EDAH
l
k
K
I
i
VAN GORP-
VAN HELVERT
Deze mededeling
van
D
alle
kan
jialiseerd
I
I
moet iedere huisvrouw lezen
a
1
1
1
1
I
i
I
I
I
EZ
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
PIET HENSEN
(vermeulen)
I
I
I
I elke 10 gulden wordt 20 gulden
I
I
to
Winter...Kon...!
Gedurende de maand
RADICAAL VERLAAGDE PRIIZEN
U de
KOLEN-
en
OLIEKACHELS
Tuerlings-v. Mierlo
Dames - KOESTRAAT 180
KWALITEIT WINT.
Telefoon 22732
Koestraat 89
GR/
EJ
EDAH
Zul
Edah
No(
Denk er eens over na, hoeveel voordeel Edah Uw gezin kan bieden.
Cacao
55
melk 200 gr
GEEN WONDER
Kasteel beschuit
2 grote pakken\55
\55
le
w
Tomaten puree
3 bhk|es\55
Spinazie
Let op de
..<55
i ge-
eet-
Gaat naar:
Fijne haring
Ontbijtspek
hun
klein
Koffiemelk
SIu
Zwarte ballen
Dessertmuisjes
Biscuits
SI
Choc-bloc
spaargeld
bovendien verdubbeling
van
januari geven wij
10% KORTING
Rib
Pou
Sto<
Heren en Junioren
Lange Schijistraat 63-63a
I
La
do
In 1958 gaven duizenden ons hun
vertrouwen.
Cor
Lev<
Ton
LIJNSHEIKE 4—6
TELEFOON 25158
Eigen financiering.
op ALLE GOEDEREN
(uitgezonderd merkartikelen)
U beleefd tot een bezoek
uitnodigend,
Hoogachtend,
H. LOOIJKENS-CLIJSEN
iTWtdjid
15
Bij
TIL
FR
n
En
Pr<
Voor al Uw wensen naér
Kasteel Siam Rijst p.T^k 500 Sr.m
I VA
I AA
tl (Hasselt)
1J Tel. 22399
zijn, die lre.
1 en houten g-
voor de weini
minder bet-
literbli -\55
Chocolade hagelpuuren
Ijzerwaren, Gereedschappen
en Huishoudelijke Artikelen,
KUIPERSTRAAT 32 naar
HASSELTSTRAAT 267-269
(hoek Kwaadeindstraat)
TEXTIELPLEIN
I
Geen nood wij zijn weer ruim
gesorteerd in alle soorten
Wij hebben voor I
gehele serie
BECKERS HAARDEN
BECKERS HAARDKACHELS
PELGRIM
THEBO
JUMBO en
ETNA BUISKACHELS
I
J1Ü. 1
je, 16e en 17e
en hier tot in de
cxend en mochten
tegenwerking van
maar buitenshuis wor-
betrek’
lert onzi
Oost in gebr
qce**
<^t^ldecC\
13
t
5
IbCe^
3
21
7/c***C
jaat U daarom helpen. Ziet U onderstaande artikelen 7
elk artikel is het voordelig verschil aangegeven tussen deze
speciale Edah-prijzen en de doorsnee-prijzen elders.
i we tever- M --
Thee, kof-
tv» i He(. js voor cen huisvrouw bijna niet te doen om alle prijzen te
I kennen. Een kruideniersbedrijf verkoopt alléén al zo’n 1500 artikelen.
I Toch zou U de prijzen moeten weten, omdat U anders nooit kunt
vaststellen of U teveel betaalt.
Onze rookartikelen krijgen
aandacht en verzorging. Dat
alléén een zaak die gespeci:
is en beschikt over all<
middelen.
We wensen U een voorspoedig
nieuwjaar. Ook in 1959 staan wij
weer voor U klaar.
Laat U niet misleiden,
juiste ingang.
EIST HET BESTE.
EDAH reclame thee pak 100 gramj
.300 gram^55
200 gram (^55
400 gramf 55
Banketkoekjes250 flram(55
RlimpIlimS fijn snoepje 200 gram^5^5
per pak(^55
Boterham worst 250 gram ^55
|55
2 buk,.,(55
T waarvan de OPENING zal
76 plaats vinden op WOENSDAG
Zie onze etalages
Franse mosterd m cou-gia.
150 gram<55
gemaakt. Zeer eenvoudig warei
broodborden of broodtailloren umas
sneden roggebrood, die als bord dienst
deden. Een gemakkelijke oplossing voor
het afwas- en oud-brood-probleemna
de maaltijd werden deze broodborden,
die wel smakelijk met vleesjus door
drenkt geweest zullen zijn, aan de ar
men gegeven of voor de honden op de
grond gegooid. (De armen behoefden
zich overigens niet alleen met resten
brood tevreden te stellen. Heel vaak
stond op tafel of op een buffet een schaal
of korf, waarin allerlei voedsel voor hun
werk gedeponeerd.) Evenals de brood
borden waren de houten borden veeleer
plankjes dan echte borden. Interessant
is, dat op sommige scholen in Engeland,
waar men sterk aan traditie hecht, de
broodmaaltijd nu nog wel van plankjes
gegeten wordt.
Tot in de 17e eeuw treffen we op het
platteland de houten borden aan; de
stadsbevolking gebruikte meer aarde
werk of tin. Het was, ook in voorname
kringen niet ongewoon, dat niet iedere
gast een eigen bord had, maar dit, even
als beker of glas, met een tafelgenoot
moest delen. In de 18e eeuw zelfs werd
dit nog heel normaal gevonden en zagen
velen er geen reden voor dit te ver- g
anderen.
Veelal wordt gemeend, dat glaswerk
pas betrekkelijk laat gebruiksartikel
werd. Uit opgravingen blijkt echter, dat
in ons land in de 6e eeuw al uit glazen
werd gedronken. Vermoedelfrk werden zij
alleen te voorschijn gehaald voor het nut
tigen van edele dranken. Bier werd ge-
Eetgerei in vroeger tijden
Doorgaans vragen wij ons niet af, hoe
men in ons land in vorige eeuwen de
spijzen en dranken opdiende. Alleen bij
het bekijken van schilderijen en prenten
van vroeger valt het ons weleens op,
dat een gedekte tafel van weleer er an
ders uitziet dan een uit onze dagen. Dat
er geen plastic bestek of roestvrij sta
len messen op voorkwamen, valt te ver
wachten. Maar wist U, dat ook porce-
leinen serviesgoed van betrekkelijk jon
ge datum is én pas sedert onze handels-
contacten met de Oost in gebruik is ge
komen?
In de Middeleeuwen bediende men zich
met tinnen of houten lepels en vorken
uit tinnen, aardewerk of houten scha
len. De aanzienlijken lieten bij feeste
lijke gelegenheden opscheppen uit zilve
ren en-of gouden vaatwerk. Ook de bor
den waren van tin, aardewerk of hout
pot 4 stuks<55
schonken in aardewerk kommen met één
of twee oren of sedert de vroege
Middeleeuwen uit tinnen bekers met
één oor. Bierglazen werden pas in de
loop van de vorige eeuw algemeen.
Koffie- of theekopjes zoeken
eeuwse tafel van de burger41
geefs op de Middeleeuwse,
fie en chocolade waren
17e eeuw vrijwel onbeke
aanvankelijk, na veel
hogerhand, alleen-
den genuttigd.
Om de geur en het aroma zo lang mo
gelijk te behouden werden deze dranken
wel geserveerd in kommetjes of kopjes
met een dekseltje.
Vermaningen en wijze lessen over ta-
feletiquette zijn al zeer oudhoe een da
me of heer wel en niet mocht eten werd
nauwkeurig vastgelegd. Wij zouden ech
ter vreemd ópkijken als een aanzienlijke
dame uit de Middeleeuwen bij ons te
gast was: zij at namelrjik de vaste spij
zen zonder blikken of blozen met haar
mes of met haar vingers; lette er ech
ter wel op, dat de vingers niet verder
dan het eerste kootje in de schaal gre
pen. Vorken werden wel gebruikt voor
het opscheppen, om vlees vast te hou
den bij het snijden en in de keuken, maar
als tafelgerei waren zij onbekend. Het zou
tot het einde van de 18e eeuw duren
voordat zij algemeen aan tafel werden
gehanteerd. De lepel was al duizend
jaar eerder bekend als eetgereedschap.
Waarschijnlijk had hij toen echter meer
de vorm van een nap aan een steel dan
van de ons bekende eetlepel. De Middel
eeuwse eet- en pollepels in de burger
huishouding waren van hout of tin ge
maakt, bij de aanzienlijken waren de eet
lepels ook wel van goud of zilver. Ook
de lepel moest vaak met een tafelge
noot worden gedeeld.
Het speciale tafelmes is evenmin als
de vork lang in gebruik. Aan de disge
noten werden geen messen verstrekt bij
het dekken: iederen gast bracht zijn of
haar mes mee. (Ook nu nog schijnt dit
in sommige streken van ons land ge-
'aren de woonte te zijn)Voor het snijden gebruik-
dikke ten de edellieden hun korte zwaard en
de dames hadden kleine messen in mooi
bewerkte scheden. Pas ongeveer twee
honderd jaar geleden werden messen
speciaal voor tafelgebruik gemaakt.
Al had men vroeger minder eetgerei
dan tegenwoordig, het onderhoud ervan
kostte veel tijd en moeite. Er zal dan
ook wel niemand zijn, die het betreurt,
dat al het tinnen en houten gerei het
veld geruimd heeft voor de weinig warm
aandoende maar minder bewerkelijke en
zeker hygiënischer materialen van tegen
woordig.
I OVERGEPLAATST
H. LOOIJKENS-CLIJSEN
Grote Candijkoek
Zoete abrikozen 200 gr.m.55