en Nieuws- en Advertentieblad Weekblad voor Baarle-Nassau-Hertog en Omstreken. Baade's „HELPT U ZELF" Wat de wensch „eet smakelijk’* in de middeleeuwen zeggen wilde 1945. meest uiteenlopende vormen. herstel van ons land, aldus de Rijks land- Op de eerste plaats echter, zoo eenig- ■i voor In een groot deel van ons land hebben we nu reeds bijna twee jaren onze vrij heid terug. De toestand is voor den land bouw wel een beetje verbeterd Verschil lende crisismaatregelen zijn opgeheven tot groote vreugde van de boeren, die zo buitengewoon groote waarde hechten aan de vrijheid op hun bedrijf. Sabotteerden de boeren de dwangmaatregelen tijdens de bezetting zooveel mogelijk, thans le- veelheden opgediend en wel in verschil- ven ook zij in vrij Nederland. En evenals lende vormen, ieder gerecht n.l. vereiste op alle Nederlanders rust ook op hen de aparte broodsoorten, gebakken in de plicht ernstig mede te werken aan het meest uiteenlopende vormen. j herstel van ons land, aldus de Rijks land- De tafel zelf was belegd met een groot j bouwconsulent Dr. Ir. J. H. F. Deckers EVANGELIE VAN DEN ZONDAG. Wanneer wij heden ten dage ons aan tafel begeven en het „eet smakelijk” wen schen aan onze mede-tafelgenooten, dan is dat, vergeleken met een zelfde tafel uit de middeleeuwen, een hemelsbreed ver schil. Het was n.l. gewoonte om zoveel mogelijk van de verschillende gerechten ter tafel te brengen. Allereerst willen wij eens zien welke gerechten er zo al waren in die dagen. Wie n.l. denkt dat b.v. groenten een be langrijkste plaats innamen, vergist zich schromelijk! Groente werd bijna uitslui tend gebruikt ter bereiding van verschil lende vleessoorten Een enkele maal vin den wij dat b.v. knofluick, heden ten da ge bekend als knoflook, tusschen het voorgerecht en den hoofdschotel werd opgediend. Van andere groenten vinden we bitter weinig op de spijskaarten ver meld. Als belangrijkste gang vinden wij de verschillende vleessoorten. Het doet ons nu vreemd aan te hooren, hoe de middel eeuwse lieden zich te goed konden doen aan soms wel elf verschillende vlees soorten, meestal bestaande uit allerlei soorten wild. Enkele van deze soorten waren o.a. kraanvogels, reigers, scholfhoenders. wachtels, pauwen, roerdompen, spreeu wen, piepkuikens en duiven. Vele van deze dieren munte nu niet bepaald uit in malsheid, reden waarom men hen tegen woordig niet meer ter tafel ziet verschij nen. Wanneer dan ook een middeleeuw se gedienstige des morgens haar inkoo- pen ging doen, was haar eerste gang naar de wildmarkt. Ook konijnen werden veel vuldig gegeten. Op vastendagen werd de tafel overla den met vissoorten. Ook hier werd de va riatie sterk overdreven, want bruinvis, walvis en zeehond waren „geliefde” spij zen. Een merkwaardigheid is wel, dat in die dagen reeds algemeen haring werd gegeten, iets wat velen onder ons wel niet zullen weten. Brood werd eveneens in groote hoe- zeer'duur. Bij het groote graantekort over de ge- heele wereld zijn de vooruitzichten voor den a. s. winter ook weinig bemoedigend. Nederland zal op de eerste plaats aange wezen zijn op het hier te lande geteelde graan. Toch willen velen onzer landbonwers vee houden en de kleine zandboeren moeten dit zelfs doen, om een bestaan te kunnen vinden voor hun vaak zeer groo te gezinnen. Als stelregel geldt voor allen: „Helpt U zelf”! Daarvoor wil ik de volgende maatregelen aanbevelen. Het grasland moet ook in de zomer zo goed mogelijk'verzorgd worden. Het vee moet geweid worden in kleine percelen. Groote stukken giasland moeten doorge deeld worden, opdat het vee vaak omge weid kan worden telkens in jong gras, waardoor de melkopbrengst veel grooter zal zijn. Na het omweiden moeten de bos sen gemaaid worden en moet alle mest zorgvuldig gebroken worden. Men zal meer en beter gras krijgen. Waar het maar eenigzins mogelijk is moet hooi ge wonnen worden. Door goede toepassing van het moderne omweidingssysteem zal men ook hiertoe beter in staat zijn. Wie vee wil houden en bouwland ter beschik king heeft, moet alles in het werk stellen om zoveel mogelijk zelf voeder te winnen De granen kunnen niet gemist worden \Zoor de menschelijke voeding en zijn bo vendien veel te duur voor veevoeder. Daarom zelf veel ander veevoeder te len. Laat geen grond braak liggen! Thans is het nog tijd om op alle ledige percelen, op hoeken en kanten, wat te telen. Kippen- en varkenshouders moeten eens nagaan of ze hier of daar nog niet ‘n stukje land met mais kunnen bezaaien. Ook koolrapen kunnen nu nog gezaaid worden. Heeft men een stuk land, waar op men geen gewoon gewas meer meent te kunnen winnen, probeert dan eens, nu terstond, voederlupinen zoo mogelijk ge mengd met serradella er op te zaaien. Alles wat er aan veevoeder afgehaald kan worden is winst en het land wordt er in kend kan niet worden dat zoo een mid deleeuwse tafel met haar omgeving een schitterende aanblik gegeven moet heb ben, zo romantis en feëriek zelfs dat wij deze ons heden slechts met moeite kun nen indenken. De gasten werden tijdens het diner veelal onthaald op muziek, ook traden dikwijls z.g. „sprooksprekers” op. De grootste eer kon men met dergelijke ge legenheden behalen indien men de ver schillende gangen zoo snel mogelijk el kander lietopFvolgen, dit wasechter geen reden voor de gasten om haastig te eten men zorgde er voor dat steeds enkele schalen van de eerste gangen bleven staan. Er bestaat een ^terkere uitdrukking voor de benaming „eten” deze benaming is wel de juiste voor onze middeleeuwse voorouders, want als men de verhalen uit dien tijd leest, krijgt men onwillekeu rig den indruk, dat wij eigenlijk afstam men van voorouders, die „holle bolle Gijzen” in den ware zin des woords wa ren. Veelvuldig waren dan ook de waar schuwingen der „heelmeesters” in die dagen tegen onmatigheid en gulzigheid. Om de stemming nog te verhogen werd er natuurlijk ook behoorlijk gedronken, hetgeen weer ten gevolge had dat vele gasten dieper in "net glaasje keken dan netjes was. Voor dergelijke lieden had men speciale maatregelen getroffen, zij konden hun roes in een eenzaam hoekje rustig uitslapen. Al met al zullen onze geachte lezers wel tot de conclusie gekomen zijn dat de wens „eet smakelijk” in de-middeleeu wen heel wat in zich hield! tafellaken. In den beginne was het ge- 1 woonte, dat men een gemeenschappelijk servet had, dit was een lange strook wit linnen welke losjes over de schoot der gasten hing. Later vinden wij de afzon-, derlijke servetten pas. Het eetgerei was eveneens een be langrijk onderdeel. Ook hier weer treffen wij een sterk overdreven gewoonte aan. Lepels van goud, kostbare schalen, on telbare kannen en kruiken, hoofdzakelijk gevuld met bier en wijn en prachtig ver sierde zilveren specerijenstellen. Ont in zijn radiorede. De bedrijven zijn in den bezettingstijd reeds aanpast moeten worden aan een sterk gewijzigde toestand. Er kwam steeds minder „krachtvoeder en steeds minder kunstmest. Onze landbouwers, die, dank zij het landbouwonderwijs, dat bijna alle genoten hebben, goed theoretisch land bouwkundig ontwikkeld zijn, hebben zich aardig weten te redden. Ook thans nog komt er weinig kunstmest en veevoeder En de arbeidskiachten zijn zeer schaars. elk geval beter van. en alles, alles, wat de boer nodig heeft, is I 41 Jaargang. Zaterdag 1 Juni MMI Redacteur: Emiel de Jong. Hoofdstuk 16, 1-4 In dien tijd zeide Jezus tot zijn leerlingen: Wan neer echter de Helper komt, dien Ik u zenden zal van wege den Vader, de Geest der waarheid die van den Vader uitgaat, dan zal Hij van Mij getuigen. Doch getuigt ook gij, wijl ge van het begin met Mij zijt. Dit heb Ik tot u gesproken op dat het u geen struikelblok worde. Men zal u uit de synagogen bannen, ja hetuur komt, dat alwie u het leven beneemt, eeredienst zal meenen te bewijzen aan God. En dit zal men u aandoen, wijl men nog den Vader kent noch. Mij Maar dit heb Ik tot u gesproken, opdat ge, als het uur ge komen is, u herinneren moogt, dat Ik het u ge zegd heb. Nummer 22. Uitgave: Drukkerij E. de Jong, Baarle-Nassau.

Kranten Regionaal Archief Tilburg

Baarle-Nassau - Baarl’s Nieuws en Advertentieblad | 1946 | | pagina 1