterdicht,
U kunt er dan weer tegen,
per pot 85 ct
Voor meer
250 gram Fijne
Assurantie- en
Makelaarskantoor
DINSDAG EN
van 1,50 t/m
smeerlevervvor:
voor sl
sr dan ƒ2,50
smeerleverwor
voor slech
vlees, pap. Rijst, havermout, griesmeel
kunt U op deze wijze in een pan of
schaaltje gaar stomen, na ze even aan
de kook gebracht te hebben. Gebruik
CENTRUM BENEDENZAAL: Verbor
genheden van Parijs (18 jr) zaterdag
en zondag 3.00, 6.45 en 9.00 uur.
en groer
minuten,
o houden
kooktijd op stand 0.
Benut de warmte, die
afgeeft, voor het warmen
iets dergelijks.
CINEMA ROYAL: De Keizerswals
(18 jr) zaterdag en zondag 3.00, 6.45
en 9.00 uur.
APOTHEKERSDIENST
Bijvoet, Markt 31, tel. 26783; Van
Gorp, Broekhovenseweg 27, tel. 22302;
Van Gorp Simonis, Veldhovenstraat
32, tel. 26234.
Lolako
5,20
6,25, 7,50, 8,00,11,80,13,00,15,
iba
6.50,7,75, 8,25,12.00,13,50,
Okoumé 7,65,8,00,12,00,13,50
Cresta 9,75
Eiken 12,00, 17,20
Teak -
;geld
pan, waarvan
als of 2 cm
Voor Uw weekendtrips
tiereizen, hebben wij
keuze in:
Toeristen-kaarten
van Provincies en Landen,
voor fiets en auto.
Boekbinderij en Kantoorboekhandel
ANT. J M. REMMERS
Julianapark 39 Telefoon 25238
ken van peulvrucl
ter nooit voor het
van groenten,
Verwijder
waterketel.
Prijs per plaat
POPULIEREN
244 X 122 X 18 mm dikte
LIMBA
244 X 122 X 18 mm dikte
OKOUMÉ
305 X 122 X 15 mm dikte
250 X 150 X 18 mm
250 X 122 X 18 mm
BEUKEN
18 mm
TRIPLEX
Op maat per m’
4 5
Poolsch Grenen
4,90
met vlak afgedraaide bodem, “andbo;c
=1 ?laat del van
waarvan
een vert€
fèn^Zdls er atra
in Inntoto Elke 5 0006 be7-°eker
in het laatste
Scheepvaart en luch*”
»ht Amsterda
expositie blijf
tus geopend.
chten, rijst of pap, ech-
„et aan de kook brengen
aardappelen, vruchten.
geregeld ketelsteen uit Uw
Q VOOR HET BETERE WERK J
KORVELSEWEG 265 - TEL 21697
bij het stampen In het gerecht komt,
het vitaminegehalte van aardappelen en
groenten achteruit gaat. De stoofschotel
heeft dit bezwaar niet: groenten, aard
appelen en eventueele vlees worden wel
in één pan bereid, maar niet door el
kaar gestampt. Het vocht, dat uit de
verschillende bestanddelen trekt, kan
worden afgegoten en als saus bij de
stoofschotel gepresenteerd.
Gebruik zo nu en dan rauwe groenten.
Niet alleen bespaart U hierdoor brand
stof, ook de voedingswaarde blijft het
t bewaard.
la van rauwe groenten kan in ieder
jaargetijde op het menu gezet worden,
evenals een stamppot met rauwe groen
te. Lekker is een stamppot met rautfe
spinazie, raapstelen, stoofsla, andijvie
of zuurkool.
Kook aardappelen en groente als re
gel voor niet meer dan één dag tegelijk.
DE BEREIDING VAN DE
MAALTIJDEN
Zet de gerechten niet te v">“'
Kook aardappelen en groenten m<
ochtends voor om ze dan des mi
opnieuw te verwarmen.
aardappelen
dan 30 a 40 r
t warm
HET KOKEN OP GAS
ds regel vlug aan
gasvlam.
dat de vlam niet
pan speelt: de
slier door aan
rmte gaat verloren.
zodra de inhoud van het verleden en heden van de jar
inneer Uw fornuis of tionale luchtvaartmaatschappij
«spaarbrander is voor hier te zien zijn. De eerste affi
«eze brander te ge-
»ewoon of sterbran-
en asbestplaatje.
weiding, waarbij
temperen, *i“
imspreider
jes en bw
fornuis gereg
^<^<cer van de tentoon-
J--r het Instituut voor
t mchtvaart, een retour-
iam-Brussei aangeboden,
jft tot en met 31 augus-
wanneer ze een
maal geheel en al toebereid zijn. Beperk
het warm houden tot een minimum.
Wanneer U een petroleumstel hebt
naast Uw gas of electrisoh fornuis ge
bruik dit dan desgewenst voor het trek
en van bouillon, stoven van vlees, ko-
Deze week heeft de Minister van Ver
keer en Waterstaat in het Rotterdamse
Instituut voor Scheepvaart en Luchtvaart
een historische tentoonstelling „Veertig
jaar K.L.M.” geopend.
Tientallen interessante voorwerpen uit
verleden en heden van de jarige na-
zullen
mvr te zien zijn. De eerste affiche uit
1920 zal er aanwezig zijn, evenals het
originele schrijven van H.M. Koningin
Wilhelmina, waarbij het praedicaat
„Koninklijke” aan de jonge luchtvaart
maatschappij wordt verleend. De eerste
luchtfoto van AEROCARTO, het start-
formulier uit het toenmalige Batavia
voor de Melbourne-race, het menu dat
Prinses Juliana kreeg aan boord van
het K.L.M.-toestei „Meeuw” tijdens de
oorlogsdagen in West Indië logboeken
i de „Pelikaan” en de „Dr. Ir. M.
■'imme” (Christchurch-race) en één
talrijke modellen, plaquettes,
rden etc. Een opengewerkt mo-
i een Rolls Royce Dart motor,
1 de Viscount er vier heeft, ia
tegenwoordiger van de laatste
jvenals trouwens opengewerkte
n van enkel moderne vliegtui-
zijn er strafregels van scho-
hebben op de bur-
De slager voor
PIUSSTRAAT 98 TELEFOON 23019
Wie het moeilijk vindt met het huis-
idgeld rond te komen, doet verstan
de kleintjes te letten, omdat nog
zele kleintjes één grote maken.
n die kleinigheden is het brand-
ik bij het koken.
dagelijkse bereiding van de
„jden zou men er voor moeten zor-
dat niet onnodig gas of electrici-
wordt verbruikt. Zonder dat de - --■
ikelijkheid en de voedingswaarde van t>e®t
eten er onder lijden, kan de gas- of
ïtriciteitsrekening in vele gevallen
verlaagd.
lit zou kunr
De meeste huisvrouwen
vinden het een prettig
idee thuis een levensmid
delenvoorraadje achter de
hand te hebben. In geval
van ziekte of onverwac*-’
bezoek, maar
voorzorg op langere ter
mijn. zal dit zeker voor
deel bieden.
Bij het opmaken van
een plan voor de voor-
raadvorming is het nodig
rekening te houden
s beschikbare be-
imte en de houd-
diverse
hout
dig op (i
altijd v<
cere ler maaItgde
gen,
teit
smak
het f
elect
worden
Hoe dit zou kunnen gebeuren,
tellen wg U in dit artikel.
DE SAMENSTELLING VAN DE
MAALTIJDEN
Voor de bereiding van aardappele
groenten samen in één pan, zoals
pinguïn'eieren voor frankrijk
heeft een vooraanstaand lid
('ranse gastronomenklub een
wacht aan de Unie van Zuid-
,ar opende hij een tentoonstel-
1 gebied van de gastronomie
weerde met beroemde koks. Ook
hij kennis met specifieke Zuid-
gerechten, die hij ijverig in
1 zakboekje noteerde. De Franse
elite zal binnenkort het resultaat van
zijn studiereis kunnen proeven, want de
heer Mervandelles heeft het plan om
de „Zuidafrikaanse tafel” in Frankrijk
meer bekendheid te geven.
Hij is erin geslaagd met de regering
een kontrakt af te sluiten, waarin wordt
overeengekomen, dat Zuid-Afrika jaar
lijks een hoeveelheid pinguineieren naar
Frankrijk zal exporteren. Grote kolo
nies pinguins komen voor op de Guano
eilandengroep die tot de uniestaat be
hoort. Zij genieten bescherming van
staatswege, van welke zijde er op wordt
toegezien dat geen onbevoegden de eie
ren rapen.
Het pinguinei is een zachte delicates
se dat graag gegeten wordt. Het is ech
ter erg duur en dit vindt zijn oorzaak
in de beperkte hoeveelheid die jaar
lijks beschikbaar komt. In een goed
seizoen komen er maximaal een kleine
honderdduizend aan de markt.
dikke soepen, stoofschot
potten, is minder brands
voor het koken van a--
groenten apart.
Geef daarom zo nu en dan een der
gelijk „éénmansgerecht”bijvoorbeeld gl™ “f^water. Dit g
een stevige aardappel-, bonemof erw- de b arings aan brandstc
tensoep met groenten, een stoofschotel ter ^rtmcsst.
of stamppot.
Stoofschotels zgn te verkiezen boi
stamppotten omdat door de lucht,
ONGEKENDE RECLAME
VRIJDAG EN ZATERDAG:
coop van Uw boodschappen voor
bedrag van 1,50 t/m 2,50
100 gram Prima gebraden gehakt op
voor slechts Cdlt
w dan 2,50
gebraden
vroeg op.
sn niet des
üddags
(U weet vermoedelijk wel, dat olie
’s winters enige tijd vóór het gebruik
op kamertemperatuur moet worden
gebracht)
Ook een voorraad eieren in kalk of
waterglas moet U bij voorkeur niet de
zomer overlaten staan.
Melkprodukten in glas dienen op een
donkere plaats te worden bewaard.
Daarmee zijn zowel de smaak als de
voedingswaarde (vitamine B 2) gediend.
Grutterswaren en peulvruchten kun-
irorden nen aangetast worden door torretjes,
door mjjt en andere insekten. Het is daarom
vocht, noodzakelijk deze voorraad geregeld na
te kijken. Wie er de ruimte voor heeft
kan peulvruchten, rijst, gort e.d. han
gend, in zakjes, bewaren en ze af en
toe „omwerken”. Muf-geworden of mjj-
terige bloem, meel, soeppoeder, gries
meel e.d. zijn niet meer voor mense
lijke consumptie geschikt.
Rijst, havermout, erwten en bonen de kook gebracht te he
kunnen bij een begin van aantasting zo nodig een stapelnng.
door insekten nog uitgezocht worden. Stoof spijzen niet na v
Zeker als zij dienst doen voor het be
waren van niet-verpakte kruideniers
waren is het noodzakelijk de geleegde
voorraadbussen, -blikken en -potten
goed schoon te maken en flink te laten
drogen voor zg opnieuw gevuld worden.
is hi
o a. rekening te t
met de beschikbar
waar ruim te en de
baarheid van de
levensmiddelen.
Een goede bewi
plaats is droog, koel
goed te ventileren,
schikt U niet over
dergelijke ruimte, -
de voorraad dan niet uit
gebreid.
Kies voor Uw basis
voorraadje artikelen, die
lang houdbaar zijn
vlees-, vruchten- en
groenteconserven, soepen
in blik, zout, suiker en
jam, olie; gesteriliseerde
melkprodukten in blik of
fles (melkpoeder, gecon
denseerde melk). Alleen
gave, niet-geroeste blik
ken kunnen in de voor
raad opgenomen worden.
Het is gemakkelrjk om
steeds wat rijst, haver
mout, peulvruchten, kof
fie, thee en-of cacao in
huis te hebben. Houd er
echter rekening mee, dat
de grutterswaren en peul-
vruchten minder gemak-
kelijk gaar koken, wan
neer zij lang bewaar
worden en dat koffie
s en cacao, tenzg i
verpakt, in het
leen wel geur -
Laat een
1 hiervan dus
i wieren.
Vleesconserven in
zijn lang houdbaar,
conserven echter niet
lemaal. De gesteriliseerde
visconserven (zalm, sar
dines. tonijn) kunnen lang
bewaard worden. De
zogenaamde halfconser-
ven, waartoe haring in
azijn en paling in gelei
behoren, zijn daarentegen
slechts enkele weken
houdbaar, zeker wanneer
zij niet koel worden be
waard. Op de verpakking
van de halfconserven
staat dikwijls vermeld
„beperkt houdbaar” of
„koel bewaren”.
Bij het lang bewaren
van pakjes vet of gesmol
ten vet kan bederf optre
den in de vorm van rans
heid. Het rans worden
wordt bevorderd door
licht, warmte en u™.,.
Het verdient daarom aan
beveling eer. voorraadje
vet vóór het warme jaar
getijde op te maken.
Wie uitgesmolten vet wil
bewaren kan dit het beste
doen in een pot van zo
danige afmeting, dat deze
tot de rand toe gevuld is.
De pot sluiten met een
deksel of stevig papier en
dichtplakken met hecht
pleister of plakband.
Olie kan wel lang
waard blijven, bij vc
keur in het donker.
Breng de spijzen als re?
de kook, op de volle g»»’
Zorg er echter voor, aa
om de zijkanten van de
inhoud komt er niet snel
de kook; deze warmt-
Temper het gas,
de pan kookt. War
komfoor van een spaai
zien, is het zuiniger dez
bruiken dan een gew
der, afgedekt met eer
Neem voor warmtespr
U de warmte niet wil
voorkeur een metalen vlar
Maak de branderplaatje
van het gasstel of
schoon.
HET KOKEN
OP DE ELEOTRISOHE PLAAT
Gebruik
ciaal voor
werkt zijn,
zodat de panbodem geheel op de plaat
aansluit.
Kies zo mogelijk
de bodem even groot
groter dan de plaat.
Schakel voor gerechten met een kor
te kooktijd (tot ingeveer
direct op stand 0, zodra c
de ken; voor gerechten met langere ko
in tijd op stand 1. Schakel in het laatste
i kleine pan, geval 5 a 10 minuten vóór het einde van
lit, dan een <le kooktijd op stand 0.
z. Rzanuf- rlza wa Fz* /Tin /Tn plaUlt TLO&f VlUCl
i water of e
MAANDAG, DINS
Bij aankoop
gram Fijne
REX THEATER: In de riolen van de
wereldstad (18 jr) zaterdag 3.00, 6.45
en 9.00 uur. Zondag 2.00, 4.00, 6.45
en 9.00 uur.
Kook
langer dan 30
Beperkt het
minimum.
Week gort, bonen en erwte
vruchten (pruimen, abri^„^„, x.
voor het koken. Ook havermout
enige uren weken om de kook
te bekorten.
ies zoveel mogelijk de maat van
de portie voedsel, die u er
i. Neem liever een -
na tot de rand vul
U slechts tot halverwege kunt
Onlangs 1
van de Fi
bezoek gebn
Afrika. Daai
ling op het
en konfei
maakte 1
afrikaanse
zijn zakboi
elite zal t’
zijn studiei.
heer Mervt
.Zuidafri
r bekent
de
24 uur
kunt u
tijd t
Kie
otels en stamp- d
vullen.
Kook aardappelen en groenten met
slechts weinig water. Dit geeft, behalve
- itof, een gro
ter behoud van voedingsstoffen. Groen
ten die veel vocht loslaten, kunnen zelfs
>VrTe alleen met het aanhanBend water wor-
01 den opgezet, (spinazie, raapstelen, stoof
sla enz.).
Gebruik niet meer water dan nodig
is voor het zetten van (koffie en thee en
voor koken van eieren.
Laat dit water niet hard koken. Maak
voor de koffie ook niet meer melk warm
dan U één keer denkt te gebruiken.
Schaikel de stroom pas in of steek het
gas pas aan wanneer U geheel klaar
bent om met koken te beginnen.
Dit lijkt onbelangrijk, maar wanneer
U er een gewoonte van maakt, is het
verschil wel degelijk te merken.
Houdt de pannen tijdens het
goed geslotener gaat dan
warmte verloren en U voorkomt,
uw keuken een stoombad wordt.
Benut de stoom boven de kokende
aardappelen en groente voor het war
men of warm houden van afwas-
water, soep, jus, tevoren gaar gemaakt