N
i
I
1
a
1
I
ËSssS sss’s h
I
I
I
g&SSSsSsi to
lange sleutel (soort loper); rechter zwarte
GROTE FABRIEK
IS
Haring op vele manieren
DE POPPENDOKTER
De Sint
3QS. W. SIMONS
:s!
Wed. L. MOERLAHDS
lothaert
onstraat 22
'llburg'
EDE
4,95
het land
in het midden
van
<fe grootste piano fab riek ran Europa
2,95 tot 5,90
-35,—
vanaf 7,95
iplete
KUN
Van Jhufitprtoon tot vol accoord.,.,
Op aanvraag zenden wij u gaarne een uitvoerige catalogus
KNIP DIT UIT
'FELS
van 9 nov. tot en met 15 nov. 1958
O
o
k 5195
heeft de gehele serie:
EK AAR TEN
PEDIGREE POPPEN
Verfhandel
de gehele sRrie
en
hrilten
SCHILDPAD-POPPEN
WILLY
de gehele serie
CELLBA POPPEN
de gehele serie
WILDEBRAS-POPPEN
1ERRLN
MAGAZUN
6EV0NDEM
veek
atie?
Welk een Echte aanslag - dank zij een speciale constructie 1 - welk een
volle klank, welk een fijn timbre heefi de RIPPEN „Mignon”.... De
geopende vleugelklep draagt bij tot het verrassende volume van deze
meesteriijke kleine piano. Zoals aUe RIPPEN instrumenten is ook de
„Mignon” voorzien van de Rippen „Perma-toon” zangbodem, - opge
bouwd uit 3 lagen hout, die niet kan scheuren. Voor generaties ge
garandeerd, in elk klimaatU kunt dit gevoelige instrument krijgen in
diverse edele houtsoorten en fraaie afwerkingen. Geen wonder dat
RIPPEN piano’s de meest verkochte piano’s in Nederland zijn!
Piano* en Orgelhandel
Goirkestraat 180 (hoek Wilhelminapnrk)
Telefoon 25374 Tilburg
tot 10 uur
ondags
n 21258
4,75
20,75
j de hai
tropsla
Fa. Jac. Obbens
PIUSPLEIN 2
Tel. 22625.
sauste of on-
NUTTIGE
ST. NICOLA AS-C ADE AUX
vindt U bij:
W.HORVERS’
ENSCHOTSESTRAAT 1761
TREIN
rmator voor
f45.—.
dOTIEF
24.75.
vindt bij ons een
reuze-sortering
CADEAUX
voor jong en oud.
2.95
3.95
erd werk.
Vertegenwoordigd door:
Inlichtingen Hoofdbureau van Politie,
1 tomatenpuree,
boter of marga-
eetlepel) bloem
aardappelmeel of
beschuitkruimels,
DAMES, wij hebben een
grote sor^
Koèstraai
inrichten
maken,
gewaarborgd.
HUMMEL-, ITALIAANSE
PLEIN LEO XIII-29
ló’a° g
ssen en
De bo-
pan in
line. De
echter
stoof d.
b.v. een
jaar kun- stoofde haring
1 van goed het kookvocht v
citroensap
Als groen
kool, biet
mengde
iken, wass
iwrijven.
schotel of
>f margari.
i leggen. Een ge-
boter of marga-
net een bouillon-
St. Hicölaas CadeauK
Speciaalzaak in moderne
Dames-, Heeen-
Kinderparaplu’s
P1USSIRAAT 19
(Repareren en overtrekken)
PIJNENBORG
MARKT 28
(b. d. kerk
(20 meter v.
ADVEPTEERT
IN DIT BLAD
oud goud?
ïkkundig om-
"rladBr0CKh.et:J
tr. 7, Tilburg.
E BRUID met
de Fa. Derk-
in alle prijzen,
ook in om'ig-
Joirkestr. 53 B,
k 5199
s haring wordt meestal gebak-
iend, warm of koud. Hij kan
SCHOEN van
teit, daarvan
een spijt, want
’„Ti SK
Berkumstraat
m Goorstraat)
LOCOMOTIEF, Nederlands
Tilburg.k 5207
DETENTE BUREAU^
(akkundige),
V (oordelige)
in alle mer-
noet U naar
NICOLAAS. 12.k_5310
D of bokking met
ardig op een toast-
lan wat peterselie
Lxdp, mayc
acht worden.
dat een warm ge
let roerei of omelet
al
Uw timmerbenodigdheden
>s het juiste adres:
Hovtbox „BROEKHOVEN**
Let op naam en adres:
CHRIST WILTHAGEN
Hovenierstraat 35
(Pius X) Tel. 30314
2e straat rechts over
Ringbaan Zuid.
1ERDE steno-
zich aan om
huis aan huis
7^rntr. SICdhe°a°ine
eg- en andere
Willy Pijnenborg
heeft voor U:
TEOFLUX
Kleurlaeken
voor houten en stalen
speelgoed
SCHOOLBORDENVERF
ETA decoratieverf
WASBIJTS
THEOLIN houtkleurvemis
ALLE Talensverven
35 kl PLAKAAT
85 kl. fijne OLIEVERF
120 kl. REMBR. olieverf
MODELINE boetseerklel
ECOLINE
WASCOKRIJT
KLEURPOTLODEN
VELPAFIN en
CETAFLEX houtlüm
SNELFIX (lijmt alles
muurvast zonder klem
men in enkele minuten)
VELPON
SNELPON enz.
GUPA kneedbaar hout
STOPWAS
STEENTJES- en
DAKPANNENPAPIER
(zeer sterk en afwasbaar)
Glazen VERFSPUITEN
METALEN verfspuiten
(beide voor stofzuiger-
aansluiting)
BIESAPPARATEN
GLASSNIJDERS
Diverse soorten Transfers,
wapens, schepen, bloemen,
fantasiemotieven
MERKTRANSFERS
voor rijwielen
GROTE SORTERING
koperen haardketels
fluitketels en water
ketels
TEL. 20537
v. h. Heike)
d. Heuvelstr.)
DENO OVERHEMDEN 9,95 tot 15,95
in LUXE geschenkverpakking
TERLENKA ZELFBfNDERS
Kreuken NIET NIET strijken
TREFFER DAMESPYAMA’s 10,40 tot 13,95
TREFFER HERENPYAMA’s, Effen 1
Streep 1
MEISJES- en JONGENSPYAMA’s
VASANA NYLONKOUSEN
WOLLEN BERENDS BLOUSES
SWAN ZAKDOEKEN BADDOEKEN
TAFELLAKENS
NEVEDA en VAN WUK’s BREIWOL
GRATIS reserveren
GRATIS breipatroon
Tel 30692
de zaak met de
MEESTE en BESTE SERVICE
J. Kruyssen-Donders
ROSMOLENPLEIN 4—6—7
o.a. GEREEDSCHAPPEN
IJZERWAREN en
HUISHOUDELIJKE
ARTIKELEN.
Komt U eens kijken?
4 ®B:^sS>®t555>5)
IrAAIMAKERS’ Textielhandel
PAUWSTRAAT 5 (HOEK DUIFSTRAAT^)
Z( Tilburg Tel. 23806
3 {n^:95beenn
zinebonnen en sleutels; lederen portemon-
naie inh. ruim 10,— rode damesporte-
monnaie inh. 3 foto’s, Belg, francs, 1 kwartje
en 1 stuiver; zwart lederen damesporte-
monnaie inh. 2 ziekenfondsbonnen, zeven-
rittenkaart van busdienst Eindhoven en div.
zal-, i'. len; bruin-beige wollen
sjaal; grijs gestreepte sjaal; grijze gabar
dine herenregenjas, in een der zakken een
paar wollen handschoenen; bruine lederen
kjd«i”tta’ilkokerVUnWn brnfSerkmderbril; Zil
veren broche met 6 witte en 1 blauwe steen;
zilveren armband; damesarmband, mozaïek
inzet; groen geruite tas inh. brood en twee
sdiooIe'tui;ZakWauwe ‘nStui ^inho^d!
10 knotten Smyrnawol; 4 knotten Smyrnawol;
schuimrubber duozit van bromfiets; koperen
en ANNE POPPEN
TILBURG - TEL. 25386
ZOEKT PERSONEN, DIE OVER
WINKELRUIMTE BESCHIKKEN
of een ruimte hiervoor kunnen
en deze rendabel willen
Behoorlijke bijverdienste
Brieven onder no. 803
Bureau Tilburgse Koerier.
De nieuwe haring heeft weer het veld
geruimd tot volgende zomer, maar over
gebrek aan haring behoeven we niet te
klagen. In deze tijd van het j
nen wij haring eten in de vorm van goe„
gerijpte koelhuismaatjes, verse haring
(ook wel panharing of bakbokking ge
noemd), zure haring en gerookte haring,
die we als gerookte of gestoomde bok
king of bokkingfilets tegenkomen. Daar
naast zijn er diverse haringconserven
in blik: haring „naturel”, in tomaten
saus en in pikante saus.
Wist U dat appetit sild niets anders
is dan stukjes haring in een pikant saus
je?
Voor de liefhebbers dus keus genoeg.
Wat kunnen we nu allemaal van deze
haring maken?
De koelhuismaatjes en de zure haring
lenen zich goed voor een haringsla met
aardappel, appel en desgewenst bieten
of tomaten. Zo’n sla is ter
wel eens lekker bij de botert
tig hapje vóór de warme
s avonds.
Haring „naturel” of in tomatensaus
kan zonder meer als hapje gebruikt wor
den of, desgewenst met wat azijn aange- slr,
maakt, op sla worden neergelegd. gjo
Als belegging van dunne stukjes brood de
of toastjes kan behalve de koelhuisha- ma
ring, de haring uit blik en de zure haring
of rolmops, gerookte of gestoomde bok
king dienst doen De gerookte bokking is (dit gerei
veel sterker gezouten dan de gestoomde bruik kla;
en wordt meestal dunner gesneden. De
gestoomde bokking zullen wij bij voor
keur van het vel en de graten ontdoen
voor we hem opdienen.
De combinatie haring
hard-gekookt ei staat aard
je. Als garnering kan dan
of selderij, tomatenketchuj
--aangebrad
-„_xend is de*
recht van bokking met
heel goed smaakt.
Hiertoe worden vóór het bakken door
de losgeklopte eimassa de stukjes ge- brengen
stoomde bokking geroerd. Met toevoegen stof enig
van zout moeten we dan wel even op-
sen.
>e veree
ken opgeoit
MOTORHANDEL Chr. Adriaansen
verplaatst van Molenstraat 160
naar NIJVERSTRAAT 1
dameshandschoen; wit gebreid kinder-
wantje; bruin gevoerde glacé handschoen;
brum w’S'len^ handschoen; ^XeT^
meshandschoenbruin glacé herenhand
schoen; paar bruin lederen herenhandschoe
nen, bovenop gehaakt; lederen herenwant, VdJ1
PDSef
gevoerde dameshandschoen; lichtbeige ge- kpn
voerde herenhandschoen: paar zwarte wollen
handschoenen; zwart lederen motorhand-
S Pk’rnd%rhaXh“ wrnXu£
geel en rood motiefje; gevoerd glacé kinder-
handschoentje.
moeders, be-
wieg. IJzer-
;XVn%rt:
=nBwi
TllbUr%5?5e
even goed worden gekooRt of ge-
Bij de gekookte haring geven we
n tomaten- of mosterdsaus; de ge-
kunnen we opdienen met
«vvuvw. waarin tevoren wat azijn of
p is gedaan.
groenten passen bij de haring, rode-
’-!?ten, wortelen, kropsla of een
sla van diverse groentesoorten.
Recepten voor 4 personen
Haring in tomatensaus.
48 haringen, 1 eetlepel
35 g (ruim 2 eetlepels) b<
rir.e, liter (3 kopjes) water met
bouillonblokje, 15 g (1% eetlepel) bl<
of 10 g (1 eetlepel) aardappelmee’
maizena, 2 eetlepels beschuitkruir
zout.
De haringen schoonmak*
zo nodig met wat zout inv
dem van de vuurvaste scl
ewenst pieten smeren met wat boter of
er afwisseling vis in de schotei of pan j
rham, als har- bonden saus maken van t
e maaltijd of rinej bloem en water met een ooumon-
blokje. De saus op smaak afmaken met
de tomatenpuree en over de vis schen-
ken. Het geheel met beschuitkruimels be-
strooien en de vis 15 a 20 minuten laten
stoven in de oven of op het vuur. Zonodig
b saus bijbinden met aardappelmeel of
maizena.
„Biscarck”-haring.
'echt enkele dagen voor het ge-
uiuin Klaarmaken)
4 zoute haringen, 2 uien, selderijgroen,
4 laurierbladen, peper, mosterd, 1% dl
azijn, 1 dl water, 1 eetlepel suiker.
De ui en de selderij schoonmaken en
snijden. De haringen schoonmaken (zo
nodig weken) en ontgraten, zo, dat (kop
peterselie en) staart blijven zitten. De haringen aan
yonaise of de binnenzijde bestrijken met mosterd en
_J‘“ bestrooien met peper. In iedere haring
een laurierblad leggen. De haringen
dichtklappen en met de ui en de selderij
laagsgewijs in een schaal leggen. De azijn
met het water en de suiker aan de kook
-n en de suiker oplossen. De vloei-
^..agszins laten afkoelen en lauwwarm
over de haringen schenken. Het geheel
2 a 3 dagen afgedekt laten staan.
„Bismarck”-haring is zeer smakelijk
bij gebakken aardappelen en sla.
VLEUGEL