i Hoe kunt U bezuinigen? n o o o o o n u o o o n |O o n II II II II II lo n lo Jo 7 d? 0 o o o 'II II Ria van Dijk I JAPONNEN WOij kMen kef qdd I CASPAR RUITEN Kook zuinig dag 2.30, 4.30, 6.45 en 9.00 uur. Bij aankc 50 cent 100 32 cent d. Sande Zn. A. U Verzekeringen op allerlei gebied Veertig jaar KLM Luchtvaart-ienioonsiel- ling in Rotterdam ver- CHEMISCH REINIGEN snten niet NEERLANDIA tot een ten, gedroog- >rikozen) 12- Tel. 21694 ER NOG EENS Tuerlings-van Mierlo 36,— DROGISTERIJ ƒ51- 220 X 122 X 12 6 8 10 Limt van 18 mm brui ken Waar en hoe zal ik het bewaren Korvelteweg 185-Telefoon 22474 Bijkant.: Emchotseitr. 195 Tel. 20431 CHICAGO THEATER: Zij die van het leven hielden (18 jr) zaterdag en zon- MIDI THEATER: Helden van de woes tijn (14 jr), zaterdag 3.00, 6.45 en 9.00 uur, zondag 4.00, 6.45 en 9.00 uur. Zondagmiddag 2.00 uur Fietsen- duivels (a.l.) CENTRUM BOVENZAAL; Ik Beschul dig (a.l.) zaterdag en zondag 3.00, 6.45 en 9.00 uur. Voor elke smaak een grote keus. orst f.hts 1ENSDAG: ,50 13 cent blik gemc zen. raad be- foor- >t is BOSSCHE WEG 508 TEE. 22315 blik vis- al- WOI ƒ2,5 slechts ird ie, in voor- steeds koken weinig dat swaar- cl en Be r een maak Logboeken, foto’s vliegtuigmodellen, plaquettes en strafregels. KOESTRAAT 180 TELEF. 23116 Exclusieve dessins en modellen. gehakt slechts en vacan- een ruime 45.75 46,10 37,50 HARMONIE THEATER: Pijn en gein in de kazerne zaterdag 2.30, 7.00 en 9.30, zondag: 4.00, 6.45 en 9.30. Zon dagmiddag 2.00 matinee. Haal Uw meubelplaat bij: A. C. DEKKERS v/h J. DEKKERS ZOON HENDRIK DE KEIJSERSTR. 1 NASI GORENG KANT EN KLAAR EN IEDERE DAG VERS Voor meet 200 gram Prima voor aankoop van auto, motor, scooter of bromfiets en U betaalt ons per maand terug 12,00, 20,00 MEUBELPLATEN Op maat per ms POPULIEREN 16,00 van 18 mm LIMBA 21,00 OKOUMÊ 17,00 van 18 mm 15,0015 mm BEUKEN 22,40 van 18 mm EIKEN 28,00 van 18 mm DENKT EROM, OOK KOMT REGEN JAS nu waterdicht, U kunt er dan weer tegen, per pot 85 ct Voor meer 250 gram Fijne Assurantie- en Makelaarskantoor DINSDAG EN van 1,50 t/m smeerlevervvor: voor sl sr dan ƒ2,50 smeerleverwor voor slech vlees, pap. Rijst, havermout, griesmeel kunt U op deze wijze in een pan of schaaltje gaar stomen, na ze even aan de kook gebracht te hebben. Gebruik CENTRUM BENEDENZAAL: Verbor genheden van Parijs (18 jr) zaterdag en zondag 3.00, 6.45 en 9.00 uur. en groer minuten, o houden kooktijd op stand 0. Benut de warmte, die afgeeft, voor het warmen iets dergelijks. CINEMA ROYAL: De Keizerswals (18 jr) zaterdag en zondag 3.00, 6.45 en 9.00 uur. APOTHEKERSDIENST Bijvoet, Markt 31, tel. 26783; Van Gorp, Broekhovenseweg 27, tel. 22302; Van Gorp Simonis, Veldhovenstraat 32, tel. 26234. Lolako 5,20 6,25, 7,50, 8,00,11,80,13,00,15, iba 6.50,7,75, 8,25,12.00,13,50, Okoumé 7,65,8,00,12,00,13,50 Cresta 9,75 Eiken 12,00, 17,20 Teak - ;geld pan, waarvan als of 2 cm Voor Uw weekendtrips tiereizen, hebben wij keuze in: Toeristen-kaarten van Provincies en Landen, voor fiets en auto. Boekbinderij en Kantoorboekhandel ANT. J M. REMMERS Julianapark 39 Telefoon 25238 ken van peulvrucl ter nooit voor het van groenten, Verwijder waterketel. Prijs per plaat POPULIEREN 244 X 122 X 18 mm dikte LIMBA 244 X 122 X 18 mm dikte OKOUMÉ 305 X 122 X 15 mm dikte 250 X 150 X 18 mm 250 X 122 X 18 mm BEUKEN 18 mm TRIPLEX Op maat per m’ 4 5 Poolsch Grenen 4,90 met vlak afgedraaide bodem, “andbo;c =1 ?laat del van waarvan een vert€ fèn^Zdls er atra in Inntoto Elke 5 0006 be7-°eker in het laatste Scheepvaart en luch*” »ht Amsterda expositie blijf tus geopend. chten, rijst of pap, ech- „et aan de kook brengen aardappelen, vruchten. geregeld ketelsteen uit Uw Q VOOR HET BETERE WERK J KORVELSEWEG 265 - TEL 21697 bij het stampen In het gerecht komt, het vitaminegehalte van aardappelen en groenten achteruit gaat. De stoofschotel heeft dit bezwaar niet: groenten, aard appelen en eventueele vlees worden wel in één pan bereid, maar niet door el kaar gestampt. Het vocht, dat uit de verschillende bestanddelen trekt, kan worden afgegoten en als saus bij de stoofschotel gepresenteerd. Gebruik zo nu en dan rauwe groenten. Niet alleen bespaart U hierdoor brand stof, ook de voedingswaarde blijft het t bewaard. la van rauwe groenten kan in ieder jaargetijde op het menu gezet worden, evenals een stamppot met rauwe groen te. Lekker is een stamppot met rautfe spinazie, raapstelen, stoofsla, andijvie of zuurkool. Kook aardappelen en groente als re gel voor niet meer dan één dag tegelijk. DE BEREIDING VAN DE MAALTIJDEN Zet de gerechten niet te v">“' Kook aardappelen en groenten m< ochtends voor om ze dan des mi opnieuw te verwarmen. aardappelen dan 30 a 40 r t warm HET KOKEN OP GAS ds regel vlug aan gasvlam. dat de vlam niet pan speelt: de slier door aan rmte gaat verloren. zodra de inhoud van het verleden en heden van de jar inneer Uw fornuis of tionale luchtvaartmaatschappij «spaarbrander is voor hier te zien zijn. De eerste affi «eze brander te ge- »ewoon of sterbran- en asbestplaatje. weiding, waarbij temperen, *i“ imspreider jes en bw fornuis gereg ^<^<cer van de tentoon- J--r het Instituut voor t mchtvaart, een retour- iam-Brussei aangeboden, jft tot en met 31 augus- wanneer ze een maal geheel en al toebereid zijn. Beperk het warm houden tot een minimum. Wanneer U een petroleumstel hebt naast Uw gas of electrisoh fornuis ge bruik dit dan desgewenst voor het trek en van bouillon, stoven van vlees, ko- Deze week heeft de Minister van Ver keer en Waterstaat in het Rotterdamse Instituut voor Scheepvaart en Luchtvaart een historische tentoonstelling „Veertig jaar K.L.M.” geopend. Tientallen interessante voorwerpen uit verleden en heden van de jarige na- zullen mvr te zien zijn. De eerste affiche uit 1920 zal er aanwezig zijn, evenals het originele schrijven van H.M. Koningin Wilhelmina, waarbij het praedicaat „Koninklijke” aan de jonge luchtvaart maatschappij wordt verleend. De eerste luchtfoto van AEROCARTO, het start- formulier uit het toenmalige Batavia voor de Melbourne-race, het menu dat Prinses Juliana kreeg aan boord van het K.L.M.-toestei „Meeuw” tijdens de oorlogsdagen in West Indië logboeken i de „Pelikaan” en de „Dr. Ir. M. ■'imme” (Christchurch-race) en één talrijke modellen, plaquettes, rden etc. Een opengewerkt mo- i een Rolls Royce Dart motor, 1 de Viscount er vier heeft, ia tegenwoordiger van de laatste jvenals trouwens opengewerkte n van enkel moderne vliegtui- zijn er strafregels van scho- hebben op de bur- De slager voor PIUSSTRAAT 98 TELEFOON 23019 Wie het moeilijk vindt met het huis- idgeld rond te komen, doet verstan de kleintjes te letten, omdat nog zele kleintjes één grote maken. n die kleinigheden is het brand- ik bij het koken. dagelijkse bereiding van de „jden zou men er voor moeten zor- dat niet onnodig gas of electrici- wordt verbruikt. Zonder dat de - --■ ikelijkheid en de voedingswaarde van t>e®t eten er onder lijden, kan de gas- of ïtriciteitsrekening in vele gevallen verlaagd. lit zou kunr De meeste huisvrouwen vinden het een prettig idee thuis een levensmid delenvoorraadje achter de hand te hebben. In geval van ziekte of onverwac*-’ bezoek, maar voorzorg op langere ter mijn. zal dit zeker voor deel bieden. Bij het opmaken van een plan voor de voor- raadvorming is het nodig rekening te houden s beschikbare be- imte en de houd- diverse hout dig op (i altijd v< cere ler maaItgde gen, teit smak het f elect worden Hoe dit zou kunnen gebeuren, tellen wg U in dit artikel. DE SAMENSTELLING VAN DE MAALTIJDEN Voor de bereiding van aardappele groenten samen in één pan, zoals pinguïn'eieren voor frankrijk heeft een vooraanstaand lid ('ranse gastronomenklub een wacht aan de Unie van Zuid- ,ar opende hij een tentoonstel- 1 gebied van de gastronomie weerde met beroemde koks. Ook hij kennis met specifieke Zuid- gerechten, die hij ijverig in 1 zakboekje noteerde. De Franse elite zal binnenkort het resultaat van zijn studiereis kunnen proeven, want de heer Mervandelles heeft het plan om de „Zuidafrikaanse tafel” in Frankrijk meer bekendheid te geven. Hij is erin geslaagd met de regering een kontrakt af te sluiten, waarin wordt overeengekomen, dat Zuid-Afrika jaar lijks een hoeveelheid pinguineieren naar Frankrijk zal exporteren. Grote kolo nies pinguins komen voor op de Guano eilandengroep die tot de uniestaat be hoort. Zij genieten bescherming van staatswege, van welke zijde er op wordt toegezien dat geen onbevoegden de eie ren rapen. Het pinguinei is een zachte delicates se dat graag gegeten wordt. Het is ech ter erg duur en dit vindt zijn oorzaak in de beperkte hoeveelheid die jaar lijks beschikbaar komt. In een goed seizoen komen er maximaal een kleine honderdduizend aan de markt. dikke soepen, stoofschot potten, is minder brands voor het koken van a-- groenten apart. Geef daarom zo nu en dan een der gelijk „éénmansgerecht”bijvoorbeeld gl™ “f^water. Dit g een stevige aardappel-, bonemof erw- de b arings aan brandstc tensoep met groenten, een stoofschotel ter ^rtmcsst. of stamppot. Stoofschotels zgn te verkiezen boi stamppotten omdat door de lucht, ONGEKENDE RECLAME VRIJDAG EN ZATERDAG: coop van Uw boodschappen voor bedrag van 1,50 t/m 2,50 100 gram Prima gebraden gehakt op voor slechts Cdlt w dan 2,50 gebraden vroeg op. sn niet des üddags (U weet vermoedelijk wel, dat olie ’s winters enige tijd vóór het gebruik op kamertemperatuur moet worden gebracht) Ook een voorraad eieren in kalk of waterglas moet U bij voorkeur niet de zomer overlaten staan. Melkprodukten in glas dienen op een donkere plaats te worden bewaard. Daarmee zijn zowel de smaak als de voedingswaarde (vitamine B 2) gediend. Grutterswaren en peulvruchten kun- irorden nen aangetast worden door torretjes, door mjjt en andere insekten. Het is daarom vocht, noodzakelijk deze voorraad geregeld na te kijken. Wie er de ruimte voor heeft kan peulvruchten, rijst, gort e.d. han gend, in zakjes, bewaren en ze af en toe „omwerken”. Muf-geworden of mjj- terige bloem, meel, soeppoeder, gries meel e.d. zijn niet meer voor mense lijke consumptie geschikt. Rijst, havermout, erwten en bonen de kook gebracht te he kunnen bij een begin van aantasting zo nodig een stapelnng. door insekten nog uitgezocht worden. Stoof spijzen niet na v Zeker als zij dienst doen voor het be waren van niet-verpakte kruideniers waren is het noodzakelijk de geleegde voorraadbussen, -blikken en -potten goed schoon te maken en flink te laten drogen voor zg opnieuw gevuld worden. is hi o a. rekening te t met de beschikbar waar ruim te en de baarheid van de levensmiddelen. Een goede bewi plaats is droog, koel goed te ventileren, schikt U niet over dergelijke ruimte, - de voorraad dan niet uit gebreid. Kies voor Uw basis voorraadje artikelen, die lang houdbaar zijn vlees-, vruchten- en groenteconserven, soepen in blik, zout, suiker en jam, olie; gesteriliseerde melkprodukten in blik of fles (melkpoeder, gecon denseerde melk). Alleen gave, niet-geroeste blik ken kunnen in de voor raad opgenomen worden. Het is gemakkelrjk om steeds wat rijst, haver mout, peulvruchten, kof fie, thee en-of cacao in huis te hebben. Houd er echter rekening mee, dat de grutterswaren en peul- vruchten minder gemak- kelijk gaar koken, wan neer zij lang bewaar worden en dat koffie s en cacao, tenzg i verpakt, in het leen wel geur - Laat een 1 hiervan dus i wieren. Vleesconserven in zijn lang houdbaar, conserven echter niet lemaal. De gesteriliseerde visconserven (zalm, sar dines. tonijn) kunnen lang bewaard worden. De zogenaamde halfconser- ven, waartoe haring in azijn en paling in gelei behoren, zijn daarentegen slechts enkele weken houdbaar, zeker wanneer zij niet koel worden be waard. Op de verpakking van de halfconserven staat dikwijls vermeld „beperkt houdbaar” of „koel bewaren”. Bij het lang bewaren van pakjes vet of gesmol ten vet kan bederf optre den in de vorm van rans heid. Het rans worden wordt bevorderd door licht, warmte en u™.,. Het verdient daarom aan beveling eer. voorraadje vet vóór het warme jaar getijde op te maken. Wie uitgesmolten vet wil bewaren kan dit het beste doen in een pot van zo danige afmeting, dat deze tot de rand toe gevuld is. De pot sluiten met een deksel of stevig papier en dichtplakken met hecht pleister of plakband. Olie kan wel lang waard blijven, bij vc keur in het donker. Breng de spijzen als re? de kook, op de volle g»»’ Zorg er echter voor, aa om de zijkanten van de inhoud komt er niet snel de kook; deze warmt- Temper het gas, de pan kookt. War komfoor van een spaai zien, is het zuiniger dez bruiken dan een gew der, afgedekt met eer Neem voor warmtespr U de warmte niet wil voorkeur een metalen vlar Maak de branderplaatje van het gasstel of schoon. HET KOKEN OP DE ELEOTRISOHE PLAAT Gebruik ciaal voor werkt zijn, zodat de panbodem geheel op de plaat aansluit. Kies zo mogelijk de bodem even groot groter dan de plaat. Schakel voor gerechten met een kor te kooktijd (tot ingeveer direct op stand 0, zodra c de ken; voor gerechten met langere ko in tijd op stand 1. Schakel in het laatste i kleine pan, geval 5 a 10 minuten vóór het einde van lit, dan een <le kooktijd op stand 0. z. Rzanuf- rlza wa Fz* /Tin /Tn plaUlt TLO&f VlUCl i water of e MAANDAG, DINS Bij aankoop gram Fijne REX THEATER: In de riolen van de wereldstad (18 jr) zaterdag 3.00, 6.45 en 9.00 uur. Zondag 2.00, 4.00, 6.45 en 9.00 uur. Kook langer dan 30 Beperkt het minimum. Week gort, bonen en erwte vruchten (pruimen, abri^„^„, x. voor het koken. Ook havermout enige uren weken om de kook te bekorten. ies zoveel mogelijk de maat van de portie voedsel, die u er i. Neem liever een - na tot de rand vul U slechts tot halverwege kunt Onlangs 1 van de Fi bezoek gebn Afrika. Daai ling op het en konfei maakte 1 afrikaanse zijn zakboi elite zal t’ zijn studiei. heer Mervt .Zuidafri r bekent de 24 uur kunt u tijd t Kie otels en stamp- d vullen. Kook aardappelen en groenten met slechts weinig water. Dit geeft, behalve - itof, een gro ter behoud van voedingsstoffen. Groen ten die veel vocht loslaten, kunnen zelfs >VrTe alleen met het aanhanBend water wor- 01 den opgezet, (spinazie, raapstelen, stoof sla enz.). Gebruik niet meer water dan nodig is voor het zetten van (koffie en thee en voor koken van eieren. Laat dit water niet hard koken. Maak voor de koffie ook niet meer melk warm dan U één keer denkt te gebruiken. Schaikel de stroom pas in of steek het gas pas aan wanneer U geheel klaar bent om met koken te beginnen. Dit lijkt onbelangrijk, maar wanneer U er een gewoonte van maakt, is het verschil wel degelijk te merken. Houdt de pannen tijdens het goed geslotener gaat dan warmte verloren en U voorkomt, uw keuken een stoombad wordt. Benut de stoom boven de kokende aardappelen en groente voor het war men of warm houden van afwas- water, soep, jus, tevoren gaar gemaakt

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1959 | | pagina 3