EDAH l k K I i VAN GORP- VAN HELVERT Deze mededeling van D alle kan jialiseerd I I moet iedere huisvrouw lezen a 1 1 1 1 I i I I I EZ I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I PIET HENSEN (vermeulen) I I I I elke 10 gulden wordt 20 gulden I I to Winter...Kon...! Gedurende de maand RADICAAL VERLAAGDE PRIIZEN U de KOLEN- en OLIEKACHELS Tuerlings-v. Mierlo Dames - KOESTRAAT 180 KWALITEIT WINT. Telefoon 22732 Koestraat 89 GR/ EJ EDAH Zul Edah No( Denk er eens over na, hoeveel voordeel Edah Uw gezin kan bieden. Cacao 55 melk 200 gr GEEN WONDER Kasteel beschuit 2 grote pakken\55 \55 le w Tomaten puree 3 bhk|es\55 Spinazie Let op de ..<55 i ge- eet- Gaat naar: Fijne haring Ontbijtspek hun klein Koffiemelk SIu Zwarte ballen Dessertmuisjes Biscuits SI Choc-bloc spaargeld bovendien verdubbeling van januari geven wij 10% KORTING Rib Pou Sto< Heren en Junioren Lange Schijistraat 63-63a I La do In 1958 gaven duizenden ons hun vertrouwen. Cor Lev< Ton LIJNSHEIKE 4—6 TELEFOON 25158 Eigen financiering. op ALLE GOEDEREN (uitgezonderd merkartikelen) U beleefd tot een bezoek uitnodigend, Hoogachtend, H. LOOIJKENS-CLIJSEN iTWtdjid 15 Bij TIL FR n En Pr< Voor al Uw wensen naér Kasteel Siam Rijst p.T^k 500 Sr.m I VA I AA tl (Hasselt) 1J Tel. 22399 zijn, die lre. 1 en houten g- voor de weini minder bet- literbli -\55 Chocolade hagelpuuren Ijzerwaren, Gereedschappen en Huishoudelijke Artikelen, KUIPERSTRAAT 32 naar HASSELTSTRAAT 267-269 (hoek Kwaadeindstraat) TEXTIELPLEIN I Geen nood wij zijn weer ruim gesorteerd in alle soorten Wij hebben voor I gehele serie BECKERS HAARDEN BECKERS HAARDKACHELS PELGRIM THEBO JUMBO en ETNA BUISKACHELS I J1Ü. 1 je, 16e en 17e en hier tot in de cxend en mochten tegenwerking van maar buitenshuis wor- betrek’ lert onzi Oost in gebr qce** <^t^ldecC\ 13 t 5 IbCe^ 3 21 7/c***C jaat U daarom helpen. Ziet U onderstaande artikelen 7 elk artikel is het voordelig verschil aangegeven tussen deze speciale Edah-prijzen en de doorsnee-prijzen elders. i we tever- M -- Thee, kof- tv» i He(. js voor cen huisvrouw bijna niet te doen om alle prijzen te I kennen. Een kruideniersbedrijf verkoopt alléén al zo’n 1500 artikelen. I Toch zou U de prijzen moeten weten, omdat U anders nooit kunt vaststellen of U teveel betaalt. Onze rookartikelen krijgen aandacht en verzorging. Dat alléén een zaak die gespeci: is en beschikt over all< middelen. We wensen U een voorspoedig nieuwjaar. Ook in 1959 staan wij weer voor U klaar. Laat U niet misleiden, juiste ingang. EIST HET BESTE. EDAH reclame thee pak 100 gramj .300 gram^55 200 gram (^55 400 gramf 55 Banketkoekjes250 flram(55 RlimpIlimS fijn snoepje 200 gram^5^5 per pak(^55 Boterham worst 250 gram ^55 |55 2 buk,.,(55 T waarvan de OPENING zal 76 plaats vinden op WOENSDAG Zie onze etalages Franse mosterd m cou-gia. 150 gram<55 gemaakt. Zeer eenvoudig warei broodborden of broodtailloren umas sneden roggebrood, die als bord dienst deden. Een gemakkelijke oplossing voor het afwas- en oud-brood-probleemna de maaltijd werden deze broodborden, die wel smakelijk met vleesjus door drenkt geweest zullen zijn, aan de ar men gegeven of voor de honden op de grond gegooid. (De armen behoefden zich overigens niet alleen met resten brood tevreden te stellen. Heel vaak stond op tafel of op een buffet een schaal of korf, waarin allerlei voedsel voor hun werk gedeponeerd.) Evenals de brood borden waren de houten borden veeleer plankjes dan echte borden. Interessant is, dat op sommige scholen in Engeland, waar men sterk aan traditie hecht, de broodmaaltijd nu nog wel van plankjes gegeten wordt. Tot in de 17e eeuw treffen we op het platteland de houten borden aan; de stadsbevolking gebruikte meer aarde werk of tin. Het was, ook in voorname kringen niet ongewoon, dat niet iedere gast een eigen bord had, maar dit, even als beker of glas, met een tafelgenoot moest delen. In de 18e eeuw zelfs werd dit nog heel normaal gevonden en zagen velen er geen reden voor dit te ver- g anderen. Veelal wordt gemeend, dat glaswerk pas betrekkelijk laat gebruiksartikel werd. Uit opgravingen blijkt echter, dat in ons land in de 6e eeuw al uit glazen werd gedronken. Vermoedelfrk werden zij alleen te voorschijn gehaald voor het nut tigen van edele dranken. Bier werd ge- Eetgerei in vroeger tijden Doorgaans vragen wij ons niet af, hoe men in ons land in vorige eeuwen de spijzen en dranken opdiende. Alleen bij het bekijken van schilderijen en prenten van vroeger valt het ons weleens op, dat een gedekte tafel van weleer er an ders uitziet dan een uit onze dagen. Dat er geen plastic bestek of roestvrij sta len messen op voorkwamen, valt te ver wachten. Maar wist U, dat ook porce- leinen serviesgoed van betrekkelijk jon ge datum is én pas sedert onze handels- contacten met de Oost in gebruik is ge komen? In de Middeleeuwen bediende men zich met tinnen of houten lepels en vorken uit tinnen, aardewerk of houten scha len. De aanzienlijken lieten bij feeste lijke gelegenheden opscheppen uit zilve ren en-of gouden vaatwerk. Ook de bor den waren van tin, aardewerk of hout pot 4 stuks<55 schonken in aardewerk kommen met één of twee oren of sedert de vroege Middeleeuwen uit tinnen bekers met één oor. Bierglazen werden pas in de loop van de vorige eeuw algemeen. Koffie- of theekopjes zoeken eeuwse tafel van de burger41 geefs op de Middeleeuwse, fie en chocolade waren 17e eeuw vrijwel onbeke aanvankelijk, na veel hogerhand, alleen- den genuttigd. Om de geur en het aroma zo lang mo gelijk te behouden werden deze dranken wel geserveerd in kommetjes of kopjes met een dekseltje. Vermaningen en wijze lessen over ta- feletiquette zijn al zeer oudhoe een da me of heer wel en niet mocht eten werd nauwkeurig vastgelegd. Wij zouden ech ter vreemd ópkijken als een aanzienlijke dame uit de Middeleeuwen bij ons te gast was: zij at namelrjik de vaste spij zen zonder blikken of blozen met haar mes of met haar vingers; lette er ech ter wel op, dat de vingers niet verder dan het eerste kootje in de schaal gre pen. Vorken werden wel gebruikt voor het opscheppen, om vlees vast te hou den bij het snijden en in de keuken, maar als tafelgerei waren zij onbekend. Het zou tot het einde van de 18e eeuw duren voordat zij algemeen aan tafel werden gehanteerd. De lepel was al duizend jaar eerder bekend als eetgereedschap. Waarschijnlijk had hij toen echter meer de vorm van een nap aan een steel dan van de ons bekende eetlepel. De Middel eeuwse eet- en pollepels in de burger huishouding waren van hout of tin ge maakt, bij de aanzienlijken waren de eet lepels ook wel van goud of zilver. Ook de lepel moest vaak met een tafelge noot worden gedeeld. Het speciale tafelmes is evenmin als de vork lang in gebruik. Aan de disge noten werden geen messen verstrekt bij het dekken: iederen gast bracht zijn of haar mes mee. (Ook nu nog schijnt dit in sommige streken van ons land ge- 'aren de woonte te zijn)Voor het snijden gebruik- dikke ten de edellieden hun korte zwaard en de dames hadden kleine messen in mooi bewerkte scheden. Pas ongeveer twee honderd jaar geleden werden messen speciaal voor tafelgebruik gemaakt. Al had men vroeger minder eetgerei dan tegenwoordig, het onderhoud ervan kostte veel tijd en moeite. Er zal dan ook wel niemand zijn, die het betreurt, dat al het tinnen en houten gerei het veld geruimd heeft voor de weinig warm aandoende maar minder bewerkelijke en zeker hygiënischer materialen van tegen woordig. I OVERGEPLAATST H. LOOIJKENS-CLIJSEN Grote Candijkoek Zoete abrikozen 200 gr.m.55

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Weekblad De Tilburgse Koerier | 1959 | | pagina 2